Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zagortenej

#2326 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

mehanika wrote:Ne znam čemu tolika polemika kada je u samom Kur'anu sve lijepo objašnjeno "Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite."

Dakle onaj ko može postiće, bez obzira gdje je i koliko traje dan. Ko ne može, nahraniće siromaha, a prethodno dobro promisliti o zadnjoj rečenici u ajetu.

Ja sam prošle godine bio u gostima u Štokholmu pola Ramazana i nisam vidio baš neke razlike u postu za tih 2 sata koliko se duže posti.
pretpostavljam da u gostima nisi radio neke zahtjevne poslove. pročitaj iskustva forumasa @apsidejzi u svedskoj koji radi i posti.
zagortenej

#2327 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
problem mi je isključivost muslimana, svoje pa svoje, tudja misljenja se ne usvajaju, jer je najteze promijeniti svoj stav :wink:

sto bi rekli stari kinezi: “Ako čovjek ne mijenja mišljenje, ili je vrlo mudar ili je budala” :bih:
Mozes li navesti neki primer gde si ti promenio misljenje posle nasihata nekog od forumasa i izasao iz tog obrasca opstemuslimanske iskljucivosti?
:D
Ako moze bez supljiranja, nego konkretan primer.
čuj jel može bez šupljiranja, u samom startu si pokazao kakav odgovor očekuješ, i da u stvari i ne želiš znati. samo ispituješ teren :roll:
sve što pišem, bujrum provjeri, ako sumnjaš.
Towelie

#2328 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Towelie wrote:
problem mi je isključivost muslimana, svoje pa svoje, tudja misljenja se ne usvajaju, jer je najteze promijeniti svoj stav :wink:

sto bi rekli stari kinezi: “Ako čovjek ne mijenja mišljenje, ili je vrlo mudar ili je budala” :bih:
Mozes li navesti neki primer gde si ti promenio misljenje posle nasihata nekog od forumasa i izasao iz tog obrasca opstemuslimanske iskljucivosti?
:D
Ako moze bez supljiranja, nego konkretan primer.
čuj jel može bez šupljiranja, u samom startu si pokazao kakav odgovor očekuješ, i da u stvari i ne želiš znati. samo ispituješ teren :roll:
sve što pišem, bujrum provjeri, ako sumnjaš.
Nisam ja nista pokazao, mene samo interesuje neki konkretan primer, a ne okolisanje.
zagortenej

#2329 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

možda si naučio da dobiješ sve servirano. čitaj izmedju redova :)

"Čovjek ne može da otkrije novi okean ako nema hrabrosti da izgubi iz vida obalu".(André Gide)
Towelie

#2330 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Znaci, nista od primera. Ok, to je tvoje pravo. :D
Diwan

#2331 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

2:185. Mjesec ramadan je taj u kojem je spušten Kur’an, Uputa ljudima i jasni dokazi Upute i
Furkan .................

2:185 Ramadhan, a month in which the Qur’an was sent down .....

[2:185.] The month of Ramadan is the month in which the Quran was revealed ...

večina engleskih prevoda je ovakva

Zašto onda u našoj nazovi tradiciji uči da je objava trajala 23 godine, kada se u ovom ajetu kaže da je Kur'an spušten u mjesecu Ramazanu. Ne piše da je ajet spušten ili dio Kur'ana ili da je počela objava, već se kaže da je Kur'an spušten tada.
Diwan

#2332 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Diwan wrote:2:185. Mjesec ramadan je taj u kojem je spušten Kur’an, Uputa ljudima i jasni dokazi Upute i
Furkan .................

Zašto onda u našoj nazovi tradiciji uči da je objava trajala 23 godine, kada se u ovom ajetu kaže da je Kur'an spušten u mjesecu Ramazanu. Ne piše da je ajet spušten ili dio Kur'ana ili da je počela objava, već se kaže da je Kur'an spušten tada.
Revelation has come down with Him a.s. and through Him, and it has been just revealed what was already there....
Tyke

#2333 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Tyke »

Diwan wrote:2:185. Mjesec ramadan je taj u kojem je spušten Kur’an, Uputa ljudima i jasni dokazi Upute i
Furkan .................

I Suhufi, i Tevrat i Indzil su poslanicima a.s. objavljeni u mjesecu Ramazanu, odjednom (kao i Zebur). Medjutim, Kur'an je objavljen do Kuce uzvisenosti na Dunjaluckom nebu , sto se desilo u Noci sudbine (Lejletulkadr) mjeseca ramazana.

"Mi smo ga objavili u Noći
blagoslovljenoj" (44:3), te kaže:
sudbine." (92:1)

Nakon toga je objavljen Poslaniku a.s. u dijelovima (ajetima), shodno slijedu dogadjaja. A da je Objava preko meleka dolazila Poslaniku a.s. postepeno postoje i pisani dokazi iz njegovog zivota, pa preko ashaba i njehovih sljedbenika. Na osnovu toga se, ipak, moze prihvatiti misljenje svih ucenjaka da je Objava prvo spustena na Dunjalucko nebo, a onda ajet po ajet Poslaniku a.s., a njegov pisar to marljivo sastavljao u kitab.
Diwan

#2334 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Tyke wrote:
Furkan .................

I Suhufi, i Tevrat i Indzil su poslanicima a.s. objavljeni u mjesecu Ramazanu, odjednom (kao i Zebur). Medjutim, Kur'an je objavljen do Kuce uzvisenosti na Dunjaluckom nebu , sto se desilo u Noci sudbine (Lejletulkadr) mjeseca ramazana.

Nakon toga je objavljen Poslaniku a.s. u dijelovima (ajetima), shodno slijedu dogadjaja. A da je Objava preko meleka dolazila Poslaniku a.s. postepeno postoje i pisani dokazi iz njegovog zivota, pa preko ashaba i njehovih sljedbenika. Na osnovu toga se, ipak, moze prihvatiti misljenje svih ucenjaka da je Objava prvo spustena na Dunjalucko nebo, a onda ajet po ajet Poslaniku a.s., a njegov pisar to marljivo sastavljao u kitab.
Moje mišljenje je da od ovog nema ništa, uzimajući u obzir mnoge druge stvari koje su jako klimave što se tiče ove vjere i koje ne piju više vode kod sve vvečeg broja ljudi (npr. hadisi), ali ovaj dio o Lejletul Kadr daje možda pravi odgovor:

Dexx1

#2335 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dexx1 »

Furkan .................

"A oni koji ne vjeruju, govore: “Zašto mu se ne objavi cio Kur’an odjednom?”
Tako, da bismo njime srce tvoje osnažili, i mi ga sve ajet po ajet objavljujemo." (Al Furkan, 38.)

Sto kaze Tyke, u ramazanu je spusten Kur'an na dunjalucko nebo, a onda je silazio ajet po ajet u toku 23 godine poslanstva
Diwan

#2336 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Dexx1 wrote:
Furkan .................

"A oni koji ne vjeruju, govore: “Zašto mu se ne objavi cio Kur’an odjednom?”
Tako, da bismo njime srce tvoje osnažili, i mi ga sve ajet po ajet objavljujemo." (Al Furkan, 38.)

Sto kaze Tyke, u ramazanu je spusten Kur'an na dunjalucko nebo, a onda je silazio ajet po ajet u toku 23 godine poslanstva
Pored toga što je taj ajet preveden u skladu sa ideološkim učenjem od strane Korkuta,koji je preveo i prethodni ajet skroz pogrešno:
U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana ..... kako bi taj prijevod bio u skladu sa ideološkim učenjem o periodičnoj objavi koja je trajala 23 godine, po kojem je učenju sam Poslanik a.s. bio puki dostavljač Poruke i ništa više, Razumjevanje njegovo (25:32) je drugačije.

Isti ajet Mlivo prevodi:
A oni koji ne vjeruju, govore: “Zašto mu se ne objavi cio Kur’an odjednom?” Tako, da bismo njime osnažili srce tvoje, a učimo ga tertilom.25:32

Tamo gdje je Korkut preveo 'tertil' sa 'I mi ga sve ajet po ajet objavljujemo.';
Što nema veze ikakve sa riječi 'tertil' koju je Mlivo ostavio u originalu, neprevedenu, što je bolje nego da je lupao kao Korkut.

Tartil znači: (with distinct) recitation, (with) measured rhythmic recitation,
Njegovo učenje je urađeno ritmički, ali što ne znači da sam Kur'an nije objavljen odjednom. To je isto kao kada stvari vadiš iz konteksta, ili iz pune sobe stvari vadiš s vremena na vrijeme jednu po jednu stvar koja se već nalazi u njoj, ali ne dolazi u nju kako postoji mišljenje i vjerovanje. Poslanikovo a.s. srce već sadrži kompletan Kur'an i On a.s. nije puki dostavljač, na šta ga vehabije i mnogo drugi pokušavaju da svedu.
75:16. Ne pokreći njime jezik svoj, da bi ga ubrzao.75:16

75:16 Do not move your tongue with it to make haste.

Do not try to hurry it up with your tongue;

Move not your tongue to hasten it.

Zašto je onda ovdje rećeno da ga Poslanik a.s. ne ubrzava, ako to već nije bilo unutar Njega a.s. kao cjelina.

Ne može se ubrzavati ili bilo šta drugo nešto što već ne 'posjeduješ'.

Ne možeš pokretati jezik i govoriti ako nemaš rijeći za to, ako ne postoji arhiva i temelj.
Dexx1

#2337 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dexx1 »

Diwan wrote: Pored toga što je taj ajet preveden u skladu sa ideološkim učenjem od strane Korkuta,koji je preveo i prethodni ajet skroz pogrešno:
U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana ..... kako bi taj prijevod bio u skladu sa ideološkim učenjem o periodičnoj objavi koja je trajala 23 godine, po kojem je učenju sam Poslanik a.s. bio puki dostavljač Poruke i ništa više, Razumjevanje njegovo (25:32) je drugačije.

Isti ajet Mlivo prevodi:
A oni koji ne vjeruju, govore: “Zašto mu se ne objavi cio Kur’an odjednom?” Tako, da bismo njime osnažili srce tvoje, a učimo ga tertilom.25:32
Nisam ciljao na kraj ajeta, vec na pocetak.

Da je Kuran odjednom objavljen ne bi se nevjernici pitali zasto nije cio objavljen odjednom i ne bi to ovdje bilo spomenuto.

Diwan wrote:75:16. Ne pokreći njime jezik svoj, da bi ga ubrzao.75:16

Zašto je onda ovdje rećeno da ga Poslanik a.s. ne ubrzava, ako to već nije bilo unutar Njega a.s. kao cjelina.

Ne možeš pokretati jezik i govoriti ako nemaš rijeći za to, ako ne postoji arhiva i temelj.
Kaze se da kad je Poslaniku, alejhi selam, stizala Objava on bi - iz bojazni da ne zaboravi - svoj jezik pokretao obnavljajuci ono sto se objavljuje prije nego bi se objava tog odredjenog ajeta zavrsila.

Ovdje mu se govori da to ne radi.. vec "kad ga ucimo, prati ucenje njegovo".
Leo_alfa

#2338 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Leo_alfa »

Zbog cega su obecane bas 72 djevice sehidima u raju? Zasto taj broj 72?
zijancer

#2339 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

a ne pitas sta je raj, zasto je raj opisan bas kao basta
i zasto je casni hram u takvoj pustari...i tako suludo obican
Dexx1

#2340 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dexx1 »

Leo_alfa wrote:Zbog cega su obecane bas 72 djevice sehidima u raju? Zasto taj broj 72?
Zato sto nije 71 :D
Towelie

#2341 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Leo_alfa wrote:Zbog cega su obecane bas 72 djevice sehidima u raju? Zasto taj broj 72?
Je l' to brines da neces moci da ih sve opsluzis? :lol:
Quaresma

#2342 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Quaresma »

recite mi nije li ovo malo uvrijedljivo za nas muslimane sto neki mediji pišu o isilovcima nazivajuci ih dzihadistima?
Diwan

#2343 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Dexx1 wrote:
Diwan wrote: Pored toga što je taj ajet preveden u skladu sa ideološkim učenjem od strane Korkuta,koji je preveo i prethodni ajet skroz pogrešno:

Isti ajet Mlivo prevodi:
Nisam ciljao na kraj ajeta, vec na pocetak.

Da je Kuran odjednom objavljen ne bi se nevjernici pitali zasto nije cio objavljen odjednom i ne bi to ovdje bilo spomenuto.

Diwan wrote:75:16. Ne pokreći njime jezik svoj, da bi ga ubrzao.75:16

Kaze se da kad je Poslaniku, alejhi selam, stizala Objava on bi - iz bojazni da ne zaboravi - svoj jezik pokretao obnavljajuci ono sto se objavljuje prije nego bi se objava tog odredjenog ajeta zavrsila.

Ovdje mu se govori da to ne radi.. vec "kad ga ucimo, prati ucenje njegovo".
Samo u ajetu se govori o požurivanju nečega, a ne o ponavljanju radi zaboravljanja. Čak i da je tako kako ti kažeš, nema logike, jer kada nešto požurujuš onda na neki način ideš ispred toga i prije toka, pa ga Allah upozorava da to ne radi. Sa ponavljanjem ti ne požuruješ, več si na onome što je več bilo.

Ovdje se radi o tome da se ne ide sa govorom prije njegovog vremena koje Allah raspoređuje. To je isto kao kada nije vrijeme za nešto, neku priču, pojavu.

Malom djetetu kazuješ ono što u datom trenutku može razumjeti, ili učenicima u osnovnoj školi ne govoriš o gradivu iz srednje škole ili fakulteta.
Diwan

#2344 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Quaresma wrote:recite mi nije li ovo malo uvrijedljivo za nas muslimane sto neki mediji pišu o isilovcima nazivajuci ih dzihadistima?
Prvo je uvredljivo za muslimane da se oni uopšte smatraju muslimanima i da ih se poredi sa njima.

Najblaže rečeno za njih da su otpadnici od vjere, a najprije da su demoni
kerima1

#2345 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kerima1 »

Diwan wrote:
Quaresma wrote:recite mi nije li ovo malo uvrijedljivo za nas muslimane sto neki mediji pišu o isilovcima nazivajuci ih dzihadistima?
Prvo je uvredljivo za muslimane da se oni uopšte smatraju muslimanima i da ih se poredi sa njima.

Najblaže rečeno za njih da su otpadnici od vjere, a najprije da su demoni
Ne nazivaju ih krstasima jer su muslimani.prema tome ne znam sta se cudite.
Isto da su u srednjem vijeku krscani rekli za svoje religijske koljace zasto ih narodi nazivaju krstasima kad nemaju nista sa krsanstvom! :-)
Leo_alfa

#2346 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Leo_alfa »

zijancer wrote:a ne pitas sta je raj, zasto je raj opisan bas kao basta
i zasto je casni hram u takvoj pustari...i tako suludo obican
Ne pitam, to mi ne djeluje kao nesto misteriozno.
Leo_alfa

#2347 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Leo_alfa »

Dexx1 wrote:
Zato sto nije 71 :D
Onda garant i zbog toga sto nije 73 :D
Leo_alfa

#2348 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Leo_alfa »

Towelie wrote:
Ma to nije problem, imati cu snagu 100 ljudi ;-), nego kako cu im imena zapamtiti?
arzuhal

#2349 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Leo_alfa wrote:
Towelie wrote:
Ma to nije problem, imati cu snagu 100 ljudi ;-), nego kako cu im imena zapamtiti?
Haj to, al' zamisli crnjaka da one ne mogu tebi zapamtit ime :lol:
Leo_alfa

#2350 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Leo_alfa »

arzuhal wrote:
Leo_alfa wrote:Ma to nije problem, imati cu snagu 100 ljudi ;-), nego kako cu im imena zapamtiti?
Haj to, al' zamisli crnjaka da one ne mogu tebi zapamtit ime :lol:
Nikakav problem :lol:
Nego zna li iko zbog cega upravo 72 djevice?
Post Reply