Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
muha_sa

#2326 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by muha_sa »

King Theoden wrote: 19/04/2020 10:34 Upravu? Koju upravu, maha? Možda upravu vodovoda?
De da dogovorimo kako ćemo položiti pare.
Čim novac legne, ja ću otići u svoju filijalu i snimiti direktora iste.
meni lovu pošaljite-ozbiljan sam i covjek od povjerenja :D
maha_xy

#2327 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

King Theoden wrote: 19/04/2020 10:34 Upravu? Koju upravu, maha? Možda upravu vodovoda?
Govorimo o direktoru banke, direktor filijale sam bio i ja, šta sad da snimim sebe u odijelu i uzmem ti 100.000 KM.
maha_xy

#2328 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

muha_sa wrote: 19/04/2020 10:36
Ja ću poslati 1.000 KM, kad King pošalje 100.000 KM javi.
muha_sa

#2329 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by muha_sa »

maha_xy wrote: 19/04/2020 10:38
muha_sa wrote: 19/04/2020 10:36
Ja ću poslati 1.000 KM, kad King pošalje 100.000 KM javi.
Uloži marku a King milju--meni i milja zauhar :lol:
maha_xy

#2330 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

Ti snimu jednog direktora u Njemačkoj, ne niži menadžment, od mene ćeš dobiti snimak bar 7 direktora i članova uprave, što stranaca, što naših.
muha_sa

#2331 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by muha_sa »

maha_xy wrote: 19/04/2020 10:42
Ti snimu jednog direktora u Njemačkoj, ne niži menadžment, od mene ćeš dobiti snimak bar 7 direktora i članova uprave, što stranaca, što naših.
maha :) King te opomenUo na to što si napisAo upravu a ispravno je u pravu :D
maha_xy

#2332 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

muha_sa wrote: 19/04/2020 10:49
maha_xy wrote: 19/04/2020 10:42

maha :) King te opomenUo na to što si napisAo upravu a ispravno je u pravu :D
E jbg, zaboravio sam lektorisati prije objave, razmak me sjeba :D
King Theoden

#2333 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Tomahawk11 je pošten.
Ako si za, ja ću mu poslati.
Ostalo što si napisao su izvlakuše.
Ti ćeš naći sedam :-) OK, možda takvih poput tebe koji pišu upravu, nebi i sl.

Josef Ackermann, bivši šef Deutsche Bank o stvaranju novca:

Idemo dalje. Kad pomisliš da ne možeš naći precizniji opis stvaranja novca iz ničega kojeg je pojasnila njemačka Bundesbank, nađeš još detaljniji opis na stranici švicarske centralne banke koja jasno da jasnije ne može biti pravi razliku između novca centralne banke i onog novca kojeg stvaraju komercijalne banke.
Kažu, citiram: "novac komercijalnih banaka NASTAJE kad banke izdaju kredite."

Image

Link na stranicu švicarske nacionalne banke:

https://www.snb.ch/de/mmr/speeches/id/ref_20180116_tjn

Švicarski parlament(hej, parlament) :

Citiram: " većina novca koji je u prometu, nastao je kod privatnih banaka u procesu izdavanja kredita."

https://www.parlament.ch/de/ratsbetrieb ... d=20153391

Doktor ekonomije, Dirk Müller o nastanku novca kroz izdavanje kredita i problemima uzrokovanim kamatnim sistemom:

Andreas Popp, jurist i docent za makroekonomiju:
Banke ne posuđuju (postojeći) novac, nego kreiraju novi ExNihilo(iz ničega)

Profesor doktor Joseph Huber o novcu kreiranom od strane komercijalnih banaka:

King Theoden

#2334 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Dakle, kad su nam poznate ove činjenice, rješenje za sve probleme u bosni, servirano je na srebrnoj tacni.
Prvo, uskraćivanje povjerenja vladi.
Drugo, reforme. Potrebne su nam reforme u svemu, između ostalog i reforme finansijskog sektora.
Treće, kopiranje onoga na čemu su bogate zemlje ostvarile svoje blagostanje.

Dakle, glavno u svemu jeste prepoznavanje problema i pronalazak rješenja.
Da bi to ostvario, moraš znati kako šta funkcioniše.
Znanje je moć.
coco1

#2335 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

King Theoden wrote: 19/04/2020 11:37 Dakle, kad su nam poznate ove činjenice, rješenje za sve probleme u bosni, servirano je na srebrnoj tacni.
Prvo, uskraćivanje povjerenja vladi.
Drugo, reforme. Potrebne su nam reforme u svemu, između ostalog i reforme finansijskog sektora.
Treće, kopiranje onoga na čemu su bogate zemlje ostvarile svoje blagostanje.

Dakle, glavno u svemu jeste prepoznavanje problema i pronalazak rješenja.
Da bi to ostvario, moraš znati kako šta funkcioniše.
Znanje je moć.
kad pominjes vladu, na koji nivo vlasti mislis?
King Theoden

#2336 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

coco1 wrote: 19/04/2020 11:41 kad pominjes vladu, na koji nivo vlasti mislis?
Čitavo vrijeme govorim/pišem o federaciji.
coco1

#2337 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

King Theoden wrote: 19/04/2020 11:47
coco1 wrote: 19/04/2020 11:41 kad pominjes vladu, na koji nivo vlasti mislis?
Čitavo vrijeme govorim/pišem o federaciji.
ok, hvala.

jesi li ispipao puls u hercegovini (mostar, siroki, grude, ljubuski, posusje, citluk, capljina...), kako bi reagovali na transparent u jednoj u i novi ustav u drugoj ruci?

osim toga, cb je pod ingerencijom drzave, sto znaci da ne mozes sa federalnog nivoa rapolagati nasim novcem, akumuliranim u trezoru cb. da moze, davno bi dodik raspiso te pare
King Theoden

#2338 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

coco1 wrote: 19/04/2020 11:53ok, hvala
Nema na čemu. Poželjno je da diskutujemo.
Kulturna diskusija rezultira time da ćemo obojica izaći pametniji :thumbup:
coco1 wrote: 19/04/2020 11:53 jesi li ispipao puls u hercegovini (mostar, siroki, grude, ljubuski, posusje, citluk, capljina...), kako bi reagovali na transparent u jednoj u i novi ustav u drugoj ruci?
Naravno. Nisam išao grlom u jagode.
Moj plan je sljedeći...
Hrvati kao konstitutivni narod imaju puna prava sviđalo se to ili ne sviđalo nekim ultranacionalistima u našim redovima.
Da bi se zadovoljio i taj konstitutivni narod, potrebno je nešto ponuditi.
Zato stalno spominjem reforme.
Ono što predlažem jeste smanjenje broja kantona.
Po meni, imali bismo bihaćki, mostarski, sarajevski, zenički i tuzlanski.
Svaki bi imao svoju vladu i premijera koji bi raspolagao budžetom.
U sastav mostarskog kantona bi ušli sadašnji hn, kanton 10, kao i manji dio srednjobosanskog kantona.

Vlast bi se formirala na sljedeći način.
Narod bi glasao na lokalnom nivou, ali to kod mene znači sljedeće...
Gradove ponovo podijeliti na mz ali tako da ni u jednom gradu ne bude više od šest.
Narod bi glasao isključivo za ljude iz svoje mz.
Predsjednici mz bi birali gradonačelnika, a gradonačelnik bi formirao ekspertni tim.
Gradonačelnici svih gradova jednog kantona bi birali premijera tog kantona.
coco1 wrote: 19/04/2020 11:53 osim toga, cb je pod ingerencijom drzave, sto znaci da ne mozes sa federalnog nivoa rapolagati nasim novcem, akumuliranim u trezoru cb.
Mislim da ne bi bio problem dogovoriti se sa dodikom i sprovesti ovu reformu koju predlažem bez da se ugrozi monetarna sigurnost.
maha_xy

#2339 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

King Theoden wrote: 19/04/2020 11:23 Tomahawk11 je pošten.
Ako si za, ja ću mu poslati.
Ostalo što si napisao su izvlakuše.
Ti ćeš naći sedam :-) OK, možda takvih poput tebe koji pišu upravu, nebi i sl.

Josef Ackermann, bivši šef Deutsche Bank o stvaranju novca:

Idemo dalje. Kad pomisliš da ne možeš naći precizniji opis stvaranja novca iz ničega kojeg je pojasnila njemačka Bundesbank, nađeš još detaljniji opis na stranici švicarske centralne banke koja jasno da jasnije ne može biti pravi razliku između novca centralne banke i onog novca kojeg stvaraju komercijalne banke.
Kažu, citiram: "novac komercijalnih banaka NASTAJE kad banke izdaju kredite."

Image

Link na stranicu švicarske nacionalne banke:

https://www.snb.ch/de/mmr/speeches/id/ref_20180116_tjn

Švicarski parlament(hej, parlament) :

Citiram: " većina novca koji je u prometu, nastao je kod privatnih banaka u procesu izdavanja kredita."

https://www.parlament.ch/de/ratsbetrieb ... d=20153391

Doktor ekonomije, Dirk Müller o nastanku novca kroz izdavanje kredita i problemima uzrokovanim kamatnim sistemom:

Andreas Popp, jurist i docent za makroekonomiju:
Banke ne posuđuju (postojeći) novac, nego kreiraju novi ExNihilo(iz ničega)

Profesor doktor Joseph Huber o novcu kreiranom od strane komercijalnih banaka:

Pročitaj i prevedi šta postavljaš, evo šta si postavio, imaš žiralni novac i onaj u novčaniku, ovdje ti je sve objašnjeno, znači samo moraš biti dovoljano ekonomski pismen da razumiješ ono što piše.

Seit 1891 besteht auch für die Ausgabe von Banknoten ein staatliches Monopol. Im Unterschied zu den Münzen werden die Banknoten jedoch bei ihrer Erst-Inumlaufbringung nicht zum Nominalwert verkauft, sondern von der Schweizerischen Nationalbank ausschliesslich an die Geschäftsbanken als Einwechselmenge der Giroguthaben verliehen. Der Wert aller Banknoten lag 2013 und 2014 bei rund 60 Milliarden Franken.

Der weit überwiegende Teil des im Umlauf befindlichen Geldes (Geldmenge M1) - das sogenannte Buch- oder Giralgeld - wird jedoch von den privaten Banken im Prozess der Kreditgewährung geschaffen. Der Wert dieser Kundenguthaben (Sichteinlagen) lag
coco1

#2340 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

King Theoden wrote: 19/04/2020 12:15
coco1 wrote: 19/04/2020 11:53ok, hvala
Nema na čemu. Poželjno je da diskutujemo.
Kulturna diskusija rezultira time da ćemo obojica izaći pametniji :thumbup:
coco1 wrote: 19/04/2020 11:53 jesi li ispipao puls u hercegovini (mostar, siroki, grude, ljubuski, posusje, citluk, capljina...), kako bi reagovali na transparent u jednoj u i novi ustav u drugoj ruci?
Naravno. Nisam išao grlom u jagode.
Moj plan je sljedeći...
Hrvati kao konstitutivni narod imaju puna prava sviđalo se to ili ne sviđalo nekim ultranacionalistima u našim redovima.
Da bi se zadovoljio i taj konstitutivni narod, potrebno je nešto ponuditi.
Zato stalno spominjem reforme.
Ono što predlažem jeste smanjenje broja kantona.
Po meni, imali bismo bihaćki, mostarski, sarajevski, zenički i tuzlanski.
Svaki bi imao svoju vladu i premijera koji bi raspolagao budžetom.
U sastav mostarskog kantona bi ušli sadašnji hn, kanton 10, kao i manji dio srednjobosanskog kantona.

Vlast bi se formirala na sljedeći način.
Narod bi glasao na lokalnom nivou, ali to kod mene znači sljedeće...
Gradove ponovo podijeliti na mz ali tako da ni u jednom gradu ne bude više od šest.
Narod bi glasao isključivo za ljude iz svoje mz.
Predsjednici mz bi birali gradonačelnika, a gradonačelnik bi formirao ekspertni tim.
Gradonačelnici svih gradova jednog kantona bi birali premijera tog kantona.
coco1 wrote: 19/04/2020 11:53 osim toga, cb je pod ingerencijom drzave, sto znaci da ne mozes sa federalnog nivoa rapolagati nasim novcem, akumuliranim u trezoru cb.
Mislim da ne bi bio problem dogovoriti se sa dodikom i sprovesti ovu reformu koju predlažem bez da se ugrozi monetarna sigurnost.
valjda mislis na podjelu gradova na opcine/opstine, ne mz.

hrvati su vec konstitutivni i kroz ustav i kroz praksu. to sto im se ne svidja i ne odgovara, trenutni, ustavom uspostavljeni izborni zakon, ne znaci da ih neko tlaci. ne vidim da, mimo pomenutog, imaju primjedbe. osim. oko podjele love. ali, oko podjele love se nijedan vodja naroda u BiH ne bori zbog naroda, nego zbog sebe i svojih poslusnika, tako da smo po tom pitanju svi majorizirani.

dalje necu secirati sve sto si napisao, sada i ranije. politika je otvorena, kako za sve nas, tako i za tebe. ako mislis da imas dobar program, da ga mozes provesti u stvarnosti, da imas podrsku na cijelom teritoriju federacije... pokreni se mimo foruma, pisanjem ovdje ces slabo sta uciniti.
King Theoden

#2341 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Hasbunallah ve ni'mel vekil. :-)
Maha, Insanu, popusti me više. Idi u vraga. Radi šta god hoćeš, samo me ne citiraj.
coco1 wrote: 19/04/2020 12:35 valjda mislis na podjelu gradova na opcine/opstine, ne mz.
Ne mislim. bukvalno mjesne zajednice.
Premali smo za luksuz (u mojim očima glupost) da imamo potrebu za tolikim općinama.
Po meni, sarajevo je jedna općina.
coco1 wrote: 19/04/2020 12:35 trenutni, ustavom uspostavljeni izborni zakon, ne znaci da ih neko tlaci
Pričam o legalnim i legitimnim.
U mostarskom kantonu kako ga ja vidim, hrvati ne bi strahovali od toga da im neko izabere političke predstavnike.
coco1 wrote: 19/04/2020 12:35 ako mislis da imas dobar program, da ga mozes provesti u stvarnosti, da imas podrsku na cijelom teritoriju federacije... pokreni se mimo foruma, pisanjem ovdje ces slabo sta uciniti.
Potrebna je kritična masa.
Smatram da ćemo je imati tamo nekad u junu ili julu.
Realni sektor će nastradati, barem jedan dio, tako da u julu vidim barem 100k ljudi koji bi bili spremni izaći na ulice.
Ja ne moram učestvovati u vlasti. Imam plan koji mogu ponuditi i koji u prve dvije godine garantuje sredstva u visini od 50 milijardi maraka koja bi se upumpala u privredu federacije.
Bakiru, draganu i miletu ga neću staviti na raspolaganje.
Isto važi i za opoziciju, recimo nikšića.
Ali, ako bi došli novi ljudi spremni da rade za boljitak naroda, spreman sam ustupiti plan.
madner

#2342 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by madner »

Program mu je glup, covjek je funcionalno nepismen, postavlja linkove koji ne tvrde sto misli da tvrde, a rjesenje smjesno.

Svakako bi komedijas trebao odskakutati sa ove teme, moze napraviti sebi novu da ljudi ne citaju ove gluposti.
maha_xy

#2343 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

King Theoden wrote: 19/04/2020 12:52 Hasbunallah ve ni'mel vekil. :-)
Maha, Insanu, popusti me više. Idi u vraga. Radi šta god hoćeš, samo me ne citiraj.
coco1 wrote: 19/04/2020 12:35 valjda mislis na podjelu gradova na opcine/opstine, ne mz.
Premali smo za luksuz (u mojim očima glupost) da imamo potrebu za tolikim općinama.
coco1 wrote: 19/04/2020 12:35 trenutni, ustavom uspostavljeni izborni zakon, ne znaci da ih neko tlaci
U mostarskom kantonu kako ga ja vidim, hrvati ne bi strahovali od toga da im neko izabere političke predstavnike.
coco1 wrote: 19/04/2020 12:35 ako mislis da imas dobar program, da ga mozes provesti u stvarnosti, da imas podrsku na cijelom teritoriju federacije... pokreni se mimo foruma, pisanjem ovdje ces slabo sta uciniti.
Realni sektor će nastradati, barem jedan dio, tako da u julu vidim barem 100k ljudi koji bi bili spremni izaći na ulice.
Ja ne moram učestvovati u vlasti. Imam plan koji mogu ponuditi i koji u prve dvije godine garantuje sredstva u visini od 50 milijardi maraka koja bi se upumpala u privredu federacije.
Ali, ako bi došli novi ljudi spremni da rade za boljitak naroda, spreman sam ustupiti plan.
Kakao magu ekonomski?
King Theoden

#2344 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

madner wrote: 19/04/2020 12:56funcionalno
Nepismena spodobo koja se provaljuje u svakom upisu, i za tebe važi kao za mahu.
100:1 :!:
Uplati pare pa da vidimo.

Maha, ti ne znaš(logično i očekivano spram tvog potencijala, jelte), ali ja znam.
Za dvije godine ću obezbijediti sredstva u visini od 50 milijardi maraka koja bih upumpao u privredu.
Ovo garantujem vlastitom imovinom u visini od milion.
Dakle, ako za dvije godine ne obezbijedim ta sredstva, ostavim vam milion na računu i povlačim se.
coco1

#2345 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

King Theoden wrote: 19/04/2020 12:52 Hasbunallah ve ni'mel vekil. :-)
po trenutnom zakonu je izbor komsica legalan. kraj price. kakav legitimitet ispred zakona i legaliteta? nek se izbore za izmjenu zakona i sve ok.

da ne bude zabune, nista protiv hrvata, gledam ih kao ravnopravne gradjane BiH. ni meni se mnogo sto sta u zakonima ne svidja i ne odgovara, ali to ne znaci da se smatram podcjenjenim kao jednika ili pripadnik nekog od naroda u BiH, naustrb nekog drugog. zakon je, barem bi tako trebalo biti, za sve isti.
King Theoden

#2346 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

coco1 wrote: 19/04/2020 13:17 po trenutnom zakonu je izbor komsica legalan
Tako je.
coco1 wrote: 19/04/2020 13:17 kakav legitimitet ispred zakona i legaliteta?
Pitao bih te kakav da su hrvati većina pa da ti u saziv predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda izaberu jednog karamatića. :wink:
coco1

#2347 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

King Theoden wrote: 19/04/2020 13:28
coco1 wrote: 19/04/2020 13:17 po trenutnom zakonu je izbor komsica legalan
Tako je.
coco1 wrote: 19/04/2020 13:17 kakav legitimitet ispred zakona i legaliteta?
Pitao bih te kakav da su hrvati većina pa da ti u saziv predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda izaberu jednog karamatića. :wink:
samo nek je po zakonu. ako je to sve i jedino sto ih tisti u ovoj drzavi, blago njima.
maha_xy

#2348 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

King Theoden wrote: 19/04/2020 13:11
madner wrote: 19/04/2020 12:56funcionalno
Nepismena spodobo koja se provaljuje u svakom upisu, i za tebe važi kao za mahu.
100:1 :!:
Uplati pare pa da vidimo.

Maha, ti ne znaš(logično i očekivano spram tvog potencijala, jelte), ali ja znam.
Za dvije godine ću obezbijediti sredstva u visini od 50 milijardi maraka koja bih upumpao u privredu.
Ovo garantujem vlastitom imovinom u visini od milion.
Dakle, ako za dvije godine ne obezbijedim ta sredstva, ostavim vam milion na računu i povlačim se.
Kralju, ti nemaš blage veze, naš ukupni BDP iznosi 33 milijarde KM, znači sve što proizvedeno i izvršeno usluga u toku godine, a to bi da obezbijediš 50 milijardi KM, jesi ti svjestan kakve ti gluposti pišeš. Da nemaš te pare slučajno...
King Theoden

#2349 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Ponuda stoji. :)
maha_xy

#2350 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

King Theoden wrote: 19/04/2020 13:33 Ponuda stoji. :)
Pokaži lovu, ne možeš se kockati praznog džepa.
Locked