Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Smrcak15 wrote:je li numerologija kada odlucim da napisem knjigu, izelim da Dan spomenem 365 puta kako bi to povezao sa astroonmskom cinjenicom, i rijec mjesec 12 puta takodjer sa astronomskom cinjenicom.
je li to numerologija?
ako jeste kako jeste po onoj definicij, pojasni onda.
"Mjesec" u solarnoj godini je proizvoljna, od ljudi usaglašena jedinica za vrijeme, i nije "astronomska činjenica" šta god to bilo. Revolucija Zemlje oko Sunca traje približno 365 dana, dok solarna godina, opet po ljudskoj konvenciji, ima 365 ili 366 dana.
"Mjesec" u lunarnoj godini (koju primarno koristi islamski kalendar) je takođe proizvoljna, od ljudi usaglašena jedinica za vrijeme, ali povezana sa Mjesečevom rotacijom, ako je to ono što si htio da kažeš. Međutim, ta godina nema 365 dana.
Kada se proizvoljno miješaju ovi sistemi, ili po naški "sabrajaju kruške i jabuke", a sve da bi se dobio željeni zbir, to je numerologija.
"Mjesec" u solarnoj godini je proizvoljna, od ljudi usaglašena jedinica za vrijeme, i nije "astronomska činjenica" šta god to bilo.
da usaglasena kako bi se sihronizovalo sa soalrnom godinom , to jeste 365.242 dana
Julius Caesar's astronomers explained the need for 12 months in a year and the addition of a leap year to synchronize with the seasons. At the time, there were only ten months in the calendar while there are just over 12 lunar cycles in a year.
The months of January and February were added to the calendar and the original fifth and sixth months were renamed July and August in honour of Julius Caesar and his successor Augustus.
These months were both given 31 days to reflect their importance, having been named after Roman leaders.
Revolucija Zemlje oko Sunca traje približno 365 dana, dok solarna godina, opet po ljudskoj konvenciji, ima 365 ili 366 dana.
tacnije 365.242
to jeste
365 dana, 5 sati, 48 minuta, 45 sekundi = 1 solarna godina.
opet po ljudskoj konvenciji, ima 365 ili 366 dana
po ljudskoj konvenciji je 366 dana, a znas l izasto?
upravo zbog ovih 5 sati, 48 minuta, 45 sekundi u 4 godine, koje budu totalno jedan dan, taj dan se posatvi 29 februar, svake 4 godine, kako bi se usaglasilo sa astronomskim kretanjima zemlje oko sunca.
znaci astronomski fakt je 365.242 svake godine, a to sto ljudi prebace te decimale i naprave 1 extra dan radi sihornizacije to ne negira da je solarna godina 365.242 dana
Pogledaj šta pišeš, satrao si se od zaokruživanja i "otprilike, to je tu negdje" poređenja, i to nema veze sa matematikom. U matematici jednačina ima jednake dvije strane. U numerologiji može i "otprilike".
Smrcak15 wrote:
"Mjesec" u lunarnoj godini (koju primarno koristi islamski kalendar) je takođe proizvoljna, od ljudi usaglašena jedinica za vrijeme, ali povezana sa Mjesečevom rotacijom, ako je to ono što si htio da kažeš. Međutim, ta godina nema 365 dana.
pa sta ako nema?
Pa ako je islamski kalendar lunarni, možda ima smisla brojati 12 mjeseci takvog kalendara, ali je besmisleno brojati 365 dana, a čak ni to nije tačno. Ne možeš proizvoljno uzimati malo iz jednog a malo iz drugog kalendara kako ti odgovara. Zapravo, možeš, ako se baviš numerologijom, jer tu može sve, i biće da je ovdje to u pitanju.
Pogledaj šta pišeš, satrao si se od zaokruživanja i "otprilike, to je tu negdje" poređenja, i to nema veze sa matematikom. U matematici jednačina ima jednake dvije strane. U numerologiji može i "otprilike".
sta hoces da kazes, da Dan spomenut 365 puta se ne odnosi na ovo 365.242 dana u solarnoj godini, je li to hoces da kazes??
ili ti mozda imas metod da nam napises 365.242 rijeci Dan u nekoj knjizi?? nisam znao da ima metod napisati broj rijeci sa decimalama
Pa ako je islamski kalendar lunarni, možda ima smisla brojati 12 mjeseci takvog kalendara, ali je besmisleno brojati 365 dana,
sta ba besmisleno, 12.37 kruga ima mjesec oko zemlje u jednoj godini
da bi Julije cezar sihronizovao kalendar sa godisnjim dobima jer je pretstvaljalo probleme proloprivrednicima posto su ljeta i zime lutale topkom godine, naredio da tacno izracunaju i fixiraju kalendar, i oni su to uradili sa 12 mjeseci i na taj nacin sihronizovali se sa lunarnim ciklusom tokom 1 solarne godine.
ljudi ravnaju kalendar da isprave gresku koju smrcak smatra apsolutno tacnom, a to je da solarna godina traje 365 dana, a ona po konvenciji traje 365 dana pa se greska popravi tako sto svake 4 godine traje 366 dana
da bi se opet otklonila greska koja se javlja usaglaseno je da ako je godina djeljiva 4 i sa 100, ali nije sa 400 tada godinaa nije prestupna
zaista u numerologiji ove tvoje besmislice imaju smisla ali s matematikom, a tek astronomijom nemaju nikakve veze
nivla wrote:ljudi ravnaju kalendar da isprave gresku koju smrcak smatra apsolutno tacnom, a to je da solarna godina traje 365 dana, a ona po konvenciji traje 365 dana pa se greska popravi tako sto svake 4 godine traje 366 dana
da bi se opet otklonila greska koja se javlja usaglaseno je da ako je godina djeljiva 4 i sa 100, ali nije sa 400 tada godinaa nije prestupna
zaista u numerologiji ove tvoje besmislice imaju smisla ali s matematikom, a tek astronomijom nemaju nikakve veze
ljudi ravnaju kalendar da isprave gresku koju smrcak smatra apsolutno tacnom,
sta ba to ti ??
a ona po konvenciji traje 365 dana pa se greska popravi tako sto svake 4 godine traje 366 dana
zar ti stvarno msilis da ja mislim da je solarna godina tacno 365 dana a ne 365.242????
nego de nam ti objasniti kako bi ti postavila 365.242 rijeci dan ili bi mozda kao Allah zaokruzio na 365 puta rijec dan?
ili ti mozda imas neku drugu metodu postavljanja rijeci u decimali
Žao mi je što ne vidiš falinke u svom rezonovanju.
Nije ni tvrđeno da ti misliš da je solarna godina toliko i toliko, već da kada se referiraš na "astronomske činjenice" onda koristi ispravne vrijednosti.
Na dalje, ne odgovori mi ti šta ćemo za kašnjenjem gregorijanskog kalendara koji ti koristiš za svoje izračune. Na dalje *365.2421897 prema zadnjem proračunu za solarnu, a gregorijanski kalendar je 365.2425 sa mar.ginom greške. Takođe, ni dan ne traje 24 sata
Po milioniti put, ovdje ti se objašnjavaju fundamentalne "astronomske činjenice", a ponekad i mjerne jedinice.
Kako bih ja postavila? JA sam samo čovjek. Ja nisam svejznajuće, savršeno, omnipotentno biće koje je i kreiralo solarnu godinu, gregorijanski kalendar, svjetlosnu godinu, ljude, dimenzije, Kur'an...ja nisam Bog. Bog može sve. Može i kodirati 365.2425
Opet se vraćamo na ono što ti je hiljadama puta rečeno.
U ovim diskusijama se ne negira Allah niti da je Kur'an Objava od Allaha. Niti da je Muhammed savs Poslanik.
Negira se opet i iznova brojčano kodiranje Knjige jer metode i pristupi i ulazni podaci koje koristiš su pogrešni i nevalidni.
Ako ja kao skoro radikalni ateista smatram da nanosiš sramotu svojoj vjeri i religiji ovakvim postovima, a razumu i logici svaki put zalijepiš šamar da odjekne do Limba, ne razumijem kako imaš obraza i volje da unatoč tome što ti i vjernici i nevjernici ukazuju na greške u zaključivanju nastaviš dalje.
Edit: Možda da izađeš iz začaranog kruga: Kur'an je od Allaha - Allah je kreirao i svemir i Kur'an - Allah je kreirano i solarnu godinu sa preciznošću - Allah okvirno spominje solarnu godinu - Dokaz da je Kur'an od Allaha
(crnogorskim akcentom, sučući brk):
Ali pošto se bavimo alternativnom matematikom, oliti numerolođijom, preciznost nam neće trebati, pa možemo da je bačimo.
zar ti stvarno msilis da ja mislim da je solarna godina tacno 365 dana a ne 365.242????
nego de nam ti objasniti kako bi ti postavila 365.242 rijeci dan ili bi mozda kao Allah zaokruzio na 365 puta rijec dan?
ili ti mozda imas neku drugu metodu postavljanja rijeci u decimali
Nije ni tvrđeno da ti misliš da je solarna godina toliko i toliko, već da kada se referiraš na "astronomske činjenice" onda koristi ispravne vrijednosti.
Na dalje, ne odgovori mi ti šta ćemo za kašnjenjem gregorijanskog kalendara koji ti koristiš za svoje izračune. Na dalje *365.2421897 prema zadnjem proračunu za solarnu, a gregorijanski kalendar je 365.2425 sa mar.ginom greške. Takođe, ni dan ne traje 24 sata
Po milioniti put, ovdje ti se objašnjavaju fundamentalne "astronomske činjenice", a ponekad i mjerne jedinice.
Kako bih ja postavila? JA sam samo čovjek. Ja nisam svejznajuće, savršeno, omnipotentno biće koje je i kreiralo solarnu godinu, gregorijanski kalendar, svjetlosnu godinu, ljude, dimenzije, Kur'an...ja nisam Bog. Bog može sve. Može i kodirati 365.2425
Opet se vraćamo na ono što ti je hiljadama puta rečeno.
U ovim diskusijama se ne negira Allah niti da je Kur'an Objava od Allaha. Niti da je Muhammed savs Poslanik.
Negira se opet i iznova brojčano kodiranje Knjige jer metode i pristupi i ulazni podaci koje koristiš su pogrešni i nevalidni.
Ako ja kao skoro radikalni ateista smatram da nanosiš sramotu svojoj vjeri i religiji ovakvim postovima, a razumu i logici svaki put zalijepiš šamar da odjekne do Limba, ne razumijem kako imaš obraza i volje da unatoč tome što ti i vjernici i nevjernici ukazuju na greške u zaključivanju nastaviš dalje.
Edit: Možda da izađeš iz začaranog kruga: Kur'an je od Allaha - Allah je kreirao i svemir i Kur'an - Allah je kreirano i solarnu godinu sa preciznošću - Allah okvirno spominje solarnu godinu - Dokaz da je Kur'an od Allaha
kako ne vidim, kad neko jasno i precizno pokaze ja prihvatim, ali kad neko nelogicno prica , sad kao ja trebam to prihvatiti
to su beznacajne stvari kad pricamo o ovome, uopste to ne utice na brojcana ckodiranja, tako da je irelevantno,
hoces da kazes da ovo rijec Dan 365 puta se ne odnosi na 365.242 dana u godini?
sta je nevalidno pobogu si, sta???
je li nevalidno to sto je dan spomenut rijeci 365 puta, gdje se ocito cilja na 365.242 dana u godini, je li zbog toga nevalidno???
Živ bio "matematičaru", riješi nam sljedeću jednačinu po X:
365 * X = 365,242 * X
Pokazati sav rad.
Kada riješiš, objasni zašto je tvoje rješenje logično, a zašto su sva druga objašnjenja nelogična.
Smrcak15 wrote:
je li nevalidno to sto je dan spomenut rijeci 365 puta, gdje se ocito cilja na 365.242 dana u godini, je li zbog toga nevalidno???
To što je tebi "očito", to je zato što si do grla u numerologiji, gdje su žestoke proizvoljne aproksimacije i nepreciznosti sasvim uobičajena stvar. Broj se kuje dok je vruć, i siječe dok god ima decimalna mjesta, ha ja. Decimalni brojevi šejtanska su rabota.
Smrcak15 wrote:
Ako ti mislis da je matematika samo formule onda si se zafrkao.
cim brojis nesto, dijelis, mnozis, plus i minus vec si usao u matematiku.
znaci obicne su to aritmeticke operacije x / + - , ako to nije matematika onda ...
nego je puka numerologija
siguran sam ti ti uopste i ne znas sta je numerologija.
Reci da je ovo numerologija je isto kao kad bi za astronomiju rekao da je astrologija.
Un-fuckin-believable. Astronomske, iliti astroloske razine gluposti u svojim postovima si dosegao. Ne samo da je u pitanju losa analogija ili logicka poveznica, nego je logika izvrnuta potpuno naopacke, bukvalno antilogika u pitanju. Cim brojis ili mnozis nesto usao si u matematiku, ma nemoj? Onda upravo prema tvojoj logici, cim spominjem kretanje nebeskih tijela usao sam u astronomiju. Nema veze ako iz tih kretanja pokusavam zakljuciti kakav sam tip osobe, hocul jebat sta ili recimo dobiti povisicu na poslu. Ti si zadnji koji bi nekome trebao govoriti sta matematika jeste, a sta nije.
Da potpuno razjasnimo jednu stvar po hiljaditi put.
Ono sto ti zoves 'numerickim faktom' je neko prebrojavanje rijeci ili slova, koje kaze recimo 'ta i ta rijec se spominje u Kur'anu toliko i toliko puta'. OK, to JESTE FAKT. Nema se sta sporiti. Slicno kad astrolozi kazu da se to i to nebesko tijelo nalazi u toj i toj poziciji. Ono sto APSOLUTNO NIJE FAKT je kad tu poziciju planeta i tvoj datum rodjenja koriste da izvedu zakljucke o tvojoj licnosti. Analogno tome, NIJE FAKT kad ti kazes da je to nepobitan dokaz nekog namjernog numerickog kodiranja, jer ti to NISI DOKAZAO. Stavise NEMAS UOPSTE POJMA kako tako nesto dokazati i kojom metodologijom se trebas sluziti, dalje od onog podrugljivo retorickog pitanja 'jel ti mislis da se tako nesto slucajno moze zadesiti?'. To je fundamentalni problem tvog pristupa na koji ti je ukazivano milion puta i gdje ti je objasnjavano u detalje detaljno gdje leze svi problemi. Ti takve ARGUMENTE ne priznajes jer si previse plitak i neobrazovan. Naravno da ti je lahko priznati problem na koji sam ukazao u prethodnom postu jer se radi o elementarnoj matematici, ali to nimalo ne umanjuje cinjenicu da je citav tvoj pristup ovome fundamentalno pogresan.
Ako ti tvrdis da je ovo matematicki dokaz, pretpostavljam da mislis da su ova tvoja takozvana 'cuda' statisticki signifikantna. Izvoli onda iznesi detalje o dizajnu statistickog testa kojim se koristis. Kako je formulisana nulta hipoteza? Koja je p-vrijednost? Kako uposte formulisati i razluciti namjerno kodiranje od slucajnog, koja su pravila, koje distribucije vjerovatnoce kada govorimo o nekom 'slucajnom' rasporedu?
Posto znam da se ne razumijes u nista navedeno u prethodnom paragrafu, odgovori mi na jedno onda laicki formulisano pitanje. Ti tvrdis da sva ova prebrojavanja ukazuju na namjerno kodiranje jer se ona ne bi trebala slucajno pojavljivat. Gdje je dokaz za to? Navedi mi statisticki DOKAZ da se ova prebrojavanja ne pojavljuju nigdje slucajno, baziran na nekom slucajnom uzorku. Ti si stalno obrtao teze i trazio od onih koji ovdje tebe osporavaju da ti nadju primjer sa nekom drugom knjigom, ali TI si taj koji iznosi tvrdnju, prema tome TERET DOKAZA je na tebi. Kako bi uposte pristupio dokazivanju toga? Uzeo bi desetak, stotinjak drugih knjiga i trazio sta tacno??
Ako sjednem i napisem knjigu gdje se rijec dan spominje 365 puta, sunce i udaljenost 8 puta, pita 3 puta, a rijec 14 deset puta ali da je uz rijec pita....da li to znaci da sam Bog . ..
I wouldnt mind...
365 * X = 365,242 * X
Pokazati sav rad.
Kada riješiš, objasni zašto je tvoje rješenje logično, a zašto su sva druga objašnjenja nelogična.
Smrcak15 wrote:
To što je tebi "očito", to je zato što si do grla u numerologiji, gdje su žestoke proizvoljne aproksimacije i nepreciznosti sasvim uobičajena stvar. Broj se kuje dok je vruć, i siječe dok god ima decimalna mjesta, ha ja. Decimalni brojevi šejtanska su rabota.
365 * X = 365,242 * X
nema rjesenja jer X nije isti tu.
moras X imati samo na jednoj strani da bi bilo rjesenja.
ja uopste ne znam sta je tvoje objasnjenje ovdje???
ja jasno stoji iz ovoga sto kazem,a to je da odabir rijeci Dan u jednini nespecificna forma 365 puta u Kuranu se cilja na 365.242 dana u jednoj solarnoj godini. znaci namjerno postavljeno toliko, namjerno odbran taj broj.
pitao sam pitanje, nisi dao odgovor
Dan u Kuranu u jednini nespecificna forma se spominje 365 puta, da li ovo tebi djeluje da Autor namjerno hoce da korespondira na 365.242 dana u jednoj solarnoj godini?
ako ne, zasto ne????
Sta mislis oo , ako je autor htio da kodira svoju knjigu ovako, Hodu da naznacim koliko puta se zemlje okrene oko svoje ose u jednoj solarnoj godini?
sad ja tebe pitam, koliko cijelih obrtaja ima u 1 solarnoj godini?
Bloo wrote:Ako sjednem i napisem knjigu gdje se rijec dan spominje 365 puta, sunce i udaljenost 8 puta, pita 3 puta, a rijec 14 deset puta ali da je uz rijec pita....da li to znaci da sam Bog . ..
I wouldnt mind...
Maxxtro wrote:
Un-fuckin-believable. Astronomske, iliti astroloske razine gluposti u svojim postovima si dosegao. Ne samo da je u pitanju losa analogija ili logicka poveznica, nego je logika izvrnuta potpuno naopacke, bukvalno antilogika u pitanju. Cim brojis ili mnozis nesto usao si u matematiku, ma nemoj? Onda upravo prema tvojoj logici, cim spominjem kretanje nebeskih tijela usao sam u astronomiju. Nema veze ako iz tih kretanja pokusavam zakljuciti kakav sam tip osobe, hocul jebat sta ili recimo dobiti povisicu na poslu. Ti si zadnji koji bi nekome trebao govoriti sta matematika jeste, a sta nije.
Ono sto ti zoves 'numerickim faktom' je neko prebrojavanje rijeci ili slova, koje kaze recimo 'ta i ta rijec se spominje u Kur'anu toliko i toliko puta'. OK, to JESTE FAKT. Nema se sta sporiti. Slicno kad astrolozi kazu da se to i to nebesko tijelo nalazi u toj i toj poziciji. Ono sto APSOLUTNO NIJE FAKT je kad tu poziciju planeta i tvoj datum rodjenja koriste da izvedu zakljucke o tvojoj licnosti. Analogno tome, NIJE FAKT kad ti kazes da je to nepobitan dokaz nekog namjernog numerickog kodiranja, jer ti to NISI DOKAZAO. Stavise NEMAS UOPSTE POJMA kako tako nesto dokazati i kojom metodologijom se trebas sluziti, dalje od onog podrugljivo retorickog pitanja 'jel ti mislis da se tako nesto slucajno moze zadesiti?'. To je fundamentalni problem tvog pristupa na koji ti je ukazivano milion puta i gdje ti je objasnjavano u detalje detaljno gdje leze svi problemi. Ti takve ARGUMENTE ne priznajes jer si previse plitak i neobrazovan. Naravno da ti je lahko priznati problem na koji sam ukazao u prethodnom postu jer se radi o elementarnoj matematici, ali to nimalo ne umanjuje cinjenicu da je citav tvoj pristup ovome fundamentalno pogresan.
Ako ti tvrdis da je ovo matematicki dokaz, pretpostavljam da mislis da su ova tvoja takozvana 'cuda' statisticki signifikantna. Izvoli onda iznesi detalje o dizajnu statistickog testa kojim se koristis. Kako je formulisana nulta hipoteza? Koja je p-vrijednost? Kako uposte formulisati i razluciti namjerno kodiranje od slucajnog, koja su pravila, koje distribucije vjerovatnoce kada govorimo o nekom 'slucajnom' rasporedu?
Posto znam da se ne razumijes u nista navedeno u prethodnom paragrafu, odgovori mi na jedno onda laicki formulisano pitanje. Ti tvrdis da sva ova prebrojavanja ukazuju na namjerno kodiranje jer se ona ne bi trebala slucajno pojavljivat. Gdje je dokaz za to? Navedi mi statisticki DOKAZ da se ova prebrojavanja ne pojavljuju nigdje slucajno, baziran na nekom slucajnom uzorku. Ti si stalno obrtao teze i trazio od onih koji ovdje tebe osporavaju da ti nadju primjer sa nekom drugom knjigom, ali TI si taj koji iznosi tvrdnju, prema tome TERET DOKAZA je na tebi. Kako bi uposte pristupio dokazivanju toga? Uzeo bi desetak, stotinjak drugih knjiga i trazio sta tacno??
Ono sto ti zoves 'numerickim faktom' je neko prebrojavanje rijeci ili slova, koje kaze recimo 'ta i ta rijec se spominje u Kur'anu toliko i toliko puta'. OK, to JESTE FAKT. Nema se sta sporiti. Slicno kad astrolozi kazu da se to i to nebesko tijelo nalazi u toj i toj poziciji. Ono sto APSOLUTNO NIJE FAKT je kad tu poziciju planeta i tvoj datum rodjenja koriste da izvedu zakljucke o tvojoj licnosti. Analogno tome, NIJE FAKT kad ti kazes da je to nepobitan dokaz nekog namjernog numerickog kodiranja, jer ti to NISI DOKAZAO. Stavise NEMAS UOPSTE POJMA kako tako nesto dokazati i kojom metodologijom se trebas sluziti, dalje od onog podrugljivo retorickog pitanja 'jel ti mislis da se tako nesto slucajno moze zadesiti?'. To je fundamentalni problem tvog pristupa na koji ti je ukazivano milion puta i gdje ti je objasnjavano u detalje detaljno gdje leze svi problemi. Ti takve ARGUMENTEne priznajes jer si previse plitak i neobrazovan. Naravno da ti je lahko priznati problem na koji sam ukazao u prethodnom postu jer se radi o elementarnoj matematici, ali to nimalo ne umanjuje cinjenicu da je citav tvoj pristup ovome fundamentalno pogresan.
ovo palamudjenje nije vrijedno diskusije...
da ti dam kratku definiciju namjerno kodiranja, kako ja to vidim....
Mnostvo brojcanih poveznica u uskom prostoru a gdje su ukljucene velike cifre u igri
na osnovu ove definicije mozemo da zakljucimo je li nesto namjerno kodirano ili slucajnost
Kratka formula sta je slucajnost a sta namjerni dizajn
Informacija (Produkt) > informacija(dijelovi)
Ako Informacija u produktu je veca od informacije u rastavljenim dijelovima , tad se moze ustanoviti da se radi i inteligentnom dizajnu, namjerno kreacija.
Ma nista ja ne znam moj vrli matematicaru
Gdje je dokaz za to?
pravilo Mnostvo brojcanih poveznica u uskom prostoru a gdje su ukljucene velike cifre u igri
ovo pravilo vrijedi svugdje da bi se odgonetnulo je li slucajnost ili kodiranje namjerno.
Gdje je dokaz za to? Navedi mi statisticki DOKAZ da se ova prebrojavanja ne pojavljuju nigdje slucajno, baziran na nekom slucajnom uzorku.
Shabir Ally je radio uzorke na Bibliji, da sporedi kodiranja Kurana i Biblije, i vidio da nema takvih stvari u bibliji.
ali TI si taj koji iznosi tvrdnju, prema tome TERET DOKAZA je na tebi. Kako bi uposte pristupio dokazivanju toga? Uzeo bi desetak, stotinjak drugih knjiga i trazio sta tacno??
nema potrebe da radim, jer sam ubijedjenjen da ni jedna knjiga na planeti zemlji nema ovo sto Kuran ima.
tranquil wrote:Živ bio "matematičaru", riješi nam sljedeću jednačinu po X:
365 * X = 365,242 * X
Smrcak15 wrote:moras X imati samo na jednoj strani da bi bilo rjesenja.
Postavio sam jednačinu koja je naravno nerješiva po X, jer koristi tvoju logiku da je 365 i 365,242 isto ako i samo ako to odgovara sekciji "Numerolozi za Allaha". Ali jedna opaska - nepoznata u jednačini ("X") se može nalaziti sa obje strane jednačine, i poslije svoditi na jednu stranu i rješavati, ne u ovom slučaju, ali generalno da. To je srednjoškolska matematika, ako ne i osnovnoškolska. Jesi li ti baš ono pravo siguran da si dobar sa matematikom?
Smrcak15 wrote:
ja jasno stoji iz ovoga sto kazem,a to je da odabir rijeci Dan u jednini nespecificna forma 365 puta u Kuranu se cilja na 365.242 dana u jednoj solarnoj godini. znaci namjerno postavljeno toliko, namjerno odbran taj broj.
Dakle ti tvrdiš da znaš na šta se u Kur'anu cilja? S obzirom da je tvoje vjerovanje da je pisac te knjige istovremeno Kreator Univerzuma, ti tvrdiš da znaš šta je bilo Njemu u glavi, šta je mislio kada je postavljao specifične riječi na specifična mjesta?
WOW.
Nemam komentara, rekao si nešto na šta je teško odgovoriti bilo šta Ja čitam forumaše, pa ne mogu znati šta misle, a ti tvrdiš da znaš šta misli Kreatora Univerzuma
Smrcak15 wrote:
Dan u Kuranu u jednini nespecificna forma se spominje 365 puta, da li ovo tebi djeluje da Autor namjerno hoce da korespondira na 365.242 dana u jednoj solarnoj godini?
ako ne, zasto ne????
Sta mislis oo , ako je autor htio da kodira svoju knjigu ovako, Hodu da naznacim koliko puta se zemlje okrene oko svoje ose u jednoj solarnoj godini?
Nije sporno koliko ima, nego to navlačenje, sjeckanje, zaokruživanje. Proizvoljno si postavio pravilo "samo cijeli brojevi" i onda možeš dobiti odgovor koji očekuješ. Da, odgovor je tada 365, ali nazovi to pravim imenom, to nije matematika, to je numerologija. Riječ se ne može izgovoriti ili napisati 365,242 puta, ali Bog može učiniti da se zemlja rotira za 365,000 umjesto 365,242 dana, ali eto, to nije učinio, pa si odlučio da ignorišeš decimalne ostatke i prestupne godine.
Ovako, sa zaokruživanjem, mogu reći da si blizu, ali za svaku četvrtu godinu tvoje brojčano programiranje ne važi. Smijemo li sada, tvojom logikom, reći da Kur'an ne važi svake prestupne godine?
tranquil wrote:Živ bio "matematičaru", riješi nam sljedeću jednačinu po X:
365 * X = 365,242 * X
Smrcak15 wrote:moras X imati samo na jednoj strani da bi bilo rjesenja.
Postavio sam jednačinu koja je naravno nerješiva po X, jer koristi tvoju logiku da je 365 i 365,242 isto ako i samo ako to odgovara sekciji "Numerolozi za Allaha". Ali jedna opaska - nepoznata u jednačini ("X") se može nalaziti sa obje strane jednačine, i poslije svoditi na jednu stranu i rješavati, ne u ovom slučaju, ali generalno da. To je srednjoškolska matematika, ako ne i osnovnoškolska. Jesi li ti baš ono pravo siguran da si dobar sa matematikom?
Smrcak15 wrote:
Dakle ti tvrdiš da znaš na šta se u Kur'anu cilja? S obzirom da je tvoje vjerovanje da je pisac te knjige istovremeno Kreator Univerzuma, ti tvrdiš da znaš šta je bilo Njemu u glavi, šta je mislio kada je postavljao specifične riječi na specifična mjesta?
WOW.
Nemam komentara, rekao si nešto na šta je teško odgovoriti bilo šta Ja čitam forumaše, pa ne mogu znati šta misle, a ti tvrdiš da znaš šta misli Kreatora Univerzuma
Smrcak15 wrote:
ako ne, zasto ne????
Nije sporno koliko ima, nego to navlačenje, sjeckanje, zaokruživanje. Proizvoljno si postavio pravilo "samo cijeli brojevi" i onda možeš dobiti odgovor koji očekuješ. Da, odgovor je tada 365, ali nazovi to pravim imenom, to nije matematika, to je numerologija. Riječ se ne može izgovoriti ili napisati 365,242 puta, ali Bog može učiniti da se zemlja rotira za 365,000 umjesto 365,242 dana, ali eto, to nije učinio, pa si odlučio da ignorišeš decimalne ostatke i prestupne godine.
Ovako, sa zaokruživanjem, mogu reći da si blizu, ali za svaku četvrtu godinu tvoje brojčano programiranje ne važi. Smijemo li sada, tvojom logikom, reći da Kur'an ne važi svake prestupne godine?
ako postavi 365 puta rijec Dan u svojoj knjizi a koliko ima zemlja cijelih obrtaja u 1 godini?
nije matematika odkad brojanje nije matematika?
fino brojis koliko ima obrataja zemlja , svaki obrtaj je 1 dan, znaci 365 cijelih obrtaja ima zemlja u jednoj solarnoj godini.
Riječ se ne može izgovoriti ili napisati 365,242 puta,
da
li Bog može učiniti da se zemlja rotira za 365,000 umjesto 365,242 dana,
znaci ti trazis da on konstruise univerzum na osnovu onoga sto ce objaviti u svojoj knjizi, ili svoju ce knjigu uskladiti sa vec stvorenim univerzumom?
Maxxtro wrote:Ti takve ARGUMENTE ne priznajes jer si previse plitak i neobrazovan.
jos samo nesto da kazem za ovo, nemoj misliti da ces me nesto plaho obeshrabiriti ludjackim ad hominem napadima, to vise govori o osobi koja je spremna na ovakve stvari...inace kada neko nema valjan argument poseze za ad hominem fazonima da bi se oponent osporio.
shvati ovo vise jednom, mene mozes osporiti samo valjanim argumentom i dokazom, a ad hominem napadima ti mene samo uzdizes na ovom forumu
jer narod vidi kad se neko koprca u diskusiji a ko vjesto vlada situacijom
To što zaokruživanje postoji, ne znači da ga možeš koristiti proizvoljno kako hoćeš. Zapravo, možeš, ali u numerologiji.
Smrcak15 wrote:
ako postavi 365 puta rijec Dan u svojoj knjizi a koliko ima zemlja cijelih obrtaja u 1 godini?
Dakle,potvrđuješ da znaš šta Stvaralac Svemira u tom konkretnom slučaju misli Neću dalje na tu temu, to već nema veze ni sa matematikom ni numerologijom
Smrcak15 wrote:
nije matematika odkad brojanje nije matematika?
fino brojis koliko ima obrataja zemlja , svaki obrtaj je 1 dan, znaci 365 cijelih obrtaja ima zemlja u jednoj solarnoj godini.
Riječ se ne može izgovoriti ili napisati 365,242 puta,
da
li Bog može učiniti da se zemlja rotira za 365,000 umjesto 365,242 dana,
znaci ti trazis da on konstruise univerzum na osnovu onoga sto ce objaviti u svojoj knjizi, ili svoju ce knjigu uskladiti sa vec stvorenim univerzumom?
sta je logicnije
Nema tu "šta je logičnije" niti ja šta tražim, samo primjećujem. Bog je, navodno, svemoguć, pa mu tako korekcija Zemljine revolucije ne bi trebala biti problem, ako već odluči da se referencira na nju u najvažnijem dokumentu koji je objavio.
Ovako, ako već Bog nije napravio tu korekciju, tu su već vrijedni numerolozi koji će da pometu pod tepih sve decimalne ostatke i sve prestupne godine.
Tvoje viđenje Boga zvuči kao IT projekat za budžetnu instituciju dobijen sumnjivim tenderom: brojevi u reportima ne štimaju sa onim šta je na terenu, u kancelarijama ljudi koriste Excel da dorade podatke za upravu, i kroz zube psuju i informatičare i komisiju za nabavke, ali na Web stranici se uredno objavljuje saopćenje za medije o tome kako je uspješno implementiran precizan i sveobuhvatan sistem koji povećava efikasnost javne uprave.
Smrcak15 wrote:
da ti dam kratku definiciju namjerno kodiranja, kako ja to vidim....
Mnostvo brojcanih poveznica u uskom prostoru a gdje su ukljucene velike cifre u igri
na osnovu ove definicije mozemo da zakljucimo je li nesto namjerno kodirano ili slucajnost
Ok, sjajno. Definisi 'mnostvo'! Jos bitnije, definisi' brojcane poveznice'! Definisi 'uzak prostor'. Definisi 'velike cifre'. Sa aspekta matematicke formalizacije nekog problema, ti imas jedan goli kurac. Prije nego se pristupi matematickoj obradi, moraju se jasno definisati pojmovi, a ne odokativno. Ti mislis da kada naucnici dokazuju nesto, da se sluze vakim deskriptivnim izrazima, i ofrljoke metodama? Naravno da mislis, kad si nepismen lik.
Smrcak15 wrote:
Kratka formula sta je slucajnost a sta namjerni dizajn
Informacija (Produkt) > informacija(dijelovi)
Ako Informacija u produktu je veca od informacije u rastavljenim dijelovima , tad se moze ustanoviti da se radi i inteligentnom dizajnu, namjerno kreacija.
Elaboriraj molim te, iako znam da cu zazaliti. I obavezno objasni detaljno zbog cega to vrijedi sa Kur'anskim numeroloskim trikovima, a ne za druge kjnige.
Dalje, ako se razumijes u matematiku vrli moj Smrle, iako licno znam osnovaca koji je bolje kapiraju od tebe (u stvari vecina rekao bih), jos cekam definiciju nulte hipoteze, vrstu statistickog testa, distribucija koji uzimas u postavci, velicina uzorka itd.
Smrcak15 wrote:Shabir Ally je radio uzorke na Bibliji, da sporedi kodiranja Kurana i Biblije, i vidio da nema takvih stvari u bibliji.
Kako je dokazao, koje metode je koristio, navedi primjere. Ako bi se to kojim cudom ispostavilo razumnim zakljuckom (hint: nece), tada imamo uzorak od ukupno 2 (rijecima DVIJE) knjige. Jesi li kad cuo za neko statisticko istrazivanja sa velicinom uzorka 2?
Smrcak15 wrote:nema potrebe da radim, jer sam ubijedjenjen da ni jedna knjiga na planeti zemlji nema ovo sto Kuran ima.
Ok fino, hocemol onda kljucat temu? Pa ti si genije. Svi koji su studirali matematiku znaju da se mnogo vremena provede pokusavajuci izvesti nekakve kompleksne matematicke dokaze. Izneses tvrdnju, pa onda dokazes. Ama bas nikada mi nije palo na pamet da, kad sam upitan za dokaz, jednostavno kazem da sam ja ubijedjen da je to tako, pa bi svi morali to prihvatiti da jeste.
Maxxtro wrote:Ti takve ARGUMENTE ne priznajes jer si previse plitak i neobrazovan.
jos samo nesto da kazem za ovo, nemoj misliti da ces me nesto plaho obeshrabiriti ludjackim ad hominem napadima, to vise govori o osobi koja je spremna na ovakve stvari...inace kada neko nema valjan argument poseze za ad hominem fazonima da bi se oponent osporio.
shvati ovo vise jednom, mene mozes osporiti samo valjanim argumentom i dokazom, a ad hominem napadima ti mene samo uzdizes na ovom forumu
jer narod vidi kad se neko koprca u diskusiji a ko vjesto vlada situacijom
Ad hominem je logicka greska gdje, umjesto da se napada argument, napada se osoba koja ga iznosi. Ja sam uradio i jedno i drugo. Hocu reci, naveo sam ti jasno sve rupe u tvom rezonu neposredno prije tog citiranog dijela, nije moj problem ako ti nista ne razumijes. Ovo da si plitak je samo konstatacija cinjenice koja je evidentna svima nama ovdje.
Smrcak15 wrote:
Nek mi halali kolega arzuhal, ali postam Wiki jer na najjednostavniji način ti objašnjava. Nećemo ići u dubine i komplikacije poput Zemljine precesije.
Godina je vrijeme potrebno da Zemlja obiđe oko Sunca. Prema referentnoj točki u odnosu na koju se određuje puni obilazak Zemlje oko Sunca određeno je nekoliko godina ponešto različite duljine trajanja:
zvjezdana ili siderička godina (365 d 6 h 9 min 9,76 s = 365,256363 d) je vrijeme obilaska Zemlje oko Sunca s obzirom na sustav dalekih zvijezda;
tropska ili Sunčeva godina (365 d 5 h 48 min 46 s = 365,24219 d) je vrijeme između dvaju uzastopnih prolazaka Sunca proljetnom točkom;
anomalistička godina (365 d 6 h 13 min 52,6 s = 365,259636 d) je vrijeme potrebno da Zemlja ponovno prođe kroz istu točku na svojoj putanji (kroz perihel);
eklipsna ili drakonistička godina (346 d 14 h 52 min 54 s = 346,620075 d) je vrijeme između dvaju uzastopnih prolazaka Sunca istim uzlaznim čvorom Mjesečeve putanje.
Godišnji ciklus završava s povratkom Sunca u proljetnu točku. To je ciklus promjene godišnjih doba ili sezona, nazvan tropska ili Sunčeva godina. Praćenje perioda izmjene godišnjih doba bilo je jednim od najvažnijih praktičkih zadataka astronomije u prošlosti, zbog važnosti koju ta izmjena ima u ljudskoj djelatnosti. Stoga je već vrlo rano i u pojedinačnim, međusobno odvojenim civilizacijama, postignuta visoka točnost određivanja trajanja godine. Tropska ili Sunčeva godina je jednaka 365 d 5 h 48 min 46 s ili 365.24219 d.
Ako su civilizacije mogle da postignu visoku tačnost u određivanju trajanja godine, ne vidim razlog što se i Allah nije mogao potruditi. Ili Muhammed savs. Ali razumljivo, teško je brojčano kodirati Svemogućem riječima da zahvati i ono poslije decimale.
Helem nejse. Moj ti je savjet, s obzirom da si do sada pokazao nedostatak elementarnog znanja (postoji li elementarno neznanje?) iz više oblasti, od prirodnih do društvenih nauka, da se možda okreneš islamskoj jurisprudenciji i unesrećuješ braću muslimane svojim tumačenjima.
Smrle... uzmi par knjiga iz osnovne i srednje škole koje si pohađao. Obnovi gradivo da ne pišeš više ove kreacionističke gluposti.
I onda kaže što ad hominem... to je čovječe činjenica.