Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
ahuseino

#2326 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by ahuseino »

zonbirile wrote:
omar little wrote:
zonbirile wrote:omar little

pa ti kao vatrena pristalica Obame,nikako da ga spomeneš u kontekstu Gaze.Miki Maus uglavnom šuti ,ili huška Izrael na Gazu.Bože kad se sjetim vaših postova na temi o Obami.
ovo je tema o izraelu a na temi o Obami si dobio odgovor.

Pa znam ,zato ga i spominjem,tamo se od njega očekivalo čudo,okivan u zvijezde,a mi bili budale koji smo tvrdili da je obični Diznijev junak-proberi koji,meni najsličniji Miki Mausu.
Koje licemjerje za raju koja ne zna,kakav odgovor spominješ,eto ti Obame,huška Izrael na Gazu,a ti se poklopila ušima.Prozovi Mikija,u čemu je problem.
Chudo je izgleda relativan termin... Ti si izgleda mislio da smo mi (podrzavaoci Obame) ochekivali da che Obama otichi i intervenisati u Gazi :-)
Jeli moguche da nas smatrash toliko glupim, ili nisi obratio paznju na pisanje.

Gdje to Obama hushka Izrael na Gazu? De mi reci, jer ja nisam chuo.

Miki Maus je definitivno zvijezda u odnosu na grm - :P
Bosanac sa dna kace

#2327 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Bosanac sa dna kace »

nemam vise komentara na to sta se dogadja....
Iz pera jedne Izraelke koja se bori protiv laži vlastitog naroda.

Dopustite da vas povedem na putovanje kroz Gazu, ali ovaj put s jednog drugačijeg i neobičnog aspekta. Imam 26 godina i Izraelka sam. Odrasla sam u Izraelu i mogu vam reći da od prvog dana naučite i shvatite da postoji neprijatelj koji želi da vam otme zemlju i da vas ubije.

Naučit ćete na času historije Izraela da smo uvijek bili brojčano nadmašeni, da su sve bitke vođene radi svetosti Svete zemlje. Naučit ćete da su Jevreji propatili kroz historiju. Nećete imati izbora nego da vjerujete da ne postoji drugi način nego da se borite za svoj život, bez obzira na bilo šta drugo.

Imat ćete junake poput Josefa Trumpeldora. Njegove posljednje riječi su, navodno, bile: "Uredu je, dobro je umrijeti za našu zemlju", i vjerovat ćete da je dobro umrijeti za svoju zemlju.

Ali ne upiju to svi. Dok sam odrastala u mladu djevojku, počela sam se sve više protiviti onom što su mi roditelji govorili. Počela sam istraživati i učiti činjenice i pratiti alternativne nepristrasne medijske kanale. I onda sam u srednjoj školi naučila da su posljednje riječi Josefa Trumpeldora bile psovke na jidišu i od tada - jedan po jedan mit iz historije počeo se raspadati.

Onda sam saznala za masakre u Sabri i Šatili. Tada sam, napokon, uvidjela istinu. Počela sam učestvovati u nedjeljnim demonstracijama u Bil'inu, malom selu 12 km zapadno od Ramallaha. I vidjela sam stvarno ružno lice okupacije. Iako sam Izraelka, „moji“ vojnici su me napali suzavcem uz (ilegalne) gumene metke i granate za rastjerivanje, i to sve tokom nenasilnih demonstracija.

Vidjela sam bespomoćno dijete koje je ugušio suzavac ubačen u dnevnu sobu, vidjela sam mladića uhapšenog zbog toga što je uzvikivao protestne slogane. Vidjela sam ludost u vojničkim očima dok su nas tjerali u selo.

Vidite, kako bi spriječili da se sazna istina, nikad vas niko neće naučiti o Sabri i Šatili, nikad vas niko neće naučiti o zločinima Ariela Šarona, nikad vas niko neće naučiti činjenici da u Izraelu i u 2009. godini postoje ulice koje su zabranjene Palestincima, čak i ako su to direktni putevi do njihovih sela. Ili da je Zapadna obala i svaka druga palestinska teritorija okružena zidovima i da je na svakih nekoliko metara kula osmatračnica s izraelskim vojnicima.

Niko vas to neće naučiti. To morate sami naučiti ili ćete ostati u tami zauvijek.

Uvjeravam vas da ne postoji drugo rješenje nego da se okonča okupacija Palestine - odmah. Ljudi trebaju prekinuti ovaj krvavi krug uviđanjem da su im ispirani mozgovi tokom cijelog života kako bi vjerovali „da je rat jedini način za koji oni znaju“ i da je laž da ih islam poziva da ubiju sve Jevreje.

Postoje muslimani koji ubijaju u ime islama, ali oni zloupotrebljavaju vjeru, kao što je to uradio Yigal Amir ubivši Yitzhaka Rabina - navodno u ime Boga. I kao što je uradio Baruch Goldstein koji je ubio 29 muslimana, isto u ime Boga. Da li onda ovo znači da Jevreji ubijaju u ime Boga? Naravno da ne. Ovi ljudi nisu većina, postoje fanatici s obje strane.

Većina u Palestini su samo muškarci, žene i djeca, koji doslovno umiru da bi preživjeli. Dok pišem ove redove, 437 ljudi je za 8 dana ubijeno u Gazi! Bez obzira na to priznali oni to ili ne, izraelska vlada čini ratne zločine u Gazi. Uprkos odluci izraelskog Vrhovnog suda da se međunarodnim novinarima dozvoli ulazak u Pojas Gaze, vlada Izraela i dalje brani ulazak novinarima u Gazu. Zar se ne upitate zašto? Ako se Izrael stvarno bori samo protiv terorista, šta onda ima da krije?

Izraelska djeca se potpisuju na bombe prije nego što ih IDF iskoristi za bombardovanje Gaze. To je tako užasan prikaz prezira prema ljudskim životima. Da li je to ono što želimo da nam budu djeca? Hladnokrvne ubice?

Kao unuka onih koji su preživjeli Holokaust, odrasla sam uz strašne priče o tome šta se dešavalo Jevrejima u Holokaustu - stvarne priče. Pa, kako onda možemo opravdati da to isto mi radimo drugom narodu? Moramo to zaustaviti. To je potpuno novi moderni genocid. Da li želite da budete dio toga? Da li ste spremni da sjedite skrštenih ruku i ne radite ništa? Ja nisam - moja savjest mi to ne dozvoljava.

Napisala: Enbal Gross
krivorijek

#2328 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by krivorijek »

Izraelska djeca se potpisuju na bombe prije nego što ih IDF iskoristi za bombardovanje Gaze.
Ovo sam vidio na TV-u. Na pocetku nisam skuzio o cemu se radi, kontam, djeca ko djeca, pisu nesto kao: 'nek ove bombe ostanu zauvijek neispaljene...'

Kad ono... :-)

Koji je to jad, jebote :shock:
krivorijek

#2329 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by krivorijek »

A evo i sa izraelske strane (website ministarstva spoljnih poslova: http://www.mfa.gov.il/MFA) nesto zabrinjavajuce. Prva vijest:

Operation against Hamas terror in Gaza continues
12 Jan 2009
Jan 12: A Grad rocket launched from the Gaza Strip directly hit an apartment building in Ashkelon,
located near a high school where students resumed lessons Monday. Five were treated for shock. :-)

Kontam nesto, danas se na nesrecu po ovih pet sokiranih nisu isli potpisivat na bombe.
omar little

#2330 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by omar little »

krivorijek wrote:A evo i sa izraelske strane (website ministarstva spoljnih poslova: http://www.mfa.gov.il/MFA) nesto zabrinjavajuce. Prva vijest:

12 Jan 2009
Jan 12: A Grad rocket launched from the Gaza Strip directly hit an apartment building in Ashkelon,
located near a high school where students resumed lessons Monday. Five were treated for shock. :-)
ako ti se da citati, procitaj ovo. to evidentiranje i separacija razlicite psiholoske patnje nije shala niti mala stvar.

January 7, 2009

Israel's Monopoly on Psychological Suffering

The Trauma Vortex

By BELÉN FERNÁNDEZ

Based on the tallies currently being produced by Israeli towns located in the haphazard line of Qassam rocket fire, it appears that the bulk of Israel's civilian casualties in its war on Gaza will once again be shock related.

This was the case in the July 2006 war on Lebanon, during which the Israeli Health Ministry reported that 4,262 wounded Israeli civilians were treated in hospitals; this total was broken down into 33 seriously wounded patients, 68 moderately wounded, and 1,388 lightly wounded, with the remaining 2,773 treated for "shock and anxiety." The UN Commission of Inquiry on Lebanon, meanwhile, cited the Lebanese authorities' claim of 4,409 wounded Lebanese civilians—the only attempt at classification of casualties being a chart listing 56 different "collective massacres" conducted by Israeli forces during the war, with identifying labels such as: "Air raids struck heavily on the funeral procession of the victims of the previous day['s] air raids."

BBC News reported different figures in its August 2006 civilian casualty scorecard for the war, according to which there were 32 seriously wounded Israelis, 44 moderately wounded Israelis, 614 lightly wounded Israelis, 1,985 Israelis treated for shock, and 3,697 wounded Lebanese. Israeli casualties were thus still overwhelmingly shock related, while the Lebanese were still:

1. a lump sum.
2. not affected by acute stress disorders.

The same trend will most likely hold for Gaza—and not only because it is difficult for hospitals to accommodate people with heightened norepinephrine levels when they cannot accommodate people with missing limbs.

I awoke this past Sunday morning to find that 1 Israeli in Sderot had been lightly wounded, 4 Israelis had been treated for shock, and 23 Palestinians had been killed in Gaza since midnight. After performing a Google search of the terms "Palestinians treated for shock"—which mainly produced articles about Israelis being treated for shock due to Palestinian behavior—I phoned a Palestinian friend in Lebanon in an attempt to determine why enemies of Israel did not enjoy the luxury of psychological conditions. The investigation was conducted in modified English, the idiomatic form on which Hassan and I relied for all of our communications:

ME: Do Arabs ever go to hospital for problem with head?
HASSAN: Arab he don't have head.

This hypothesis would undoubtedly have been endorsed by ex-Israeli premier Golda Meir, who might have used it to back up her argument that Palestinians were not real people. Other possible excuses for the traditional embargo on Palestinian shock included the following:

1. The Palestinians were used to having bombs fall on their heads.
2. It was the Palestinians' own fault that bombs were falling on their heads.
3. Shock had become the exclusive property of Israel's international sympathy campaign, as had the words "hail," "shower," and "barrage."

The Health section of Sunday's online edition of the Jerusalem Post offered some insight into the unique phenomenon of Israeli shock. The main article was entitled "Escaping the trauma vortex," which—although it sounded more like instructions for breaking down the Rafah border crossing—turned out to be the goal of Somatic Experiencing (SE), a self-healing philosophy that had recently been advertised in Sderot.

The article begins on a Friday morning at the "bomb-proofed Sderot Resiliency Center," where visiting SE guru Gina Ross of Los Angeles is presiding in front of a rapt audience of health care professionals and social workers. According to the author of the article, the meeting has been auspiciously timed given the fragility currently felt by Israelis in the vicinity of the Gaza Strip, most of whom are nonetheless described as "sleeping in on the first day of the weekend." A corresponding estimate of how many Gazans sleep in on Friday mornings is not provided.

The "upbeat" Ms. Ross describes the purpose of SE as replacing the "trauma vortex" with a "healing vortex." The trauma vortex is the result of "an uncompleted biological response to threat, which leaves the system in an excessively high level of arousal, with thwarted movements of defense frozen in time"; the healing vortex occurs when victims learn how to "thaw the freeze and release the sensory motor expressions of trauma-based emotions." Ross enthusiastically contends that the replacement process is sometimes possible in only a few sessions, even with years of buildup.

The SE method was developed by Dr. Peter Levine, who is described in the article as being the author of the book Taming the Tiger; it turns out that the book is in fact called Waking the Tiger, which is perhaps more appropriate in the Israeli context given apparent preferences for unleashing beasts rather than deterring them. In addition to a host of other titles, Ross is the Middle East senior trainer for Levine's Foundation for Human Enrichment, as well as a self-proclaimed expert in overcoming "the insecurity and difficulties of exile"—her family having fled their home in Syria and later their home in Lebanon. Familiarity with exile might prove useful in the event that Gaza is one day deemed to be deserving of human enrichment, or somatic experience in general.

Ms. Ross has determined that Israelis, Palestinians, and Israeli-Arabs all suffer from collective trauma vortices—especially the second group, whose vortex "has been spiraling out of control for a while." Thus, although the Gazans are permitted in this case to suffer psychologically, they are doomed to fail even at their own suffering, as it is not possible to implement a collective healing vortex while an army financed by the global superpower is overhead and underfoot.

The SE method does, however, provide innovative opportunities for such international notables as:

1. Barack Obama, who is in danger of developing a trauma vortex due to repeated reliance on the "flight" option in fight or flight situations—namely AIPAC addresses and opinions on the war on Gaza.
2. MK Shai Hermesh, resident of a kibbutz close to the Gazan border, who—Tzipi Livni explained to a meeting of foreign diplomats in Sderot on 28 December—"has had to almost live in a shelter for weeks now." Livni declared the situation "unbearable," although this description most likely did not apply to the situation of Palestinian MPs held indefinitely in Israeli administrative detention.

Gina Ross' assertion that "peace can only come from balanced collective nervous systems" might also prove revelatory for other members of the international community, such as those under the impression that peace can only come from preventing Israel's disassembly of Palestine into noncontiguous enclaves. Instead of fretting over what percentage of remaining Palestinian territories should be permitted on the Israeli side of soaring cement walls, Middle East envoy Tony Blair might thus focus on more concrete issues like building emotional resilience into the roadmap for peace. Blair has already demonstrated a strong commitment to resilience, by choking back tears while discussing letters received from parents whose sons have died in Iraq but who nonetheless retain their conviction in the rightness of war.

(In keeping with the global distribution of power, Iraqis—like Gazans—have been judged unworthy of psychological victimhood, which is reserved for coalition troops, their families, and people who duct tape their windows to guard against WMD attack. Incidentally, the fourth item in the list of results returned by a Google search of the terms "Iraqis treated for shock" was a Haaretz article from 2007, entitled "Qassam fired from Gaza hits Sderot; man treated for shock.")

Near the end of the Jerusalem Post article on escaping the trauma vortex, an Israeli SE practitioner at the Sderot meeting declares her intention to host an emotional first-aid workshop for citizens of Jerusalem experiencing secondary—i.e. vicarious—trauma.

Moving on to the second headline in the Health section of JPost.com, I was informed that: "Emotional hot lines see sharp rise in callers from the South," most of whom were experiencing repercussions of the imbalance of the Gazan collective nervous system. According to the spokeswoman for the hotline run by Natal—Israel's Trauma Center for Victims of Terror and War—a number of parents were concerned that their children were not eating or drinking; such behavior would have been less of a concern in Gaza, given the lack of food and drink.

Natal's advice to those battling the trauma vortex included:

1. moderately abstaining from news reports.
2. finding "light entertainment to ease them through the stress." (The word "entertainment" was underlined; when I clicked on it I was transported to a website in Spanish where I was invited to download popular tunes to my cellular phone.)
3. encouraging small children to spend time in their bomb shelters even when there were not air raid sirens, such that the shelters would become associated with things other than fear of death.

A visit to the Natal website itself revealed that many of the hotline callers were from northern Israel and were "experiencing flashbacks from the Second Lebanon War." Condoleezza Rice, meanwhile, was also experiencing flashbacks to this particular war, and repeated that a ceasefire should never allow a return to the status quo ante, i.e. Gaza.

The Natal website describes the residents of southern Israel as "living in an abnormal reality" and provides them with coping tools, including a list of exercises entitled "Muscle Relaxation For Children." In one of the exercises listed, parents are advised to have their children pretend that: "A little elephant is coming closer; in a moment it's going to step on your stomach! Tighten your stomach; make your muscles as tight as you can. The elephant is gone; now your stomach can relax again."

Alternate therapeutic activities are explored on SderotMedia.com, which features a video of a small boy in a black yarmulke intently decorating a Qassam rocket he has fashioned out of a plastic bottle, paper, and masking tape. A more complex juxtaposition of innocence and war can of course be found in the photos of Israeli children decorating missiles en route to Lebanon in 2006, but the director of the SderotMedia video does cover additional symbolic ground in the final scene, in which the decorated Qassam is placed in the middle of the floor with a baby in a purple sweater seated a short distance away. The baby eyes the Qassam for a few seconds, then crawls over to it and knocks the rocket over.

Further navigation of the website produced an article to accompany the video, entitled "Environmental Friendly Kassams." In the article, the mother of the Qassam decorator explains that "the encounter with threat through creation" provides a sense of security to the children of Sderot (or at least to the 70-94% of them that SderotMedia diagnoses with Post Traumatic Stress Disorder). The author of the piece supplies more relevant background information, such as that the "Color Red" alert is as familiar a concept to these children as the word "Dad," and that the kids "don't really care if the IDF is the one who began with the response"—an example that the rest of the world might follow.

After viewing another video of Sderot—this one starring a woman in a nightgown trembling in her house—I returned one last time to the Health section of the Jerusalem Post's website to find an article entitled "Psychologically Speaking: Feeling sad." This piece explored other potential reasons aside from rocket hail that Israelis might feel down, such as seasonal affective disorder (SAD), brought on by winter, and reverse seasonal affective disorder, brought on by summer.

Most Palestinians in Gaza at the moment presumably do not have enough spare time to be affected by seasonal changes, nor are the melatonin supplements recommended to combat SAD likely to be available on humanitarian aid trucks. Regular explosions, however, might offer Gazans access to some of the other suggested treatments, such as bright light therapy. The Israeli government, meanwhile, might consider ceasing the exploitation of its citizens' genuine psychological torment in order to justify existential battles against its neighbors.

Belén Fernández is currently completing a book entitled Coffee with Hezbollah, which chronicles the 2-month hitchhiking journey through Lebanon that she and Amelia Opali?ska conducted in the aftermath of the July 2006 war. She can be reached at [email protected]
bogoljub

#2331 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by bogoljub »

BBC-Glasnogovornik Agencije za zapošljavanje i pružanje humanitarne pomoći palestinskom stanovništvu (UNRWA), Kris Gans, danas je tvdnje izraelskih vlasti da nastoje spriječiti izbijanje humanitarne katastrofe u pojasu Gaze ocijenio ispraznim i lažnim.
„Milion osoba u Gazi nema struje, nastavak života miliona osoba ovisi o humanitarnoj pomoći UN-a, a 300.000 osoba nema zdravu pitku vodu, a Izrael tvrdi da se zalaže za sprječavanje izbijanja humanitarne tragedije", istakao je Gans, prenosi BBC.
„Stanovnici svijeta scene izraelskih napada i ubijanja palestinskih žena i djece vide na svojim TV ekranima i znaju da je laž sve ono što o tome govori Izrael", dodao je.
„Izraelski vojnici ne poštuju ni tročasovni prekid vatre koji su sami najavili, a istovremeno UN-ove aktiviste i spasioce stavljaju na metu svojih ratnih instrumenata", objavio je glasnogovornik UNRWA-e.
Asana

#2332 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Asana »

Ovdje mozete pogledati film - pobjednik ovogodisnjeg Prix Europe u Berlinu

http://gaza-sderot.arte.tv/

Ljudi pokusavaju ... a politika ide svojim tokom
krivorijek

#2333 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by krivorijek »

krivorijek wrote:A evo i sa izraelske strane (website ministarstva spoljnih poslova: http://www.mfa.gov.il/MFA) nesto zabrinjavajuce. Prva vijest:

12 Jan 2009

ako ti se da citati, procitaj ovo. to evidentiranje i separacija razlicite psiholoske patnje nije shala niti mala stvar.

January 7, 2009

Israel's Monopoly on Psychological Suffering

The Trauma Vortex

By BELÉN FERNÁNDEZ
...
Znas kako se meni ovo cini (ostavljam si luksuz da je mozda sve ovo sto cu ti sada napisati i totalno pogresno, al' svejedno): autora si predstavljam kao nekoga ko je tek zavrsio fax, pa se sa ruksakom na ledima i laptopom pod rukom zaputio u poratno drustvo, opisujuci ono sto je ocigledno, ali predstavljajuci tu pricu iz naucno/strucne perspektive, pri cemu je taj zavrseni fax puno pomogao kod organizacije podataka, referencije i statistike.

U dobru namjeru autora i istinitost navoda ne sumnjam.
anais_nin

#2334 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by anais_nin »

izvinjavam se unaprijed sto trenutno nemam vremena da ovaj clanak prevedem na nas jezik...ako stignem uradicu to sto prije...ali u medjuvremenu evo nesto od meni vrlo drage Naomi Klein (koja je napisala THE SHOCK DOCTRINE) za one koji znaju engleski...

Israel: Boycott, Divest, Sanction
By Naomi Klein - January 8th, 2009

It's time. Long past time. The best strategy to end the increasingly bloody occupation is for Israel to become the target of the kind of global movement that put an end to apartheid in South Africa.

In July 2005 a huge coalition of Palestinian groups laid out plans to do just that. They called on "people of conscience all over the world to impose broad boycotts and implement divestment initiatives against Israel similar to those applied to South Africa in the apartheid era." The campaign Boycott, Divestment and Sanctions—BDS for short—was born.

Every day that Israel pounds Gaza brings more converts to the BDS cause, and talk of cease-fires is doing little to slow the momentum. Support is even emerging among Israeli Jews. In the midst of the assault roughly 500 Israelis, dozens of them well-known artists and scholars, sent a letter to foreign ambassadors stationed in Israel. It calls for "the adoption of immediate restrictive measures and sanctions" and draws a clear parallel with the antiapartheid struggle. "The boycott on South Africa was effective, but Israel is handled with kid gloves.… This international backing must stop."

Yet even in the face of these clear calls, many of us still can't go there. The reasons are complex, emotional and understandable. And they simply aren't good enough. Economic sanctions are the most effective tools in the nonviolent arsenal. Surrendering them verges on active complicity. Here are the top four objections to the BDS strategy, followed by counterarguments.

1. Punitive measures will alienate rather than persuade Israelis. The world has tried what used to be called "constructive engagement." It has failed utterly. Since 2006 Israel has been steadily escalating its criminality: expanding settlements, launching an outrageous war against Lebanon and imposing collective punishment on Gaza through the brutal blockade. Despite this escalation, Israel has not faced punitive measures—quite the opposite. The weapons and $3 billion in annual aid that the US sends to Israel is only the beginning. Throughout this key period, Israel has enjoyed a dramatic improvement in its diplomatic, cultural and trade relations with a variety of other allies. For instance, in 2007 Israel became the first non–Latin American country to sign a free-trade deal with Mercosur. In the first nine months of 2008, Israeli exports to Canada went up 45 percent. A new trade deal with the European Union is set to double Israel's exports of processed food. And on December 8, European ministers "upgraded" the EU-Israel Association Agreement, a reward long sought by Jerusalem.

It is in this context that Israeli leaders started their latest war: confident they would face no meaningful costs. It is remarkable that over seven days of wartime trading, the Tel Aviv Stock Exchange's flagship index actually went up 10.7 percent. When carrots don't work, sticks are needed.

2. Israel is not South Africa. Of course it isn't. The relevance of the South African model is that it proves that BDS tactics can be effective when weaker measures (protests, petitions, back-room lobbying) have failed. And there are indeed deeply distressing echoes of South African apartheid in the occupied territories: the color-coded IDs and travel permits, the bulldozed homes and forced displacement, the settler-only roads. Ronnie Kasrils, a prominent South African politician, said that the architecture of segregation that he saw in the West Bank and Gaza was "infinitely worse than apartheid." That was in 2007, before Israel began its full-scale war against the open-air prison that is Gaza.

3. Why single out Israel when the United States, Britain and other Western countries do the same things in Iraq and Afghanistan? Boycott is not a dogma; it is a tactic. The reason the BDS strategy should be tried against Israel is practical: in a country so small and trade-dependent, it could actually work.

4. Boycotts sever communication; we need more dialogue, not less. This one I'll answer with a personal story. For eight years, my books have been published in Israel by a commercial house called Babel. But when I published The Shock Doctrine, I wanted to respect the boycott. On the advice of BDS activists, including the wonderful writer John Berger, I contacted a small publisher called Andalus. Andalus is an activist press, deeply involved in the anti-occupation movement and the only Israeli publisher devoted exclusively to translating Arabic writing into Hebrew. We drafted a contract that guarantees that all proceeds go to Andalus's work, and none to me. In other words, I am boycotting the Israeli economy but not Israelis.

Coming up with our modest publishing plan required dozens of phone calls, e-mails and instant messages, stretching from Tel Aviv to Ramallah to Paris to Toronto to Gaza City. My point is this: as soon as you start implementing a boycott strategy, dialogue increases dramatically. And why wouldn't it? Building a movement requires endless communicating, as many in the antiapartheid struggle well recall. The argument that supporting boycotts will cut us off from one another is particularly specious given the array of cheap information technologies at our fingertips. We are drowning in ways to rant at one another across national boundaries. No boycott can stop us.

Just about now, many a proud Zionist is gearing up for major point-scoring: don't I know that many of those very high-tech toys come from Israeli research parks, world leaders in infotech? True enough, but not all of them. Several days into Israel's Gaza assault, Richard Ramsey, the managing director of a British telecom specializing in voice-over-internet services, sent an email to the Israeli tech firm MobileMax. "As a result of the Israeli government action in the last few days we will no longer be in a position to consider doing business with yourself or any other Israeli company."

Ramsey says that his decision wasn't political; he just didn't want to lose customers. "We can't afford to lose any of our clients," he explains, "so it was purely commercially defensive."

It was this kind of cold business calculation that led many companies to pull out of South Africa two decades ago. And it's precisely the kind of calculation that is our most realistic hope of bringing justice, so long denied, to Palestine.

This column was first published in The Nation

Further Information:

The only international news network covering every aspect of the war on Gaza is Al Jazeera English. The station isn't available in North America but you can watch it live in high-quality through http://www.livestation.com (player download is required).
bogoljub

#2335 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by bogoljub »

- Ismail Hanija se je na televiziji obratio stanovnicima Gaze: Gaza neće biti slomljena - naša pobjeda nad cionistima je blizu! Druge vođe Hamasa su također danas objavili da je pobjeda bliža nego ikad.

- Izrael je suspendovao arapske stranke na slijedećim parlamentarnim izborima. Što ti je jedina bliskoistočna demokratija!?
- Nekoliko egipatskih ambulanti je ušlo u Gazu da preuzme jedan broj ranjenih.

- Svoju mentorsku ulogu nad politikom SAD-a a posebno nad posljednjim predsjedničkim biserom Georgom W Bushom, danas je u Ashkelonu javnosti prezentirao Ehud Olmert. Naime, svima je poznato da je na tekstu posljednje rezolucije UN-a protiv izraelskog genocida nad narodom Gaze radila i Condoleeza Rice. Ona je i rezoluciju pohvalila i pozvala sve članice Savjeta bezbjednosti da je usvoje. Na opće iznenađenje, pri glasanju - kada su svi poslušno glasali ZA- Condoleeza je ostala suzdržana. Nije glasala za rezoluciju koju je predlozila. Ehud Olmert danas objašnjava i zašto:

Nazvao sam (Bijelu kuću) i rekao: dajte mi predsjednika Busha! Oni su pokušali a zatim su mi odgovorili: on je trenutno usred držanja predavanja u Philadelphiji. Rekao sam: ne interesuje me, hoću da pričam sa njim sada! On je sišao sa podija i uzeo telefon. Rekao sam mu da SAD ne može glasati za ovu rezoluciju. On je odmah nazvao državnu tajnicu, Condoleezu Rice, i naložio joj da ne glasa za rezoluciju. Ona je ostala sasvim zaprepaštena.
turban

#2336 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by turban »

Jevreji kopiraju Hitlera i zele da zagospodare cjelim svjetom.Ova sad afera oko bombardovanja Irana(sto za sada nije proslo) razotkrila je njihove namjere.Ja to vec godinama znam,ali ima onih koji to ne zele da znaju.

Jevrejima u Izraelu zelim isto sto oni Jevreji na onim brdima zele Palestincima.Ovdje se ne moze biti fin...ovo je za mene vec vidjeno,te stoga bi vrjedjao sam sebe kad bi drukcije razmisljao o ovim katilima.
bogoljub

#2337 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by bogoljub »

- Iz pera jedne Izraelke koja se bori protiv laži vlastitog naroda.

Dopustite da vas povedem na putovanje kroz Gazu, ali ovaj put s jednog drugačijeg i neobičnog aspekta. Imam 26 godina i Izraelka sam. Odrasla sam u Izraelu i mogu vam reći da od prvog dana naučite i shvatite da postoji neprijatelj koji želi da vam otme zemlju i da vas ubije.

Naučit ćete na času historije Izraela da smo uvijek bili brojčano nadmašeni, da su sve bitke vođene radi svetosti Svete zemlje. Naučit ćete da su Jevreji propatili kroz historiju. Nećete imati izbora nego da vjerujete da ne postoji drugi način nego da se borite za svoj život, bez obzira na bilo šta drugo.

Imat ćete junake poput Josefa Trumpeldora. Njegove posljednje riječi su, navodno, bile: "Uredu je, dobro je umrijeti za našu zemlju", i vjerovat ćete da je dobro umrijeti za svoju zemlju.

Ali ne upiju to svi. Dok sam odrastala u mladu djevojku, počela sam se sve više protiviti onom što su mi roditelji govorili. Počela sam istraživati i učiti činjenice i pratiti alternativne nepristrasne medijske kanale. I onda sam u srednjoj školi naučila da su posljednje riječi Josefa Trumpeldora bile psovke na jidišu i od tada - jedan po jedan mit iz historije počeo se raspadati.

Onda sam saznala za masakre u Sabri i Šatili. Tada sam, napokon, uvidjela istinu. Počela sam učestvovati u nedjeljnim demonstracijama u Bil'inu, malom selu 12 km zapadno od Ramallaha. I vidjela sam stvarno ružno lice okupacije. Iako sam Izraelka, „moji“ vojnici su me napali suzavcem uz (ilegalne) gumene metke i granate za rastjerivanje, i to sve tokom nenasilnih demonstracija.

Vidjela sam bespomoćno dijete koje je ugušio suzavac ubačen u dnevnu sobu, vidjela sam mladića uhapšenog zbog toga što je uzvikivao protestne slogane. Vidjela sam ludost u vojničkim očima dok su nas tjerali u selo.

Vidite, kako bi spriječili da se sazna istina, nikad vas niko neće naučiti o Sabri i Šatili, nikad vas niko neće naučiti o zločinima Ariela Šarona, nikad vas niko neće naučiti činjenici da u Izraelu i u 2009. godini postoje ulice koje su zabranjene Palestincima, čak i ako su to direktni putevi do njihovih sela. Ili da je Zapadna obala i svaka druga palestinska teritorija okružena zidovima i da je na svakih nekoliko metara kula osmatračnica s izraelskim vojnicima.

Niko vas to neće naučiti. To morate sami naučiti ili ćete ostati u tami zauvijek.

Uvjeravam vas da ne postoji drugo rješenje nego da se okonča okupacija Palestine - odmah. Ljudi trebaju prekinuti ovaj krvavi krug uviđanjem da su im ispirani mozgovi tokom cijelog života kako bi vjerovali „da je rat jedini način za koji oni znaju“ i da je laž da ih islam poziva da ubiju sve Jevreje.

Postoje muslimani koji ubijaju u ime islama, ali oni zloupotrebljavaju vjeru, kao što je to uradio Yigal Amir ubivši Yitzhaka Rabina - navodno u ime Boga. I kao što je uradio Baruch Goldstein koji je ubio 29 muslimana, isto u ime Boga. Da li onda ovo znači da Jevreji ubijaju u ime Boga? Naravno da ne. Ovi ljudi nisu većina, postoje fanatici s obje strane.

Većina u Palestini su samo muškarci, žene i djeca, koji doslovno umiru da bi preživjeli. Dok pišem ove redove, 437 ljudi je za 8 dana ubijeno u Gazi! Bez obzira na to priznali oni to ili ne, izraelska vlada čini ratne zločine u Gazi. Uprkos odluci izraelskog Vrhovnog suda da se međunarodnim novinarima dozvoli ulazak u Pojas Gaze, vlada Izraela i dalje brani ulazak novinarima u Gazu. Zar se ne upitate zašto? Ako se Izrael stvarno bori samo protiv terorista, šta onda ima da krije?

Izraelska djeca se potpisuju na bombe prije nego što ih IDF iskoristi za bombardovanje Gaze. To je tako užasan prikaz prezira prema ljudskim životima. Da li je to ono što želimo da nam budu djeca? Hladnokrvne ubice?

Kao unuka onih koji su preživjeli Holokaust, odrasla sam uz strašne priče o tome šta se dešavalo Jevrejima u Holokaustu - stvarne priče. Pa, kako onda možemo opravdati da to isto mi radimo drugom narodu? Moramo to zaustaviti. To je potpuno novi moderni genocid. Da li želite da budete dio toga? Da li ste spremni da sjedite skrštenih ruku i ne radite ništa? Ja nisam - moja savjest mi to ne dozvoljava.

Napisala: Enbal Gross
Prijevod: IslamBosna.ba
bogoljub

#2338 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by bogoljub »

Nastupila je i treća sedmica od početka žestokih napada dobro opremljene armije cionističkog režima na pojas Gaze, dok palestinski narod i dalje svojim otporom protiv cionističkih okupatora, ukazuje na nemoć ratne mašinerije Izraela.
Rat cionističkog režima protiv Gaze se postepeno pretvara u dugi okupatorski rat u Gazi i uprkos početku treće faze izraelskih vojnih akcija u Gazi strah i zabrinutost za ishod napada obuhvata cijeli Izrael. Izraelska novina Haarets u jednom članku je zatražila hitan izlazak izraelskih vojnika iz Gaze pri tom poredeći trenutne događaje u Gazi sa 33-o dnevnim ratom protiv Libana. Pri tom se navodi da nastavak rata ratnu mašinerija Izraela povlači sve dublje u močvaru te da ovaj rat neće donjeti željeni rezultat za Izrael.
Ministar rata cionistički režima Ehud Barak je u prvim danima napada na Gaze, govorio o širenju rata u dubinu Gaze, a sada nakon neuspjelog pokušaja izraelske armije da prodre u Gazu suočen je sa širenjem anticionističkog otpora diljem svijeta.
Svijet sada i na Zapadu i na Istoku, protestuje protiv zločina cionističkog režima u Gazi i smatra da je Izrael odgovoran za zločine i genocid u Gazi. Bez sumnje, slijepi rat Izraela u Gazi će biti njegov konačni poraz. Do sada je ubijeno preko 800 palestinskih žena i dijece a ranjeno je nekoliko hiljada nevinih ljudi. Na grad je bačeno nekoliko stotina tona bombi, raketa, kasetnih i sumpornih bombi, kao i bombi sa osiromašenim uranijem, što je protiv svih pravila ratovanja a svijet je konačno vidio militarni identitet Izraela koji čini ratne zločine.
Zvaničnici cionističkog režima su planirali u prvoj sedmici napada na Gazu, baciti nekoliko tona bombi i raketa na palestinski narod, i primorati ga da se sučeli sa Hamasom. Ali ne samo što je palestinski otpor osnažio, već se i cjela Gaza pretvorila u snage Islamskog otpora koje se bore protiv okupatora.
Pružanje otpora u Libanu i sada u Gazi, otkriva činjenicu da je okončan period militarizma i oslanjanja na moderno oružje za vršenje represije nad palestinskim narodom. Otpor na Bliskom istoku više nije samo borba protiv cionizma, nego je jedna vrjednost i temelj borbe protiv okupacije.
Bosanac sa dna kace

#2339 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

krivorijek wrote:
Izraelska djeca se potpisuju na bombe prije nego što ih IDF iskoristi za bombardovanje Gaze.
Ovo sam vidio na TV-u. Na pocetku nisam skuzio o cemu se radi, kontam, djeca ko djeca, pisu nesto kao: 'nek ove bombe ostanu zauvijek neispaljene...'

Kad ono... :-)

Koji je to jad, jebote :shock:
dajte jel imaju gdje slike na netu ili video toga sto se djeca potpisuju..... :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-?
Bosanac sa dna kace

#2340 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

znam za te iz rata sa Hizbullahom, ja sam još od drugih ljudi čuo da imaju i iz agresije na Gazu
madner

#2341 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by madner »

910 Palestinaca, 13 Izrealaca (10 vojnika, 3 od njih ubijana od izrealskog tenka).

Izrealski gubitci se ne micu, Palestinstinci...
ld

#2342 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by ld »

madner wrote:910 Palestinaca, 13 Izrealaca (10 vojnika, 3 od njih ubijana od izrealskog tenka).

ma ti izraelski gubitici su takvi unazad 10 dana,ne micu se
a svaki dan javljaju o zestokim borbama sa hamasovim borcima u predgradjima gradova u gazi sa izraelcanima
ja cisto sumljam da je ovo istina,mislim da su se naucili iz zadnjeg rata u libanu,gdje su vojnici mobitelima slali poruke i zvali svoje i javljali koliko ih gine i koliko bude ranjeno,te sada su zabranili upotrebu mobitela,totalna informativna blokada,jer ako se pokaze da vise njihovih vojnika gine,to ce promjeniti javno mjenje u izraelu i doci ce do povlacenja vojske,kao i 2006 u libanu
fukara_tz

#2343 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by fukara_tz »

Norveska.... press konferencija na kojoj su govorili dvojica doktora Mads Gilbert i Erik Fosse koji su boravili u Gazi i radili u bolnici

Video

http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/article2503942.ece

Slike koje su zabiljezili u bolnici...(upozorenje dosta slika izranjavane djece)

http://www.tv2.no/nyhetene/utenriks/article2498080.ece
dzipalo_junuz

#2344 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by dzipalo_junuz »

Ta ista djeca cifuta sto su potpisivala bombe ce ih kroz par decenija opet bacati na palestince...Fuj...
Bosanac sa dna kace

#2345 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Dva norveška ljekara, koja su upravo provela deset dana u pojasu Gaze, izjavili su u ponedjeljak kako sumnjaju da izraelska vojska koristi malo poznato oružje (Danse Inert Metal Explosive - DIME), koje stvara jaku eksploziju u određenom prečniku.

"To je nova generacija izuzetno jakog eksploziva malog obima, koje stvara jaku eksploziju i širi djejstvo na zonu u prečniku od pet do deset metara", rekao je novinarima jedan od dvojice ljekara Mads Gilbert na aerodromu Gardermoem u Oslu.

Mads Gilbert i njegov kolega Erik Fosse optutovali su u Gazu 31. decembra preko norveške humanitarne organizacije NORWAC, nevladine propalestinske organizacije. Oni su radili u bolnici Al-Shifa u Gazi, i to na pacijentima povrijeđenim projektilima DIME, javio je AFP.

"Nismo vidjeli žrtve direktno pogođenje oružjem DIME, jer su najčešće one bile rasparčane i nisu preživjele", rekao je Gilbert. "Vidjeli smo izvjestan broj krajnje surovih amputacija bez povreda, i pretpostavljamo da su one prouzrokovane oružjem DIME", objasnio je on.

Postojanje tehnologije DIME je poznato od početka 2000. Doktor Gilbert je optužio izraelsku vojsku da je oružje DIME koristila i u ratu u Libanu s libanskim pokretom Hezbollah, i da ga je koristila i ranije u pojasu Gaze prije ovog sukoba.

"Vjerujem da postoje jake sumnje da se Gaza trenutno koristi kao laboratorij za ispitivanje novog oružja", rekao je Gilbert.

Norveški ljekar naveo je studiju prema kojoj povrede izazvane oružjem DIME mogu dovesti do karcinoma nakon čega smrt nastupa za nekoliko mjeseci.

Izvor:Fena
jeza u ledja

#2346 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by jeza u ledja »

ld wrote:
madner wrote:910 Palestinaca, 13 Izrealaca (10 vojnika, 3 od njih ubijana od izrealskog tenka).

ma ti izraelski gubitici su takvi unazad 10 dana,ne micu se
a svaki dan javljaju o zestokim borbama sa hamasovim borcima u predgradjima gradova u gazi sa izraelcanima
ja cisto sumljam da je ovo istina,mislim da su se naucili iz zadnjeg rata u libanu,gdje su vojnici mobitelima slali poruke i zvali svoje i javljali koliko ih gine i koliko bude ranjeno,te sada su zabranili upotrebu mobitela,totalna informativna blokada,jer ako se pokaze da vise njihovih vojnika gine,to ce promjeniti javno mjenje u izraelu i doci ce do povlacenja vojske,kao i 2006 u libanu
Ruku na srce, to je standardna propagandna metoda vecine vojski u ratu.
Bosanac sa dna kace

#2347 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

danas u Gazi
IslamBosna.ba - Ekskluzivno, iz sata u sat, donosimo vam najnovije informacije o odvijanju izraelskog zločina nad Palestincima u Gazi.

21:10 - Izrael nastavlja svoju misiju; tenkovi i dalje obavljaju svoju prljavu zadaću, a okupator je pojačao svoje snage sa novim rezervistima. Sve ukazuje na nove, jače ofanzive. U bitkama u posljednih par sati, broj žrtava se povećao na najmanje 917.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
20:20 - Ismail Hanija se je na televiziji obratio stanovnicima Gaze: Gaza neće biti slomljena - naša pobjeda nad cionistima je blizu! Druge vođe Hamasa su također danas objavili da je pobjeda bliža nego ikad.

- Izrael je suspendovao arapske stranke na slijedećim parlamentarnim izborima. Što ti je jedina bliskoistočna demokratija!?

- Nekoliko egipatskih ambulanti je ušlo u Gazu da preuzme jedan broj ranjenih.

- Svoju mentorsku ulogu nad politikom SAD-a a posebno nad posljednjim predsjedničkim biserom Georgom W Bushom, danas je u Ashkelonu javnosti prezentirao Ehud Olmert. Naime, svima je poznato da je na tekstu posljednje rezolucije UN-a protiv izraelskog genocida nad narodom Gaze radila i Condoleeza Rice. Ona je i rezoluciju pohvalila i pozvala sve članice Savjeta bezbjednosti da je usvoje. Na opće iznenađenje, pri glasanju - kada su svi poslušno glasali ZA- Condoleeza je ostala suzdržana. Nije glasala za rezoluciju koju je predlozila. Ehud Olmert danas objašnjava i zašto:

Nazvao sam (Bijelu kuću) i rekao: dajte mi predsjednika Busha! Oni su pokušali a zatim su mi odgovorili: on je trenutno usred držanja predavanja u Philadelphiji. Rekao sam: ne interesuje me, hoću da pričam sa njim sada! On je sišao sa podija i uzeo telefon. Rekao sam mu da SAD ne može glasati za ovu rezoluciju. On je odmah nazvao državnu tajnicu, Condoleezu Rice, i naložio joj da ne glasa za rezoluciju. Ona je ostala sasvim zaprepaštena.
bogoljub

#2348 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by bogoljub »

Bosanac sa dna kace wrote:
Dva norveška ljekara, koja su upravo provela deset dana u pojasu Gaze, izjavili su u ponedjeljak kako sumnjaju da izraelska vojska koristi malo poznato oružje (Danse Inert Metal Explosive - DIME), koje stvara jaku eksploziju u određenom prečniku.

"To je nova generacija izuzetno jakog eksploziva malog obima, koje stvara jaku eksploziju i širi djejstvo na zonu u prečniku od pet do deset metara", rekao je novinarima jedan od dvojice ljekara Mads Gilbert na aerodromu Gardermoem u Oslu.

Mads Gilbert i njegov kolega Erik Fosse optutovali su u Gazu 31. decembra preko norveške humanitarne organizacije NORWAC, nevladine propalestinske organizacije. Oni su radili u bolnici Al-Shifa u Gazi, i to na pacijentima povrijeđenim projektilima DIME, javio je AFP.

"Nismo vidjeli žrtve direktno pogođenje oružjem DIME, jer su najčešće one bile rasparčane i nisu preživjele", rekao je Gilbert. "Vidjeli smo izvjestan broj krajnje surovih amputacija bez povreda, i pretpostavljamo da su one prouzrokovane oružjem DIME", objasnio je on.

Postojanje tehnologije DIME je poznato od početka 2000. Doktor Gilbert je optužio izraelsku vojsku da je oružje DIME koristila i u ratu u Libanu s libanskim pokretom Hezbollah, i da ga je koristila i ranije u pojasu Gaze prije ovog sukoba.

"Vjerujem da postoje jake sumnje da se Gaza trenutno koristi kao laboratorij za ispitivanje novog oružja", rekao je Gilbert.

Norveški ljekar naveo je studiju prema kojoj povrede izazvane oružjem DIME mogu dovesti do karcinoma nakon čega smrt nastupa za nekoliko mjeseci.

Izvor:Fena
zaista je ovo za ''sjest i plakat"!
ld

#2349 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by ld »

gledam snimke Refaha,grad na granici sa egiptom,lici na drezden nakon saveznickog bombardovanja,sve sruseno,ma katastrofa
prilikom bombardovanja geleri od aktiviranih bombi su ranile 3 egipatska granicara
evo je kaznjavanje stanovnika gaze i izrael ovim zeli da im pokaze i dokaze da mogu sta god hoce i sta god zele da urade i da nisu smjeli da glasaju za hamas
ovo sto izrael danas radi palestincima,to su nacisti i ss divizije radile jevrejima u varsavskom getu,nikakve razlike nema
Utokkha

#2350 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Utokkha »

O DIME bombama:

http://www.uruknet.de/?p=m28798

Užas. Šta piše... uopšte nema gelera, ali koga pogodi prah komada mu tijelo. Ko uspije preživjeti (to su oni koji ostaju bez udova), prah im otkida udove kao da su pilom rezani.

:cry: :cry: :cry: :cry:
Locked