Kako?JThomas wrote:pa što onda ne pomognu državi umjesto fahri?
Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
- GandalfSivi
#2326 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
- JThomas
#2327 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
recimo neprilaskom fahri ako baš nemaju bolje ideje, i to je bolje i konstruktivnije od prilaska fahri.
- GandalfSivi
#2328 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Nevezano za njih dvoje, gledam i ove druge koji se pokusavaju ukljuciti u politiku i vazda dodjem pred istu dilemu. Imas recimo ovog Hadzikadica koji ide kao nezavisan kandidat, i jedina stvar koju ce uspjeti je da odvuce glasove od ljevice, a pobijediti nece. Imas onda Falatara, koji vjerovatno ima iskrene namjere, ali se priklonio stranci koja javno deklarise da im je cilj da bude opozicija, znaci jos jedan kvalitetni kadar izgubljen. Onda imas stranku tipa SDP-a gdje su svi kadrovi zacementirani decenijama vec, tesko da se i tamo moze uci da se napravi neka promjena. Imas milion ovih malih stranaka koje su u sustini mini SDA, sa njima ni na utakmicu ne bih zajedno.JThomas wrote:recimo neprilaskom fahri ako baš nemaju bolje ideje, i to je bolje i konstruktivnije od prilaska fahri.
I na kraju imas Fahru, za kojeg se mi slazemo, rekoh ja nedavno da Avaz nisam citao ni kad mi je majka rodjena tamo radila, a ne da bih sa njim u politiku. Ali eto, oni su imali drugacije vidjenje stvari, i recimo da sada (barem Adisa) ima realnu sansu da dodje do pozicije iz koje moze raditi za dobrobit drzave.
Dugo vremena vec kontam da su vise manje sve stranke postale kontamirane, da bi se trebala desiti neka mini-revolucija gdje bi se poslije izbora sastavili mladi i kvalitetni kadrovi iz svih stranaka (sem vladajuceg tria, of course), te pokusali da naprave kvalitetan iskorak u politici. Jebote, mi zivimo u drustvu gdje cak i progresivniji likovi se pitaju sto se Selim Beslagic ne kandiduje za neku ozbiljniju poziciju. Svaka cast njemu, ali covjeku 72 godine ba...
- JThomas
#2329 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
ne može doći. kod fahre je svako pijun i potrošna roba, u još mnogo većoj mjeri nego što je to uobičajeno i u našoj politici. pa fahro je probao uništiti one koji su napravili tajkuna od njega, od čovjeka s kesom. nije uspio samo zato što je sda narodna legalna mafija, a ne društvo jednog lica ili jedne porodice.
-
kakavdanakneiskustvu
#2330 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
da,to tesko ide jedno uz drugodžakailibu wrote:ne mozes biti dobar covjek a biti uz fahrine skute. ne mozes i gotovo. a ovo dvoje treba da se stide i tih diploma i svog znanja.
- ultima_palabra
#2331 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
U prevodu, samo kod Fahre (od vecih stranaka) mozes odjednom doci na visoku poziciju u stranci... svugdje drugo se gleda staz i senioritet u stranci. U SBB sve to mijenja on. I to je ono sto privlaci likove a la Arapovici.
Ali nemoj me zajebavati pa govoriti da ce, kad ga Fahro tako progura, taj neko raditi u interesu gradjana a ne Fahre.
Ali nemoj me zajebavati pa govoriti da ce, kad ga Fahro tako progura, taj neko raditi u interesu gradjana a ne Fahre.
-
kakavdanakneiskustvu
#2332 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
da,to je smijesno i pomislitiultima_palabra wrote:U prevodu, samo kod Fahre (od vecih stranaka) mozes odjednom doci na visoku poziciju u stranci... svugdje drugo se gleda staz i senioritet u stranci. U SBB sve to mijenja on. I to je ono sto privlaci likove a la Arapovici.
- Skijaš
#2333 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Kao kadar Keljmendijeve stranke i u službi onog bogalja koji se avazovštinom obračunava sa neistomišljenicima ?GandalfSivi wrote:Ali eto, oni su imali drugacije vidjenje stvari, i recimo da sada (barem Adisa) ima realnu sansu da dodje do pozicije iz koje moze raditi za dobrobit drzave.
-
kakavdanakneiskustvu
#2334 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Skijaš wrote:Kao kadar Keljmendijeve stranke i u službi onog bogalja koji se avazovštinom obračunava sa neistomišljenicima ?GandalfSivi wrote:Ali eto, oni su imali drugacije vidjenje stvari, i recimo da sada (barem Adisa) ima realnu sansu da dodje do pozicije iz koje moze raditi za dobrobit drzave.Ovo je u rangu sa onim mojim nadanjem u Vikićevu struju.
e bas tako,ne znam kako iko sa imalo pameti,dobrog kucnog odgoja,obraza,moze i pomisliti biti nesto u toj stranci znajuci sta i kako je u avazu,radončićevoj novini,objavljivano i objavljuje se o bilo kome ko je po bilo kom osnovu neistomisljenik sa šefom te stranke
- Roccohljup
#2335 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
udri gagi......
MEKTIĆ ODGOVORIO TORNJAKU: "Ko mi nađe jedan transkript, skočit ću s Avazovog tornja"!
Nakon što je kontroverzni novinar Josip Šimić na portalu Dnevno.ba objavio navodne transkripte poruka između ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i nepoznatih osoba, a u kojima Mektić, navodno, kuje zavjeru za "rušenje" v.d. glavnog državnog tužioca Gordane Tadić, jutros je te transkripte prenio i list Dnevni avaz.
Mini market
Prije 2h
17
U navodnim porukama koje je objavio Šimić, Mektić se dopisuje sa dvije nepoznate osobe.
Prema Šimićevim navodima, koje je prenio Avaz, ministar Mektić u jednoj od poruka piše: "Za ovo moramo što prije djelovati. Moramo nekako Gordanu maknuti".
U drugoj poruci, također upućenoj nepoznatoj osobi, Mektić navodno piše o istrazi ubistva Ramiza Delalića Ćele u Tužilaštvu BiH:
"Šta ona uradi izuze predmet Dudi (Dubravku Čampari, op.a.) i dade ga Čavki moramo nešto poduzeti hitno".
Dragan Mektić u razgovoru za Faktor kaže da su navedeni transkripti u potpunosti izmišljeni.
- Ma, to je neviđena glupost! Nema takvog transkripta, sve je izmišljeno, iskonstruisano. Ko nađe jedan takav transkript, ja ću skočiti s Avazovog tornja! – odlučno kaže ministar Mektić.
- Ja da imam toliku moć da nju (Gordanu Tadić, op.a.) smijenim, ja bih to učinio javno. Ne bih to radio nikakvim porukama. Ja sam i javno pozivao na to. Ne čudi me Šimić, ali me čudi Dnevni avaz jer sam mislio da je to koliko-toliko ozbiljan list i da se neće baviti glupostima. Šimić je to objavio prije nekoliko dana i niko nije preuzeo jer svi znaju da to nije ozbiljna informacija, i sad Avaz to objavljuje - dodaje Mektić.
Mektić smatra kako je motiv Dnevnog avaza da prenosi izmišljene Šimićeve transkripte jasan: očekivano donošenje presude u predmetu protiv Fahrudina Radončića i drugih, koja će biti izrečena 16. maja.
- To je podilaženje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, da oni kao štite nju u tim političkim obračunima, ovaj (Radončić) joj se dodvorava... Kao što rekoh, od Šimića me ne čudi, on je sklon svemu i svačemu, raznim konstrukcijama i to se već pokazalo. Na kraju krajeva, zato je i zaglavio u pritvoru, čini mi se da ima i optužnicu... Ali, čudi me da je Avaz to prenio - ponavlja Mektić.
Na pitanje da li će nekoga eventualno tužiti za klevetu, ministar sigurnosti odgovara da neće jer mu se "ne isplati ulaziti u te gluposti".
- Neka svakom služi na čast ono što radi. A bit će pravde - zaključuje Dragan Mektić.
-
kakavdanakneiskustvu
#2336 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
cuj mislio da je ovaj tariguz koliko toliko ozbiljan list,pa nije to nikad bio
- kmirsad
- Roccohljup
#2338 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Izgleda fahro nasao novog gl.urednika..potaman
Dnevni avaz
Vijesti BiH
REAKCIJE
Šimić odgovorio Mektiću: Ministre, spremi advokate!
Autor: Dnevno.ba
prije 37 minuta
Nakon što je na svom portalu Dnevno.ba objavio SMS poruke Dragana Mektića sa N.N. osobom u kojima se govori o rušenju v. d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, a Mektić potom dosta neuvjerljivo negirao da oni postoje (neće zbog objavljivanja “nikoga tužiti”), novinar Josip Šimić je reagirao i ostao pri svojim tvrdnjama. Njegov tekst prenosimo u cijelosti:
Najtiražniji i najutjecajniji printani medij u Bosni i Hercegovini „Dnevni avaz“ prenio je u printanom i elektronskom izdanju članak s portala Dnevno.ba, a koji se tiče šokantnih i skandaloznih transkripata, odnosno razmijenjenih poruka između ministra Dragana Mektića i N. N., osobe, čiji identitet još nećemo otkrivati, a u kojim porukama ministar Mektić ne skriva svoj animozitet, mržnju i pakleni plan, koji ima prema v. d. glavnog državnog tužitelja BiH Gordani Tadić.
Dragan Mektić demantirao je poruke, odnosno transkript, koji je nesumnjivo njegovo vlasništvo, ali najprije taj demanti dogodio se na portalu Faktor.ba. U tom demantiju, odnosno svojoj izjavi Mektić je bio odlučan: „Ko mi nađe jedan transkript, skočit ću s 'Avazovog' tornja! Malo je vjerojatno da bi Mektić pak skočio s "Avazovog" tornja, bi al' padobranom. Ukoliko zaista misli ozbiljno, ja sam zaista u jednom velikom šoku, jer imamo ministra sigurnosti BiH koji je, nažalost, postao još i suicidalan!
Čudno je da je Faktor.ba odmah dobio izjavu od ministra Dragana Mektića. Nesumnjivo je da su transkripti i više nego autentični. Mektić u svome demantiju za Faktor.ba kaže kako mu se „čini da ima neka optužnica protiv mene“, a kada je radio press protiv mene, Gordane Tadić i dr., tada je „znao“ i nije mu se činilo. Pa kada je provaljen i za klevete biva osuđen, prešao je onda u kategoriju „čini mi se“, dakle, više ne tvrdi! Zaboravio je kako je za lidera SBB-a govorio da ne može u Vijeće ministara BiH jer ima tamo neki postupak na Kosovu, pa kad bi oslobađajuća presuda, samo mu se opet pričinilo, te kad je Tadićeva izuzela predmet „Delalić“ iz rada tužitelju Dubravku Čampari i isti dodijelila u rad tužitelju Olegu Čavki, a potom direktor FUP-a Dragan Lukač odbije poslušnost Tužiteljstvu BiH, Mektiću se „niti čini, niti tvrdi“ da treba uopće reagirati na takav neposluh! Tada se u igru uključuje i OSA BiH, koja nesumnjivo podnosi lažne izvještaje i tvrdi kako je „Čavka kompromitiran i korumpiran“, a direktor FUP-a ne da dokumentaciju, na tome ste se otkrili, na tome ste pali!
Takvom je svojom odlukom o uklanjanju tužitelja Dubravka Čampare iz rada predmeta „Ramiz Delalić“ i dodjeljivanju istog u rad i daljnje postupanje tužitelju Olegu Čavki Tadićeva zadala šah-mat pravosudno-policijskom establišmentu pod kontrolom SDA stranke, jer je upravo lider SBB-a Fahrudin Radončić neposredno prije izbora trebao biti uhićen, u slučaju da je predmet ostao kod tužitelja Dubravka Čampare, kako bi se umanjila konkurencija i rejting stranke SBB-a!
U odnosu na prisluškivanje glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a BiH Ružice Jukić, te kada je stigao nalaz s vještačenja iz Banja Luke da su ipak bile prisluškivane, Mektić ni riječi!
Međutim, koliko ministra Mektića govor njegov odaje, najbolje pokazuje njegova izjava za Faktor.ba, kada izjavi: ''da ima moć, odmah bi skinuo Gordanu Tadić“, time je zapravo samo javno priznao da žarko priželjkuje Gordanino svrgavanje, dakle, ono što se tajno dopisivao samo je u javnosti ishitreno potvrdio.
Kada je Aleksandra Pandurević objavila navodne viber-poruke prepiske između Staše Košarca i nepoznatog novinara RTRS-a, niko to nije dovodio u pitanje. Uzelo se kao zdravo za gotovo, odnosno autentično, Mektić je to svesrdno blagoslovio, a Faktor.ba munjevito prenio. Koji licemjerizam.
U svome demantiju Mektić tvrdi kako je „dokazano da radim sve i svašta“! Međutim, upravo zaboravlja da je istom takvom retorikom javno osuđivao i prozivao predsjednika Općinskog suda u Tesliću Zdravka Popovića, nazivajući ga javno „kriminalcem“, a čovjek dobio pravomoćnu oslobađajuću presudu od svih optužbi, ni nakon toga, Mektić ni da se izvini.
Ministar Mektić tvrdi kako se Radončić glavnoj tužiteljici BiH „dodvorava“, pa je zato ''Dnevni avaz'' prenio njegove šokantne, ali istinite transkripte. Međutim, zaboravlja da je upravo on taj koji se dodvoravao i koji je nekoliko puta na neslužbeni ručak zvao glavnu tužiteljicu BiH Gordanu Tadić da se „dogovore“ kako istrage protiv Mektića u Tužiteljstvu BiH zatvoriti te, kad je glavna tužiteljica Gordana Tadić odbila sve Mektićeve nečasne ponude, onda su od istog uslijedili neviđeni napadi, šikaniranja i laži koje je ministar Dragan Mektić na svojim pres-konferencijama izjavljivao o glavnoj tužiteljici BiH Gordani Tadić, slijedom čega je ista prošla neviđenu torturu ovog bahatog i neobrazovanog ministra, kojeg su još službe prije rata označile kao čovjeka na kojeg se ne može računati ni u ljudskom, ni intelektualnom, ni u obavještajnom smislu, niti u kom drugom smislu. I bile su u pravu!
Za kraj, preporučujem ministru Mektiću da nađe dobre odvjetnike i s njima pođe praviti obranu, jer tačke optužnica, koje se vjerojatno moraju po prirodi posla spremati na Tužiteljstvu BiH protiv njega, a od kojih će se morati obraniti (u što čisto sumnjam), bit će veoma teške i ne tako lako oborive.
-
criticos
#2339 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Kako Avaz i Fahro uredno šute i ignoriraju najveću ekološku katastrofu u Europi. Možda zato što je federalna ministrica za okoliš Edita Đapo njegov SBB kadar?
- crno_sa_zlatnim
#2340 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Znaju se nadleznosti i ingerencije Editinog ministarstva, osim ako ne misliš da je ona trebala leci na nasip da zaustavi bujicu...criticos wrote:Kako Avaz i Fahro uredno šute i ignoriraju najveću ekološku katastrofu u Europi. Možda zato što je federalna ministrica za okoliš Edita Đapo njegov SBB kadar?
Osim toga, neka odgovaraju oni koji upravljaju ovim pri ivrednim subjektom od rata naovamo...
-
criticos
#2341 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Ja ovdje nisam komentirao njene nadležnosti, već Fahrino žmurenje. Edita je radila osobnu promidžbu oko projekta toplovoda (koji tek nije pod njenom ingerencijom), a ovdje argument dajete da je trebala leći pred nasip. Divnooo. Ne, trebala je prva izaći u medije, pa na teren i napraviti krizni sastanak. O ostavci iz moralnih razloga o ekološkoj katastrofi neću ni polemisati, jer nismo EU. Ona je nestala s lica zemlje i ušutila s, a stranačko glasilo se ponaša kao da se ništa nije dogodilo.crno_sa_zlatnim wrote:Znaju se nadleznosti i ingerencije Editinog ministarstva, osim ako ne misliš da je ona trebala leci na nasip da zaustavi bujicu...criticos wrote:Kako Avaz i Fahro uredno šute i ignoriraju najveću ekološku katastrofu u Europi. Možda zato što je federalna ministrica za okoliš Edita Đapo njegov SBB kadar?
Osim toga, neka odgovaraju oni koji upravljaju ovim pri ivrednim subjektom od rata naovamo...
Nadležnost kojom ona upravlja je:
Federalno ministarstvuo turizma i okoliša FBiH
Unutarnje ustrojstvo Federalnog ministarstva okoliša i turizma:
· Sektor okoliša
· Sektor za okolinske dozvole, procjenu uticaja na okoliš, registar i čiste tehnologije
· Sektor turizma i ugostiteljstva
· Sektor za upravljanje otpadom, realizaciju planova i strateških projekata
· Sektor za pravne i opće poslove, ljudske resurse, budžet i financije
O čemu mi govorimo?
-
walk_M-A-N
#2342 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
https://www.klix.ba/vijesti/bih/direkto ... /180507094
Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Midhat Osmanbegović podnio je ostavku na tu poziciju, saznaje Klix.ba.
Midhat Osmanbegović izabran je na poziciju direktora Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo iz reda Saveza za bolju budućnost (SBB), a još uvijek nije poznato koje razloge je naveo u ostavci.
KURTA I MURTA
Razlog zbog kojeg je isti podnio ostavku, jeste taj što je u MUP KS previše prijava za seksualno zlostavljanje uposlenica, te uskoro protiv istog slijedi krivično gonjenje i sudski postupci.
Trebate provjeriti koliko je prijava u MUP KS zbog seksualnog zlostavljanja od strane istog (MIKIJA), zlostavljač, ucjenjivač, manijak, lopov, lažov........KONJ, dabogda ovakve majka više nikad ne rađala.
- JThomas
#2343 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
bez golemog razloga se ostavka na takvu funkciju kod nas ne podnosi. sigurno nije odlučio da svoje talente i znanja okuša na privatnom tržištu rada 
- Prpa.ba
#2344 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Ne bih ja ovo analizirao bez da prvo cujemo koju od putokaza i kmirsada.

- Banksy
#2345 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Superioran Arapović sinoć kod Duške, treba tek jedna pametna glava da vidiš s kakvim mediokritetima i šupljanerima imamo posla, Miletić prvi, ali i ostali... samo neće moći Arapovići u svaku emisiju...
- Roccohljup
#2346 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Za miletića ne bih bas rekao al jest teško biti superioran prema Sarajliću i onom UZPovcu.....i onaj majmun razvaljene guzice iz Pionirske bi njih dvojicu u emisiji poderao
Cinjenica je da je Adis (a ni hanuma mu) pametan i obrazovan lik al džaba im sve kad su prodali dušu šejtanu....tj donu od gusinja
Cinjenica je da je Adis (a ni hanuma mu) pametan i obrazovan lik al džaba im sve kad su prodali dušu šejtanu....tj donu od gusinja
- kmirsad
#2347 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
Prpa.ba wrote:Ne bih ja ovo analizirao bez da prvo cujemo koju od putokaza i kmirsada.![]()
Haj, evo mog komentara...
Žao mi je što je on podnio ostavku.
Da je Bogdom deset drugih, a ne on...
Ma da je Bogdom sto drugih... a ne on...
Ma da je bogdom 1000 drugih a ne samo on jedan...
-
kakavdanakneiskustvu
#2348 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
tacnoRoccohljup wrote:Za miletića ne bih bas rekao al jest teško biti superioran prema Sarajliću i onom UZPovcu.....i onaj majmun razvaljene guzice iz Pionirske bi njih dvojicu u emisiji poderao![]()
![]()
![]()
- Roccohljup
#2349 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
o tempora o mores................kakvih nebuloza nećeš cuti i slavospjeva od strane novih poslušnika Dark Lord Fahre od Gusinja
Šta bismo bez Avaza?!
DOBRO NJEGOVANI NEPRIJATELJI: Kako to da Avaz ima protiv sebe jaču medijsku opoziciju nego SDA političku
Autor: The Bosnia Times
prije 17 sati
A
A
A
56
Opće je poznato da nekoliko faktora utječe na ishod parlamentarnih izbora, a za Bosnu i Hercegovinu mogu se izdvojiti ova tri faktora; međunarodna zajednica, vjerske zajednice i mediji, piše "The Bosnia Times".
Ni u jednoj evropskoj zemlji, pa čak ni na Balkanu međunarodna zajednica ne utječe na izbore, odnosno ne kontrolira vlast kao u Bosni i Hercegovini. Glavni razlog je involviranost međunarodne zajednice u društveno-politički život ove zemlje kroz OHR, odnosno Vijeće za implementaciju mira (PIC), zbog čega mnogi smatraju da je ova zemlja pod međunarodnim protektoratom.
Izbori su puka simulacija demokratije
Tako da se parlamentarni izbori smatraju simulacijom da bi građani BiH imali privid da žive u demokratskom društvu i da ostvaruju svoja građanska prava zagarantirana barem Ženevskom konvencijom, dok stvarni izbor i selekciju građanskih, u bosanskom slučaju nacionalnih, predstavnika vrši međunarodna zajednica kroz suptilne metode utjecaja na izbore.
Doduše, posljednjih godina međunarodnoj zajednici ne polazi za rukom da baš sve iskontrolira, kakav je slučaj s Miloradom Dodikom. Uz sve to, zbog sukoba interesa svjetskih sila koji se prelamaju nad BiH, međunarodna zajednica, Evropljani, Amerikanci, Rusi, pa i islamske zemlje, nemaju više jedinstvenu strategiju prema ovoj zemlji i stoga je njen utjecaj oslabljen.
Vjerske zajednice, kako obje crkve tako i Islamska zajednica, imaju najdirektniji utjecaj preko propovjedaonica na formiranje javnog mnijenja i političkog raspoloženja, tako da su vjerski i politički nacionalni lideri bukvalno prijatelji i saveznici, a njihove stranke srasle s vjerskim zajednicama. Stoga se smatra da su vjerske zajednice i najzaslužnije za primat nacionalnih stranaka nad tzv. građanskim i lijevim strankama.
Međutim, ni vjerskoj populaciji, čiji predstavnici vladaju već dvije decenije, „ne cvjetaju ruže“ pa je uočljivo kako sve više općenarodnog nezadovoljstva iskazuju i vjerske pastve i džemati, kako prema nacionalnim isto tako i prema vjerskim vođama.
Tako da se može reći da će vjerske zajednice i svećenici vrlo teško pronaći vrstu demagogije kojom će uspjeti zamajaviti oči ozlojeđenim vjernicima da glasaju za njihove favorite. Za sada svećenici koriste ideologiju straha od drugog i prijetnjama izdajstva vjere i nacije uspijevaju ušutkati žamor nezadovoljstva među gladnom pastvom i džematima.
Što se medija tiče, tu je vrlo polivalentno stanje. Ipak, koliko god medijska scena bila polarizirana i razbijena pojavom nekontroliranih internet portala, glavni medijski akteri su prilično jasno odredili, profilirali i svrstali. Malo je nezavisnih medija i još manje svojeglavih, ubojitih i hrabrih novinara kakvih je odvajkada bilo u Sarajevu. Samo nekoliko bosanskih novinara iz (po)ratne plejade još drži do sebe i ponekad „bljesne“ nekom kolumnom ili intervjuom.
Šta bismo bez Avaza?!
Bez obzira na takvo stanje uočljivo je da režim, bar u Sarajevu, svakim danom sve više gubi kontrolu nad medijima. Dok se Srbi i Hrvati još uvijek naslanjaju na beogradske i zagrebačke medije, u istoj mjeri u kojoj se njihovi lideri Milorad Dodik i Dragan Čović, utrkuju da ljube ruke predsjednicima Srbije i Hrvatske, dotle se SDA oslonila na predsjednika Turske od koga je dobila novac za pokretanje svojih medija.
Za sada se sarajevski mediji mogu razvrstati u tri grupacije koje na direktan ili indirektan način podržavaju tri političke opcije. SDA-ov režim uz sebe još ima državne elektronske medije FTV i BHT, plus novonastale portale i jednu novinu „Faktor“ i „Stav“. Najzanimljivija kombinacija u ideološkom smislu je stavljanje pod kontrolu SDA nekada ekstremno ljevičarskog lista „Slobodna Bosna“ i selefističkog lista „SAFF“. Do sada je finansijski SDA loše uzvraćala odanost svojih medija jer su izgubili pet printanih novina: Ljiljan, Večernje novine, Slobodna Bosnu, SAFF i Faktor, koje su se prestale štampati usljed enormnih finansijskih gubitaka. Još uvijek na tržištu opstaje niskotiražni sedmični list „Stav“, ali je očito da i ovaj list kuburi sa finansijama jer je na zlu glasu kao profašističko glasilo pa nema čitalačku publiku. Osim zagriženih SDA-ovaca, niko drugi se ne usuđuje, valjda od stida, kupiti ovu novinu na trafici i ponijeti je ispod ruke kroz čaršiju. To je najbolji znak „bolesti“ ove novine koja neće moći opstati na tržištu, ali ako i opstane uz pomoć turskih donacija, njen utjecaj na politička zbivanja će biti neznatan i nebitan.
Nedavnom kupovinom TV1, Sarajevska pivara je zaokružila svoj medijski koncern kojeg sačinjavaju dnevna novina „Oslobođenje“ i sedmični list „Dani“. Bez obzira što se ne mogu pohvaliti svojim tiražom, kao ni gledanošću, ovi mediji omogućavaju bar građanskim opozicionim strankama poput DF-a, NS i S za BiH, kao i nekolicini novonastalih stranaka da iznose svoje oponentske stave protiv režima.
I na koncu još uvijek najutjecajniji medij u Sarajevu je Dnevni Avaz. On je u vlasništvu Fahrudina Radončića, lidera SBB-a. Osim što umjereno i suzdržano podržava politiku SBB-a, da ga se ne bi proglasilo stranačkim glasilom, isto tako sporadično i naizmjenično protežira druge opozicione lidere. Ipak je trenutačni imidž ovog lista da je „smrtni neprijatelj“ režima, odnosno lidera SDA Bakira Izetbegovića. To što Izetbegović misli o Avazu, da urušava bošnjačke vrijednosti, Avaz piše o Izetbegoviću kao pogubnom političaru za Bošnjake!
Povijest ovog lista je naprosto sudbinski ispretpletena sa politikom SDAovog režima. Avaz je prvo uozbiljio bošnjačku politiku, da bi je sadašnjim uređivačkim konceptom dramatizirao. U tome i leži fenomen da je Avaz imao jaču medijsku opoziciju u Sarajevu nego SDA političku. Vjerovatno je razlika u tome što je režim, odnosno SDA imao „dobro njegovane neprijatelje“ u opozicionim liderima, poput Zlatka Lagumdžije i Harisa Silajdžića, dok se Avaz branio i vrlo oštro obračunavao sa protivnicima.
Pitanje pobjednika izbora ne mora odlučiti Avaz, kao najmoćnije bošnjačko glasilo, ali je sigurno ovaj medij dao nemjerljiv doprinos suzbijanju moći režima. Naprosto se svaki Bošnjak može upitati šta bi se sve politički dešavalo u Sarajevu da nije bilo Avaza. Gdje bio ovom režimu, njegovim osionim liderima bio kraj da ih Avaz nije „korigirao“.
Ako se ovome doda da Avaz ima regionalnu, pa tako i međunarodnu reputaciju bosanskog Guardiana, njegov oponentski odnos ovakvom režimu ogrezlom svakom obliku korupcije, nepotizma i kriminala je nemjerljiv. Da nije Avaza, izbori bi u Sarajevu bili režimska farsa. Ovako, sa ovakvim Avazom, izbori bi mogli biti bošnjačka politička i nacionalna katarza, piše "The Bosnia Times".
- JThomas
#2350 Re: Dnevni Avaz-SBB-Fahrudin Radoncic ALL ABOUT
dnevni avaz jeste najuticajniji medij u ovom dijelu države. ali više u kontru nego ono što želi gurnuti. negdje 1 prema 2.