Eto kakav islam nam zele ovi koji podrzavaju selefisticki pokret i arapsko masovno naseljavanje u BiH. Oni kojima je idealna zemlja ona u kojoj citav automobilski saobracaj stane jer su ljudi dosli na cestu klanjati (sam si ovo podrzavao Mumine). Nevjerovatno da u 21. vijeku, u iole razvijenoj civilizaciji, postoje oni koji i dalje misle da su prijetnje i mrznja legitimna sredstva utjerivanja u vjeru. Strasno! Cita li ovo moderacija uopste??El Mumin wrote: Ti sumnjaš da je Kur'an objavljen cijelom svijetu ?
Neznalice poput tebe izvuku jedan ajet iz konteksta koji je objavljen Muhammedu a.s. kada je počela objava i logično je da će prvo Božiju riječ prenijeti ljudima oko Mekke i okolo nje .
A ostale ajete koji govore o tome da je Kur'an objava cijelom svijetu, kao što su ovi, mudro ignorišeš:
“A meni se ovaj Kur'an objavljuje da njima opomenem i vas i one do kojih Kur'an dopre.” (En'am, 19)
“A Kur'an je svijetu cijelom opomena!” (Kalem, 52)
“Kur'an je, doista, svijetu cijelom opomena!” (Sad, 87)
“Kur'an je ljudima opomena!” (Muddessir, 36)
To su epiteti neznalica koji raspravljaju o nečemu što ne znaju.
Brate moj po Ademovom porijeklu, tako mi Allaha, ne idi protiv Boga jer ćeš na kraju nastradati.
Moja dužnost kao muslimana je da neznalice poput tebe poučim i da sa njima raspravljam na najljepši mogući način.
Esselamu Alejjkum ve Rahmetullah i neka je Božiji spas i mir na tvoju porodicu!
Sent from my D5103 using Tapatalk
Vjeru će pokopati ZNANOST?
-
Lopov-eliminator
#2326 Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
- mango bob
#2327 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
SamoVasGledam wrote:Mango - I tvoj Bog, El, je paganskog porekla. Čak je imao i ženu boginju (Ašera) sa kojom je imao i decu. Čak i Biblija spominje sinove Božije koji su sišli na Zemlju i stupali u polne odnose sa ljudskim ženama koje su im čak i rađale decu. Šta je to ako ne paganizam i politeizam?
-
El Mumin
#2328 Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Ovo je bila replika na tvoj post da je Kur'an objavljen samo Arapima.Lopov-eliminator wrote:Eto kakav islam nam zele ovi koji podrzavaju selefisticki pokret i arapsko masovno naseljavanje u BiH. Oni kojima je idealna zemlja ona u kojoj citav automobilski saobracaj stane jer su ljudi dosli na cestu klanjati (sam si ovo podrzavao Mumine). Nevjerovatno da u 21. vijeku, u iole razvijenoj civilizaciji, postoje oni koji i dalje misle da su prijetnje i mrznja legitimna sredstva utjerivanja u vjeru. Strasno! Cita li ovo moderacija uopste??El Mumin wrote: Ti sumnjaš da je Kur'an objavljen cijelom svijetu ?
Neznalice poput tebe izvuku jedan ajet iz konteksta koji je objavljen Muhammedu a.s. kada je počela objava i logično je da će prvo Božiju riječ prenijeti ljudima oko Mekke i okolo nje .
A ostale ajete koji govore o tome da je Kur'an objava cijelom svijetu, kao što su ovi, mudro ignorišeš:
“A meni se ovaj Kur'an objavljuje da njima opomenem i vas i one do kojih Kur'an dopre.” (En'am, 19)
Brate moj po Ademovom porijeklu, tako mi Allaha, ne idi protiv Boga jer ćeš na kraju nastradati.
Moja dužnost kao muslimana je da neznalice poput tebe poučim i da sa njima raspravljam na najljepši mogući način.
Pošto to nisi mogao pobiti, počeo si da vrijeđaš.
Dakle , 1: 0 za mene...
-
RNG_25
#2329 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Osim što se kršćani ne mole kipovima. A šta muslimani stvarno obožavaju to samo Allah zna.El Mumin wrote:Odgovorno tvrdim da muslimani obožavaju samo Allaha.
Nismo mi kršćani da se molimo kipovima...
-
El Mumin
#2330 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Negu kome se mole ? Pune crkve kipova i freski...RNG_25 wrote:Osim što se kršćani ne mole kipovima. A šta muslimani stvarno obožavaju to samo Allah zna.El Mumin wrote:Odgovorno tvrdim da muslimani obožavaju samo Allaha.
Nismo mi kršćani da se molimo kipovima...
-
RNG_25
#2331 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Da, pune su, ali se ne mole njima. Pitaj bilo koga od njih kome se mole, odgovor će biti Bogu (nebitno sad jel' Isusu ili dr.). Freske i kipovi su tu radi više razloga, a molba njima (kao objektima) nije jedan od njih.
-
Lopov-eliminator
#2332 Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Sta pricas bolan, na kakav moj post? Vidis li ti uopste sta kome repliciras? Pogledaj malo kome sta pises, u svoj svojoj mrznji si me poceo mijesati s drugim ljudima. Ako sam dobro upratio, ti si pisao @SamoVasGledam, ne sa mnom. Ovo sto si napisao sad ne odnosi se na mene.El Mumin wrote:Ovo je bila replika na tvoj post da je Kur'an objavljen samo Arapima.Lopov-eliminator wrote:Eto kakav islam nam zele ovi koji podrzavaju selefisticki pokret i arapsko masovno naseljavanje u BiH. Oni kojima je idealna zemlja ona u kojoj citav automobilski saobracaj stane jer su ljudi dosli na cestu klanjati (sam si ovo podrzavao Mumine). Nevjerovatno da u 21. vijeku, u iole razvijenoj civilizaciji, postoje oni koji i dalje misle da su prijetnje i mrznja legitimna sredstva utjerivanja u vjeru. Strasno! Cita li ovo moderacija uopste??El Mumin wrote: Ti sumnjaš da je Kur'an objavljen cijelom svijetu ?
-
El Mumin
#2333 Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Kako da ne. Na primjerRNG_25 wrote:Da, pune su, ali se ne mole njima. Pitaj bilo koga od njih kome se mole, odgovor će biti Bogu (nebitno sad jel' Isusu ili dr.). Freske i kipovi su tu radi više razloga, a molba njima (kao objektima) nije jedan od njih.
kip djevice Marije u crkvi i ljudi se mole tom kipu.
U Islamu je strogo zabranjeno moliti se bilo kome osim Allahu, a ti gdje si to pročitao o idolopoklonstvu u Islamu , nemam pojma.
Lupaš braco.
-
El Mumin
#2334 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Nejse. Ljudi griješe . U svakom slučaju nisam ja opsjednut mržnjom, nego ti.Lopov-eliminator wrote:Sta pricas bolan, na kakav moj post? Vidis li ti uopste sta kome repliciras? Pogledaj malo kome sta pises, u svoj svojoj mrznji si me poceo mijesati s drugim ljudima. Ako sam dobro upratio, ti si pisao @SamoVasGledam, ne sa mnom. Ovo sto si napisao sad ne odnosi se na mene.El Mumin wrote:Ovo je bila replika na tvoj post da je Kur'an objavljen samo Arapima.Lopov-eliminator wrote: Eto kakav islam nam zele ovi koji podrzavaju selefisticki pokret i arapsko masovno naseljavanje u BiH. Oni kojima je idealna zemlja ona u kojoj citav automobilski saobracaj stane jer su ljudi dosli na cestu klanjati (sam si ovo podrzavao Mumine). Nevjerovatno da u 21. vijeku, u iole razvijenoj civilizaciji, postoje oni koji i dalje misle da su prijetnje i mrznja legitimna sredstva utjerivanja u vjeru. Strasno! Cita li ovo moderacija uopste??
Ne smeta ti pederisanje na javnim mjestima , a smeta ti što ljudi klanjaju.
Nisam ni ja za klanjanje na javnim mjestima koja ugrožavaju društveni poredak, ali tamo gdje klanjanje ne ugrožava nikog, jesam.
Šta me boli briga što neki čovjek klanja u avionu , brodu ili livadi ?
Puno si opterećen time,....
-
Lopov-eliminator
#2335 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Opet lazes. Kad sam to rekao da mi ne smeta "pederisanje" na javnim mjestima? Kad sam rekao da mi smeta sto ljudi klanjaju? Na osnovu cega si zakljucio da sam ja opsjednut mrznjom? Ne smeta meni klanjanje nego njihov sebican odnos prema ostalima. Ti si otvoreno podrzavao masovno klanjanje po saobracajnicama i prizivao to u BiH. To itekako ugrozava druge koji nisu muslimani a voze tuda, i sta, zbog takvih kao ti oni trebaju kruziti okolo zbog vaseg bezobrazluka? Ovdje se radi o tome sto ti i tebi slicni zelite da se sve oko vas podredi vasem islamu, dok drugim vjerama i svjetonazorima zelite svim silama oduzeti takva prava jer se vama ne dopadaju.El Mumin wrote: Nejse. Ljudi griješe . U svakom slučaju nisam ja opsjednut mržnjom, nego ti.
Nisam ni ja za klanjanje na javnim mjestima koja ugrožavaju društveni poredak, ali tamo gdje klanjanje ne ugrožava nikog, jesam.
-
El Mumin
#2336 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Polahko. Mržnja nije dobra za psihu...Lopov-eliminator wrote:Opet lazes. Kad sam to rekao da mi ne smeta "pederisanje" na javnim mjestima? Kad sam rekao da mi smeta sto ljudi klanjaju? Na osnovu cega si zakljucio da sam ja opsjednut mrznjom? Ne smeta meni klanjanje nego njihov sebican odnos prema ostalima. Ti si otvoreno podrzavao masovno klanjanje po saobracajnicama i prizivao to u BiH. To itekako ugrozava druge koji nisu muslimani a voze tuda, i sta, zbog takvih kao ti oni trebaju kruziti okolo zbog vaseg bezobrazluka? Ovdje se radi o tome sto ti i tebi slicni zelite da se sve oko vas podredi vasem islamu, dok drugim vjerama i svjetonazorima zelite svim silama oduzeti takva prava jer se vama ne dopadaju.El Mumin wrote: Nejse. Ljudi griješe . U svakom slučaju nisam ja opsjednut mržnjom, nego ti.
- Zaitsev
#2337 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
@SamoVasGledam : Drug, odakle crpiš snagu i volju? 
-
Lopov-eliminator
#2338 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Bravo, vidimo da pocinjes pomalo pamtiti naslove pocetnih lekcija 21. vijeka. Fin pocetak.El Mumin wrote:Polahko. Mržnja nije dobra za psihu...Lopov-eliminator wrote:Opet lazes. Kad sam to rekao da mi ne smeta "pederisanje" na javnim mjestima? Kad sam rekao da mi smeta sto ljudi klanjaju? Na osnovu cega si zakljucio da sam ja opsjednut mrznjom? Ne smeta meni klanjanje nego njihov sebican odnos prema ostalima. Ti si otvoreno podrzavao masovno klanjanje po saobracajnicama i prizivao to u BiH. To itekako ugrozava druge koji nisu muslimani a voze tuda, i sta, zbog takvih kao ti oni trebaju kruziti okolo zbog vaseg bezobrazluka? Ovdje se radi o tome sto ti i tebi slicni zelite da se sve oko vas podredi vasem islamu, dok drugim vjerama i svjetonazorima zelite svim silama oduzeti takva prava jer se vama ne dopadaju.El Mumin wrote: Nejse. Ljudi griješe . U svakom slučaju nisam ja opsjednut mržnjom, nego ti.
No, i dalje mi nisi odgovorio na pitanja. Po drugi put:
Kad sam to rekao da mi ne smeta "pederisanje" na javnim mjestima? Kad sam rekao da mi smeta sto ljudi klanjaju? Na osnovu cega si zakljucio da sam ja opsjednut mrznjom?
-
RNG_25
#2339 Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Pored milijarde+ kršćana koji tvrde da se ne mole "kipu Marije", tvoja tvrdnja da se ipak mole je apsurdna. Kršćani znaju svoju religiju bolje od tebe u svakom slučaju, makar ovo bio argument autoriteta ili pozivanja na brojnost, a niko od kršćana nikada nije tvrdio, ne tvrdi, niti će tvrditi da se mole onome što ti tvrdiš. Slijedi ili da ti ne znaš o čemu govoriš, ili kršćani ne znaju vlastitu religiju, a potonje je daleko manje vjerovatno od prvog.El Mumin wrote:Kako da ne. Na primjerRNG_25 wrote:Da, pune su, ali se ne mole njima. Pitaj bilo koga od njih kome se mole, odgovor će biti Bogu (nebitno sad jel' Isusu ili dr.). Freske i kipovi su tu radi više razloga, a molba njima (kao objektima) nije jedan od njih.
U Islamu je strogo zabranjeno moliti se bilo kome osim Allahu, a ti gdje si to pročitao o idolopoklonstvu u Islamu , nemam pojma.
Lupaš braco.
-
El Mumin
#2340 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Na osnovu tvog pljuvanja po muslimanima i svemu što je islamsko?Lopov-eliminator wrote:Bravo, vidimo da pocinjes pomalo pamtiti naslove pocetnih lekcija 21. vijeka. Fin pocetak.El Mumin wrote:Polahko. Mržnja nije dobra za psihu...Lopov-eliminator wrote: Opet lazes. Kad sam to rekao da mi ne smeta "pederisanje" na javnim mjestima? Kad sam rekao da mi smeta sto ljudi klanjaju? Na osnovu cega si zakljucio da sam ja opsjednut mrznjom? Ne smeta meni klanjanje nego njihov sebican odnos prema ostalima. Ti si otvoreno podrzavao masovno klanjanje po saobracajnicama i prizivao to u BiH. To itekako ugrozava druge koji nisu muslimani a voze tuda, i sta, zbog takvih kao ti oni trebaju kruziti okolo zbog vaseg bezobrazluka? Ovdje se radi o tome sto ti i tebi slicni zelite da se sve oko vas podredi vasem islamu, dok drugim vjerama i svjetonazorima zelite svim silama oduzeti takva prava jer se vama ne dopadaju.
Kad sam to rekao da mi ne smeta "pederisanje" na javnim mjestima? Kad sam rekao da mi smeta sto ljudi klanjaju? Na osnovu cega si zakljucio da sam ja opsjednut mrznjom?
- SamoVasGledam
#2341 Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Ne mole se kipu, već onome što taj kip predstavlja, jer veruju da su tako bliži Bogu ili u ovom slučaju Mariji. To bi ti kao neko sa IQ +120 trebao sam da zaključiš. I u Kur'anu piše da je Solomon podizao statue drugih proroka/poslanika, pa ga niko ne optužuje da je bio politeista, idolopoklonik i slično.El Mumin wrote: Kako da ne. Na primjer
Lupaš braco.
Što se hrišćana tiče, veći problem u celoj ovoj priči od Marijinog kipa je to što oni uopšte i imaju potrebu da se mole Mariji, odnosno nekom drugom pored Boga, a Hrišćanstvo je navodno monoteistička vera. Čak i u samoj Bibliji piše da je jedini posrednik između Boga i ljudi Isus Hrist i niko više.
-
El Mumin
#2342 Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Jesi li ikad vidio nekog muslimana da se moli statui Muammeda ili Allaha ?SamoVasGledam wrote:Ne mole se kipu, već onome što taj kip predstavlja, jer veruju da su tako bliži Bogu ili u ovom slučaju Mariji. To bi ti kao neko sa IQ +120 trebao sam da zaključiš. I u Kur'anu piše da je Solomon podizao statue drugih proroka/poslanika, pa ga niko ne optužuje da je bio politeista, idolopoklonik i slično.El Mumin wrote: Kako da ne. Na primjer
Lupaš braco.
Što se hrišćana tiče, veći problem u celoj ovoj priči od Marijinog kipa je to što oni uopšte i imaju potrebu da se mole Mariji, odnosno nekom drugom pored Boga, a Hrišćanstvo je navodno monoteistička vera. Čak i u samoj Bibliji piše da je jedini posrednik između Boga i ljudi Isus Hrist i niko više.
Naravno da nisi...
Kako misliš Isus kao posrednik ?
Zar molenje statui Isusa nije idolopoklonstvo ???
Zar se ne treba moliti samo Bogu ?
Islam je čisti monoteizam, Kršćanstvo je to odavno prestalo biti...
- SamoVasGledam
#2343 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Pa kao što ti kažeš da se oni mole kipovima i oni tebi mogu reći da se moliš ogromnoj kocki. Naravno ti to nećeš dozvoliti, pa ćeš reći da se ne moliš Kaabi, već ka njoj. E pa tako i hrišćani imaju objašnjenje za svoje statue i klečanje pred njima.
A što se Muhameda tiče, znaš neki pripadnici sekte pod imenom kuranije upravo tvrde da ste vi uzdigli Muhameda na previsok položaj i da ste mu dodelili nadčovečanske atribute.
A što se Muhameda tiče, znaš neki pripadnici sekte pod imenom kuranije upravo tvrde da ste vi uzdigli Muhameda na previsok položaj i da ste mu dodelili nadčovečanske atribute.
- Towelie
#2344 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Pitaj ga kako uzima abdest. Dal po onome sto pise u Kur'anu ili ima jos nesto?SamoVasGledam wrote:Pa kao što ti kažeš da se oni mole kipovima i oni tebi mogu reći da se moliš ogromnoj kocki. Naravno ti to nećeš dozvoliti, pa ćeš reći da se ne moliš Kaabi, već ka njoj. E pa tako i hrišćani imaju objašnjenje za svoje statue i klečanje pred njima.
-
Lopov-eliminator
#2345 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Ma sta kazes, a kad sam ja to "pljuvao po muslimanima i svemu sto je islamsko?" Daj primjer, nemoj bjezati sad.El Mumin wrote:Na osnovu tvog pljuvanja po muslimanima i svemu što je islamsko?Lopov-eliminator wrote:
Bravo, vidimo da pocinjes pomalo pamtiti naslove pocetnih lekcija 21. vijeka. Fin pocetak.
To sto ti svemu sto se ne slaze s tvojim jednoumljem prisivas negativne epitete zbog sopstvenog nedostatka bilo kakve vrste samokritike je tvoj problem.
- Smrcak15
#2346 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
SamoVasGledam wrote:Kako o čemu? Jel Islam uči da je Isus Božija reč? Šta će Božijoj Reči objava kada je on sam po sebi objava?Smrcak15 wrote:...
Gde to piše?Smrcak15 wrote:nije knjiga bila u pisanoj formi nego oralna forma, isto kao sto je Kur'an u pocetku bio oralna forma.
“And He (Allah) will teach him [‘Isa] the Book and Al-Hikmah (i.e. the sunnah, the faultless speech of the Prophets, wisdom), (and) the Tawrat and the Injil.” [Al ‘Imran 3:48]
Ibn Kathir (may Allah have mercy on him) said:
It seems that what is meant by Book here is writing. Tafsir al-Quran il-‘Azeem.
A još što se tiče Indžila, zanimljivo je to da je reč indžil zapravo arabizovana grčka reč euangelion što u prevodi znači 'radosne vesti'. Kur'an kaže da je Allah slao samo one poslanike koji su govorili jezikom naroda kojem su poslani, pa mene interesuje ako je Isus poslan Jevrejima zašto Allah za njegovu objavu koristi arapski naziv grčkog porekla? Nema logike.
Gluposti? To je upravo ono o čemu sam pisao u prethodnom postu, da hardkor vernik kod svoje religije vidi samo savršenstvo, a kod drugih pronalazi razne mane, a kada neko tvrdi da i kod njegove religije postoje mane on to naziva glupostima.Smrcak15 wrote:izazivam te da izneses najjacu , nemoj molim nabrajati sad tone gluposti, nego uzmi najjacu sto mislis da je cista kontradikcija i postiraj ovdje pa da vidimo.
Evo ti upravo 'tone gluposti' pa vidi da to nije baš mnogo manje kontradikcija nego u Bibliji, s tim da je Kur'an i dosta kraći od Biblije.
https://wikiislam.net/wiki/Contradictions_in_the_Quran
A evo je jedna kontradikcija upravo objavama o kojim govorimo. Za primer samo:
U ajetima 12:109 i 21:7 piše da je Allah slao samo ljude kao poslanike ljudima. U ajetima 17:94-5 ljudi su se čudili što im čovek dolazi za poslanika, pa Allah objašnjava da bi meleke slao samo da su meleci na Zemlji.
Čak i tefsir ibn Abbasa kaže - for we send angel messengers only to angels and human messengers to humans.
To je sve okej, Međutim! - U ajetu 2:102 piše da je Allah poslao meleke ljudima kako bih učili magijom i kako rastaviti muža od žene.
A pazi tek ovo - u ajetima 3:39 i 3:45, meleci su poslani Zekeriji i Merjemi da im objave radosnu vest. Isto kao što je Isus dolazio da objavi svoju radosnu vest (euangelion, indžil) ljudima, tako su i meleci poslani da objave radosnu vest (euangleion, indžil) Zekeriji i Merjemi. Šta kažeš na to?
I usput, voleo bih da mi komentarišeš priču o objavljivanju Mariji da je trudna, pošto u Kur'anu ima više verzija te priče. Recimo 19:16-21 i 3:45-7, pošto u jednoj piše da ju je posetio Sveti Duh u obliku savršenog čoveka (pitam se koja je poenta toga), a u drugoj da ju je posetilo više meleka. U prvoj verziji se uplašila i tražila pomoć od Allaha, u drugoj nije. U prvoj verziji joj nije rečeno kako da nazove svog sina i koja će mu biti titula, u drugoj joj je sve objašnjeno. U prvoj verziji kada govori o svojoj nevinosti Marija se obraća Svetom Duhu, a u drugoj Allahu.
Objasni mi ovo Smrle molim te. Ako je Kur'an savršen i sve je u njemu istina, ako potiče od savršenog Boga, kako je onda jedna priča dva puta prepričana različito? Jedna verzija mora biti bliža istini od druge, odnosno manje savršenija od druge. Zašto savršeni Bog prepričava nesavršeno događaj?
Ajde da te vidim kako ćeš se sa kontradikcijama snaći, pošto se pre nekoliko meseci sa istorijskim greškama u Kur'anu nisi nikako snašao.
Zato što ajet jasno kaže - Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnostiSmrcak15 wrote:ti si izgleda ba dobro negdje ograjisao momcino, kad izvuce iz tog ajeta da Kur'an ima kontradikcije
Dakle ne piše jedna protivrečnost ili nekoliko, već MNOGO. To znači da ako se pronađe nekoliko kontradikcija u Kur'anu to nije problem. Problem je ako ih se pronađe MNOGO. Ku'ran sam ostavlja mogućnost za kontradikcije u sebi. Pročitaj pažljivo još jednom.
cisto retoricko palamudjenje.Kako o čemu? Jel Islam uči da je Isus Božija reč? Šta će Božijoj Reči objava kada je on sam po sebi objava?
po tebi znaci Bog netreba nista objavljivati, dovoljno je da isus sam od sebe vjeru sastavlja, jjer kaze nije objava potrebna posto je isus objava sam po sebi, kad Bog nebi objavljivao propise, to znaci Bog bi stvorio isusa i distancirao se od svega, drugim rijecima ti bi isusa prepustio samom sebi da sam kroji vjeru po svom ceifu pored zivog Boga koji je na nebesima.
kazem ti Indzil je dolazio kao Kuran kao objava , u oralnom formatu, a njegovi pomagaci su pisali to na materijal, pa je iz oralne pretvoreno u pisanu knjigu.Gde to piše?
“And He (Allah) will teach him [‘Isa] the Book and Al-Hikmah (i.e. the sunnah, the faultless speech of the Prophets, wisdom), (and) the Tawrat and the Injil.” [Al ‘Imran 3:48]
Ibn Kathir (may Allah have mercy on him) said:
It seems that what is meant by Book here is writing. Tafsir al-Quran il-‘Azeem.
A još što se tiče Indžila, zanimljivo je to da je reč indžil zapravo arabizovana grčka reč euangelion što u prevodi znači 'radosne vesti'. Kur'an kaže da je Allah slao samo one poslanike koji su govorili jezikom naroda kojem su poslani, pa mene interesuje ako je Isus poslan Jevrejima zašto Allah za njegovu objavu koristi arapski naziv grčkog porekla? Nema logike.
meleci Harut i Marut su dosli u ljudskom obliku kao iskusenje a ne u svojstvu poslanika, koji vodi na pravi put, dok funkcija Haruta i Maruta u Babilonu je bila iskusenje za narod, dali da se povedu za svojim strastima ili odbiju tu nauku.U ajetima 12:109 i 21:7 piše da je Allah slao samo ljude kao poslanike ljudima. U ajetima 17:94-5 ljudi su se čudili što im čovek dolazi za poslanika, pa Allah objašnjava da bi meleke slao samo da su meleci na Zemlji.
Čak i tefsir ibn Abbasa kaže - for we send angel messengers only to angels and human messengers to humans.
To je sve okej, Međutim! - U ajetu 2:102 piše da je Allah poslao meleke ljudima kako bih učili magijom i kako rastaviti muža od žene.
meleci kad dolaze nisu dolazili u funkciji poslanika, funkcija poslanika je da dostavi objavu, pokaze prakticno kako da se zivi i robuje Bogu, i da se na kraju slijedi taj poslanik, nikad nije dolazio melek da zivi godinama sa ljudima i pokaziva im kako ce da zive, jer bi to bilo nelogicno i ljudi bi se mogli pravdati , i goviriti, pa on je bezgrijesni melek, dok smo mi stvoreni grijesni, nemozemo mi to slijediti. ovako kad je covjek poslanik onda nema se opravdanja.A pazi tek ovo - u ajetima 3:39 i 3:45, meleci su poslani Zekeriji i Merjemi da im objave radosnu vest. Isto kao što je Isus dolazio da objavi svoju radosnu vest (euangelion, indžil) ljudima, tako su i meleci poslani da objave radosnu vest (euangleion, indžil) Zekeriji i Merjemi. Šta kažeš na to?
Znaci ti meleci sto su dosli Zekeriji i Mariji nisu dosli kao poslanici da dostave objavu novi zakon, novu knjigu, da pokazuju prakticno kako ce obavljati vjerske duznosti itd.
radi o totalno dva dogadjaja, jedne prilike su meleci dosli da najave rodjenje isusa, dok druge prilike je dosao Sveti Duh /Melek Dzibril u ljudskom obliku savrseno stvorenog muskarca kad je trebala da zacne isusa, andjeo Dzibril/Gabriel je puhnuo prema Mariji i ona je zatrudnila.I usput, voleo bih da mi komentarišeš priču o objavljivanju Mariji da je trudna, pošto u Kur'anu ima više verzija te priče. Recimo 19:16-21 i 3:45-7, pošto u jednoj piše da ju je posetio Sveti Duh u obliku savršenog čoveka (pitam se koja je poenta toga), a u drugoj da ju je posetilo više meleka. U prvoj verziji se uplašila i tražila pomoć od Allaha, u drugoj nije. U prvoj verziji joj nije rečeno kako da nazove svog sina i koja će mu biti titula, u drugoj joj je sve objašnjeno. U prvoj verziji kada govori o svojoj nevinosti Marija se obraća Svetom Duhu, a u drugoj Allahu.
pa govori ti o dva razlicita dogadjaja, neznam odakle si izvukao da je to jedan dogadjaj????Objasni mi ovo Smrle molim te. Ako je Kur'an savršen i sve je u njemu istina, ako potiče od savršenog Boga, kako je onda jedna priča dva puta prepričana različito? Jedna verzija mora biti bliža istini od druge, odnosno manje savršenija od druge. Zašto savršeni Bog prepričava nesavršeno događaj?
do sad mi nisi ni jednu tako zvanu kontradikciju nasao koju ti nisu mogao odgovoritiAjde da te vidim kako ćeš se sa kontradikcijama snaći, pošto se pre nekoliko meseci sa istorijskim greškama u Kur'anu nisi nikako snašao.
Zato što ajet jasno kaže - Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti
Dakle ne piše jedna protivrečnost ili nekoliko, već MNOGO. To znači da ako se pronađe nekoliko kontradikcija u Kur'anu to nije problem. Problem je ako ih se pronađe MNOGO. Ku'ran sam ostavlja mogućnost za kontradikcije u sebi. Pročitaj pažljivo još jednom.
jednostavno ti kaze da bi bilo dosta gresaka da je od nekoga drugog a ne od allaha, pa cak i da je jedna greska , dovoljna da ospori da je Kur'an od Allaha, u boziji neiskrivljenoj knjizi ne smije biti ni jedna greska, jer da ima on Bog nebi bio sveznajuci kad obavljuje greske.
- Smrcak15
#2347 Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
SamoVasGledam wrote:Ne mole se kipu, već onome što taj kip predstavlja, jer veruju da su tako bliži Bogu ili u ovom slučaju Mariji. To bi ti kao neko sa IQ +120 trebao sam da zaključiš. I u Kur'anu piše da je Solomon podizao statue drugih proroka/poslanika, pa ga niko ne optužuje da je bio politeista, idolopoklonik i slično.El Mumin wrote: Kako da ne. Na primjer
Lupaš braco.
ali biblija jasno zabranjuje pravljenje kipova i moljenje njima
- SamoVasGledam
#2348 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Pa jel Isus jedini poslaink koji je nazvan Božija Reč? Jel njega Bog jedini lično poslao sa neba? Jel on jedini poslanik koji je propovedao Islam od dana svog rođenja? Dakle on bi trebalo da je poseban, uzvišeniji od ostalih poslanika, da je rođen/poslan sa znanjem, da Bog govori kroz njega, a ne s vremena na vreme da prima vizije ili šta već.Smrcak15 wrote: cisto retoricko palamudjenje.
po tebi znaci Bog netreba nista objavljivati, dovoljno je da isus sam od sebe vjeru sastavlja, jjer kaze nije objava potrebna posto je isus objava sam po sebi, kad Bog nebi objavljivao propise, to znaci Bog bi stvorio isusa i distancirao se od svega, drugim rijecima ti bi isusa prepustio samom sebi da sam kroji vjeru po svom ceifu pored zivog Boga koji je na nebesima.
A gde to sve piše?Smrcak15 wrote:kazem ti Indzil je dolazio kao Kuran kao objava , u oralnom formatu, a njegovi pomagaci su pisali to na materijal, pa je iz oralne pretvoreno u pisanu knjigu.
Poslanici su, jer su poslani od strane Boga ljudima, da dostave određenu poruku i da ih nauče šta je Bog želeo da ih nauči, a Kur'an kaže da bi meleci bili slani samo drugim melecima.Smrcak15 wrote:meleci Harut i Marut su dosli u ljudskom obliku kao iskusenje a ne u svojstvu poslanika, koji vodi na pravi put, dok funkcija Haruta i Maruta u Babilonu je bila iskusenje za narod, dali da se povedu za svojim strastima ili odbiju tu nauku.
I usput, ako bi meleci poslanici bili slani samo melecima, a ljudi samo ljudima, kako to da je Muhamed poslan i ljudima i džinima (21:107)? Zar džini nemaju svoje poslanike? Zar za njih ne važi ono što važi za meleke i ljude?
Došli su da im dostave poruku koji je Bog želeo da im pošalje. Zanimljivo čak su i Zahariju i Mariji rekli 'donosimo vam radosne vesti', a isti naziv je nosila i Isusova objava - radosne vesti, jevanđelje. Isto piše da u i Ibrahimu doneli radosne vesti, a pazi šta još piše -Smrcak15 wrote:Znaci ti meleci sto su dosli Zekeriji i Mariji nisu dosli kao poslanici da dostave objavu novi zakon, novu knjigu, da pokazuju prakticno kako ce obavljati vjerske duznosti itd.
i upita: "A šta vi hoćete, o izaslanici?" "Mi smo poslani narodu navjerničkom" - rekoše 15:57-8
Ko kaže da melek mora da živi sa ljudima godinama? Jednostavno dođe kada treba da dođe i dostavi određenu poruku i ode. Pa ljudi iz tog vremena pre bi poverovali nekom natprirodnom biću, nego jednom ratnom lideru, oportunisti, koji je u više navrata koristio Boga da bi ispunio neke svoje želje i požude. Da je Bog želeo da što više ljudi prihvati Islam, onda bi poslao meleka kao poslanika. To su shvatili i mekanski pagani, pa su se zato i pitali zašto Bog šalje čoveka, a ne meleka kao poslanika.Smrcak15 wrote:funkcija poslanika je da dostavi objavu, pokaze prakticno kako da se zivi i robuje Bogu, i da se na kraju slijedi taj poslanik, nikad nije dolazio melek da zivi godinama sa ljudima i pokaziva im kako ce da zive
Netačno! Ako su u pitanju dva različita događaja, zašto onda Marija oba puta pita 'Kako ću zatrudneti kada me nijedan muškarac nije pipnuo'? Zar joj nije prvi put sve lepo objašnjeno? I oba puta je to pitala nakon što joj je objašnjeno da su ti meleci/Sveti Duh poslani od Boga. Kakva je ona vernica kada stalnoSmrcak15 wrote:radi o totalno dva dogadjaja, jedne prilike su meleci dosli da najave rodjenje isusa, dok druge prilike je dosao Sveti Duh /Melek Dzibril u ljudskom obliku savrseno stvorenog muskarca kad je trebala da zacne isusa, andjeo Dzibril/Gabriel je puhnuo prema Mariji i ona je zatrudnila.
pa govori ti o dva razlicita dogadjaja, neznam odakle si izvukao da je to jedan dogadjaj????
1. 6:164 - Što god ko uradi, sebi uradi, i svaki grješnik će samo svoje breme nositi.Smrcak15 wrote:do sad mi nisi ni jednu tako zvanu kontradikciju nasao koju ti nisu mogao odgovoriti
29:13 - ali će, sigurno, vlastito breme i breme onih koje su u zabludu odveli nositi
2. Ko je prvi musliman? Adam ili Muhamed (6:162-163, 39:11-12) ili Mojsije (7:143) ili egipatski čarobnjaci (26:51)?
3. Da li je Ibrahim bio idolopoklonik? Nije (3:67) ili jeste (6:76-78)?
4. Da li je Allah jedini bog? Jeste (40:62) ili nije (10:28-29)?
5. Da li je svaki narod pre Muhameda imao poslanik? Jeste (10:47), Muhamed je prvi među Arapima (10:42).
Pogledaj kako pokušavaš da izbegneš odgovor, pa sve nešto obrćeš i izvrćeš. Odgovori mi zašto Kur'an kaže za sebe da ukoliko nije od Boga u njemu bi bilo pronađeno MNOGO kontradikcija? Zašto ne kaže jednu kontradikciju ili nekoliko, već baš mnogo? Kur'an time sebi automatski dozvoljava da sadrži nekoliko kontradikcija. Problem bi bio da ih ima mnogo.Smrcak15 wrote:jednostavno ti kaze da bi bilo dosta gresaka da je od nekoga drugog a ne od allaha, pa cak i da je jedna greska , dovoljna da ospori da je Kur'an od Allaha, u boziji neiskrivljenoj knjizi ne smije biti ni jedna greska, jer da ima on Bog nebi bio sveznajuci kad obavljuje greske.
I ti zaista misliš da čovek ne može da napiše knjigu bez greške ili bolje rečeno bez mnogo grešaka? To je zaista plitko i ograničeno viđenje i sa tvoje strane i sa strane autora Kur'ana.
ne znam da li zabranjuje, ali znam da u Bibliji piše da je Bog rekao Mojsiju da napravi likove heruvima na zavetnom kovčegu koji je tada bio najvažniji predmet kod Jevreja. Isto tako i u Kur'anu piše da je Solomon gradio statue proroka i poslanika pre njega.Smrcak15 wrote:ali biblija jasno zabranjuje pravljenje kipova i moljenje njima
A ko se to moli kipoivma? Da li se mole kipovima ili onome što ti kipovi predstavljaju?
-
El Mumin
#2349 Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Kao prvo očigledno je da se kršćani mole kipu Marije.RNG_25 wrote:Pored milijarde+ kršćana koji tvrde da se ne mole "kipu Marije", tvoja tvrdnja da se ipak mole je apsurdna. Kršćani znaju svoju religiju bolje od tebe u svakom slučaju, makar ovo bio argument autoriteta ili pozivanja na brojnost, a niko od kršćana nikada nije tvrdio, ne tvrdi, niti će tvrditi da se mole onome što ti tvrdiš. Slijedi ili da ti ne znaš o čemu govoriš, ili kršćani ne znaju vlastitu religiju, a potonje je daleko manje vjerovatno od prvog.El Mumin wrote:Kako da ne. Na primjerRNG_25 wrote:Da, pune su, ali se ne mole njima. Pitaj bilo koga od njih kome se mole, odgovor će biti Bogu (nebitno sad jel' Isusu ili dr.). Freske i kipovi su tu radi više razloga, a molba njima (kao objektima) nije jedan od njih.
Lupaš braco.
Kao drugo, nisam siguran da Kršćani poznaju svoju religiju, jer sam koncept trojstva je na primjer vrlo zbunjujući
Zaključak: Porediti jednostavnost Islama sa komplikivanšću Kršćanstva nije dobra ideja.
Pored hiljade verzija pogrešnih kopija od pogrešnih kopija Biblije , ja biram jedan i jedini Kur'an kao način moje komunikacije s Bogom.
-
RNG_25
#2350 Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
"Zbunjujući koncept trojstva" i "komplikovanost kršćanstva" i dalje ne znači niti dokazuje da su kršćani politeisti i da se klanjaju "kipu Marije". Ne klanjaju.El Mumin wrote:Kao prvo očigledno je da se kršćani mole kipu Marije.
Kao drugo, nisam siguran da Kršćani poznaju svoju religiju, jer sam koncept trojstva je na primjer vrlo zbunjujući
Zaključak: Porediti jednostavnost Islama sa komplikivanšću Kršćanstva nije dobra ideja.
Pored hiljade verzija pogrešnih kopija od pogrešnih kopija Biblije , ja biram jedan i jedini Kur'an kao način moje komunikacije s Bogom.