Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2326 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mk ultra »

HAVANA wrote:
mk ultra wrote:
HAVANA wrote:Pa uzeo je meni elktricar ovde za 4 dana posla 700km.Jedva stize.Stalno pun.Al dobar majstor.
Ima duplu moju dnevnicu inzinjera elektrotehnke
viđao sam da svašta spajaju, jer to ispitujem prije pustanja u pogon, al jebi ga...
E ovaj ne spaja.Ima tih za 2 stoje sto svasta spajaju.Jednom se opeko i nikad vise.Prosli je bio hit,udjem u hodnik,upalim svjetlo,dodjem do dnevnog i hocu da ugasim...kurko.Odem nazad u hodnik ugasim sad mi mrak...WTF :shock: :lol: Dotaknem frizider,pecka,bojler pecka...Podjem na sprat,upalim na stepenicama,popnem se gore,da ugasim...kurko. :lol: Ojjj jebem li ti uciteljicu,jedva napravio i rijesio,levat jednu komplet zicu zaboravio :lol: Kaze nema posla,kako ces imat konju. :-)
pa dobro, to kad zaboravi uzemljenje da spoji il kad nulu ne vrati nazad, zna malo da pecka :mrgreen:

ja sam znao fazu na uzemljenju nalaziti
nekoliko puta zamalo instrument spalio jer vrli majstor ne zna ni šta je spojio ni na kojem ormaru ima struje... :skoljka:
almir90

#2327 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by almir90 »

HAVANA wrote: E jebi ga,sta...Moze svasta ako nadjes put, ali u proizvodnju treba i investirati.Moze i mrtvacki sanduk ako ti je kalkulacija dobra.I znanje.Frajer radi pravo dobra kolica za trku pasa.Trci cuko i vuce naka kolica,ja umro od sege kad sam vidio.A radi super,to nesta trce pravo po engleskoj te cuke... :roll:
Problem i jeste što nemam vizije, još kad na to dodam svu zajebanciju koja me redovno poklopi u životu, popizdim sad pa sad. Ne odustajem ja tek tako, nisam ja takav. Ali dođe period kad bi jednostavno digao ruke od sve zajebancije i zatvorio se u šumu.

Bilo je meni dobro predprošle i prošle godine sa ovim poslovima koje radim; tek ove godine ide lošije posao i zarađujem gotovo upola manje para, a isto sati radim kao i prije.

Evo, ja za sebe kažem da sam neki prosječan čovjek (po znanju, vještinama itd.) - i kao takav ovdje sam, izgleda, opasno najebao. Imam dosta familije po inostranstvu (Italija, Austrija, Njemačka), i većina se je tamo usjpela skućiti. Neko je kupio stan, neko kuću, neko sagradio kuću, uglavnom snašla je se većina. Naravno radili su njih dvoje po dva posla. Ali radim i ja evo ovdje dva posla, pa tamam kad krenem u plus, nešto me baci nazad. Kad odeš u banku i pitaš za stambeni kredit, namiju se onako lagano, nosaš one papire, i dobiješ karinu.

I sad sva ova rasprava "gdje je bolje". Naravno da je vani bolje za prosječnog čovjeka, koji hoće da radi, ali nije dovoljno sposoban da ima samostalni posao. Već će raditi i po više poslova, i raditi kako treba, i svi zadovoljni na kraju, i gazda i oni. Mi nemamo sistem za takvog čovjeka, zaraditi sebi za kuću ili stan, pri tome radeći za nekoga, i radeći dodatno. Nije to sada generalizacija stvari, realnost je da ogroman broj ljudi i dalje radi za 400-600 KM. Jednostavno je većinu i vrijeme progutalo u takvim okolnostima, pogotovo za one koji imaju i djecu.

Pred kraj prošle godine i početkom ove imam novih članova familije koji su se odselili, borili se i ovdje, ali jednstavno nisu znali kako da se izbore sa svim preprekama. A niko nije neradnik, ljenčuga, kockar, alkoholičar; radili svi, trudili se, ali neće da krene i neće. Ni ja isto ne pušim, ne pijem, nikad u životu marke nisam u kladionici ostavio. Rođak je otišao kao medicinar, već je počeo da ganja da uči školu, sve ima za njega, jer hoće da uči, dobija i nove ponude. I ovi ostali isto tako.

I sva ova priča se svodi, da je običan, marljiv čovjek najebao u ovoj državi, jer mu treba pun kurac drugih sposobnosti da bi se izborio sa svime. Ti si druže Havana izborio sa svime, i čestitam ti na tome. Ali moraš biti iskren pa reći, da nisu svi toliko sposobni da prođu sve to, i ako bi želili da postignu uspjeh, i žele da rade. Ali splet okolnosti u životu je takav, jebat mu mater i životu; nekog ide, drugog ne ide koliko se god trudio. A koliko vidim is svojih primjera imaju zemlje koje trud ipak cijene.
HAVANA

#2328 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Naravno da nisu.Svega treba,srece,znanja,muda...Zato i kazem nek svako ide gdje smatra da ce mu biti bolje.Nema potrebe za osudama tudjih izbora i ismijavanjem vlastite domovine.Nikom glat ne ide.Ja sam se dobro napatio,al bas, do 27 godine ,a i danas je borba.Vjecito je borba.
almir90

#2329 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by almir90 »

HAVANA wrote:Naravno da nisu.Svega treba,srece,znanja,muda...Zato i kazem nek svako ide gdje smatra da ce mu biti bolje.Nema potrebe za osudama tudjih izbora i ismijavanjem vlastite domovine.Nikom glat ne ide.Ja sam se dobro napatio,al bas, do 27 godine ,a i danas je borba.Vjecito je borba.
Ma ne volim ni ja to kakva se rasprava vodi ovdje. Lijepa je država, ali ne valjala ovo što se dešava u njoj. A koliko god meni ili nekome drugom želja bila da se stvari poprave, nema nas dovoljno da to uradimo. Na kraju imaju samo dvije opcije, ili trpiti, ili otići.
512MB

#2330 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

BajramBarecula wrote:Ono sto mene zanima jest kako to da ovdje lete hiljade, bruto neto milioni, svi poslovni svi ozbiljni a vise na forumu 20h dnevno.

Ja se ne pretrgoh od posla nesta bogzna al opet nemam vremena ni da procitam ovo a kamoli da pisem po vazda
Ee nesh to nikad saznat :)
512MB

#2331 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

DearJohn wrote:
mirsek wrote:
DearJohn wrote: Ja imam podatke iz Skandinavije, dupli espresso 6 KM, kila bifteka 80 KM, kila jagnjeci kotleti 70 KM, kila suhih pilecih prsa 50, sve ovo ako kupujes u normalnoj radnji i ne ganjas extra pris u predgradjima. Stan dvosoban u gradu iznajmljivanje 2 000 KM. piva vani 12-14 KM na pristojnom mjestu (flasirana), hoces li dalje...? :-) Ne izmisljam.
Haj sad kod nas dupli espresso u SCC-u ili Vatri, janjetina kod Maksumica, nasa prosjecna plata vs. skandinavska prosjecna plata. Cijene su im 2-4 vece ali im je prosjecna plata (oko 3000 eura neto ) 8 puta veca od prosjecne u BiH ili 6 puta od prosjecne u Sarajevu.
Nije prosjecna plata u Svedskoj 3 000 neto. Ili jest ako rintas 10-12 sati na dan.
Duze od 10 sati na dan je zabranjeno rintat u Svedskoj.
Alfons Kauders

#2332 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Alfons Kauders »

Vjecita jeste, ali s 20 se lako boriti za milju mjesecno, s 25 ces raditi za istu cifru, mada ce ti trebati 25% vise love... s 30 ces mozda dobiti stotku vise, mada ce ti trebati 50% vise love nego s 20 godina u guzici. :D

Mogu i ja reci raji da se bore, navesti svoje primjere, ali jebiga ja se borim za neke druge cifre. Problem je sto kod nas raja gine za 800 maraka, a ne za 2000-3000 maraka.

Raja odrinta deceniju od 20 do 30 i neke... I na kraju ustede dovoljno love za Golfa V s 250,000 kilometara na satu... Na to im prodje cetvrt radnog vijeka, pa razumijem zasto se ljudi bas i ne bore, vec gledaju kako da se isfuraju tamo gdje takav krs auto i malcice bolji zivot mogu priustiti nakon nekoliko mjeseci stednje. :)
vodoinstalater

#2333 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by vodoinstalater »

HAVANA wrote:Naravno da nisu.Svega treba,srece,znanja,muda...Zato i kazem nek svako ide gdje smatra da ce mu biti bolje.Nema potrebe za osudama tudjih izbora i ismijavanjem vlastite domovine.Nikom glat ne ide.Ja sam se dobro napatio,al bas, do 27 godine ,a i danas je borba.Vjecito je borba.
Vecina ljudi koji odu cesto to cini nerado, pa iz nekog trenutnog tako da kazem jeda svasta i kazu uglavnom iz nemoci ili da sebe bez razlozno opravdaju od necega. Meni je i tvoj primjer covjeka koji je otisao ali se i vratio vrlo dobar. Svako ima svoju indivualnu perspektivu stvari.
Kada pricam sa ljudima obicno kazem da se moze i otici a moze se i vratiti, vrlo malo ce u BH stvari propustiti ako se izuzme blizina porodice. Vrati se covjek uglavnom pametniji nego sto je otisao a eto i po tvom primjeru, rijesi neke stvari za koje jako puno ljudi u Bosni tako reci zivi. Stan/kucu da zivi i mjesto da radi, a jos sam sebi oboje stvorio.

Neka je tebi sretan rodjendan!
512MB

#2334 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

HAVANA wrote:
madner wrote:Ti moje, ja tvoje. Samo posteno pa ko koga zajebe :)
Jesi siguran? :D
Ako vas dvojica zajedno imate vecu ratu (il primanja kako god) od mene, saljem vam u ponedeljak odma po stoju za cevape preko western union, posteno? :zjev:
madner

#2335 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

Sumnjam da je dnevnica upola manja, ako si prijavljen vidis pola cifre.
madner

#2336 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

512MB wrote:
HAVANA wrote:
Ako vas dvojica zajedno imate vecu ratu (il primanja kako god) od mene, saljem vam u ponedeljak odma po stoju za cevape preko western union, posteno? :zjev:
Dogovoreno, kreni prvi :D
supercali

#2337 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by supercali »

HAVANA wrote:
supercali wrote:
HAVANA wrote:Ja bi propo.
Mi bi danas za pivo radili 2 dana :lol:
Pa ja.Eto.Da sam vani, kad bi meni respo nakav doso sa 4 pive na poso,ko ti jutros? :D :bih: Odma baterije napunim.Bi dobar pazarni dan. :D
Znaci uz pivo ti donesoh i srece bar malo :thumbup:
HAVANA

#2338 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

512MB wrote:
HAVANA wrote:
Jebi ga.Ti si veliki austrijanac.Ja sam mali skromni bosanac.Skup ti je western,de paypal.
HAVANA

#2340 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Jebo ti to,tam ga ,vam ga...cerka 2 godina fakulteta,mala iduce u srednju,47 kuka dok si reko keks. :twisted:
512MB

#2341 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

madner wrote:
512MB wrote:
HAVANA wrote: Jesi siguran? :D
Dogovoreno, kreni prvi :D
11000011010100 pola od tog kreda :)
madner

#2342 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

Cuj pola od bruta kredit :D

2134 samo je baza 16 :D
muha_sa

#2343 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

hocetel da ja krenem kukat :?
512MB

#2344 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

madner wrote:Cuj pola od bruta kredit :D

2134 samo je baza 16 :D
Dabome da od bruta, nisam lud da od neta placam kredit :-)

Edit: jos Havanu pa da sracunamo :)
Last edited by 512MB on 16/09/2017 10:37, edited 1 time in total.
HAVANA

#2345 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:hocetel da ja krenem kukat :?
Za godine il repa?
HAVANA

#2346 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Jebo pare odose godine.Prodje ljeto trideseto godina mi zao nije :pijani:
muha_sa

#2347 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

repa :(

kokuzu je u augustu zima :(
512MB

#2348 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

HAVANA wrote:Jebo pare odose godine.Prodje ljeto trideseto godina mi zao nije :pijani:
Happy b-day Havana :janpi:
uglavnomja

#2349 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by uglavnomja »

havana, sretan rodjendan :serbo:
Edin H.

#2350 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Edin H. »

mk ultra wrote:
HAVANA wrote: E ovaj ne spaja.Ima tih za 2 stoje sto svasta spajaju.Jednom se opeko i nikad vise.Prosli je bio hit,udjem u hodnik,upalim svjetlo,dodjem do dnevnog i hocu da ugasim...kurko.Odem nazad u hodnik ugasim sad mi mrak...WTF :shock: :lol: Dotaknem frizider,pecka,bojler pecka...Podjem na sprat,upalim na stepenicama,popnem se gore,da ugasim...kurko. :lol: Ojjj jebem li ti uciteljicu,jedva napravio i rijesio,levat jednu komplet zicu zaboravio :lol: Kaze nema posla,kako ces imat konju. :-)
pa dobro, to kad zaboravi uzemljenje da spoji il kad nulu ne vrati nazad, zna malo da pecka :mrgreen:

ja sam znao fazu na uzemljenju nalaziti
nekoliko puta zamalo instrument spalio jer vrli majstor ne zna ni šta je spojio ni na kojem ormaru ima struje... :skoljka:
:D :-)
Post Reply