valtazar wrote:
Ti ako misliš da je oportuno od Bošnjaka povratnika praviti neprijatelje Republike Srpkse, afreim... Samo daj...
Ne kolega forumašu, izvrćeš teze. Trenutno je RS neprijatelj povratnika, Bošnjaka i Hrvata prije svega. Povratnici nemaju ostvarena prava iako je vlada RS dužna da im garantuje jednakost:
krše Daytonski sporazum predstavljajući RS kao ratni plijen i exkluzivnu teritoriju Srba
ne raspolažu svojom imovinom (Fata Orlović),
napada im se imovina (zakon o oporezivanju imovine koja se ne obrađuje, paljevine kuća...),
nemaju pravo na obrazovanje (djeca farbaju jaja i slave slave po školama, nemaju nacionalnu grupu predmeta...)
nisu nacionalno zastupljeni u državnim službama po popisu iz 1991.
fizički su ugroženi (nerješena ubistva povratnika: Meliha Durić, Murat Badić...)
RS ne poštuje presude Suda u Hagu negirajući geocid u Srebrenici, Višegradu, Prijedoru, iako je obavezna da to čini, jer je to jedna od obaveza Daytonskog sporazuma.
Anex 7 je mrtvo slovo na papiru jer ne postoje zakoni i podzakonski akti koji ga sprovode u život i čine atmosferu za povratak povoljnom.
Zato postoji potreba za Prvim martom. A ti sad skontaj šta je u svemu uzrok a šta posljedica. Da je RS raj ravnopravnosti i demokratije, prestala bi potreba za postojanjem ove i sličnih organizacija.
Tu dolazimo do ključne činjenice. Vlast u RS tihim pritiskom, otežavanjem uslova za povratak aktivnim činjenjem protiv samog povratka, insistiranjem na jednonacionalnosti RS-a krši Daytonski sporazum, očekivajući da će se trenutno stanje vremenom zabetonirati i da će Bošnjaci i Hrvati prognani sa tih prostora pristati na realno stanje. To znači da skontaju da im je ljepše u Švedskoj i u Federaciji i prepuste RS Srbima, kako to i pripada, pa da konačno živimo ko ljudi.
Ti si jedan od tih koji podržavaš trenutno stanje, a ja sam sa druge strane jer se borim za ravnopravnost svih građana na čitavoj teritoriji BiH. Ti se čudiš zašto ljudi ne prihvate rezultate rata, genocida i etničkog čišćenja, ja se borim da se nepravde isprave.