Najbolji restoran u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Naslovnica

#2326 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Naslovnica »

Isto vrijedi i za makarone.
8-)
tempuser

#2327 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

HAVANA wrote:Jeste vi svjesni koliko kosta jedan objekat kao aquarius ili safija...i koliko ljudi tu radi? Koliki je rashod i koliki mora biti prihod? Da je jelo 4 marke moro bi 5 slepera dnevno prodat i jedno 75 ljudi zaposlit u svim smjenama da se pokrije.
Ovdje se ne radi o mjestu kalibra Safije, pa ni Aquariusa. Ovdje se radi, a vjerovatno i sam znas, o lokalcicu na mjestu ex RTV servisa u M. Golubica, gdje pored imas jos 2 identicna, od toga je samo jedan "probio" lokaciju, a ostala dva se slepaju kao utjesne nagrade za nase sminkere. Ista stvar je i sa Aquarusom, Alen koji je 3 x dokazao da od bezveze ili prosjecne lokacije zna napavit hit mjesto, vuce one dvije kafane pored.
Da se opet vratimo na Chipas, to je primjer objekta koji kosta, a gdje se pare uzimaju na kolicinu, a ne cijenu. Guzva ko u Bingu subotom.
beni-bu-man

#2328 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by beni-bu-man »

Naslovnica wrote:Isto vrijedi i za makarone.
8-)
jebo makarone, moSa juneci medaljoni :mrgreen:
tempuser

#2329 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

HAVANA wrote:Ali ako je meni njegova usluga skupa,bice i njemu moja,nama od keramicara,keramicaru od granapa,granapu od dostavljaca...Nije rjesenje da je sve jeftino i sve u po marke.Nikom nije dobro.Ok,ja sam skup,sutra ces i ti meni svoju uslugu skidati na minimum.Kod nas je obicno svima sve skupo osim sto oni rade.To vrijedi.Tu nema mjesta diskusiji.
Naravno da postoji taj uzrocno-posljedicna veza, ali to nije savseni krug, ta veza pocinje tamo gdje se prave pare, a to je realni sektor. Plata radnika od kojeg sve pocinje diktira plateznu moc.
Last edited by tempuser on 03/11/2018 12:33, edited 1 time in total.
Juni

#2330 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Juni »

Tjestenina industrijska iz kesice jedan od najjednostavnijih obroka za napraviti, dok kad praviš svježu domaću, pogotovo po narudžbi tu ima dosta posla i treba da raspolazes odredjenim vještinama.
Glupa diskusija skroz, nek naručuje ko šta hoće i koliko je spreman da plati.
Edin H.

#2331 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Edin H. »

Naslovnica wrote: 100%, slažem se.
Nekome je i cijena Rolexa OK i sitnica, neko ga samo vidi na reklamama na internetu.
Svaka roba ima svoju mušteriju.
Moja poenta je da ima sasvim dobrih satova za mnogo manje pare, koji pokazuju tačno vrijeme i izgledaju sasvim pristojno.
To što je Rolex uložio toliko i toliko zlata, dijamanata i radnih sati u njegovu izradu meni je sasvim irelevantno kao nekome kome sat treba da vidi koliko je sati.
Isto vrijedi i za gazde koje ulože stotine hiljada u biznise, pa kafa mora biti 2.5KM da bi plivao. Svaka čast, ali je meni sasvim pristojna i ona kafa od 1.5KM u nekom ništa manje ugodnom mjestu.
Na kraju se sve svodi na to da smo vlasnici svojih para i odlučujemo kako ih trošimo.
Da, ali i najmocniji i najsolventniji Bosanci poput Jale Brata kada kupe Rolexa zele da imaju osjecaj da su povoljno prosli.

https://www.klix.ba/magazin/showbiz/jal ... /181103006

Znaci finta je da idaris musteriju po usima, a da ima osjecaj da je dobro prosao. :D

Meni su cijene u Sarajevu u restoranima poprilicno nebitne, ako s nekim odem uglavnom se druzim sa kokuzima, te ionako platim sav ceh, znaci kako god okrenes valja se gutu izvalit. :lol:
tempuser

#2332 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

Edin H. wrote:
Da, ali i najmocniji i najsolventniji Bosanci poput Jale Brata kada kupe Rolexa zele da imaju osjecaj da su povoljno prosli.

https://www.klix.ba/magazin/showbiz/jal ... /181103006

Znaci finta je da idaris musteriju po usima, a da ima osjecaj da je dobro prosao. :D

Meni su cijene u Sarajevu u restoranima poprilicno nebitne, ako s nekim odem uglavnom se druzim sa kokuzima, te ionako platim sav ceh, znaci kako god okrenes valja se gutu izvalit. :lol:
Boldirano je poenta... Nije isto kad te udare po usima i znas da su te udarili i kad te udare po osima a ti ljude ubjedjujes da nisu i da je sve ok.
tempuser

#2333 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

Juni wrote:Tjestenina industrijska iz kesice jedan od najjednostavnijih obroka za napraviti, dok kad praviš svježu domaću, pogotovo po narudžbi tu ima dosta posla i treba da raspolazes odredjenim vještinama.
Rijetki su koji prave svoju tjesteninu, iako te farbaju o domacoj tjestenini to je u najboljem slucaju nesto tipa Barilla Foodservice tjesenine namjenjene za ugostitelje, koliko god da je kuhas, tj. uvijek je na laganoj vatri pun lonac, ona je al dente. Samo kreni od toga imaju li u kuhinji fizicki dovoljno ljudi prostora da, uz svu ostalu frku, prave i razvlace domacu tjesteninu.
Thorgerson

#2334 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Thorgerson »

HAVANA wrote:Ali ako je meni njegova usluga skupa,bice i njemu moja,nama od keramicara,keramicaru od granapa,granapu od dostavljaca...Nije rjesenje da je sve jeftino i sve u po marke.Nikom nije dobro.Ok,ja sam skup,sutra ces i ti meni svoju uslugu skidati na minimum.Kod nas je obicno svima sve skupo osim sto oni rade.To vrijedi.Tu nema mjesta diskusiji.
Upravo tako.

A ovamo 12 milijardi se nalazi u steku u bankama... :-) Sve se nema, bogati nemamo ni za makarona. De ba nemojte mi te patetike i bijede. Ako iko moze kukat to je nas narod, jebem ti kuduza i patetiku.

Bubne u banku milju, i onda se ovamo previja i trazi cumez da popije kafu od marku. :-) 12 milijradi građani BiH drze u bankama. I ta cifra raste iz godine u godinu.

Cuj kafa 2.5 porez na budale, jest eto ja ne znam da on tu kafu dobije za badava. :-) Ali gdje je renta, gdje su radnici, gdje uredjenje objekta itd. U centru grada u super sredjenom objektu, gdje te usluzuju konobari kafa i treba da kosta toliko. Sve ispod je smijurija.

Nedavno sam dvije kafe Danskoj platio 9 EUR. Shopping centar, em je kafic usred shopping centra, stolice nikakve, ljudi oko tebe hodaju, dakle pogled ni u sta, em nema konobara, samousluga...hop haman 20 KM za dvije kafe.
tempuser

#2335 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

Koliko ruku drzi tih 12 milijrdi? Nije to bas puki prosjek, podijeli 12 milijardi sa brojem stanovnika ili komitenata pa zakljuci da svi imamo masTan stek. Ti milion na racunu, ja milju, u prosjeku dvojica imamo po pola miliona, al samo jedan ima za skupe kafe.
Ne mozes nas neck to neck uporedjivati sa DK. Ubaci u kalkulaciju opsti zivotni standard, procjenu platu, potrosacku korpu itd pa izracunaj da li je prustupacnije Dancu platiti 9 EUR dvije kafe ili nama 4 KM.
I na kraju nije pitanje mozes li platiti, nije cak pitanje hoces li platiti nego da li si svjestan kad nesto preplacujes.
Last edited by tempuser on 03/11/2018 13:54, edited 1 time in total.
Not My Idea

#2336 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Not My Idea »

HAVANA wrote:Uostalom,lako je pricati.Otvori pa pruzi dobru uslugu,ukusnu hranu u lijepom ambijentu za malo novca.Sve ce ti se samo kazati...Ja ne bi to radio ovde,nema boga... :-) Svi bi izgled objekta i uslugu ko na najboljim destinacijama,za svakog ima kritika... a cijenu ko na mihrivodama u domu kulture.Nece moci.
Dokle je ono tvoje stiglo?
Bleuha1

#2337 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Bleuha1 »

Juni wrote:Tjestenina industrijska iz kesice jedan od najjednostavnijih obroka za napraviti, dok kad praviš svježu domaću, pogotovo po narudžbi tu ima dosta posla i treba da raspolazes odredjenim vještinama.
Slazem se s tim da je diskusija skroz glupa. I svakome je ugostitelju na raspolaganju da odluci hoce domacu ili kupovnu pastu da koristi. Jedino sto mogu da kazem je, da nema puno laksih stvari na ovome svijetu nego domacu pastu napraviti. Nedavno odem do boccone na spagetti bolognese :lol: :lol: .. nemogu da vjerujem ko nama prodaje neku italijansku autenticnost. Summa summarum - platili nesto 3km ili 100km izgleda da nema razlike
HAVANA

#2338 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by HAVANA »

Not My Idea wrote:
HAVANA wrote:Uostalom,lako je pricati.Otvori pa pruzi dobru uslugu,ukusnu hranu u lijepom ambijentu za malo novca.Sve ce ti se samo kazati...Ja ne bi to radio ovde,nema boga... :-) Svi bi izgled objekta i uslugu ko na najboljim destinacijama,za svakog ima kritika... a cijenu ko na mihrivodama u domu kulture.Nece moci.
Dokle je ono tvoje stiglo?
Odustao.Nemam vremena jer je jako tesko doci do robe,marze katastrofa na 50% robe.Da je drugacije od ponude, jako tesko.A isto ko i svi ,necu nikako.Izdao biljnoj apoteci...i to iz tvog komsiluka .. :D A sve namjestio,opremio... :-) Moze se to,i super prica ali bas da se covjek zada u to,nabavku...Nemam ja vremena za to a cerka je premlada da to iznese na ledjima.Moze raditi i sve drugo, ali nabavku i kalkulacije ne moze.
Not My Idea

#2339 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Not My Idea »

E jbg. Sviđala mi se ideja i prostora i same ponude. Tesko,jasta je. Uspio bi ti to da sve drugo ostavis,ali da bi mogli zivjet od toga samog, tesko.
tempuser

#2340 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

Bleuha1 wrote:
Slazem se s tim da je diskusija skroz glupa. I svakome je ugostitelju na raspolaganju da odluci hoce domacu ili kupovnu pastu da koristi. Jedino sto mogu da kazem je, da nema puno laksih stvari na ovome svijetu nego domacu pastu napraviti. Nedavno odem do boccone na spagetti bolognese :lol: :lol: .. nemogu da vjerujem ko nama prodaje neku italijansku autenticnost. Summa summarum - platili nesto 3km ili 100km izgleda da nema razlike
Poznanik moj drzi talijanski restoran, a uz to je i kuhar. Kad je otvorio krenuo sa domacom tjesteninom, uvozilo se nekon aman-zaman brasno iz Italije, drz-ne daj i na kraju se kanio corava posa, presao na ovu Barrilu za ugostitelje, al ostala prica o domacoj tjestenini
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2341 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

ma kakvi domaci makaroni ,to je ubleha za glupane i snobove,svi restorani kupuju u kesama makarone.danas niko nece da radi,samo se gleda da se nekoga pukne po usima i da se sto vise zaradi.pa niko krompir nece da oguli i pravi pomfrit,vec kupuju onaj drveni u kesama...
p.s. dedo i nana su vam isto govorili pasta :lol:
beni-bu-man

#2342 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by beni-bu-man »

bitanga_sa_otesa wrote:ma kakvi domaci makaroni ,to je ubleha za glupane i snobove,svi restorani kupuju u kesama makarone.danas niko nece da radi,samo se gleda da se nekoga pukne po usima i da se sto vise zaradi.pa niko krompir nece da oguli i pravi pomfrit,vec kupuju onaj drveni u kesama...
p.s. dedo i nana su vam isto govorili pasta :lol:
odoh uskoro kroz rogaticu, da ponesem krompira da ga gulimo za pomfrita :mrgreen:

da me dedo rahmetli cuje poslo bi me u 3 picke materne :mrgreen:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2343 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

beni-bu-man wrote: odoh uskoro kroz rogaticu, da ponesem krompira da ga gulimo za pomfrita :mrgreen:
sjecas li se reklame prijeratne? najbolji je najbolji je romanijski krompir pire :lol:
HAVANA

#2344 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by HAVANA »

Eh kurko.Vazda kazem zeni jebla te pita kad kupi u buregdzinici.Sto nije ko tvoja zeljanica,nidje veze jedno s drugim.Ko bi je kupio i koliko bi kila onda bila? Bila bi svima skupa.Pa nabraja sta sve stavi.Da ne govorim o maminom bureku...Tu zena oprepelit ne moze.Al joj nisam reko. :D
alibaba_i_30_godina

#2345 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by alibaba_i_30_godina »

Samo ukratko da repliciram na ono vezano za rat, jer nema smisla uopće diskutovati o tome:

[*]
  • Nevjerovatno je kako neko uvijek nađe za shodnim da spomene rat, ma u kom kontekstu. Čuj zapitam li se kako je ovaj grad preživio?! NE! Ne zapitam se, jer sam i ja jedan od tih koji je preživio i doživio. I ne, ne zapitam se, jer hvala Bogu imam mogućnost za to, trenutno. Ne živim u prošlosti i ne želim da tratim život na pitanjima kako je nešto bilo, već prije na kako nešto može da bude i kako će biti.
    I onda da neko daje sebi za pravo da sudi o nekome koga ni ne poznaje. Imate svi vi krov na glavom, kako onda i vas nije stid i ne zapitate se kako je onima što ga nemaju, ili da možda date neku sobu za korištenje?
[*]

Ma daj, sve sami lažni moralisti. Ne daj Bože da neko radi sa svojim životom i novcem šta hoće, obavezno mora slušati šta drugi govore. Jer tako se to ovdje na Balkanu, tj. Bosni radi.

Hvala Bogu pa će mi evo pojedinci na forumu otvoriti oči da ne jedem ono što hoću i kad mogu jer je preskupo, kad isto to mogu i znatno jeftinije pojesti. Ustvari, ne, neću više nikako jesti nigdje van kuće, tu mi je najjeftinije. Trebam samo još ganjati termine kada je jeftina struja da mogu upaliti rernu u ta doba, plin je svakako skup pa ću njega što manje koristiti. Kafu neću više ni kući piti, najbolje je da se čovjek odvikne. Neće mene neki tamo vlasnik nekog objekta zavaljivati sa kafom od 2-3 KM.

Elem, @HAVANA izgleda da bi bilo najbolje da ni ti više ovdje ne spominješ te štapiće po Budimpešti, sladolede u Turskoj i slično jer kako te nije stid da slučajno bilo gdje odeš i plaćaš toliko za par kriški voća kada ovdje možeš kupiti par vreća za iste te pare. Samo gledaš i ti na sebe. :oops:
tempuser

#2346 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

Svako se cese tamo gdje ga svrbi, pa tako i onaj koji svoje postupke i rezone pravda i elaborira do po forumu, jer da ga prica ne pogadja ne bi imao porebe za tim.
Last edited by tempuser on 03/11/2018 16:08, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2347 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by konektovan »

Havana je svojim pisanjem samo pokazao da mu je bilo zao potrošenih para, jer da nije, ne bi spominjao koliko je za sta potrošio. :mrgreen:
tempuser

#2348 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

Ljudi mjesaju turizam i svakodnevnicu... Turizam je kad te kazandzija u Kazandziluku udari po usima za dzezvu, a ne kad na pauzi ides na rucak.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2349 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by mk ultra »

često ljudi zaborave troškove bilo kojeg obrta, posebno oko hrane
od struje, plina, radnika, čišćenja koje ako želiš da bude sve ispravno moraš stalno raditi, čišćenja lokala, inspekcija, obaveza milion posebno za veće restorane...

rijetke su kuhinje gdje je sve uredno i na mjestu... i da nema više cm masti na svemu ;-)
alibaba_i_30_godina

#2350 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by alibaba_i_30_godina »

Morat ću predložiti vlasniku da razmisli o povećanju cijene. :wink:
Post Reply