Premijer Liga BiH 2012/13

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Arteta

#2326 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Arteta »

Plavih_11 wrote:
Arteta wrote:
ultima_palabra wrote:Hmm, ti polovnjaci su dobri kada si kokuz a treba ti brzo neki rezultat :D I Amar se oslanjao na takve kad se tek vratio u Želju... čak je i titulu osvojio sa njima :) Sumnjam da Jović to može ponoviti.

Ali takvi imaju ograničen rok trajanja i ne možeš zaraditi od njih.
Polovnjaak i danas ima u Zeljeznicaru,samo domacih.
Pa citava nam je liga polovna, ne ocekujes valjda da u timovima nema polovnjaka? Koliko para toliko i muzike ...
Polovnjaci su oni igraci koji su ograniceni,tj.oni koji su se okušali u nekim stranim ligama,a nisu uspjeli.
Oni su mozda klasa za ovu ligu ali kada odes u Evropu,onda se tek primijeti njihova ogranicenost.
Najbolji ti je primjer Zeljeznicar u Evropi,bas su takvi igraci najvise zakazali.
pOZz

#2327 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by pOZz »

Arteta wrote:
pOZz wrote:
Arteta wrote:Da li si primijetio koliko im je igraca otislo ukljucujuci i Tony Calva njihovog najboljeg igraca prosle sezone?
Inace daleko skuplji od ostalih igraca Levskog.
I ovaj Serginho Greene im je bio dobar. :thumbup:
Bio je,ali je otisao u Vojvodinu.
Šteta. Da je on igr'o, sad bi grupa Evropa lige bila. Na Koševu ne smijem ni pomisliti šta bi se desilo. :sad:

Hvala nebesima pa je Serginho Green napustio Levski. Image
mistek

#2328 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by mistek »

U našoj ligi nema nikakvog hajra od forsiranja mladih (nema nigdje u svijetu ako ih odmah guraš više) i to je samo šupljak i glupa priča kad tim nema visoke ambicije, pa šatro se forsiraju mladi. Izleti možda telanet godišnje i to je ok. Forsiranje po 5-6 mladih igrača bi svaki klub odvelo u propast, poput Arsenala recimo, kao ogromnog primjera.
Suljić će sigurno kad-tad ići korak dalje od naše lige, Dupovac JESTE mlad, i uz još par igrača koji su tu i tamo mladi, ili ulaze s klupe, to je sasvim ok kvota. Pa šta se desilos generacijom koja je razbijala druge juniorske ekipe u tom rangu FK Sarajeva? Ili talentima koji su baš na silu forsirani?
Ista je stvar sa drugim klubovima, Željom npr. Izbacit' će onog Zolotića kad-tad ka Evropi, pa onda i od Kvesića nešto može da bude, izbacili su Višću i sl. I kod njih je bilo milion nekih talenata, špiceva, ovako, onako, pa Osim skontao da nema hajra i normalno da ne mogu igrati petorica.
Arteta

#2329 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Arteta »

mistek wrote:U našoj ligi nema nikakvog hajra od forsiranja mladih (nema nigdje u svijetu ako ih odmah guraš više) i to je samo šupljak i glupa priča kad tim nema visoke ambicije, pa šatro se forsiraju mladi. Izleti možda telanet godišnje i to je ok. Forsiranje po 5-6 mladih igrača bi svaki klub odvelo u propast, poput Arsenala recimo, kao ogromnog primjera.
Suljić će sigurno kad-tad ići korak dalje od naše lige, Dupovac JESTE mlad, i uz još par igrača koji su tu i tamo mladi, ili ulaze s klupe, to je sasvim ok kvota. Pa šta se desilos generacijom koja je razbijala druge juniorske ekipe u tom rangu FK Sarajeva? Ili talentima koji su baš na silu forsirani?
Ista je stvar sa drugim klubovima, Željom npr. Izbacit' će onog Zolotića kad-tad ka Evropi, pa onda i od Kvesića nešto može da bude, izbacili su Višću i sl. I kod njih je bilo milion nekih talenata, špiceva, ovako, onako, pa Osim skontao da nema hajra i normalno da ne mogu igrati petorica.
Slazem se da ne treba gurati po deset talenata,ali zato treba gurnuti bar jednog.
Suljic vise nije talenat koga treba gurati nego je postao jedan od najboljih igraca.
PapeSusic

#2330 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by PapeSusic »

adnansax wrote:EDIT: ...

@arteta
Ti volis Sarajevo, a ovako pricas o njemu, onda kako misle i pricaju oni koji ga mrze :-)
covjek samo govori cinjenice
palermo

#2331 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by palermo »

mistek wrote:U našoj ligi nema nikakvog hajra od forsiranja mladih (nema nigdje u svijetu ako ih odmah guraš više) i to je samo šupljak i glupa priča kad tim nema visoke ambicije, pa šatro se forsiraju mladi. Izleti možda telanet godišnje i to je ok. Forsiranje po 5-6 mladih igrača bi svaki klub odvelo u propast, poput Arsenala recimo, kao ogromnog primjera.
I između ostalog i ovdje je još jedan argument zašto smanjivanje lige nosi svoje opasnosti. Naravno da ne mmogu petorica igrati ui želji, ali možda svih tih pet može igrati negdje drugo.
A sa ligom od deset klubova ti bitno ograničavaš tu mogućnost
Eborg

#2332 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Eborg »

Pa neka igraju u Prvoj ligi FBiH i RS. Bolje je tamo biti u prvoj ekipi i prodati se u višu ligu/vani nego u PLBiH ulaziti s klupe svaku treću utakmicu. Nije naša liga k'o Bundesliga pa da će nešto pravo bitno naučiti.
roboth

#2333 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by roboth »

PapeSusic wrote:

@arteta
Ti volis Sarajevo, a ovako pricas o njemu, onda kako misle i pricaju oni koji ga mrze :-)
ti i Arteta vazda jedete, necu da kazem sta, zna se. Hebo vas OlimpiC
mistek

#2334 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by mistek »

Pa druga stvar je što momak s 21 godinom predstavlja odličnog igrača, a to ne znači da nije mlad. Ubacivanje djece od 16 godina vrlo često se pokaže kao pogrešan potez i može vrlo lahko da im uništi karijeru ;-)
Ulazio je Hare Handžić sa 16, sa 17 bio redovan i eno ga sad u Rudaru iz Prijedora, u borbi za prvu ekipu.
Ulazio je Keno Handžić sa 17, postao kapiten sa 18, a sad se hrvatski drugoligaši i rezervne portugalske ekipe bore za njega.
Igrao je Pandža sa 18 isto, igrao, napravio "dobar" transfer i eno ga sad u Zvijezdi, gotiva prava.

Nisam upratio, ali ako su mladi u nekim ŠKLJ klubovima razlog da liga ostane sa 16 klubova, onda ne znam šta reći. Kvalitet je u ligi sa 10 ili 12 klubova. Bujrum, nek Radnik iz Bijeljine napravi ekipu koja će biti top 10 i igrat' će tu ligu. Jesi gledao utakmicu Radnik - Zvijezda? Očaj. Rudar - Travnik slično.

S obzirom da ima ustaljenih 6-7 ekipa na vrhu, kada se sagledaju pozicije ostalih kroz posljednjih par sezona, ligu od 10-ak klubova bi mogli činiti: Sarajevo, Željo, Zrinjski, Široki, Olimpic, Borac, te Zvijezda, Slavija, Čelik i Rudar. Ali, znajući situacije kod nas, nema šanse da Leotar ne bi opstao :D

@Palermo, nije baš tako. Ako igraš s 5 igrača ispod 20 godina, nikako ne možeš postati bolje. To možeš samo ako igraš kao jedini, il uz još jednog, dvojicu kolega tu i sazrijevaš. I s ligom od 10 klubova, ti igrači bi taman imali šansu više da se iskažu u manjim kluboima (Radnik, Travnik, Rudar, GOŠK, Budućnost i sl.), a bili bi na meti premijerligaša. Otvara im se veća mogućnost jer bi svaki bolji igrač ovih klubova (drugoligaša) prelazio u veći rang i na taj način bi koncentrisali kvalitet u ligu, a istovremeno otvarali mogućnost mladima da stasaju u igrače i pokažu se.
pOZz

#2335 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by pOZz »

palermo wrote:I između ostalog i ovdje je još jedan argument zašto smanjivanje lige nosi svoje opasnosti. Naravno da ne mmogu petorica igrati ui želji, ali možda svih tih pet može igrati negdje drugo.
A sa ligom od deset klubova ti bitno ograničavaš tu mogućnost
Ti mladi igrači će igrati u drugoj ligi kao što i sad igraju tj. kao što sad veliki klubovi šalju svoje igrače na kaljenje u drugoligaše. Ekipe Radnika, Gradine, Rudara, GOŠK-a pa i Leotara, Travnika su višak jer svaki od njih odnose po nekoliko mladih igrača koji bi igrali u većim klubovima, koji bi brže napredovali te bi samim tim utakmice između tih ekipa bile bolje.
Arteta

#2336 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Arteta »

mistek wrote:Pa druga stvar je što momak s 21 godinom predstavlja odličnog igrača, a to ne znači da nije mlad. Ubacivanje djece od 16 godina vrlo često se pokaže kao pogrešan potez i može vrlo lahko da im uništi karijeru ;-)
Ulazio je Hare Handžić sa 16, sa 17 bio redovan i eno ga sad u Rudaru iz Prijedora, u borbi za prvu ekipu.
Ulazio je Keno Handžić sa 17, postao kapiten sa 18, a sad se hrvatski drugoligaši i rezervne portugalske ekipe bore za njega.
Igrao je Pandža sa 18 isto, igrao, napravio "dobar" transfer i eno ga sad u Zvijezdi, gotiva prava.

Nisam upratio, ali ako su mladi u nekim ŠKLJ klubovima razlog da liga ostane sa 16 klubova, onda ne znam šta reći. Kvalitet je u ligi sa 10 ili 12 klubova. Bujrum, nek Radnik iz Bijeljine napravi ekipu koja će biti top 10 i igrat' će tu ligu. Jesi gledao utakmicu Radnik - Zvijezda? Očaj. Rudar - Travnik slično.

S obzirom da ima ustaljenih 6-7 ekipa na vrhu, kada se sagledaju pozicije ostalih kroz posljednjih par sezona, ligu od 10-ak klubova bi mogli činiti: Sarajevo, Željo, Zrinjski, Široki, Olimpic, Borac, te Zvijezda, Slavija, Čelik i Rudar. Ali, znajući situacije kod nas, nema šanse da Leotar ne bi opstao :D

@Palermo, nije baš tako. Ako igraš s 5 igrača ispod 20 godina, nikako ne možeš postati bolje. To možeš samo ako igraš kao jedini, il uz još jednog, dvojicu kolega tu i sazrijevaš. I s ligom od 10 klubova, ti igrači bi taman imali šansu više da se iskažu u manjim kluboima (Radnik, Travnik, Rudar, GOŠK, Budućnost i sl.), a bili bi na meti premijerligaša. Otvara im se veća mogućnost jer bi svaki bolji igrač ovih klubova (drugoligaša) prelazio u veći rang i na taj način bi koncentrisali kvalitet u ligu, a istovremeno otvarali mogućnost mladima da stasaju u igrače i pokažu se.
Ja sam gledao utakmicu Rudar-Travnik i sa sigurnoscu mogu reci da je bila bolja od utakmice Sarajevo-Velez.
Manje je bilo golova,a vise prilika.
roboth

#2337 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by roboth »

Arteta wrote:
mistek wrote:Pa druga stvar je što momak s 21 godinom predstavlja odličnog igrača, a to ne znači da nije mlad. Ubacivanje djece od 16 godina vrlo često se pokaže kao pogrešan potez i može vrlo lahko da im uništi karijeru ;-)

Ja sam gledao utakmicu Rudar-Travnik i sa sigurnoscu mogu reci da je bila bolja od utakmice Sarajevo-Velez.
:run:
Ja tebi mogu sa sigurnoscu reci da ti pojma nemas o fudbalu!!!!!!
Arteta

#2338 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Arteta »

roboth wrote:
Arteta wrote:

Neka ti imas.
pOZz

#2339 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by pOZz »

Arteta wrote: Ja sam gledao utakmicu Rudar-Travnik i sa sigurnoscu mogu reci da je bila bolja od utakmice Sarajevo-Velez.
Bravurije Harisa Handžića je bilo uživanje gledati, naročito onu kad je prešao golmana, ali mu lopta pobjegla u gol-aut. Lijepa akcija, malo je sreće nedostajalo, ali bit će to OK. :thumbup:
salle_eh1986

#2340 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by salle_eh1986 »

Komentar za 10
zašto da moj klub ispašta i igra bez navijača u pohodu na titulu
želju izbaciti u II ligu, Manijacima zabraniti dolaske na utakmice
treba li uopšte reći za koga ovaj momak navija :D
The 51st State

#2341 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by The 51st State »

LSD wrote:Jbg, nismo izdržali ni 5 kola, a odmah su sranja pocela , tako da je vracanje zabrane sasvim logicna stvar.

Druga je stvar što nekima smeta svaka odluka "nenormalnog komiteta", pa tako i ova.
samo individualne zabrane imaju smisla, eventualno klupske, ovo je klasicna uranilovka....
roboth

#2342 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by roboth »

Arteta wrote:
roboth wrote:
Arteta wrote: Ja sam gledao utakmicu Rudar-Travnik i sa sigurnoscu mogu reci da je bila bolja od utakmice Sarajevo-Velez.
Neka ti imas.
Pa da. Ocaran sam igrom Rudara i Travnika. Prilike su se redale ko na traci, a tecna igra obje ekipe mi nije dala oci skinuti sa TV-a. Fudbal sa druge planete. Jebo Ligu prvaka kako igraju Rudar i Travnik. Znalac poput tebe to lagano uvidi.

Kako mozes lupati gluposti @Arteta?
mistek

#2343 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by mistek »

Stani ba malo, ovo je sad ozbiljna stvar. Misliš na utakmicu Sarajevo - Velež od neki dan? Ona 4-1? I malo prilika i loša utakmica? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nemam običaj stavljati ove smajlije ovako, ali Allaha mi ne mogu da vjerujem šta neko može napisati. jesu tekme Sarajeva kući podosadne, jer se gosti zatvore, pa bude uspavanka, ali ona to nikako nije bila, sa najmanje 10 super šansi Sarajeva za gol (4 gola+ Karamatić 1 na 1, Torlak glavom, Krpić glavom, Husejinovićev prodor, prikucavanje Hadžića, šansa Nuhanovića u prvom na prazan gol, šut Belog sa 16 itd.), te 5-6 udaraca Rođenih sa 16 od kojih je sigurno još poneki mogao da završi u golu.

E hajd ti meni nabroj 3 šanse sa te utakmice Rudar-Travnik, šamar mi odmah zvekni na slijedećoj na Koševu, i to dupli. Uz to je igra na Koševu bila tečnija 354 puta.

Imaš li ti pojma o fudbalu? Ozbiljno pitanje. Ili si mazohista pa ti je ono lijepo za gledati, a utakmica na Koševu nije bila. Znam da si pisao tamo nešto po tebi LŠ i EL, analizirao manje klubove, utakmice, a sad vidim da je tvoje shvatanje fudbala nešto nedefinisano ni u sportskom, a ni u medicinskom smislu do sada.

I kad skontam, veće smo mi budale koji se ibretimo i pokušavamo ti nešto objasniti. Ja predlažem da otvorimo temu i skupimo pare da obezbjedimo @arteti da prisustvuje derbiju u 21. kolu na Piroti, a i da do kraja sezone ode na još barem 2-3 utakmice i osjeti atmosferu i sve čari fudbalske igre, poput recimo: Radnik - GOŠK, Rudar - Gradina, i bonus utakmica 1. lige FBiH između Goražda i Radničkog.
El_comadante

#2344 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by El_comadante »

a evo jedna druga stvar: nemaju svi uslove za igranje PLBiH i to UEFAinim kriterijama plus što če svake godine biti sve strožije. imamo ove sezone Gradinu koja u Orašju jer nema infrastrukturu. prošle sezone smo imali Drinu i GOŠK koji nisu imali uslove prvih par kola itd... samo taj segment če nužno smanjiti ligu. a pošto klubovi nemaju para dok naprave to oko stadiona što treba onda nemaju para da dovedu kvalitetne igrače pa evo Gradina je zanja kao i Radnik, prošle sezone je Drina odmah ispala a GOŠK se jedva spasio. i u prvoj ligi federacije i republike srpske ko ima uslove da igra PLBiH? Sloboda, Rudar Ugljevik i Modriča i niko više. i UEFA če smanjiti ligu jer klubovi nemaju potrebnu infrastrukturu sza igranje a ona je neophodna za razvoj igrača.
pOZz

#2345 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by pOZz »

mistek wrote:E hajd ti meni nabroj 3 šanse sa te utakmice Rudar-Travnik, šamar mi odmah zvekni na slijedećoj na Koševu, i to dupli.
Može i večeras. Je l' tako @Arteta, dolaziš na utakmicu?
LSD

#2346 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by LSD »

The 51st State wrote:
LSD wrote:Jbg, nismo izdržali ni 5 kola, a odmah su sranja pocela , tako da je vracanje zabrane sasvim logicna stvar.

Druga je stvar što nekima smeta svaka odluka "nenormalnog komiteta", pa tako i ova.
samo individualne zabrane imaju smisla, eventualno klupske, ovo je klasicna uranilovka....
Previše senzibiliteta ocekuješ od Saveza ;-) ....oni nece novo ubistvo zbog fudbala i potežu za najjednostavnijim riješenjem - zabrana gostujucim navijacima...sam Švabo rece da je ukidanje zabrane bila loša stvar, ali da su je ukinuli zbog pritiska od strane nekih politicara, zatim samih klubova, medija, kvazi moralista koji hoce da glumimo uređenu zemlju....a cim se pustimo sa lanca, cim neko nahajca i potplati budale - belaj zagarantovan :!:
Ne volim što je na snazi, volio bih da normalna raja može pratiti svoje klubove - ali je ova zabrana bila sasvim logicna stvar.
The 51st State

#2347 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by The 51st State »

LSD wrote:
The 51st State wrote:

Previše senzibiliteta ocekuješ od Saveza ;-) ....oni nece novo ubistvo zbog fudbala i potežu za najjednostavnijim riješenjem - zabrana gostujucim navijacima...sam Švabo rece da je ukidanje zabrane bila loša stvar, ali da su je ukinuli zbog pritiska od strane nekih politicara, zatim samih klubova, medija, kvazi moralista koji hoce da glumimo uređenu zemlju....a cim se pustimo sa lanca, cim neko nahajca i potplati budale - belaj zagarantovan :!:
Ne volim što je na snazi, volio bih da normalna raja može pratiti svoje klubove - ali je ova zabrana bila sasvim logicna stvar.
ovo ostalo stoji.
palermo

#2348 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by palermo »

mistek wrote:
Nisi me ovdje razumio, ne govorim uopšte o broju mladih igrača u jednom timu. Ono što želim reći je ovo, i pri tom ću pokušati pojednostaviti. Imaš pet mladih igrača Želje koji ne mogu igrati u timu, ali su talentovani, možda bude nešto od njih, neko se prije neko kasnije razvije. I oni trebaju igrati. Logično je da ih negdje pošalješ. Ali da bi ih negdje mogao poslati, mora nešto postojati. i to na preofesionalnom nivou. Ukoliko nema dovoljno klubova, od ovih pet igrača čćetiri će prestati igrati fudbal. A ja mislim da ovo kako ste vi zamisli smanjenje lige uprvao vodi , profesionalizaciji desetak klubova i amaterizaciji ostalih. A to ne može fercerati. Dakle, ono što je bitno je ovo, ovoj zemlji treba nekih dvadestal.-trideset profesionalnih klubova, kako će oni biti organoizovani korz ligaško tak mičenje je potpuno irelevantno (iako sam ja uvije za normalnu ligu, ali to na kraju krajeva nije toliko bitno). Puko smanjenje lige bez zadiranja u čitav sistem fudbala, njegovu organizacijsko ustrojstvo, stvaranje jasne granice između profesionalizma i amterizma dugoročno ništa ne donosi. U tom slučajui bi , po mom dubokom uvjernju BH liga bi bila utočište nedokazanih fudbalera iz Srbije i Hrvatske, pri čemu se baza na kojoj se razvija autohtoni fudbalski podmladak jednostavno dokida.

Hoću reći, bez jakog Travnika nema ni još jačeg Sarajeva. A vi bi Travnik ukidali :D
PapeSusic

#2349 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by PapeSusic »

roboth wrote:
PapeSusic wrote:

@arteta
ti i Arteta vazda jedete, necu da kazem sta, zna se. Hebo vas OlimpiC
de slobodno reci sta jedem
El_comadante

#2350 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by El_comadante »

palermo wrote:
mistek wrote:
Nisi me ovdje razumio, ne govorim uopšte o broju mladih igrača u jednom timu. Ono što želim reći je ovo, i pri tom ću pokušati pojednostaviti. Imaš pet mladih igrača Želje koji ne mogu igrati u timu, ali su talentovani, možda bude nešto od njih, neko se prije neko kasnije razvije. I oni trebaju igrati. Logično je da ih negdje pošalješ. Ali da bi ih negdje mogao poslati, mora nešto postojati. i to na preofesionalnom nivou. Ukoliko nema dovoljno klubova, od ovih pet igrača čćetiri će prestati igrati fudbal. A ja mislim da ovo kako ste vi zamisli smanjenje lige uprvao vodi , profesionalizaciji desetak klubova i amaterizaciji ostalih. A to ne može fercerati. Dakle, ono što je bitno je ovo, ovoj zemlji treba nekih dvadestal.-trideset profesionalnih klubova, kako će oni biti organoizovani korz ligaško tak mičenje je potpuno irelevantno (iako sam ja uvije za normalnu ligu, ali to na kraju krajeva nije toliko bitno). Puko smanjenje lige bez zadiranja u čitav sistem fudbala, njegovu organizacijsko ustrojstvo, stvaranje jasne granice između profesionalizma i amterizma dugoročno ništa ne donosi. U tom slučajui bi , po mom dubokom uvjernju BH liga bi bila utočište nedokazanih fudbalera iz Srbije i Hrvatske, pri čemu se baza na kojoj se razvija autohtoni fudbalski podmladak jednostavno dokida.

Hoću reći, bez jakog Travnika nema ni još jačeg Sarajeva. A vi bi Travnik ukidali :D
pa prije če Željo ili Sarajevo mladje igrace poslati na posudbu u niželigaše i u klubove u i oko Sarajeva nego u Travnik a mogu i regrstrovati nešto slično kao Sarajevo II što je bilo prošle sezone u kantonalnom takmičenju. dakle nevidim kako ovo što si rekao ima veze sa smanjenjem broja klubova u PLBiH
Locked