Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dado123 wrote:
Ma kad radi televizor na dvici se i necuje, na trici malo ali uopste nesmeta.
Cak ova u sobi radi cijelu noc na jedinici i oupste je necujem, sto se tice toga stvarno su tihe.
@Dado123, ne štedi ventilatore, krilca takođe postavi na poziciju 4, nipošto automatika, može i swing.
Zašto ovo kažeš? Što više vrti zrak lijevo-desno i gore-dolje, to bolje raspoređuje topli a raspršuje hladni zrak.
FH klime su odlične tj. jako podesive jer imaju swing i na horizonalnim kao i na vertikalnim krilcima a obaška horizontalno krilce/lamelu podijeljenu tako da se lakše može dio zraka usmjeriti recimo prema nekim vratima ili stepenicama(kuće na dvije etaže ala na Breci).
Možda sam ja nejasno napisao.
Slažem se sa tobom, mislio sam na vertikalna krilca, fixno na poziciji 4, a horizontalni swing svakako, jer ne treba ugrijani zrak raspuhivati po vrhu prostorije već što niže.
Evo podataka za 24 sata, znaci od 16-16h
Vanjska temperatuta od -4 do 6
Prostor koji su grijale 61 m2.
FH podesena na 23 stepena, brzina ispuhivanja 3 odrzavala temperatu na 23,5 stepeni
SF podesena na 23 stepena, brzina ispuhivanja 1 odrzavala temperaturu na 21,5 stepeni
Ukupno potrosile 29.7 kwh, sto znaci oko 1,2 kwh po satu.
Znaci za samo jedan stepen veca podesena temperatura,
i klime su potrosile 3 kwh vise nego prethodni dan, iako je danas bilo toplije.
Nije ni cudo sto je meni dosao racun 120 KM, kad sam ja drzao od 26-28 stepeni.
ludiJA wrote:Imam jedno pitanje. Ljetos sam ozidao dimnjak u ugradio pec na cvrsto gorivo "Topling Prnjavor" koja je od pocetka zime do prekjucer radila bez problema. Od tog dana, mnogo slabije vuce, a kotao ne moze da prebaci temperaturu od 40 stepeni C. Drvo slabo gori i samo se ugljenise. Ima li neko da zna sta bi moglo biti u pitanju. Posto je vecer, ne mogu provjeravati dimnjak prije sutra, ali sam ocistio solunar od peci od dimnjaka i u njemu je bilo oko litar cadji. Dimnjak je sazidan u septembru, promjera 20 cm.
Je si li i ti jedan od onih sto kazu neka su malo vlaznija da cuvaju vatru!?
Prijatelju samo suha drva i nista drugo ne lozi.Sto suhlje drvo vise energije imas u njemu i mozes onda prigusivati kako hoces.Ovako sa sirovim drvima zajedno sa svom cadju dobijas i paru i to zajedno nakon izvjesnog vremena zacipa dimnjak.Procisti dobro i iduce godine drva zbavi u martu i na susenje do zime.
hemy wrote:Pozdrav
neko vrijeme pratim forum i utisci su pozitivni,
odlucio sam probati tu vrstu grijanja, sutra bi trebalo da se postavi FUJITSU 12 LTCA
odlucio sam probati tu vrstu grijanja, sutra bi trebalo da se postavi FUJITSU 12 LTCA
BTW, riješio sam smrzavanje vode iz tacne vanjske jedinice, tačnije odvodnog crijeva.
Investicija od 40KM i nema više leda.
Treba za par dana da mi stigne i termostat koji će ovu napravicu učiniti još i zanimljivijom
piplica wrote:BTW, riješio sam smrzavanje vode iz tacne vanjske jedinice, tačnije odvodnog crijeva.
Treba za par dana da mi stigne i termostat koji će ovu napravicu učiniti još i zanimljivijom
ako nije tajna gdje se ima kupit,kolko je wati po metru
piplica wrote:BTW, riješio sam smrzavanje vode iz tacne vanjske jedinice, tačnije odvodnog crijeva.
Evo ovako, tražio sam dugo rješenje, pa se ispostavilo da je najbolje uzeti grijač u obliku kabla, otporan na vlagu.
Kako sam vidio da u jako skupi, slučajno naletim na PIK-u na jedan podni grijač za akvarijum BINGO.
Ukupno je dug 4m, snage 25w, silikonski i brendiran, ako to nešto znači.
To sam ugradio i radi posao i više nego odlično, jos samo termostat da se uključuje na nekom minusu.
Evo ovako, tražio sam dugo rješenje, pa se ispostavilo da je najbolje uzeti grijač u obliku kabla, otporan na vlagu.
Kako sam vidio da u jako skupi, slučajno naletim na PIK-u na jedan podni grijač za akvarijum BINGO.
Ukupno je dug 4m, snage 25w, silikonski i brendiran, ako to nešto znači.
To sam ugradio i radi posao i više nego odlično, jos samo termostat da se uključuje na nekom minusu.
Dobro bi bilo da se taj grijac skopca na signal za defrost pa da se samo pali kad radi defrost jer ovako ce raditi bez potrebe stalno kad je minus.
To bi bilo pogresno.Taj grijac je jako male snage i on za vrijeme defrosta nebi stigao ni sebe zagrijat a kamo li odvod.On mora radit stalno,idealno bi bilo postavit termostat recimo ispod -1 ili nesto slicno
lovacs wrote:
Dobro bi bilo da se taj grijac skopca na signal za defrost pa da se samo pali kad radi defrost jer ovako ce raditi bez potrebe stalno kad je minus.
otorinolaringorolog wrote:To bi bilo pogresno.Taj grijac je jako male snage i on za vrijeme defrosta nebi stigao ni sebe zagrijat a kamo li odvod.On mora radit stalno,idealno bi bilo postavit termostat recimo ispod -1 ili nesto slicno
Stigao bi on zagrijati sebe itekako, ali neka mi neko malo pojasni ovo sa ovim signalom.
To uključuje čačkanje po eletronskom sklopu.
otorinolaringorolog wrote:To bi bilo pogresno.Taj grijac je jako male snage i on za vrijeme defrosta nebi stigao ni sebe zagrijat a kamo li odvod.On mora radit stalno,idealno bi bilo postavit termostat recimo ispod -1 ili nesto slicno
Stigao bi on zagrijati sebe itekako, ali neka mi neko malo pojasni ovo sa ovim signalom.
Zaboravi
Naravno, ljudi pišu, pa sam mislio da nešto nisam propustio?
ma mislio sam da vanjska jedinica pali nesto kad radi defrost tj da posalje negdje 220v pa da se samo nakacis na to al evo iskusniji kazu da nema nista od toga pa tako da onda bolje halalit tih nekih 10km struje godisnje sto ce potrosit taj grijac nego pokvarit nesto ili jos bolje skini koljeno i crijevo i mirna bosna.
lovacs wrote:ma mislio sam da vanjska jedinica pali nesto kad radi defrost tj da posalje negdje 220v pa da se samo nakacis na to al evo iskusniji kazu da nema nista od toga pa tako da onda bolje halalit tih nekih 10km struje godisnje sto ce potrosit taj grijac nego pokvarit nesto ili jos bolje skini koljeno i crijevo i mirna bosna.
Ne, nema govora o tome, inače defrost može biti softwerski podešen ili ima senzore koji prate stanje zaleđenosti vanjse jedinice.
I ja bih volio da je to moguće.
U ovaj projekat sam ušao jer mi je vanjska jedinica na balkonu, 4 sprat, a ne da mi se stavljati neka posuda kada već ima rješenje.
lovacs wrote:ma mislio sam da vanjska jedinica pali nesto kad radi defrost tj da posalje negdje 220v pa da se samo nakacis na to al evo iskusniji kazu da nema nista od toga pa tako da onda bolje halalit tih nekih 10km struje godisnje sto ce potrosit taj grijac nego pokvarit nesto ili jos bolje skini koljeno i crijevo i mirna bosna.
Ne, nema govora o tome, inače defrost može biti softwerski podešen ili ima senzore koji prate stanje zaleđenosti vanjse jedinice.
I ja bih volio da je to moguće.
U ovaj projekat sam ušao jer mi je vanjska jedinica na balkonu, 4 sprat, a ne da mi se stavljati neka posuda kada već ima rješenje.
ma stavis posudu i kad se nakupi dovoljno leda napravis snjeska od leda
Hemy nemoj da se brines zbog komentara koji bi se mogli pisati i protiv tvoje klime.
Vidio sam kako radi 12ltca,pun pogodak,ludo grije,malo trosi,rijetko ide u defroste,i prelijepo izgleda :-):-)
Nek te dugo sluzi
-nisam ja kupio i drugu nocriu zato sto mi treba 10-12 kw toplote na - 15
-vec sam uzeo sto mi je ispala dobra cijena a izgleda da ih necu nikad skinut sa economy moda (70%)
-meni racunica jasna,mitsko bi mi stedio mjesecno par markica,a ovako sam u startu ustedio 2500KM
Evo ja mogu da ti kazem-- da ti zavidim u pozitivnom smislu jer vidim da imas dve Nocria klime.To je moja ne ostvarena zelja.Inace ja imam Fujitsu 12 LT koju koristim vec trecu zimu i Mitsubishi FH35 VE.Mogu reci samo reci hvale za vrhunske klime Fujitsu.