prog321 wrote:Objasni mi profesore.
Ja se ne stidim da ucim svaki dan.
Uzmimo primjer Teksasa koji ima preko 450 000 ljudi na minimalnoj satnici od $7.25 /h
I kad bi se digla satnica njima na $9.00, da li je to oficijalno rast plata u Teksasu ili ima neki novi naziv ?
http://www.dallasnews.com/business/head ... orkers.ece
Toplo ti preporucujem da ne dizes galamu oko stvari koje ne razumijes.
Procitaj bolan onaj clanak sa vikipedije, to ti je sazetak debate o minimalnim platama u SAD, mozda napokon malo shvatis.
Ne odredjuje Teksas plate stanovnicima Teksasa, nego poslodavci. Para ima samo onoliko koliko ih ima. Za sve poslove, ukljucujuci i poslove koji su minimalno placeni. Ako nema dovoljno para da se plate zaposleni, onda ili nece biti toliko zaposlenih ili nece biti kompanije uopste.
Obrati paznju, ja ovdje ne diskutujem ni ZA ni PROTIV, nego samo tebi ukazujem na cinjenicu da si debelo pobrkao pojmove i uzrocno-posljedicnu vezu izmedju garantovanih minimalnih plata i rasta prosjecnih plata.
Ako te tematika zanima, otvori temu na forumu "Ekonomija", ako vec ne postoji. Tamo ima ljudi kojima je ekonomija zivot, objasnice ti sve za 5 minuta, umjesto da i ja i ti na jedan drugog gubimo vrijeme.