Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
asurbanipal

#2326 Re: Sufizam

Post by asurbanipal »

zagortenej

#2327 Re: Sufizam

Post by zagortenej »

I sit on the throne of the heart;
That is the style of my poverty!
I am dust on my Beloved's path;
That is my elevated state!
No need to visit the mosque for me;
Your eyebrow is a prayer arch for me.
Saʿdī, why this pilgrim's garb?
Why, indeed, this ritual of hajj?
Look at my Beloved's face;
That is the true worshipper's place!

Hafiz Shirazi
kritichar

#2328 Re: Sufizam

Post by kritichar »

Kako fino ovdje sufizam pređe u šiizam, tako će i u javnosti, dok se ohrabre.
asurbanipal

#2329 Re: Sufizam

Post by asurbanipal »

asurbanipal

#2330 Re: Sufizam

Post by asurbanipal »

kolacodjagoda

#2331 Re: Sufizam

Post by kolacodjagoda »

asurbanipal wrote:
salik79 wrote:Olaksaj i nama i sebi - navedi stranice.

Ne može ih i neće navesti jer ih nema...

Ima na ovoj temi o tome govora i članak koji o tome govori baš na ovoj stranici, što ga je forumašica @Teea stavila, a i ja sam na jednoj drugoj temi stavljao linkove na engleskom o kakvoj se snažnoj propagandi radi.

Link: :arrow: http://forum.klix.ba/govor-o-tekfiru-na ... l#p9017799

Prebacite raspravu o šiizmu na gornji link
Neda mi se zbog vaših manipilacija da postavljam nešto što svako može vidjeti. Ima link što je šija postavio, imaju stranice i svako može vidjeti. Ko želi neka postavi ja nemam ni vremena ni želje dokazivati nešto što je davno dokazano. Ima engleska verzija šiitske fitne ima i na bosanskom što sam postavio. Ko želi može naći kao što nasa kaže. Nema potrebe ovdje nesta izvoditi i duplirati kad sve ima.
kolacodjagoda

#2332 Re: Sufizam

Post by kolacodjagoda »

Smrcak15 wrote:
kolacodjagoda wrote:
nasa wrote:@kolacNemoj ga zvati rafidijom i sl., nije ok, nije da ovdje bilo ko mora odgovarati na pitanja...ti pises sta mislis, ostali odgovore sta zele i obrnuto...

Evo ja s iskrenom namjerom pitam sta se radi prilikom posjete Kerbeli, vidjela sam da sije to obavezno posjecuju ali fakat nisam nikad bas pitala sta rade tamo i sl. i ustvari kakav to ima rang, ne znam kako da objasnim ali mislim sta i kakva vaznost se tome pridaje?
Rafidija je sinonim za šiju, sami sebe isto tako zovu.

Ukucaj na youtube Kerbela. Bičuju se, sijeku sebi ruke, noge, krv na sve strane šiklja,... Jel to praksa Poslanika s.a.w.s? Jel to Poslanik radio?

Obredi na Kerbeli su čisti šejtanski obredi. To su radili idolopoklonici i sada šije (rafidije).
Shiizam je satanizirana verzija Islama, znaci sejtanluk(razni satanisticki obredi) se pripisuje islamu,a islam je cist od toga, dok haridzije(ISIS) su podivljala verzija islama, znaci odes u extremizam koji nema uporista u vjeri islamu, zakolji, zadavi, siluj, zapali neistomisljenika

Ibn 'Abbas prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s., da je rekao:

"Čuvajte se pretjerivanja u vjeri! Zaista su oni prije vas propali zbog pretjerivanja u vjeri."[2]
A Ibn Mes'ud od njega, s.a.v.s., kazuje da je rekao: "Propali su oni što pretjeruju!" Poslanik je ovo ponovio tri puta. [3]
[2] Bilježe ga Ahmed, En-Nessa'i, Ibn Madže, El-Hakim, Ibn Khuzejme i Ibn Hibban od Ibn 'Abbasa. Vidi: Sahihu-l-džami i-s-sagir ve zijadetih, br. 2680.
[3] Bilježi ga Muslim u Sahihu: Kitabu-l-'ilm, br. 2670.

haridzije su poput zmije koja jede samu sebe, to je osudjeno na propast
Image

Islam je u sustini vjera milosti, Allah koji sebe naziva svemilosni samilosni, nemoze jedan musliman tek tako ubiti nevinu osobu a ujedno da klanja i ponavlja u Ime Allaha svemilostivog samilosnog

to je paradoks, izgovarati u Ime Allaha svemilostivog samilosnog , oznacavati ogromnu allahovu milost, a ujedno svojim djelima raditi suprotno onome sto predstavljaju te rijeci, durgim rijecima govoris, Allah je milostiv ali ja nisam , pa cu ti dohakati.

Od Abdullaha ibn Amra ibn el-Asa, radijallahu 'anhuma, se prenosi da je rekao: „Rekao je Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem: „Oni koji su milostivi, njima će se Milostivi smilovati! Budite milostivi prema onima koji su na Zemlji, smilovat će vam se onaj koji je na nebesima!“ (Ebu Davud, 4941; et-Tirmizi, 1924; Hadis su šejh Albani i drugi, ocijenili da je sahih)

Od Abdullaha ibn Mes'uda, radijallahu 'anhu, se prenosi da je rekao: „Kao da sada vidim Vjerovjesnika, sallallahu 'alejhi we sellem, kako govori o jednom vjerovjesniku koga je njegov narod izudarao i raskrvario, pa on, brišući krv sa svoga lica, govori: „Allahu moj, oprosti mom narodu, jer oni neznaju!“¨(Buhari, 3218; Muslim, 213)

Od Ebu Hurejre, radijallahu 'anhu, se prenosi da je rekao: „Čuo sam Allahovog poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, kako kaže: „Allah je učinio da Njegova milost bude od stotinu dijelova. Zadržao je kod Sebe devedeset i devet, a na Zemlju je spustio samo jedan dio. Od toga dijela potiče i samilost među svim stvorenjima, pa čak i kada životinja podigne svoju nogu bojeći se da nenagazi svoje mladunče.“ (Buhari, el-Feth – 10/6000; Muslim, 2317)

Prenosi se da je Allahov Poslanik Musa a.s. , jedne prilike sa svojim narodom, kojeg je bilo 70 hiljada, u pustinji molio Uzvisenog Allaha za kisu, jer su bile velike suse. Medjutim, nebo tada posta jos cisce a Sunce ugrija jos jace. Musa a.s. se zacudi i upita svoga Gospodara za razlog tome. Allah swt mu objavi: " Medju vama je rob koji mi je nepokoran vec 40 godina ." Musa a.s. se obrati tom covjeku koji se nalazio u skupini naroda: " O ti nepokorni robe, koji grijesis prema Allahu dz.s. 40 godina, istupi iz nasih redova jer zbog tebe nam je uskracena kisa ."
Tada grjesni rob pogleda desno i lijevo i ne vidje da iko istupi, nakon cega shvati da je on ta trazena osoba, pa rece u sebi: " Ako istupim pred ovim ljudima, bicu osramocen, a ako ostanem medju njima, zbog mene ce im biti uskracena kisa." Pa uvuce glavu u svoju odjecu, kajuci se za svoja djela, rekavsi: " Boze moj, grjesio sam prema tebi 40 godina, sada Ti dolazim pokoran, pa primi moje pokajanje." Poslije toga se proli obilna kisa.

"Boze moj, zbog cega nam spusti kisu, a niko od nas ne istupi ?" rece Musa a.s. . A Allah swt mu objavi:" O Musa, dao sam vam kisu zbog onoga zbog kojeg Sam vam je zabranio ." Musa a.s rece: " Boze moj, pokazi mi tog pokornog roba." . " O Musa, Ja ga nisam osramotio kada Mi je bio nepokoran, pa zar da ga osramotim sada kada Mi je pokoran " -rece Allah dz.s. ."

To je taj islam, koji osvaja ljudska srca, to je ta bozanska izvorna vjera kojoj se duse priklanjaju.
Tako je brate dragi :thumbup: . Šiizam je bolest koja je ubila islam na prostoru gdje šije postoje. Haridžizam je karcinom koji ubija islam također. Šije su se davno odrekle islama, haridžije su jako blizu tome (mada po fetvi svjetske uleme oni i nisu muslimani). Kakve nevjerničke i zločinačke stavove ima nemuslimansko-šitski vođa, zagovornik pedofilije, najbolje se vide u njegovom (ne) djelu kojeg je njegov simpatizer i sljedbenik postavio na engleskom a ja nekoliko stranica iza na bosanskom. To je toliko sramno, toliko podlo, toliko huškački napisano da je gore od bilo kojeg židovskog djela. Veća je mržnja šija prema muslimanima nego prema bilo kome drugom. Dok se svaki musliman javne ne ogradi od siitske religije, neće biti ni prospretita među muslimanima. Šije su zlo i otrov.
nasa

#2333 Re: Sufizam

Post by nasa »

Dobro, dosta vise.Nije tema svakako tako da cu dalje brisati....
fatamorgana

#2334 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

zagortenej wrote:I sit on the throne of the heart;
That is the style of my poverty!
I am dust on my Beloved's path;
That is my elevated state!
No need to visit the mosque for me;
Your eyebrow is a prayer arch for me.
Saʿdī, why this pilgrim's garb?
Why, indeed, this ritual of hajj?
Look at my Beloved's face;
That is the true worshipper's place!

Hafiz Shirazi
:shock: Hereza, :run: ...... :wink: :sax:
arzuhal

#2335 Re: Sufizam

Post by arzuhal »

Ne znam zašto temu o tesavufu pretvoriše u temu o šiizmu i sukobu u vezi istog?
kritichar

#2336 Re: Sufizam

Post by kritichar »

Nekom "cudnom" koincidencijom ove sufije su ujedno i sijje
luminator

#2337 Re: Sufizam

Post by luminator »

arzuhal wrote:Ne znam zašto temu o tesavufu pretvoriše u temu o šiizmu i sukobu u vezi istog?
Nikakvo čudo. Od samog početka stvari su pogrešno postavljene, zato nikako ne može izać na hajr.

Naziv teme je "sufizam", a to je termin i projekcija zapadnih orjentalista koji se u islam razumiju kao Mara u sukno.

Ono što praktikuju sufije nazivamo "tesavufom".

Tesavuf nije nikakav "izam".

Zato, @nurudine, laćaj se tastature i ispravi tu temeljnu grešku, ne bi li krenulo hairli.
fatamorgana

#2338 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

luminator wrote:
arzuhal wrote:Ne znam zašto temu o tesavufu pretvoriše u temu o šiizmu i sukobu u vezi istog?
Nikakvo čudo. Od samog početka stvari su pogrešno postavljene, zato nikako ne može izać na hajr.

Naziv teme je "sufizam", a to je termin i projekcija zapadnih orjentalista koji se u islam razumiju kao Mara u sukno.

Ono što praktikuju sufije nazivamo "tesavufom".

Tesavuf nije nikakav "izam".

Zato, @nurudine, laćaj se tastature i ispravi tu temeljnu grešku, ne bi li krenulo hairli.
Morel' tesawufizam pa da svi budu zadovoljni?
zijancer

#2339 Re: Sufizam

Post by zijancer »

Image :cry:
insomnia78

#2340 Re: Sufizam

Post by insomnia78 »

kritichar wrote:Nekom "cudnom" koincidencijom ove sufije su ujedno i sijje
:lol:
zagortenej

#2341 Re: Sufizam

Post by zagortenej »

Ovim mojim tvrdnjama, alimi su nezadovoljni.
“Ulema,” kaže ja, a ne znaju da ne govorim o znalcima.

Govorim o neznalicama što sami sebe zovu ulema,
Gomila je to, uzdigla što se, sa nitkovima svoga vremena.

Kako neko može govoriti o stvarima, koje ni sam ne može znati,
Štaviše, povrh svega, ako su mu um i razum robovi su mu slabi,

Šta ovaj može ovaj neznalica znati, kad suštinu i atribute Božije ne može shvatiti.
Kako jedan neuki demon može Poslanika slijediti?
I naravno Dzej

#2342 Re: Sufizam

Post by I naravno Dzej »

Okolo se šepuriš, ‘ja sam derviš’ govoriš
Imaš li jezik koji može Hakka zikriti?
Zašto sebe ne osmotriš, šta spolja tražiš?
Imaš li snage stanje stanja osjetiti?

Jednog dana će te kao ribu u mrežu uhvatiti
Za muršida i rehbera će pitanja postaviti
Zapaliće vatru pa će sve pretražiti
Ja sam pčela kažeš – a gdje ti je med?

Mogu li oni bez derta za dermanom tragati?
Mogu li pravi derviši bez ikrara ostati?
Mogu li sva stvorenja na laticu ruže stati?
Ja sam slavuj kažeš – a gdje ti je ruža?

Pir Sultan Abdalu, tvoj dert oni ne poznaju
Oni koji dert nemaju šta je dert ne znaju
Bez Muršida i Rehbera se putevi ne otvaraju
Držiš li svojom rukom Muršidov ogrtač?

Pir Sultan Abdal
Smrcak15

#2343 Re: Sufizam

Post by Smrcak15 »

:lol:
Hfz. Mr. Adnan Mrkonjić - Sarajevski šejh koji dnevno ima kontakt sa Poslanikom
http://www.youtube.com/watch?v=qw4txcTcq24
Mašinac

#2344 Re: Sufizam

Post by Mašinac »

Smrcak15 wrote::lol:
Jel ovo Mr. skraćeno od Mrkonjić?
rika

#2345 Re: Sufizam

Post by rika »

Mašinac wrote:
Jel ovo Mr. skraćeno od Mrkonjić?
Nije dragi Masinac,nego od Mudrozof.. :-) :-)..
Zamisli jos kad doktorira..
2604570

#2346 Re: Sufizam

Post by 2604570 »

Taj jazavac, pardon, sarajevski sejh evlija je garant pretjerao sa derviskim napitkom.
kritichar

#2347 Re: Sufizam

Post by kritichar »

Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2348 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Akos je portal mladih vehabija finansiran iz Saudijske kraljevine , a Ibn Tejmijje, rodjen je 661. h/g., a umro 728 h/g. u zatvoru, u Damasku. Njegovo tacno porijeklo nije poznato, tj. ne moze se sa sigurnoscu tvrditi da li je bio arap ili ne-arap. Zivio je ukupno 67 god. a da se pri tome nikada nije ozenio.

I pored njegove nesumnjive poboznosti ucenjaci ehlissunneta vel-dzema’ata nisu uzimali njegove stavove kao validne, cak naprotiv, a tek jacanjem selefizma i kasnije miješanja vehabijske ideologije sa selefijskim pokretom djela Ibn Tejmijje dobivaju na “popularnosti“.

U tri mes’ele (od kojih su dvije pitanje talāka – razvoda braka, te razumijevanja Bozijeg istivā’a alel-Arš – “ustolicenja” na Prijestolje) izašao je iz okvira ehlissunneta.

Ostavio je iza sebe mnoga pisana djela iz fiqha i akaida, i poznat je kao ideoloski utemeljitelj vehabizma, zato sto su vehabije ozivjele i prosirile njegovu misao.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2349 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Ovo nije tema samo o tesavufu, pošto se tesavuf tiče praktičnog dijela sufizma, a sufizam je više globalna riječ za
razne varijacije islamske duhovnosti , kao što je "irfan" u šitskoj praksi .
Tako 90 % sufijskih tarikata se veže za hz.Alija i ehlu bejt kao prvu kariku do Poslanika a.s. pa je i šitska duhovnost
itekako vezana za sufizam
I naravno Dzej

#2350 Re: Sufizam

Post by I naravno Dzej »

Nurudin wrote:
Ovo nije tema samo o tesavufu, pošto se tesavuf tiče praktičnog dijela sufizma, a sufizam je više globalna riječ za
razne varijacije islamske duhovnosti , kao što je "irfan" u šitskoj praksi .
Tako 90 % sufijskih tarikata se veže za hz.Alija i ehlu bejt kao prvu kariku do Poslanika a.s. pa je i šitska duhovnost
itekako vezana za sufizam
Ako sam te dobro razumio,Sufizam je sveukupna islamska duhovnost, a Tesavuf i Irfan neke od varijacija te ukupne islamske duhovnosti (Sufizma).
Locked