Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?
-
sizifinho
#2326 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Dragii Dozeru, nemoj se ljutiti, ali uopšte nisam na tebe ciljao kada sam pisao to o vakcinama već sam te onako, rasprave radi upotrijebio u kontekstu.
Naravno, te podvučene stvari važe, i poštene su. Ali mislim da si i sam svjestan da postoji doslovno populacija antivakc-era koji šire svoj utjecaj... a to znači jako negativne vijesti za našu populaciju.
Nego, je li iko od vas čitao Arthur C. Clarke-ovu "Childhoods End" ?
Priča je o vanzemaljskoj rasi "overlorda" koji se pojave jedan dan na nebu, daleko su razvijeniji i benigni su. Njihov dolazak je zapravo ono što se kaže: "benevolentna diktatura". Sve što rade, rade samo da bi čovječanstvu bilo bolje.
Pročitajte, meni je pravo legla.
Ima i serija, ali ja bih se zadržao samo na knjizi, a ukoliko neko hoće oboje onda prvo seriju pa knjigu.
Naravno, te podvučene stvari važe, i poštene su. Ali mislim da si i sam svjestan da postoji doslovno populacija antivakc-era koji šire svoj utjecaj... a to znači jako negativne vijesti za našu populaciju.
Priča je o vanzemaljskoj rasi "overlorda" koji se pojave jedan dan na nebu, daleko su razvijeniji i benigni su. Njihov dolazak je zapravo ono što se kaže: "benevolentna diktatura". Sve što rade, rade samo da bi čovječanstvu bilo bolje.
Ima i serija, ali ja bih se zadržao samo na knjizi, a ukoliko neko hoće oboje onda prvo seriju pa knjigu.
- Dozer
#2327 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
To o cemu pricas je ono sto ja pricam od pocetka - da su oni tu, i da ce se samo jednog momenta ukazati svima, a da su njihovo prisustvo zapravo decenijama krili upravo ljudi.
Haj', sacekacemo tu famoznu 2025.
-
saimidin
#2328 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
nisam citao knjigu, ali sam gledao seriju, ima li puno razlike.sizifinho wrote:Dragii Dozeru, nemoj se ljutiti, ali uopšte nisam na tebe ciljao kada sam pisao to o vakcinama već sam te onako, rasprave radi upotrijebio u kontekstu.
meni je ono bilo tesko za svariti,
pogotovo na kraju, pa sam gledao dvaput.
-
saimidin
#2329 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Dozer wrote:To o cemu pricas je ono sto ja pricam od pocetka - da su oni tu, i da ce se samo jednog momenta ukazati svima, a da su njihovo prisustvo zapravo decenijama krili upravo ljudi.
jebiga ja otkad znam za sebe ceka se neki smak svijeta,
a i kultova koji cekaju dolazak vanzemaljaca ne fali,
mislim nije problem cekat cemo i to,
samo da nebude samoubistava
https://en.wikipedia.org/wiki/Heaven%27 ... ous_group)
- Dozer
#2330 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
A, toga ce biti sigurno. I to masovnih... Za to ne brinem. Imamo sasvim dovoljno raznih hajvana na planeti...
-
sizifinho
#2331 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
puno je bolja knjiga, bolje je odrađena, tj. dublje.saimidin wrote:nisam citao knjigu, ali sam gledao seriju, ima li puno razlike.sizifinho wrote:Dragii Dozeru, nemoj se ljutiti, ali uopšte nisam na tebe ciljao kada sam pisao to o vakcinama već sam te onako, rasprave radi upotrijebio u kontekstu.
meni je ono bilo tesko za svariti,![]()
pogotovo na kraju, pa sam gledao dvaput.
Ima dosta politike, pokazuje budućnost, ali ima i drugih motiva... u svakom slučaju pročitaj prije 2025.
-
sizifinho
#2332 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
a ja od početka s tobom se raspravljam samo zato što pišeš s sigurnošću. Oni su tu, to ti vjeruješ, i to ja poštujem. Ali možda postoji šansa da nisu tu.Dozer wrote:To o cemu pricas je ono sto ja pricam od pocetka - da su oni tu, i da ce se samo jednog momenta ukazati svima, a da su njihovo prisustvo zapravo decenijama krili upravo ljudi.
Zato ćemoi sačekati 2025.tu godinu, vidjet šta ima, a onda ako se bude zdravlja - javljam ti se na forum da se raspravljamo.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2333 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Je li ovo postignut koncenzus izmedju Dozera i sizifinha? 
-
sizifinho
#2334 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
koncenzus postoji uvijek dok god pričamo o ličnim mišljenjima, držimo ih lično i ne govorimo o njima kao o faktima.Tomahawk11 wrote:Je li ovo postignut koncenzus izmedju Dozera i sizifinha?
Nema razloga da se diskreditujemo dok raspravljamo po pravilima dijaloga.
pogrešno bi bilo kad bih se "svađao" s likom oko svega, nije Dozer moj problem, i niko nije moj problem - lično. Moj problem su stavovi.
Valjda bi tako trebalo biti...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2335 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
sizifinho wrote:koncenzus postoji uvijek dok god pričamo o ličnim mišljenjima, držimo ih lično i ne govorimo o njima kao o faktima.Tomahawk11 wrote:Je li ovo postignut koncenzus izmedju Dozera i sizifinha?
Nema razloga da se diskreditujemo dok raspravljamo po pravilima dijaloga.
pogrešno bi bilo kad bih se "svađao" s likom oko svega, nije Dozer moj problem, i niko nije moj problem - lično. Moj problem su stavovi.
Valjda bi tako trebalo biti...
-
sizifinho
- fakat
#2337 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Nemojte sad stati
, pratim temu redovno. 
- stari_rastafari
#2338 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Ukljuci se ondafakat wrote:Nemojte sad stati, pratim temu redovno.
- stari_rastafari
#2339 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Ma ne osjecam se prozvano ali pozvano da komentarisemsizifinho wrote:a što se uvijek osjećaš prozvanim kada pišem ovo, pa vidio si i sam da je nakon tvog posta pojavilo se još 5 ljudi koji su otišli u ekstrem.stari_rastafari wrote:Poenta fakat nije bila da se prikaze bilo ko manje vrijednim od onog drugog.
Ja sam tu upotrebio Teslin slucaj kao primjer.
I sva prica je u sustini imala za svrhu upravo to, pokazati da mozda sve i nije bas onako kako mislimo, kada se zagrebe ispod povrsine pocnu neke stvari izlaziti na vidjelo. I ne treba zaboraviti da postoji cijela jedna masinerija, i to ne samo medijska, koja radi na zataskavanju tih stvari. To je to.
Sad, da li neki to vide ili ne vide je neki drugi par cipela.
Pa da pustimo Ajnstajna i njegove teorije na miru sad?
Shvatio sam da ti nisi imao namjeru Einsteina ili bilo kog veličat niti umanjivati...
Ja poštujem svačije mišljenje. Sve dok se drži lično i dok ima dokaze iza sebe.
Nego, da pitam, da li tebi Teslin primjer uopste bilo sta dokazuje u kontextu price koju potenciram, tj. da postoje malverzacije/manipulacije i u sferi nauke?
- stari_rastafari
#2340 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
@sizifinhoDozer wrote:Necemo se raspravljati, naravno.sizifinho wrote:Vidi. Svjestan sam ja da ima manipulacija sile o kojima mi ne znamo i o kojima mi samo možemo nagađati. Možemo donositi pretpostavke, nekad izađu nekakvi fajlovi koji i ukazuju na prethodnu pretpostavku...
Ali činjenica je da niko ne može tvrditi da je ta zavjera sto posto zavjera - dok se ne zna čitava slika.
Neću da počinjem sad raspravu, ali eto oko vakcina priča - jedna strana kaže da su vakcine zlo, da imaju cilj smanjiti populaciju, da prenose bolesti koje se zapravo ne mogu prenosit itd, ali sa druge strane, naučne, kada se predoče pravi dokazi - sigurno da nema čovjeka na svijetu (razumnog) koji ne vidi prednost vakcinacije.
Ko na konto svih ti argumenata ostane pri svome mišljenju... pa nećui komentarisati, samo mogu reći da ima pravo na svoje mišljenje, ali nema pravo na svoje činjenice. Vakcine nisu nikakva zavjera, Dozeru ti možeš vjerovati da jesu (ovo samo primjera radi tebe koristim) ali nemaš pravo širiti dalje to, i uvjeravati druge, sve dok to ne radiš u isto vrijeme s nekim sa suprotne strane.
Pa tek kad se obje strane priče ispričaju, ljudi nek sami zaključe.
Ali, obrati paznju na ovo - ja nikada nisam rekao da su vakcine kao takve bilo kakvo zlo. Jbg, nemoj mi opet trpati nesto sto nisam rekao... Da to mislim, djeca mi ne bi nikada primila ni jednu vakcinu. A primili su ih sve redom.
Ja sam rekao da je postojao problem oko jedne specificne vakcine koja se davala djeci ovdje kod nas. To je mogla biti cak i samo jedna kupljena serija tog nekog proizvodjaca,, a ne ta kompletna vrsta vakcine.
Naravno da je tesko dokazati zavjeru, narocito nesto sto se desava na globalnom nivou. Jer se ne radi o jednom nivou, o jednom aspektu, o jednoj akciji nego o skupu radnji na raznim nivoima i sferama ljudskog zivota. I naravno da je tesko to sve uvezati, da nije ne bismo to karakterisali kao zavjeru. Ja volim uvijek pomenuti misteriju JFK i ono sto je izjavljivao u posljednjim mjesecima svog zivota i takodjer ono sto je uradio prije svoje smrti. I to cisto kao polaznu tacku u razumijevanju materije. Cini mi se da ovdje to bas i nije imalo odjeka pa zato bih stvarno preporucio da se ljudi zadumaju oko FedRes, kako je doslo do njegovog nastanka, svrhe, kakav je to tip banke itd. To je nesto sto se ne uci u skoli i tesko je doci do informacija u vezi s time ali postoji knjiga i knjiga na temu (zasada nista o tome nisam nasao na nasem jeziku). Mozda vise saznanja o tome bi probudio crva sumnje. Meni barem jeste, uostalom kao i prica o JFK (u biti je povezano sa FedRes).
@Dozer @sizifinho
Mislim da se prica oko vakcine vraca na neku moju izjavu negdje prije koja je pogresno shvacena jer nisam objasnio na sta sam tacno mislio iza toga. Tako cisto da potvrdim da nisam protiv vakcine kao vakcine, ali da postoji jedna debela netransparentnost i ponekad veo tajnosti oko vakcine. Tesko je objasniti bilo sta bez da napisem neki referat a sad mi se trenutno ne da a i necu da skrecem temu na vakcinu, vec jedna postoji. Samo cu jos reci da sam takodjer ja negdje izjavio nesto o depopulaciji a to sam rekao na osnovu nekih izjava Bill Gates-a na jednom od TEDx foruma.
Samo da jos kazem sto se tice vakcinacija, sve one koji se time bave trebaju da shvate da je ljude jednostavno strah narocito kada postoji takva netransparentnost. Bice zanimljivo pogledati Vaxxed ako ga ikada puste u javnost.
- stari_rastafari
#2341 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Ima li gdje u pdf ili jos bolje epub-u? Taman mi se cita stagod zanimljivo. Zasad sam nasao samo audio izdanje... iskopacu ali ako neko ima neka saljesizifinho wrote:Nego, je li iko od vas čitao Arthur C. Clarke-ovu "Childhoods End" ?
-
sizifinho
#2342 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
starirastafari, što se tiče štiva - ima na torrentima sigurno.
Što se tiče te izjave Bill Gates-a, znam o čemu govoriš, kružio je taj video prije godinu dvije, možda i više- po fejsu i portalima.Tu je on pogriješio jer je imao blago dvosmislenu izjavu koja se apsolutno iskristalisala u ostatku njegovog govora
Stvar u tom videu je što Bill Gates je editovan i isječen samo na tom dijelu koji kad se izolira tako izrečen- zvuči kao zavjera.
No ako se posluša bar minuta dalje razgovora - onda se shvati da nije uopšte pričao o depopulaciji već o smanjenju nataliteta. Brojke kažu da će populacija vrlo brzo prestići cifru od 10 milijardi stanovnika, ako ne i do 2050. a to nikako nije dobra informacija za čovječanstvo. Bill Gates je u tom ted-talku pričao o podizanju kvaliteta života u zemljama trećeg svijeta, ali i ostatku planete - preko vakcinacije između ostalog što bi doprinjelu smanjenju očekivanog nataliteta za 15%. Ne trenutnog broja ljudi na planeti. Zdravija populacija bi doprinjela stabilnosti rasta populacije, koji bi se blago usporio, ali ne zaustavio. Stabilan i održiv natalitet je neophodan za razvoj civilizacije.
Trebao si ispasti fer, prema sugovornicima, pa prije spominjanja Bill Gatesove izjave poslušati cijeli video sa razumjevanjem.
Što se tiče te izjave Bill Gates-a, znam o čemu govoriš, kružio je taj video prije godinu dvije, možda i više- po fejsu i portalima.Tu je on pogriješio jer je imao blago dvosmislenu izjavu koja se apsolutno iskristalisala u ostatku njegovog govora
Stvar u tom videu je što Bill Gates je editovan i isječen samo na tom dijelu koji kad se izolira tako izrečen- zvuči kao zavjera.
No ako se posluša bar minuta dalje razgovora - onda se shvati da nije uopšte pričao o depopulaciji već o smanjenju nataliteta. Brojke kažu da će populacija vrlo brzo prestići cifru od 10 milijardi stanovnika, ako ne i do 2050. a to nikako nije dobra informacija za čovječanstvo. Bill Gates je u tom ted-talku pričao o podizanju kvaliteta života u zemljama trećeg svijeta, ali i ostatku planete - preko vakcinacije između ostalog što bi doprinjelu smanjenju očekivanog nataliteta za 15%. Ne trenutnog broja ljudi na planeti. Zdravija populacija bi doprinjela stabilnosti rasta populacije, koji bi se blago usporio, ali ne zaustavio. Stabilan i održiv natalitet je neophodan za razvoj civilizacije.
Trebao si ispasti fer, prema sugovornicima, pa prije spominjanja Bill Gatesove izjave poslušati cijeli video sa razumjevanjem.
- stari_rastafari
#2343 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Pogledao sam cijelo izlaganje. Moguce da ja nisam nesto razumio, nesporim. Ipak sam ga slusao drugim usima. Ali, znas li sta se desava u Africi? Juznoj Americi? Bliskom Istoku? Uopste mi ne lici na spasavanje "treceg" svijeta. Mislim, samo ime kaze: "treci svijet"..
I sto je najzanimljivije, ne traje od juce.
Gledo torrente, nisam nista naso
- Connaisseur Karlin
#2344 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
kosmicka prasina
-
sizifinho
#2345 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
nisam sporio ja uopšte dešavanja u tim zemljama, samo ovo što je Gates rekao.stari_rastafari wrote:Pogledao sam cijelo izlaganje. Moguce da ja nisam nesto razumio, nesporim. Ipak sam ga slusao drugim usima. Ali, znas li sta se desava u Africi? Juznoj Americi? Bliskom Istoku? Uopste mi ne lici na spasavanje "treceg" svijeta. Mislim, samo ime kaze: "treci svijet"..I sto je najzanimljivije, ne traje od juce.
Naravno da se tamo ništa ne dešava zato što velike sile idalje troše većinu svog novca na oružje i ratove. Ted Talk je tu da se prenesu ideje, zamisli. Bill Gates je objasnio kako bismo mogli u budućnostii podići standard života. To se nikad neće moći sve dok se novci ne usmjere sa ratovanja na obrazovanje, nauku i zdravstvo.
Pa čak i toj najvećoj eliti ima ljudi koji će se suprostaviti.
Mislite da je Elon Musk uspio oslobodit svoje auto na tržište tek tako, pored naftne industrije? Ili da je jednostavno izgradio solarni grad? Ne, sigurno da je "naftni" lobi vršio ogroman pritisak na njega i njegov automobil?
Ne treba odustati od svijeta i gledati u svemu zavjere. De hajmo tražit budućnost.
p.s. pošalji mi email na pp, pa ću iti poslat knjigu.
- stari_rastafari
#2346 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Iskren da budem, ja dvojici bilionera nevjerujem a vala ne vjerujem nijednom.
Kako ne gledati zavjere kada ti se odigravaju pred ocima? Hajmo objasniti ostalim 7M da gledaju u buducnost! Neka prestanu ratovati, klati jedni druge. Neka se prestanu mrziti. Neka nestane siromastvo. Govorimo o boljem sutra u trecem svijetu dok tamo ljudi jos uvijek umiru od zedji. Stavise u Libiji srusise kolosalnu rijeku za navodnjavanje. U EU raste mrznja. Sta da ti velim. Mislim da bi bez problema rijesili sva ta pitanja u tren oka kada bismo te bilione, cak trilione ulozili tamo gdje treba. 
EDIT: Prvo treba absolvirati npr vise navedene stvari pa onda skontati kako smo nastali.
A da bi gore navedene stvari rijesio moras pronaci pravi uzrok.
EDIT: Prvo treba absolvirati npr vise navedene stvari pa onda skontati kako smo nastali.
-
asker
#2347 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Upravo tako, lijepo recenosizifinho wrote: Pa čak i toj najvećoj eliti ima ljudi koji će se suprostaviti.
Mislite da je Elon Musk uspio oslobodit svoje auto na tržište tek tako, pored naftne industrije? Ili da je jednostavno izgradio solarni grad? Ne, sigurno da je "naftni" lobi vršio ogroman pritisak na njega i njegov automobil?
Ne treba odustati od svijeta i gledati u svemu zavjere. De hajmo tražit budućnost.
Nas "obicnih ljudi" je mnogo vise na planeti. Svako nesto kopka, istrazuje, provjerava, sumnja, objelodanjuje. Slazem se recimo sa Dozerom da ni internet nije totalno slobodan i necenzurisan. I sam sam citao ili gledao nesto prije par godina sto se vise jednostavno nemoze pronaci. Gledao sam you tube video kojem gledanost nikako ne raste, koliko god puta da se vratis na njega u nekom vremenskom periodu, broj pregleda je isti, ili sa malim porastom, ili cak i manji. Naravno ako je tema skakljiva.
Ali ako je nesto trulo u drzavi Danskoj, ne znaci da trebamo diskreditovati sve i svakoga. Na kraju otisli smo od teme daleko jer "bitka" je uglavnom bila oko postanka, naucnih otkrica, gradnje piramida itd. Tu sam istog misljenja.
Neznam kako ce dalje ici, ako cemo teoretisati, makar i s pravom i argumentima, onda ok. Ali nas postanak nema veze sa gradnjom piramida, FedRes, JFK-om, vakcinama itd.
- KB9
#2348 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
kad odredjene stvari ne mozes svarit mnogo je lakse i brze proglasit ih teorijom zavjere te opravdat na nacin koji sebi mozes prikazat ko valjan, nema veze sto je najdalje moguce od istine
- stari_rastafari
#2349 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
@asker
Ako mislis da nista od toga nema onda misli tako i dalje. Ja bih samo predlozio da malo procaprkas historiju da se sam uvjeris. Vise sam puta rekao zasto po meni ova tema ima veza sa onim sto pricam. Za mene ima i te kako. Da bi se doslo do odgovora po pitanjima iz naslova onda se prvo trebaju rijesiti neke druge stvari. Ne moze se preko reda
Pored svega sto se desava u svijetu jos ti dokaza treba?!
Mozda jednostavno ne zivimo na istoj planeti 
Sve ima veze sa svim.
Ako mislis da nista od toga nema onda misli tako i dalje. Ja bih samo predlozio da malo procaprkas historiju da se sam uvjeris. Vise sam puta rekao zasto po meni ova tema ima veza sa onim sto pricam. Za mene ima i te kako. Da bi se doslo do odgovora po pitanjima iz naslova onda se prvo trebaju rijesiti neke druge stvari. Ne moze se preko reda
A bice jos gore. Upravo je John Kerry prije nekoliko dana odrzao govor u Seulu gdje govori da je potrebna daleko veca kontrola interneta, naravno govori se o cyber kriminalu ali jesmo li sigurni da ce ostati samo na tome ili ce biti jos veca cenzura informacija?asker wrote:Slazem se recimo sa Dozerom da ni internet nije totalno slobodan i necenzurisan.
Sve ima veze sa svim.
- Dozer
#2350 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
"Sa" sigurnoscu, majka mu stara, ne "s sigurnoscu". Objasnih ti ovo.sizifinho wrote:a ja od početka s tobom se raspravljam samo zato što pišeš s sigurnošću. Oni su tu, to ti vjeruješ, i to ja poštujem. Ali možda postoji šansa da nisu tu.Dozer wrote:To o cemu pricas je ono sto ja pricam od pocetka - da su oni tu, i da ce se samo jednog momenta ukazati svima, a da su njihovo prisustvo zapravo decenijama krili upravo ljudi.
Zato ćemoi sačekati 2025.tu godinu, vidjet šta ima, a onda ako se bude zdravlja - javljam ti se na forum da se raspravljamo.
A sto se ti volis raspravljati
A, ja ti ne vjerujem ni u sta, samo mislim da to jeste tako. Razlika je u "vjerovanju" i "misljenju". Dok, u sustini - pisaj ga. Meni svejedno, i da jesu, i da nisu tu. Ali, isto tako mislim da nikako ne mozemo negirati njihovo postojanje. Ipak je previse stvari i detalja kroz istoriju koji na sve to ukazuju, a sto smo sve ranije raspredali. I tu ne racunam NLO-e, oni su najmanja stavka u svemu tome.
Ma nismo mi nikad ni bili u svadji. Bar ja nisam. Samo smo imali mala mimoilazenja u misljenjima i stavovima po pitanju onoga sto smatramo dokazom necega, kao i nacinu razmisljanja o svemu tome, a sto je samo rezultat razlike u godinama od nekih 100%. Sustinski, a sto sam mu ja govorio od pocetka, manje-vise smo pricali o istom, samo je razlika u pristupu. Mislim i da je Sizif skontao o cemu i na koji nacin pricam, pa eto...nadam se da se necemo vise morati raspravljati kao nekada (mozda ce mi to i falitiTomahawk11 wrote:Je li ovo postignut koncenzus izmedju Dozera i sizifinha?
Ali, moram Sizifu reci jos nesto, dobronamjerno, podrazumijeva se - ne mogu i ne smiju ti u zivotu biti problem neciji stavovi i/ili misljenja. Jer, ako ti to jeste problem, samim tim ces sebe stalno dovoditi u situaciju da se raspravljas. Vjeruj mi na rijec - to je u zivotu kontraproduktivno, pogotovo u poslu. Sjeti se sta sam ti ponavljao nekoliko puta - za sve UVIJEK postoji vise nacina rjesenja. A to se odnosi i na komunikaciju. Konflikt, pa ma koje vrste i intenziteta da je, uvijek vodi jos jacem razlazu, i to ne samo u misljenju, nego cesto i fizickom razlazu.
Takodjer, uvijek, ali bas uvijek gledaj da bilo sta ne shvatas i ne primas licno. Naravno, ako to nije upuceno bas na taj nacin, tj. licno tebi.
Evo 1 primjercic. Npr., neko kaze, bilo gdje: "Vecina medicinara su kreteni", i ti to cujes uzivo, ili procitas npr. na forumu.
Nemoj sebi nikada dozvoliti da odmah upadas u raspravu i branjenje medicinara samo zato sto si i sam medicinar, nego uvijek prvo postavi neka pitanja, i to ne zajedljivim, ironicnim ili svadjalackim tonom, poput: "Zasto?", ili "Zbog cega?" i sl.
Uvijek se trudi da prvo cujes sto detaljnije objasnjenje o tome necemu sto ti je zasmetalo, pa tek onda reaguj. Ali, prije toga uvijek i obavezno budi siguran da si tacno shvatio ono sto si cuo/procitao, jer samo jedna izgovorena ili napisana rijec mogu drasticno promijeniti kontekst toga sta je receno ili napisano. Takav primjer dadoh na pocetku ovoga
Pa...ako se necemo vise raspravljati, onda tema vise nije ni interesantnafakat wrote:...
Inace, kako si mi?
Cek malo, Siza...sizifinho wrote:Što se tiče te izjave Bill Gates-a, znam o čemu govoriš, kružio je taj video prije godinu dvije, možda i više- po fejsu i portalima.Tu je on pogriješio jer je imao blago dvosmislenu izjavu koja se apsolutno iskristalisala u ostatku njegovog govora
I meni je poznat ovaj video i te izjave, i dobro si izvukao ove neke detalje, ali moram se samo malo zakaciti na njih. Vezano za ono "citanje/slusanje s razumijevanjem". Pa cu upitati:
- Koja je konkretna rezultatska razlika izmedju "depopulacije" i "smanjenja nataliteta"?
- Sta bi, po tvom misljenju, znacila recenica: "...preko vakcinacije između ostalog što bi doprinjelu smanjenju očekivanog nataliteta za 15%."?
Hmmm.... ja bas i nisam toliko siguran da sve to nema neke veze...asker wrote:Ali nas postanak nema veze sa gradnjom piramida, FedRes, JFK-om, vakcinama itd.
Ali, hajde...da sad ne kreiram nesto dodatno sto ce biti protumaceno kao jos jedna TZ...
Upravo tako. Jos jednom - ko je, uopste, izmislio termin "teorija zavjere"? To i te kako mnogo govori i tome zasto se, gdje i kada taj termin koristi. Kako se kod nas kaze - gdje ima dima, ima i vatre.KB9 wrote:kad odredjene stvari ne mozes svarit mnogo je lakse i brze proglasit ih teorijom zavjere te opravdat na nacin koji sebi mozes prikazat ko valjan, nema veze sto je najdalje moguce od istine
A u ovakvim slucajevima forsiranje "teorije zavjere", kao objasnjenja nekog desavanja ili pojave, nije nista drugo neko klasicni aparat za suzbijanje pocetnog pozara.