Fahrin formalni ulazak u politiku - miniSTAR nebezbednosti

Post Reply
Fair Life

#2326 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by Fair Life »

ultima_palabra wrote:
zonbirile wrote:bad_boy
na čemu li si ti?
Na dnevnici 8-)
Nego kad će "ekonomista" Terzić izaći Zlaji na megdan u vezi sa PDV-om? :evil:
Boj ne bije svijetlo oruzje vec boj bije srce u junaka.
Realist-idealist

#2327 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by Realist-idealist »

1gorstak wrote:
oridjidji wrote:
1gorstak wrote:
Radoncic bi odustao od sustinske reforme ustava (i drzava vise ne bi jacala) nego bi Radoncic zajedno sa svojim kolegom Dodikom udario po drzavnim institucijama, vec je (govoreci o istrazi protiv Dodika) rekao da drzavno pravosudje montira sudske procese. Ako Radoncic dobije svoje ljude u drzavnom parlamentu, koalirace sa SNSD-omo i HDZ-om (to je on sam rekao) i niti jedan zakon kojim se jaca drzavu nece proci, a on ce pomoci Dodiku da prodju zakoni kojim se drzavu slabi.

Ako moze uvjeriti Bosnjake da drzavu ne treba dalje jacati zakonima na drzavnom nivou jer to ljuti Dodika (a eto tebe je uvjerio), uvjerice ih i da bi BiH bila super/ekstra/mega napredna da se transformise u konfederaciju. I onda BiH pada sasvim legalno i kroz parlamentarnu proceduru. Dodiku onda i ne treba pobuna.

O tome pricas kao da je dobio izbore. A mozda od toga ne bude nista moguce. pa i koalicija sa SNSD-om i HDZ-om jer je moguce vrlo lako da ne dozivi politicki uspjeh koji bi mu zagarantovao dovoljan broj glasova da bi mogao biti u koaliciji s njima. Gorstak uskogrudan si, kada mislis da on sam moze ista promjeniti u politici ove zemlje, ipak je ovdje previse stranaka koji mogu zakociti bilo kakav pozitivan ili negativan proces po drzavu.
Nekada glas jednog poslanika u parlamentu mijenja stvari. Uzmi za primjer Aprilski paket. Radoncic sada teoretise kako se ne treba baviti krupnim politickim pitanjima jer to kao izaziva polarizaciju, te da se umjesto toga treba forkusirati na ekonomiju. A to je kupovina vremena velikosrpstvu, to je ono cemu se Dodik nada, da popusti pritisak na manji entitet i da vise ne bude prenosa nadleznosti. Ta Radonciceva strategija je kako rekoh kupovanje vremena velikosrpskom faktoru jer se pitanje zloupotreba entitetskog glasanja na primjer moralo otvoriti, juce, danas ili sutra, ali je to neizbjezno, pa zasto gubiti vrijeme i pomagati velikosrpstvu da nastavi sa svojim blokadama ? Sada (srecom) i SDP trazi rjesenje problema zloupotreba entitetskog glasanja i danas ni SDP ne bi podrzao povrsnu reformu kakva je bila Aprilski paket, ali ako Tihic nadje saveznika u Radoncicu, sasvim je moguce da to zajedno sa Dodikom proguraju. I sta onda ? Nista, nema garancija da ce doci do dalje reforme jer ce Ustav biti uskladjen sa Deklaracijom o ljudskim pravima i onda smo zaglavili sa velikosrpskim blokadama sistema i sljedecih 20 godina.

I maloj je djeci jasno da otvaranje pitanja zloupotreba entitetskog glasanja dovodi do polarizacije jer se tako udara na glavno orudje kojim velikosrbi vrse sabotaze drzave, ali sta treba, popustati zbog mira u kuci, zasto se onda Sarajevo nije mirno predalo Karadzicu zbog mira u kuci ? Mislim ako se vec pokusava izbjeci polarizaciju, zasto se ne predati i da zavrsimo sa ovim ?

Mi trebamo rjesavati probleme ....

"The misuse of provisions such the "entity voting" and complex rules on quorums prevents swift decision- making and, therefore, hinders reform and the country's capacity to make rapid progress towards the EU. Among other things, the problem of blockages due to the entity voting rules needs to be addressed, and a stricter definition of the vital national clause in the Constitution is necessary. .... The work of the various Parliamentary committees has been affected by inter-ethnic divergences. Entity voting has often prevented swift adoption of legislation. Overall, the work of the Parliamentary Assembly of Bosnia and Herzegovina continued to be adversely affected by the unstable political climate and insufficient administrative resources." COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL Enlargement Strategy and Main Challenges 2009-2010.

.... a to hoce li se Dodik ljutiti i divljati, nije bitno. Uopste nije bitno. Zasto bi mu Radoncic ipak podilazio, to najbolje zna sam Radoncic, a ja mogu pretpostavljati .... ubaceni KOS-ovac ili bezdusni kapitalista koji dijeli BiH na interesne zone; svoju i velikosrpsku .... treceg objasnjenja nemam.
Ovaj ti je post zlatan :thumbup:

Ovdje se najlakse kupuje hava pa razni demagozi prodaju jadnom i gladnom narodu pricu o boljem sutra a nema boljeg sutra dok se ne uniste sistemski korijeni svih problema u Bosni i Hercegovini a to je etnocentrizam RS-a koji koci, blokira, dezintegrira drzavu. Mile samo kupuje vrijeme i kao apsolutni pobjednik na slijedecim izborima natavice i dalje opstruirati drzavu sa fahrom i bez fahre i njihova drzavna blokada ce negativno utjecati na bilo kakav pokusaj da se ostvari prosperitet u BiH. Jer vecina ozbiljnih investitora i finansijera gledaju na zemlju kao cjelinu i nece da se bave glupostima poput nekih kantonalnih i entitetskih zakonskih i regulativnih nesuglasica. Ako pak pricaju a makroekonomiji, ne kazem da nije moguce da bude bolje nego danas, al to zavisi onda o kom kantonu i kojoj mahali tj. opstini govorimo jer ovaj sistem je toliko apsurdno decentraliziran da prozivodi samo neefikasnost i neuvezanost. Svijet ce nas ignorirat i ekonomski izolirati a Mile ce rs-u pokusavati priskrbiti koju feudalno-vazalnu rusku investiciju al nece ni to na hajr, imaju i rusi na pametnijiim mjestima investirati i pocesa rusiju stikla za srbe osim kad imaju svoj interes usko vezan sa njihovim.

Samo ne bih mogao otici toliko daleko da tvrdim da je Radoncic za rusenje BiH. On, sve su indikacije, jeste kosovac al postoje kosovci razlicitih profila. Vecina njih su koristeni u prijasnjem sistemu za prljave politicke igre protiv na pr. disidenata il ih je koristio velikosrbizam protiv drugih naroda pravec im ujdrume i postavljajuci kamen spoticanja na putu prema uspjehu. Danas, vecina kosovaca su jednostavno zainteresirani za pravljenje novca sto je slucaj obicno sa vecinom bivsih obavjestajaca. Dakle, oni se prodaju novom gazdi i ne rade vise neke prljave igre ALI ne smiju odstupait od pravila koja je zacrtao Uncle Sam. Tako i Radoncic. Gura status quo (usput praveci pare) pa otuda a ne zarad velikosrbizma i njegova potopora Dodiku s vremena na vrijeme. Da se pojavi neko ko je jaca interesna sfera zapadu sutra bi Dodika nemilosrdno rusio - nikakve tu zabune nema. Ali sve ovo opet znaci da Radocnic, mada najvjerovatnije nije izdajnik, ipak je opasan igrac za BiH po principu sto ce i dalje nastaviti polucivati lose rezultate a)jer ce biti limitiran svojim sopstvenim interesima pa ce morati ici niz dlaku ko Tihic danas, i b) zato sto konkretno, poveden ovim prvim, nece se baviti "pitanjem svih pitanja" u BiH nego ekonomijom, obecavajuci nemoguce. Ne moze se napraviti dobar rucak u kuhinji gdje ima dosta kuhara, svaki od kojih ima svoj poseban recept. Na kraju servirace nam nekakvu bljuvotinu od hrane, lijepo je nalakirati i upakovati a mi cemo se nastaviti trovati pa ce oni jaceg stomaka prezivjeti sa teskim stomacnim posljedicama, a ovi slabiji pocrkati. Zato nam i smrdi u drzavi, zbog lose probave.
sansun

#2328 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by sansun »

Jeste mi VI smiješni, naivčine nafurane, cyber patrioti i sveznajući zaštitnici Bošnjačkog naroda. Pa šta su to ovi riješili u zadnjih 15 godina?
"The misuse of provisions such the "entity voting" and complex rules on quorums prevents swift decision- making and, therefore, hinders reform and the country's capacity to make rapid progress towards the EU. Among other things, the problem of blockages due to the entity voting rules needs to be addressed, and a stricter definition of the vital national clause in the Constitution is necessary. .... The work of the various Parliamentary committees has been affected by inter-ethnic divergences. Entity voting has often prevented swift adoption of legislation. Overall, the work of the Parliamentary Assembly of Bosnia and Herzegovina continued to be adversely affected by the unstable political climate and insufficient administrative resources." COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL Enlargement Strategy and Main Challenges 2009-2010.
Evo, dobili smo i mi našeg Kolumba:) Hvala ti na ovom prosvjetljenju.

korijeni svih problema u Bosni i Hercegovini a to je etnocentrizam RS-a koji koci, blokira, dezintegrira drzavu
Kao što je glavni problem Švicarske ili Belgije njihov etnocentrizam. Hajde bolan, ne provaljujte se više ovim izlizanim frazama, vrijeme je više da nekog drugog neprijatelja izmislite.

Samo ne bih mogao otici toliko daleko da tvrdim da je Radoncic za rusenje BiH. On, sve su indikacije, jeste kosovac al postoje kosovci razlicitih profila
Znači, velika vjerovatnoća je da se o kosovcu radi ali ne i da je protiv rušenja BiH? :-D
1gorstak

#2329 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by 1gorstak »

sansun wrote:
Jeste mi VI smiješni, naivčine nafurane, cyber patrioti i sveznajući zaštitnici Bošnjačkog naroda. Pa šta su to ovi riješili u zadnjih 15 godina?
Nisam zastitnik bosnjackog naroda nego branim BiH i suzivot. Uspostavljen je Sud BiH, sa pratecim Tuzilastvom (koje Radoncic podriva tezama da se Dodiku montira kriminal) i drzavnom policijom (SIPA je nasa verzija FBI-a). Dalje, uspostavljena je granicna sluzba, drzavna agencija koja prikuplja PDV. Uspostavljene su Oruzane Snage, Elektroprenos, sve uz pomoc medjunarodne zajednice po kojoj Radoncic i Dodik pljuju. Sve je to (i vise) uradjeno mimo volje velikosrba i treba nastaviti lobirati kako bi stranci (za nas) pritiskali Dodika, umjesto sto mu bacate pojas za spasavanje tezama kako je sa velikosrbima moguc dogovor. To sto radite je izdaja.

Pa zasto onda Radoncic nece da se prica o tom problemu ? Zasto Radoncic skrece fokus sa ustavnih pitanja predstavljajuci raspravu o kocnici napretka kocnicom napretka ? Eto ako se i ti slazes da je problem zloupotreba entitetskog glasanja, zasto onda (podrskom Radoncicu) trazis da se taj problem ne rjesava, nego da se drustvo bavi samo nekakvom kao ekonomijom u atmosferi koja je politicki nestabilna (i tekst himne blokiraju), a da se "sitnice" kao sto su pravo i ustavna pitanja ostavi po strani ? To je kupovina vremenu velikosrpstvu, jer drustvo ne moze krenuti naprijed sve dok na politickoj sceni imamo blokade velikosrpskog faktora. Ako se Radoncic protivi inicijativi da se te zloupotrebe entitetskog glasanja ogranici (a protivi, uz objasnjenje da to izaziva polarizaciju), on pomaze Dodiku i velikosrbima. Zasto ? To on najbolje zna a mi mozemo nagadjati.
sansun

#2330 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by sansun »

Uspostavljen je Sud BiH, sa pratecim Tuzilastvom (koje Radoncic podriva tezama da se Dodiku montira kriminal) i drzavnom policijom (SIPA je nasa verzija FBI-a). Dalje, uspostavljena je granicna sluzba, drzavna agencija koja prikuplja PDV. Uspostavljene su Oruzane Snage, Elektroprenos, sve uz pomoc medjunarodne zajednice po kojoj Radoncic i Dodik pljuju.
PA ako je sve tako lijepo i ljubičasto, zbog čega se onda plašiti Dodikoa? I kakve veze Fahro ima sa tim? Pa zar Dodika nije Haris spasio kada su onaj misteriozni sporazum o zajedničkim policijskim snagama potpisali? Zar Haris nije obećavao BiH bez entiteta pa evo u zadnje četiri godine ne samo da bez drzave ostajemo, već se i entitet FBiH nema od čega financirati, i sada vam za sve to FAhrudin kriv? Uvjerljiviji biste bili da za to Djeda mraza optuzite.

Pa zasto onda Radoncic nece da se prica o tom problemu ? Zasto Radoncic skrece fokus sa ustavnih pitanja predstavljajuci raspravu o kocnici napretka kocnicom napretka ?
Pa zto što je uvidio da mi za ekonomski prosrperitet nemamo ustavnih ograničenja. Tebi je očiogledno veoma dobro, stog ame i ne čudi što bi decenijama o ustavnim pitanjima debate vodio, u kojoj drzavnoj instituciji radiš?
Eto ako se i ti slazes da je problem zloupotreba entitetskog glasanja, zasto onda (podrskom Radoncicu) trazis da se taj problem ne rjesava, nego da se drustvo bavi samo nekakvom kao ekonomijom u atmosferi koja je politicki nestabilna
Zato što znam sa kim imamo posla, zato što ne vjerujem da nas EU i svijet voli, i zato što ne vjerujem da će Srbi predati nešto tako lahko u miru zbog čega su ratovali. I nije tačno da politička nestabilnost uzrokuje ekonomsku, to je strašno naivno razmišljanje, ekonomska nestabilnost uzrokuje političku. Neravnopravna podijeljenost materijalnih dobara je uvijek bila glavni uzrok svih kriza, nipošto neki politički ideali, isti su samo kao povod korišteni a uzrok je uvijek materijalne prirode.

Ne možemo se mi dalje raspravljati, tvoj fokus paženje je na ideje, zavjere teorije i šupljiranje usmjeren, Fahrin je na akciju i ekonomiju, u tome je poenta i razlog vašeg animoziteta prema njemu.
Last edited by sansun on 01/04/2010 13:32, edited 1 time in total.
sansun

#2331 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by sansun »

[quote=
_BaD_BoY

#2332 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by _BaD_BoY »

@1gorstak
nekoliko puta sam pisao odg na onaj tvoj post al mi net nije bio ok pa nije poslalo.i nemam snage drugom prilikom cu pisati..

ev samo ovo..ja neznam koliko ti imas godina ali bi volio da ti budes tu kad ja recimo nazovem nekolicinu prijatelja da izadjemo a ti isti mi kazu da nemaju love ni za izlazak..ni banalnih 10 maraka da se izadje na jedno obicno pice..kad mi jedan prijatelj na nekoj jebenoj pilani izgubi prste a nije ni osiguran nit ista a isti je radio za pisljivih 300-350 maraka..kad vidis da raja ispija otrove tj.sokove 2 litra za jednu marku i pije vino prilikom nekog izlaska recimo ruzicu 2,5 marke litar(sto je cisti otrov)..jer nemaju para i posla..kako bi ti njima objasnio da je to uredu i da treba zadrzati sadasnje stanje..kako da im kazes da su djetinjstvo proveli u ratu,poslije rata jeli hranu u najmanju ruku sumljivog kvaliteta i 15 godina nakon rata nema para ni da izadje u disko??kako da se ja osjecam kad pogledam sa balkona u stanu da ljudi po kantama za smece traze hranu?i da vjerujem u sadasnju vlast? jedno je prepiska na forumu a sasvim drugo stanje na terenu..da izvines jebe se ljudima jel na vlasti zlatko,fahro,dodik,tihic il neko treci cinjenica je da ljudima trebaju sredstva za zivot,i da ne ljetuje kod nas na bazenima nego da skupi pare da ode jednom u 10 godina na more..
_BaD_BoY

#2333 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by _BaD_BoY »

ultima_palabra wrote:
zonbirile wrote:bad_boy
na čemu li si ti?
Na dnevnici 8-)
Nego kad će "ekonomista" Terzić izaći Zlaji na megdan u vezi sa PDV-om? :evil:
@zorbirile,kako si mi ti? jel tebi centrala isplatila sve kod nas malo kasni nije se bilo u vlasti i nije se moglo nakrasti kao vasi :D

@ultima_palabra,jos malo ce terzic izaci cekamo da slomijemo i posljednji otpor crvenih :D
and

#2334 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by and »

sansun wrote:
Uspostavljen je Sud BiH, sa pratecim Tuzilastvom (koje Radoncic podriva tezama da se Dodiku montira kriminal) i drzavnom policijom (SIPA je nasa verzija FBI-a). Dalje, uspostavljena je granicna sluzba, drzavna agencija koja prikuplja PDV. Uspostavljene su Oruzane Snage, Elektroprenos, sve uz pomoc medjunarodne zajednice po kojoj Radoncic i Dodik pljuju.
PA ako je sve tako lijepo i ljubičasto, zbog čega se onda plašiti Dodikoa? I kakve veze Fahro ima sa tim? Pa zar Dodika nije Haris spasio kada su onaj misteriozni sporazum o zajedničkim policijskim snagama potpisali? Zar Haris nije obećavao BiH bez entiteta pa evo u zadnje četiri godine ne samo da bez drzave ostajemo, već se i entitet FBiH nema od čega financirati, i sada vam za sve to FAhrudin kriv? Uvjerljiviji biste bili da za to Djeda mraza optuzite.

Pa zasto onda Radoncic nece da se prica o tom problemu ? Zasto Radoncic skrece fokus sa ustavnih pitanja predstavljajuci raspravu o kocnici napretka kocnicom napretka ?
Pa zto što je uvidio da mi za ekonomski prosrperitet nemamo ustavnih ograničenja. Tebi je očiogledno veoma dobro, stog ame i ne čudi što bi decenijama o ustavnim pitanjima debate vodio, u kojoj drzavnoj instituciji radiš?
Eto ako se i ti slazes da je problem zloupotreba entitetskog glasanja, zasto onda (podrskom Radoncicu) trazis da se taj problem ne rjesava, nego da se drustvo bavi samo nekakvom kao ekonomijom u atmosferi koja je politicki nestabilna
Zato što znam sa kim imamo posla, zato što ne vjerujem da nas EU i svijet voli, i zato što ne vjerujem da će Srbi predati nešto tako lahko u miru zbog čega su ratovali. I nije tačno da politička nestabilnost uzrokuje ekonomsku, to je strašno naivno razmišljanje, ekonomska nestabilnost uzrokuje političku. Neravnopravna podijeljenost materijalnih dobara je uvijek bila glavni uzrok svih kriza, nipošto neki politički ideali, isti su samo kao povod korišteni a uzrok je uvijek materijalne prirode.

Ne možemo se mi dalje raspravljati, tvoj fokus paženje je na ideje, zavjere teorije i šupljiranje usmjeren, Fahrin je na akciju i ekonomiju, u tome je poenta i razlog vašeg animoziteta prema njemu.
pa kad je usmjeren na ekonomiju ne znam što se petlja u politiku.
jedan je od rijetkih kojima su ovi danas političari valjali u životu.
harisson

#2335 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by harisson »

_BaD_BoY wrote:@1gorstak
nekoliko puta sam pisao odg na onaj tvoj post al mi net nije bio ok pa nije poslalo.i nemam snage drugom prilikom cu pisati..

ev samo ovo..ja neznam koliko ti imas godina ali bi volio da ti budes tu kad ja recimo nazovem nekolicinu prijatelja da izadjemo a ti isti mi kazu da nemaju love ni za izlazak..ni banalnih 10 maraka da se izadje na jedno obicno pice..kad mi jedan prijatelj na nekoj jebenoj pilani izgubi prste a nije ni osiguran nit ista a isti je radio za pisljivih 300-350 maraka..kad vidis da raja ispija otrove tj.sokove 2 litra za jednu marku i pije vino prilikom nekog izlaska recimo ruzicu 2,5 marke litar(sto je cisti otrov)..jer nemaju para i posla..kako bi ti njima objasnio da je to uredu i da treba zadrzati sadasnje stanje..kako da im kazes da su djetinjstvo proveli u ratu,poslije rata jeli hranu u najmanju ruku sumljivog kvaliteta i 15 godina nakon rata nema para ni da izadje u disko??kako da se ja osjecam kad pogledam sa balkona u stanu da ljudi po kantama za smece traze hranu?i da vjerujem u sadasnju vlast? jedno je prepiska na forumu a sasvim drugo stanje na terenu..da izvines jebe se ljudima jel na vlasti zlatko,fahro,dodik,tihic il neko treci cinjenica je da ljudima trebaju sredstva za zivot,i da ne ljetuje kod nas na bazenima nego da skupi pare da ode jednom u 10 godina na more..
Wow :thumbup: ovaj post treba staviti na naslovnu stanicu sarajevo-x-a. Svaka cast !! Ovi sto imaju vremena da cekaju na ustavne promjene i na prazno palamudenje sadasnje garniture politicara neka cekaju, ali masa njih nema, nego zeli promjene i zeli da ide naprijed.

Najveci Fahrudinov dobitak je ovih 100 stranica koje su napisane o njemu. :bih:
and

#2336 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by and »

harisson wrote:
_BaD_BoY wrote:@1gorstak

Wow :thumbup: ovaj post treba staviti na naslovnu stanicu sarajevo-x-a. Svaka cast !! Ovi sto imaju vremena da cekaju na ustavne promjene i na prazno palamudenje sadasnje garniture politicara neka cekaju, ali masa njih nema, nego zeli promjene i zeli da ide naprijed.

Najveci Fahrudinov dobitak je ovih 100 stranica koje su napisane o njemu. :bih:
dobar ovaj gore post.
samo treba razmisliti da li je bilo bolje da su državne pare išle na privatne projekte ili da su se ulagale u ekonomiju ili recimo u institucije za analizu hrane koju jedemo.
tačno je da mnogi žele promjene,ali promjene mogu donijeti samo pametni i sposobni ljudi.
oridjidji

#2337 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by oridjidji »

1gorstak wrote:
sansun wrote:
Nisam zastitnik bosnjackog naroda nego branim BiH i suzivot. Uspostavljen je Sud BiH, sa pratecim Tuzilastvom (koje Radoncic podriva tezama da se Dodiku montira kriminal) i drzavnom policijom (SIPA je nasa verzija FBI-a). Dalje, uspostavljena je granicna sluzba, drzavna agencija koja prikuplja PDV. Uspostavljene su Oruzane Snage, Elektroprenos, sve uz pomoc medjunarodne zajednice po kojoj Radoncic i Dodik pljuju. Sve je to (i vise) uradjeno mimo volje velikosrba i treba nastaviti lobirati kako bi stranci (za nas) pritiskali Dodika, umjesto sto mu bacate pojas za spasavanje tezama kako je sa velikosrbima moguc dogovor. To sto radite je izdaja.

Pa zasto onda Radoncic nece da se prica o tom problemu ? Zasto Radoncic skrece fokus sa ustavnih pitanja predstavljajuci raspravu o kocnici napretka kocnicom napretka ? Eto ako se i ti slazes da je problem zloupotreba entitetskog glasanja, zasto onda (podrskom Radoncicu) trazis da se taj problem ne rjesava, nego da se drustvo bavi samo nekakvom kao ekonomijom u atmosferi koja je politicki nestabilna (i tekst himne blokiraju), a da se "sitnice" kao sto su pravo i ustavna pitanja ostavi po strani ? To je kupovina vremenu velikosrpstvu, jer drustvo ne moze krenuti naprijed sve dok na politickoj sceni imamo blokade velikosrpskog faktora. Ako se Radoncic protivi inicijativi da se te zloupotrebe entitetskog glasanja ogranici (a protivi, uz objasnjenje da to izaziva polarizaciju), on pomaze Dodiku i velikosrbima. Zasto ? To on najbolje zna a mi mozemo nagadjati.

Gorstak ustavne promjene i suzivot nece doci samo pricom o tome, nego tihim radom i stunja o tome.Nasi svaku prokletu ustavnu reformu koju naprave, napuhaju svojom retorikom i prenesu pred medije i narod te namjerno izazovu tenzije koje vode radikalizaciji odnosa u BIH. Sva medijska hajka ima svoju svrhu, da bog da napali svaku instituciju u BIH-a svi mediji, samo zato sto su neefikasne i korumpirane i SIPA koju hvalis ima mana i prati je skandal oko izgradnje njene zgrade i pronevjere novca. Da institucije rade svoj posao onako kako trebaju Dodik bi kao i drugih more politicara davno grijali optuzenicku klupu i nasli mjesto u kojem od zatvora.

Mi pricamo o Bosanskim politicarima kojima je odavno sredstvo bogacenja pustanje korijena na vlasti i svi bogati ljudi naseg sistema koji su se izgradili morali su igrati po njihovim pravilima, koji su oni nametnuli, pa i Radoncic. Nema medija u nasoj drzavi koji je nezavisan, nije to volja medija, to je volja politike. Nema firme koja nije kupila konkurs ili podmitila nekoga da bi imala to sto danas ima. Ta pravila nisu nametnule firme nego aktuelna vlast.

Narod nece nahraniti ustavne reforme, one treba da se provode i provodice se i sa Dodom ili ne, ili sa Radoncicem ili ne, taj proces ne diktiramo mi i nasi politicari, nego oni iz MZ.

Narod je u ovih 20 godina dosta napatio, zar treba jos. 15 godina od rata, a nasa privreda nije dotakla snagu one iz 91 godine, niti blagostanje i sigurnost koje su imali do tih nekih 90-tih godina. Drzava koja ima 4 miliona stanovnika, a njima ne moze da obezbjedi bolju buducnost od ove je losa drzava sa losim drzavnim aparatom i losim institucijama, niko nema vise administracije u drzavi, a tako malu kvalitetu rada, kod nas nezaposlenost ima golemu stopu 41,8%. Nasi dobri politcari nisu uradili za 15 godina da tu stopu svedu na 10-20%, a obecavali su kule i gradove. Doveli su srednju klasu ljudi do izumiranja, siromaha je sve vise, trebali spominjati brojne socijalne slucajeve... pa dovoljno je upaliti tv i vidjeti ih, mislili iko da je onome ko nema hljeba dovoljno bitno ko mu je na vlasti i kako cemu drzava izgledati. Zivot je u Bosni postao puko prezivljavanje mnogima. U jednoj Evropskoj zemlji covjek iz srednje klase dnevno prosjecno trosi 10 ili 20% prosjecne Bosanske plate. Usput netrebamo pricati o tome kakvo ekonomsko i socijalno blagostanje uziva. Jednostavno nema straha dali ce mu neko na sred ulice razbiti glavu, oteti mu pare, mobitel, klepiti biciklo, auto ispred stana ili obiti stan cim migne iz njega i opeljusiti mu ga. Treba malo prosetati Evropom i vidjeti kako drugi zive, okusiti slobode i zivota i onda razbiti sve dogme koje su se ljudima nametnule na Balkanu voljom politicara. Nije zivot samo prica o granicama, krvoprolicima i zastavama, zivot je vise od toga. A bogme na Balkanu se pokazalo da isti ima malu cijenu, jer nismo naucili iza sto ratova da je on najgore sredstvo za postizanje bilo kakvog cilja i narodnog zadovoljstva. Zato nam je olako danas jos jedno drugome da kopamo oci rijecima, kad nemozemo rukama i da gradimo podijele i tenzije, umjesto zajednickog zivota. Ekonomija treba nasim ljudima, da im izbije medije iz glave i otjera iz svakoga od nas onog Bosnjaka, Srba i Hrvata, egzistencijalni problemi vrlo lako natjeraju razlicite ljude da rade skupa sve one koji su se do juce mrzili i mimo njihove volje jedno radno mjesto uvijek moze da ih veze. Tolerancija i suzivot ce doci opet vremenom kad se jaz nepovjerenja istopi onim sto svi mi mozemo da osjecamo prema drugacijem kada se s njime bolje upoznamo.
VjecitiStudent

#2338 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by VjecitiStudent »

Odgovora jos nema ...
VjecitiStudent wrote:
oridjidji wrote:
VjecitiStudent wrote: I to je sve???????
Ja kontam sad ce biti nesto revolucionarno, a ovamo obicna topla voda.
Ove firme su ostale neprodate i do sada, a konkretnih planova skore prodaje jos uvijek nema, pogotovo za elektroprivredu. Prema trenutnim informacijama, elektroprivreda je namjerila praviti iz svoje dobiti nove elektrane, dok Telekom krpi brojne budzetske rupe.
Minus Federacije je veci od ovih 300 miliona (otud i MMF u prici, inace bi mogli sami sebe krpiti).
Rece li Fahro koju o famoznim borackim i invalidskim penzijama?
Da li bi tu pravio ustede i kako?

To je rekao prije nego je stranku oformio, ovaj interviju je star par mjeseci. Detaljnije o ekonomskom programu stranke saznacemo kada bude vrijeme za to. Elektroprivreda BIH ima namjeru da gradi 16 hidroelektrana, 6 termoelektrana i par vjetroelektrana. Takav projekat bi mogla izfinansirati Elektroprivreda BIH s kreditom od 6 milijardi maraka koji bi namjenski podigli na 10 ili 15 godina. Dali je to realno ili ne? Prosudi sam. Na netu sam naisao link, kada sam radio protestni clanak u vezi HE Vranduk o tome ko i kako zeli ulagati u energetski sektor BIH-a i pod kojim okolnostima. Kad ga nadjem postavicu da vidis ko polaze najvise koncesija na gradnju HE po Bosni i cija je to prica maslo i otkud toliki uticaj stranih lobija na nase politicare da se izgrade tolike hidroelektrane po njoj.

Fahro ce pokazati svoj ekonomski program kroz svoju politiku, on vjeruje da ce obezbjediti najbolji tim menadzera na vlasti i ljudi koji ce od Bosne napraviti pogodno tlo i za investicije i za poslovanje i za zivljenje. Dali je to suplja ili nije, nemozemo saznati ako ne dobije svoju sansu u politici sa dobrim izbornim rezultatom.

Pogledaj interviju, neda mi se prepricavati ga, dali je ista rekao o penzijama ne znam... morao bi ga opet pregledati... a to mi se ne radi...
:shock: :shock: :shock:
Hocete da glasate za Fahru zbog "njegovog ekonomskog programa", o kojem cemo, medjutim, znati malo vishe, "kad dodje vrijeme za to"???????
Elektroprivreda bi vrlo rado posudila te pare, kad bi im te pare neko htio posuditi. Zemlja smo sa nikakvim kreditnim ratingom i stoga nam novac posudjuju samo medjudrzavne banke tipa EBRD-a, EIB-a, WB itd.

Vjerujem da bi i Fahro, jos jucer posudio nekoliko milijardi, ovakav sposoban kakav jeste, kad bi mu te pare jos neko osim Razvojne banke FBiH, htio dati.

Sad ocekujete da se protiv korupcije predvodi lik koji svoje carstvo u ogromnoj mjeri zahvaljuje upravo korupciji????

Elem, i Fahrina ekonomija je izgleda jos jedna, nicim argumentovana, ubleha.

Koliko vremena i generacija u BiH treba da prodje dok svakoj supljoj damo sansu za pokazivanje?????
Jer, upravo je 20 godina potroseno na SDA i njene manje varijante.
sansun

#2339 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by sansun »

Pa i ne petlja, on lijepo govori o ekonomskim problemima a ne političkim :wink: .

očigledno je da vama valjaju čim ste toliko protivite promjenama.
1gorstak

#2340 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by 1gorstak »

oridjidji wrote:Narod nece nahraniti ustavne reforme, one treba da se provode i provodice se i sa Dodom ili ne, ili sa Radoncicem ili ne, taj proces ne diktiramo mi i nasi politicari, nego oni iz MZ
To nije tacno, medjunarodna zajednica ide linijom manjeg otpora, nece oni nista nametnuti Dodiku ako Sarajevo ne bude dosljedno u svojim zahtjevima da drzava konacno profunkcionise kako treba. Ako Sarajevo preko Radoncica prihvati svoj "tor", umjesto da nastavi traziti dalje jacanje drzave ustavnim reformama, imacete stabilizaciju, BiH ce se transformisati u uniju drzava a ta ce se unija prije ili kasnije raspasti i zavrsena stvar. Ja cu se u tom slucaju lako snaci negdje vani, sredim papire i u Cikagu vozim taksi, a tebi eto "Bosna" od Dobrinje do Tuzle. Jeb'o drzavu, nek' vi imate za piće.

Izmanipulisani narod u manjem entitetu spreman korijenje da jede, ali ne da velikosrpstvo, a raja po Sarajevu izlaz vidi u popustanju Dodiku, u nadi da ce im to donijeti stabilnost i napredak. I kako da postupi neki strani politicar koji mozda zeli da pomogne, kada vidi da su u manjem entitetu odlucniji da istraju ? Kako on da bude veci katolik od pape, veci borac za Bosnu i Hercegovinu od vas koji prodajete vjeru za veceru ?
and

#2341 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by and »

sansun wrote:
Pa i ne petlja, on lijepo govori o ekonomskim problemima a ne političkim :wink: .

pa što ulazi u politiku ako se ne petlja?

ne znam ko smo mi,meni ne valjaju i želim promjene,ali na bolje.promjene u cijelom društvu,da živim u normalnoj državi,da čitam normalne novine(prelistati jutarnji list),a ne bilten u kojem možeš vidjeti s kim je gazda dobar,a s kim ne.pa za 20 tak godina da se nauče da ispod slike audija ne piše opel i sl....
sansun

#2342 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by sansun »

samo treba razmisliti da li je bilo bolje da su državne pare išle na privatne projekte ili da su se ulagale u ekonomiju ili recimo u institucije za analizu hrane koju jedemo.
Ne znam šta bi te institucije analizirale bez hrane... I od kada se to ekonomija odvaja od privatnog poduzetništva?
sansun

#2343 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by sansun »

and wrote:
sansun wrote:

Ako se ne petlja u šta...? U politiku? Pa ne ulaziš u politiku radi politike. Nije politika sama sebi cilj, kako to trenutni vlastodršci shvataju. Nažalost, dokle god tako i njihovi birači budu razmišljali dotle ćemo imati i iste ljude na funkcijama.
oridjidji

#2344 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by oridjidji »

1gorstak wrote:
oridjidji wrote:Narod nece nahraniti ustavne reforme, one treba da se provode i provodice se i sa Dodom ili ne, ili sa Radoncicem ili ne, taj proces ne diktiramo mi i nasi politicari, nego oni iz MZ
To nije tacno, medjunarodna zajednica ide linijom manjeg otpora, nece oni nista nametnuti Dodiku ako Sarajevo ne bude dosljedno u svojim zahtjevima da drzava konacno profunkcionise kako treba. Ako Sarajevo preko Radoncica prihvati svoj "tor", umjesto da nastavi traziti dalje jacanje drzave ustavnim reformama, imacete stabilizaciju, BiH ce se transformisati u uniju drzava a ta ce se unija prije ili kasnije raspasti i zavrsena stvar. Ja cu se u tom slucaju lako snaci negdje vani, sredim papire i u Cikagu vozim taksi, a tebi eto "Bosna" od Dobrinje do Tuzle. Jeb'o drzavu, nek' vi imate za piće.

Izmanipulisani narod u manjem entitetu spreman korijenje da jede, ali ne da velikosrpstvo, a raja po Sarajevu izlaz vidi u popustanju Dodiku, u nadi da ce im to donijeti stabilnost i napredak. I kako da postupi neki strani politicar koji mozda zeli da pomogne, kada vidi da su u manjem entitetu odlucniji da istraju ? Kako on da bude veci katolik od pape, veci borac za Bosnu i Hercegovinu od vas koji prodajete vjeru za veceru ?

Vidis moj gorstak, meni spotices sebicnost, a sam govoris o Bosni od Dobrinje do Tuzle i taksiju u Cikagu, kad bi se ova Bosna raspala. I ti i ja znamo da se velikosrpstvo ne lomi samo u Bosni, vec i u Beogradu. A sve dok je tako, Bosna nikada nece biti mirna, jer kad tada poslje 50, 100, 200 godina, doce opet neki protureni Srbin u BIH i podici velikosrpstvo koje ce nauditi nekome izgradjenom zajednistvu. Od AVNOJ-a do 89 godine, Bosna je i mogla zivjeti u miru jer su dobro cuvali amanet Bosne i AVNOJ-a oni kojih se i doticao, a to su bili Srbi, Hrvati i Muslimani koji su bili naklonjeni komunistima i partiji. Poslje te famozne 89 godine nista vise nije bilo isto. Velikosrpstvo se razmahalo Jugoslavijom, prvo je pocelo na Kosovu, a onda se razmahalo i drugim dijelovima Jugoslavije.

To sto zivi danas u Bosni, a ne negdje drugo, jeste sto MZ u BIH nije stala cvrsto iza izgradnje funkcionalne i zdrave BIH, ni iza mira u njoj. Rat se dogodio, MZ je donjela mir sa nadom da ce na duge staze pomiriti narod, medjutim takvo sto se nije desilo ni nakon 15 godina nakon rata, jer su politicari namjerno izazivali tenzije i za svoj nemar olako okrivljavali druge. Dodika kojeg spominjes je Evropa smatrala partnerom i uz SDP BIH, njegova stranka je bila dugo pomagana od SD saveza Evrope i Amerikanaca. Isti se pokazao dobrim saveznikom prvi puta kada je bio na vlasti, bas zbog politike koju je sam vodio izgubio je povjerenje gradjana u RS-u. Medjutim ono sto ga je vratilo na politicku scenu i donjelo mu ovoliki broj glasova i podrsku naroda jeste njegovo lizanje sa Beogradom, presvlacenje dresa Socijal-demokrate i oblacenje dresa nacionaliste ga je podiglo u ocima srpskog naroda u BIH, svestranu podrsku svojom retorikom mu je dao Haris Silajdzic, kao posljedica njihove dobre politike je i ovo stanje u BIH-a koje imamo danas, da drzava funkcionise na vrat na nos, ali eto nekako funkcionise.

Raja u Sarajevu, ne vidi dobro u tome da se istome popusti, vec misli da politicki licemjerluk istoga moze srusiti prije nego njegovo napadanje jer onaj koji poznaje historiju srpskog naroda zna sta njihove careve rusi, a sta drzi na vlasti. Nemoj mi molim te pricati o prodaji vjere i prodaji ove drzave, jer kad bi mane trazili nasim politicarima ovim koji se kite svebosnjastvom i bosanstvom vidjeli bi da nas niko drugi nije prodao Srbima nego oni sami i da je upravo ovakva Bosna dio njihovog plana, a ne samo velikosrpskog. A to sto pricas o nekom taxiju u Cikagu pokazuje samo da se ni tebi ne ratuje zalud tudjih ideja vise.

Dodik nije pristao ni na jednu reformu zato sto je zelio, nego zato sto je to MZ insistirala i zato sto je imala jake pritiske na RS, sa istim pritiscima, a sa manje politickih tenzija izmedju dva entiteta ustavne reforme se mogu dogoditi puno prije. Evropa je nametnula mnogo rijesenja koje RS nije htio prihvatiti, na kraju su njihovi politicari dosli do onoga Alijinog "MORALO SE PRIHVATITI" nakon Dejtona. Ono sto koci dogovor u BIH-a jeste ta bipolarizacija politickih snaga, u kojoj se stranke podijelile na one koji grade svesrpsku, svehrvatsku i svebosnjacku politiku i te su se uvijek mogle dogovoriti oko koaliranja u vlasti i podjele novca i kad je najvise trenja bilo medju njima, dok ova svebosanska struja u nasoj politici zamire jer nikada nisu ni imali pravu priliku da se dokazu u oba entiteta jer narod je prezauzet nacionalizmom i neukazuje im povjerenje glasajuci za njih.

Bosnjaci ili B. muslimani su najmnogobrojniji narod i najpodjeljeniji u svome politickom stavu prema BIH, SDA, SBIH i SDP kao probosanska stranka, pokazali su da nisu u stanju da zastite interese naroda koji svojom voljom i zrtvom n u ratu je najvise pridonjeo cuvanju BIH-a, isti su pokazali da nisu u stanju da ocuvaju univerzalnu probosansku politiku zajednistva koja se u ratu gradila na imenima mnogih bosanskih muslimana, pravoslavaca i katolika koji su takodjer drzali do Bosne. Isti su danas razvuceni izmedju politicke price o ocuvanju BIH-a i mogucem Bosnjakistanu, iako su kao najmnogobrojnija etnicka grupa u BIH-a mozda i najugrozeniji.

Medjutim svemu tome nije kumovalo veliksrpstvo, vec nasa nesposobnost da cvrsto i zajedno stanemo iza onoga sto danas imamo. Ista nas politika u narednih par decenija moze dovesti do sloma i ovakve Bosne, zato sto nisu u stanju da odrze drzavu mirnom. Velikosrpstvo ce uvijek biti nagazna mina Bosne, svijest ljudi se nemjenja mjenjanjem ustava i pomjeranjem granica, vec izgradnjom povjerenja i suzivota, a ekonomija kao stub drzave silom nagoni mnoge razlicite ljude da pomire stavove kako bi rijesili vlastita egzistencijalna pitanja. Mnogo B. muslimana i mnogo B. pravoslavaca ili Srba su presli entitetske granice trbuhom za kruhom, vjeruj mi da su ekonomske prilike drugacije vidio bi ti puno vise Srba i Hrvata u Sarajevu, a muslimana u Banjoj Luci. Zasto nikada nije zazivio povratak? Zato sto nijedna vlast nije pomogla povratnicima da se socijalno zbrinu, jer uveliko je nacionalizam usao u sve pore nasega drustva i tesko ga je sada izvuci. U FBIH uvijek ce musliman i hrvat, biti u prednosti nad Srbinom, pa makar isti bio kvalificiraniji u poslu koji radi, i obratno u RS-u ni musliman ni hrvat nece biti u prednosti nad Srbinom iako su kvalificiraniji od njega. To je tako, nametnulo se nacionalizmom, a ne zdravim ekonomskim pobudama i zdravim razumom.
1gorstak

#2345 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by 1gorstak »

oridjidji wrote:Dodik nije pristao ni na jednu reformu zato sto je zelio, nego zato sto je to MZ insistirala i zato sto je imala jake pritiske na RS, sa istim pritiscima, a sa manje politickih tenzija izmedju dva entiteta ustavne reforme se mogu dogoditi puno prije.
Genijalno :) Sve dok se trazi jacanje drzave velikosrpski ce faktor dizati tenzije. A Radoncic (i oni koji ga brane) trebaju odluciti sta hoce, ili zele jacanje drzave ili "mir u kuci" podilazenjem Dodiku. Jer ne moze i jaka drzava i izbjegavanje tenzija, to je nespojivo sve dok velikosrpski faktor ima znacajan utjecaj na manji entitet. Velikosrpski faktor je morao biti pobjedjen i u Hrvatskoj, i u Crnoj Gori, i u Kosovi, samo ga mi u BiH kao moramo uvazavati "zbog mira u kuci". Ne moramo. Naprotiv, mi moramo traziti dalje jacanje drzave iako znamo da ce Dodik skicati. Ja ne branim Lagumdziju, Silajdzica i Tihica, sva trojica su nedorasli zadatku, ali Radoncic, on bi tek bio katastrofa. Ja podrzavam promjenu, ali ne na gore. Ne mozes glasati za bilo koga s ulice a to pravdati nesposobnoscu Lagumdzije, Silajdzica i Tihica, covjek kojeg predstavljas alternativom treba biti neko ko ce biti bolji od spomenute trojice, a ne neko kao sto je Radoncic, mutan tip koji je dosao u BiH pred rat, koji kaze da drzavno tuzilastvo montira Dodiku kriminal i za kojeg ustavne promjene (kao i za Dodika) nisu prioritet.
and

#2346 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by and »

and wrote:
sansun wrote:

Ako se ne petlja u šta...? U politiku? Pa ne ulaziš u politiku radi politike. Nije politika sama sebi cilj, kako to trenutni vlastodršci shvataju. Nažalost, dokle god tako i njihovi birači budu razmišljali dotle ćemo imati i iste ljude na funkcijama.[/quote]
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
najgore je kad misliš da ne može gore,pojave se još gori.
slažem se da nama treba alternativa,ljudi patriote,školovani i čista obraza.

Ne znam šta bi te institucije analizirale bez hrane... I od kada se to ekonomija odvaja od privatnog poduzetništva?
pa da su pare išle u poljoprivredu,i one što se nisu morale vraćati,a i one iz razvojne banke možda bi i bilo hrane za analizirati.
Coolzine

#2347 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by Coolzine »

Njegov ulazak u politiku je pogresan upravo zato sto cemo biti jos podijeljeniji ...
vivaldi

#2348 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:
oridjidji wrote:Dodik nije pristao ni na jednu reformu zato sto je zelio, nego zato sto je to MZ insistirala i zato sto je imala jake pritiske na RS, sa istim pritiscima, a sa manje politickih tenzija izmedju dva entiteta ustavne reforme se mogu dogoditi puno prije.
Genijalno :) Sve dok se trazi jacanje drzave velikosrpski ce faktor dizati tenzije. A Radoncic (i oni koji ga brane) trebaju odluciti sta hoce, ili zele jacanje drzave ili "mir u kuci" podilazenjem Dodiku. Jer ne moze i jaka drzava i izbjegavanje tenzija, to je nespojivo sve dok velikosrpski faktor ima znacajan utjecaj na manji entitet. Velikosrpski faktor je morao biti pobjedjen i u Hrvatskoj, i u Crnoj Gori, i u Kosovi, samo ga mi u BiH kao moramo uvazavati "zbog mira u kuci". Ne moramo. Naprotiv, mi moramo traziti dalje jacanje drzave iako znamo da ce Dodik skicati. Ja ne branim Lagumdziju, Silajdzica i Tihica, sva trojica su nedorasli zadatku, ali Radoncic, on bi tek bio katastrofa. Ja podrzavam promjenu, ali ne na gore. Ne mozes glasati za bilo koga s ulice a to pravdati nesposobnoscu Lagumdzije, Silajdzica i Tihica, covjek kojeg predstavljas alternativom treba biti neko ko ce biti bolji od spomenute trojice, a ne neko kao sto je Radoncic, mutan tip koji je dosao u BiH pred rat, koji kaze da drzavno tuzilastvo montira Dodiku kriminal i za kojeg ustavne promjene (kao i za Dodika) nisu prioritet.
Gorstak, kao prvo da razjasnimo - fahro ide na izbore i na to mi ne mozemo uticati. Druga stvar, ne znam koliko ce dobiti glasova, ali to sigurno nece biti zanemarivo. Vec je napravio jaku infrastrukturu, odbore ima maltene po svim mjestima, samim tim on vec ima pristojan broj SIGURNIH glasaca, a do oktobra jos ima fore.

da li je mutan tip -apsolutno. Medjutim, za razliku od desetina likova koji nisu nista manje profitirali od njega, on je bar velika sredstva vidljivo ulozio u ovaj grad - mislim naravno na nebodere. To ja licno cijenim jer bolje to nego da je pare ko ostali sklonio iz zemlje ili da ih drzi negdje u steku. To za pocetak moze znaciti SAMO da je mozda manje los od drugih, a nikako da je dobar. Medjutim, ja odavno ne gajim iluzije o pravdi, postenju i opstenarodnom dobru.

Sto se tice dodika - fahro (kao i dodik) za razliku od ostalih sto misli to i kaze (jedan u avazu, ovaj drugi u lice), a sa dodikom su i do sada svi muljali samo namazanije.

Sto se tice podjele BiH to fahro moze samo i jedino ako ikada osvoji bar 80% bosnjackih glasova sto nije bas izvjesno.

Na kraju ono najvaznije. Fahro mozda moze politicki zakopati ratne sjekire i mozda stvarno dati malo vise prostora ekonomiji - samim zakopavanjem sjekira zemlja bi postala politicki nesto stabilnija sto naravno znaci ekonomiji.

Glavno neslaganje mene i tebe je sto ti cini mi se od frontalne borbe protiv velikosrbizma ne vidis nista drugo, a od silne zelje neki uspjeh u toj borbi ti se prividja poput fatamorgane. U ovom postu vices kako Dodik skici, onda nekad spominjes nekakve ludjacke kosulje, lupanje glavom u zid.., a sve to to zbog panicnog straha od jacanja zajednickih insititucija.

Ja cu sada samo da te podsjetim na dogadjaj od prije 2-3 sedmice kada ministar sigurnosti tih ZAJEDNICKIH institucija prilicno izbezumljen daje izjavu medijima i kaze kako ne zna da li mu pretresaju kucu :-) , a zatim zuri da da izjavu ENTITESKOM mupu :? . Sta se poslije toga desava? Nema prijave, svi pusteni, a niko da pita (pritom mislim na sve zajdnicke institucije) halo ljudi???. Ako je kriv zasto nije u zatvoru, a ako nije ima neko zbog tog hapsenja da odgovora. Da ironija bude veca taj ministar je izabran tek onda kada je taj isti dodik rekao spiricu da moze biti izabran. Na kraju skontas da su svi ti silni uspjesi jedna parodija koja funckionise na principu zajednickog interesa posto im treba kada traze kredite od mmf-a i ostale donacije koje su prijeko potrebne za oba entiteta. U svim ostalim slucajevima sve zajednicke institucije funckionisu SAMO I JEDINO onako kako im to kazu entitetski bossovi - dodik, tihic i covic.
Objasnjenje zasto je to tako je najlogicnije moguce - pa u tim institucijama sjede ljudi koje su oni i postavili, a koje oni i smjenjuju.

Za smai kraj. Da li cu glasati za fahru - necu jer necu uospte glasati. Medjutim, fahro od oktobra garantovano postaje ozbiljan politicki igrac sta god svi mi na forumu mislili.
_BaD_BoY

#2349 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by _BaD_BoY »

Izabrano Predsjedništvo SBB BiH u Ključu

28. mart 2010. godine

Izabrano Predsjedništvo SBB BiH u Ključu

Općinski odbor Saveza za bolju budućnost BiH Ključ održao je sastanak na kojem je izabrano Predsjedništvo Općinskog odbora. Tajnim glasanjem, između 20 kandidata, članovi Općinskog odbora su izabrali 15-člano Predsjedništvo, a nakon toga i predsjednika te dva potpredsjednika stranačkog rukovodstva. Za predsjednika je izabran Edin Domazet, a potpredsjednici su Samir Hadžić i Sead Krivić.
Predsjednik:

1.Edin Domazet (1970) - općinski vijećnik i dobitnik zlatnog ljiljana

Potpredsjednici:

2. Samir Hadžić (1970) - poduzetnik
3. Sead Krivić (1952) – VSS, poduzetnik

Predsjedništvo OO Ključ:

4. Naida Smajić (1990) - student
5. Denisa Brkić (1985) - student
6. Amel Pobrić (1983) - inžinjer drvne struke
7. Indira Mujezinović (1984) - student
8. Amra Hrustić (1989) - student
9. Samir Pršić (1984) - dipl. ekonomista
10. Mensur Ramić (1988) - student
11. Anel Delić (1984) – građevinski inžinjer
12. Asmir Salihović (1980) - inžinjer elektrotehnike
13. Samir Domazet (1975) - inžinjer drvne struke
14. Đevada Fazlić (1987) - ekonomski tehničar
15. Muhamed Ramić (1961) - profesor

Na sastanku su izabrani i predsjednik i potpredsjednik Asocijacije mladih. To su:

1. Mirzet Ćemal (1986) - student - predsjednik
2. Smajić Naida (1990) - student - potpredsjednik

PRESS CENTAR SBB BiH

...................................................................
Izborna skupština SBB Vitez

31. mart 2010. godine

Izborna skupština SBB Vitez

U Vitezu je održana izborna skupština SBB BiH na kojoj je tajnim glasanjem izabrano 30 članova Općinskog odbora, dok će pet članova biti naknadno kooptirano. Ovih dana bit će održana i prva sjednica novoizabranog rukovodstva na kojoj će biti izabrano stranačko Predsjedništvo.

Članovi Općinskog odbora SBB Vitez:

1. Alaga Ahmić (1959) – inženjer prehrambenih tehnologija
2. Ćazim Ahmić (1949) - dipl.inžinjer
3. Jasmin Ahmić (1985) - student
4. Nermin Alić (1967) – ugostitelj
5. Šemsudin Čaušević (1959) – medicinski tehničar
6. Amila Delić (1987) - student bosanskog jezika
7. Sabit Grabus (1977) - dipl.ekonomista
8. Selver Haskić (1979) - dipl.veterinar
9. Avdo Haskić (1986) - student
10. Lejla Haskić-Bešo (1982) - profesor
11. Jasmina Hidić (1986) - student
12. Edina Hrustić (1966) - upravnik
13. Haris Hurem (1973) - nastavnik
14. Adem Jelašković ( 1936) – VŠS, selektor RŽR
15. Kablar Hadžo (1946) - penzoiner
16. Mirsad Karalić (1969) – privatni poduzetnik
17. Selma Karalić (1990) - SSS
18. Muamer Keško (1982) - student
19. Selma Memić (1985) - dipl.ekonomista
20. Neslanović Nihad (1946) - penzioner
21. Sanela Palić (1974) - SSS
22. Ajdin Rebihić (1991) - vozač
23. Sabina Sadibašić (1991) - SSS
24. Mersudin Salkić (1969) – medicinski tehničar
25. Fadil Sivro (1959) - dipl.ekonomista
26. Sabahudin Tahirović (1965) – mašinski tehničar
27. Edin Topčić (1978) - dipl.pravnik
28. Tarik Zlotrg (1987) - student
29. Elmedin Zlotrg (1976) - prof. historije
30. Armin Žigonja (1991) - trgovac

PRESS CENTAR SBB BiH
..........................................................................................

Image
Održana izborna skupština SBB-a u Kaknju
31. mart 2010. godine
Održana izborna skupština SBB-a u Kaknju

U Domu kulture u Kaknju održana je izborna skupština Općinskog odbora SBB Kakanj, kojoj je prisustvovalo 430 delegata. Nakon upoznavanja sa izbornom procedurom predstavljeni su i kandidati za budući općinski odbor Saveza za bolju budućnost Kakanj.

Tajnim glasanjem izabrano je 45 članova koji čine rukovodstvo OO SBB-a Kakanj. U narednim danima bit će izabrano Predsjedsništvo koje će brojati 15 članova, a nakon toga bit će izabran i predsjednik Općinskog odbora.
Članovi Općinskog odbora SBB Kakanj:

1. Zijad Alajbegović (1954) - privatni poduzetnik
2. mr.Nedžad Haračić (1976) - mr. tehničkih nauka
3. Enver Hadžić (1956) - dipl. inženjer mašinstva
4. Nihad Delić (1965) - nastavnik
5. Jasmina Hadžić-Berbić (1964) - dipl.inžinjer geologije
6. Emina Berbić (1983) - dipl. politolog
7. Lejla Cerić (1983) - dipl. pravnik
8. Senad Kulović (1955) - instruktor vožnje
9. Admir-Kula Kulović (1984) - apsolvent
10. Amela Čaluk (1969) - dipl.ekonomista
11. Enver Merdić (1964) - dipl.inžinjer mašinstva
12. Dženan Hasagić (1980) - dipl. politolog
13. Sanel Škulj (1984) - dipl. politolog
14. Dino Tica (1969) - dipl.inžinjer mašinstva
15. Nedim Frljak (1967) - dipl.inžinjer mašinstva
16. Mesud Đino (1965) - dipl.inžinjer mašinstva
17. Dženan Kubat (1975) - sociolog
18. Adnan Kulović (1988) - student
19. Mensura Bećirhodžić (1975) - nastavnik
20. mr. Kasim Bajramović (1964) - mr.rudarstva
21. Alma Kulović (1986) - dipl.ekonomista
22. Mubdin Alešević (1955) - dipl.ekonomista
23. Senad Musić (1974) - dipl.ekonomista
24. Senad Delić (1983) – inženjer elektrotehnike
25. mr.Alisa Skeledžija (1984) - mr.poljoprivrede
26. Ibrahim Čeliković - stomatolog
27. Ejub Spahić (1986) - dipl.pravnik
28. Adnan Bašić (1945) - penzioner
29. Zijad Tursum (1964) - prof. predškolskog odgoja
30. Irfan Musić (1974) - apsolvent
31. Ahmed Sikira (1963) - blokovođa
32. Suad Šehić (1957) - SSS
33. Elvir Balešić (1976) – ekonomski tehničar
34. mr.Larisa Bašić (1982) - mr.farmacije
35. Enhad Šolbić (1984) - apsolvent
36. Nedžib Kobilica (1977) - dipl.inžinjer materijala
37. Nermin Ljubović (1961) - geometar
38. Branka Mušanović (1954) - referent
39. Irma Vehab (1978) - dipl. inženjer hemije
40. Sadeta Hadži (1951) – mašinski tehničar
41. Ema Kumbara (1986) - VŠS
42. Nermin Sejdić (1971) – SSS
43. Ibrahim Herceglija (1960) - VSS
44. Dino Kovačević (1981) - prof. sociologije
45. Eniz Čurić (1956) – VSS, RVI i Zlatni ljiljan

PRESS CENTAR SBB BiH
.....................................................................................................................
Forum žena - spektakularan skup u Domu mladih

31. mart 2010.godine

Više od polovine članova SBB BiH čine žene!

Žene su potpuno zapostavljene u političkom životu BiH i još uvjek je prisutna diskriminacija prilikom zapošljavanja ili na radnom mjestu. Ovo je samo jedna od konstatacije koje su se sinoć mogle čuti na Forumu žena Saveza za bolju budućnost Kantona Sarajevo, održanoj u prepunoj sali Doma mladih u Sarajevu, kojoj je prisutvovalo više od 700 članica SBB-a.

- Ženama samo posvete pažnju nekoliko sedmica prije izbora, kada se političari razbacuju obećanjima, ali nekoliko dana nakon izbora nastave po starom. U SBB BiH žene su pronašle mogućnost da se čuje njihov glas jer žene čine više od 50 posto članstva stranke – istakla je Jovana Marković, apsolventica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Prisutnim su se obratile i studentica Amina Čaušević, jedna od uspješnijih studanata na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, zatim Aziza Hurem, nastavnica Historije i geografije, Ismeta Ćorić, dr. stomatologije i vlasnica firme Makrovita, te Ismeta Dervoz, jedno od najznačajnijih imena muzičke scene u BiH i regionu.

Nakon toga prisutnim članicama su se obratili prof. dr. Emir Kabil, istaknuti bh. kardiohirurg, akademik Abdulah Sidran koji je oduševio publiku te predsjednik Saveza Fahrudin Radončić, koji je članice Foruma žena upoznao s tim da se SBB BiH približava spektakularnoj cifri od 100.000 upisanih članova.

Kabil je istakao da nažalost u današnjem društvu žene moraju biti i do 40 posto sposobnije i kvalitetnije raditi da bi imale isti status kao njihove muške kolege.

- Naš cilj je da promjenimo taj status i da žene imaju ravnopravan položaj i ravnopravnu mogućnost odlučivanja – istakao je Kabil.

Radončić je naglasio da bez žena i njihovog političkog angažmana neće biti moguće promjeniti trenutno stanje u državi.

- A trenutna slike je veoma sumorna jer smo u Evropi prvi po siromaštvu. Nemojte da vas zavaraju - to nije posljedica recesije već isključivo nesposobne domaće vlasti – naveo je Radončić, pozvavši prisutne da se aktivno uključe u izmjene zakonskih propisa koji će poboljšati status žena, a posebno porodilja i mladih majki.

PRESS CENTAR SBB BiH
Image

......................................................................................................
Beograd ponovo pokazao dvoličnost

Savez za bolju budućnost BiH smatra da je dobro što se zvanični Beograd usvajanjem Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije počeo da suočava sa zločinima koji su uz punu vojnu i političku podršku tadašnjeg režima u Beogradu počinjeni u Bosni i Hercegovini.

Ali je loše što se Beograd nije suočio i sa najtežom posljedicom agresije i upotrebe vojne mašinerije na teritoriji BiH, a to je genocid, što je potvrđeno i presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Srbija je usvajanjem Deklaracije o Srebrenici još jednom pokazala dvoličnost i nepostojanje pune volje da nedjela koja su počinjena tokom rata u BiH nazove pravim imenom – genocidom.

PRESS CENTAR SBB BiH
hipnotiziran

#2350 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by hipnotiziran »

Samo se nadam da narod neće nasjesti na drugu epizodu "100% BiH" sapunice...
Post Reply