- NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post Reply
madner

#2326 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by madner »

Naravno da je ARBiH imala vece ofanzivne akcije, neke uspjesne neke manje uspjesne.
seln

#2327 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by seln »

Banksy wrote:
Reuf, odličan, najzad neko, suština, to je to,

3:45 - 7:20

Nije Reuf toliko dobar koliko je signifikantno misljenje i stanje u Srbiji. Ovaj hipster cetnik je to vrlo dobro pokazao.
Za ne povjerovati koliko puta u jednoj recenici kaze "srbi" i "srpski".
seln

#2328 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by seln »

madner wrote:Naravno da je ARBiH imala vece ofanzivne akcije, neke uspjesne neke manje uspjesne.
..a uspjeh je direktno ovisio o dvije stvari: naoruzanje i skolovani oficiri.
I jedno i drugo je danas bolje u odnosu na rat.
madner

#2329 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by madner »

seln wrote:
madner wrote:Naravno da je ARBiH imala vece ofanzivne akcije, neke uspjesne neke manje uspjesne.
Treci faktor je bio najbitniji, snaga protivnika.

Nema vise JNA da ostavi oruzje 5 korpusa i prebaci oficirski kadar, sada je bare bare a brojke jasne. :D
Pilaw_Pavlaka

#2330 Re: RE: Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Pilaw_Pavlaka »

insomnia78 wrote:
prog321 wrote:Kako god okreneš Bosnjaci su sila za kanarince u okruženju.
92 se nikad ponovit neće :-D
Jasta. Skoro pa ko Palestinci. Sabilo vas u rezervat u kojem nema struje, vode il grijanja.
Ako tako pogledas onda su i Izraelci u rezervatu. Ne kontrolisu vise teritorija od nas. I budala zna da je BiH toliko suplja i nenaseljena da 50% drzave moze promijeniti vlasnika za 7 dana.

Hrvati vole crtati mape pa onda kazu ovako:

"Vi ste na 23% teritorija""

Kao da je postotak teritorija bitan. Koliko stanovnika zivi od Livna do Glamoca, Kupresa, Bosanskog Petrovca, Kljuca? Tu ne zivi apsolutno niko skoro. Par staraca, ovaca i vukova, medjeda. Sve sama polja i sume, planine. Ali oni to eto kontroliraju. Sta se tu ima kontrolirati poBogu? Koji resurci, industrija, gradovi?

Tako to ne funkcionise u ratu. Kada je pao Alep; rat je zavrsen bio. Nikakave fajde nije bilo sto Slobodna Sirijska Armija kontrolise 30% teritorija. Cim je pao kljucan grad sve je zavrseno. Svi mediji su pisali o tome da je rat zavrsen a Turska i Rusija se odmah posle pada dogovaraju. Tako je i u BiH. Cim padne Mostar zapadni (koji ima 40.000 Hrvata u njemu), nema poenta pricati o zaledju i poljima, sumama koji ga okruzuju.

60% BiH cine planine i sume. Najbitnije je kontrolisati velike gradove, glavne komunikacijske linije (Sarajevo, Mostar, Hrvatska granica te Sarajevo, Zenica, Brcko te Mostar, Bihac). Sve ostalo je nebitno.
Last edited by Pilaw_Pavlaka on 14/01/2017 13:10, edited 1 time in total.
volta dzontra

#2331 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by volta dzontra »

Alfons Kauders wrote:
volta dzontra wrote:Pa vi nemate razlicith politickih opcija. Taj neki pluralizam je za unutarnju upotrebu. Realno sta se mene tice hoce li vjeronauk u KS ulazit u prosjek ili nece. Ta unutarnja trvenja, sekularisti-islamisti light, borbe oko toga tko ce dijeliti gradjevinske dozvole po sarajevskim opcinama su unutarbosnjacko pitanje... Sve bosnjacke stranke zastupaju ideju smanjenja kolektivnih politickih prava i smanjenja zastita od preglasavanja u predstavnicim domovima s tim da je ova kvaziljevica tu puno radikalnije. SDA bosnjackim glasovima bita Bosnjaka a SDP isto bosnjackim glasovima bira Hrvata gdje ne moze pored SDA progurati Bosnjaka...
Da, zato jer nas mrzite, jer smo vam svi isti, kao sto sam vec rekao.

To nije nas problem, niti je nesto sto mozemo rijesiti.

Od milion i po ljudi, niste u stanju navesti niti jedno jedino ime koje vam ne smeta. To isto ne vazi za vase odnose sa Srbima, pa se da zakljuciti gdje su vam prioriteti i afiniteti.

Ponavljam, to je vas problem, ne nas. Ne znam sta ocekujete, kako mislite naci sugovornika kad vam niko ne valja? Mislim fakat, to jednostavno nije racionalno razmisljanje...
Ja se i ti savrseno slazemo. Sa Srbima nas je cvrsce povezala cinjenica da su nas stajali kad nas je Zlatko Zapadna Njemacka povaljivao. Neke generalne jedinstvene politike sa Srbima nema osim sto imamo isti odnos prama praksi preglasavanja i izmisljanja Hrvata i Srba kojih se rodbina u drugo koljeno stidi. Niti mi vidimo ikoga na bosnjackoj politickoj sceni tko moze ista pregovarati s Hrvatima da isto jutro ne bude proglasen izdajnikom.
Jednako tako vi isto smatrate da je jedini put naprijed Hrvate jos vise majorizirati i preglasavati. Svaki dogovor s Hrvatima smatrate rusenjem drzave.

Slozili smo se. Dogovora nema. Rahat patnja. Ti mislis da ce rat. Ja mislim da nece jer Srbi nece ici do kraja ako ne budu imali medjunarodnu podrsku. Ako imadnu podrsku u (sto je za mene SF) onda vam je svejedno jer onda necete napasti.
Alfons Kauders

#2332 Re: RE: Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Alfons Kauders »

insomnia78 wrote:
seln wrote:
klavirdžija wrote: Kao što već napisah, svako poređenje sa Izraelom je smiješno. Izraelci u toj Americi imaju lobi koji mi nemamo ni u BH parlamentu.

"Ozbiljna" egipatska vojska se raspala i zakmečala nakon par dana napada. Armija BiH za tri i po godine rata nije do Oluje pod američkom paskom i uz njihovu podršku iz zraka itd napravila veću ofanzivnu akciju, a ti bi sada nešto "oslobađao".

Odakle dolazi repromaterijal za te silne fabrike municije, zapitaš li se kada?
Kako volim kad se "Bosnjaci" pocnu otkivati...
zaboravaljas jednu sitnicu, Mitre: za razliku od 1992, sada postoji priznata i legalna drzava i vlast.
I ta ista vlast ima potpuno pravo da kupuje i uvozi oruzje.
Znam, ti se nadas intervenciji matice. Pa, vidjecemo, pred nama je.
Hoces reci da je vlada iz 92-e bila nepriznat i nelegalna?
Ne, vec da je na snazi bio embargo.
insomnia78

#2333 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by insomnia78 »

Al kad krenu poredjenja Bosne i Izraela [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
insomnia78

#2334 Re: RE: Re: RE: Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by insomnia78 »

Alfons Kauders wrote:
insomnia78 wrote:
seln wrote: Kako volim kad se "Bosnjaci" pocnu otkivati...
zaboravaljas jednu sitnicu, Mitre: za razliku od 1992, sada postoji priznata i legalna drzava i vlast.
I ta ista vlast ima potpuno pravo da kupuje i uvozi oruzje.
Znam, ti se nadas intervenciji matice. Pa, vidjecemo, pred nama je.
Hoces reci da je vlada iz 92-e bila nepriznat i nelegalna?
A sad bi orvorili market pa narucuj preko interneta
Bodkin

#2335 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Bodkin »

madner wrote:
seln wrote:

Nema vise JNA da ostavi oruzje 5 korpusa i prebaci oficirski kadar, sada je bare bare a brojke jasne. :D
Bare bare bez sr/hr :D samo budala moze zanemariti cinjenicu da je u bih uvijek trokut. Hrvati 93 najbolje pokazali. Danas na jednoj, sutra na drugoj strani
seln

#2336 Re: RE: Re: RE: Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by seln »

insomnia78 wrote:
Alfons Kauders wrote:
insomnia78 wrote: Hoces reci da je vlada iz 92-e bila nepriznat i nelegalna?
Dusa su mi pametnjakovici tipa " ja sam uevropi i nazapadu, ja znam naj bolje".
Last edited by seln on 14/01/2017 13:17, edited 1 time in total.
seln

#2337 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by seln »

Bodkin wrote:
madner wrote:
seln wrote: ..a uspjeh je direktno ovisio o dvije stvari: naoruzanje i skolovani oficiri.

Bare bare bez sr/hr :D samo budala moze zanemariti cinjenicu da je u bih uvijek trokut. Hrvati 93 najbolje pokazali. Danas na jednoj, sutra na drugoj strani
Pitaj Dodu, on je licno izjavio da ne bi opstali dva dana.
Ali niko ti ne brani da se tjesis.
Pilaw_Pavlaka

#2338 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Pilaw_Pavlaka »

insomnia78 wrote:Al kad krenu poredjenja Bosne i Izraela [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
Izrael je mini drzavica a parira Egiptu koji je velesila u regionu sa 80 miliona stanvonika. Egipat moze mobilizirati trsotruko vise ljudi nego sto Izrael ima stanovnika. Pored toga imaju Siriju , Hezbollah i Iran, Palestince itd. Dakle mi nismo Izrael ali ni oni nisu velesila. Hrvati kao zaledje imaju Hrvatsku u kojoj zivi 3.5 miliona Hrvata po zadnjem popisu. I naravno da je Hrvatska u NATO paktu i pod kontrolom SAD-a.

Dakle Bosnjaci 1992. su imali JNA protiv sebe. A sto se tice vojne tehnike nisu imali nista. Prvi tenk su zaplijenili sami. Danas bi se moglo formirati na samom pocetku recimo 10 oklopnih brigada i da svaka od njih ima 20 oklopnih vozila i 10 tenkova. To je 1992. bilo naucna fantstika. A sa drue strane su bile ozbiljne vojske.

I naravno da je nebitno ko kontrolise Glamocko Polje jer tamo nema nista. A to je 20% BiH. Bitno je ko kontrolise kljucne gradove i glavne komunikacijske linije, vojnu industriju.
Last edited by Pilaw_Pavlaka on 14/01/2017 13:19, edited 2 times in total.
arzuhal

#2339 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by arzuhal »

Kako Dodik lijepo kaže, za razliku od tzv. opozicije iz SzP: Mi vodimo proaktivnu politiku, kreiramo projekte i iznosimo ih, a od rekacija na te naše ideje i projekte od strane političara u BiH i iz MZ-a zavise i naši budući potezi.

Toga nema ni kod tzv. probosanskih snaga, nema proaktivne politike, samo se reaguje na nečiju politiku, primarno SNSD-ovsku.

Da je sad 2018. i da su sutra izbori, glasao bih za GS bez trena razmišljanja...
insomnia78

#2340 Re: RE: Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by insomnia78 »

Pilaw_Pavlaka wrote:
insomnia78 wrote:Al kad krenu poredjenja Bosne i Izraela [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
Izrael je mini drzavica a parira Egiptu koji je velesila u regionu sa 80 miliona stanvonika. Egipat moze mobilizirati trsotruko vise ljudi nego sto Izrael ima stanovnika. Pored toga imaju Siriju , Hezbollah i Iran, Palestince itd. Dakle mi nismo Izrael ali ni oni nisu velesila. Hrvati kao zaledje imaju Hrvatsku u kojoj zivi 3.5 miliona Hrvata po zadnjem popisu. I naravno da je Hrvatska u NATO paktu i pod kontrolom SAD-a.

Dakle Bosnjaci 1992. su imali JNA protiv sebe. A sto se tice vojne tehnike nisu imali nista. Prvi tenk su zaplijenili sami. Danas bi se moglo formirati na zamom pocetku recimo 10 oklopnih brigada i da svaka od njih ima 20 oklopnih vozila i 10 tenkova. To je 1992. bilo naucna fantstika. A sa drue strane su bile ozbiljne vojske.
[emoji1] [emoji1] [emoji1]
seln

#2341 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by seln »

arzuhal wrote:
Da je sad 2018. i da su sutra izbori, glasao bih za GS bez trena razmišljanja...
I zajebao bi se... vec sam vidio dovoljno havera koji znaju opasno pricati.
Ja bih glasao za onog ko bi poceo traziti politicke saveznike i sredstva za eventualnu kupovinu oruzja.
madner

#2342 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by madner »

Bodkin wrote:
madner wrote:
seln wrote: ..a uspjeh je direktno ovisio o dvije stvari: naoruzanje i skolovani oficiri.

Bez sr/hr ni blizu bare bare.
Bas 93 se to najbolje pokazalo.
insomnia78

#2343 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by insomnia78 »

seln wrote:
insomnia78 wrote:
Alfons Kauders wrote: Ne, vec da je na snazi bio embargo.
Dovoljno je da te Rusija, Kina i Fr ili Eng, pa cak i sam jedna od pobrojanih, blokiraju i mozes se pusiti. Plus sto svi zaboravljate cinjenicu da bi se u prvoj sedmici rata volsebno pojavilo na desetine braće iz evrope zeljne pomoci herojskoj borbi bejha muslimana, nije da to vec nismo vidjeli, i dodajuci im nase domace kretene dobio bi sirijski scenario
Banksy

#2344 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Banksy »

seln wrote:
Banksy wrote:
Reuf, odličan, najzad neko, suština, to je to,

3:45 - 7:20

Nije Reuf toliko dobar koliko je signifikantno misljenje i stanje u Srbiji. Ovaj hipster cetnik je to vrlo dobro pokazao.
Četnik Dveri je došao s agendom i spremnom predizbornom pričom, namjerno ga se dovelo da dominira i bude brutalan, N1 je otvoreno prosrpska, to stalno rade, ali Reuf mi je ovdje zanimljiv jer je dobro dijagnosticirao naše stanje, a čini mi se da prvi put čujem da neko javno i otvoreno kaže da Bakir i SDA žele podjelu zemlje i da zato nema adekvatne rekacije na Dodikovo ponašanje, a ne zato što su u Sarajevu ''nesposobni i neznalice'', dobro je da se o tome počne otvoreno...
and

#2345 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by and »

volta dzontra wrote:
Alfons Kauders wrote:
volta dzontra wrote:Pa vi nemate razlicith politickih opcija. Taj neki pluralizam je za unutarnju upotrebu. Realno sta se mene tice hoce li vjeronauk u KS ulazit u prosjek ili nece. Ta unutarnja trvenja, sekularisti-islamisti light, borbe oko toga tko ce dijeliti gradjevinske dozvole po sarajevskim opcinama su unutarbosnjacko pitanje... Sve bosnjacke stranke zastupaju ideju smanjenja kolektivnih politickih prava i smanjenja zastita od preglasavanja u predstavnicim domovima s tim da je ova kvaziljevica tu puno radikalnije. SDA bosnjackim glasovima bita Bosnjaka a SDP isto bosnjackim glasovima bira Hrvata gdje ne moze pored SDA progurati Bosnjaka...

Od milion i po ljudi, niste u stanju navesti niti jedno jedino ime koje vam ne smeta. To isto ne vazi za vase odnose sa Srbima, pa se da zakljuciti gdje su vam prioriteti i afiniteti.

Ponavljam, to je vas problem, ne nas. Ne znam sta ocekujete, kako mislite naci sugovornika kad vam niko ne valja? Mislim fakat, to jednostavno nije racionalno razmisljanje...
Ja se i ti savrseno slazemo. Sa Srbima nas je cvrsce povezala cinjenica da su nas stajali kad nas je Zlatko Zapadna Njemacka povaljivao. Neke generalne jedinstvene politike sa Srbima nema osim sto imamo isti odnos prama praksi preglasavanja i izmisljanja Hrvata i Srba kojih se rodbina u drugo koljeno stidi. Niti mi vidimo ikoga na bosnjackoj politickoj sceni tko moze ista pregovarati s Hrvatima da isto jutro ne bude proglasen izdajnikom.
Jednako tako vi isto smatrate da je jedini put naprijed Hrvate jos vise majorizirati i preglasavati. Svaki dogovor s Hrvatima smatrate rusenjem drzave.

Slozili smo se. Dogovora nema. Rahat patnja. Ti mislis da ce rat. Ja mislim da nece jer Srbi nece ici do kraja ako ne budu imali medjunarodnu podrsku. Ako imadnu podrsku u (sto je za mene SF) onda vam je svejedno jer onda necete napasti.
Sa srbima vas je najčvršće povezivala činjenica da imate isti odnos prema budućnosti BiH.
Jedini put naprijed je stvaranje normalne države, a to je u zadnje vrijeme napokon shvaćeno i u EU i Hrvatskoj i drago mi je da postoje naznake da će se ići u tom smjeru. :D
Alfons Kauders

#2346 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Alfons Kauders »

volta dzontra wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ja se i ti savrseno slazemo.
Ocito ne. :)
Sa Srbima nas je cvrsce povezala cinjenica da su nas stajali kad nas je Zlatko Zapadna Njemacka povaljivao.

Zlatko je light varijanta u odnosu na ono sto ce nastupiti ako zasjedne pravi nacionalista.
Neke generalne jedinstvene politike sa Srbima nema osim sto imamo isti odnos prama praksi preglasavanja i izmisljanja Hrvata i Srba kojih se rodbina u drugo koljeno stidi. Niti mi vidimo ikoga na bosnjackoj politickoj sceni tko moze ista pregovarati s Hrvatima da isto jutro ne bude proglasen izdajnikom.
Netacno. Zapravo ne znam ko je ikad obziljno "proglasen" izdajnikom... Jer koliko vidim, svi su uspjesno pregovarali i pravili koalicije s HDZ, svi osim SDP-a. I to ne znaci da su odbili pregovarati sa Hrvatima, vec iskljucivo sa HDZ BiH, ne sa HDZ 1990 ili ostalim strankama sa hrvatskim predznakom. Dakle nidje veze tvrdnja.
Opet netacno, a i zavisi sta se smatra preglasavanjem. Vidis, Bosnjaka jednostavno ima vise, i uvijek ce davati vise glasova, placati vise poreza, te imati vise utjecaja. To se ne moze promijeniti i to nije "preglasavanje"... Zapravo, hajde navedi mi par primjera "preglasavanja" i "majorizacije" na koje se pozivas - osim Komsica.

Vama je "preglasavanje" cim nesto ne bude po vasem, odnosno vi danas smatrate da su Hrvati "preglasani" svaki put kada Bosnjaci ne podrze neki zahtjev. Pa stani malo, koje je onda rjesenje? Da se nikad ne ospori nista sto dolazi iz HDZ-a, jer je to zaboga "preglasavanje" i "majorizacija" cijelog naroda.

HDZ vazda u vlasti, sa 100,000 glasova imaju vise utjecaja i pozicija od bosnjackih stranaka sa 2-3 puta vise glasaca... I to navodite kao primjer obespravljenosti? Kad god nesto ne bude 100% po vasem, vi ste jadni obespravljeni. Isto djeca matere mi...
Nece biti rat, ali i ne mora. Uostalom sta je danas rat? Simetricni? Asimetricni? Gerilski? Pubuna? Sukob niskog intenziteta?

Sukoba ce svakako biti, ako se ne promijeni kurs, to je sasvim izvjesno. Da li cemo ih nazvati ratom ostaje da se vidi. Da li ce trajati par dana ili decenija takodjer ostaje da se vidi. Cinjenica je da ni Srbija ni Hrvatska ovdje ne mogu priustiti duzi sukob, kao ni Srbi i Hrvati u BiH. Ne mozemo ni mi, ali za razliku od Srba i Hrvata, mi nemamo izbora, a sto se mora nije tesko. :)
arzuhal

#2347 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by arzuhal »

seln wrote:
arzuhal wrote:
I zajebao bi se... vec sam vidio dovoljno havera koji znaju opasno pricati.
Ja bih glasao za onog ko bi poceo traziti politicke saveznike i sredstva za eventualnu kupovinu oruzja.
Barem bih promijenio...Za njih nisam dosad glas'o...ne bi me barem mogli zeznut na neki novi način...
seln

#2348 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by seln »

insomnia78 wrote:
seln wrote:
insomnia78 wrote:
Dovoljno je da te Rusija, Kina i Fr ili Eng, pa cak i sam jedna od pobrojanih, blokiraju i mozes se pusiti. Plus sto svi zaboravljate cinjenicu da bi se u prvoj sedmici rata volsebno pojavilo na desetine braće iz evrope zeljne pomoci herojskoj borbi bejha muslimana, nije da to vec nismo vidjeli, i dodajuci im nase domace kretene dobio bi sirijski scenario
To ti bacao Fin de Bagnol?

Image
Alfons Kauders

#2349 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:
seln wrote: Nije Reuf toliko dobar koliko je signifikantno misljenje i stanje u Srbiji. Ovaj hipster cetnik je to vrlo dobro pokazao.
Četnik Dveri je došao s agendom i spremnom predizbornom pričom, namjerno ga se dovelo da dominira i bude brutalan, N1 je otvoreno prosrpska, to stalno rade, ali Reuf mi je ovdje zanimljiv jer je dobro dijagnosticirao naše stanje, a čini mi se da prvi put čujem da neko javno i otvoreno kaže da Bakir i SDA žele podjelu zemlje i da zato nema adekvatne rekacije na Dodikovo ponašanje, a ne zato što su u Sarajevu ''nesposobni i neznalice'', dobro je da se o tome počne otvoreno...
O tome se "otvoreno" prica vec 25 godina pa nikom nista. Mislis da to prosjecan glasac SDA ne zna?

Zna, samo ne smije priznati. :)
Banksy

#2350 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Banksy »

arzuhal wrote:Kako Dodik lijepo kaže, za razliku od tzv. opozicije iz SzP: Mi vodimo proaktivnu politiku, kreiramo projekte i iznosimo ih, a od rekacija na te naše ideje i projekte od strane političara u BiH i iz MZ-a zavise i naši budući potezi.

Toga nema ni kod tzv. probosanskih snaga, nema proaktivne politike, samo se reaguje na nečiju politiku, primarno SNSD-ovsku.

Tačno, i to je ono oko čega se treba najviše zabrinuti, ne oko Dodika i Zagreba jer je to jasno i lako predvidivo.

Konfuzija, šutnja, impotencija, pogubljenost, pa bogami i propast političkog Sarajeva, nezapamćena od samostalnosti, je ono što najviše brine.
Post Reply