Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- drug_profi
#23226 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Osiguranje i upravljanje kvalitetom u svakoj ozbiljnoj firmi je veliki potrosac novaca.
-
strax
#23227 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
S12EC mali apdejt najjeftinije serije brenda LG, raspon rada povećan u grijanju sa +40 na +48, dizajn grijanja (Pheating) pri minus 7 je sa 2.25 podignut na 2.5 kW te je potpuno wifi opremljena i ima finu i jednostavnu aplikaciju i jonizator protiv gljivica i bakterija u unutrašnjoj jednici. Unutrašnja prometuje sada 780 m3 vazduha po satu, spoljna jedinica 200 grama teža od prijašnje EQ to jest 25,2 kg, opslužuje ih 700 grama R32 gasa.
Mislim da je to trenutno na našem tržištu, od nekih ulaznih/srednjih modela ubjedljivo najbolja kupovina, jer je u pitanju Južnokoreanska tehnologija koja ne bi smjela zaostajati za japancima, imate dupli rotor u kompresoru koji garantuje izuzetno tih rad vanjske jedinice + zadržavanje kapaciteta u minusima, te 10 godina garancije na kompresor.
SCOP nije spektakularan i "svega" je 4, ali je veoma konstantan kao kod svih Twin/Dual kompresora - zanimljivo je da i pri -10, garantuje 2.5 kW konstante toplote (uz ovršnu privremenu snagu od 2.92 kW), što samo po sebi nije spektakularno u apsolutnom smislu (ali u relativnom jeste jer uređaj košta 1000 KM), ali jeste i to da zadrži SCOP od 2.75 (dok mnogima u toj cjenovnoj klasi pri toj temperaturi pada ispod 2) te i u tom režimu troši svega 900 W električne energije.
Prevedeno u stvarni život - ovakve dvije jedinke će pri -10 puhati konstantnih 5 kW toplote po prostorijama (na momente i 5.8 kW), za 2000 KM investicije.
Ove performanse su prilično analogne ulaznim serijama japanskih invertera, iako je cijena daleko niža i vrti se oko 1050 KM po jedinici za kapacitet 12000 BTU + sva ta fina oprema.
Koga zanima, ima veoma detaljne specifikacije njihovih Twin Rotary kompresora iz najjeftinijih serija, koji su 900 W snage i oko 6,5 kg mase.
https://airconpartsservice.com/wp-conte ... 102MAA.pdf
I o seriji raznih invertera LG tačni tehnički podaci:
https://www.lgbusiness.es/wp-content/up ... V0.2-1.pdf
Mislim da je to trenutno na našem tržištu, od nekih ulaznih/srednjih modela ubjedljivo najbolja kupovina, jer je u pitanju Južnokoreanska tehnologija koja ne bi smjela zaostajati za japancima, imate dupli rotor u kompresoru koji garantuje izuzetno tih rad vanjske jedinice + zadržavanje kapaciteta u minusima, te 10 godina garancije na kompresor.
SCOP nije spektakularan i "svega" je 4, ali je veoma konstantan kao kod svih Twin/Dual kompresora - zanimljivo je da i pri -10, garantuje 2.5 kW konstante toplote (uz ovršnu privremenu snagu od 2.92 kW), što samo po sebi nije spektakularno u apsolutnom smislu (ali u relativnom jeste jer uređaj košta 1000 KM), ali jeste i to da zadrži SCOP od 2.75 (dok mnogima u toj cjenovnoj klasi pri toj temperaturi pada ispod 2) te i u tom režimu troši svega 900 W električne energije.
Prevedeno u stvarni život - ovakve dvije jedinke će pri -10 puhati konstantnih 5 kW toplote po prostorijama (na momente i 5.8 kW), za 2000 KM investicije.
Ove performanse su prilično analogne ulaznim serijama japanskih invertera, iako je cijena daleko niža i vrti se oko 1050 KM po jedinici za kapacitet 12000 BTU + sva ta fina oprema.
Koga zanima, ima veoma detaljne specifikacije njihovih Twin Rotary kompresora iz najjeftinijih serija, koji su 900 W snage i oko 6,5 kg mase.
https://airconpartsservice.com/wp-conte ... 102MAA.pdf
I o seriji raznih invertera LG tačni tehnički podaci:
https://www.lgbusiness.es/wp-content/up ... V0.2-1.pdf
- ortodont
#23228 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kako mi je najlakse kod ovih sarajevskih firmi koje prodaju klime dobiti odredjivanje kapaciteta klima i broja vanjskih jedinica? Je li to njihov izlazak na teren gdje tipicno salju majstore na teren ili? Isplati li se ici preko firmi koje projektuju kao Klimatrade ili je ovo pretrivijalno da bih trebao "projekat"?
U pitanju je stan, austrougarska gradnja, dakle vanjski zidovi su masivni i visok strop (3,1 m), 2 spavace od po 15,5 m2 i dnevni boravak od 21m2, recimo otprilike da su dnevna i jedna spavaca istocno, a druga spavaca zapadno. Plinsko grijanje.
Mogu ja laicki reci da je to (18+9+9 BTU ili 18+12+12) ovisno sta koji proizvodjac nudi, ali radije da to neki profi kaze uz prijedlog vanjskih.
Zanimalo bi me je li bolje jedna veca vanjska jedinica s 3 male unutarnje jedinice ili 2 vanjske + 3 unutranje. Preferiram manje radova na unutarnjim instalacijama, a cujem i da nekada 2 vanjske budu jeftinije od jedne.
Kako Midea kotira, vidim Luk nudi njih i Mitsubishi? Kakav je Beko? Ne bih da dam pretjeran novac, ali necu ni igračke pa ne znam sta je "Xiomi" medju klimama. Ili da idem u Stanic po LG kao neki jaci midrange ili gdje je vec pozicioniran?
U pitanju je stan, austrougarska gradnja, dakle vanjski zidovi su masivni i visok strop (3,1 m), 2 spavace od po 15,5 m2 i dnevni boravak od 21m2, recimo otprilike da su dnevna i jedna spavaca istocno, a druga spavaca zapadno. Plinsko grijanje.
Mogu ja laicki reci da je to (18+9+9 BTU ili 18+12+12) ovisno sta koji proizvodjac nudi, ali radije da to neki profi kaze uz prijedlog vanjskih.
Zanimalo bi me je li bolje jedna veca vanjska jedinica s 3 male unutarnje jedinice ili 2 vanjske + 3 unutranje. Preferiram manje radova na unutarnjim instalacijama, a cujem i da nekada 2 vanjske budu jeftinije od jedne.
Kako Midea kotira, vidim Luk nudi njih i Mitsubishi? Kakav je Beko? Ne bih da dam pretjeran novac, ali necu ni igračke pa ne znam sta je "Xiomi" medju klimama. Ili da idem u Stanic po LG kao neki jaci midrange ili gdje je vec pozicioniran?
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#23229 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Postoje ljudi "od struke" koji rade procjenu energetske efikasnosti objekta. Ne zelis da ti to radi majstor.
Oni te telefonom pitaju koja je kvadratura i na osnovu toga ocjene sta ti treba.. TIpa 55m2 to ti je jedna dvajescetvorka ili 2x dvaneske.. more to
Oni te telefonom pitaju koja je kvadratura i na osnovu toga ocjene sta ti treba.. TIpa 55m2 to ti je jedna dvajescetvorka ili 2x dvaneske.. more to
- ortodont
#23230 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Jasno mi je, oni ce svi ponuditi majstora jer je "trivijalno".
-
strax
#23231 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ova tri alata su ti sasvim dovoljna da dotjeraš na nivo tačnosti od 90-95% proračun koliko su ti gubici objekta a samim tim i potrebe. Sve se sračuna u pola sata sat ako znaš jezik.
https://tools.knaufinsulation.com/en-GB ... calculator
https://www.ubakus.de/u-wert-rechner/?
https://www.isoveruvalue.com/uvalue/calculator
Onih preostalih 5-10% znaš samo kad izađeš na teren i snimiš tačno termalne mostove, precizno stanje građevine i stolarije.
Velik dio priče su komšije i prethodni utrošak energije objekta unuazad nekoliko sezona.
Microma ti daje "onako otprilike" proračun jer je dosta ograničena sa materijalima, mada opet jako slikovito i jasno jer ti prenese sve u mjesečne potrebe i gubitke (primitke) pa je odlična da imaš neku realnu sliku kako stvari funkcionišu.
https://microma.rs/kalkulator/
https://tools.knaufinsulation.com/en-GB ... calculator
https://www.ubakus.de/u-wert-rechner/?
https://www.isoveruvalue.com/uvalue/calculator
Onih preostalih 5-10% znaš samo kad izađeš na teren i snimiš tačno termalne mostove, precizno stanje građevine i stolarije.
Velik dio priče su komšije i prethodni utrošak energije objekta unuazad nekoliko sezona.
Microma ti daje "onako otprilike" proračun jer je dosta ograničena sa materijalima, mada opet jako slikovito i jasno jer ti prenese sve u mjesečne potrebe i gubitke (primitke) pa je odlična da imaš neku realnu sliku kako stvari funkcionišu.
- ortodont
- gentoo
-
strax
#23234 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Prvi post je od prije 17 godina i jako je štur.
Takođe, kaže "neki od odličnih brendova" pa nabroji Vivax i Hisense, a ko ih je imao, zna koliko su odlični, barem u ovim nižim serijama, a ko bi kupovao hisense ili vivax od 1500 kad je to već reon japanaca?
Lično bih od Japanaca i Koreanaca (LG Samsung) vjerovao svima - pitanje je tu potrebe i mogućnosti finansiranja.
Od kineza u suštini je već mnogo pipkavije, ja lično ne bih gledao ništa od ovih baš malih i lijevih brendova (pa i od "velikih" bih uvijek zaobišao hisense), osim za ohladiti kuću ili neki pomoćni objekat.
Takođe, kaže "neki od odličnih brendova" pa nabroji Vivax i Hisense, a ko ih je imao, zna koliko su odlični, barem u ovim nižim serijama, a ko bi kupovao hisense ili vivax od 1500 kad je to već reon japanaca?
Lično bih od Japanaca i Koreanaca (LG Samsung) vjerovao svima - pitanje je tu potrebe i mogućnosti finansiranja.
Od kineza u suštini je već mnogo pipkavije, ja lično ne bih gledao ništa od ovih baš malih i lijevih brendova (pa i od "velikih" bih uvijek zaobišao hisense), osim za ohladiti kuću ili neki pomoćni objekat.
- I naravno Dzej
#23235 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Sad sam probavo, moji gubici oko 5000 W na -10 C. Kojim bih snagom sad trebao da nadokanadjujem ovaj gubitak, vjerovatno sa vise od 5 kW, mozda 6 ili 7 kW, a sta je sa onom pricom 10 m2- 1kw, to je neka odokativna metoda vjerovatno, majstorska.strax wrote: ↑09/03/2026 15:00 Microma ti daje "onako otprilike" proračun jer je dosta ograničena sa materijalima, mada opet jako slikovito i jasno jer ti prenese sve u mjesečne potrebe i gubitke (primitke) pa je odlična da imaš neku realnu sliku kako stvari funkcionišu.
-
strax
#23236 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Na našem podneblju se projektuje za -20 svako grijanje, jer je to neka realna donja granica za ovaj klimat, jer je moguće da siđe do te temperature, ali se to rijetko dešava, pogotovo nije učestalo da se dugo zadrži blizu te vrijednosti.
To 1 kW za 10 m2 je gruba aproksimacija koja uopšte nije loša i radi posao, naravno, za dobro izolovane objekte.
Ako nadokađuješ gubitak, u slučaju TP, bolje je da imaš viška snage i da uređaji radi rasterećeno, kako bi doživjeli projektovanih 15-ak (do 20) godina, nego da ideš na knap ili ispod kapaciteta pa da stalno turiraš sistem i da za 7-8 godina odeš u skupe servise. TP NIJE KOTAO da ima najvišu efikasnost i najbolje sagorijevanje kad se loži blizu 100% svog kapaciteta, već je drugi princip rada u pitanju.
To ti svakako 1 uređaj ne može ispoštovati, pa vidi da imaš 7 do 8 kW konstantne snage po Pheating dizajnu (dakle, ne one maksimalne i kratkotrajne, već konstantne isporuke topline pri -7 ili -10).
To će ti većinu sezone raditi rasterećeno, tiho, dobro modulirati i miran si, a kada upekne minus biće itekako snage da se podmiri sve što se treba podmiriti.
To 1 kW za 10 m2 je gruba aproksimacija koja uopšte nije loša i radi posao, naravno, za dobro izolovane objekte.
Ako nadokađuješ gubitak, u slučaju TP, bolje je da imaš viška snage i da uređaji radi rasterećeno, kako bi doživjeli projektovanih 15-ak (do 20) godina, nego da ideš na knap ili ispod kapaciteta pa da stalno turiraš sistem i da za 7-8 godina odeš u skupe servise. TP NIJE KOTAO da ima najvišu efikasnost i najbolje sagorijevanje kad se loži blizu 100% svog kapaciteta, već je drugi princip rada u pitanju.
To ti svakako 1 uređaj ne može ispoštovati, pa vidi da imaš 7 do 8 kW konstantne snage po Pheating dizajnu (dakle, ne one maksimalne i kratkotrajne, već konstantne isporuke topline pri -7 ili -10).
To će ti većinu sezone raditi rasterećeno, tiho, dobro modulirati i miran si, a kada upekne minus biće itekako snage da se podmiri sve što se treba podmiriti.
- gentoo
#23237 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Sad ustvari sve vise vjerujem da si prodajni predstavnik nekog brenda kojeg je poslodavac poslao na jedan-dva kursa i seminara. Recimo LG guras..
Jer zasto ne Vivax i Hisense za baku i deku koji nemaju 2500 ? To i onako pravi ili Gree ili Midea svakako (zavisi jel imas na daljinskom dugme da klima tebe prati ili ono da ti pratis klimu
Ps.
Inicijelni post je editovan od strane mene prije mozda 2 godine, tako da je itekako aktuelan (ako pogledas modele koji su navedeni tamo)
-
strax
#23238 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Druškane, zato što ćeš dobiti uštrojenu kantu za 800 KM od Hisensea, a jako dobar uređaj za 1000-11000 od LG-a i Haiera, pa i Vivax će sigurno biti sa svojim AERI+ i AEHI+ serijama bolji značajno bolji od te kante, a da se naći i po 950 (jer je lokalni brend i brine dugoročno za svoje proizvode - ili što bi ti pročitao ebo sebe ovaj ima procenat i od Vivaxa!).gentoo wrote: ↑10/03/2026 11:21Sad ustvari sve vise vjerujem da si prodajni predstavnik nekog brenda kojeg je poslodavac poslao na jedan-dva kursa i seminara. Recimo LG guras..
Jer zasto ne Vivax i Hisense za baku i deku koji nemaju 2500 ? To i onako pravi ili Gree ili Midea svakako (zavisi jel imas na daljinskom dugme da klima tebe prati ili ono da ti pratis klimu![]()
)
Ps.
Inicijelni post je editovan od strane mene prije mozda 2 godine, tako da je itekako aktuelan (ako pogledas modele koji su navedeni tamo)
Zato je i poenta da se ne zaleće na prvu i na reklamu i uzme glupost, tamo gdje se za sekund više novca može dobiti mnogo više.
Analogno tome, da ne izvali 5000 KM tamo gdje posao završavaju 2 ili 3 (ili skroz odustane jer kao većina dana - nema tih 5 hiljada).
P.S. uvodni post Shorai Edge od 3000 KM trpa u B grade (jer, jbg, nije mi Mits ni Daik), a namjerno stavlja LUC (praistorijsku seriju) i LMCA od Fujitsua, koji nisu aktuelni već sigurno 5-6 godina, toliko o ažuriranosti
P.P.S. Ako već želiš koristan uvodni post koji će ljudima pomoći, lijepo stavi link ka jednostavnim vodičima i kalkulatorima kojima će veoma jednostavno a dovoljno precizno dobiti uvid o svojoj realnoj potrebi za energijom (gubicima), a koja se itekako lako sazna i iz računa za plin/pelet/drvo/ugalj ili količine utrošenog.
Pa onda neku ažuriranu tabelu modela invertera na našem tržištu, šta koji nudi za koliko novca.
E onda će svako moći malo da razumije šta radi i šta kupuje u ovom moru informacija (pogotovo dezinformacija).
Al ti navali na lične uvrede i kategorisanja mene u ovo i ono, a nemoj ljudima biti od pomoći.
- gentoo
#23239 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
To da je LG i Haier dobar tvrdis za sad samo ti 
- Qler
#23240 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Dva LG-a godinama imam, nikakvih problema... Za mene odličan.
- Danguba
-
strax
#23242 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Gento, prevaziđi malo ego i lično, i radi za opštu dobrobit.
Ili malo iskomentariši grade B shorai edge od 3000 KM, ako ćemo lično i upirati prstom?
Čim se pojavi nešto za iste novce bolje od LG/Haier, guram njih stepenicu niže i promovišem to što je objektivno bolje.
LG je toliko loš, da njegove kompresore Daikin, Mitsubishi, Fujitsu, koriste u svojim određenim modelima, kao i Gree/Midea u premium modelima. Isto tako kao što je i Haier toliko loš da grešan koristi Hitachi i Mitsubishi kompresore, da bi si održao reputaciju fuša i lošoće, umjesto da ide na kineske kompresore
Ili malo iskomentariši grade B shorai edge od 3000 KM, ako ćemo lično i upirati prstom?
Čim se pojavi nešto za iste novce bolje od LG/Haier, guram njih stepenicu niže i promovišem to što je objektivno bolje.
LG je toliko loš, da njegove kompresore Daikin, Mitsubishi, Fujitsu, koriste u svojim određenim modelima, kao i Gree/Midea u premium modelima. Isto tako kao što je i Haier toliko loš da grešan koristi Hitachi i Mitsubishi kompresore, da bi si održao reputaciju fuša i lošoće, umjesto da ide na kineske kompresore
- gentoo
#23243 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Gentoo za razliku od tebe uopste nije rekao da je LG los, ja ne guram ni A ni B i licno me boli q hoce li baka i deka da se griju na kalolifer, LG ili Gree. Ja sam samo potencirao da si prvobitno tvrdio da bolje da baka i deka uzmu bilo kakav inverter ali sad ispada moze bilo kakav ali nemoj Vivax i Hisense
I da, ako je daiseikai grade A onda je shorai B..
I da, ako je daiseikai grade A onda je shorai B..
- I naravno Dzej
#23244 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ja sam mislio da stavim 3 klime, jer imam 2 spavaće (postavicu tlocrt ispod), jedino za sta imam dilemu uvažavajući ovo što si napisao vezano pheating, koju snagu u koju sobu.strax wrote: ↑10/03/2026 11:14 To ti svakako 1 uređaj ne može ispoštovati, pa vidi da imaš 7 do 8 kW konstantne snage po Pheating dizajnu (dakle, ne one maksimalne i kratkotrajne, već konstantne isporuke topline pri -7 ili -10).

- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#23245 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Hisense ne treba gledati kod kupovine.
Ima ljudi koji ce tvrditi da su prezadovoljni ,dok se ne desi prvi kvar.Onda ce vidjeti sta su kupili,koja je procedura i cimanje da se rijesi kvar.
A kvare se,znam iz prve ruke.
Ako se gleda budzet bolje ce te proci sa teslom nego hisenseom.
Tesla je nizi rang uredjaja ali kod nas ima dobru servisnu podrsku, za razliku od hisensea.
Najbolju servisnu podrsku ima vivax.
Kim teck to stvarno dobro odradjuje.
Nedavno sam imao slucaj da je crkla elektonika na 18-aeri modelu iz 2014 god.
Za 3 dana bila kod mene.
Daikin blago receno katastrofa od servisne podrske.
Mitsu malo bolji,ali svaki skuplji dio ce te cekati 4 sedmice da dodje iz Italije.
Sreca pa se ne kvare puno.
Ima ljudi koji ce tvrditi da su prezadovoljni ,dok se ne desi prvi kvar.Onda ce vidjeti sta su kupili,koja je procedura i cimanje da se rijesi kvar.
A kvare se,znam iz prve ruke.
Ako se gleda budzet bolje ce te proci sa teslom nego hisenseom.
Tesla je nizi rang uredjaja ali kod nas ima dobru servisnu podrsku, za razliku od hisensea.
Najbolju servisnu podrsku ima vivax.
Kim teck to stvarno dobro odradjuje.
Nedavno sam imao slucaj da je crkla elektonika na 18-aeri modelu iz 2014 god.
Za 3 dana bila kod mene.
Daikin blago receno katastrofa od servisne podrske.
Mitsu malo bolji,ali svaki skuplji dio ce te cekati 4 sedmice da dodje iz Italije.
Sreca pa se ne kvare puno.
-
strax
#23246 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Je li ti ovo tek useljenje i prva sezona u kući? Sudeći po kvadraturi i gubicima, imaš baš dobro izolovan objekat.I naravno Dzej wrote: ↑10/03/2026 16:16Ja sam mislio da stavim 3 klime, jer imam 2 spavaće (postavicu tlocrt ispod), jedino za sta imam dilemu uvažavajući ovo što si napisao vezano pheating, koju snagu u koju sobu.strax wrote: ↑10/03/2026 11:14 To ti svakako 1 uređaj ne može ispoštovati, pa vidi da imaš 7 do 8 kW konstantne snage po Pheating dizajnu (dakle, ne one maksimalne i kratkotrajne, već konstantne isporuke topline pri -7 ili -10).
![]()
Koja je orijentacija, po pravilu bi sjever trebao biti gore gdje je WC, ali ne znam ko ti je crtao ovo. Ako je takva, dnevna će dobijati dosta energije od sunca tokom cijele godine.
Iz prakse, vašoj spavaćoj treba jako malo toplote (a puno više mira i tišine), ključna je ona u kojoj će biti dječija soba, jer vi realno ćete samo prespavati, gdje komotno može biti i dosta niža temepratura od sobne.
Moj raspored bi bio, u velikoj spavaćoj jedinica uz krevet i bliže ćošku napram vrata tako da direktno gura prema vratima toplotu. (pretpostavka da će ovo biti dječija soba, dakle manja će biti samo za upati i prespavati)
Jedna iznad vrata u hodniku da gura u WC i malu spavaću. Ona će naveče moći da radi a da nikom ne zuji iznad glave i ne smeta, a da održava temperature u spavaćim sobama i WCu noću kad je najhladnije.
Treća (možda 14 BTU ili čak nježnija18ka) da preko TVa gura u kuhinju toplotu.
Sa takvom izolacijom, vjeruj da će ljeti ova iz hodnika da završi gotovo sav posao hlađenja,a nikome neće "piriti hladno za vrat", a pozicija klima u dnevnoj omogućava isto, da nema strujanja toplog ni hladnog direktno preko osoba na ugaonoj.
- I naravno Dzej
#23247 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Nije mi prva sezona , živim već 5 godina, i do sad sam se grijao na pelet, ali znaš kakva je situacija sa peletom svake godine, nestabilno tržište varijacija cijena... Potrošnja je bila 3 tone, peć Thermoflux interio kamin 14 kW. Što se tiče izolacije po meni je osrednja, 10 cm fasada, pvc prozori dvostruko staklo,pod 5 sm stiropor, a gubitke sam računao preko ove aplikacije microma što si postavio.Je li ti ovo tek useljenje i prva sezona u kući? Sudeći po kvadraturi i gubicima, imaš baš dobro izolovan objekat.
Tako je WC je sjever , a crtao sam ja čisto da ti prikažem raspored, gdje je stvarna kvadratura 75 m2, a na dnevnu i kuhinju otpada 35 m2, veću spavaću 15 m2, dječiju spavaću 10m2, WC 5 m2, ostalo na hodnik koji je podijeljen na pola i odvojen vratima.Koja je orijentacija, po pravilu bi sjever trebao biti gore gdje je WC, ali ne znam ko ti je crtao ovo. Ako je takva, dnevna će dobijati dosta energije od sunca tokom cijele godine.
Istu sam i ja imao ideju oko pozicioniranja klima, sa tim što bih u ovu manju dječiju stavio 9-ku , jer WC mi nije bitan za grijanje jer imam u njemu i zidnu grijalicu koji ugrije kupatilo za 10 -ak minuta. Za sad bih stavio u dnevnu neku 18-ku i u spavaću 12-ku ovako pozicionirane ko sto si ti govorio, jer će se dječija koristiti tek za dvije godine kad djete krene u školu. Ne daje mi se 5-6 hiljada za japance, uzimam u obzir LG, pa cak i kineza Haier.Iz prakse, vašoj spavaćoj treba jako malo toplote (a puno više mira i tišine), ključna je ona u kojoj će biti dječija soba, jer vi realno ćete samo prespavati, gdje komotno može biti i dosta niža temepratura od sobne.
Moj raspored bi bio, u velikoj spavaćoj jedinica uz krevet i bliže ćošku napram vrata tako da direktno gura prema vratima toplotu. (pretpostavka da će ovo biti dječija soba, dakle manja će biti samo za upati i prespavati)
Jedna iznad vrata u hodniku da gura u WC i malu spavaću. Ona će naveče moći da radi a da nikom ne zuji iznad glave i ne smeta, a da održava temperature u spavaćim sobama i WCu noću kad je najhladnije.
-
Peugeot2008
#23248 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ako je dnevni boravak i kuhinja 35 m2, ko je dao prijedlog da se uzme 18 klima ?I naravno Dzej wrote: ↑13/03/2026 17:05Nije mi prva sezona , živim već 5 godina, i do sad sam se grijao na pelet, ali znaš kakva je situacija sa peletom svake godine, nestabilno tržište varijacija cijena... Potrošnja je bila 3 tone, peć Thermoflux interio kamin 14 kW. Što se tiče izolacije po meni je osrednja, 10 cm fasada, pvc prozori dvostruko staklo,pod 5 sm stiropor, a gubitke sam računao preko ove aplikacije microma što si postavio.Je li ti ovo tek useljenje i prva sezona u kući? Sudeći po kvadraturi i gubicima, imaš baš dobro izolovan objekat.
Tako je WC je sjever , a crtao sam ja čisto da ti prikažem raspored, gdje je stvarna kvadratura 75 m2, a na dnevnu i kuhinju otpada 35 m2, veću spavaću 15 m2, dječiju spavaću 10m2, WC 5 m2, ostalo na hodnik koji je podijeljen na pola i odvojen vratima.Koja je orijentacija, po pravilu bi sjever trebao biti gore gdje je WC, ali ne znam ko ti je crtao ovo. Ako je takva, dnevna će dobijati dosta energije od sunca tokom cijele godine.
Istu sam i ja imao ideju oko pozicioniranja klima, sa tim što bih u ovu manju dječiju stavio 9-ku , jer WC mi nije bitan za grijanje jer imam u njemu i zidnu grijalicu koji ugrije kupatilo za 10 -ak minuta. Za sad bih stavio u dnevnu neku 18-ku i u spavaću 12-ku ovako pozicionirane ko sto si ti govorio, jer će se dječija koristiti tek za dvije godine kad djete krene u školu. Ne daje mi se 5-6 hiljada za japance, uzimam u obzir LG, pa cak i kineza Haier.Iz prakse, vašoj spavaćoj treba jako malo toplote (a puno više mira i tišine), ključna je ona u kojoj će biti dječija soba, jer vi realno ćete samo prespavati, gdje komotno može biti i dosta niža temepratura od sobne.
-
strax
#23249 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
75 m2 je daleko manje nego što se doimalo sa skice, mislio sam da dnevna i kuhinja imaju 40-45 kvadrata...
Trenutna potrošnja - , ili je peć neefikasna ili je izolacija krova slaba/nikakva, tri tone peleta su bas mnogo za tu kvadraturu.
Analogno tome, klime bi trebale uzimati dnevno u prosjeku sezone 25-30 kW da dostave ekvivalent energije (ako su uzork potrošnje gubici), ako je potrošnja zbog peci, ustedice se fino.
Trenutna potrošnja - , ili je peć neefikasna ili je izolacija krova slaba/nikakva, tri tone peleta su bas mnogo za tu kvadraturu.
Analogno tome, klime bi trebale uzimati dnevno u prosjeku sezone 25-30 kW da dostave ekvivalent energije (ako su uzork potrošnje gubici), ako je potrošnja zbog peci, ustedice se fino.
-
dekara
#23250 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Njegova potrosnja sa kaminom je velika jer je pec radila stalno da bi zagrijao sve prostorije.Ja sam grijao isto kucu sa slicnom izolacijom oko 100m2 oko 300m3 sa 3 tone peleta.Samo sto je kotao termofluks 14kw u podrumu i radijatorsko grijanje na 23 stepena i gasio sam pec u 22h.Pec se palila i gasila preko netatmo termostata nastimana ako spadne temperatura u noci ispod 18 stepeni da se pali.Obicno sam palio oko 7 h.Uglavnom vise ne grijem cijelu kucu vec 75 m2 troje nas u kuci.Presao sam na grijanje klimom u medjuvremenu.Klima 12k iz dnevne 25m2 grije hodnik spavacu i kupatilo sve oko 58m2.Posto je klima u hodniku neispravna puno trosi a bila je 18ka ne palim vec kad bude bas hladno upalim pec i samo tri radijatora da bude lakse klimi.Potrosio samo 12 vreca peleta ove godine imam jos 100 vreca zato ne mjenjam klimu u hodniku.Sin grije svoju sobu 16m2 klimom radi otprilike 12 sati.Moja u dnevnoj radi non stop od 1.10.temp.dnevna 23step. hodnik 21 a spavaca i kupatilo 19 stepeni.Ako imas mogucnost da instaliras tri klime neces imati vecu potrosnju na godisnjem nivou od 1500-2500kw.strax wrote: ↑15/03/2026 13:47 75 m2 je daleko manje nego što se doimalo sa skice, mislio sam da dnevna i kuhinja imaju 40-45 kvadrata...