kako ste onda vi relevantni da pricate o BiH? Evo nedjelja, budim se u 9 sati i vidi cuda, nema vode. VIK samo na FB stranici objavio da nece citav dan vode biti. Pripremaju nas na nocne redukcije sad na ljetoRadio Sarajevo wrote:Svi koji su "bili turistički" pet - šest puta, a nisu živjeli i tamo i ovamo, nisu relevantni da išta pričaju.AmirBaa wrote: pa naravno da ne moze zivjeti kao u BiH, zato i kosta toliko zato i jesu tolike plate, to je vama glavni problem gore. Pa valjda je dobra stvar sto se u Austriji, Njemackoj itd ne moze parkirati gdje hoce, ne placati rezije itd. Dajem primjer Austrije gdje je otprilike 2000 eura prosjecna plata. Bio sam 5-6 puta tamo, Linc, Grac i Bec. Hrana je kao i kod nas, nesto malo skuplje, nesto jeftinije, nista posebno. Nisam jeo u fancy restoranima da se razumijemo, ni u Sarajevu to ne radim. Gradski prevoz je takodjer malo skuplji nego nas, ali je zato jedan od najboljih na svijetu, uzivao sam u voznjama. Cijene mobitela, racunara i tehnike su JEFTINIJE nego kod nas. Kafici jesu skuplji, ali ne 5 puta skuplji (odnosno ako poredis neku rupu u kiseljaku i kafic u mariahilferstrase sigurno jeste 5 puta skuplje u becu). Za rentu ne znam, jer sa covjekom s kojim sam bio tamo ima svoj stan malo udaljenije od centra Beca ali je stan fantazija. Znam da su im zubari recimo dosta skuplji, zato kod nas svi i rade zube
![]()
i kad sve saberes i oduzmes, ispadne da se od BiH prosjecne plate jedva prezivljava, a u Austriji zivis neki prosjeni zivot koji ovdje zivis kad imas 2000 KM platu.
![]()
Meni je nedavno došao neki novi porez na kućnu adresu jer su komšije izglasale da žele veće trotoare, i to u kvartu gdje ne možeš niđe nikoga vidjeti da hoda, svi su ili na biciklu, ili odmah ulete u tramvaj. Jebali ih trotoari koje ja sad moram plaćati € 39 mjesečno, do novembra.
Prije tri dana me lik udario na raskrsnici s leđa, izašao i jeb'o mi mater marokansku, iako je kriv. Policija bila tu i nisu ništa željeli uraditi, rekli "neka vam se osiguranja dogovore", iako frajer uopšte nije osiguran i auto mu nije registrovano. Poslije toga nema šanse da ga nađem, muriju boli kurac, kažu mi "nemaju kapaciteta za pojedinačne slučajeve".
Prijateljicu udario lik namjerno na autoputu, i pobjegao, ona sletjela s ceste jer ju je bukvalno izgurao. Prije toga mu je svirnula što joj je oduzeo prednost. Murija takođe nije imala "kapaciteta za pojedinačne slučajeve", iako je imala i broj tablice, te su ga sigurno mogli naći.
Komšiji obili stan, murija došla tek nakon šest dana da naprave uviđaj. HALO BA, šest jebenih dana, a rekli mu da ne smije ništa dirati dotad. Đe će čovjek u šest dana, šta će raditi, kod koga će spavati? Sreća pa smo ih mi, koji smo iz Bosne, primili na tih šest dana, jer su im ovi zabranili i da obiju vlastiti stan (lopovi su uspjeli zaključati i sjebati bravu da se ne može ući). Da nije bilo nas, druge komšije bi mu preporučile da ide u hotel jer ih boli kurac.
Itakodalje.
Dakle, isti kurac kao i kod nas, samo je upakovanije i ljepše.
Što se tiče plata, u fensi restorane ovdje idu samo truli bogataši. Srednja klasa ide jednom mjesečno, ako i toliko. u Bosni se ide mnogo češće, a i hrana je u Bosni bolja dvjesto puta. O usluzi da ne pričam, gdje ti vodu naplate 2-3 eura.
Ne idem nigdje iz BiH
-
AmirBaa
#2326 Re: Ne idem nigdje iz BiH
-
AmirBaa
#2327 Re: Ne idem nigdje iz BiH
ne brini, pitat cemo ovih 150 hiljada sto je otislo od 2013 godine_BataZiv_0809 wrote:Ovo mi je najsmjesnija kategorija na ovoj temi. Zna sve o Njemackoj jer je bio 3-4 puta kod tetke u OberhauzenuRadio Sarajevo wrote: Svi koji su "bili turistički" pet - šest puta, a nisu živjeli i tamo i ovamo, nisu relevantni da išta pričaju
- triconja
#2328 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Bolji prevod zajebancija, kad kae joj jes me zajebo, meni naso prosipat foresupercali wrote:Ne znam kako druagacije da prevedem al nesto u tom fazonu uglavnomuglavnomja wrote:hvala, ima smislasupercali wrote:Ja koliko znam neprijatna iznenadjenja ili tako nekako se moze prevesti
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2329 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Hocemo. Ali posjetitelje tetki u Oberhauzenu necemo.AmirBaa wrote: ne brini, pitat cemo ovih 150 hiljada sto je otislo od 2013 godine
-
AmirBaa
#2330 Re: Ne idem nigdje iz BiH
pa samo je pitanje vremena kad ce se i oni preseliti kod tetke za stalno_BataZiv_0809 wrote:Hocemo. Ali posjetitelje tetki u Oberhauzenu necemo.AmirBaa wrote: ne brini, pitat cemo ovih 150 hiljada sto je otislo od 2013 godine
-
Last December
#2331 Re: Ne idem nigdje iz BiH
dema225 wrote:Vezano za toFudo387 wrote:
Ovo je zanimljiv fenomen,
Mislim da su Bosanci srecniji, vedrijeg duha od vecine zapadnjaka. Ovdje na svakom koraku imas psihijatrijsku kliniku, ne znam sat tacno u procentima, al’ odokativno je vise od polovice na nekim tabletama za depresiju, za ovo, za ono..
Melje i ovo, masina, jebo i Zapad.
U Venecueli je 2.7 ova brojka. Mislite li da je ta statistika istinita s obzirom na aktuelni haos?
ZABRINJAVAJUĆE Građani BiH na antidepresive potrošili više od 77 miliona KM
https://www.blic.rs/vesti/republika-srp ... km/00bv11z
Što više naroda uspije pobjeći vani, manje će biti skakanja sa mostova. I Venecuela se već u milionima iselila po okolnim državicama.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2332 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Sretno im. Ja sam ovdje.AmirBaa wrote: pa samo je pitanje vremena kad ce se i oni preseliti kod tetke za stalnoa kad se ti namjeravas vracati ?
-
AmirBaa
#2333 Re: Ne idem nigdje iz BiH
aha. onda je logicno pitanje kad ides_BataZiv_0809 wrote:Sretno im. Ja sam ovdje.AmirBaa wrote: pa samo je pitanje vremena kad ce se i oni preseliti kod tetke za stalnoa kad se ti namjeravas vracati ?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2334 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ne namjeravam.AmirBaa wrote: aha. onda je logicno pitanje kad ides
- ExNihilo
#2335 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Apropos posta @Radio Sarajevo.
Zvuči nevjerovatno, ali znam lika kojem su obili stan, policija zapečatila prostorije i rekli da se ne ulazi dok se ne završi uviđaj. Nakon nekoliko mjeseci - frajer još uvijek čeka. Živi kod oca u međuvremenu. Sad mu se već jebe za uviđaj, svakako je bespredmetan nakon toliko vremena, samo hoće da uđe u vlastiti stan.
Naravoučenje, svako sranje koje ćeš eventualno sresti na Zapadu, srest ćeš ga u Bosni. Magnificirano do groteske.
Zvuči nevjerovatno, ali znam lika kojem su obili stan, policija zapečatila prostorije i rekli da se ne ulazi dok se ne završi uviđaj. Nakon nekoliko mjeseci - frajer još uvijek čeka. Živi kod oca u međuvremenu. Sad mu se već jebe za uviđaj, svakako je bespredmetan nakon toliko vremena, samo hoće da uđe u vlastiti stan.
Naravoučenje, svako sranje koje ćeš eventualno sresti na Zapadu, srest ćeš ga u Bosni. Magnificirano do groteske.
- uglavnomja
#2336 Re: Ne idem nigdje iz BiH
AmirBaa wrote:pa samo je pitanje vremena kad ce se i oni preseliti kod tetke za stalno_BataZiv_0809 wrote:Hocemo. Ali posjetitelje tetki u Oberhauzenu necemo.AmirBaa wrote: ne brini, pitat cemo ovih 150 hiljada sto je otislo od 2013 godinea kad se ti namjeravas vracati ?
i onda ce da promijene pricu, laganini ... nece preko noci, ruzicaste naocale se ne skidaju odjednom, pogotovo kad je covjek nafilovan iluzijama sa jedne strane i preforsirano losom situacijom sa druge
zivot, samostalan, je milion svjetlosnih godina od posjeta tetkama i drugovima koji ne samo da imaju sredjen zivot nego se i potrude da ti ponude sve najbolje
- insomnia78
#2337 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ovdje u fr komsiji obili kucu, usli kroz verandu. Dosli drotovi na uvidjaj i onaj sto uzima otiske mu reko zeni: “sto nisi ovo staklo nekad oprala vidi kako je, milion prstiju po njemu kako ja sad da radim”

- supercali
#2338 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Gdje si ti izbjego u azerbejdzan?Radio Sarajevo wrote:Svi koji su "bili turistički" pet - šest puta, a nisu živjeli i tamo i ovamo, nisu relevantni da išta pričaju.AmirBaa wrote: pa naravno da ne moze zivjeti kao u BiH, zato i kosta toliko zato i jesu tolike plate, to je vama glavni problem gore. Pa valjda je dobra stvar sto se u Austriji, Njemackoj itd ne moze parkirati gdje hoce, ne placati rezije itd. Dajem primjer Austrije gdje je otprilike 2000 eura prosjecna plata. Bio sam 5-6 puta tamo, Linc, Grac i Bec. Hrana je kao i kod nas, nesto malo skuplje, nesto jeftinije, nista posebno. Nisam jeo u fancy restoranima da se razumijemo, ni u Sarajevu to ne radim. Gradski prevoz je takodjer malo skuplji nego nas, ali je zato jedan od najboljih na svijetu, uzivao sam u voznjama. Cijene mobitela, racunara i tehnike su JEFTINIJE nego kod nas. Kafici jesu skuplji, ali ne 5 puta skuplji (odnosno ako poredis neku rupu u kiseljaku i kafic u mariahilferstrase sigurno jeste 5 puta skuplje u becu). Za rentu ne znam, jer sa covjekom s kojim sam bio tamo ima svoj stan malo udaljenije od centra Beca ali je stan fantazija. Znam da su im zubari recimo dosta skuplji, zato kod nas svi i rade zube
![]()
i kad sve saberes i oduzmes, ispadne da se od BiH prosjecne plate jedva prezivljava, a u Austriji zivis neki prosjeni zivot koji ovdje zivis kad imas 2000 KM platu.
![]()
Meni je nedavno došao neki novi porez na kućnu adresu jer su komšije izglasale da žele veće trotoare, i to u kvartu gdje ne možeš niđe nikoga vidjeti da hoda, svi su ili na biciklu, ili odmah ulete u tramvaj. Jebali ih trotoari koje ja sad moram plaćati € 39 mjesečno, do novembra.
Prije tri dana me lik udario na raskrsnici s leđa, izašao i jeb'o mi mater marokansku, iako je kriv. Policija bila tu i nisu ništa željeli uraditi, rekli "neka vam se osiguranja dogovore", iako frajer uopšte nije osiguran i auto mu nije registrovano. Poslije toga nema šanse da ga nađem, muriju boli kurac, kažu mi "nemaju kapaciteta za pojedinačne slučajeve".
Prijateljicu udario lik namjerno na autoputu, i pobjegao, ona sletjela s ceste jer ju je bukvalno izgurao. Prije toga mu je svirnula što joj je oduzeo prednost. Murija takođe nije imala "kapaciteta za pojedinačne slučajeve", iako je imala i broj tablice, te su ga sigurno mogli naći.
Komšiji obili stan, murija došla tek nakon šest dana da naprave uviđaj. HALO BA, šest jebenih dana, a rekli mu da ne smije ništa dirati dotad. Đe će čovjek u šest dana, šta će raditi, kod koga će spavati? Sreća pa smo ih mi, koji smo iz Bosne, primili na tih šest dana, jer su im ovi zabranili i da obiju vlastiti stan (lopovi su uspjeli zaključati i sjebati bravu da se ne može ući). Da nije bilo nas, druge komšije bi mu preporučile da ide u hotel jer ih boli kurac.
Itakodalje.
Dakle, isti kurac kao i kod nas, samo je upakovanije i ljepše.
Što se tiče plata, u fensi restorane ovdje idu samo truli bogataši. Srednja klasa ide jednom mjesečno, ako i toliko. u Bosni se ide mnogo češće, a i hrana je u Bosni bolja dvjesto puta. O usluzi da ne pričam, gdje ti vodu naplate 2-3 eura.
Jbt po tvojoj prici lakse i bolje bi bilo ljudima u guantanamu
- kloniran
#2339 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Strasno je zanimljiva ta prica i blacenje zivota i uslova vani, a niko k*rcem da mrdne iz udobne fotelje i vrati se nazad u ljepotu zvanu Bosna.
I nikako mi nije jasna ta situacija, ovdje par forumasa ubi sa svojom negativnom pricom, dok npr. svi moji prijatelji koji su otisli se kaju sto to nisu ranije uradili i niko nema ovakve zamjerke kao sto se ovdje navode. Valjda ljudi zive u stvarnom svijetu a ne nekom imaginarnom koji se ovdje prikazuje.
A vala i ja sam bio negativno iznenađen tom europom toliko da sam odlucio upisati ubrzani kurs i odreci se mnogih stvari ovdje koje sam do sada radio samo da se sto prije ispalim iz ove vukojebine zvane Bosna.

I nikako mi nije jasna ta situacija, ovdje par forumasa ubi sa svojom negativnom pricom, dok npr. svi moji prijatelji koji su otisli se kaju sto to nisu ranije uradili i niko nema ovakve zamjerke kao sto se ovdje navode. Valjda ljudi zive u stvarnom svijetu a ne nekom imaginarnom koji se ovdje prikazuje.
A vala i ja sam bio negativno iznenađen tom europom toliko da sam odlucio upisati ubrzani kurs i odreci se mnogih stvari ovdje koje sam do sada radio samo da se sto prije ispalim iz ove vukojebine zvane Bosna.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2340 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Naravoucenje bi bilo da ces uvijek naci milion primjera koji opravdavaju tvoj licni izbor. Nije bas zivot tako linearan i logican kao matematicka operacija da ga se moze ovako usko svoditi u ravan...ExNihilo wrote:Apropos posta @Radio Sarajevo.
- ExNihilo
#2341 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Nije svaki primjer post-hoc odbrambeni mehanizam kojim čovjek opravdava svoje izbore. Postoje razlozi koji su doveli do tih izbora. O takvima, nadam se, ovdje razgovaramo._BataZiv_0809 wrote:Naravoucenje bi bilo da ces uvijek naci milion primjera koji opravdavaju tvoj licni izbor. Nije bas zivot tako linearan i logican kao matematicka operacija da ga se moze ovako usko svoditi u ravan...ExNihilo wrote:Apropos posta @Radio Sarajevo.
-
kox
#2342 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Pa ovdje i kad se jave ljudi koji su se vratili u BiH i iznesu svoje razloge odmah ih napadnu kako nemaju pojma, lazu i tako.kloniran wrote:Strasno je zanimljiva ta prica i blacenje zivota i uslova vani, a niko k*rcem da mrdne iz udobne fotelje i vrati se nazad u ljepotu zvanu Bosna.
- supercali
#2343 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Jbt ja sticem utisak da pola forumasa ovdje pise da odmogne drugome a ne da pomognekloniran wrote:Strasno je zanimljiva ta prica i blacenje zivota i uslova vani, a niko k*rcem da mrdne iz udobne fotelje i vrati se nazad u ljepotu zvanu Bosna.
Ono sta ces ovamo psuju mi marokansku mater policija nece nista i sl
Ne daju nam da bacamo smece kroz prozor ne daju nam ovo ono
Pa ako kulturoloski nije to za tebe sto si tamo koji klinac
Meni da je toliko lose tamo ja se ne bih dana zadrzao nego bi fino put bosne
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2344 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Cisto sumnjam. I sam vidis da su diskutanti na temi beskompromisni u svojim krajnostima.ExNihilo wrote:
Nije svaki primjer post-hoc odbrambeni mehanizam kojim čovjek opravdava svoje izbore. Postoje razlozi koji su doveli do tih izbora. O takvima, nadam se, ovdje razgovaramo.
- Bluemore
#2345 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Fudo387 wrote:Kad vidite o cemu raspravljamo, lakse ce vam pasti ostanak.PM72 wrote:Ja teme..."ne idem nigdje iz BIH" a sve se javljaju oni koji nisu u njoj...
- Bluemore
#2346 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Lijepa Bosna ili barem Slomousstapha wrote:Holandija se lagano pretvori u Dansku. TUGY PLAKY
- uglavnomja
#2347 Re: Ne idem nigdje iz BiH
triconja wrote:Bolji prevod zajebancija, kad kae joj jes me zajebo, meni naso prosipat foresupercali wrote: Ne znam kako druagacije da prevedem al nesto u tom fazonu uglavnom
to se vec ne uklapa, tema je razvod, i to bogatog covjeka doktora i zene domacice ... koja mu je smjestila "to" i dobila 70% imovine
- supercali
#2348 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Pa eto otpilike iznenadna prevara
Skrivena prevara ili varijacije na tu temu
Skrivena prevara ili varijacije na tu temu
- ultima_palabra
#2349 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Malverzacije.
- kloniran
#2350 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Pa vidi, ima razlike, odes steknes kapital i vratis se i ovdje pokrenes biznis, to postujem.kox wrote:Pa ovdje i kad se jave ljudi koji su se vratili u BiH i iznesu svoje razloge odmah ih napadnu kako nemaju pojma, lazu i tako.kloniran wrote:Strasno je zanimljiva ta prica i blacenje zivota i uslova vani, a niko k*rcem da mrdne iz udobne fotelje i vrati se nazad u ljepotu zvanu Bosna.
Ali odes, steknes kapital, vratis se i ovdje pokrenes biznis i onda krenes da seres o mjestu gdje si stekao taj kapital da bi drugima ogadio to mjesto je po meni vise bego bezobrazno i licemjerno.
Brate mili kad je tako dobro ovdje sto se onda odlazilo, sto nije odmah ovdje pokrenut biznis pa se iz nule, đavola nule, iz minusa krenulo, bas bih volio vidjeti tad pricu.
I meni bi bilo Sarajevo bilo Meka da se vratim ovdje sa početnim kapitalom i pasošem kao odličnim backupom.
Boli te neka stvar ako propadneš uvijek imaš izlaznu varijantu.
Tako da prica da je tamo lose a ovdje odlicno, a to lose ti stvorilo uslove da zivis ovdje odlicno je veoma licemjerno i zlobno.