FIAT KONZUMENTI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_mufljuz_

#2326 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by _mufljuz_ »

nikad mi ova akvizicija nece bit jasna - dok Alfa Romeo Lancia propada... oni kupise ajmo reci americka sranja...
drndalo

#2327 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by drndalo »

Pa da, zbog americkog trzista i prodaje tamo...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2328 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mali_milojica »

_mufljuz_ wrote:nikad mi ova akvizicija nece bit jasna - dok Alfa Romeo Lancia propada... oni kupise ajmo reci americka sranja...
Onda bi vjerovatno i propao,kao sto bi propao i sam FIAT da nije ovo uradio.
Sam FIAT generise gubitke oko 700 miliona € godisnje,ali citava grupacija posluje u plusu jer Chrysler u Americi razvaljuje. Cini mi se da su 36 mjeseci zaredom imali rast prodaje i dalje rastu.
Sa kupovinom svih dionica Chryslera FIAT ce imati pravo da udje u "sef" u kojem Chrysler drzi oko 9 milijardi $ kesa,koje ce iskoristiti za dizanje Alfe Romeo i izbacivanje novih modela,kao i Fiata.
Ovo je po meni maestralan potez. Jeste patila meni omiljena marka (Alfa Romeo),ali sada dolaze bolji dani,sigurno.
_mufljuz_

#2329 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by _mufljuz_ »

mali_milojica wrote:
_mufljuz_ wrote:nikad mi ova akvizicija nece bit jasna - dok Alfa Romeo Lancia propada... oni kupise ajmo reci americka sranja...
Onda bi vjerovatno i propao,kao sto bi propao i sam FIAT da nije ovo uradio.
Sam FIAT generise gubitke oko 700 miliona € godisnje,ali citava grupacija posluje u plusu jer Chrysler u Americi razvaljuje. Cini mi se da su 36 mjeseci zaredom imali rast prodaje i dalje rastu.
Sa kupovinom svih dionica Chryslera FIAT ce imati pravo da udje u "sef" u kojem Chrysler drzi oko 9 milijardi $ kesa,koje ce iskoristiti za dizanje Alfe Romeo i izbacivanje novih modela,kao i Fiata.
Ovo je po meni maestralan potez. Jeste patila meni omiljena marka (Alfa Romeo),ali sada dolaze bolji dani,sigurno.
fala na razjasnjenju nesto sam bio procitao na stranim portalima ali u svakom slucaju hvala obojici
citroen xm

#2330 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by citroen xm »

Za sada ovo je odličan potez. A šta će dalje biti vidjećemo.
Ja bi iskreno volio da se Lancia vrati na svoj put sa svojim modelima, a ne da na 300C lijepe njenu značku i nazivaj mudel slavnim imenom Thema.
drndalo

#2331 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by drndalo »

Ja sam lani u Rimu ostao iznenadjen, da ne kazem posran neocekivano velikim brojem onog ruznog Americkog SUVa sto mu stavise Fiat znacku... Toliko mi je bezlican i ruzan da mu ni dan danas ime nisam upamtio, niti zelim...
530i

#2332 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by 530i »

Freemont....ali dobar je auto kažu, i po dobroj cijeni se prodaje, u Italiji posebno. Ovdje sam vidio svega par primjeraka, i to sve stranih tablica.
drndalo

#2333 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by drndalo »

Ma bez sumnje je dobra ponuda, cim talijanski picani kupuju, ali ja ih drzao da su ljudi sa stilom (kad vec sa Stilom nisu)...
530i

#2334 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by 530i »

Jbga, nužda zakon mijenja. Fiat će se ionako svesti na familiju 500 i pandu, ostatak ponude će pokrivati alfa, maserati, jeep...valjda i Lancia nešto bude barem označila svojim imenom.
ElRe

#2336 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by ElRe »

To je i jedino razumno rjesenje. Lancie nema vec 30 godina na trzistu i sada bi trebalo uloziti milijarde i milijarde na povratak imidza i prodaje. Toyota koja ima neogranicen budzet ne moze da probije Lexus na trziste EU, a kako onda Fiat da uspije sa Lanciom.
Zao mi je jedino vlasnike modela, koje sada mogu da konzerviraju ili prodaju u staro zeljezo.
530i

#2337 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by 530i »

Nek ih prodaju meni, plaćam više nego na otpadu što plaćaju za staro željezo :lol:
Show must go on....jesu li to naučili šta u Americi!?? Vidim Jeep sve bolji i bolji...čak i ovaj čudni Cherokee prihvaćen lijepo...tako kažu.
husoboss

#2338 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by husoboss »

Bojim se da bi i alfa mogla ovao zavrsiti jer sa dva modela u ponudi sta drugo ocekivati
_mufljuz_

#2339 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by _mufljuz_ »

prodajem lanciu thesis :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2340 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mali_milojica »

husoboss wrote:Bojim se da bi i alfa mogla ovao zavrsiti jer sa dva modela u ponudi sta drugo ocekivati
Nema sanse.
Ja sam licno bio skeptican prema ovom Marchionne-u. Ali sad na kraju vidim da je covjek uradio sve sto je obecao. Vjerovatno neke stvari nisu isle kako su trebale oko preuzimanja Chryslera,gdje je izgubio vise od dvije godine oko pregovora o preuzimanju 100% dionica Chryslera (prije par dana je objavljeno da je FIAT postao 100% vlasnik),pa su se planovi oko lansiranja novih modela i FIAT-a i AR prolongirali vec par puta. Jednostavno nisu imali novca za nove proizvode,jer su sve skrenuli na kupovinu. A i dobar dio sredstava su skrenuli na razvoj novih modela Chryslera koji je napravio bum u prodaji u S. Americi i jedini je koji je drzao kompletnu grupaciju iznad vode,jer je FIAT u Europi potonuo u prodaji.
Sad kako sam citao imaju na raspolaganju oko 10 milijardi € na izbacivanje novih modela AR,Fiat ce se svakako bazirati na modele oko Pande i Fiata 500. Nece vise biti Brava i Punta,nego ce biti 6-7 verzija 500-ke.
Ne vjerujem da ce ugasiti Lanciu,ali joj je vjerovatno sudbina da bude EU kopija Chryslera iz SAD ili ako hoces Chrysler ce biti Americka kopija Lancije.
_mufljuz_

#2341 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by _mufljuz_ »

mali_milojica wrote:
husoboss wrote:Bojim se da bi i alfa mogla ovao zavrsiti jer sa dva modela u ponudi sta drugo ocekivati
Nema sanse.
Ja sam licno bio skeptican prema ovom Marchionne-u. Ali sad na kraju vidim da je covjek uradio sve sto je obecao. Vjerovatno neke stvari nisu isle kako su trebale oko preuzimanja Chryslera,gdje je izgubio vise od dvije godine oko pregovora o preuzimanju 100% dionica Chryslera (prije par dana je objavljeno da je FIAT postao 100% vlasnik),pa su se planovi oko lansiranja novih modela i FIAT-a i AR prolongirali vec par puta. Jednostavno nisu imali novca za nove proizvode,jer su sve skrenuli na kupovinu. A i dobar dio sredstava su skrenuli na razvoj novih modela Chryslera koji je napravio bum u prodaji u S. Americi i jedini je koji je drzao kompletnu grupaciju iznad vode,jer je FIAT u Europi potonuo u prodaji.
Sad kako sam citao imaju na raspolaganju oko 10 milijardi € na izbacivanje novih modela AR,Fiat ce se svakako bazirati na modele oko Pande i Fiata 500. Nece vise biti Brava i Punta,nego ce biti 6-7 verzija 500-ke.
Ne vjerujem da ce ugasiti Lanciu,ali joj je vjerovatno sudbina da bude EU kopija Chryslera iz SAD ili ako hoces Chrysler ce biti Americka kopija Lancije.
dje ce ba ukinut Lanciu to je isto da ukines Maserati Mercedes Subaru....
hej ba poslije Stratosa, Delte, toliko mrak auta - oni hoce zatvorit lanciu - ja koji sam okorjeli protivnik italijana i smatram ih za prosjecan kvalitet smatram da je grehota zatvorit alfa romeo i lanciu.... grehota jbote....
ElRe

#2342 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by ElRe »

Lancia ce se prodavati samo u Italiji i to model Y. Delta se povlaci po isteku 2014-e, Vpyager i Thema za par mjeseci. Takoda ce Lancia poslovati do kraja zivotnog ciklusa modela Y.

Relano, Lancia nema sansi za uspjeh na evropskom trzistu pored Alfe i Maseratija. Zao mi je brenda jer sam vozio Lybri i generalno je bila OK auto.
SAID5

#2343 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by SAID5 »

bolje i ugasiti brend nego ga valjati kao americka auta sa drugim farovima i znackom :sad:
_mufljuz_

#2344 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by _mufljuz_ »

mislim da bi bilo idealno prodat brend tojoti ili nekom jacem japanskom gigantu...
johntra

#2345 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

Ne može se prodati nešto, što već više od deceniju grca u problemima...nažalost...Lancia nema budućnost kao proizvođač automobila u svojoj prvoj namjeni, a to su luksuzni modeli, uz dašak sportskih detalja...previše je toga sad na tržištu, a i u samoj FIAT grupaciji sad imaš sudaranja marki sa istom namjenom, krenuvši od Alfe, Maseratija, pa sve do Chryslera...bolja su ovakva rješenja, nego neka polovična, poput prodaje samo jednog modela na jednom tržištu...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2346 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by _BataZiv_0809 »

Ja iskreno ne vjerujem da ce se Lancia tek tako ugasiti. U najgorem slucaju ona kao brend ima dovoljno atraktivnosti da je kupi neki drugi auto koncern.
LeKo

#2347 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by LeKo »

Ako nekome treba connectnav+ za Stilo evo dobre prilike, http://www.pik.ba/artikal/10655871/fiat ... cd-player/
Pharmacist_girl

#2348 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Pharmacist_girl »

Dragi moji fiat-ovci.. ja imam grande punto - grande problem :D
1.3 multijet, dizel, 2007.godina, POTROSNJA 11 LITARA PO GRADU???? Znam da ne mora dizel da trosi bas 5-6 litara, ali 11 je previse.. pa zna li neko o cemu se radi ili kome da se obratim? Hvala unaprijed.
Pharmacist_girl

#2349 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Pharmacist_girl »

johntra wrote:Otkad ti troši toliko?
pa kupila sam ga prije 4 mjeseca, i od samog pocetka mi trosi dosta, ali nisam bila tacno sigurna koliko, sad sam napunila rezervoar, presla 500 km i on se ispraznio...
johntra

#2350 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

Otkad ti troši toliko?
Post Reply