pretpostavljam da u gostima nisi radio neke zahtjevne poslove. pročitaj iskustva forumasa @apsidejzi u svedskoj koji radi i posti.mehanika wrote:Ne znam čemu tolika polemika kada je u samom Kur'anu sve lijepo objašnjeno "Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite."
Dakle onaj ko može postiće, bez obzira gdje je i koliko traje dan. Ko ne može, nahraniće siromaha, a prethodno dobro promisliti o zadnjoj rečenici u ajetu.
Ja sam prošle godine bio u gostima u Štokholmu pola Ramazana i nisam vidio baš neke razlike u postu za tih 2 sata koliko se duže posti.
Islam - pitanja i odgovori
- zagortenej
#2326 Re: Islam - pitanja i odgovori
- zagortenej
#2327 Re: Islam - pitanja i odgovori
čuj jel može bez šupljiranja, u samom startu si pokazao kakav odgovor očekuješ, i da u stvari i ne želiš znati. samo ispituješ terenTowelie wrote:Mozes li navesti neki primer gde si ti promenio misljenje posle nasihata nekog od forumasa i izasao iz tog obrasca opstemuslimanske iskljucivosti?problem mi je isključivost muslimana, svoje pa svoje, tudja misljenja se ne usvajaju, jer je najteze promijeniti svoj stav
sto bi rekli stari kinezi: “Ako čovjek ne mijenja mišljenje, ili je vrlo mudar ili je budala”
![]()
Ako moze bez supljiranja, nego konkretan primer.
sve što pišem, bujrum provjeri, ako sumnjaš.
- Towelie
#2328 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nisam ja nista pokazao, mene samo interesuje neki konkretan primer, a ne okolisanje.zagortenej wrote:čuj jel može bez šupljiranja, u samom startu si pokazao kakav odgovor očekuješ, i da u stvari i ne želiš znati. samo ispituješ terenTowelie wrote:Mozes li navesti neki primer gde si ti promenio misljenje posle nasihata nekog od forumasa i izasao iz tog obrasca opstemuslimanske iskljucivosti?problem mi je isključivost muslimana, svoje pa svoje, tudja misljenja se ne usvajaju, jer je najteze promijeniti svoj stav
sto bi rekli stari kinezi: “Ako čovjek ne mijenja mišljenje, ili je vrlo mudar ili je budala”
![]()
Ako moze bez supljiranja, nego konkretan primer.
sve što pišem, bujrum provjeri, ako sumnjaš.
- zagortenej
#2329 Re: Islam - pitanja i odgovori
možda si naučio da dobiješ sve servirano. čitaj izmedju redova
"Čovjek ne može da otkrije novi okean ako nema hrabrosti da izgubi iz vida obalu".(André Gide)
"Čovjek ne može da otkrije novi okean ako nema hrabrosti da izgubi iz vida obalu".(André Gide)
- Towelie
#2330 Re: Islam - pitanja i odgovori
Znaci, nista od primera. Ok, to je tvoje pravo. 
- Diwan
#2331 Re: Islam - pitanja i odgovori
2:185. Mjesec ramadan je taj u kojem je spušten Kur’an, Uputa ljudima i jasni dokazi Upute i
Furkan .................
2:185 Ramadhan, a month in which the Qur’an was sent down .....
[2:185.] The month of Ramadan is the month in which the Quran was revealed ...
večina engleskih prevoda je ovakva
Zašto onda u našoj nazovi tradiciji uči da je objava trajala 23 godine, kada se u ovom ajetu kaže da je Kur'an spušten u mjesecu Ramazanu. Ne piše da je ajet spušten ili dio Kur'ana ili da je počela objava, već se kaže da je Kur'an spušten tada.
Furkan .................
Zašto onda u našoj nazovi tradiciji uči da je objava trajala 23 godine, kada se u ovom ajetu kaže da je Kur'an spušten u mjesecu Ramazanu. Ne piše da je ajet spušten ili dio Kur'ana ili da je počela objava, već se kaže da je Kur'an spušten tada.
- Diwan
#2332 Re: Islam - pitanja i odgovori
Revelation has come down with Him a.s. and through Him, and it has been just revealed what was already there....Diwan wrote:2:185. Mjesec ramadan je taj u kojem je spušten Kur’an, Uputa ljudima i jasni dokazi Upute i
Furkan .................
-
Tyke
#2333 Re: Islam - pitanja i odgovori
I Suhufi, i Tevrat i Indzil su poslanicima a.s. objavljeni u mjesecu Ramazanu, odjednom (kao i Zebur). Medjutim, Kur'an je objavljen do Kuce uzvisenosti na Dunjaluckom nebu , sto se desilo u Noci sudbine (Lejletulkadr) mjeseca ramazana.Diwan wrote:2:185. Mjesec ramadan je taj u kojem je spušten Kur’an, Uputa ljudima i jasni dokazi Upute i
Furkan .................
"Mi smo ga objavili u Noći
blagoslovljenoj" (44:3), te kaže:
sudbine." (92:1)
Nakon toga je objavljen Poslaniku a.s. u dijelovima (ajetima), shodno slijedu dogadjaja. A da je Objava preko meleka dolazila Poslaniku a.s. postepeno postoje i pisani dokazi iz njegovog zivota, pa preko ashaba i njehovih sljedbenika. Na osnovu toga se, ipak, moze prihvatiti misljenje svih ucenjaka da je Objava prvo spustena na Dunjalucko nebo, a onda ajet po ajet Poslaniku a.s., a njegov pisar to marljivo sastavljao u kitab.
- Diwan
#2334 Re: Islam - pitanja i odgovori
Moje mišljenje je da od ovog nema ništa, uzimajući u obzir mnoge druge stvari koje su jako klimave što se tiče ove vjere i koje ne piju više vode kod sve vvečeg broja ljudi (npr. hadisi), ali ovaj dio o Lejletul Kadr daje možda pravi odgovor:Tyke wrote:I Suhufi, i Tevrat i Indzil su poslanicima a.s. objavljeni u mjesecu Ramazanu, odjednom (kao i Zebur). Medjutim, Kur'an je objavljen do Kuce uzvisenosti na Dunjaluckom nebu , sto se desilo u Noci sudbine (Lejletulkadr) mjeseca ramazana.Diwan wrote:2:185. Mjesec ramadan je taj u kojem je spušten Kur’an, Uputa ljudima i jasni dokazi Upute i
Furkan .................
Nakon toga je objavljen Poslaniku a.s. u dijelovima (ajetima), shodno slijedu dogadjaja. A da je Objava preko meleka dolazila Poslaniku a.s. postepeno postoje i pisani dokazi iz njegovog zivota, pa preko ashaba i njehovih sljedbenika. Na osnovu toga se, ipak, moze prihvatiti misljenje svih ucenjaka da je Objava prvo spustena na Dunjalucko nebo, a onda ajet po ajet Poslaniku a.s., a njegov pisar to marljivo sastavljao u kitab.
-
Dexx1
#2335 Re: Islam - pitanja i odgovori
"A oni koji ne vjeruju, govore: “Zašto mu se ne objavi cio Kur’an odjednom?”Diwan wrote:2:185. Mjesec ramadan je taj u kojem je spušten Kur’an, Uputa ljudima i jasni dokazi Upute i
Furkan .................
Tako, da bismo njime srce tvoje osnažili, i mi ga sve ajet po ajet objavljujemo." (Al Furkan, 38.)
Sto kaze Tyke, u ramazanu je spusten Kur'an na dunjalucko nebo, a onda je silazio ajet po ajet u toku 23 godine poslanstva
- Diwan
#2336 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pored toga što je taj ajet preveden u skladu sa ideološkim učenjem od strane Korkuta,koji je preveo i prethodni ajet skroz pogrešno:Dexx1 wrote:"A oni koji ne vjeruju, govore: “Zašto mu se ne objavi cio Kur’an odjednom?”Diwan wrote:2:185. Mjesec ramadan je taj u kojem je spušten Kur’an, Uputa ljudima i jasni dokazi Upute i
Furkan .................
Tako, da bismo njime srce tvoje osnažili, i mi ga sve ajet po ajet objavljujemo." (Al Furkan, 38.)
Sto kaze Tyke, u ramazanu je spusten Kur'an na dunjalucko nebo, a onda je silazio ajet po ajet u toku 23 godine poslanstva
U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana ..... kako bi taj prijevod bio u skladu sa ideološkim učenjem o periodičnoj objavi koja je trajala 23 godine, po kojem je učenju sam Poslanik a.s. bio puki dostavljač Poruke i ništa više, Razumjevanje njegovo (25:32) je drugačije.
Isti ajet Mlivo prevodi:
A oni koji ne vjeruju, govore: “Zašto mu se ne objavi cio Kur’an odjednom?” Tako, da bismo njime osnažili srce tvoje, a učimo ga tertilom.25:32
Tamo gdje je Korkut preveo 'tertil' sa 'I mi ga sve ajet po ajet objavljujemo.';
Što nema veze ikakve sa riječi 'tertil' koju je Mlivo ostavio u originalu, neprevedenu, što je bolje nego da je lupao kao Korkut.
Tartil znači: (with distinct) recitation, (with) measured rhythmic recitation,
75:16. Ne pokreći njime jezik svoj, da bi ga ubrzao.75:16Njegovo učenje je urađeno ritmički, ali što ne znači da sam Kur'an nije objavljen odjednom. To je isto kao kada stvari vadiš iz konteksta, ili iz pune sobe stvari vadiš s vremena na vrijeme jednu po jednu stvar koja se već nalazi u njoj, ali ne dolazi u nju kako postoji mišljenje i vjerovanje. Poslanikovo a.s. srce već sadrži kompletan Kur'an i On a.s. nije puki dostavljač, na šta ga vehabije i mnogo drugi pokušavaju da svedu.
75:16 Do not move your tongue with it to make haste.
Do not try to hurry it up with your tongue;
Move not your tongue to hasten it.
Zašto je onda ovdje rećeno da ga Poslanik a.s. ne ubrzava, ako to već nije bilo unutar Njega a.s. kao cjelina.
Ne može se ubrzavati ili bilo šta drugo nešto što već ne 'posjeduješ'.
Ne možeš pokretati jezik i govoriti ako nemaš rijeći za to, ako ne postoji arhiva i temelj.
-
Dexx1
#2337 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nisam ciljao na kraj ajeta, vec na pocetak.Diwan wrote: Pored toga što je taj ajet preveden u skladu sa ideološkim učenjem od strane Korkuta,koji je preveo i prethodni ajet skroz pogrešno:
U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana ..... kako bi taj prijevod bio u skladu sa ideološkim učenjem o periodičnoj objavi koja je trajala 23 godine, po kojem je učenju sam Poslanik a.s. bio puki dostavljač Poruke i ništa više, Razumjevanje njegovo (25:32) je drugačije.
Isti ajet Mlivo prevodi:
A oni koji ne vjeruju, govore: “Zašto mu se ne objavi cio Kur’an odjednom?” Tako, da bismo njime osnažili srce tvoje, a učimo ga tertilom.25:32
Da je Kuran odjednom objavljen ne bi se nevjernici pitali zasto nije cio objavljen odjednom i ne bi to ovdje bilo spomenuto.
Kaze se da kad je Poslaniku, alejhi selam, stizala Objava on bi - iz bojazni da ne zaboravi - svoj jezik pokretao obnavljajuci ono sto se objavljuje prije nego bi se objava tog odredjenog ajeta zavrsila.Diwan wrote:75:16. Ne pokreći njime jezik svoj, da bi ga ubrzao.75:16
Zašto je onda ovdje rećeno da ga Poslanik a.s. ne ubrzava, ako to već nije bilo unutar Njega a.s. kao cjelina.
Ne možeš pokretati jezik i govoriti ako nemaš rijeći za to, ako ne postoji arhiva i temelj.
Ovdje mu se govori da to ne radi.. vec "kad ga ucimo, prati ucenje njegovo".
- Leo_alfa
#2338 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zbog cega su obecane bas 72 djevice sehidima u raju? Zasto taj broj 72?
-
zijancer
#2339 Re: Islam - pitanja i odgovori
a ne pitas sta je raj, zasto je raj opisan bas kao basta
i zasto je casni hram u takvoj pustari...i tako suludo obican
-
Dexx1
#2340 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zato sto nije 71Leo_alfa wrote:Zbog cega su obecane bas 72 djevice sehidima u raju? Zasto taj broj 72?
- Towelie
#2341 Re: Islam - pitanja i odgovori
Je l' to brines da neces moci da ih sve opsluzis?Leo_alfa wrote:Zbog cega su obecane bas 72 djevice sehidima u raju? Zasto taj broj 72?
- Quaresma
#2342 Re: Islam - pitanja i odgovori
recite mi nije li ovo malo uvrijedljivo za nas muslimane sto neki mediji pišu o isilovcima nazivajuci ih dzihadistima?
- Diwan
#2343 Re: Islam - pitanja i odgovori
Samo u ajetu se govori o požurivanju nečega, a ne o ponavljanju radi zaboravljanja. Čak i da je tako kako ti kažeš, nema logike, jer kada nešto požurujuš onda na neki način ideš ispred toga i prije toka, pa ga Allah upozorava da to ne radi. Sa ponavljanjem ti ne požuruješ, več si na onome što je več bilo.Dexx1 wrote:Nisam ciljao na kraj ajeta, vec na pocetak.Diwan wrote: Pored toga što je taj ajet preveden u skladu sa ideološkim učenjem od strane Korkuta,koji je preveo i prethodni ajet skroz pogrešno:
Isti ajet Mlivo prevodi:
Da je Kuran odjednom objavljen ne bi se nevjernici pitali zasto nije cio objavljen odjednom i ne bi to ovdje bilo spomenuto.
Kaze se da kad je Poslaniku, alejhi selam, stizala Objava on bi - iz bojazni da ne zaboravi - svoj jezik pokretao obnavljajuci ono sto se objavljuje prije nego bi se objava tog odredjenog ajeta zavrsila.Diwan wrote:75:16. Ne pokreći njime jezik svoj, da bi ga ubrzao.75:16
Ovdje mu se govori da to ne radi.. vec "kad ga ucimo, prati ucenje njegovo".
Ovdje se radi o tome da se ne ide sa govorom prije njegovog vremena koje Allah raspoređuje. To je isto kao kada nije vrijeme za nešto, neku priču, pojavu.
Malom djetetu kazuješ ono što u datom trenutku može razumjeti, ili učenicima u osnovnoj školi ne govoriš o gradivu iz srednje škole ili fakulteta.
- Diwan
#2344 Re: Islam - pitanja i odgovori
Prvo je uvredljivo za muslimane da se oni uopšte smatraju muslimanima i da ih se poredi sa njima.Quaresma wrote:recite mi nije li ovo malo uvrijedljivo za nas muslimane sto neki mediji pišu o isilovcima nazivajuci ih dzihadistima?
Najblaže rečeno za njih da su otpadnici od vjere, a najprije da su demoni
-
kerima1
#2345 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne nazivaju ih krstasima jer su muslimani.prema tome ne znam sta se cudite.Diwan wrote:Prvo je uvredljivo za muslimane da se oni uopšte smatraju muslimanima i da ih se poredi sa njima.Quaresma wrote:recite mi nije li ovo malo uvrijedljivo za nas muslimane sto neki mediji pišu o isilovcima nazivajuci ih dzihadistima?
Najblaže rečeno za njih da su otpadnici od vjere, a najprije da su demoni
Isto da su u srednjem vijeku krscani rekli za svoje religijske koljace zasto ih narodi nazivaju krstasima kad nemaju nista sa krsanstvom!
- Leo_alfa
#2346 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne pitam, to mi ne djeluje kao nesto misteriozno.zijancer wrote:a ne pitas sta je raj, zasto je raj opisan bas kao basta
- Leo_alfa
#2347 Re: Islam - pitanja i odgovori
Onda garant i zbog toga sto nije 73Dexx1 wrote:Zato sto nije 71Leo_alfa wrote:Zbog cega su obecane bas 72 djevice sehidima u raju? Zasto taj broj 72?
- Leo_alfa
#2348 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ma to nije problem, imati cu snagu 100 ljudiTowelie wrote:Je l' to brines da neces moci da ih sve opsluzis?Leo_alfa wrote:Zbog cega su obecane bas 72 djevice sehidima u raju? Zasto taj broj 72?
- arzuhal
#2349 Re: Islam - pitanja i odgovori
Haj to, al' zamisli crnjaka da one ne mogu tebi zapamtit imeLeo_alfa wrote:Ma to nije problem, imati cu snagu 100 ljudiTowelie wrote:Je l' to brines da neces moci da ih sve opsluzis?Leo_alfa wrote:Zbog cega su obecane bas 72 djevice sehidima u raju? Zasto taj broj 72?, nego kako cu im imena zapamtiti?
- Leo_alfa
#2350 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nikakav problemarzuhal wrote:Haj to, al' zamisli crnjaka da one ne mogu tebi zapamtit imeLeo_alfa wrote:Ma to nije problem, imati cu snagu 100 ljudi, nego kako cu im imena zapamtiti?
Nego zna li iko zbog cega upravo 72 djevice?