bitanga mi nije dao da snimim od 0-100km/h kako kazaljka ideQler wrote:Nisi se ti vozio u njoj 175km/hkao na tresnji
rekao bi bar 220 da ide
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
shandrprcSA
#2326 Re: Pitamo Mehanicare ?
- skafiskafsnjak
#2328 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ljudi...Laguna 2 , dobos rikno. Kupio bih drugi, polovan. Da li postoji nacin da se provjeri jel ok bez citavog sarafanja auta. Majstor mi rekao, kao tek moze vidjeti kad sve zavrne...drugim rijecima, moram ruke platiti bez obzira jel dio dobar.
Jel me pokusava opaliti po usima ili je stvarno tako?
Jel me pokusava opaliti po usima ili je stvarno tako?
- Qler
#2329 Re: Pitamo Mehanicare ?
Fiesta Mk4 mislim, 1999 godia. Super auto za grada. Nije veliki potrosac a zivahna pravo pogotovo sto kaze kolega kad si sam u autu jer ipak 1.25 motor osjeti svaku kilu, samo ti onda niko ne vjeruje kako ideNed071 wrote:Koje je vozilo?
- skafiskafsnjak
#2330 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam 200 LAgunu picio ...al nesto mi nije palo na pamet da slikam
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2331 Re: Pitamo Mehanicare ?
dobos servo kocnice?
- basicm
#2332 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije valjda da ste svi bili vlasnici istog auta? To nesto s koljena na koljeno?
Skafiskafnjak, koliko ti traze za ruke, i mora li instrument tabla van za to? Ja se sjecam da su mene plasili na Megane s tim, kao 450 KM dio i ruku nesto bruka, jer se instrument tabla vadi.
Skafiskafnjak, koliko ti traze za ruke, i mora li instrument tabla van za to? Ja se sjecam da su mene plasili na Megane s tim, kao 450 KM dio i ruku nesto bruka, jer se instrument tabla vadi.
- skafiskafsnjak
#2333 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma ja nasao polovan dio i nije skupo, ni ruke ne izadju puno, 50km. Al zao mi davati svaki put 50km i kontati jel ispravan....jel moguce da se ne moze provjeriti ispravnost prije....
Ps: nije kao u megana...ne vadi se inst tabla
- Qler
#2334 Re: Pitamo Mehanicare ?
basicm wrote:Nije valjda da ste svi bili vlasnici istog auta? To nesto s koljena na koljeno?
.
Ma jok, samo ja
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2335 Re: Pitamo Mehanicare ?
skafiskafsnjak wrote:Ma ja nasao polovan dio i nije skupo, ni ruke ne izadju puno, 50km. Al zao mi davati svaki put 50km i kontati jel ispravan....jel moguce da se ne moze provjeriti ispravnost prije....
ako je rijec o servo dobosu,sa postojeceg na autu otkacis crijevo vakuuma i spojis na taj,upalis auto i slusas da li pusta negdje ,ako se ne cuje sistanje,rukom lagano pritisnes polugu koju gura pedala ako krene sama unutra poslije laganog pritiska servo je ispravan...
-
mahalas505
#2336 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kakav cip ti je stavio? Da nije kooperacija sa krvolokom iz B. Gradiske? Koliko konja si extra dobio?shandrprcSA wrote:samo da zahvalim bitangi na majstorluku, nachipovao si ga svaka ti cast![]()
... i zaboravio sam te pitati gdje su sad okupljanja chunera?
- kokuz_sa
#2337 Re: Pitamo Mehanicare ?
imam problem sa siberom
inace ja to ne otvaram skoro nikako, ali zadnjih par puta kad pokusam da otvorim ide to nekako tesko, kao da zapinje..
jucer pokusam otvoriti i nece nikako..
sve sam to vodio pod onim..auto cijeli dan na suncu..pa ona guma se okolo rasiri pa radi toga..
i danas da ga otvorim kao krene pa stane..i malo rukom gurnem i krenu..
ali
mora biti ali..sa strane sibera izvadim cjevcicu koja je izgleda smetala..
duzine 20tak cm..
promjer oko pola cm..ma kao tijelo od olovke..
pokusao vizuelno koliko sam mogao skontati odakle je cijevcica ali ne vidim..
siber sada normalno radi u oba polozaja bez problema.
inace ja to ne otvaram skoro nikako, ali zadnjih par puta kad pokusam da otvorim ide to nekako tesko, kao da zapinje..
sve sam to vodio pod onim..auto cijeli dan na suncu..pa ona guma se okolo rasiri pa radi toga..
ali
duzine 20tak cm..
-
NediM17
#2338 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa eto, sto zajeb*vas onda posten svijet, vidis da si ga opravio. 
-
shandrprcSA
#2339 Re: Pitamo Mehanicare ?
za chip pitaj bitangu, on mi je naruci iz UK a valjci izbacise oko 45KS vise...inace dosta truda i novca se potrosilo ali mi nije zao, ja zadovoljan...mahalas505 wrote:Kakav cip ti je stavio? Da nije kooperacija sa krvolokom iz B. Gradiske? Koliko konja si extra dobio?shandrprcSA wrote:samo da zahvalim bitangi na majstorluku, nachipovao si ga svaka ti cast![]()
... i zaboravio sam te pitati gdje su sad okupljanja chunera?
- Faraone
#2340 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa mozda nije bas pitanje za mehanicare, ali eto, pitanje je za sve koji bi mogli dati neki dobar odgovor.
Dakle, relativno sam mlad vozac, imam iza sebe nekih desetak hiljada km i godinu i po dana vozacku. Sve do neki dan sam mislio da je ABS sa EBD-om, jako, jako mocna stvar, a onda sam dozivio blagi sok, i razocarenje u tu jebenu elektroniku.
Znao sam da se ovo moze desiti na autu bez ABS i EBD-a, ali na autu sa tim elektronskim pomagalom ne, i zaista sam ostao, jako, jako neugodno iznenadjen.
Dakle, situacija koja mi se desila prije par dana je sljedeca.
Vozim mozda nekih 50km/h, preko ceste je krenuo da pretrcava neki pas lutalica, vidim da cu ga udariti, odreagovao sam koliko sam brzo mogao, i legao na kocnicu i kvacilo, a onda u jednom momentu, auto nicim izazvan mi strga volan iz ruke, namota lijevo, i auto krenu lijevo, medjutim, to sve skupa je trajalo jako kratko, ni pola sekunde mozda, iako se meni cinilo kao godina, i auto se opet samo odjednom ispravio, nakon cega sam namotao malo desno da se u potpunosti vratim u svoju traku. Cuku nisam zakacio, ali to je bitno ako se gleda sa ljudske strane, u ovoj prici i ne toliko.
Nije mi bilo mrsko okrenuti se polukruzno, i lagano tuda proci, skontao sam da se na mjestu mog kocenja nalazi saht, preko kojeg je taman mogao preci desni tocak. Pretpostavljam da se desilo to da je desni tocak preko sahta ostao bez gripa (taman je to skretanje lijevo trajalo dok nisam tockom presao preko sahta), a lijevi je i dalje ima dobar grip i dobro kocio, sto je uzrokovalo da auto namota lijevo. Ali kako je moguce da ABS sa EBD-om dozvoli da auto proseta pri kocenju?
Auto je 100% ispravan, nema nikakvih lampica, plocice, diskovi, cilindri, sve je 100% dobro i nikada ni prije ni poslije mi se ovo nije desilo.
Unaprijed hvala.
Dakle, relativno sam mlad vozac, imam iza sebe nekih desetak hiljada km i godinu i po dana vozacku. Sve do neki dan sam mislio da je ABS sa EBD-om, jako, jako mocna stvar, a onda sam dozivio blagi sok, i razocarenje u tu jebenu elektroniku.
Znao sam da se ovo moze desiti na autu bez ABS i EBD-a, ali na autu sa tim elektronskim pomagalom ne, i zaista sam ostao, jako, jako neugodno iznenadjen.
Dakle, situacija koja mi se desila prije par dana je sljedeca.
Vozim mozda nekih 50km/h, preko ceste je krenuo da pretrcava neki pas lutalica, vidim da cu ga udariti, odreagovao sam koliko sam brzo mogao, i legao na kocnicu i kvacilo, a onda u jednom momentu, auto nicim izazvan mi strga volan iz ruke, namota lijevo, i auto krenu lijevo, medjutim, to sve skupa je trajalo jako kratko, ni pola sekunde mozda, iako se meni cinilo kao godina, i auto se opet samo odjednom ispravio, nakon cega sam namotao malo desno da se u potpunosti vratim u svoju traku. Cuku nisam zakacio, ali to je bitno ako se gleda sa ljudske strane, u ovoj prici i ne toliko.
Nije mi bilo mrsko okrenuti se polukruzno, i lagano tuda proci, skontao sam da se na mjestu mog kocenja nalazi saht, preko kojeg je taman mogao preci desni tocak. Pretpostavljam da se desilo to da je desni tocak preko sahta ostao bez gripa (taman je to skretanje lijevo trajalo dok nisam tockom presao preko sahta), a lijevi je i dalje ima dobar grip i dobro kocio, sto je uzrokovalo da auto namota lijevo. Ali kako je moguce da ABS sa EBD-om dozvoli da auto proseta pri kocenju?
Auto je 100% ispravan, nema nikakvih lampica, plocice, diskovi, cilindri, sve je 100% dobro i nikada ni prije ni poslije mi se ovo nije desilo.
Unaprijed hvala.
- Qler
#2341 Re: Pitamo Mehanicare ?
E to ti je ono da elektronika pomaze u vecini slucajeva, ti si naletio na onaj kad ne pomaze. Nikad se ne treba 100% pouzdati da ce kompjuter odraditi sve za tebe. Ipak su zakoni fizike jaci...
- skafiskafsnjak
#2342 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozda je bolje kociti bez kvacila , tek na kraju ga pritisnuti...bar ja tako.
- Nabucco
#2343 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa momku je izletilo pašće, nije imao vremena to da radi, jbg ti, ne prialzi semaforu pa polahko da koci. Dobio bi samo gašenje auta.skafiskafsnjak wrote:Mozda je bolje kociti bez kvacila , tek na kraju ga pritisnuti...bar ja tako.
Jah, kad vec poce ovo oko gašenja, recimo uletiš u krivinu malo brže, gubis kotntrolu, od straha pritisnes kocinicu bez kvacila, auto se ugasi, da li ce ove elektronske spravice ( ESP, ABS i sl.) i dalje fercerati ?
-
boky327
#2344 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jel ti imas problem sa siberom ili cjevcicomkokuz_sa wrote:imam problem sa siberom
ali
duzine 20tak cm..
Nalij vodom taj siber ako ne prokisnjava popravio si ga, ako krene da curi vracaj cjevcicu
- skafiskafsnjak
#2345 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nemam pojma
refleksno ga pritisnem pri kraju
Iskustvo

Iskustvo
-
NediM17
#2346 Re: Pitamo Mehanicare ?
Momak je dobro postupio, pri naglom kocenju kocnica i kvacilo se uvijek pritisnu skupa i krvnicki. Kocenje u nekim situacijama teoretski moze biti efikasnije bez kvacila, ali u situaciji opasnoj po zivot (svoj ili pseci, nebitno) kontati da li je motor u cut off rezimu, moze samo budala. Dakle, uvijek kocnica+kvacilo kada je rijec o naglom kocenju.
A ovo sto mu se desilo mi je stvarno cudno, ali ocito da je kao sto Qler rece, ni elektronika te nece uvijek povaditi.
A ovo sto mu se desilo mi je stvarno cudno, ali ocito da je kao sto Qler rece, ni elektronika te nece uvijek povaditi.
- Faraone
#2347 Re: Pitamo Mehanicare ?
https://www.youtube.com/watch?v=mKiTAcX ... u.be&t=221
Test na poligonu, meni se desilo u realnim uslovima.
Kao sto sam rekao, jedan tocak je nakratko dok sam naglo kocio preletio preko sahta, dakle bukvalno sam na momenat imao dvije razlicite podloge pod tockovima, medjutim, meni auto nije nastavio ici ravno kao na ovom testu, nego je kreno ici lijevo. Kao sto sam vec rekao, auto je 100% ispravan, kocnice, diskovi, plocice, cilindri, sistem ABS-a, itd...
Ko zna sta bi se desilo da duze vrijeme imas dvije razlicite podloge s jedne i druge strane auta i da kocis. Gledajuci ovaj video, imao bi punu kontrolu nad automobilom, medjutim, sad vise definitivno nisam siguran da li je to tako. Sve u svemu u dobroj mjeri sam se razocarao u ABS i EBD, a pogotovo u EBD (electronic brake distributin) koji bi valjda upravo trebao biti zaduzen za ovakve situacije.
Test na poligonu, meni se desilo u realnim uslovima.
Kao sto sam rekao, jedan tocak je nakratko dok sam naglo kocio preletio preko sahta, dakle bukvalno sam na momenat imao dvije razlicite podloge pod tockovima, medjutim, meni auto nije nastavio ici ravno kao na ovom testu, nego je kreno ici lijevo. Kao sto sam vec rekao, auto je 100% ispravan, kocnice, diskovi, plocice, cilindri, sistem ABS-a, itd...
Ko zna sta bi se desilo da duze vrijeme imas dvije razlicite podloge s jedne i druge strane auta i da kocis. Gledajuci ovaj video, imao bi punu kontrolu nad automobilom, medjutim, sad vise definitivno nisam siguran da li je to tako. Sve u svemu u dobroj mjeri sam se razocarao u ABS i EBD, a pogotovo u EBD (electronic brake distributin) koji bi valjda upravo trebao biti zaduzen za ovakve situacije.
- Qler
#2348 Re: Pitamo Mehanicare ?
Previse se ti uzdas u skracenice 
-
Posmatrac_007
#2349 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pozdrav,
Vozilo je Golf 4 1.9 TDI 81KW
Juče sam u vožnji osjetio kako slabije vuče, da bih kasnije shvatio da se turbina nikako ne pali. Auto ne dimi više niti ima bilo kakve signalizacije na kontrolnoj tabli. Prešao sam nekih 60 kilometara i po povratku kući osjetim da dok auto radi osjeti se miris nafte. Jutros majstor došao i potvrdio da se turbina ne pali a nakon skidanja gornje zaštitne plastike vidjeli smo da kapa gorivo iz boš pumpe i to iz crne kutijice iz koje izlaze kablovi. E sad preporučio je da se ode negdje u BOŠ servis, da li imate neki da preporučite? Ja znam za onaj u Rajlovcu gdje već dugi niz godina piše "opravka boš pumpi", AB ili tako nekako se zove. Da li imate neki bolji prijedlog? Rekao je da ne vozim daleko jer gorivo kapa na alternator i može da uništi alternator. Sprali smo malo toplom vodom alternator on kaže da to smije da se radi i da treba da ne bi nafta uništila četkice, a iznad sam stavio krpu da upije gorivo koje bude kapalo dok ne dodjem do servisa.
E sad da li ovaj problem može da bude uzrok nepaljenja turbine, tj. da li boš pumpa na neki način pokreće turbinu?
Unaprijed hvala na odgovorima!

Juče sam u vožnji osjetio kako slabije vuče, da bih kasnije shvatio da se turbina nikako ne pali. Auto ne dimi više niti ima bilo kakve signalizacije na kontrolnoj tabli. Prešao sam nekih 60 kilometara i po povratku kući osjetim da dok auto radi osjeti se miris nafte. Jutros majstor došao i potvrdio da se turbina ne pali a nakon skidanja gornje zaštitne plastike vidjeli smo da kapa gorivo iz boš pumpe i to iz crne kutijice iz koje izlaze kablovi. E sad preporučio je da se ode negdje u BOŠ servis, da li imate neki da preporučite? Ja znam za onaj u Rajlovcu gdje već dugi niz godina piše "opravka boš pumpi", AB ili tako nekako se zove. Da li imate neki bolji prijedlog? Rekao je da ne vozim daleko jer gorivo kapa na alternator i može da uništi alternator. Sprali smo malo toplom vodom alternator on kaže da to smije da se radi i da treba da ne bi nafta uništila četkice, a iznad sam stavio krpu da upije gorivo koje bude kapalo dok ne dodjem do servisa.
E sad da li ovaj problem može da bude uzrok nepaljenja turbine, tj. da li boš pumpa na neki način pokreće turbinu?
Unaprijed hvala na odgovorima!

- ned424
#2350 Re: Pitamo Mehanicare ?
ZUFER Karavelić,Posmatrac_007 wrote:Pozdrav,
Unaprijed hvala na odgovorima!![]()
D. Seoča - Visoko
061/137-002