Zašto je potrebna religija?
- Dozer
#2326 Re: Zašto je potrebna religija?
@Ljubicie
Isto pitanje vazi i za vjernike. I to POGOTOVO za vjernike.
Ja koliko vidim, a jos uvijek odlicno vidim, a i cujem, kod nas je cijela masa kojekakvih vjernika. Hajde da zanemarimo "obicne" i da pogledamo samo one na polozajima, politickim naravno.
Koliko ih je takvih postenih, divnih i krasnih? 0,1...0,5...1%?
Mozemo i o "obicnima", tim divnim, krasnim i tolerantnim, ali samo dok im se ne ukaze prilika da pokazu tu svoju divotu i toleranciju. Pa tako, fino i uredno, krenu u "prevaspitavanje" djeovojaka u minjacima, ili toljaganje homoskesualaca iliti gay/LGBT populacije (Zasto to? Zar nisu i oni od boga, a samim tim braca i sestre?!), itd. itd.
Deder mi malo pojasni ove "divote"...
Isto pitanje vazi i za vjernike. I to POGOTOVO za vjernike.
Ja koliko vidim, a jos uvijek odlicno vidim, a i cujem, kod nas je cijela masa kojekakvih vjernika. Hajde da zanemarimo "obicne" i da pogledamo samo one na polozajima, politickim naravno.
Koliko ih je takvih postenih, divnih i krasnih? 0,1...0,5...1%?
Mozemo i o "obicnima", tim divnim, krasnim i tolerantnim, ali samo dok im se ne ukaze prilika da pokazu tu svoju divotu i toleranciju. Pa tako, fino i uredno, krenu u "prevaspitavanje" djeovojaka u minjacima, ili toljaganje homoskesualaca iliti gay/LGBT populacije (Zasto to? Zar nisu i oni od boga, a samim tim braca i sestre?!), itd. itd.
Deder mi malo pojasni ove "divote"...
Last edited by Dozer on 10/09/2014 13:49, edited 1 time in total.
- šatirana_ljubičica
#2327 Re: Zašto je potrebna religija?
Il si zaboravio ili nisi zamijetio, ja s tobom više ne diskutujem.
- Dozer
#2328 Re: Zašto je potrebna religija?
Nisam primijetio...sorry.
A zasto, ako smijem pitati?
Postavljam previse nezgodna pitanja na koja nemate odgovore?
A zasto, ako smijem pitati?
Postavljam previse nezgodna pitanja na koja nemate odgovore?
Last edited by Dozer on 10/09/2014 13:50, edited 1 time in total.
- zlokruhovic
#2329 Re: Zašto je potrebna religija?
Pa zato što i među nevernima ima egoista i kukavica , jer misle da je njihov život vredniji nego tuđi , a to je isto što i religioznost , UBEĐENOST BEZ DOKAZA I RAZUMA.šatirana_ljubičica wrote:o vidi kome je istekao ban
a ako je to tako, zašto vi koji niste religiozni niste svi dobri, divni, krasni ?
Tako i rasisti , fašisti i nacionalisti misle da su bolji od drugih, neki to gledaju kao bogom dano ,a neki da je priroda dala da su npr.belci superiorni , znači UBEĐENOST BEZ DOKAZA I RAZUMA.
- šatirana_ljubičica
#2330 Re: Zašto je potrebna religija?
¸@Dozer, Vrati se unazad i pronađi šta sam ti rekla.
- šatirana_ljubičica
#2331 Re: Zašto je potrebna religija?
zlokruhovic wrote:Pa zato što i među nevernima ima egoista i kukavica , jer misle da je njihov život vredniji nego tuđi , a to je isto što i religioznost , UBEĐENOST BEZ DOKAZA I RAZUMA.šatirana_ljubičica wrote:o vidi kome je istekao ban
a ako je to tako, zašto vi koji niste religiozni niste svi dobri, divni, krasni ?
Tako i rasisti , fašisti i nacionalisti misle da su bolji od drugih, neki to gledaju kao bogom dano ,a neki da je priroda dala da su npr.belci superiorni , znači UBEĐENOST BEZ DOKAZA I RAZUMA.
Slažem se s tobom da je glavni problem kod ljudi ego.A svi su podložni nažalost njemu i vjernici i ateisti.
- zlokruhovic
#2332 Re: Zašto je potrebna religija?
Jeste , ali vernici su samim time što veruju u bajke već automatski egoisti , a dok kod ateista je drugačiji slučaj , jer ako je neko promišljajući ateist sa soli u glavi on je uglavnom i humanist pa mu je ego sigurno uvek manji nego kao kod vernikašatirana_ljubičica wrote:zlokruhovic wrote:Pa zato što i među nevernima ima egoista i kukavica , jer misle da je njihov život vredniji nego tuđi , a to je isto što i religioznost , UBEĐENOST BEZ DOKAZA I RAZUMA.šatirana_ljubičica wrote:o vidi kome je istekao ban
Slažem se s tobom da je glavni problem kod ljudi ego.A svi su podložni nažalost njemu i vjernici i ateisti.
Egoizam kod nevernika tj.ateista i onih koji ne veruju u bajke ne može se zasnivati na NEDOKAZANOM i IRACIONALNOM , što znači da egoizam kod ateista može biti samo u određenim trenucima ali nikako kao pravilo kao što je slučaj kod vernika,fašista,kumunista i nacionalista.
- šatirana_ljubičica
#2333 Re: Zašto je potrebna religija?
Baš suprotno: ateisti su najveći egoisti jer se boje da priznaju da ih je neko stvorio, da je neko iznad njih 
- IcedMFEarth
#2334 Re: Zašto je potrebna religija?
Ja da i 0,5% mislim da postoji bog, sigurno ne bi pričao što pričam i riskirao pakao 
- šatirana_ljubičica
#2335 Re: Zašto je potrebna religija?
Ma drugačiji si u diskusiji.IcedMFEarth wrote:Ja da i 0,5% mislim da postoji bog, sigurno ne bi pričao što pričam riskirao pakao
- zlokruhovic
#2336 Re: Zašto je potrebna religija?
Kako to može biti egoizam?? , kad vidim ovako bbezvezno kontriranje i nedorečene misli odmah mi proradi ego u smislu koliko sam pametniji od vernika , što znači da zaista postoji neki egoizam kod nevernika ali ni blizu kao kod vernika.šatirana_ljubičica wrote:Baš suprotno: ateisti su najveći egoisti jer se boje da priznaju da ih je neko stvorio, da je neko iznad njih
Zašto bi se bojao da priznam?? , i čega se to bojim??
- zlokruhovic
#2337 Re: Zašto je potrebna religija?
Kad bi se sad pojavio bog(onaj gad sa bliskog istoka) , ja bi rekao "U redu sad vidim dokaze za tvoje postojanje" , ali mu se ne bi povinuo nikada jer je i njegov raj za mene pakao , i samo njegovo ljubomorno biće mi ne dozvoljava da ga ispoštujem pa makar bio 100 puta bog i gorio na najvećoj temperaturi.IcedMFEarth wrote:Ja da i 0,5% mislim da postoji bog, sigurno ne bi pričao što pričam i riskirao pakao
Koncept monoteistačkog boga je zlo i tu se nema šta poštovati , a ako se čovek boji pakla od takvog zlog izmišljenog bića onda stvarno ispada kao kad se nižerangirani mafiozo boji godfathera.
- šatirana_ljubičica
#2338 Re: Zašto je potrebna religija?
zlokruhovic wrote:Kako to može biti egoizam?? , kad vidim ovako bbezvezno kontriranje i nedorečene misli odmah mi proradi ego u smislu koliko sam pametniji od vernika , što znači da zaista postoji neki egoizam kod nevernika ali ni blizu kao kod vernika.šatirana_ljubičica wrote:Baš suprotno: ateisti su najveći egoisti jer se boje da priznaju da ih je neko stvorio, da je neko iznad njih
Zašto bi se bojao da priznam?? , i čega se to bojim??![]()
ego se boji da priznaš nekoga ko je iznad tebe jer samim tim bi ga ubio (ego)
- šatirana_ljubičica
#2339 Re: Zašto je potrebna religija?
zlokruhovic wrote:Kad bi se sad pojavio bog(onaj gad sa bliskog istoka) , ja bi rekao "U redu sad vidim dokaze za tvoje postojanje" , ali mu se ne bi povinuo nikada jer je i njegov raj za mene pakao , i samo njegovo ljubomorno biće mi ne dozvoljava da ga ispoštujem pa makar bio 100 puta bog i gorio na najvećoj temperaturi.IcedMFEarth wrote:Ja da i 0,5% mislim da postoji bog, sigurno ne bi pričao što pričam i riskirao pakao
Koncept monoteistačkog boga je zlo i tu se nema šta poštovati , a ako se čovek boji pakla od takvog zlog izmišljenog bića onda stvarno ispada kao kad se nižerangirani mafiozo boji godfathera.
Dobro, počeo si... opet ići ka banu.
- zlokruhovic
#2340 Re: Zašto je potrebna religija?
Molim??šatirana_ljubičica wrote:zlokruhovic wrote:Kako to može biti egoizam?? , kad vidim ovako bbezvezno kontriranje i nedorečene misli odmah mi proradi ego u smislu koliko sam pametniji od vernika , što znači da zaista postoji neki egoizam kod nevernika ali ni blizu kao kod vernika.šatirana_ljubičica wrote:Baš suprotno: ateisti su najveći egoisti jer se boje da priznaju da ih je neko stvorio, da je neko iznad njih
Zašto bi se bojao da priznam?? , i čega se to bojim??![]()
ego se boji da priznaš nekoga ko je iznad tebe jer samim tim bi ga ubio (ego)
Pa kako da priznam kad ne mogu poverovati da postoji bog?? , hoćeš da lažem da postoji??
Znači za vas je svako ispravan i dobar čak i ako laže sebe i sve ostale??
Ovo je najbolji primer koliko je religija moralno dno.
Pošto zaista niko ne zna suštinski šta se ljudima mota po glavi po pitanju ličnog osećanja postojanja boga ili ne , ali je za vernike i religiju dovoljno i prihvatljivo da čovek slaže kako veruje jer i laž je dobra ako ide u korist boga u smislu javnog izjašnjavanja na ovozemljskom svetu.
Eee jbtee.
- šatirana_ljubičica
#2341 Re: Zašto je potrebna religija?
To što TI misliš da ne postoji, to ne znači da ne postoji.
Vidim da je problematika ega za tebe baš problematika
- hrastov žižak
#2342 Re: Zašto je potrebna religija?
a nije ego mislit da je baš vas bogo odabro i metno u svoje okrilje dok su 5/6 drugih ljudi izgubljeni. pa dobro.
- šatirana_ljubičica
#2343 Re: Zašto je potrebna religija?
nit sam ja odabrana niti si ti neodabran.hrastov žižak wrote:a nije ego mislit da je baš vas bogo odabro i metno u svoje okrilje dok su 5/6 drugih ljudi izgubljeni. pa dobro.
to što ti guraš sam sebe na stranputicu, to je tvoj problem, nije moj ni Božiji.
Ako hoćeš u odabrane, bujrum, vrlo rado ćemo te primiti
- Dozer
#2344 Re: Zašto je potrebna religija?
Mrsko mi traziti sta si mi napisala, pa ako hoces napisi opet ili kopiraj.šatirana_ljubičica wrote:To što TI misliš da ne postoji, to ne znači da ne postoji.
A za ovo gore...mislim...fakat...
Analogno tome - To sto TI mislis da postoji, to ne znaci da zaista postoji.
I u cemu je razlika izmedju tvog i njegovog ega...?
- šatirana_ljubičica
#2345 Re: Zašto je potrebna religija?
ni u čemu.ego je ego.uvijek odvodi na pogrešan put ako mu se prepustiš
samo što ovo što ja kažem dolazi iz uvjerenja a ne ega
mada bi ego bio to kada bih ga smatrala nižim bićem zato što ne vjeruje.a ne smatram.
samo što ovo što ja kažem dolazi iz uvjerenja a ne ega
mada bi ego bio to kada bih ga smatrala nižim bićem zato što ne vjeruje.a ne smatram.
Last edited by šatirana_ljubičica on 10/09/2014 14:43, edited 1 time in total.
- Dozer
#2346 Re: Zašto je potrebna religija?
Znaci ti si, kao vjernica, ipak na pogresnom putu?
Isto kao i ja, kao ateista?
Pa jel' onda iko ovdje na "pravom" putu? I koji bi to "pravi" put zaista bio? Moze opis?
Pa jel' onda iko ovdje na "pravom" putu? I koji bi to "pravi" put zaista bio? Moze opis?
- šatirana_ljubičica
#2347 Re: Zašto je potrebna religija?
Na pogrešnom putu da ako dopustim svom egu, da zbog njega počnem da smatram bezvrijednim ljude koji su ateisti.Dozer wrote:Znaci, ti si kao vjernica, ipak, na pogresnom putu?
A to ne bih voljela sebi dozvoliti.
Ne mora značiti da sam ja bolji čovjek od tebe, ili obrnuto.Vjera oplemenjava ali dobar čovjek je dobar čovjek.
Znam ja ateista i mimo foruma
Religija nekome fakat ne treba da bude dobar čovjek, neko je to i rekao, slažem se.
Ne mogu da tražim taj moj post kad sam rekla da neću više s tobom u diskusiju, a to je uglavnom bilo jer sam prozrela da tvoje namjere ipak nisu tako nevine kao što tvrdiš
-
statixx
#2348 Re: Zašto je potrebna religija?
Nije mu bas ugodno kada od nas 6 milijardi, svako malo, neko prne.Chagalj wrote:Bog je svukuda sa svojim znanjem, vidom i sluhom, a sa svojim bicem iznad arsa.šatirana_ljubičica wrote:Bog je u svemu što je stvorio.
Nemojte mi sad samo reci kako nema smisla za humor.
- šatirana_ljubičica
#2349 Re: Zašto je potrebna religija?
statixx wrote:Nije mu bas ugodno kada od nas 6 milijardi, svako malo, neko prne.Chagalj wrote:Bog je svukuda sa svojim znanjem, vidom i sluhom, a sa svojim bicem iznad arsa.šatirana_ljubičica wrote:Bog je u svemu što je stvorio.![]()
Nemojte mi sad samo reci kako nema smisla za humor.
Nije meni ugodno kad vidim da ima ovakvih ljudi, da ne kažem ateista....
- zlokruhovic
#2350 Re: Zašto je potrebna religija?
To što ti misliš da babaroga i deda mraz ne postoji , to ne znači da ne postoji.šatirana_ljubičica wrote:To što TI misliš da ne postoji, to ne znači da ne postoji.
Jel se ti bojiš da priznaš da postoji babaroga kao što ti kažeš za mene da se bojim priznati da postoji bog??