Inicijativa Prvi Mart

Post Reply
ILVIIR

#2326 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by ILVIIR »

Corto Maltese wrote:
Lug wrote:1.mart im uzeo lizalicu, zvanu rs, pa kuknjava,.. eto zao him povratnika. :cry:
pa 1.mart se i bori da ti ljudi ostanu da tamo zive.. :-)
Čudno, pošto se ljudi koji tamo žive ne spominju u njihovoj platfomi. Bar su po tom pitanju iskreni. Predmet interesovanja Prvog Marta su izbjeglice, a ne povratnici. Prvi Mart zanima isključivo njihov glasački kapacitet, što ovdje jasno piše:
http://www.prvimart.ba/misija
nek si ti napisao preko 5300 komentara, a nisi u stanju procitati a kamoli skontati) obican tekst, koji si sam postavio. sramota.

kako mozes povratniku pomoci, nego prije svega, kroz politicku zastupljenost.
It_is_a_Leclerc

#2327 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by It_is_a_Leclerc »

Prvi mart je historijska platforma Bošnjaka koji se, baš poput Tutsija u postgenocidnoj Ruandi, odbijaju povući i biti žrtve i nakon rata. To je projekat koji za cilj da do kraja obesmisli entitetsko glasanje, blokade, i da od Bošnjaka u RS napravi unutrašnjeg neprijatelja Republici Srpskoj, što je i više nego dobra stvar.
Svi oni koji su se odbili priključiti zajedničkoj listi su se svrstali na onu stranu historije koja će im i presuditi za njihovo izdajstvo.
Corto Maltese

#2328 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

ILVIIR wrote:
Corto Maltese wrote:Čudno, pošto se ljudi koji tamo žive ne spominju u njihovoj platfomi. Bar su po tom pitanju iskreni. Predmet interesovanja Prvog Marta su izbjeglice, a ne povratnici. Prvi Mart zanima isključivo njihov glasački kapacitet, što ovdje jasno piše:
nek si ti napisao preko 5300 komentara, a nisi u stanju procitati a kamoli skontati) obican tekst, koji si sam postavio. sramota.

Od povratnika koje sam upoznao, a upoznao sam ih mašala, ove sa sela uglavnom je zanimala obnova kuća, škola, putevi do sela i imanja, donacije u poljoprivrednoj opremi i slično, a kod ovih ovih iz gradova, zaposlenje je goruća tema.
Ne sjećam se niti jednog razgovora o političkoj zastupljenosti. Baš nijednog.
To se ne jede, nit se oblači, nit se sije, nit se žanje.
A ovi koji siju i žanju, koji se oblače i hrane drugim najstarijim zanatom na svijetu, pa makar i maskiranim pod firmom nevladine organizacije, to uglavnom rade tako što iz Sarajeva obilaze Minhen, Stokholm i slične adrese. Pa onda tamo, oni, koji se nisu htjeli vratiti, skupa sa onima koji se nikada neće vratiti, kroje sudbinu ovih koji su se vratili.
U pravu si, velika je to sramota.
Ne znam kako noću spavaju.
ILVIIR

#2329 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by ILVIIR »

Corto Maltese wrote:
ILVIIR wrote:
Corto Maltese wrote:Čudno, pošto se ljudi koji tamo žive ne spominju u njihovoj platfomi. Bar su po tom pitanju iskreni. Predmet interesovanja Prvog Marta su izbjeglice, a ne povratnici. Prvi Mart zanima isključivo njihov glasački kapacitet, što ovdje jasno piše:

Od povratnika koje sam upoznao, a upoznao sam ih mašala, ove sa sela uglavnom je zanimala obnova kuća, škola, putevi do sela i imanja, donacije u poljoprivrednoj opremi i slično, a kod ovih ovih iz gradova, zaposlenje je goruća tema.
Ne sjećam se niti jednog razgovora o političkoj zastupljenosti. Baš nijednog.
To se ne jede, nit se oblači, nit se sije, nit se žanje.
A ovi koji siju i žanju, koji se oblače i hrane drugim najstarijim zanatom na svijetu, pa makar i maskiranim pod firmom nevladine organizacije, to uglavnom rade tako što iz Sarajeva obilaze Minhen, Stokholm i slične adrese. Pa onda tamo, oni, koji se nisu htjeli vratiti, skupa sa onima koji se nikada neće vratiti, kroje sudbinu ovih koji su se vratili.
U pravu si, velika je to sramota.
Ne znam kako noću spavaju.
da li ti za mene argumentiras ili za sebe?
(btw, vjerovatno poznajem dosta vise povratnika od tebe, i mogu definitivno samo potvrditi sta si nabrojao.)
obnova kuca, skola, putevi, donacije, posao, pare (jelo, odjeca, sjeme za posijati,..), itd.... sve to dobijas proporcijalno politickoj zastupljenosti, pogotov u bih!

da nije tako onda vecina gradjana pa i povratnika ne bi glasala.
ali eto, ako nije tako, sta onda fali da ta koalicija oko povratnika dobije i 50% na izborima.. :)

sve sto vise ova koalicija dusmanima smeta, meni sve draza. :D ima da do izbora cijelu familiju i prijatelje dignem na noga, da glasaju za njih..
unix

#2330 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by unix »

@Corto Maltese

Citam te i pratim cijelo vrijeme i vidim da u tebi ima potencijala, osim sto si dobar orator onako ciceronski nastrojen, ja te evo javno pozivam da svoje znanje (da znanje bez znakova navoda), upotrijebis i prikljucis se građanskoj koaliciji "Prvi mart". Ja znam da je najlakse biti opozicija, kako u politickim tako i u drugim sferama zivota, jedno ti garantiram da bez kvalitetne opozicije nema ni kvalitetne vlade.

Shodno tome ja te pozivam jos jednom da svoje znanje, kojim se rasipas konstantno na forumima koji su samo forumi i nista vise, upotrijebis onako u smislu da bude "opipljivo" kao sto je građanska Koalicija "Prvi mart" uradila u niz dokazivih cinjenica od lobiranja zakona, do isticanja zloupotebe vlasti i vlade RS-a nad povratnickom populacijom, a posto svaki tvoj komentar je protkan retrospektivom (vracanjem unazad) a ni u jednom momentu nisi futuristicki pogledao na stvari, shvatices da u biti "Prvi mart" sprijecava vladu RS-a da izvrsi administrativni genocid nad osobama koje su 1992 protjerai iz svojih domova i cija su prava ugrozena. Znas, ovu sad zadnju recenicu kad sam napisao bilo mi je nekako muka, da ti pravo kazem razlog je sto je ona dobila epitet klišeaste a ti jos nisi shvatio ozbiljnost situcija.

Eto toliko, ziv bio.
Basvod

#2331 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Basvod »

It_is_a_Leclerc wrote:Prvi mart je historijska platforma Bošnjaka koji se, baš poput Tutsija u postgenocidnoj Ruandi, odbijaju povući i biti žrtve i nakon rata. To je projekat koji za cilj da do kraja obesmisli entitetsko glasanje, blokade, i da od Bošnjaka u RS napravi unutrašnjeg neprijatelja Republici Srpskoj, što je i više nego dobra stvar.
Svi oni koji su se odbili priključiti zajedničkoj listi su se svrstali na onu stranu historije koja će im i presuditi za njihovo izdajstvo.
Tacno. Sad.. da li je to dobra stvar ili ne... vidicemo 2018.
raskopusa

#2332 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by raskopusa »

Skijaš wrote:
raskopusa wrote:
Skijaš wrote:
Cilj treba da bude transformacija oba entiteta u istinski multietničke administrativne jedinice a ne nekakva ukidanja.
cista utopija.zadnji popis nam je sve rekao.
Inicijativa kojom se ohrabruje registraciju protjeranih u prijeratnim mjestima boravka je jedan od načina da se ublaži ratnu katastrofu.
to je samo u sluzbi dnevne politike.ako si za to..... :-)
valtazar

#2333 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by valtazar »

It_is_a_Leclerc wrote: i da od Bošnjaka u RS napravi unutrašnjeg neprijatelja Republici Srpskoj
Upravo to je najgora i najopasnija posljedica "1.marta".
Ako se od Bošnjaka napravi unutrašnji neprijatelj Republici Srpskoj, time je od njih napravljen i unutrašnji neprijatelj srpskom narodu. Mislim da smo odrasli ljudi i da nam je svima jasno koji ogroman procenat Srba u BiH se identifikuje sa Republikom Srpskom.
A moram vas podsjetiti, ako ste zaboravili, da povratnici ne žive sa Marsovcima, nego upravo sa tim Srbima...
Skijaš

#2334 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Skijaš »

raskopusa wrote:
Skijaš wrote:
raskopusa wrote: cista utopija.zadnji popis nam je sve rekao.
Inicijativa kojom se ohrabruje registraciju protjeranih u prijeratnim mjestima boravka je jedan od načina da se ublaži ratnu katastrofu.
to je samo u sluzbi dnevne politike.ako si za to..... :-)
Ne ulazim u motive ovog ili onog pojedinca, ja vidim inicijativu koja za cilj ima obnavljanje veze prognanih sa zavičajem i ja to po defaultu podržavam. Zamisli da se neko protivio obnavljanju povratničkih kuća jer ima krađe na građevinskom materijalu. Pa nikom se ne bi obnovilo kuću niti bi uopšte bilo povratnika, ili ako bi ih bilo, radilo bi se o jednocifrenom procentu sadašnjeg broja. Dakle, naše je da ovo podržimo i nadamo se najboljem.
Skijaš

#2335 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Skijaš »

Podsjetio je da je SNSD predložio, a entitetski paralment usvojio zaključak kojim je obavezao Vladu da, ukoliko stupi na snagu federalni zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto življenja, za narednu sjednicu Skupštine RS-a pripremi odgovarajući akt kao odgovor na taj potez.

Tvrdi da se tim zakonom, koji su usvojila oba doma federalnog parlamenta, osim prava glasa za veći broj građana i narušava još jedan sistem jer se građanima povratnicima iz FBiH u RS daje pravo glasa u RS, a sva socijalna prava zadržavaju u FBiH.

Radojičić kaže da će mjere biti restriktivne i da ne vjeruje da će se svidjeti bilo kome.
Eto. To je problem velikosrpskim elementima koji bi da zadrže nasiljem postignuto. Njima je problem kada se protjeranim kaže da neće umrijeti od gladi ako se vrate, nego bi potencijalne povratnike trebalo plašiti svim mogućim sredstvima, ubiti još jednog Murata Badića, još jednu Melihu Durić, malo češće ostavljati uvredljive grafite ili možda češće nabiti mačku na džamijske ograde.
oakville

#2336 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by oakville »

unix wrote:@Corto Maltese

Citam te i pratim cijelo vrijeme i vidim da u tebi ima potencijala, osim sto si dobar orator onako ciceronski nastrojen, ja te evo javno pozivam da svoje znanje (da znanje bez znakova navoda), upotrijebis i prikljucis se građanskoj koaliciji "Prvi mart". Ja znam da je najlakse biti opozicija, kako u politickim tako i u drugim sferama zivota, jedno ti garantiram da bez kvalitetne opozicije nema ni kvalitetne vlade.

Shodno tome ja te pozivam jos jednom da svoje znanje, kojim se rasipas konstantno na forumima koji su samo forumi i nista vise, upotrijebis onako u smislu da bude "opipljivo" kao sto je građanska Koalicija "Prvi mart" uradila u niz dokazivih cinjenica od lobiranja zakona, do isticanja zloupotebe vlasti i vlade RS-a nad povratnickom populacijom, a posto svaki tvoj komentar je protkan retrospektivom (vracanjem unazad) a ni u jednom momentu nisi futuristicki pogledao na stvari, shvatices da u biti "Prvi mart" sprijecava vladu RS-a da izvrsi administrativni genocid nad osobama koje su 1992 protjerai iz svojih domova i cija su prava ugrozena. Znas, ovu sad zadnju recenicu kad sam napisao bilo mi je nekako muka, da ti pravo kazem razlog je sto je ona dobila epitet klišeaste a ti jos nisi shvatio ozbiljnost situcija.

Eto toliko, ziv bio.
Uzalud ti to njemu pišeš, on voli nekonkretnu kritiku. Ne daj bože da kaže šta treba uraditi, a pogotovo ne daj bože da to i uradi. Izložio bi se kritici. :D
valtazar

#2337 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by valtazar »

oakville wrote: Baš smo se prepali :D
Vjerujem da tebe, u nekom mjestu u FBIH ili negdje još dalje,i ne dotiče to što će ovim akcijama 1.marta stvarni Bošnjaci povratnici u RS biti učinjeni neprijateljima Republike Srpske, a time indiraktno i neprijateljima srpskog naroda. Ali vjeruj mi, njih dotiče... Opet ću ponoviti da svaki povratnik koji se vrati u RS neće živjeti sa Marsovcima, nego upravo sa tim Srbima, sviđalo se to tebi ili ne.
A_A_AKCIJA

#2338 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by A_A_AKCIJA »

valtazar wrote:
oakville wrote: Baš smo se prepali :D
Vjerujem da tebe, u nekom mjestu u FBIH ili negdje još dalje,i ne dotiče to što će ovim akcijama 1.marta stvarni Bošnjaci povratnici u RS biti učinjeni neprijateljima Republike Srpske, a time indiraktno i neprijateljima srpskog naroda. Ali vjeruj mi, njih dotiče... Opet ću ponoviti da svaki povratnik koji se vrati u RS neće živjeti sa Marsovcima, nego upravo sa tim Srbima, sviđalo se to tebi ili ne.
Pokušao sam fino sa prošlim postom, a vi i dalje prijetite. I šta ćete to uraditi, ti i svi ostali kojima nije pravo, a da do sada niste uradili? Vi i koja vojska, baš me zanima :) ? Navedi mi jedno pravo koje će biti ugroženo, a da sada već nije? Samo nastavite da prijetite i gurajte vodu na mlin Prvog marta. Vi dokazujete da postoji aparthejd i da ga treba uništiti.

Ja evo prvi potpisujem da sam neprijatelj RS ako to podrazumjeva da hoću da se vratim i ostvarim svoja prava i u ničemu ne budem diskriminiran. To takođe znači da ti i tvoji istomišljenici izjednačavate RS sa diskriminacijom i aparthejdom i samim tim joj neminovno potpisujete srmtnu presudu i ograničavate rok trajanja. Nema nikave šanse da ovakvo stanje ostane, što se prije pomirite biće nam svima lakše. RS ćese ili reformirati i postati demokratska sredina za sve građane ili će se urušiti pod pritiskom.

Shvati da tvoj protjerani komšija Hrvat i Bošnjak po Ustavu ove države i po Anexu 7 Daytonskog sporazuma imaju ista prava kao i ti. Iako živi u Švedskoj, svako ljeto te nervira sa novim Volvom kada dođe kući, troši jer je pun ko brod, opet ima pravo da se vrati ako hoće i da ostvari sva svoja prava koja pripadaju i tebi i njemu jer ima ličnu kartu ove države i vodi se kao prognanik. Ili ćemo poštovati Dayton ili se vraćamo korak nazad, pa ti vidi kako ćete. Oko osnovnih ljudskih prava nema kompromisa, pregovora, popuštanja zbog relaksacije... Nema!

Zamolio bih sve forumaše u inostranstvu, koji čitaju da poguraju ideju registracije naših ljudi u inostranstvu kako bi glasali na izborima. Do izbora je ostalo jako malo i svaki glas je jako bitan. Sa sadašnjim zaoštravanjem stanja na političkoj sceni RS, koalicija Domovina bi mogla igrati veliku ulogu i po svoj prilici, Vlada RS neće moći biti formirana bez njih. Pozivajte imenom i prezimenom ljude da glasaju, a ako nisu registrovani da se registruju na prijeratne adrese. Takođe, ako neće biti u BiH, potrebno je da se prijave za glasanje u odsustvu, kako bi im se poslali glasački materijali. Više informacija imate na :
http://www.prvimart.ba/prijava/
izbori.ba
valtazar

#2339 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by valtazar »

A_A_AKCIJA wrote: Pokušao sam fino sa prošlim postom, a vi i dalje prijetite. I šta ćete to uraditi, ti i svi ostali kojima nije pravo, a da do sada niste uradili? Vi i koja vojska, baš me zanima :) ? Navedi mi jedno pravo koje će biti ugroženo, a da sada već nije? Samo nastavite da prijetite i gurajte vodu na mlin Prvog marta. Vi dokazujete da postoji aparthejd i da ga treba uništiti.

Ja evo prvi potpisujem da sam neprijatelj RS ako to podrazumjeva da hoću da se vratim i ostvarim svoja prava i u ničemu ne budem diskriminiran. To takođe znači da ti i tvoji istomišljenici izjednačavate RS sa diskriminacijom i aparthejdom i samim tim joj neminovno potpisujete srmtnu presudu i ograničavate rok trajanja. Nema nikave šanse da ovakvo stanje ostane, što se prije pomirite biće nam svima lakše. RS ćese ili reformirati i postati demokratska sredina za sve građane ili će se urušiti pod pritiskom.

Shvati da tvoj protjerani komšija Hrvat i Bošnjak po Ustavu ove države i po Anexu 7 Daytonskog sporazuma imaju ista prava kao i ti. Iako živi u Švedskoj, svako ljeto te nervira sa novim Volvom kada dođe kući, troši jer je pun ko brod, opet ima pravo da se vrati ako hoće i da ostvari sva svoja prava koja pripadaju i tebi i njemu jer ima ličnu kartu ove države i vodi se kao prognanik. Ili ćemo poštovati Dayton ili se vraćamo korak nazad, pa ti vidi kako ćete. Oko osnovnih ljudskih prava nema kompromisa, pregovora, popuštanja zbog relaksacije... Nema!

Zamolio bih sve forumaše u inostranstvu, koji čitaju da poguraju ideju registracije naših ljudi u inostranstvu kako bi glasali na izborima. Do izbora je ostalo jako malo i svaki glas je jako bitan. Sa sadašnjim zaoštravanjem stanja na političkoj sceni RS, koalicija Domovina bi mogla igrati veliku ulogu i po svoj prilici, Vlada RS neće moći biti formirana bez njih. Pozivajte imenom i prezimenom ljude da glasaju, a ako nisu registrovani da se registruju na prijeratne adrese. Takođe, ako neće biti u BiH, potrebno je da se prijave za glasanje u odsustvu, kako bi im se poslali glasački materijali. Više informacija imate na :
izbori.ba
Evo pravog lica prvomartovaca!!! :izet:

Posljednja dva posta koja sam napisao, bili su, u suštini odgovor na ovaj post:
It_is_a_Leclerc wrote: i da od Bošnjaka u RS napravi unutrašnjeg neprijatelja Republici Srpskoj
samo što ti izgleda nisi imao strpljenja sve pročitati...
Ti ako misliš da je oportuno od Bošnjaka povratnika praviti neprijatelje Republike Srpkse, afreim... Samo daj...
Kiberluskoni

#2340 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Kiberluskoni »

pratim
A_A_AKCIJA

#2341 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by A_A_AKCIJA »

valtazar wrote: Ti ako misliš da je oportuno od Bošnjaka povratnika praviti neprijatelje Republike Srpkse, afreim... Samo daj...
Ne kolega forumašu, izvrćeš teze. Trenutno je RS neprijatelj povratnika, Bošnjaka i Hrvata prije svega. Povratnici nemaju ostvarena prava iako je vlada RS dužna da im garantuje jednakost:

krše Daytonski sporazum predstavljajući RS kao ratni plijen i exkluzivnu teritoriju Srba
ne raspolažu svojom imovinom (Fata Orlović),
napada im se imovina (zakon o oporezivanju imovine koja se ne obrađuje, paljevine kuća...),
nemaju pravo na obrazovanje (djeca farbaju jaja i slave slave po školama, nemaju nacionalnu grupu predmeta...)
nisu nacionalno zastupljeni u državnim službama po popisu iz 1991.
fizički su ugroženi (nerješena ubistva povratnika: Meliha Durić, Murat Badić...)
RS ne poštuje presude Suda u Hagu negirajući geocid u Srebrenici, Višegradu, Prijedoru, iako je obavezna da to čini, jer je to jedna od obaveza Daytonskog sporazuma.
Anex 7 je mrtvo slovo na papiru jer ne postoje zakoni i podzakonski akti koji ga sprovode u život i čine atmosferu za povratak povoljnom.

Zato postoji potreba za Prvim martom. A ti sad skontaj šta je u svemu uzrok a šta posljedica. Da je RS raj ravnopravnosti i demokratije, prestala bi potreba za postojanjem ove i sličnih organizacija.

Tu dolazimo do ključne činjenice. Vlast u RS tihim pritiskom, otežavanjem uslova za povratak aktivnim činjenjem protiv samog povratka, insistiranjem na jednonacionalnosti RS-a krši Daytonski sporazum, očekivajući da će se trenutno stanje vremenom zabetonirati i da će Bošnjaci i Hrvati prognani sa tih prostora pristati na realno stanje. To znači da skontaju da im je ljepše u Švedskoj i u Federaciji i prepuste RS Srbima, kako to i pripada, pa da konačno živimo ko ljudi.

Ti si jedan od tih koji podržavaš trenutno stanje, a ja sam sa druge strane jer se borim za ravnopravnost svih građana na čitavoj teritoriji BiH. Ti se čudiš zašto ljudi ne prihvate rezultate rata, genocida i etničkog čišćenja, ja se borim da se nepravde isprave.
oakville

#2342 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by oakville »

valtazar wrote:
A_A_AKCIJA wrote: Pokušao sam fino sa prošlim postom, a vi i dalje prijetite. I šta ćete to uraditi, ti i svi ostali kojima nije pravo, a da do sada niste uradili? Vi i koja vojska, baš me zanima :) ? Navedi mi jedno pravo koje će biti ugroženo, a da sada već nije? Samo nastavite da prijetite i gurajte vodu na mlin Prvog marta. Vi dokazujete da postoji aparthejd i da ga treba uništiti.

izbori.ba
Evo pravog lica prvomartovaca!!! :izet:

Posljednja dva posta koja sam napisao, bili su, u suštini odgovor na ovaj post:
samo što ti izgleda nisi imao strpljenja sve pročitati...
Ti ako misliš da je oportuno od Bošnjaka povratnika praviti neprijatelje Republike Srpkse, afreim... Samo daj...
Valtazare kad na ljeto dijaspora dođe u rs, nek svi srbi složno podignu cijene kupusa i krompira, ne daj te nesrbima kilu ispod 60 feniga, nek shvate da moraju da žive sa srbima u harmoniji i da ne mogu svi ti euri nikada da kupe prave srpske patriote i njihov kupus i krompir. Pa ja brate niste vi džaba ubijali i klali da vam tu neko sad lako kupuje teško zasađeni kupus- da se zna za šta je sveta borba bila i da nije sve bilo zaludu :mrgreen:
valtazar

#2343 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by valtazar »

A_A_AKCIJA wrote:
Ne kolega forumašu, izvrćeš teze. Trenutno je RS neprijatelj povratnika, Bošnjaka i Hrvata prije svega. Povratnici nemaju ostvarena prava iako je vlada RS dužna da im garantuje jednakost:

krše Daytonski sporazum predstavljajući RS kao ratni plijen i exkluzivnu teritoriju Srba
napada im se imovina (zakon o oporezivanju imovine koja se ne obrađuje, paljevine kuća...),
nemaju pravo na obrazovanje (djeca farbaju jaja i slave slave po školama, nemaju nacionalnu grupu predmeta...)
fizički su ugroženi (nerješena ubistva povratnika: Meliha Durić, Murat Badić...)
RS ne poštuje presude Suda u Hagu negirajući geocid u Srebrenici, Višegradu, Prijedoru, iako je obavezna da to čini, jer je to jedna od obaveza Daytonskog sporazuma.
Anex 7 je mrtvo slovo na papiru jer ne postoje zakoni i podzakonski akti koji ga sprovode u život i čine atmosferu za povratak povoljnom.
Velika većina stvari koje si naveo, problemi su cijele BiH, a ne samo Republike Srpske. Ali ti posmatraš stvari usko, tako ti odgovara.
Kad će biti vraćena imovina SPC u FBIH?
Kad će biti vraćeni vojni stanovi?
Koliko Srba radi u institucijama u Federaciji, na svim nivoima?
Da li se u Kantonu Sarajevo povrtak smatra završenim, s obzirom da je u budžetu za povratnike predviđeno 0,00km, sljedeće godine tek 2600km?
Znao i ti i ja da je fizičkih napada na povratnike bio i u FBiH, a ne samo u RS, kako ti interpretiraš... (Mihajlo Stojanović, Duško Đurić, Vinko Stupar, Cvijan Radić...)
Svjedoci smo vrlo čestih napada na vjerske objekte SPC, itd. itd. itd....
http://www.youtube.com/watch?v=7g_LxeEIHGk (prilog počinje na 1:40)
Na ovo slučajno nabasah, ali je eklatantan primjer podrške povratku od strane administracije opštine Stari grad...
Zato postoji potreba za Prvim martom. A ti sad skontaj šta je u svemu uzrok a šta posljedica. Da je RS raj ravnopravnosti i demokratije, prestala bi potreba za postojanjem ove i sličnih organizacija.

Tu dolazimo do ključne činjenice. Vlast u RS tihim pritiskom, otežavanjem uslova za povratak aktivnim činjenjem protiv samog povratka, insistiranjem na jednonacionalnosti RS-a krši Daytonski sporazum, očekivajući da će se trenutno stanje vremenom zabetonirati i da će Bošnjaci i Hrvati prognani sa tih prostora pristati na realno stanje. To znači da skontaju da im je ljepše u Švedskoj i u Federaciji i prepuste RS Srbima, kako to i pripada, pa da konačno živimo ko ljudi.

Ti si jedan od tih koji podržavaš trenutno stanje, a ja sam sa druge strane jer se borim za ravnopravnost svih građana na čitavoj teritoriji BiH. Ti se čudiš zašto ljudi ne prihvate rezultate rata, genocida i etničkog čišćenja, ja se borim da se nepravde isprave.
Ti se boriš za "ravnopravnost" na 49% BIH, za ravnopravnost na ostatku BiH te baš i nije briga...
Cijeloj BiH treba nešto što će uniformno riješiti problem povratka. Ovako parcijalno se ništa ne postiže...
Drinski

#2344 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Drinski »

valtazar wrote: Ti se boriš za "ravnopravnost" na 49% BIH, za ravnopravnost na ostatku BiH te baš i nije briga...
Cijeloj BiH treba nešto što će uniformno riješiti problem povratka. Ovako parcijalno se ništa ne postiže...
A jesi li ti za ravnopravnost u cijeloj BIH?
Nemoj odgovoriti...ja ću reći...Nisi...Zašto nisi?...jer tada i rat i genocid i RS i Arkan i ratko i sve drugo gubi smisao.
valtazar

#2345 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by valtazar »

Drinski wrote:
valtazar wrote: Ti se boriš za "ravnopravnost" na 49% BIH, za ravnopravnost na ostatku BiH te baš i nije briga...
A jesi li ti za ravnopravnost u cijeloj BIH?
Nemoj odgovoriti...ja ću reći...Nisi...Zašto nisi?...jer tada i rat i genocid i RS i Arkan i ratko i sve drugo gubi smisao.
Ti i pitaš i daješ odgovore.
Imaš neke nadnaravne moći ili?

Naravno da jesam...
Ali od toga smo sada daleko nekoliko svjetlosnih godina, zbog opstrukcija jednih, drugih i trećih...
agnostic_front

#2346 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by agnostic_front »

Da li neko brani Srbima da se udruže i da traže prava koja su im narušena u FBiH?

Bujrum, borite se za ta prava za koja misliš da su vam narušena u FBiH, 1. Mart će se boriti za prava koja su narušena povratnicima u RS.
Danguba

#2347 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Danguba »

agnostic_front wrote:Da li neko brani Srbima da se udruže i da traže prava koja su im narušena u FBiH?

Bujrum, borite se za ta prava za koja misliš da su vam narušena u FBiH, 1. Mart će se boriti za prava koja su narušena povratnicima u RS.
Ne mogu oni to da shvate niti da prihvate jer oni idu obrnutom logikom.

Sto smo protjerali ti se ne trebaju vise vracati na svoje ognjiste a mantrat cemo pricu da svako ima pravo na povratak.
Sa druge strane, stimulisali su maksimalno Srbe da se ne vracaju na svoja prijeratna ognjista i da se kroz razne tuzbe jos i naplati ostanak u manjem entitetu.
raskopusa

#2348 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by raskopusa »

agnostic_front wrote:Da li neko brani Srbima da se udruže i da traže prava koja su im narušena u FBiH?

za kakvu se to ti drzavu boris..... :run:
oakville

#2349 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by oakville »

valtazar wrote:
A_A_AKCIJA wrote:

Velika većina stvari koje si naveo, problemi su cijele BiH, a ne samo Republike Srpske. Ali ti posmatraš stvari usko, tako ti odgovara.
Kad će biti vraćena imovina SPC u FBIH?
Kad će biti vraćeni vojni stanovi?
Koliko Srba radi u institucijama u Federaciji, na svim nivoima?
Da li se u Kantonu Sarajevo povrtak smatra završenim, s obzirom da je u budžetu za povratnike predviđeno 0,00km, sljedeće godine tek 2600km?
Znao i ti i ja da je fizičkih napada na povratnike bio i u FBiH, a ne samo u RS, kako ti interpretiraš... (Mihajlo Stojanović, Duško Đurić, Vinko Stupar, Cvijan Radić...)
Svjedoci smo vrlo čestih napada na vjerske objekte SPC, itd. itd. itd....
http://www.youtube.com/watch?v=7g_LxeEIHGk (prilog počinje na 1:40)
Na ovo slučajno nabasah, ali je eklatantan primjer podrške povratku od strane administracije opštine Stari grad...

Ti se boriš za "ravnopravnost" na 49% BIH, za ravnopravnost na ostatku BiH te baš i nije briga...
Da ne bih mijenjali uzroke za posljedice, pokaži nam presude o opsadi banja luke i ratnim zločinima, genocidu ABIH u Bijeljini itd itd.

Kad to budeš imao, onda ćemo pričati o stvarim s istim uzrokom. A pošto to nemaš onda - pa ništa :D
valtazar

#2350 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by valtazar »

oakville wrote:
Da ne bih mijenjali uzroke za posljedice, pokaži nam presude o opsadi banja luke i ratnim zločinima, genocidu ABIH u Bijeljini itd itd.

Kad to budeš imao, onda ćemo pričati o stvarim s istim uzrokom. A pošto to nemaš onda - pa ništa :D
Zar Aneks VII nameće obavezu vlastima da omoguće povratak, samo u slučaju da postoje presude o genocidima, opsadama i ratnim zločinima?
Čini mi se da se pravo na povratak odnosi na sve kategorije stnaovništva, bez obzira na to da li se radi o žrtvama genocida, ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti ili ne...
Ako sam griješim, ispravi me...
Post Reply