Dozer wrote: ↑29/01/2020 16:10
Hank Paldum wrote: ↑29/01/2020 15:06
To (ne)vaganje riječi je i dovelo do toga šta je Dozer pisao da smo mi veseli Bosanci pripadnici nacionalnosti svih naroda koji uvijek upoznamo dobre ljude u Srbiji koji ne razmišljaju nacionalistički dok i najliberalniji Srbijanci imaju nekakav dodir sa svojim narodom i u pozitivnom smislu "Sedi popij Bosanac, mi Srbi smo poznati po gostoprimstvu".
Ovdje mnogi u BiH pokušavaju Bošnjacima osporiti Bosanstvo jer su pristali na torovsku politiku i nisu se izjasnili Bosancima a kada u Srbiji ili negdje drugo sretnu Milana iz Zenice koji nekad ako je vezano za temu kaže za sebe da je Srbin a ne Bosanac onda je to dokaz kako su upoznao dobre ljude svih nacija.
Najbolji primjer sam lično doživio u Tešnju gdje sam živio nekoliko godina, gradu gdje uopšte ne vlada HDZ politika i herceg-bosna mitomanija, većinsko bošnjački grad, hrvatska i bošnjačka omladina se druži bez problema, pričaju o sportu, ženama, vremenu, onda dođu utakmice hrvatske reprezentacije u fudbalu i rukometu i onda ti isti pišu "Večeras ćemo ih pobijediti" ili "Naprijed Hrvatska" (a nikada nisu slično nešto napisali za reprezentaciju BiH) a Bošnjaci im lajkuju postove jer prijatelji to rade, lajkuju postove.
Naravno niko neće napisati nešto poput "Šta Hrvatska ima veze sa vama" ili "Hoćemo li večeras gledati Zmajeve?" da se ne bi multi-kulti jaranstvo dovelo u pitanje.
Naravno znaju i Dozer i ti koje se stvari trebaju prešutiti ili kod kakvih izjava se napraviti gluh, ne zato što su svi Srbi nacionalisti nego što se bojite tog testa da ćete dobiti negativan odgovor i razbiti vam iluzije
Nacionalisti mogu biti samo Srbi i z Srbije, dakle - Srbijanci. BH Srbi su etno-nacionalisti.
Bosnjaci su takodjer etno-nacionalisti. BH Hrvati isto tako.
A mi, Bosanci, jesmo nacionalisti - jer se borimo za ovu drzavu. Ja nemam rezervnu. Ti ?
Isto tako, sandzacki Bosnjaci su nacionalni Srbijanci, a etnicki Bosnjaci.
Sto se utakmica tice, ili bilo cega drugog - ja to nigdje ne pisem. Ja ih to pitam u lice. Obicno sute. Ili se pocnu vaditi s nekim glupostima. S druge strane, i ja navijam za SRB ili HR kada igraju protiv nekoga treceg. Za BiH uvijek, kada igra protiv bilo koga. Jbg, meni ovako logicno.
Za razliku od tebe koji ces prije navijati za Svabe, ili Engleze, ili Japance, a ne za SRB ili HR.
A ne znam koje stvari treba presutiti, pa ako ti nije problem, nabaci ih. Slobodno, ne stidi se.
Pa evo sam si naveo primjer "Jel to problem što smo muslimani?" kad ćeš na hadž?
Balkanac? Svakako. Jugosloven? Živjeli smo decenijama zajedno i ne može se taj osjećaj izbrisati. Bosanac? Pa iz Bosne sam. Musliman? Bili smo tako poznati u SFRJ pa nas mnogi tako zovu
Ali Bošnjak? To je tabu. Ako te na BH forumu odmah svrstaju u SDA gdje ti na džumi govore da si Bošnjooook kako ćeš negdje drugo proći ako se tako izjasniš i služi samo kao nacionalistička provokacija.
Ne stidim se navesti primjere ali to se više odnosi na situacije poput
Sjediš ti sa Vladimirom Dobojlijom i Franjom Zagrepčaninom u kafiću i gledate žene, nikakvih osjetljivih tema, ništa nacionalizam i politika. Kladite se ko će imati šanse kod jedne djevojke, počnu muške zajebancije, ništa zlonamjerno, kažeš"Ja imam šansu, Bosanci su bolji udvarači", kaže Franjo " Ma mi Hrvati smo bolji", javi se Vladimir "Ma mi Srbi smo bolji od vas Bosanaca i Hrvata u ženama, ja imam najviše šanse".
Počneš li ga ispravljati da je i on Bosanac kvariš atmosferu, počinje se brojanja krvnih zrnaca od tvoje strane i sjebo si vam dan, ode djevojka.
Prešutiš li atmosfera ostaje super, gleda se djevojka, bilo vam lijepo i ti pričaš svima kako imaš dokaz da si bio negdje gdje nema nacionalističke priče.