Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Moderator: anex
- escobar__
#2326 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Nema zelenog vala, urađeno minimalno 10 novih usporivača od čega je čak 7 na glavnoj saobraćajnici kroz grad, neriješene raskrsnice Batva, Paša Bunar, Livnica, neproširena Džafer Mahala, omogućeno šetanje pješacima ispod jebenog pješačkog mosta u koji su logično skršene solidne pare...
Jebem li im milu majku bolesnu.
- Alfons Kauders
#2327 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ne zaboravimo da je jedan od razloga osnivanja famoznog preduzeća za saobraćaj, komunikacije i naplatu parkinga bio upravo taj - da se napravi zeleni val.escobar__ wrote:Nema zelenog vala, urađeno minimalno 10 novih usporivača od čega je čak 7 na glavnoj saobraćajnici kroz grad, neriješene raskrsnice Batva, Paša Bunar, Livnica, neproširena Džafer Mahala, omogućeno šetanje pješacima ispod jebenog pješačkog mosta u koji su logično skršene solidne pare...
To je bilo prije desetak godina
- escobar__
#2328 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Kad smo već kod SIK, podsjetnik da su i na Slatini "unaprijedili" saobraćaj tako što su cestu od pošte do NTC napravili jednosmjernom (da bi mogli haračit na parkingu), a drugi smjer praktično preusmjerili kroz stambenu ulicu koja prolazi pokraj Supermarketa Bingo.Alfons Kauders wrote:Ne zaboravimo da je jedan od razloga osnivanja famoznog preduzeća za saobraćaj, komunikacije i naplatu parkinga bio upravo taj - da se napravi zeleni val.escobar__ wrote:Nema zelenog vala, urađeno minimalno 10 novih usporivača od čega je čak 7 na glavnoj saobraćajnici kroz grad, neriješene raskrsnice Batva, Paša Bunar, Livnica, neproširena Džafer Mahala, omogućeno šetanje pješacima ispod jebenog pješačkog mosta u koji su logično skršene solidne pare...
To je bilo prije desetak godina
-
costacurta
#2329 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Jutros kad sam prošao dionicom od Brčanske do Kreke prva asocijacija na pređeni put bila mi je scena iz Kung Fu pande:
Jao debila braćo mila. Katastrofa!!
Jao debila braćo mila. Katastrofa!!
-
negredo
#2330 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
I jos da dodam kad smo vec u Tz, umjesto kruznog ili nekog drugog rjesenja na hametovoj pijaci, lole ukinule lijeva skretanje u i sa stupina, zato je sad kod hotela Tuzla"igraonica", narocito oko 4 sata. Genius 
-
prof.
#2331 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
mislim da je ovo jedinstven slučaj u svijetu da se napravi kružni tok, čija svrha je da uspori saobraćaj pri ulasku u raskrnicu, a onda u 50 metara ispred kružnog toka naknadno naprave dva usporivača!!escobar__ wrote:Minvajl u Tuzli, najnoviji usporivač brzine ovog puta 30 metara udaljen od jednog postavljenog prije mjesec-dva dana, a sve to na glavnoj saobraćajnici kroz grad.
![]()
![]()
c/p: SSC Forum
naravno uzrok je retardirano projektovani kružni tok a nije ni čudo kad vidiš koji bolidi sjede u zavodima
vidim da nisam jedini kojem se zgadila vožnja po tuzli, možda je to strategija da smanje zagađenje, da nam toliko postave ovih gluposti da na kraju i ne palimo auta
- Alfons Kauders
#2332 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ja tamo više i ne idem. Stupine ni pod razno, kao ni od Elektrodistribucije do kružnog. Napravili su zakrčenje i ćao. Ko mora nek ide, ali ja samo okolo, južnom ili sjevernom. Totalni jebeni idioti.negredo wrote:I jos da dodam kad smo vec u Tz, umjesto kruznog ili nekog drugog rjesenja na hametovoj pijaci, lole ukinule lijeva skretanje u i sa stupina, zato je sad kod hotela Tuzla"igraonica", narocito oko 4 sata. Genius
- escobar__
#2333 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Na Karauli nema semafora i saobraćaj je usmjeren na staru trasu.
- Alfons Kauders
#2334 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Znači valja se do proljeća ili ljeta patiti starim putem...escobar__ wrote:Na Karauli nema semafora i saobraćaj je usmjeren na staru trasu.
- So What!
#2335 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Vlada FBiH raspodjelila 270 miliona KM za ceste: Ovo su dionice u izgradnji
Klix
Vlada FBiH usvojila je odluku o kapitalnim transferima javnim preduzećima - izgradnju autocesta i brzih cesta" u iznosu od 270.000.000 KM utvrđenih budžetom, a odluka je objavljena u Službenim novinama.
Ovim sredstvima finansirat će se izgradnja brze ceste Lašva - Nević polje u iznosu od 66.000.000 KM, zatim izgradnja ove ceste kroz poslovnu zonu Vitez u iznosu od 34.000.000, KM, kao i izgradnja južne obilaznice Mostara u iznosu od 7.000.000 KM.
Također novac je predviđen za izgradnju brze ceste Prača - Goražde, LOT 1 tunel Hranjen, te projekt izgradnje i rješavanja spoja magistralnih cesta M6.1 i M17 i sanacija i rekonstrukcija magistralnih cesta u gradu Mostaru u iznosu od 13.000.000 KM.
Nadalje, predviđena je izgradnja poddionica Šićki Brod - Đurđevik na trasi ceste Tuzla -Sarajevo u iznosu od 40.000.000 KM.
- So What!
#2336 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Solidan novac je raspoređen i najpozitivnija vijest je da su se napokon počele spominjati finansije brze ceste Lašva - Nević Polje.
- 100 miliona KM je predviđeno za brzu cestu Lašva - Nević Polje i to za dionice Kaonik - Vitez i obilaznica Vitez.
- 7 miliona KM je predviđeno Južnu obilaznicu Mostara, kao početak brze ceste Mostar - Široki Brijeg - Imotski.
- 13 miliona KM za rekonstrukciju magistralnih cesta u Mostaru, M6.1 i M17, kao i rekonstrukciju njihovog spoja.
- 40 miliona KM za rekonstrukciju magistralne ceste M18 na dionici Šićki Brod - Đurđevik, vjerovatno kao ranije spominjana obilaznica oko Živinica.
Za tunel Hranjen nije naveden iznos, ali ako je odobreno 270 miliona, a sve sabrano iznad je 160 miliona, ostalih 110 miliona teško da ide na sam tunel jer probijanje i primarna podzida na tunelu košta oko 80 miliona, tako da za ostali novac, novinari nisu naveli gdje bi trebao da ide.
- 100 miliona KM je predviđeno za brzu cestu Lašva - Nević Polje i to za dionice Kaonik - Vitez i obilaznica Vitez.
- 7 miliona KM je predviđeno Južnu obilaznicu Mostara, kao početak brze ceste Mostar - Široki Brijeg - Imotski.
- 13 miliona KM za rekonstrukciju magistralnih cesta u Mostaru, M6.1 i M17, kao i rekonstrukciju njihovog spoja.
- 40 miliona KM za rekonstrukciju magistralne ceste M18 na dionici Šićki Brod - Đurđevik, vjerovatno kao ranije spominjana obilaznica oko Živinica.
Za tunel Hranjen nije naveden iznos, ali ako je odobreno 270 miliona, a sve sabrano iznad je 160 miliona, ostalih 110 miliona teško da ide na sam tunel jer probijanje i primarna podzida na tunelu košta oko 80 miliona, tako da za ostali novac, novinari nisu naveli gdje bi trebao da ide.
-
mistek
#2337 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
A kuda ide ta zaobilaznica oko Živinica? Samo da hoće početi vršiti pritisak oko toga, pa kako god, da se krene u nešto.
- escobar__
#2338 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sve neki projekti jarane, rek'o bi čovjek ceste će kroz koju godinu bit neprepoznatljive. Minvajl na terenu danas razdaljine od tačke A do tačke B prelaziš za duže vremena nego ti je bilo potrebno prije 10, 15 godina za istu distancu. Sila. 
I ne znam čemu opet forsiranje fantomske obilaznice oko Živinica kada ta cesta ima daleko prečih dionica koje se trebaju riješiti?
I ne znam čemu opet forsiranje fantomske obilaznice oko Živinica kada ta cesta ima daleko prečih dionica koje se trebaju riješiti?
-
The BEN10
#2339 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Također, isto mislim.escobar__ wrote:I ne znam čemu opet forsiranje fantomske obilaznice oko Živinica kada ta cesta ima daleko prečih dionica koje se trebaju riješiti?
Najpreče je da se krenu raditi dionice koje su najsporije na putu Tz-Sa, a ta oko Živinica to sasvim sigurno nije.
- escobar__
#2340 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ma ono znamo da ni to oko Živinica što trenutno fantaziraju neće doživjet ni naši unuci ali ako ćemo već prosipat šuplju i neke velike planove, 3D vizuelizacije i dr. onda neka to budu dionice koje su prioritetnije od živiničke obilaznice.The BEN10 wrote:Također, isto mislim.escobar__ wrote:I ne znam čemu opet forsiranje fantomske obilaznice oko Živinica kada ta cesta ima daleko prečih dionica koje se trebaju riješiti?
Najpreče je da se krenu raditi dionice koje su najsporije na putu Tz-Sa, a ta oko Živinica to sasvim sigurno nije.
- Alfons Kauders
#2341 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Pominjali su tunel sjeverno od Kladnja, koji bi put skratio za 3 kilometra (od raskrsnice pa do onog restorana kod Rumenog). To je bilo ljetos, i od tad ni riječi, ni skice, ni 3D-a.The BEN10 wrote:Također, isto mislim.escobar__ wrote:I ne znam čemu opet forsiranje fantomske obilaznice oko Živinica kada ta cesta ima daleko prečih dionica koje se trebaju riješiti?
Za Šićki - Đurđevik barem znamo otprilike kuda bi trebala prolaziti. Po prostornom planu TK išla bi pravo sa Šićkog bez skretanja na istok do Husina, i prošla zapadno od Živinica, i sve tako do rudnika Đurđevik gdje bi se valjda vratila na staru trasu.

A zašto sad pričaju o njoj? Pa idu izbori i valjda ima love za eksproprijaciju. Više ljudi se može "kupiti" preko njiva oko Živinica nego eksproprijacijom vukojebina na brdu iznad Kladnja...
Mislim da bi i ovo oko Živinica bilo jako korisno, jer bi se tu preusmjerio sav promet iz Banovića, rasteretilo Husino itd. Možda nije prioritet za ljude koji bi išli pravo iz Tuzle za Sarajevo, ali jako korisna dionica. Problem je što je na dugom štapu, jer ljudima ide kroz njive i imanja, pa će eksproprijacija biti skupa i trajati duže nego da su uzeli raditi bilo koju drugu trasu ovog puta. Zato me ne bi čudilo ni da je fakat počnu raditi, zbog para koje će otići vlasnicima parcela (tj kupiti njihove glasove). A 40 miliona naravno nije dovoljno za 20 kilometara puta, ali za eksproprijaciju jeste.
- escobar__
#2342 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Naravno da je korisna i to ne sporim, posebno ako će biti obilaznica i magistralna cesta u pravom smislu riječi - bez divljih priključaka, traktorijade i zaprežnih vozila i bilo čega drugog što generalno usporava saobraćaj.
Problem je u tome što ovo svjetlo dana neće ugledat ni narednih 40 godina ako i tada.
Problem je u tome što ovo svjetlo dana neće ugledat ni narednih 40 godina ako i tada.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#2343 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Kako napokon? Pa spominjale su se i prije. Koliko su dosadjivali po medijima, ja sam mislio da ce klirinski dug leci direktno iz rusije na racune izvodjaca radova.So What! wrote:Solidan novac je raspoređen i najpozitivnija vijest je da su se napokon počele spominjati finansije brze ceste Lašva - Nević Polje.
A spominjalo se i svake godine poslije da pare od klirinskog duga cekaju za brzu cestu.
- Alfons Kauders
#2344 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Od tog naravno nema ništa jer će opet prolaziti kroz naselja.escobar__ wrote:Naravno da je korisna i to ne sporim, posebno ako će biti obilaznica i magistralna cesta u pravom smislu riječi - bez divljih priključaka, traktorijade i zaprežnih vozila i bilo čega drugog što generalno usporava saobraćaj.
Neće, ali kao što rekoh, moguće je da će krenuti u ovo radi eksproprijacije. 40 miliona je taman da od naroda pokupuju njive i kuće, i glasove. Za izgradnju nije dovoljno i trebalo bi pet puta više novca, jer je u pitanju 20tak kilometara magistrale. Zato onaj tunel koji sam pomenuo nije zanimljiv, jer bi tu trebali otkupiti samo par duluma voćnjaka, napraviti tunel od kilometar i dva kilometra ceste oko njega.Problem je u tome što ovo svjetlo dana neće ugledat ni narednih 40 godina ako i tada.
Jeste da bi se tunelom skresala tri kilometra i 4-5 minuta vožnje, ali nema eksproprijacije. Samo za eksproprijaciju za ovu zaobilaznicu Živinica će otići desetine miliona, a cijeli tunel bi se mogao izgraditi za te pare. Zato i nije zanimljiv.
- escobar__
#2345 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ko zna, možda još nekoj stranačkoj firmi zafali referenci.Alfons Kauders wrote:Zato i nije zanimljiv.
- Alfons Kauders
#2346 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Jok. Prekratak i prejednostavan. Kraći od Karaule, a prilazi dosta jednostavniji i jeftiniji.escobar__ wrote:Ko zna, možda još nekoj stranačkoj firmi zafali referenci.Alfons Kauders wrote:Zato i nije zanimljiv.
Drugim riječima, za razliku od Karaule ne bi se gradio 10 godina i koštao 100 i kusur miliona, već eto samo 6-7 godina i bio bi manje od 100 miliona. Našim neimarima ti mali projekti nisu zanimljivi.
- So What!
#2347 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ranije su se sredtsva spominjala kao obećanje, ali nigdje ni u jednom formalnom aktu, novcu od klirinškog duga nije proglašena namjena za izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje.izvrsni direktor wrote: Kako napokon? Pa spominjale su se i prije. Koliko su dosadjivali po medijima, ja sam mislio da ce klirinski dug leci direktno iz rusije na racune izvodjaca radova.
A spominjalo se i svake godine poslije da pare od klirinskog duga cekaju za brzu cestu.
Ovo je novac iz budžeta, izdvojen i namijenjen za taj projekat, namjena mu proglašena u službenom glasniku itd ...
Nije to isto.
- Alfons Kauders
#2348 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Mene brinu iznosi. Ono što su naveli je samo mali dio ukupne cijene tih dionica...So What! wrote:Ranije su se sredtsva spominjala kao obećanje, ali nigdje ni u jednom formalnom aktu, novcu od klirinškog duga nije proglašena namjena za izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje.izvrsni direktor wrote: Kako napokon? Pa spominjale su se i prije. Koliko su dosadjivali po medijima, ja sam mislio da ce klirinski dug leci direktno iz rusije na racune izvodjaca radova.
Ovo je novac iz budžeta, izdvojen i namijenjen za taj projekat, namjena mu proglašena u službenom glasniku itd ...
Nije to isto.
- drug_profi
#2349 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ma ne pricate valjda ozbiljno o cestogradnji?
To se nece desiti.
Ima ona poslovica "fool me once... fool me twice...", ali bi izgleda i nju trebalo dopuniti i prilagoditi nasim vremenima.
Sta je onaj koga "fool me thrice...fool me four times"?
To se nece desiti.
Ima ona poslovica "fool me once... fool me twice...", ali bi izgleda i nju trebalo dopuniti i prilagoditi nasim vremenima.
- Alfons Kauders
#2350 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Pa ne pričamo jer iznosi kojim barataju nisu dovoljni za gradnju. Jesu za eksproprijaciju, tj. kupovinu glasova.drug_profi wrote:Ma ne pricate valjda ozbiljno o cestogradnji?
To se nece desiti.
Nisu ih dali za trake za preticanje ili tunele u divljini kroz državne šume i ledine, već da od ljudi kupuju njive pred izbore...