Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bellica

#2326 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

mrkalj wrote:U mom ulazu upravitelj postavio onu tablu sa kućnim redom.Stanujem u Kantonu Sarajevo,ali u općini koja ne pripada gradu Sarajevo
I svi stanari se pozivaju na one članove zakona u tom kućnom redu,šta se smije a šta ne smije.
A ja da se zavalim od smijeha.Pročitao sam i ja taj kućni red i odmah u prvom članu piše da se to odnosi na GRAD Sarajevo.
Za sve koji stanuju u općinama Ilidža,Hadžići, Vogošća,Ilijaš a koji su u stambenim zgradama se to ne odnosi.A svima je postavljeno i svi su platili to postavljanje
Zato jer ljudi jos ne znaju razliku izmedju Grada i Kantona. Neke opstine, kao npr. Vogosca i Ilijas i ove tvoje koje si naveo pripadaju Kantonu Sarajevo, ali ne i Gradu Sarajevu. Ali, trebas ici na fakultet da to shvatis. Po ovome znaci da djeca u Vogosci smiju skakati i pustiti muziku i iza 23h u ljetnom periodu :)
mrkalj

#2327 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mrkalj »

Bellica wrote:
mrkalj wrote:U mom ulazu upravitelj postavio onu tablu sa kućnim redom.Stanujem u Kantonu Sarajevo,ali u općini koja ne pripada gradu Sarajevo
I svi stanari se pozivaju na one članove zakona u tom kućnom redu,šta se smije a šta ne smije.
A ja da se zavalim od smijeha.Pročitao sam i ja taj kućni red i odmah u prvom članu piše da se to odnosi na GRAD Sarajevo.
Za sve koji stanuju u općinama Ilidža,Hadžići, Vogošća,Ilijaš a koji su u stambenim zgradama se to ne odnosi.A svima je postavljeno i svi su platili to postavljanje
Zato jer ljudi jos ne znaju razliku izmedju Grada i Kantona. Neke opstine, kao npr. Vogosca i Ilijas i ove tvoje koje si naveo pripadaju Kantonu Sarajevo, ali ne i Gradu Sarajevu. Ali, trebas ici na fakultet da to shvatis. Po ovome znaci da djeca u Vogosci smiju skakati i pustiti muziku i iza 23h u ljetnom periodu :)
Pa ovo što ti navodiš "da djeca u Vogosci smiju skakati i pustiti muziku i iza 23h u ljetnom periodu" je regulisano drugim zakonima.
Na fakulete se ne treba ići da bi se to shvatilo.Dovoljno je to pročitati,lijepo piše Grad Sarajevo.A šta spada u grad sarajevo http://www.sarajevo.ba/ba/ .
Dakle fol je u uzimanju para .Uzeti što više para od korisnika nizašta.
Nisam htio navoditi upravitelja,ali ponukan ovim maloprijašnjim tekstom,samo ću kazati da se radi o OKI upravitelju
Bellica

#2328 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Imas dobre upravitelje! Garantujem cime god hoces da je tako.
A ako neka opstina ima taj isti pravilnik o kucnom redu, a ne spada pod "Grad Sarajevo" normalno je da ga niko ne moze kazniti ako radi nesto sto je suprotno tome napisanom. Sto znaci, da ja ne smijem pustiti glasno muziku jer me clan iz tog pravilnika obavezuje da ga postujem, ali ako neka opstina ne spada pod ove iz pravilnika, a to su sve opstine koje nisu na podrucju Grada, onda ga ne trebaju ni postovati. Drugo je nesto narusavanje javnog reda i mira, pa na osnovu toga mozes nekoga prijaviti ako galami iza 23h.
mrkalj

#2329 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mrkalj »

Bellica wrote:Imas dobre upravitelje! Garantujem cime god hoces da je tako.
A ako neka opstina ima taj isti pravilnik o kucnom redu, a ne spada pod "Grad Sarajevo" normalno je da ga niko ne moze kazniti ako radi nesto sto je suprotno tome napisanom. Sto znaci, da ja ne smijem pustiti glasno muziku jer me clan iz tog pravilnika obavezuje da ga postujem, ali ako neka opstina ne spada pod ove iz pravilnika, a to su sve opstine koje nisu na podrucju Grada, onda ga ne trebaju ni postovati. Drugo je nesto narusavanje javnog reda i mira, pa na osnovu toga mozes nekoga prijaviti ako galami iza 23h.
Kontradiktoran odgovor sa onim maloprije.
Zašto OKI to samoinicijativno postavlja i uzima lovu
Bellica

#2330 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

mrkalj wrote:
Ne ono maloprije je bilo kako je u praksi, a ovo je realnost, jer, ljudi ne znaju razliku izmedju Grada i Kantona, pa ako je pravilnik o kucnom redu postavljen u zgradi misle da ga moraju postovati, bez obzira sto njihova opstina nije "u okvirima Grada" nego Kantona.
Svaki upravitelj, pa tako i OKI je obavezan ovu tablu okaciti na svaki ulaz i naravno naplatiti postavljanje iste. Nije OKI kriv sto je neko nepismen pisao pravilnik o kucnom redu. Njihovo je da postave, a sta su u njemu napisali trebaju voditi upravo oni koji su pisali. Nece sad neko iz OKI-ja napisati na toj tabli "Vogosca ne spada u Grad Sarajevo, molim EV da ne postuju pravila iz pravilnika". Nije to samoinicijativno, to je odredba, Zakonska i OKI je kao i svaki drugi (iako ih je malo) dobar upravitelj postuje. Njegov majstor izgubi vrijeme dok ode u Vogoscu, potrosi gorivo i to neko mora platiti.
mrkalj

#2331 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mrkalj »

Bellica wrote:
mrkalj wrote:
Ne ono maloprije je bilo kako je u praksi, a ovo je realnost, jer, ljudi ne znaju razliku izmedju Grada i Kantona, pa ako je pravilnik o kucnom redu postavljen u zgradi misle da ga moraju postovati, bez obzira sto njihova opstina nije "u okvirima Grada" nego Kantona.
Svaki upravitelj, pa tako i OKI je obavezan ovu tablu okaciti na svaki ulaz i naravno naplatiti postavljanje iste. Nije OKI kriv sto je neko nepismen pisao pravilnik o kucnom redu. Njihovo je da postave, a sta su u njemu napisali trebaju voditi upravo oni koji su pisali. Nece sad neko iz OKI-ja napisati na toj tabli "Vogosca ne spada u Grad Sarajevo, molim EV da ne postuju pravila iz pravilnika". Nije to samoinicijativno, to je odredba, Zakonska i OKI je kao i svaki drugi (iako ih je malo) dobar upravitelj postuje. Njegov majstor izgubi vrijeme dok ode u Vogoscu, potrosi gorivo i to neko mora platiti.
Možda i stoji to u zakonskoj odredbi da se mora postaviti,ali bio bih ti zahvalan ako može koja je to odredba kojeg zakona
Bellica

#2332 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Pise ti na tabli kucnog reda da je obavezno da stoji na svakom ulazu i naravno da su EV duzni da postuju isti.
mrkalj

#2333 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mrkalj »

Bellica wrote:Pise ti na tabli kucnog reda da je obavezno da stoji na svakom ulazu i naravno da su EV duzni da postuju isti.
tabla se odnosi na GRAD SARAJEVO ne na Kanton Sarajevo
vryzas

#2334 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vryzas »

Bellica wrote:Pise ti na tabli kucnog reda da je obavezno da stoji na svakom ulazu i naravno da su EV duzni da postuju isti.

Moj ulaz nema ovo...pu :D
mrkalj

#2335 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mrkalj »

vryzas wrote:

E kada vam postave,imaćete manje para na računu
Bellica

#2336 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

vryzas wrote:

Imat cete, jer svaka zgrada mora imati upravitelje,a dok vam ne postave, pustajte muziku iza 23h :D
mrkalj

#2337 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mrkalj »

mrkalj wrote:
Bellica se ne oglašava ili traži argumente
vryzas

#2338 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vryzas »

mrkalj wrote:
vryzas wrote:

Moj ulaz nema racuna...pu :D

Samo kes-kolica 8)
Bellica

#2339 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

mrkalj wrote:
vryzas wrote:

I ti zapeo za tih 10-15KM s racuna, kao da je to neko bogatstvo.
vryzas

#2340 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vryzas »

Bellica wrote:
vryzas wrote:

Imat cete, jer svaka zgrada mora imati upravitelje,a dok vam ne postave, pustajte muziku iza 23h :D

Nisam bas siguran da "mora"...ima se, moze se :D
Bellica

#2341 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

mrkalj wrote:
mrkalj wrote:
Bellica se ne oglašava ili traži argumente
Onda se zali Gradskoj upravi koja je to sve tako nepismeno sastavila.
mrkalj

#2342 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mrkalj »

Onda se zali Gradskoj upravi koja je to sve tako nepismeno sastavila.[/quote]
Pa ne mogu se žaliti gradskoj upravi jer gradska uprava nije nadležna za područja koja joj ne pripadaju.
Opet da napomenem da se ovo radi da bi se uzela lova nizašta.....
Bellica

#2343 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

mrkalj wrote:Onda se zali Gradskoj upravi koja je to sve tako nepismeno sastavila.
Pa ne mogu se žaliti gradskoj upravi jer gradska uprava nije nadležna za područja koja joj ne pripadaju.
Opet da napomenem da se ovo radi da bi se uzela lova nizašta.....[/quote]

Mozes im se zaliti, bez obzira sto pripadate KS, a ne GS. Ako su vam nanijeli nepravdu naravno da im se mozes zaliti, sto ne mozes, to znaci da meni policajac s Ilidze moze napsiati kaznu, pa ja kazem da se ne mogu zaliti jer se on s Ilidze, a ja iz Novog Sarajeva? Ako neces, onda idi na visi nivo, na Kanton pa se zali njima, oni su garant nadlezni i za tvoju opstinu.
mrkalj

#2344 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mrkalj »

Bellica wrote:
mrkalj wrote:Onda se zali Gradskoj upravi koja je to sve tako nepismeno sastavila.
Opet da napomenem da se ovo radi da bi se uzela lova nizašta.....
Mozes im se zaliti, bez obzira sto pripadate KS, a ne GS. Ako su vam nanijeli nepravdu naravno da im se mozes zaliti, sto ne mozes, to znaci da meni policajac s Ilidze moze napsiati kaznu, pa ja kazem da se ne mogu zaliti jer se on s Ilidze, a ja iz Novog Sarajeva? Ako neces, onda idi na visi nivo, na Kanton pa se zali njima, oni su garant nadlezni i za tvoju opstinu.[/quote]

Ovo je amaterski primjer izbjegavanja odgovora na konkretno pitanje
Bellica

#2345 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Pa nisam ja duzna da ti bilo sta objasnjavam, nisam ja donijela odluku da svaki ulaz mora imati tu tablu, u protivnom, upravitelj placa kaznu. Imas upravitelja, imas Gradsku upravu, KS, MSP pa pitaj, pokusavam ti na normalan nacin objasniti o cemu se radi, a ti me provociras, ne izbjegavam nikakav odgovor, pisem ono sto i sama znam.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2346 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

bogumila wrote:
Ih, pa vi dobijete racune po stavkama, vi ste Evropa za nas haha to u nasem vrlom haustoru ne postoji.. kao sto ne postoje ni NIKAKVI radovi na odrzavanju ICEGA.. sijalice mijenjamo sami, jer ne mozemo bauljati po mraku cekajuci da oni jednom mjesecno dodju i to ustanove (pa bi vjerovatno cekali iduci mjesec da to na osnovu ustanovljenog zamijene), krov prokisnjavao, moj stari platio (ja sam predzadnji sprat pa covjek preventivno djelovao dok nije od ove zene odozgo sisla voda do mene), oluke pritom takodjer platio "krpljenje", snijeg im nije palo ni na pamet da ciste, krecenje haustora isto mi platili zadnji put kad se krecilo (prije jedno 8 god) jer mi se buraz zenio pa ono da ne dolaze svatovi ko u bronx, i jos na sve to imamo planinarsko drustvo u podrumu (koje naravno nije etazni vlasnik jer valjda podrum nije "etaza" sta li), koji ne placaju nista, a zbog kojih ne mozemo uvesti zakljucavanje jer oni zaboga ne mogu sad podijeliti svim svojim clanovima i posjetiocima kljuceve, a mi "nemamo pravo da im zabranjujemo pristup", i onda to pjano krene oko pola noci vrsiti velike i male nuzde po haustoru, i tako.. milina jedna opsta.. ti sa fakturom (makar i za sijalicu od 10KM) ti si svicarska za nas.. nama jedino obavjestenje koje dobijemo je sto nam zalijepi svaki mjesec "dugovanja" na oglasnu, i sto su nam jos kraljevi trazili da im dostavimo vlasnicke listove??? helou?? pa ne smije mi to policija trazit bez sudskog naloga, ko si ba?? i zasta ce ti uopste?? ma mislim to je jedno veliko ---cenzura----
Vi, etažni vlasnici zgrade ste krivi, odnosno, najviše je kriv taj PEV koji vas predstavlja pred upraviteljem. Planinarsko društvo mora da plaća vašem Skupu EV određenu dogovorenu sumu novca. Tako prikupljeni novac upotrebiti za popravke razne, čišćenje snijega i sve drugo što odlučite na Skupu EV. Ako prepustite da EKOING i vaš izabrani PEV samostalno bez ičije kontrole odlučuju šta treba, a šta ne treba, donji ste,...kratko rečeno LEVATI koji dopuštaju da budu izlevaćeni.

Muke je prošao silne tvoj stari dok je zajedno sa tvojom materom zaradio taj stan, i sada nakon svega, prepuštate da neko drugi za vas odlučuje.

Taj ''Vlasnički list'', kako ga ti zoveš, dužan je svaki EV dostaviti upraviteljskoj firmi po Zakonu i imaju ga pravo tražiti radi stvaranja evidencije. Dovoljna je neovjerena fotokopija.
vryzas

#2347 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vryzas »

Taj ''Vlasnički list'', kako ga ti zoveš, dužan je svaki EV dostaviti upraviteljskoj firmi po Zakonu i imaju ga pravo tražiti radi stvaranja evidencije. Dovoljna je neovjerena fotokopija.
Po kojem Zakonu? Zakonu o otimacini? :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2348 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

vryzas wrote:

Imaš sreće da živiš u ogromnoj zgradi kojoj nije dodijeljena upraviteljska firma, izvan ste sistema. Ja bih tvojim komšijama i tvojim roditeljima dao mogućnost da urede čitavu državu. Nevjerovatna sposobnost građana da se samoorganizuju. Vaša zgrada daje nadu nama ostalim!
Bi li mogao ponoviti onaj neki proračun koliko svaki EV mjesečno izdvaja za održavanje vaše ogromne zgrade sa liftovima izgrađene pred Olimpijadu 84.

Ja sam bio odokativno proračunao da bi održavanje zgrade po vašem metodu pojeftinilo na otprilike 0,13 KM/m2 korisne površine.

Dok pišeš, nemoj slučajno da se samootkriješ u kojoj si zgradi. Ovo čitaju i oni koji bi vas začas dodijelili nekom upravitelju da vas gule do gole kože.
PipiDugaDevetka

#2349 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

vryzas wrote:
Po kojem Zakonu? Zakonu o otimacini? :D
Po zakonu o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom koji je fakat otimačina od mirnih poštenih građana, EV, koji su svjesni da moraju izdvajti određenu mjesečnu sumu da im se zgrada ne bi srušila.
PipiDugaDevetka

#2350 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

@mrkalj, žestoko si u pravu, ali mora upraviteljska firma da preživi i naplati pravljenje, štampanje i ugrađivanje stupidnih tabli.
Ja vjerujem da se desio neki tender u Ministarstvu (Legla pinka nekome ko je sprovodio tender) po kojem su napravljene te table o gradskom kućnom redu, koje su kasnije postavljene i na izvangradskim područjima.
Post Reply