Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#2326 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Jarane, ispade svi skijali, svi plivali...a jebo te, od toliko svijeta koji je bio zaludjen tim sportovima da ni jednog skijasa ili plivaca izbacimo na pobjednicko postolje. :lol:
Sarajevo nije imalo cestita bazena, evo cu po zivot da vise od pola sarajlija, kako prije rata tako i danas, ne zna ni plivat ni skijat. :mrgreen:
Ali Kemal

#2327 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

nosara wrote:A sve to nema veze s temom jer se drzava raspala prije rata, pobogu to nam je bio jedan od najjacih argumenata da proglasimo agresiju na BiH...
Apsolutno tačno. Ljudi ovde raspravljaju, a ne znaju najosnovnije cinjenice.
mg wrote:I da, tvoj prvi predsjednik je po mišljenju mnogih stranih analitičara imao jednu viziju do podne, drugu od podne. Takvo vizionarstvo je napunilo mnoga mezarja! A i mnoge džepove...mora se priznati.
napunilo mnoga mezarja! A i mnoge džepove
Sažeto, kratko i jasno!
Gojeni H wrote:To je tako. I Amerikanci kazu da nikad nije bilo bolje od 50-ih i ranih 60-ih, a Chemerika bila na rubu nuklearnog rata. :D :-)
Proizvoljna, manipulatorska, relativizatorska i što je najvažnije netačna izjava :oops:
Ramzess Veliki

#2328 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ramzess Veliki »

mg wrote:
Pogledaj pismenost prije kraja drugog svjetskog rata, broj univerziteta, škola i stručnog kadra.

Pogledaj infrastrukturu Bosne 1950, pa 1990, pa sada...

Lojalnost državi kreće od glave, al riba od glave smrdi, al uvjek se od repa čisti.

Da su oni koji su uzeli breme na sebe da vode Bošnjake imali jedinstvenu viziju i ideju, moglo se drugačije, nije da nije...ali danas samo imaš eho jedne loše minder politike koja je promovisala "osvještene" odnosno podobne, na račun sposobnih, bez obzira na cijenu. To ti je isti otklon, koji vidiš danas na forumu. Ne moram se slagati u mišljenju sa tobom, ali te zbog toga neću etiketirati. Pokušat ću nešto da naučim i zaključim iz našeg razgovora. Ali lakše je uvjek nekog etiketirati nego preispitati vlastite navode, to ti se zove sujeta...

Jugoslavija jeste za današnje društvo bila napredna i razvijena civilizacija, sa jasnom vertikalom, i sistemom koji je funkcionirao! Današnji sistem je nefunkcionalna rođačka šprdačina, gdje se na vlast dolazi srodstvom.
Nije baš tako. Juga, tačnije Beograd i Zagreb su kočili razvoj u Bosni. Trebali su im nepismeni irgati i u BiH se nije ulagalo. Željeznička stanica u Sarajevu je izgrađena na foru, Tito je popizdio kad je vidio koliku su napravili, i jedva je to progutao, a progutao je tek kad je shvatio da ga u BiH najviše vole. Emerik Blum je stvorio elektrotehniučki fakultet, za potrebe Energoinvesta, nije ga finansirala Jugoslavija. Imali smo bosanske jake firme koje nisu mogle dobiti poslove u Jugi, nego si ušli i sklapali poslove u inostranstvu, a u BiH su puteve, željeznice i zgrade uglavnom radile srbijanske firme. To se pomalo počelo mijenjati sa Džemalom, ali mu brzo dohakaše.
I tada, u tim i takvim vremenima svi smo više bili Bosancima nego muslimanima, srbima i hrvatima.
nosara

#2329 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Fudo387 wrote:Jarane, ispade svi skijali, svi plivali...a jebo te, od toliko svijeta koji je bio zaludjen tim sportovima da ni jednog skijasa ili plivaca izbacimo na pobjednicko postolje. :lol:
Sarajevo nije imalo cestita bazena, evo cu po zivot da vise od pola sarajlija, kako prije rata tako i danas, ne zna ni plivat ni skijat. :mrgreen:
Dobar zenba bio na Ilidzi, hos se kupat, hos se okupat... :D

A zimi se bjezalo na planine jer je s mog bio vrlo izrazen... Kao i danas, ali danas nema ko da djecu posalje na zrak...
prog321

#2330 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

5 0 5 wrote:
_BataZiv_0809 wrote: A na popisu 91' cca 3000 Bosnjaka.
tad nisu ni znali sta je bosnjak. a nije ni bilo in. morao im je neko dobro utuviti u glavu. a vala i dan danas, kad pricas sa obicnim narodom, dodji u kucu i reci da si nasao curu, nikad te nece pitati je li bosnjakinja, nego je li muslimanka.

ali dobro, kao sto kolega rece, prvo da izumru komunisti, pa onda muslimani, valjda ce onda doci iz guzice u glavu da smo svi bosnjaci. :lol: :lol: :lol: :bih:
Rijec Bosnjak su poslije ugusivanja pobune Gradascevica prvo Turci zatrli do dna, a poslije njih prva Jugoslavaija koja je genocidnim metodama skoro izbrisala postojanja muslimana kao vjere a kamoli i nacije.
Ne treba se golgota kroz koju su Bosnjaci prosli slaviti kao neki normalan proces drustva. :cry:
detroit-mercy

#2331 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
detroit-mercy wrote:
nosara wrote:
Mozda iz amerike kad gledas... Lomi se svjetlo pa te zaslijepi... :D
Do dvadeset i neke bio u BiH, u komsilku zivio gdje je zivjela obicna raja, tekstilni, gradjevinski, prehrambeni i dr radnici, sto bi rekli proleterijat. Velika vecina nije mora vidjela a o skijanju da ne pricamo. Zavrsio i osnovnu i srednju i poceo fax u BiH, znam dobro o cemu pricam. 10 dana skijanja su si mogli priustiti rijetki kao i dan danas. Al eto ja sam zaslijepljen a vi svi visili po skijalistima.
Ne znam na koja skijalista mislis...? Koga je to pederisanje zanimalo, kupon gras-a i na olimpijske planine... More skoro isto, vozom bagatela, poneses neke sice i bog da te vidi...

S druge strane organizovanih zimovanja i ljetovanja ko u prici, hoces preko firme, hoces preko skole, ferijalnog, izvidjaca, kuraca-palaca... DRZAVA...!

Radni covjek, intelektualac, seljak, djak... se morao odmarati po propisu...

Sad mu treba cirka pet plata da na moru s porodicom provede 7 dana... A kad se vrate kuci, solo makaroni do zime... :(
Pa kad BiH posmatras iz perspektive MarinDvor-Bascarsija i jos malo okolo :mrgreen: . Velika vecina raje nije mogla uzeti Grasov kupon pa na skijanje :mrgreen: jer nije zivjela u rajvuSa, ili sad idemo onom meni bilo lijepo za ostale me kurac boli. Kao i ona standardna jebavali onu bijedu Cehinje i Poljakinje :mrgreen: . Ne znam jesi li ikada prije rata zavirio u rudarska naselja, kako su zivjeli oni koji su radili u textilnoj industrij i slicni. Iskreno, ta naselja nisu licila ni nasta. Seljaci isli na more :mrgreen: , jaro moj. Seljak je bio zavaljen ko niko, radio nit penzionog nit kojeg kurca a svi se grebali od njega. Upitaj malo seosku djecu kad su more vidjeli obicno ako ih rasporede u mornaricu. 99% te djece nije mora ni omirisalo na necemu sto se zvalo odmor.
Ne bi bilo zgoreg malo odvaditi.
Fudo387

#2332 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

nosara wrote:
Fudo387 wrote:Jarane, ispade svi skijali, svi plivali...a jebo te, od toliko svijeta koji je bio zaludjen tim sportovima da ni jednog skijasa ili plivaca izbacimo na pobjednicko postolje. :lol:

A zimi se bjezalo na planine jer je s mog bio vrlo izrazen... Kao i danas, ali danas nema ko da djecu posalje na zrak...
Grad od pola miliona stanovnika.
Koliko je bazena imao?
:lol:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2333 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Da nisi malko preskočio Kaiserlich und Königlich period Programčić321? :roll:
Last edited by Domaci izdajnik on 31/08/2015 15:18, edited 1 time in total.
Fudo387

#2334 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:
5 0 5 wrote:
_BataZiv_0809 wrote: A na popisu 91' cca 3000 Bosnjaka.
tad nisu ni znali sta je bosnjak. a nije ni bilo in. morao im je neko dobro utuviti u glavu. a vala i dan danas, kad pricas sa obicnim narodom, dodji u kucu i reci da si nasao curu, nikad te nece pitati je li bosnjakinja, nego je li muslimanka.

ali dobro, kao sto kolega rece, prvo da izumru komunisti, pa onda muslimani, valjda ce onda doci iz guzice u glavu da smo svi bosnjaci. :lol: :lol: :lol: :bih:
Rijec Bosnjak su poslije ugusivanja pobune Gradascevica prvo Turci zatrli do dna, a poslije njih prva Jugoslavaija koja je genocidnim metodama skoro izbrisala postojanja muslimana kao vjere a kamoli i nacije.
Ne treba se golgota kroz koju su Bosnjaci prosli slaviti kao neki normalan proces drustva. :cry:
Ma dobro im Gojeni kaze, da otfikare kite i zalijepe ih na celo.
Nema to kuveta. :D
Ali Kemal

#2335 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Ramzess Veliki wrote:Nije baš tako. Juga, tačnije Beograd i Zagreb su kočili razvoj u Bosni. Trebali su im nepismeni irgati i u BiH se nije ulagalo. Željeznička stanica u Sarajevu je izgrađena na foru, Tito je popizdio kad je vidio koliku su napravili, i jedva je to progutao, a progutao je tek kad je shvatio da ga u BiH najviše vole. Emerik Blum je stvorio elektrotehniučki fakultet, za potrebe Energoinvesta, nije ga finansirala Jugoslavija. Imali smo bosanske jake firme koje nisu mogle dobiti poslove u Jugi, nego si ušli i sklapali poslove u inostranstvu, a u BiH su puteve, željeznice i zgrade uglavnom radile srbijanske firme. To se pomalo počelo mijenjati sa Džemalom, ali mu brzo dohakaše.
Tako bi mogao svako da postavi stvari. Npr Famos je preseljen iz Srbije u Bosnu i još je bilo takvih slučajeva. Nešto išlo vamo, nešto tamo sve u nekoj viziji zajedničke države, postojali su razlozi za te poteze u tadašnjme trenutku, ali sve je išlo ka razvoju kao nekom cilju, dok je sada cilj pljačka, kako se uhljebiti negdje gdje bi se moglo šta pokrast. Nepotizam da ne može gori biti, korupcija, ne samo kriminal, nego organizovani kriminal. gdje već osudjeni kriminalac iz zatvora prijeti ljudima telefonom :shock:
I sad nije smeteljište :oops:
Ramzess Veliki wrote:I tada, u tim i takvim vremenima svi smo više bili Bosancima nego muslimanima, srbima i hrvatima.
Vremena su bila dobra :)
nosara

#2336 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

detroit-mercy wrote:
nosara wrote:
detroit-mercy wrote: Do dvadeset i neke bio u BiH, u komsilku zivio gdje je zivjela obicna raja, tekstilni, gradjevinski, prehrambeni i dr radnici, sto bi rekli proleterijat. Velika vecina nije mora vidjela a o skijanju da ne pricamo. Zavrsio i osnovnu i srednju i poceo fax u BiH, znam dobro o cemu pricam. 10 dana skijanja su si mogli priustiti rijetki kao i dan danas. Al eto ja sam zaslijepljen a vi svi visili po skijalistima.
Ne znam na koja skijalista mislis...? Koga je to pederisanje zanimalo, kupon gras-a i na olimpijske planine... More skoro isto, vozom bagatela, poneses neke sice i bog da te vidi...

S druge strane organizovanih zimovanja i ljetovanja ko u prici, hoces preko firme, hoces preko skole, ferijalnog, izvidjaca, kuraca-palaca... DRZAVA...!

Sad mu treba cirka pet plata da na moru s porodicom provede 7 dana... A kad se vrate kuci, solo makaroni do zime... :(
Pa kad BiH posmatras iz perspektive MarinDvor-Bascarsija i jos malo okolo :mrgreen: . Velika vecina raje nije mogla uzeti Grasov kupon pa na skijanje :mrgreen: jer nije zivjela u rajvuSa, ili sad idemo onom meni bilo lijepo za ostale me kurac boli. Kao i ona standardna jebavali onu bijedu Cehinje i Poljakinje :mrgreen: . Ne znam jesi li ikada prije rata zavirio u rudarska naselja, kako su zivjeli oni koji su radili u textilnoj industrij i slicni. Iskreno, ta naselja nisu licila ni nasta. Seljaci isli na more :mrgreen: , jaro moj. Seljak je bio zavaljen ko niko, radio nit penzionog nit kojeg kurca a svi se grebali od njega. Upitaj malo seosku djecu kad su more vidjeli obicno ako ih rasporede u mornaricu. 99% te djece nije mora ni omirisalo na necemu sto se zvalo odmor.
Nema problema, ali ja i sadasnjost posmatram iz iste perspektive, za razliku od tebe... Recemo rudari su imali bolje plate nego doktori, to znam sigurno... Na sta su trosili, to vec ne znam...

sto se seljaka tice, gledam, slusam, svi kukaju za onim vremenima, ali svi... Nije ni posijao, a vec je otkupljeno, to je prica uglavnom... Danas pokupi, pa put pod noge da nadje kupca ili ceka svercera da proda ispod svake logike... To su cinjenice...
detroit-mercy

#2337 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Ali Kemal wrote:
Ramzess Veliki wrote:Nije baš tako. Juga, tačnije Beograd i Zagreb su kočili razvoj u Bosni. Trebali su im nepismeni irgati i u BiH se nije ulagalo. Željeznička stanica u Sarajevu je izgrađena na foru, Tito je popizdio kad je vidio koliku su napravili, i jedva je to progutao, a progutao je tek kad je shvatio da ga u BiH najviše vole. Emerik Blum je stvorio elektrotehniučki fakultet, za potrebe Energoinvesta, nije ga finansirala Jugoslavija. Imali smo bosanske jake firme koje nisu mogle dobiti poslove u Jugi, nego si ušli i sklapali poslove u inostranstvu, a u BiH su puteve, željeznice i zgrade uglavnom radile srbijanske firme. To se pomalo počelo mijenjati sa Džemalom, ali mu brzo dohakaše.
Tako bi mogao svako da postavi stvari. Npr Famos je preseljen iz Srbije u Bosnu i još je bilo takvih slučajeva. Nešto išlo vamo, nešto tamo sve u nekoj viziji zajedničke države, postojali su razlozi za te poteze u tadašnjme trenutku, ali sve je išlo ka razvoju kao nekom cilju, dok je sada cilj pljačka, kako se uhljebiti negdje gdje bi se moglo šta pokrast. Nepotizam da ne može gori biti, korupcija, ne samo kriminal, nego organizovani kriminal. gdje već osudjeni kriminalac iz zatvora prijeti ljudima telefonom :shock:
I sad nije smeteljište :oops:
Ramzess Veliki wrote:I tada, u tim i takvim vremenima svi smo više bili Bosancima nego muslimanima, srbima i hrvatima.
Vremena su bila dobra :)
Vremena su bila OK, ne mozemo reci da su bila dobra jer se jos sjecamo i inflacije i ekonomske krize od kraja sedamdesetih pa sve do pocetka rata maltene. Ali imao si barem neki sistem koji je fercerao i neku ravnotezu u drustvu.
Fudo387

#2338 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Rudar imao vecu platu od doktora?
detroit-mercy

#2339 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
detroit-mercy wrote:
nosara wrote:

Nema problema, ali ja i sadasnjost posmatram iz iste perspektive, za razliku od tebe... Recemo rudari su imali bolje plate nego doktori, to znam sigurno... Na sta su trosili, to vec ne znam...

sto se seljaka tice, gledam, slusam, svi kukaju za onim vremenima, ali svi... Nije ni posijao, a vec je otkupljeno, to je prica uglavnom... Danas pokupi, pa put pod noge da nadje kupca ili ceka svercera da proda ispod svake logike... To su cinjenice...
Iz koje perspektive to ja posmatram, dobro se varas jer ja nigdje i ne hvalim ovo danas jer ovo danas je sve samo ne bilo kakav sistem. Ja samo volim da se osvrnem na vremena kad je tekao med i mlijeko i kad smo svi isli na skijanje :mrgreen: i na more a nismo.
Drustvo/uredjenje u kome rudar zaradjuje vise od doktora je osudjeno na propast, nista protiv rudara da se razumijemo.
Mada i ta ti ne stoji jer dovoljno je bilo pogledati rudarska naselja i doktorska naselja :mrgreen:
Rudari su lovu vjerovatni trosili na skijalistima :mrgreen: .
skupljac_zeljeza

#2340 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

nosara wrote: sto se seljaka tice, gledam, slusam, svi kukaju za onim vremenima, ali svi...
Jel' i okolina Cazina? :wink:

Dozer

#2341 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Fudo387 wrote:
nosara wrote:

Grad od pola miliona stanovnika.
Koliko je bazena imao?
:lol:
3 - Bentbasa, DIF i Iliidza, svi funcionisali.
Koliko ih ima danas? 4 - Terme, Otoka, DIF i Bentbasa, od kojih za javnost rade Terme i Otoka, Bentbasa ne radi, a DIF je samo za potrebe faksa. :D

Ali, zato imamo uredne redukcije vode u vlastitim kupatilima. :D
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#2342 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hrasno38 »

Image

Pogledas ovo i pametnom dosta!!!
Domaci izdajnik

#2343 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Fudo387 wrote:Rudar imao vecu platu od doktora?
Po Čemerici kopači tunela i rudari imaju veće plate od doktora šta je tu čudno? I opasan i naporan posao koji na više načina odnosi živote.
Domaci izdajnik

#2344 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

skupljac_zeljeza wrote:
nosara wrote: sto se seljaka tice, gledam, slusam, svi kukaju za onim vremenima, ali svi...
I Kladuša, i Bužim, i Cazin, i Krupa, I Petrovac kao i većina Bos.Krajine....ili su mazohisti ili im je bilo bolje.... :?
mg

#2345 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

Ova država egzistira zahvaljujući MMF-u! Onog trena kad ne bude MMF-a, budućnost nam je vrlo neizvjesna!

Ona država je BiH kao republiku postavila na noge, i da nije bilo nacionalnih buđenja, danas bi BiH bila EU. Jača i od Češke.

Ovako svako u svoj tor, praznih crijeva i prazne duše. Prevaren, slagan, izdan i prodan... Al haj, drago mi je da je svjetlo upaljeno, maske polako padaju, a "osvješćeni" bježe po svijetu trbuhom za kruhom.

Dijasporčad laje, al sa sigurne distance. Džukci ko džukci. Laju, šta drugo!

a 50% žitelja drage nam BiH ne izlazi na izbore, od dobrote, šta li!
Fudo387

#2346 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Lajavikrelac wrote:
Fudo387 wrote:Rudar imao vecu platu od doktora?
Po Čemerici kopači tunela i rudari imaju veće plate od doktora šta je tu čudno? I opasan i naporan posao koji na više načina odnosi živote.
Kakav kvalitetan primjerak skojevca. :lol:
Majke ti, cime se udaras? :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#2347 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

hrasno38 wrote:Image
A svi opet prave reklame.....KUPUJ DOMAĆE! Od naših do komšija i susjeda.

Image
Domaci izdajnik

#2348 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Miran Kurblaj kane! Otkako je pojeftinio beMzin ovaj ne prestaje da kurbla i pili :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#2349 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Lajavikrelac wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
I Kladuša, i Bužim, i Cazin, i Krupa, I Petrovac kao i većina Bos.Krajine....ili su mazohisti ili im je bilo bolje.... :?
Aha...
Cazinska buna se dogodila 6.maja 1950. kada je došlo do oružane pobune seljaka u tadašnjim srezovima Cazin, Velika Kladuša i Slunj. Seljaci su se pobunili protiv nepravednih i agresivnih metoda otkupa poljoprivrednih proizvoda s obzirom da se radilo o sušnoj godini. U ustanku je učestvovalo oko 720 osoba,ustanak je ugušen, petnaestak učesnika je osuđeno na smrt streljanjem, na desetine ih je osuđeno na kazne zatvora i društveno korisnog rada. 115 porodica sa oko 700 članova bilo je osuđeno na “kolektivnu kaznu iseljenja”. Radilo se, dakle, o preseljenju na područje općine Srbac.

http://www.krajina.ba/50593/cazinska-bu ... u-krajini/
detroit-mercy

#2350 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

hrasno38 wrote:Image

Pogledas ovo i pametnom dosta!!!
Pa dosta ovih firmi je i dan danas tu :mrgreen:, ne razumijem sta pokusavas da pokazes sa ovom slikom. A dosta ovih firmi koje su sa teritorije BiH je zavrsilo u bratskim republikama :mrgreen: .
Post Reply