upropasti grah sa suhom ovcetionompalermo wrote:kako si plahu opisala, ne bi je čovjek nikad okusiopustopoljina wrote:[
sad sam se sjetila da kod nas kazu- ovcija pastrma(uzas), ali to nije stelja, da bar..stelja je bukvalno zuta osusena masnoca od ovce i kuhanje iste u grahu spada u malo stvari koje me mogu istjerati iz kuce.
...
a jok, plaha je prošarana ovčja suhotina, doduše uglavnom masna (bijela).....i brate nju je grehota stavljati u grah......ona ili ide nakoso, ili ide u kakav dobar čimbur....
Jedete li svinjetinu?
- Connaisseur Karlin
#2326 Re: Jedete li svinjetinu?
-
Fudo387
#2327 Re: Jedete li svinjetinu?
Pa jel mozes golim okom prepoznati razliku izmedju teletine i govedine?jeza u ledja wrote:Nego da se vratimo na bitniju temu - da li je "teletina" koja se prodaje kod nas ikad u stvari "govedina"? Isto vazi za "janjetinu", da li je ovca?
Malo mi cudno da je toliko kvalitetnog mesa sveprisutno na trzistu. A ono sto se zove "govedina" i "ovcetina" je haman pa za kerove.
Vise je nego ocigledna, plus ako je s kostima...ne znam kako ti moze podvaliti.
Ovcetina-janjetina, isti fazon.
- Maraschino
#2328 Re: Jedete li svinjetinu?
ma sve je stavio da lici i okusom i izgledom na kulen.Connaisseur Karlin wrote:Maraschino wrote:sta pricas, da vidis kako je to tuzlak upakovao...mmm prste da polizes.Connaisseur Karlin wrote: kulen je od svinjetine![]()
ako je stavio crnvenu papriku, moze
- pustopoljina
#2329 Re: Jedete li svinjetinu?
mi smo samo dijelili kuhinju, nisam mu se pacala u pos'o...njemu je ta plaha, visila sa ormara i on je to, ja mislim, jeo na sve moguce nacine, svaki dan...ali ona para od kuhanja se siri svuda...kad nareze ili nabrzaka napravi sa jajima, to prodje ispod radarapalermo wrote:kako si plahu opisala, ne bi je čovjek nikad okusiopustopoljina wrote:[
sad sam se sjetila da kod nas kazu- ovcija pastrma(uzas), ali to nije stelja, da bar..stelja je bukvalno zuta osusena masnoca od ovce i kuhanje iste u grahu spada u malo stvari koje me mogu istjerati iz kuce.
...
a jok, plaha je prošarana ovčja suhotina, doduše uglavnom masna (bijela).....i brate nju je grehota stavljati u grah......ona ili ide nakoso, ili ide u kakav dobar čimbur....
- Connaisseur Karlin
#2330 Re: Jedete li svinjetinu?
u BiH only, isto kao i govedja prsutaMarlboroGold wrote:Ne. Kulen je i goveđi.Connaisseur Karlin wrote:kulen je od svinjetineMaraschino wrote:...a govedji kulen?
- Connaisseur Karlin
#2331 Re: Jedete li svinjetinu?
ko voli miris bumbara u pecnici 
- jeza u ledja
#2332 Re: Jedete li svinjetinu?
Naravno da mogu, ali ne sjecam se pravo da ti kazem kad sam zadnji put kupovao sirovo meso kod nas. No znam da je genericki naziv za meso od krave "teletina", nikad "govedina". Odnosno rijetko kad.Fudo387 wrote:Pa jel mozes golim okom prepoznati razliku izmedju teletine i govedine?jeza u ledja wrote:Nego da se vratimo na bitniju temu - da li je "teletina" koja se prodaje kod nas ikad u stvari "govedina"? Isto vazi za "janjetinu", da li je ovca?
Malo mi cudno da je toliko kvalitetnog mesa sveprisutno na trzistu. A ono sto se zove "govedina" i "ovcetina" je haman pa za kerove.
Znas koliko je ovdje skupa teletina, pa kontam jel moguce da je skoro sve sto se prodaje kod nas, bilo u mesari, bilo radnji, bilo u restoranu, "teletina"?
- Connaisseur Karlin
#2333 Re: Jedete li svinjetinu?
bitno je da je tebi ukusno, nije losa idejaMaraschino wrote:ma sve je stavio da lici i okusom i izgledom na kulen.Connaisseur Karlin wrote:Maraschino wrote:
sta pricas, da vidis kako je to tuzlak upakovao...mmm prste da polizes.![]()
ako je stavio crnvenu papriku, moze
- MarlboroGold
#2334 Re: Jedete li svinjetinu?
Razlike su obično u boji mesa kod teletine i govedine. Teletina ima svjetliju boju mesa. Za jagnjetinu bi trebalo biti isto.jeza u ledja wrote:Nego da se vratimo na bitniju temu - da li je "teletina" koja se prodaje kod nas ikad u stvari "govedina"? Isto vazi za "janjetinu", da li je ovca?
- pustopoljina
#2335 Re: Jedete li svinjetinu?
pa kravlji.Fudo387 wrote:pa kakvog mozes?pustopoljina wrote:ja od ovce i koze ni sir ne mogu
mislim, sira?
u prodavnici samo zaobidjem frizider sa bijelim sirevima, prije sam morala njuskati, a onda skontala da su i kozji i ovciji u odnosu na kravlje puno bjelji.
ljubav_aha
bumbari
-
Fudo387
#2336 Re: Jedete li svinjetinu?
Pa jebi ga, zato u Bosni moras imat bar po jednog jarana koji je mesar, drot, advokat i doktor. Onda si siguran da bas jedes teletinu.jeza u ledja wrote:Naravno da mogu, ali ne sjecam se pravo da ti kazem kad sam zadnji put kupovao sirovo meso kod nas. No znam da je genericki naziv za meso od krave "teletina", nikad "govedina". Odnosno rijetko kad.Fudo387 wrote:Pa jel mozes golim okom prepoznati razliku izmedju teletine i govedine?jeza u ledja wrote:Nego da se vratimo na bitniju temu - da li je "teletina" koja se prodaje kod nas ikad u stvari "govedina"? Isto vazi za "janjetinu", da li je ovca?
Znas koliko je ovdje skupa teletina, pa kontam jel moguce da je skoro sve sto se prodaje kod nas, bilo u mesari, bilo radnji, bilo u restoranu, "teletina"?
- jeza u ledja
#2337 Re: Jedete li svinjetinu?
Za jagnje ne znam jer fakat rijetko kupujem. U Americi "veal" i "beef" je velika razlika u boji. Prepoznaje se iz aviona.MarlboroGold wrote:Razlike su obično u boji mesa kod teletine i govedine. Teletina ima svjetliju boju mesa. Za jagnjetinu bi trebalo biti isto.jeza u ledja wrote:Nego da se vratimo na bitniju temu - da li je "teletina" koja se prodaje kod nas ikad u stvari "govedina"? Isto vazi za "janjetinu", da li je ovca?
Ali "veal" je nesto pravo skupo i rijetko se prodaje, a "beef" je svugdje, odnosno 99% kravecih proizvoda bilo gdje je od "beef".
Kod nas je mescini velika vecina kravecih proizvoda od "teletine".
- jeza u ledja
#2338 Re: Jedete li svinjetinu?
Pa to ti govorim. Kod nas kad kaes "govedina", to odmah zvuci ko nivo mesa znj kvalitete.Fudo387 wrote: Pa jebi ga, zato u Bosni moras imat bar po jednog jarana koji je mesar, drot, advokat i doktor. Onda si siguran da bas jedes teletinu.
-
Fudo387
#2339 Re: Jedete li svinjetinu?
Dobro, onaj ovciji malo danfa, ili ti ima poseban smek kojeg ili volis ili ne volis. Stvarno nisi nikad jela vlasicki sir?pustopoljina wrote:pa kravlji.Fudo387 wrote:pa kakvog mozes?pustopoljina wrote:ja od ovce i koze ni sir ne mogu
mislim, sira?
u prodavnici samo zaobidjem frizider sa bijelim sirevima, prije sam morala njuskati, a onda skontala da su i kozji i ovciji u odnosu na kravlje puno bjelji.
ljubav_aha
bumbari![]()
- pustopoljina
#2340 Re: Jedete li svinjetinu?
to je kod nas junetina.jeza u ledja wrote:Naravno da mogu, ali ne sjecam se pravo da ti kazem kad sam zadnji put kupovao sirovo meso kod nas. No znam da je genericki naziv za meso od krave "teletina", nikad "govedina". Odnosno rijetko kad.Fudo387 wrote:Pa jel mozes golim okom prepoznati razliku izmedju teletine i govedine?jeza u ledja wrote:Nego da se vratimo na bitniju temu - da li je "teletina" koja se prodaje kod nas ikad u stvari "govedina"? Isto vazi za "janjetinu", da li je ovca?
govedina je bas kao ono starije meso za kuhanje, za supu...
junetina univerzalno
a teletina za kakvu maksuziju, bajram, nesto 'nako....ili opet za stare ljude, a i za djecu...i naravno za peci..teletina i krompiri. junetinu ako peces, to je ono...peci, polijevaj saftom, otkrij, pokrij...teletina ide u tepsiju.
ali fasirane snicle, punjene paprike, burek (nekad i teletina, nekad mijesano, ali ugl. junetina), one snicle sto se dinstaju...meso u varivima...sve je to junetina.
"place za kupusom, umire za jahnijom".
-
Fudo387
#2341 Re: Jedete li svinjetinu?
Ima junetina. Ne sortiramo mi bas to k’o ameri, sirloin, ribeye, t-bone...vec ‘nako, od oka, oSiCmi od plecke i haj zdravo.jeza u ledja wrote:Pa to ti govorim. Kod nas kad kaes "govedina", to odmah zvuci ko nivo mesa znj kvalitete.Fudo387 wrote: Pa jebi ga, zato u Bosni moras imat bar po jednog jarana koji je mesar, drot, advokat i doktor. Onda si siguran da bas jedes teletinu.
- pustopoljina
#2342 Re: Jedete li svinjetinu?
ama jesam.Fudo387 wrote:pustopoljina wrote:Dobro, onaj ovciji malo danfa, ili ti ima poseban smek kojeg ili volis ili ne volis. Stvarno nisi nikad jela vlasicki sir?Fudo387 wrote: pa kravlji.
ljubav_aha
bumbari![]()
cak nedavno. iskljucivo iz patriotskih razloga
mislim da sam jela ukupno oko 15-20 ovcijih i kozijih sireva...te probaj ovaj znas kakav je, te ovaj to je poznat...meh
al onda sam nasla vlasicki, al' kravlji
kao i fetu grcku, al' kravlju...al' nisam ja jedina budala koja kupuje fejk fetu i fejk vlasicki
-
palermo
#2343 Re: Jedete li svinjetinu?
Pa na zapadu se teletina i ne kolje.....kod nas jeste, hraniš tele da bi ga prodao mesaru ......krava se ne kolje jer ima svoju drugu funkciju, daje mlijeko......jeza u ledja wrote:
Naravno da mogu, ali ne sjecam se pravo da ti kazem kad sam zadnji put kupovao sirovo meso kod nas. No znam da je genericki naziv za meso od krave "teletina", nikad "govedina". Odnosno rijetko kad.
kad govorimo o mesarskim podvalam uglavnom je da se junetina podvaljuje pod teletinu.....ili govedina od junetinu
-
Fudo387
#2344 Re: Jedete li svinjetinu?
cuj iz patriotskih razlogapustopoljina wrote:ama jesam.
cak nedavno. iskljucivo iz patriotskih razloga u stvari, prosle godine. u travniku.
mislim da sam jela ukupno oko 15-20 ovcijih i kozijih sireva...te probaj ovaj znas kakav je, te ovaj to je poznat...meh
al onda sam nasla vlasicki, al' kravlji ono- nacin sirenja
kao i fetu grcku, al' kravlju...al' nisam ja jedina budala koja kupuje fejk fetu i fejk vlasick
sta si ti jela boktepito, nema vlasicki kravlji sir.
original je ovciji, plus sto se ovca u njega popisa, zato ima prepoznatljiv ukus
- pustopoljina
#2345 Re: Jedete li svinjetinu?
iz perioda kad sam to sve jela ili bila tjerana da jedem:Fudo387 wrote:Pa jel mozes golim okom prepoznati razliku izmedju teletine i govedine?jeza u ledja wrote:Nego da se vratimo na bitniju temu - da li je "teletina" koja se prodaje kod nas ikad u stvari "govedina"? Isto vazi za "janjetinu", da li je ovca?
jagnjetina- prvi maj, razanj...ili nekad na proljece u rerni...miris ima, ali mozes podnijeti, rozo, relativno brzo peceno i mekano.
Ako dodas zacina, manje se osjeti.
ovcetina-kurban
tamno meso, koje se kuha i kuha i kuha...pa su onda ljudi poceli janjce klati ili cak telad, krave...
al' dok sam bila kod majke, pa kad se pocnu dijeliti kurbani, odmah znas da se nekakva corba jede...i onda ja sebi izvadim ripe ili krompira ili mohunje i minimalno one vode i ostavim meso u loncu i uzmem najdeblju krisku kruha...a radujem se cani (ch) kiselog mlijeka poslije toga i tjesim se da dok to pojedem, dobijam kiselo mlijeko
a danasnja djeca nece ovo, hoce ono...bo'me sam ja morala pojesti ono sto je u tanjiru.
-
palermo
#2346 Re: Jedete li svinjetinu?
i to dvaput inače ne vrijediFudo387 wrote:cuj iz patriotskih razlogapustopoljina wrote:ama jesam.
cak nedavno. iskljucivo iz patriotskih razloga u stvari, prosle godine. u travniku.
kao i fetu grcku, al' kravlju...al' nisam ja jedina budala koja kupuje fejk fetu i fejk vlasick![]()
original je ovciji, plus sto se ovca u njega popisa, zato ima prepoznatljiv ukus
a bogami Fudo na Vlašiću prodaju i kravlji vlašićki sir....samo je jeftiniji od ovčjeg.....
- jeza u ledja
#2347 Re: Jedete li svinjetinu?
Ma ima, bar u Americi, teletina, ali isto tako goji se da bi se zaklalo mlado. Ne daju mu makEt.palermo wrote:Pa na zapadu se teletina i ne kolje.....kod nas jeste, hraniš tele da bi ga prodao mesaru ......krava se ne kolje jer ima svoju drugu funkciju, daje mlijeko......jeza u ledja wrote:
Naravno da mogu, ali ne sjecam se pravo da ti kazem kad sam zadnji put kupovao sirovo meso kod nas. No znam da je genericki naziv za meso od krave "teletina", nikad "govedina". Odnosno rijetko kad.
kad govorimo o mesarskim podvalam uglavnom je da se junetina podvaljuje pod teletinu.....ili govedina od junetinu
Aha, @Dofu, znaci junetina je ono sto je u Cemerici "beef". Mah, opet mi je malo cudna tolika sveprisutnost "teletine" kod nas.
U stvari, bice da definicija "teletine" u Bejha i "veal" u Cemerici nije ista.
- pustopoljina
#2348 Re: Jedete li svinjetinu?
i kravlja feta je jeftinija od prave, logicno...haj' pomuzi kravu, a haj' pomuzi ovcupalermo wrote:i to dvaput inače ne vrijediFudo387 wrote:cuj iz patriotskih razlogapustopoljina wrote:ama jesam.
kao i fetu grcku, al' kravlju...al' nisam ja jedina budala koja kupuje fejk fetu i fejk vlasick![]()
original je ovciji, plus sto se ovca u njega popisa, zato ima prepoznatljiv ukus....
a bogami Fudo na Vlašiću prodaju i kravlji vlašićki sir....samo je jeftiniji od ovčjeg.....
-
Fudo387
#2349 Re: Jedete li svinjetinu?
...da zakljucimo, pored drotova, advokata, mesara i doktora, moras biti dobar i sa cobanima.palermo wrote:i to dvaput inače ne vrijediFudo387 wrote:cuj iz patriotskih razlogapustopoljina wrote:ama jesam.
original je ovciji, plus sto se ovca u njega popisa, zato ima prepoznatljiv ukus....
jebi ga...
ma podvaljuju...sta.
- jeza u ledja
#2350 Re: Jedete li svinjetinu?
Ovciji sir - ovcije mlijeko je mnogo masnije i daje vise sira za manje mlijeka (doduse ne zbog masnoca). Ali valja mlijeko nafatat.
Meni su bugarska feta i spanski manchego jedni od najdrzazih sireva. (nemaju veze jedan s drugim, ali znam da su od ovce)
Meni su bugarska feta i spanski manchego jedni od najdrzazih sireva. (nemaju veze jedan s drugim, ali znam da su od ovce)