Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
madner

#2326 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Haris.ba wrote:
madner wrote:Treba reci da je ovo i vani tako. Politika bi trebala privuci ljudi kojima materijalno nije glavno ali zele prestiz.

Kod nas nije tako.
Nije politika stvar prestiža. Već vlasti. Ko je nije imao, ne zna kakva je to droga.
Lose je kada je to slast i lova. :D
Haris.ba

#2327 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

madner wrote:Lose je kada je to slast i lova.
Ma to je svugdje slast i lova. I neke druge materijalne stvari.

Zamisli da imaš ipak veoma solidna primanja u politici, ne moraš da razmišljaš hoćeš li prodati uslugu/proizvod na tržištu (barem ovom ekonomskom) i odrođen si od mnogih problema.

Drugi je to način razmišljanja. Počneš razmišljati samo kako potrošiti pare jer iste su u budžetu, ne moraš ih zaraditi na tržištu.

Od spajalice, olovke do štampača i sijalice, pa dalje kancelarije, auta...sve je drugačije nego u realnom sektoru.
julisiz es grant

#2328 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by julisiz es grant »

Haris.ba wrote:
madner wrote:Treba reci da je ovo i vani tako. Politika bi trebala privuci ljudi kojima materijalno nije glavno ali zele prestiz.

Kod nas nije tako.
Nije politika stvar prestiža. Već vlasti. Ko je nije imao, ne zna kakva je to droga.
Nedavno mi je mudar čovjek rekao:
"Teško onome ko je na rukovodećoj funkciji. Ali još teže onome koji tu nikad nije bio."

:-D
Haris.ba

#2329 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

julisiz es grant wrote:
Haris.ba wrote:

Kod nas nije tako.
Nedavno mi je mudar čovjek rekao:
"Teško onome ko je na rukovodećoj funkciji. Ali još teže onome koji tu nikad nije bio."

:-D
Ma ja to kažem - teško je biti direktor, a još teže ne biti.
madner

#2330 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Uspjesno polozen tezak ispit.
kluz franjo

#2331 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

Da pohvalim profesionalan rad pripadnika MUP-a KS, koji su u zadnjih nekoliko sedmica u Sarajevu uspješno obezbjedili velike i male, kulturne, sportske i društveno-političke manifestacije.
A stanovnici Sarajeva su velikom većinom još jednom pokazali da u ovom gradu ima prostora i strpljenja za sve, osim za nasilje.

Hebi ga.
Razlika između kasabe i grada nije statutarno pitanje, niti je u brojčanom stanju stanovnika.
Razlika je u mentalitetu i svijesti da život u gradu podrazumjeva i saobraćajne gužve zbog otvaranja/zatvaranja festivala kulture, odigravanja gradskih derbija i održavanja društveno-političkih manifestacija.

Prema tome, hvala, doviđenja i idemo dalje.
drug_profi

#2332 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Snagama sigurnosti kapa dole za obavljen posao.
Od SFF pa do parade ponosa.

Naravno, pomoglo je i sto su dvije najmocnije drzave Zapada stavile svoje sluzbe u pogon za ovo jucer.
Haris.ba

#2333 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

Naravno da treba čestitati. Ali, ostaje problem - može kada se hoće.
drug_profi

#2334 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Tj moze se kad ih se natjera.
_Reds_

#2335 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

Kakav diskriminatorni konkurs za vrtiće.

Pravo subvencije imaju samo djeca sa Ilidze, Hadžića i Vogošće.

A ostali ???
Haris.ba

#2336 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

_Reds_ wrote:Kakav disktriminatorni konkurs za vrtiće.

Pravo subvencije imaju samo sjeca sa Ilidze, Hadžića i Vogošće.

A ostali ???
To pravdaju pričom da na tom području nije ni bilo mogućnosti upisa u javne (i stvarno npr. u Hrasnici i slično). Moglo je mnogo bolje da se to uredi. Mislim, svaka čast Vladi što je uopće pokušala išta da uradi. Na tom nivou su vrtići, pa ti drago kad se išta uradi. Ali, dosta naroda nije znalo za ovu subvenciju. Pa su odustala od ganjanja štele ja upasti u javni vrić, pa se nisu ni prijavila.

Inače, ministrica obrazovanja imala je jednu katastrofalnu izjavu. Tipa - ko ide u privatni ima para, pa mu i ne treba subvencija. Isto ko da su svi privatni vrtići Montesori. I ko da se narod odlučuje za privatne vriće zbog snobizma, i što ne zna šta će sa parama. A, ne zato što nema mjesta u državnim.
_Reds_

#2337 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

Haris.ba wrote:
_Reds_ wrote:Kakav disktriminatorni konkurs za vrtiće.

Pravo subvencije imaju samo sjeca sa Ilidze, Hadžića i Vogošće.

A ostali ???
To pravdaju pričom da na tom području nije ni bilo mogućnosti upisa u javne (i stvarno npr. u Hrasnici i slično). Moglo je mnogo bolje da se to uredi. Mislim, svaka čast Vladi što je uopće pokušala ista da uradi. Na tom nivou su vrtići, pa ti drago kad se išta uradi.

Inače, ministrica obrazovanja imala je jednu katastrofalnu izjavu. Tipa - ko ide u privatni ima para, pa mu i ne treba subvencija. Isto ko da su svi privatni vrtići Montesori.
Ako si prijavljen na Ilidzi, mozes svoje dijete da upises gdje zelis sirom Kantona.

A ako si prijevljen u NG ili ne daj Bože Trnovu ili Ilijašu, a radiš na Ilidži, onda ne može ništa. Diskriminacija na kvadrat, u suprostnosi sa Zakonom o predškolskom obrazovanju, i sa svim mogućim konvencijama.

Većina djece ide u vrtiće u općinama gdje roditelji rade, a ne gdje žive.
cyprus

#2338 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cyprus »

Sad sam malo zbunjen... Moje dijete je prijavljeno u Novom Gradu, a zapravo privremeno živimo u Novom Sarajevu, i tu smo aplicirali u državni vrtić... Završili smo na listi čekanja, te smo malog upisali u privatni vrtić također u Novom Sarajevu... I kontao sam da sad imamo pravo na subvenciju... Međutim, da li onda problem predstavlja to što vrtić nije u istoj opštini u kojoj je dijete prijavljeno? :-)
Haris.ba

#2339 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

_Reds_ wrote:Ako si prijavljen na Ilidzi, mozes svoje dijete da upises gdje zelis sirom Kantona.

A ako si prijevljen u NG ili ne daj Bože Trnovu ili Ilijašu, a radiš na Ilidži, onda ne može ništa. Diskriminacija na kvadrat, u suprostnosi sa Zakonom o predškolskom obrazovanju, i sa svim mogućim konvencijama.
Kako da ti objasnim, imali su dobar nijet, samo implementacija nije baš bila dobra.

Skontali su oni da su pogriješili. Ali, problem je što niko godinama nije ništa rješavao. I sada kada uđeš u problematiku - malo para, veliki problemi....

Stvar je što su polazili od toga da ne uvedu vaučerski sistem jer bi isti sigurno uništio javne vrtiće. Tako da su napravili ovaj nakaradni javni poziv da pokriju djecu sa liste čekanja. Ali, onda skontali da na određenim općinama nije ni bilo javnog poziva - jer nemaju vrtića da pokrivaju ta područja (zatu su naveli te općine). I tako - dobismo poziv kakav smo dobili.
_Reds_

#2340 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

cyprus wrote:Sad sam malo zbunjen... Moje dijete je prijavljeno u Novom Gradu, a zapravo privremeno živimo u Novom Sarajevu, i tu smo aplicirali u državni vrtić... Završili smo na listi čekanja, te smo malog upisali u privatni vrtić također u Novom Sarajevu... I kontao sam da sad imamo pravo na subvenciju... Međutim, da li onda problem predstavlja to što vrtić nije u istoj opštini u kojoj je dijete prijavljeno? :-)
Kratko i jasno, nemaš pravo na subvenciju.

Ustvari može da ih predaš na sud, i dobićeš sigurno, ako ti se to da.
_Reds_

#2341 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

Haris.ba wrote:
_Reds_ wrote:Ako si prijavljen na Ilidzi, mozes svoje dijete da upises gdje zelis sirom Kantona.

Kako da ti objasnim, imali su dobar nijet, samo implementacija nije baš bila dobra.

Skontali su oni da su pogriješili. Ali, problem je što niko godinama nije ništa rješavao. I sada kada uđeš u problematiku - malo para, veliki problemi....

Stvar je što su polazili od toga da ne uvedu vaučerski sistem jer bi isti sigurno uništio javne vrtiće. Tako da su napravili ovaj nakaradni javni poziv da pokriju djecu sa liste čekanja. Ali, onda skontali da na određenim općinama nije ni bilo javnog poziva - jer nemaju vrtića da pokrivaju ta područja (zatu su naveli te općine). I tako - dobismo poziv kakav smo dobili.
Poziv je bruka i sramota.

Prvo je trajao samo 5 radnih dana.
Drugo na osnovu čega su ga oni uopce koncipirali?

Kazem ako je neko na listi cekanja na Ilidzi, ne znaci da je prijavljen na Ilidzi.
Napravili su još goru diskriminaciju.

Evo Ilijaš ima samo jedan vrtić, i dosta ljudi iz Ilijaša radi u gradu, njihova djeca nemaju pravo na subvenciju, ili tek Trnovo, nema ni jedan vrtić, a subvencija, misao imenica.

Odluku, je u najmnju ruku trebalo poništiti.

Dajte prava pderima, i ostalima, ali za djecu, e to ne može.
cyprus

#2342 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cyprus »

_Reds_ wrote:
cyprus wrote:Sad sam malo zbunjen... Moje dijete je prijavljeno u Novom Gradu, a zapravo privremeno živimo u Novom Sarajevu, i tu smo aplicirali u državni vrtić... Završili smo na listi čekanja, te smo malog upisali u privatni vrtić također u Novom Sarajevu... I kontao sam da sad imamo pravo na subvenciju... Međutim, da li onda problem predstavlja to što vrtić nije u istoj opštini u kojoj je dijete prijavljeno? :-)

A u pm, a ja se taman bio obradovo :sad:

Al de da utvrdim - znači nema veze što mi je mali na listi čekanja u Novom Sarajevu, nećemo dobiti subvenciju za privatni vrtić u Novom Sarajevu? Da li bismo dobili da je u pitanju privatni vrtić u Novom Gradu? Ili ne bismo ni tada, jer ponavljam na listi čekanja smo u Novom Sarajevu?

Iz ovog javnog poziva to baš i ne mogu skontat, a u privatnom vrtiću gdje sam predao dokumente nisu ništa rekli...
Last edited by cyprus on 09/09/2019 10:36, edited 2 times in total.
VladaFBiH

#2343 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by VladaFBiH »

.
_Reds_

#2344 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

cyprus wrote:
_Reds_ wrote:

A u pm, a ja se taman bio obradovo :sad:

Al de da utvrdim - znači nema veze što mi je mali na listi čekanja u Novom Sarajevu, nećemo dobiti subvenciju za privatni vrtić u Novom Sarajevu? Da li bismo dobili da je u pitanju privatni vrtić u Novom Gradu? Ili ne bismo ni tada, jer ponavljam na listi čekanja smo u Novom Sarajevu?

Iz ovog javnog poziva to baš i ne mogu skontat, a u privatnom vrtiću gdje sam predao dokumente nisu ništa rekli...
Uslov konkrusa je da je dijete prijavljeno na Ilidzi, Vogosci ili Hadžićima, svi ostali zdr'o,

Ovo mi tačno djeluje na da je politički, tačno tamo gdje NIP najviše cilja na narednim izborima.
Last edited by _Reds_ on 09/09/2019 10:38, edited 1 time in total.
Haris.ba

#2345 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

https://mon.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/ ... e-ustanove
30.08.2019
Broj: 11-14-32040/19
Sarajevo, 30.8. 2019. godine

Na osnovu Zaključka Vlade Kantona Sarajevo, broj: 02-05-30425-2/19 od 8.8. 2019. godine, a u vezi sa čl. 3. i 7. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj 26/08) ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo objavljuje
J A V N I P O Z I V
za sufinansiranje boravka djece sa Liste čekanja Javne ustanove „Djeca Sarajeva“, broj: 02-01-574 od 12.7.2019. godine u Cjeloviti razvojni program predškolskog odgoja i obrazovanja u privatnim predškolskim ustanovama

Predmet javnog poziva je:
- prijem djece sa Liste čekanja Javne ustanove „Djeca Sarajeva“, broj: 02-01-574 od 12.7.2019. godine u Cjeloviti razvojni program predškolskog odgoja i obrazovanja u privatne predškolske ustanove, a čiji boravak će sufinansirati Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo;
- sufinansiranje boravka djece uzrasta od 6 mjeseci do tri godine sa područja općina Ilidža i Hadžići koji se ove godine prvi put upisuju u privatne predškolske ustanove;
- sufinansiranje boravka djece uzrasta od dvije do tri godine sa područja općine Vogošća koji se ove godine prvi put upisuju u privatne predškolske ustanove.

Pravo prijave na javni poziv imaju roditelji/staratelji djece koja se nalaze na Listi čekanja Javne ustanove „Djeca Sarajeva“, broj: 02-01-574 od 12.7.2019. godine uzrasta od 6 mjeseci do polaska u školu, roditelji/staratelji djece uzrasta od 6 mjeseci do tri godine sa područja općina Ilidža i Hadžići koji se ove godine prvi put upisuju u privatne predškolske ustanove te roditelji/staratelji djece uzrasta od dvije do tri godine sa područja općine Vogošća koji se ove godine prvi put upisuju u privatne predškolske ustanove.
Prijava na Javni poziv obavezno se podnosi u formi popunjenog prijavnog obrasca koji se može preuzeti u odabranoj predškolskoj ustanovi sa spiska predškolskih ustanova koji je datu prilogu.
Potrebna dokumentacija:
Roditelji/staratelji djece koja apliciraju na Javni poziv obavezni su dostaviti sljedeću dokumentaciju:
1. popunjen prijavni obrazac (preuzeti u predškolskoj ustanovi);
2. kopiju rodnog lista djeteta;
3. prijava boravka za djecu sa područja općina Ilidža, Hadžići i Vogošća;
4. ljekarsko uvjerenje.

Prijava na Javni poziv sa naprijed traženom dokumentacijom podnosi se na adresu odabrane predškolske ustanove u roku od 7 dana od dana objave Javnog poziva u dnevnom listu „Oslobođenje".
Mislim da je jasno, nema potrebe unositi paniku.
_Reds_

#2346 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

Haris.ba wrote:https://mon.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/ ... e-ustanove
30.08.2019
Broj: 11-14-32040/19
Sarajevo, 30.8. 2019. godine

Na osnovu Zaključka Vlade Kantona Sarajevo, broj: 02-05-30425-2/19 od 8.8. 2019. godine, a u vezi sa čl. 3. i 7. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj 26/08) ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo objavljuje
J A V N I P O Z I V
za sufinansiranje boravka djece sa Liste čekanja Javne ustanove „Djeca Sarajeva“, broj: 02-01-574 od 12.7.2019. godine u Cjeloviti razvojni program predškolskog odgoja i obrazovanja u privatnim predškolskim ustanovama

Predmet javnog poziva je:
- prijem djece sa Liste čekanja Javne ustanove „Djeca Sarajeva“, broj: 02-01-574 od 12.7.2019. godine u Cjeloviti razvojni program predškolskog odgoja i obrazovanja u privatne predškolske ustanove, a čiji boravak će sufinansirati Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo;
- sufinansiranje boravka djece uzrasta od 6 mjeseci do tri godine sa područja općina Ilidža i Hadžići koji se ove godine prvi put upisuju u privatne predškolske ustanove;
- sufinansiranje boravka djece uzrasta od dvije do tri godine sa područja općine Vogošća koji se ove godine prvi put upisuju u privatne predškolske ustanove.

Pravo prijave na javni poziv imaju roditelji/staratelji djece koja se nalaze na Listi čekanja Javne ustanove „Djeca Sarajeva“, broj: 02-01-574 od 12.7.2019. godine uzrasta od 6 mjeseci do polaska u školu, roditelji/staratelji djece uzrasta od 6 mjeseci do tri godine sa područja općina Ilidža i Hadžići koji se ove godine prvi put upisuju u privatne predškolske ustanove te roditelji/staratelji djece uzrasta od dvije do tri godine sa područja općine Vogošća koji se ove godine prvi put upisuju u privatne predškolske ustanove.
Prijava na Javni poziv obavezno se podnosi u formi popunjenog prijavnog obrasca koji se može preuzeti u odabranoj predškolskoj ustanovi sa spiska predškolskih ustanova koji je datu prilogu.
Potrebna dokumentacija:
Roditelji/staratelji djece koja apliciraju na Javni poziv obavezni su dostaviti sljedeću dokumentaciju:
1. popunjen prijavni obrazac (preuzeti u predškolskoj ustanovi);
2. kopiju rodnog lista djeteta;
3. prijava boravka za djecu sa područja općina Ilidža, Hadžići i Vogošća;
4. ljekarsko uvjerenje.

Prijava na Javni poziv sa naprijed traženom dokumentacijom podnosi se na adresu odabrane predškolske ustanove u roku od 7 dana od dana objave Javnog poziva u dnevnom listu „Oslobođenje".
Mislim da je jasno, nema potrebe unositi paniku.

O čemu ti bolan Harise?

Pa šta piše ko ima pravo da se prijavi ? Btw, svakako je istekao.

Da ne govorim, da je svjedno, da li neko ima 1, 2 ili 3 djece.
Haris.ba

#2347 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

Samo čitaj. Sve piše.
_Reds_ wrote:O čemu ti bolna Harise?

Pa šta piše ko ima pravo da se prijavi ?

Da ne govorim, da je svjedno, da li neko ima 1, 2 ili 3 djece.
? :-)
cyprus

#2348 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cyprus »

_Reds_ wrote:
cyprus wrote:A u pm, a ja se taman bio obradovo :sad:

Uslov konkrusa je da je dijete prijavljeno na Ilidzi, Vogosci ili Hadžićima, svi ostali zdr'o,

Ovo mi tačno djeluje na da je politički, tačno tamo gdje NIP najviše cilja na narednim izborima.
Ja koliko kontam upadam u boldiranu kategoriju, za koju ne piše da moram biti prijavljen tamo ili vamo, nego samo da sam na listi čekanja...
Last edited by cyprus on 09/09/2019 10:44, edited 1 time in total.
Haris.ba

#2349 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

cyprus wrote:Ja koliko kontam upadam u boldiranu kategoriju, za koju ne piše da moram biti prijavljan tamo ili vamo, nego samo da sam na listi čekanja...
Da. Imaš pravo ako ti je dijete na listi čekanja.
cyprus

#2350 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cyprus »

Haris.ba wrote:
cyprus wrote:Ja koliko kontam upadam u boldiranu kategoriju, za koju ne piše da moram biti prijavljan tamo ili vamo, nego samo da sam na listi čekanja...
Da. Imaš pravo ako ti je dijete na listi čekanja.
Hvala, baš me prepade Reds :D Kontam ima nešto što ne znam...
Locked