BH fudbalski/nogometni talenti

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
DonVitoN

#2326 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by DonVitoN »

KvaziExpert wrote:
DonVitoN wrote:FIFA odobrila: Lazić će moći nastupati za Bosnu i Hercegovinu

http://www.cazin.net/vijesti/clanak/fif ... ercegovinu
Jbt. u ovog Lazica agenta, zayebaniji od Germanije :D

Sent from my GT-I9505G using Tapatalk
:mrgreen:

Germanija dominira :-) :(
zecko_kupuz

#2327 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by zecko_kupuz »

Ovo vrbovanje talenata iz inostranstva je odlično, ali me zanima ima li Savez ikakvu strategiju jačanja veza između
u-21 i A-selekcije. Protok igrača na toj relaciji je mizeran. Džabe ti je igrati za mladu selekciju ako postoji 95% šansi da nećeš prismrditi A-timu.

Bez obzira na naše mlađe selekcije i dalje se nekako oslanjamo na "gotove proizvode" omladinskih pogona iz drugih zemalja. Kad se samo sjetim da je Muzurović uslijed rasula u Savezu u A-tim (silom prilika) progurao nekoliko mladih reprezentativaca. Danas nam ti igrači čine okosnicu ekipe. :-)
MOSALJOZE

#2328 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by MOSALJOZE »

zecko_kupuz wrote:Ovo vrbovanje talenata iz inostranstva je odlično, ali me zanima ima li Savez ikakvu strategiju jačanja veza između
u-21 i A-selekcije. Protok igrača na toj relaciji je mizeran. Džabe ti je igrati za mladu selekciju ako postoji 95% šansi da nećeš prismrditi A-timu.

Bez obzira na naše mlađe selekcije i dalje se nekako oslanjamo na "gotove proizvode" omladinskih pogona iz drugih zemalja. Kad se samo sjetim da je Muzurović uslijed rasula u Savezu u A-tim (silom prilika) progurao nekoliko mladih reprezentativaca. Danas nam ti igrači čine okosnicu ekipe. :-)
Pa Jagodić je "progurao" Stevu,Višću u repku.Tu se trebao naći i Kvesić ali jbg bilo je šta je bilo.Onda toliko spominjani Đurić :-) :-) Kvaliteta u mladoj repki ima,sad valja se izborit sa TSS
Droog

#2329 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Droog »

zecko_kupuz wrote:Ovo vrbovanje talenata iz inostranstva je odlično, ali me zanima ima li Savez ikakvu strategiju jačanja veza između

Smijali smo se Srbiji...Umirali od smijeha Mihajlovicu i opcenito njihovoj reprezentaciji... :D
Pogledaj sad... :!:
Bas su finu i talentovanu ekipicu sastavili. Bisevac '83 godiste je najstariji. Imaju tu jos Ivanovic, Rukavina i Basta '84 godiste.
Sve ostalo '88 pa do Nastasica koji je '93 godiste.

Ljudi su "svjesno-nesvjesno" zrtvovali jedan ciklus...a sad im okosnicu cine upravo ti "izvizdani" "ismijavani" igraci.
Da se razumijemo...njihove mlade selekcije po nekom nepisanom pravilu uvijek igraju zavrsnice velikih takmicenja.
I tu je njima u odnosu na nas olaksavajuca situacija, jer mogu "zavuci ruku" u U21 a da se ne zajebe.

E hajd' to ti primjeni kod nas. Hoces malo sutra! Polovni "strucnjaci" od pionira do U21.
Javna je tajna da se neki pozivi i placaju. A znamo da je to "normalna stvar" u klubovima.
Mladih igraca u prvim timovima Premier Lige skoro pa i nema. Osim Zelje i jos 2-3 kluba omladinski pogon ne postoji.
Ovdje se pljuje po Djuricu recimo koji je uvalio na Kosevu HAT-TRICK jeb.enim Njemcima plus asistencija!
Halo, Njemcima.
Kao...sta ce on...igra u talijanskoj drugoj ligi! :lol:
Pa ta liga je bolja od 70% prvih liga Evrope. Ukljucujuci i hrvatsku. DA, culi ste me! :lol:

Evo sastava protiv Njemacke:
Bukvić, Čolić, Kvesić, Markić, Sipović, Višća, Stevanović, Bilbija, Grahovac, Bešić, Đurić.

4 igraca su dobili poziv za A tim...jedino se Kvesa povrijedio pa nije nikad nastupio.
Jel iko od njih 3 ikad razocarao???
Steva ubio Vels u prijateljskoj. Besic odigrao fenomenalno protiv Mexika. Visca je evo i dan danas tu, vrti se oko reprezentacije.
Kladim se da ni Grahovac ni Djuric, da su pozvani, ne bi razocarali. Evo upravo Grahovac i Besic igraju zadnjeg veznog.
A mi zovemo Tin-a (ofanzivnog veznog igraca) i Anela iz Sturma! STO? Samo me to zanima. Ne kazem da se ne trebaju ova 2 probati...ali pred ocima ti Besic i Grahovac mi ih ne zovemo! Pravdamo se nekom nedisciplinom u U21 i sl. Daj...
Isti tekst primjeniti u slucaju Prcica i ostalih. Ni Kolasinac ne bi bio pozvan da je samo malo manje igrao za S04.

Jeb.eni navijaci i novinari "selektorima" moraju otvarati oci da se neki momak pozove. Sjeti se Pjanica i Ibisevica gdje su se svi digli na noge. Pa evo i Kolasinac.
Dok isto ne uradimo za Prcica, Arslanagica i sl. - nikad oni nece biti pozvani. (Evo vidimo ovih dana da se "druze" sa reprezentativcima.) Osim naravno ako se prodaju iz njihovih "manje poznatih" klubova (Sošo i Stand.L i sl.) u neki jaci...pa kad ih ih "ljudi iz saveza" vide na TV-u (UEFA liga ili Liga Sampiona), onda ce uslijediti pozivi. A ko nam garantuje da ce prihvatiti tad... :roll:
Grean

#2330 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Grean »

Slabo se radi u klubovima i na zalost to nas stize.

Nasi mladi igraci nemaju kvaliteta da se izbore za mjesto u prosjecnim turskim ili ruskim klubovima, uzmite primjere generacije 88'-89' iz koje dolaze Zec, Sesar, Vranjes, Sunjic. Iz generacije 90' Stevanovic koji je uz Viscu, Zahirovica i Besica bio najbolji u U21 je promijenio tri kluba u Spaniji a nije se ni u jednom nametnuo, Visca igra u drugoligasu, Besic u Madjarskoj (s tim da je Besic proizvod Njemacke ali je igrao u nasoj U21), Zahirovic tri kluba i sad sjedi na klupi njemackog drugoligasa.

Kad to uporedimo sa komsijama vidimo gdje smo mi a gdje oni i kakva bi katastrofa bila da nema igraca poniklih negdje daleko od BiH.
DonVitoN

#2331 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by DonVitoN »

Admir Seferagic (19) napadac, jucer debi za Basel.

http://www.transfermarkt.co.uk/en/admir ... 72996.html
todd_smith

#2332 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by todd_smith »

DonVitoN wrote:Admir Seferagic (19) napadac, jucer debi za Basel.

SAFETE MALI IGRA ZA BASEL, NECES DA GA ZOVES, TEBI DZEKO KLOC PRAVI PROBLEME U SVLACIONICI

PAPE ODLAZI!!!
szlava

#2333 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by szlava »

Sanjin Prcic drugi naj bolji ocjenjeni igrac u vaznoj pobjedi Sochoa :thumbup:
http://www.whoscored.com/Matches/717203 ... ux-Lorient
Logovan

#2334 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Logovan »

szlava wrote:Sanjin Prcic drugi naj bolji ocjenjeni igrac u vaznoj pobjedi Sochoa :thumbup:
http://www.whoscored.com/Matches/717203 ... ux-Lorient
:thumbup: :bih: :bih:
RepB

#2335 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by RepB »

BiH savez treba imati jedan poseban tim skauta od recimo dvojicu ili trojicu ljudi kojima ce posao biti iskljucivo da pronalazi igrace i da ih regrutuje za repku.

Naravno prije svega, savez treba biti ozbiljan, a treba nam i novi ozbiljan selektor profesionalac koji nece prihvatiti da vodi repku iskljucivo iz tog razloga sto nema drugih ponuda, kao sto nam se dogadjalo u proslosti. Bojim se da ce savez trebati odrijesiti kesu i angazirati strucnjaka svog "zanata".

U proslosti smo izgubili strahovito puno igraca koji su mogli igrati za repku, a "otele" su ih druge strane reprezentacije. Naravno kakav nam je savez, kakav nam je selektor i kakav je odnos nekih igraca prema repki, nije ni cudo.
MOSALJOZE

#2336 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by MOSALJOZE »

NISMO MI NIKADA IZGUBILI IGRAČE JER TI IGRAČI NIKADA NISU BILI NAŠI vrlo bitna razlika od one kad igra za nas pa ode igrati za drugu repku
stup metropola

#2337 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by stup metropola »

Pa ne moze igrat za nas pa onda otic igrat za drugu reprezentaciju. Nije po pravilima

Sent from my GT-I9070 using Tapatalk 2
nihoniho

#2339 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by nihoniho »

RepB wrote:BiH savez treba imati jedan poseban tim skauta od recimo dvojicu ili trojicu ljudi kojima ce posao biti iskljucivo da pronalazi igrace i da ih regrutuje za repku.

Naravno prije svega, savez treba biti ozbiljan, a treba nam i novi ozbiljan selektor profesionalac koji nece prihvatiti da vodi repku iskljucivo iz tog razloga sto nema drugih ponuda, kao sto nam se dogadjalo u proslosti. Bojim se da ce savez trebati odrijesiti kesu i angazirati strucnjaka svog "zanata".

U proslosti smo izgubili strahovito puno igraca koji su mogli igrati za repku, a "otele" su ih druge strane reprezentacije. Naravno kakav nam je savez, kakav nam je selektor i kakav je odnos nekih igraca prema repki, nije ni cudo.
Nije tu problem skauta, svi smo mi skauti, mozemo sada nabrojati 10 talentovanih igraca.
Problem je u selektorima i koordinaciji. Samo selektor moze igracu obecati poziv, direktno ili indirektno. Imali smo slucaj Juke skauta, Edina Dzeke skauta , Murata Jahe skauta , ne pije vodu.
Tek kada selektor porazgovara , da obecanja i garancije, igrac ce pokrenuti promjene drazavljanstva ili pristati da igara.
Sve drugo su suplje,pa nisu ti igraci budale, pogotovo njihovi menadzeri i roditelji da ne vide sto mi, laici vidimo. Susic prica jednu pricu, Begic drugu, juka "skaut" trecu....pisi propalo :roll:
Grean

#2340 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Grean »

nihoniho wrote: Nije tu problem skauta, svi smo mi skauti, mozemo sada nabrojati 10 talentovanih igraca.
Problem je u selektorima i koordinaciji. Samo selektor moze igracu obecati poziv, direktno ili indirektno. Imali smo slucaj Juke skauta, Edina Dzeke skauta , Murata Jahe skauta , ne pije vodu.
Tek kada selektor porazgovara , da obecanja i garancije, igrac ce pokrenuti promjene drazavljanstva ili pristati da igara.
Sve drugo su suplje,pa nisu ti igraci budale, pogotovo njihovi menadzeri i roditelji da ne vide sto mi, laici vidimo. Susic prica jednu pricu, Begic drugu, juka "skaut" trecu....pisi propalo :roll:
Znaci problem je u percepciji i principima.

Ono protiv cega se selektor Susic bori pa iz tog razloga ne zeli ni da razmislja o igracima koji nisu spremni promijeniti sportsko drzavljanstvo drugi smatraju njegovim poslom ili bolje reci veliki dio njih.

Ja sam licno Susicevog misljenja, trgovanjem mjestom u reprezentaciji se ne smije vrbovati ni jedan igrac jer ako se mjesto ne garantuje onima koji nikad nisu ni imali drugo drzavljanstvo sem bosanskog onda ne vidim razloga zasto bi se primjenjivali drugi arsini za neke druge. Selektor koji obeca nema kredibilitet da danas sutra stavi na klupi ili izbaci iz tima istog igraca. Da ne pricam o uticaju na one koje sam vec pomenuo, igrace koji svoj put do reprezentacije ne traze preko reprezentacije druge zemlje.

Ja sam od onih koji ne misle da je problem selektor vec skauti. Igraci trebaju igrati za nas od sedamneste a ne cekati da postanu ime pa ih moljakati da zaigraju kod nas. Nije Susicev problem sto su Malkocevic i Karacic u kampu "Otvorena vrata" imali priliku vidjeti 50 igraca od kojih nisu izabrali ni jednog da bi kroz tri-cetiri mjeseca petorica od tih momaka dobila pozive u razne selekcije Svedske. Kako kazu, kreni u nevrijeme da bi stigo' na vrijeme.

Na savezu je da da direkcije kako ce se raditi i hoce li se trgovati drzavnim dresom za potpis ovog ili onog fudbalera i po tome trebaju i da biraju selektore. Oni koji su spremni na to trebaju imati prednost.
nihoniho

#2341 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by nihoniho »

Grean wrote: Znaci problem je u percepciji i principima.

Ono protiv cega se selektor Susic bori pa iz tog razloga ne zeli ni da razmislja o igracima koji nisu spremni promijeniti sportsko drzavljanstvo drugi smatraju njegovim poslom ili bolje reci veliki dio njih.

Ja sam licno Susicevog misljenja, trgovanjem mjestom u reprezentaciji se ne smije vrbovati ni jedan igrac jer ako se mjesto ne garantuje onima koji nikad nisu ni imali drugo drzavljanstvo sem bosanskog onda ne vidim razloga zasto bi se primjenjivali drugi arsini za neke druge. Selektor koji obeca nema kredibilitet da danas sutra stavi na klupi ili izbaci iz tima istog igraca. Da ne pricam o uticaju na one koje sam vec pomenuo, igrace koji svoj put do reprezentacije ne traze preko reprezentacije druge zemlje.

Ja sam od onih koji ne misle da je problem selektor vec skauti. Igraci trebaju igrati za nas od sedamneste a ne cekati da postanu ime pa ih moljakati da zaigraju kod nas. Nije Susicev problem sto su Malkocevic i Karacic u kampu "Otvorena vrata" imali priliku vidjeti 50 igraca od kojih nisu izabrali ni jednog da bi kroz tri-cetiri mjeseca petorica od tih momaka dobila pozive u razne selekcije Svedske. Kako kazu, kreni u nevrijeme da bi stigo' na vrijeme.

Na savezu je da da direkcije kako ce se raditi i hoce li se trgovati drzavnim dresom za potpis ovog ili onog fudbalera i po tome trebaju i da biraju selektore. Oni koji su spremni na to trebaju imati prednost.
Ne mogu reci da, principijelno, nisi u pravu. Niko nema pravo trgovati dresom reprezentacije i ucjenjivati, s druge strane, od 15 najboljih igraca u reprezentaciji, 14 ih je proizvod dijaspore. Mi nismo u situaciji da postavljamo uslove.
Zadtak selektora nije da sredjuje administrativne procedure ali jesae da kontaktira igraca i da mu obeca poziv i da garancije , na osnovu kojih ce ovaj , uz pomoc saveza ,pokrenuti te procedure. Igracu moze biti ponudjena i obecana sansa da se pokaze u timu ali se nikome ne moze nuditi puna minutaza. To je logicno i toga su svi svjesni.

Naravno, selektor A selekcije , komunicira sa igracima koji kvalitetom konkurisu za mjesto u A selekciji, selektori mladih komuniciraju s igracima koji konkurisu za njihov uzrast.
Ukoliko se procijeni da neki igraci imaju potencijal, iako trenutno nisu na nivou A selekcije (Halilovic, Tankovic), onda se napravi izuzetak i pozovu se u A selekciju.Prave ga i jace drzasve od nas.

Nesretna praksa koju Susic (neprincipijelno) pokusava isforsirati , je da igrac prvo sredi sve papire, pa ceka da ga selektor kontaktira. To je lijepo u teoriji, u praksi, niko ko ima sigurnu soluciju (mjesto u reprezentaciji neke druge drzave) nece rizikovati, sjeci granu na kojoj sjedi i cekati da li ce ga se neko sjetiti.
To je realno i normalno, svidjelo se to nama ili ne , uklapalo se to u nasu patriotsku tacku gledanja na stvari ili ne.

Tu treba dodati i subjektivne okolnosti, da su ti decki, ipak, rodjeni u tim drzavama, odrasli, tamo zive i jedu hljeb i sasvim je normalno da imaju emocije i prema toj drzavi, a ne samo slijepu ljubav prema Bosni.

Sve u svemu, tu nema mjesta za neke velike principe i ponos , u pitanju je duznost ljudi u savezu i selektora da ucine sve, ali sve , sto je u njihovoj moci da pridobiju igraca. (sjeti se slucaja Subotic ? Mislim da su kodro i Bola popricali s njim, ponudili mu mjesto u reprezentaciji-ovaj odbio i mirna Bosna.)
Last edited by nihoniho on 18/03/2014 23:00, edited 2 times in total.
nebitan lik

#2342 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by nebitan lik »

Grean wrote:Slabo se radi u klubovima i na zalost to nas stize.

Nasi mladi igraci nemaju kvaliteta da se izbore za mjesto u prosjecnim turskim ili ruskim klubovima, uzmite primjere generacije 88'-89' iz koje dolaze Zec, Sesar, Vranjes, Sunjic. Iz generacije 90' Stevanovic koji je uz Viscu, Zahirovica i Besica bio najbolji u U21 je promijenio tri kluba u Spaniji a nije se ni u jednom nametnuo, Visca igra u drugoligasu, Besic u Madjarskoj (s tim da je Besic proizvod Njemacke ali je igrao u nasoj U21), Zahirovic tri kluba i sad sjedi na klupi njemackog drugoligasa.

Kad to uporedimo sa komsijama vidimo gdje smo mi a gdje oni i kakva bi katastrofa bila da nema igraca poniklih negdje daleko od BiH.
koji je razlog sto nemamo kvalitet? Pa stadioni koliko god da je igrac brz,dobar nemoze to da pokaze,jer je teren malo reci uzasan! Savez je kriv,treba se posvetiti infrastrukturi,gdje djeca normalno mogu trenirati,a ne po ovim oranicama
PeppermintSA

#2343 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by PeppermintSA »

nebitan lik wrote:
Grean wrote:Slabo se radi u klubovima i na zalost to nas stize.

koji je razlog sto nemamo kvalitet? Pa stadioni koliko god da je igrac brz,dobar nemoze to da pokaze,jer je teren malo reci uzasan! Savez je kriv,treba se posvetiti infrastrukturi,gdje djeca normalno mogu trenirati,a ne po ovim oranicama

druže, razlog što naši igrači nemaju kvalitet leži u činjenici da ih autolimari, doktori, kelneri i pekari treniraju od malih nogu. Pojavi se junior koji sve pojede u juniorskoj konkurenciji, dođe u seniore i skonta se da momak nema pravilnu koordinaciju pokreta. To je nešto što se nauči.

To što naši igrači ne mogu dobaciti dalje od Češke ili Mađarske nije zato što imamo slabiji lobi, nedostatak sreće, ''trener ga ne voli'', peto ili deseto, već zato što su naprosto polovni igrači. Jedan Jojić iz Partizana pređe u Borussiju i paša igra, naš igrač mora prvo otići negdje na ponovnu obuku i ako sustigne sve promašeno, može napraviti nešto.

Ovdje je ključni problem nedostatak struke - nema trenerskog kadra. Sve što je valjaju je u ratu otišlo vani, ono malo znalaca od prije rata što su ostali ovdje su upali u to silno sivilo, tale se sa roditeljima, uzimaju lovu da guraju pojedinu djecu, dok je većina kadra sastavljena od likova koji se bukvalno nisu bavili loptom.
Dr. Kuca

#2344 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Dr. Kuca »

Pa da se pojedinci ljute, pa da kazu da je to od papetovog burazera igrac. :oops:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2345 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by JoseMujica »

madaj...ovo je već ozbiljna agencija...divu im samo spiska igrača
DonVitos

#2346 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by DonVitos »

todd_smith wrote:

SAFETE MALI IGRA ZA BASEL, NECES DA GA ZOVES, TEBI DZEKO KLOC PRAVI PROBLEME U SVLACIONICI

PAPE ODLAZI!!!

Tema je bh nogometni talenti.
Selekcija :-) A rep. nije jedina.
thekupus

#2347 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by thekupus »

Adis Omberbasic (19) iz Schalkea dozivio tesku povredu koljena, van terena najmanje 6 mjeseci :(
Logovan

#2348 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Logovan »

thekupus wrote:Adis Omberbasic (19) iz Schalkea dozivio tesku povredu koljena, van terena najmanje 6 mjeseci :(
Jebi ga, valjda se vrati još jači i još bolji.
Eborg

#2349 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Eborg »

stup metropola wrote:Pa ne moze igrat za nas pa onda otic igrat za drugu reprezentaciju. Nije po pravilima

Naravno da može. U omladinskim uzrastima se može šetati tamo-'vamo i nije potrebna promjena sportskog državljanstva.

Drilon Cenaj je prvo igrao za BiH, pa za Albaniju, pa sad opet igra za BiH. Niko mu ne brani da opet zaigra za Albaniju.
nihoniho

#2350 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by nihoniho »

Eborg wrote:
stup metropola wrote:Pa ne moze igrat za nas pa onda otic igrat za drugu reprezentaciju. Nije po pravilima

Naravno da može. U omladinskim uzrastima se može šetati tamo-'vamo i nije potrebna promjena sportskog državljanstva.

Drilon Cenaj je prvo igrao za BiH, pa za Albaniju, pa sad opet igra za BiH. Niko mu ne brani da opet zaigra za Albaniju.
Pa nije bas da mozes setati... mozes u prijateljskim utakmicama, dok ne ubiljezis nastup u takmicarskoj utakmici , nakon toga si, formalno, reprezentativac te drzave, da bi nastupio za drugu, moras mijenjati sportsko drzavljanstvo.
taj Cenaj je, vjerovatno, nastupao u prijateljskim utakmicama i ne vodi se, zvanicno, kao reprezentativac bilo koje drzave.
Post Reply