Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
dacina_curica

#2327 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dacina_curica »

hadzinice :) de mi sibni koji paradajz za rucak :D mogu zamisliti kako divno mirise :-)

kod mene juce za veceru bile punjene lepine :D .....znaci tijesto zakuhati kao za lepine (ili hljeb) - brasno, germa, so i topla voda, pustiti da nadodje pa prekuhati, razviti i nafilovati cim god volite (ja sam punila piletinom u paradajz sosu sa krusnim mrvicama i parmezanom i rendanom mocarelom), namazati maslinovim uljem, posuti sirom i travkama :D i zapeci u rerni :D .....super su bile ali posto je prvi pokusaj nisu bile bas nesto lijepe :-) kad se "uhodam" kacam slike :D
nebojeplavo

#2328 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nebojeplavo »

hadzinica wrote:
dacina_curica wrote:hadzinice :) de mi sibni koji paradajz za rucak :D mogu zamisliti kako divno mirise :-)

kod mene juce za veceru bile punjene lepine :D .....znaci tijesto zakuhati kao za lepine (ili hljeb) - brasno, germa, so i topla voda, pustiti da nadodje pa prekuhati, razviti i nafilovati cim god volite (ja sam punila piletinom u paradajz sosu sa krusnim mrvicama i parmezanom i rendanom mocarelom), namazati maslinovim uljem, posuti sirom i travkama :D i zapeci u rerni :D .....super su bile ali posto je prvi pokusaj nisu bile bas nesto lijepe :-) kad se "uhodam" kacam slike :D
dragog srca... mirise i ukusan
joj ja volim ta tijesta, lepinje, pogace, tortilje..ma sve sto je tjesto+fil
daj bona sliku, ovdje se ne trazi "dlaka u jajetu" vec kao mirise :D
I ja vala :-)
Dc, a kako ih filujes? Jel ono preklopis napola ili nekako drugacije, posto se bojim da bi mi sav fil izasao napolje :D I jel prije poprzis fil?
Joj ja sam pravila nesto slicno neki dan, samo sam koristila onaj megle francuski hljeb, a fil je bio od mljevenog mesa. Bilo je ukusno, samo ne bas fino za vidjeti :D :lol:
beautyfool

#2329 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by beautyfool »

hadzinica wrote:dorucak-piroske

Image
Ja sam bas kontala praviti piroske,jela sam ih nekad davno ali nikad ih ja licno nisam spremala, jer sam uvijek kontala da ce ispasti premasne a nesto nisam bas ljubitelj premasne hrane...evo nasla ja i recept u coolinariki i sve kontam haj spremit cu ovih dana da probam kad ono ti postavila sliku :D ...nego de mi reci kako ih ti spremas? ...a ovaj recept mi se cini solidnim s tim da bih ja filovala sirom http://www.coolinarika.com/recept/punjene-piroske .
Selam.
beautyfool

#2330 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by beautyfool »

hadzinica wrote: i jesu punjene sirom, radila po ovom receptu http://www.coolinarika.com/recept/domac ... e-sa-sirom
samo su 4 bile sa virslom, djeca nikako ne vole sir
nek ti tijesto odstoji u frizideru pola sta-sat, i bitno da se peku u ulju, a ne na ulju, znaci nek ti nije zao staviti i vise od pola litre ulja, tako da one "plutaju" i jos jedna vazna stvra je, ne stvaljati ih previse u tavu, jer onda oduzmu temperaturu ulja i onda se "napiju" ulja.koristi pola ostro pola glatko brasno!
ovo savjeti iz dugog niza god pravljenja, gdje je bilo i masnih i zilavih i nepecenih..danas su bas kao mamine
Hvala najljepsa, pokusat cu :)
dacina_curica

#2331 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dacina_curica »

nebojeplavo wrote:I ja vala :-)
Dc, a kako ih filujes? Jel ono preklopis napola ili nekako drugacije, posto se bojim da bi mi sav fil izasao napolje :D I jel prije poprzis fil?
Joj ja sam pravila nesto slicno neki dan, samo sam koristila onaj megle francuski hljeb, a fil je bio od mljevenog mesa. Bilo je ukusno, samo ne bas fino za vidjeti :D :lol:
CoJi sto ne odgovorih brze, ja na nekom seminaru cijeli dan, evo sad pauziram za rucak malo pa rekoh da doletim ne bil' mi sta promaklo :oops: :lol:

kod mene je to ovako izgledalo :) (pravicu opet pa cu staviti slicice :), obecavam)

Image
Bumbar

#2332 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Bumbar »

posalji nam FedExom da vidimo da li nam se isplati praviti to :D :D :P :P odnosno posalji dadu da doneseee :D ;D :kiss:
nebojeplavo

#2333 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nebojeplavo »

dacina_curica wrote:
nebojeplavo wrote:I ja vala :-)
CoJi sto ne odgovorih brze, ja na nekom seminaru cijeli dan, evo sad pauziram za rucak malo pa rekoh da doletim ne bil' mi sta promaklo :oops: :lol:

kod mene je to ovako izgledalo :) (pravicu opet pa cu staviti slicice :), obecavam)

Image
Ne odgovori mi jel poprzis fil prije nego filujes te pogacice, ili direktno piletinu i ostalo stavljas unutra?
dacina_curica

#2334 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dacina_curica »

ooops, ja haman ne znam citati :-) CoJi dadiljice :)

fill proprzim i zacinim pa ga onda dodam na pola lepinice i dodam sira ili sta god mislim da valja :D ....pravila sam 3 verzije dosad, onu sto sam vec opisala, onda nekoliko sa meksickim punjenjem (piletina, gljive, paprike u ljutom sosu i sa malo sira :) ) i jos verziju za dorucak sa purecom salamom i svicarskim sirom :)

Bumbi :) zar mi ne vjerujes na rijec? :sad: :D :D :D :D :D
nebojeplavo

#2335 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nebojeplavo »

faja :kiss: nadam se da ce ispasti bolje nego kad sam pravila ustipke :D :D
dacina_curica

#2336 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dacina_curica »

hadzinice recept PLIZ (kad stignes, nemoj zahmetiti :) ).......prekrasno izgleda :) :) :)

PS. Sretna godisnjica :) I da ih docekate jos mnogo, mnogo u rahatluku i s puno ljubavi :)
dacina_curica

#2337 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dacina_curica »

hvala, hvala :) vjerujem da je vrijedan truda :)
tech10

#2338 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by tech10 »

ono tvoje je kobajagi tirit pita. :-D
neprilagodjena

#2339 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

hadzinice sretna godisnjica braka :-D
Bumbar

#2340 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Bumbar »

dacina_curica wrote:ooops, ja haman ne znam citati :-) CoJi dadiljice :)

fill proprzim i zacinim pa ga onda dodam na pola lepinice i dodam sira ili sta god mislim da valja :D ....pravila sam 3 verzije dosad, onu sto sam vec opisala, onda nekoliko sa meksickim punjenjem (piletina, gljive, paprike u ljutom sosu i sa malo sira :) ) i jos verziju za dorucak sa purecom salamom i svicarskim sirom :)

Bumbi :) zar mi ne vjerujes na rijec? :sad: :D :D :D :D :D
lijena sam pa rekoh da ti se, neofirno, privalim za kulinarske carolije :D hihi i daduuu da vidimmm :D :D

@hadzinice...sretna godisnjica :) da ih jos puno u rahatluku, sreci i bericetu docekate :D :D
Aorta

#2341 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Aorta »

Hadzinice & D_C -- ma, odusevljavate me. Ovaj kolac ce, ko da vidim, i moj dragi plaho voliti. ;) Nek je njemu voca i slaga, i mirna Bosna! :-O A punjene lepinice cu bogami sebi cim stignem --njami! Ja cu pokusati nesto sa zeljem i sirom.

Uh, ove ruzice od Dine iste u moje mame -- bas iste. Ja ih podgrijem u mikrovalnoj na 5-10 sekundi da malo agda ugrije -- nesto mi to bas ahhh.
dacina_curica

#2342 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dacina_curica »

nebolina evo ih :D ....juce sam pravila calzones ali je tijesto podkuhano na isti nacin :)

500g brasna podkuhano sa 1 pakovanjem germe, sacicom soli i mlakom vodom (ofrlje, dok se sve ne pretvori u glatku masu) i odstojalo 1 sat na toplom :)
Image

Dado je naravno sve ostalo pripremio da ja ne zahmetim :lol: :-)
Image

podijelis tijesto i razvijes svaku "lopticu" (jap, dacina ima oklagiju :oops: :lol: :evil: )
Image Image

sastojci idu na jednu polovinu tijesta, preklopis i podvijes krajeve da ne "iskipi" :)
Image

voila :)
Image

coJi slike su ninasta nalik.....dok sam ja ovo pravila dado se polijevo jogurtom po glavi :-) :lol: :lol: :lol:
nebojeplavo

#2343 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nebojeplavo »

Kod tebe super izgleda :) al imam ja opet pitanja :D :lol:
Kako si mogla uopste razviti tijesto oklagijom, zar nije premekano tijesto? Ili ga potkuhas da bude tvrdje, kao za pitu?
I molim sve redom, cime se ovo filovala? :oops: :D
Ako napravim dragom i on se otruje, reci cu da si ti kriva :oops: :skoljka: :D
dacina_curica

#2344 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dacina_curica »

e ovako :D : tijesto je podkuhano k'o za pitu (mada ja pitu ne znam napraviti, ali mama veli da se tako pravi :lol: ), tako da nije problem razviti, samo pospi plocu brasnom da se ne zalijepi :).........filovala sam gljivama, zelenim paprikama i feferonkama (tj. ljutim papricicama bilo koje vrste :D ), "sunkom" od curetine i rendanim sirom :) .....naravno prije svega sam prvo koru kompletno (osim coskova naravno) namazala sosom od paradajza i porula origanom i bosiljkom :) .......prije nego sto je otislo u rernu premazala sam ga trunkom maslinovog ulja i posula sirom :) ...cak je i Dadenzi jeo :D :D :D

slobodno me krivi :D ali ako ces me vec kriviti moras me i pohvaliti ako uspije :oops: :P :lol: :lol: :lol: :evil:
nebojeplavo

#2345 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nebojeplavo »

Ok, kad probam javim :D jel jos uvijek imam momka :D :lol: :lol:
dacina_curica

#2346 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dacina_curica »

ih da je do kuhanja moj bi davnoooooo nazad starcima pobjeg'o :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nebojeplavo

#2347 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nebojeplavo »

Moj jos uvijek zivi od ljubavi, al nece ni to jos dugo trajati :D :oops: :lol: :lol:

ps. iskopirala sam recept i nazvala ga Dacine pogacice :oops: :D
dacina_curica

#2348 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dacina_curica »

Dobro jutro :D opet ja :oops: :D ....sinoc za dezert CROSTATA sa jabukama, grozdjicama i brusnicama :)

Image Image
zoooooooooooooooooooom :D Image

evo i recept :) ja sam samo koristila recept za koru, ostalo je improvizovano :D
http://www.greengiantfresh.com/recipes. ... iew&id=211
neprilagodjena

#2349 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

Indigo moze li recept za tvoj 'zagorski struklji od tikvica' :-D :-D

P: jesi li puretinu iscekicala sa onim cekicem za meso ili si je tanko izrezala(u ovoj roladi)??
Duhovni Vođa

#2350 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Duhovni Vođa »

indigo, hajde nabaci ovdje recept za ajvar :-D
Post Reply