Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#23201 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
emi eft
Zaista ne znam nista o tome.
p.k.
Zaista ne znam nista o tome.
p.k.
-
kluz franjo
#23202 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Poštovani gospodine Kojoviću,
kako u onoj lijepoj pjesmi ide "Već godina dana prođe..."
Evo već godina dana prođe od davanja svečane izjave tada izabranih kantonalnih zastupnika, pa mislim da je red da se izmjeri neko "prolazno vrijeme".
Nije red Vas i Vaše kolege iz NS mjeriti po mojim očekivanjima (tu teško da bi ste dobili "zadovoljava"), ali mislim da je pristojno i prilično blagonaklono mjeriti Vaš rad u odnosu na ono što je bio dio Vaše predizborne kampanje i obećanja/rješenja.
U dokumentu Naša rješenja za KS (http://www.nasastranka.ba/nasastranka/w ... esenja.pdf) Vi navodite nekih 89 konkretnih tačaka. U istom dokumentu vi pozivate: "zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo i buduće nosioce javnih funkcija u novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo da podrže reformske mjere i učestvuju u realizaciji rješenja koje predlaže Naša stranka, a koja su sastavljene u saradnji sa organizacijama civilnog društva, stručnjacima te zainteresiranim građanima i građankima Kantona Sarajevo."
Da se razumijemo, ja sam svjestan da tri zastupnika "ne čine proljeće", ali smatram da isti imaju poslaničku obavezu na konkretan način (unošenjem zakonskih prijedloga u parlamentarnu proceduru) insistirati na diskusiji. Posebno, ako u punom %-ualnom omjeru "uživaju" poslanička prava.
Ako imamo u vidu da je 25% vremena mandata prošlo, nadam se da će mi biti dozvoljeno nekoliko pitanja.
1. Na koliko od navedenih 89 "bolnih tačaka" su zastupnici NS u SKS u prvih godinu dana podnijeli protokolarno kvalifikovanih inicijativa, amandmana i prijedloga izmjena i dopuna zakona? Čisto matematički bi to moralo biti 22 podnesena konkretna koraka u smislu predizbornog dokumenta.
A evo izdvojiću i par konkretnih primjera. Šta ste učinili po pitanju...
2. Osiguranje stabilne smjene Vlade - Pristupiti izmjeni Zakona o Vladi Kantona Sarajevo kojim bi se smjena Vlade vršila imenovanjem nove Vlade, tako da zastupnici, prije izglasavanja nepovjerenja Vladi, moraju dostaviti spisak nove skupštinske većine, te nominiranog premijera i svih ministara. Uvesti i definirati pojam tehničkog mandata Vlade. Ne sjećam se da ste predložili izmjene i dopune ovog zakona - zato Vam je i onaj čije se ime ovdje ne spominje i sproveo "rekonstrukciju" kršeći zakon.
3. Obavezno kvartalno izvještavanje o realizaciji budžeta – Isto izvršiti u skladu sa zakonom, prema javnosti i Skupštini Kantona Sarajevo, te poduzeti aktivnosti koje će generalno unaprijediti transparentnost informacija o budžetima i izvršavanju budžeta u skladu sa Zakonom o budžetima FBiH. Bile su tri budžetske diskusije u zadnjih 9 mjeseci, a ja se ne sjećam Vašeg amandmana po ovom pitanju.
4. Strategija snadbijevanja energijom – Do novembra 2015. godine donijeti strategiju snadbijevanja energijom (električnom i toplotnom) Kantona Sarajevo sa posebnim osvrtom na: vjetroelektrane, solarne sisteme, sisteme koji kao energent koriste otpad i druge „čiste tehnologije”. Ne samo da nije bilo Vaše konkretne inicijative na kantonalnom nivou, već i u Domu naroda PFBiH nije se čuo Vaš glas kada je tačka dnevnog reda bila BH Gas. Za to vrijeme Vaš kantonalni premijer daje moje pare za izgradnju gasne infrastrukture http://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novo ... sifikacije, u potpunosti ignorišući evidentnu nekonkurentnost energenta http://www.klix.ba/biznis/sutra-pregovo ... /151130066
Bilo bi još puno toga, ali za kraj ću ipak ostaviti gorku poslasticu
5. Izmjena ključnih zakonskih propisa – Prioritet će biti izmjena Zakona o prostornom uređenju, posebno člana 46. i 81. ovog Zakona, te dopuna Jedinstvene metodologije za izradu planskih dokumenata, čime bi se stvorio povoljniji okvir za prostorno djelovanje. Smatramo da je izmjenama potrebno pristupiti najkasnije do polovine 2015. godine. Svjedoci smo u zadnjih godinu dana najgrubljeg kršenja ionako loših procedura i donošenja planova, netransparentnog sklapanja "strateških" ugovora, pune odgovornosti za presjecanje vrpci i polaganje temeljaca i nulte odgovornosti za štetne poslijedice. Šta su konkretno po ovom pitanju poduzela tri kantonalna zastupnika?
Iskreno i dobronamjerno Vas molim da na ova moja pitanja ne odgovarate brzo i brzopleto. Ublehu imamo na vlasti, želim vjerovati u manje ublehašku opoziciju. EDIT: Nadam se da Vam je moja pozicija POSLODAVCA jasna! Nadam se da će odgovori biti primjereni, kao da ih postavlja Reuters, Nexe ili Ganić.
Zahvaljujem na odgovoru
Nadahnuti prirodom! Osnaženi vizijom!
kako u onoj lijepoj pjesmi ide "Već godina dana prođe..."
Evo već godina dana prođe od davanja svečane izjave tada izabranih kantonalnih zastupnika, pa mislim da je red da se izmjeri neko "prolazno vrijeme".
Nije red Vas i Vaše kolege iz NS mjeriti po mojim očekivanjima (tu teško da bi ste dobili "zadovoljava"), ali mislim da je pristojno i prilično blagonaklono mjeriti Vaš rad u odnosu na ono što je bio dio Vaše predizborne kampanje i obećanja/rješenja.
U dokumentu Naša rješenja za KS (http://www.nasastranka.ba/nasastranka/w ... esenja.pdf) Vi navodite nekih 89 konkretnih tačaka. U istom dokumentu vi pozivate: "zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo i buduće nosioce javnih funkcija u novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo da podrže reformske mjere i učestvuju u realizaciji rješenja koje predlaže Naša stranka, a koja su sastavljene u saradnji sa organizacijama civilnog društva, stručnjacima te zainteresiranim građanima i građankima Kantona Sarajevo."
Da se razumijemo, ja sam svjestan da tri zastupnika "ne čine proljeće", ali smatram da isti imaju poslaničku obavezu na konkretan način (unošenjem zakonskih prijedloga u parlamentarnu proceduru) insistirati na diskusiji. Posebno, ako u punom %-ualnom omjeru "uživaju" poslanička prava.
Ako imamo u vidu da je 25% vremena mandata prošlo, nadam se da će mi biti dozvoljeno nekoliko pitanja.
1. Na koliko od navedenih 89 "bolnih tačaka" su zastupnici NS u SKS u prvih godinu dana podnijeli protokolarno kvalifikovanih inicijativa, amandmana i prijedloga izmjena i dopuna zakona? Čisto matematički bi to moralo biti 22 podnesena konkretna koraka u smislu predizbornog dokumenta.
A evo izdvojiću i par konkretnih primjera. Šta ste učinili po pitanju...
2. Osiguranje stabilne smjene Vlade - Pristupiti izmjeni Zakona o Vladi Kantona Sarajevo kojim bi se smjena Vlade vršila imenovanjem nove Vlade, tako da zastupnici, prije izglasavanja nepovjerenja Vladi, moraju dostaviti spisak nove skupštinske većine, te nominiranog premijera i svih ministara. Uvesti i definirati pojam tehničkog mandata Vlade. Ne sjećam se da ste predložili izmjene i dopune ovog zakona - zato Vam je i onaj čije se ime ovdje ne spominje i sproveo "rekonstrukciju" kršeći zakon.
3. Obavezno kvartalno izvještavanje o realizaciji budžeta – Isto izvršiti u skladu sa zakonom, prema javnosti i Skupštini Kantona Sarajevo, te poduzeti aktivnosti koje će generalno unaprijediti transparentnost informacija o budžetima i izvršavanju budžeta u skladu sa Zakonom o budžetima FBiH. Bile su tri budžetske diskusije u zadnjih 9 mjeseci, a ja se ne sjećam Vašeg amandmana po ovom pitanju.
4. Strategija snadbijevanja energijom – Do novembra 2015. godine donijeti strategiju snadbijevanja energijom (električnom i toplotnom) Kantona Sarajevo sa posebnim osvrtom na: vjetroelektrane, solarne sisteme, sisteme koji kao energent koriste otpad i druge „čiste tehnologije”. Ne samo da nije bilo Vaše konkretne inicijative na kantonalnom nivou, već i u Domu naroda PFBiH nije se čuo Vaš glas kada je tačka dnevnog reda bila BH Gas. Za to vrijeme Vaš kantonalni premijer daje moje pare za izgradnju gasne infrastrukture http://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novo ... sifikacije, u potpunosti ignorišući evidentnu nekonkurentnost energenta http://www.klix.ba/biznis/sutra-pregovo ... /151130066
Bilo bi još puno toga, ali za kraj ću ipak ostaviti gorku poslasticu
5. Izmjena ključnih zakonskih propisa – Prioritet će biti izmjena Zakona o prostornom uređenju, posebno člana 46. i 81. ovog Zakona, te dopuna Jedinstvene metodologije za izradu planskih dokumenata, čime bi se stvorio povoljniji okvir za prostorno djelovanje. Smatramo da je izmjenama potrebno pristupiti najkasnije do polovine 2015. godine. Svjedoci smo u zadnjih godinu dana najgrubljeg kršenja ionako loših procedura i donošenja planova, netransparentnog sklapanja "strateških" ugovora, pune odgovornosti za presjecanje vrpci i polaganje temeljaca i nulte odgovornosti za štetne poslijedice. Šta su konkretno po ovom pitanju poduzela tri kantonalna zastupnika?
Iskreno i dobronamjerno Vas molim da na ova moja pitanja ne odgovarate brzo i brzopleto. Ublehu imamo na vlasti, želim vjerovati u manje ublehašku opoziciju. EDIT: Nadam se da Vam je moja pozicija POSLODAVCA jasna! Nadam se da će odgovori biti primjereni, kao da ih postavlja Reuters, Nexe ili Ganić.
Zahvaljujem na odgovoru
-
Pedja Kojovic
#23203 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
franjo kluz
Prvo, potpuno se slazem s vama.
Argument da smo "zatrpani" materijalima koji se bave temamam koje odredjuje Vlada mozete prihvatiti ili ine i to je vase pravo.
U toku rada na Poslovniku, predlagali smo sinhronizovane izmjene i u Zakonu o Vladi kojima smo intervenisali upravo u tom podrucju.
(Ostavke, smjene u Vladi, itd.). Vidjecemo jos kada se prijedlog Poslovnika pojavi pred Skupstinom, ali utisak s radnog tijela za izradu novog Poslovnika, je da nema mnogo volje za izmjenu bilo cega u Zakonu o Vladi. (Nas, kako ga mi zovemo "njemacki amandman" recimo predvidja smjenu Vlade sa 18 poslanickih potpisa,koji predaju ime novog mandatara i svih ministara).
Obavzeno kvartalno izvjestavanje o izvrsenju budzeta je vec propisano u Zakonu u izvrsenju budzeta i mi cemo na taj zakon predloziti amandmane kojima bi se sankcije povecale sa sadasnjih 1000km - 3000km, na 3000 - 10 000km.
Predlozicemo takodje i amandmane koje ste vi predlozili, kojima bi se promjenio redosljed u dinamici izvrsenja budzeta, odnosno, isplata socijalnih davanja pomjerila sa 5. na 3. mjesto. (Mada je nakon konsultacija sa federalnim i kantonalnim ministarstvima finansija moguce da bi rezultat bio neutralan, odnosno, ne bi doprinjeo tome da se socijalne naknade isplacuju ranije u mjesecu.
O strategiji u vezi energije zaista nemam dovoljno infomacija da vam odgovorim pa cu zamoliti nekoga ko se bavio time da to ucini.
Izmjena famoznog clana 46. je spremna i cekao se adekvatan povod odnosno tacka na dnevnom redu.
Odluka Vlade o produzenja rokova za legalizaciju nelegalno izgradjenih objekata ce se nadamo ubrzo naci i na SKupstini i to ce pbiti prilika da se predloze izmjene o kojima govorite.
Sve u svemu, govoreci "sa ove strane', moram reci da svi ulazu maksimalan napor u analizu prijedloga koji dolaze pred nas kao i u implementaciju ovih rjesenja - sto naravno ne znaci da to ne moze i bolje.
(Upravo zavrsavamo kadrovsko i organizaciono uoblicavanje projekta kojim ce se formirati ono sto interno zovemo "fabrika propisa" i nadam se da ce nasi vjecnici i poslanici sa takvom pravno-logistickom podrskom postati mnogo efikasniji.
U svakom slucaju, ako ste nezadovoljni nasim radom, zao mi je jer ja to dozivljavam kao svoju odgovornost.
Maksimalno sam posvecen obavezama i u Skupstini i u Domu naorda i obavezama u stranci 50-6-sati sedmicno ali sasvim sigurno postoje ljudi koji bi to mozda i bolje radili u manje sati i truda i nadam se da ce takvi prijaviti na nase kandidatske liste i biti izabrani u tijela za koja su se kandidovali.
p.k.
Prvo, potpuno se slazem s vama.
Argument da smo "zatrpani" materijalima koji se bave temamam koje odredjuje Vlada mozete prihvatiti ili ine i to je vase pravo.
U toku rada na Poslovniku, predlagali smo sinhronizovane izmjene i u Zakonu o Vladi kojima smo intervenisali upravo u tom podrucju.
(Ostavke, smjene u Vladi, itd.). Vidjecemo jos kada se prijedlog Poslovnika pojavi pred Skupstinom, ali utisak s radnog tijela za izradu novog Poslovnika, je da nema mnogo volje za izmjenu bilo cega u Zakonu o Vladi. (Nas, kako ga mi zovemo "njemacki amandman" recimo predvidja smjenu Vlade sa 18 poslanickih potpisa,koji predaju ime novog mandatara i svih ministara).
Obavzeno kvartalno izvjestavanje o izvrsenju budzeta je vec propisano u Zakonu u izvrsenju budzeta i mi cemo na taj zakon predloziti amandmane kojima bi se sankcije povecale sa sadasnjih 1000km - 3000km, na 3000 - 10 000km.
Predlozicemo takodje i amandmane koje ste vi predlozili, kojima bi se promjenio redosljed u dinamici izvrsenja budzeta, odnosno, isplata socijalnih davanja pomjerila sa 5. na 3. mjesto. (Mada je nakon konsultacija sa federalnim i kantonalnim ministarstvima finansija moguce da bi rezultat bio neutralan, odnosno, ne bi doprinjeo tome da se socijalne naknade isplacuju ranije u mjesecu.
O strategiji u vezi energije zaista nemam dovoljno infomacija da vam odgovorim pa cu zamoliti nekoga ko se bavio time da to ucini.
Izmjena famoznog clana 46. je spremna i cekao se adekvatan povod odnosno tacka na dnevnom redu.
Odluka Vlade o produzenja rokova za legalizaciju nelegalno izgradjenih objekata ce se nadamo ubrzo naci i na SKupstini i to ce pbiti prilika da se predloze izmjene o kojima govorite.
Sve u svemu, govoreci "sa ove strane', moram reci da svi ulazu maksimalan napor u analizu prijedloga koji dolaze pred nas kao i u implementaciju ovih rjesenja - sto naravno ne znaci da to ne moze i bolje.
(Upravo zavrsavamo kadrovsko i organizaciono uoblicavanje projekta kojim ce se formirati ono sto interno zovemo "fabrika propisa" i nadam se da ce nasi vjecnici i poslanici sa takvom pravno-logistickom podrskom postati mnogo efikasniji.
U svakom slucaju, ako ste nezadovoljni nasim radom, zao mi je jer ja to dozivljavam kao svoju odgovornost.
Maksimalno sam posvecen obavezama i u Skupstini i u Domu naorda i obavezama u stranci 50-6-sati sedmicno ali sasvim sigurno postoje ljudi koji bi to mozda i bolje radili u manje sati i truda i nadam se da ce takvi prijaviti na nase kandidatske liste i biti izabrani u tijela za koja su se kandidovali.
p.k.
-
kluz franjo
#23204 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Poštovani,Pedja Kojovic wrote: p.k.
zahvaljujem se na jasnom i otvorenom odgovoru.
Ja se nadam da će moji komentari u nastavku biti adekvatno argumentovani, kako bi o istima eventualno i razmislili.
Vaš argument o "zatrpanosti materijalima iz Vlade" ima jednu bitnu manjkavost. Ako polazimo od Vaših javnosti ponuđenih 89 rješenja, mislim da je bilo realno očekivanje da NS "zatrpava" Vladu i Skupštinu formalnim i konkretnim prijedlozima.
Sa blagom dozom razočarenja konstatujem da u prvih godinu dana zastupnica Ćudić nije u skupštinsku proceduru uputila niti jedan nacrt ili prijedlog izmjena i dopuna zakona iz segmenta npr. obrazovanja. Nisu mi poznati ni amandmani NS-a na materijale Vlade vezane za školstvo, socijalnu zaštitu i sl.
Koliko je meni poznato, delegat građana KS u Domu naroda PFBiH, gospodin Forto se (osim prilikom čitanja svečane izjave) u tom domu nijednom u ovih godinu dana nije javio za riječ.
Vi ste se dali okupirati u neke "trula višnja" komisije i izgubili ste godinu dana rada na vrlo bitnim materijalima (Zakon o prijavljivanju imovine..., Poslovnik SKS, Zakon o Vladi) zbog ljudi koji te teme uopšte ne žele.
Na zadnjoj "hitnoj" sjednici ste propustili predložiti dopunu dnevnog reda sa Fortinim materijalom u vezi paušala. Taj materijal, osim što je u skupštinskoj proceduri i suštinski ima veće opravdanje za "hitnost". Istovremeno bi se po glasanju vidjela "briga" najnovijije istorijske većine za "reforme i aĐendu".
I za svo to vrijeme, dok čekate pogodan momenat za izmjenu famoznog člana 46., na lokalu (od Marindvora preko RTV doma, Ilidže, Hadžića do Trnova) se "razvlači pamet" općinskim vjećnicima NS "hitnim, ubrzanim, tajnim" izmjenama i dopunama prostornih i regulacionih planova.
Nadam se da ćete moju analizu (i pored eventualne oštrine) prepoznati kao dobronamjernu i u želji da u preostalih 3 godine budete bolji, konkretniji i efikasniji u parlamentarnom djelovanju. Vašim (po skupštinskom stažu) mlađim kolegama savjetujem da se ugledaju na gdina Gratza po pitanju parlamentarne aktivnosti.
Još jedna sugestija za kraj. Kada bude otvaranje te "Fabrike", nemojte to javno objavljivati. Doći će Vam 6 načelnika, 3 premijera i barem jedan član predsjedništva da presjeca vrpcu.
-
Pedja Kojovic
#23205 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
kluz franjo
Sa najvecim dijelom vaseg posta se slazem iako, koa sto rekoh, mi se zaista "ubismo" od posla (koji se ne vidi).
(Fortina inicijativu nismo iznosili na hitnoj sjednici kako ne bi skretali fokus sa glavne diskusije - kao sto ste mozda imali prilike vidjeti. ALi ona dolazi na sljedecu).
Dennis jeste odlican, izuzetno aktivan, skoro sigurno najaktivniji poslanik u PD parlamenta, izmedju ostalog i zbog toga sto mu je na raspolaganje stavljen znacajan dio kapaciteta stranke u tom segmentu.
Povecanjem tog kapaciteta(Fabrika propisa) nadam se da cemo pojacati konkretan, zakonodavni rad i na drugim nivoima.
Kazu da dobre stvari, imaju hiljadu mana, a lose samo jednu.

p.k.
Sa najvecim dijelom vaseg posta se slazem iako, koa sto rekoh, mi se zaista "ubismo" od posla (koji se ne vidi).
(Fortina inicijativu nismo iznosili na hitnoj sjednici kako ne bi skretali fokus sa glavne diskusije - kao sto ste mozda imali prilike vidjeti. ALi ona dolazi na sljedecu).
Dennis jeste odlican, izuzetno aktivan, skoro sigurno najaktivniji poslanik u PD parlamenta, izmedju ostalog i zbog toga sto mu je na raspolaganje stavljen znacajan dio kapaciteta stranke u tom segmentu.
Povecanjem tog kapaciteta(Fabrika propisa) nadam se da cemo pojacati konkretan, zakonodavni rad i na drugim nivoima.
Kazu da dobre stvari, imaju hiljadu mana, a lose samo jednu.
p.k.
-
palermo
#23206 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja, i od mene pitanje. Ima li Naša stranka, i vi lično, stav u pogledu inicijative pokrenute od strane SDA( dobro, možda je prejaka riječ inicijativa, ali recimo priča) oko proglašenja Mostara glavnim gradom Federacije BiH ?
- Better Man
#23207 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Niti je priča, niti je incijativa SDA, već Dragana Čovića i HDZ-a, koji koriste Bakira i SDA da to plasiraju. A Bakir slijepo izvršava sve naloge Dragana Čovića.palermo wrote:Pedja, i od mene pitanje. Ima li Naša stranka, i vi lično, stav u pogledu inicijative pokrenute od strane SDA( dobro, možda je prejaka riječ inicijativa, ali recimo priča) oko proglašenja Mostara glavnim gradom Federacije BiH ?
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#23208 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zavrsna faza getoeziranja drustva u tri tora, tri etnije. Naravno, sve to jos potkrepoljeno stvaranjem 'trece izborne jedinice', u bilo kojoj formi da je upakuju + sjediste institucija Federacije, prebaciti u Mostar....i sav taj poroces aktuelizirati u zadnjih mjesec dana.Po meni je sve to jako 'interesantno'', za mene cak i sasvim jasno. A zapravo umjesto da se rezonuje o ekonomsko-politickoj racionaslizaciji Federacije - za sta postoji barem par desetina varijanti, ali ne, daj da vrsimo raspodjelu mehanizama odlucivanja...iz supljeg u prazno i sl.
Ovo iznad je moje misljenje, naravno
Pitanje, Pedja...
Da li ovi stalni kontakti s liberalima Evrope, i regije, uz sva ova predavanja i seminare koje pohadjaju vasi clanovi i sl...zapravo znaci da se NS i definitivno prikljucuje porodici liberalnih stranaka Evrope?
I podpitanje, da li ce to znaciti da ce doci do revizije, i promjene, vasih politika vezano za socijaslne aspekte i odnose u drustvu? I na kraju, da li to znaci da ce iz definitivno NS, biti izbrisano ovo socijalno- a ostati samo - liberalna, stranka?
Hvala na odgovoru.
Ovo iznad je moje misljenje, naravno
Pitanje, Pedja...
Da li ovi stalni kontakti s liberalima Evrope, i regije, uz sva ova predavanja i seminare koje pohadjaju vasi clanovi i sl...zapravo znaci da se NS i definitivno prikljucuje porodici liberalnih stranaka Evrope?
I podpitanje, da li ce to znaciti da ce doci do revizije, i promjene, vasih politika vezano za socijaslne aspekte i odnose u drustvu? I na kraju, da li to znaci da ce iz definitivno NS, biti izbrisano ovo socijalno- a ostati samo - liberalna, stranka?
Hvala na odgovoru.
-
Pedja Kojovic
#23209 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
libero
Organi stranke ce donijeti odluku o pridruzivanju Nase stranke medjunarodnim asocijacijama.
Nakon sto sam nedavno bio na kongresu ALDE grupe u Budimpesti - mislim da je to prava adresa za NS i za to cu lobirati.
Veliki broj clanica ALDE grupe su stranke cija je ideoloska odrednica socijalliberali.
"Naravno da necemo mjenjati svoje dosadasnje politike).
Postoje i pozivi za druge asocijacije.
Vidjecemo.
p.k.
Organi stranke ce donijeti odluku o pridruzivanju Nase stranke medjunarodnim asocijacijama.
Nakon sto sam nedavno bio na kongresu ALDE grupe u Budimpesti - mislim da je to prava adresa za NS i za to cu lobirati.
Veliki broj clanica ALDE grupe su stranke cija je ideoloska odrednica socijalliberali.
"Naravno da necemo mjenjati svoje dosadasnje politike).
Postoje i pozivi za druge asocijacije.
Vidjecemo.
p.k.
-
VjecitiStudent
#23210 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kako ste do sada radili, kad proradi "fabrika propisa", imat ćete 5 umjesto 3 kozmetička amandmana po zakonu.Pedja Kojovic wrote: ...
...
-
VjecitiStudent
#23211 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Što ne pitaš Bakira, za njega si glasao?palermo wrote:Pedja, i od mene pitanje. Ima li Naša stranka, i vi lično, stav u pogledu inicijative pokrenute od strane SDA( dobro, možda je prejaka riječ inicijativa, ali recimo priča) oko proglašenja Mostara glavnim gradom Federacije BiH ?
-
The BEN10
#23212 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zašto bi bio problem da se glasač/simpatizer partije A raspituje za stavove partije B? Jedan od mogućih razloga jeste da čovjek razmišlja o promjeni političke opcije. A može ih se još naći.VjecitiStudent wrote:Što ne pitaš Bakira, za njega si glasao?palermo wrote:Pedja, i od mene pitanje. Ima li Naša stranka, i vi lično, stav u pogledu inicijative pokrenute od strane SDA( dobro, možda je prejaka riječ inicijativa, ali recimo priča) oko proglašenja Mostara glavnim gradom Federacije BiH ?
-
Pedja Kojovic
#23213 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
the ben10
Nismo zvanicno, na organima stranka, raspravljali o toj ideji.
Licno, mislim da je to ideja o kojoj se moze razgovarati.
Neravnomjernost razvoja BIH je dugorocno pogubna i svi prijedlozi koji bi se suprostavili toj tenedenciji su dobrodosli.
(Ukljucujuci i izmjene i dopune zakona o raspodjeli prihoda FBiH).
p.k.
Nismo zvanicno, na organima stranka, raspravljali o toj ideji.
Licno, mislim da je to ideja o kojoj se moze razgovarati.
Neravnomjernost razvoja BIH je dugorocno pogubna i svi prijedlozi koji bi se suprostavili toj tenedenciji su dobrodosli.
(Ukljucujuci i izmjene i dopune zakona o raspodjeli prihoda FBiH).
p.k.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#23214 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja.
Koje su to jos asocijacije od kojih ste dobili poziv, naravno ako se moze znati?
A ovo za Mostar.
Licno jako cijenim tvoj intelekt, zelju za pragmatizmom, vodilje koje te usmjeravaju. Da je drugacije ne bih, sasvim sigurno
uporno davao NS svoj glas, i tebi licno, izmedju ostalih. Ali zaista te pozivam vezano za ovu pricu oko glavnog grada Federacije, da pokusas citati neke stvari i 'izmedju redova'.
Koja je vjerovatnoca da istovremeno kad se finisira dogovor oko zaokruzivanja 'trece izborne jedinice', kako god je zvali i formulisali na kraju, pokrene se slucajno
, i prica o premjestanju glavnog grada Federacije u Mostar?
Molim te nemoj na prvu podleci prici o decentralizaciji, boljoj i jednakijoj razvijenosti drugih dijelova Federacije (sta ih je sputavalo u toj prici i mimo ovog oko glavnog grafa F.) i slicnim stvarima i 'opravdanjima', kojima se pokusava samo zamaskirati jedan drugi, sasvim kontra, politicki proces. A zapravo proces koji vodi u getoizaciju, i konacnu raspodjelu, teritorija i mehanizama vladavine za tri etnije, zapravo tri nacionalisticke politicke grupacije.
Covjek sam protiv svih mogucih granica, za minimalnu kolicinu ogranicenja. Ali jako se razlikuje decentralizacija moci i poluga odlucivanja, od 'trojanskog konja', koji pod tom krinkom zapravo samo dodatno vrsi podjelu po nekim principima protiv kojih sam svim svojim uvjerenjima.
Ne zelim sada detaljno o stavu vezano za ovu temu, jer procjenjujem da shvatam o cemu pricam, i na sta upozoravam, samo pozivam na veliki oprez, i na to da se ne 'pusi' prica koja je zapravo cisti paravan za nesto drugo.
Razmisliti. Dobro i detaljno razmisliti
Koje su to jos asocijacije od kojih ste dobili poziv, naravno ako se moze znati?
A ovo za Mostar.
Licno jako cijenim tvoj intelekt, zelju za pragmatizmom, vodilje koje te usmjeravaju. Da je drugacije ne bih, sasvim sigurno
Koja je vjerovatnoca da istovremeno kad se finisira dogovor oko zaokruzivanja 'trece izborne jedinice', kako god je zvali i formulisali na kraju, pokrene se slucajno
Molim te nemoj na prvu podleci prici o decentralizaciji, boljoj i jednakijoj razvijenosti drugih dijelova Federacije (sta ih je sputavalo u toj prici i mimo ovog oko glavnog grafa F.) i slicnim stvarima i 'opravdanjima', kojima se pokusava samo zamaskirati jedan drugi, sasvim kontra, politicki proces. A zapravo proces koji vodi u getoizaciju, i konacnu raspodjelu, teritorija i mehanizama vladavine za tri etnije, zapravo tri nacionalisticke politicke grupacije.
Covjek sam protiv svih mogucih granica, za minimalnu kolicinu ogranicenja. Ali jako se razlikuje decentralizacija moci i poluga odlucivanja, od 'trojanskog konja', koji pod tom krinkom zapravo samo dodatno vrsi podjelu po nekim principima protiv kojih sam svim svojim uvjerenjima.
Ne zelim sada detaljno o stavu vezano za ovu temu, jer procjenjujem da shvatam o cemu pricam, i na sta upozoravam, samo pozivam na veliki oprez, i na to da se ne 'pusi' prica koja je zapravo cisti paravan za nesto drugo.
Razmisliti. Dobro i detaljno razmisliti
-
Pedja Kojovic
#23215 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
libero
Kao sto rekoh, moje licno misljenje, je da se o tom prijedlogu moze razgovarati.
Mislim da je za pocetak diskusije potrebno da svi ucesnici razluce pojmove dislokacija i decentralizacija.
Jedna se odnosi na lokaciju a druga na nadleznosti.
Sarajevo je glavni grad BiH, glavi grad FBiH i glavni grad KS.
Rezultat toga je da u Sarajevu postoji veliki broj dobro placenih poslova - od onih u drzavnoj sluzbi, pa do ambasada i na kraju velikih firmi koje u glavnom gradu otvaraju svoja predstavnistva.
Posljedica toga je da je prosjecna plata u Sarajevu nesto visa od 1000km a u drugim kantonima se krece od 800 pa nanize.
Ako pratite nas, pa i moj rad, onda znate kakav stav imamo prema entitezaciji BiH.
Takav stav smo imali od samog pocetka, sve nase politike su u konacnici usmjerene ka jacanju drzavnog nivoa BiH i jedinica lokalne samouprave.
Nemojte imati nimalo sumnje da cemo i dalje insistirati na takvom stavu i da nas politicko, ekonomska - kojoj je to konacni cilj - nije slomila i da necemo podrzati daljne cjepanje teritorije po etnickom principu.
Sto se tice ostalih poziva...
Ima ih mnogo ali, barem sto se nas tice, u igri je, eventualno, i poziv Zelenih.
p.k.
Kao sto rekoh, moje licno misljenje, je da se o tom prijedlogu moze razgovarati.
Mislim da je za pocetak diskusije potrebno da svi ucesnici razluce pojmove dislokacija i decentralizacija.
Jedna se odnosi na lokaciju a druga na nadleznosti.
Sarajevo je glavni grad BiH, glavi grad FBiH i glavni grad KS.
Rezultat toga je da u Sarajevu postoji veliki broj dobro placenih poslova - od onih u drzavnoj sluzbi, pa do ambasada i na kraju velikih firmi koje u glavnom gradu otvaraju svoja predstavnistva.
Posljedica toga je da je prosjecna plata u Sarajevu nesto visa od 1000km a u drugim kantonima se krece od 800 pa nanize.
Ako pratite nas, pa i moj rad, onda znate kakav stav imamo prema entitezaciji BiH.
Takav stav smo imali od samog pocetka, sve nase politike su u konacnici usmjerene ka jacanju drzavnog nivoa BiH i jedinica lokalne samouprave.
Nemojte imati nimalo sumnje da cemo i dalje insistirati na takvom stavu i da nas politicko, ekonomska - kojoj je to konacni cilj - nije slomila i da necemo podrzati daljne cjepanje teritorije po etnickom principu.
Sto se tice ostalih poziva...
Ima ih mnogo ali, barem sto se nas tice, u igri je, eventualno, i poziv Zelenih.
p.k.
-
VjecitiStudent
#23216 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja Kojovic wrote: ...
...
Ima li kakvo neoliberalno udruženje, tu bi ste se savršeno uklopili.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#23217 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pitanje.
Danas sam u novinama pročitala da Naša Stranka treba platiti kaznu CIK-u .
Zbog čega ?
Hvala.
Danas sam u novinama pročitala da Naša Stranka treba platiti kaznu CIK-u .
Zbog čega ?
Hvala.
-
Pedja Kojovic
#23218 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
sabina1
Nazalost, tacna infomacija.
Kaznjeni smo sa 500 KM jer opcinski prostor, koji smo dobili u najam, kao stranka koja je u vijecu, nismo uknjizili i kao "donaciju".
(Racunovodstvena firma radi te poslove za nas i nisu bili upoznati sa promjenom u metodu knjizenja do koje je doslo).
p.k.
Kaznjeni smo sa 500 KM jer opcinski prostor, koji smo dobili u najam, kao stranka koja je u vijecu, nismo uknjizili i kao "donaciju".
(Racunovodstvena firma radi te poslove za nas i nisu bili upoznati sa promjenom u metodu knjizenja do koje je doslo).
p.k.
- sabina1
#23219 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Što znači da to možete prefakturisati računovodstvenoj firmi , greška je njihova.Pedja Kojovic wrote:sabina1
p.k.
Sigurna sam da je CIK ovako revnosan i kada je riječ o"doajenima" političkog parlamentarizma kod nas...
Socijaldemokrate , zeleni i nešto mlađi zeleni....a tek Dodik ili 100% BiH.....
-
Pedja Kojovic
#23220 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
sabina1
Sto se nas tice, CIK je najrevnosnija revizorska kuca na svijetu.
Najgore je kad nas kazne ne znog nase greske - nasa je odgovornost bila da racunovodstvenoj firmi damo upute - nego zbog kontradiktornih zakonskih rjesenja. Nesto kao Kvaka 22.
A o CIK - ovoj selektivnosti, da ne pricam.
Medjutim, za nas i ovo, nema opravdanja.
FInansije nisu vodjene u skladu sa promjenama u pravilniku i neka su nas kaznili.
Ako vas zanimaju detalji Albin ce vam odgovoriti.
p.k.
Najgore je kad nas kazne ne znog nase greske - nasa je odgovornost bila da racunovodstvenoj firmi damo upute - nego zbog kontradiktornih zakonskih rjesenja. Nesto kao Kvaka 22.
A o CIK - ovoj selektivnosti, da ne pricam.
FInansije nisu vodjene u skladu sa promjenama u pravilniku i neka su nas kaznili.
Ako vas zanimaju detalji Albin ce vam odgovoriti.
p.k.
- sabina1
#23221 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Bilo bi suludo kritikovati revnosnost.Pedja Kojovic wrote:sabina1
A o CIKovoj selektivnosti, da ne pricam.
p.k.
Naime i na ovim stranicama su napisani tekstovi i tekstovi kritika aktuelnoj vlasti odnosno prethodinm vlastima upravo zbog neozbiljnosti , površnosti , nepotizma...dakle svega onog zbog čega je ovaj sistem ono što jeste - katastrofa.
Dakle CIK-u čestitke zbog revnosnosti zaista bih voljela da su sve državne ustanove , agencije ili preduzeća CIK-ovski pedantne.
Ono što svi znamo su lideri političkih stranaka , prošli sadašnji....njihova imovina , imovina njihovih bližnjih ili jarana....imovina svih ostalih u tim partijama....ta imovina je blago rečeno mnogo veća od one za koju bi se moglo pretpostavljati da posjeduje neki predsjednik ili univerzitetski profesor ili....sigurna sam da je CIK provjerio tačnost svih imovinskih kartona i da je sve OK...ipak svi znamo da ništa od toga nije OK i da svi oni piju krv ovoj zemlji u ljudima zarad vlasti , moći i ogromnih suma novca.....
Tako da ova CIK-ova kazna nije ništa drugo nego....cipelarenje žargonski kazano....
Pozdrav.
- Man of steel
#23222 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ima'l friško narezane demagogije za prodat?
- agent_zero
#23223 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne gotivim vas kao stranku jer ste mnogo puta stali uz leđa SDA, ali svaka čast za današnje saopštenje
Isto tako svaka čast i Emiru Suljagiću
Zna se odakle i otkad je riba počela da smrdi
I ne obazirite se na SDA paščad koja laje.
Zna se odakle i otkad je riba počela da smrdi
I ne obazirite se na SDA paščad koja laje.
- beniciodeltoro
#23224 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Da citiram samog sebe sa druge teme u vezi reakcije NS vezano za izjavu političara Bošnjaka o terorizmu
Autogol Naše Stranke. U momentu kada treba politička mudrost i kada je se napravio pametan potez, dok zapad gleda i prati svaki potez muslimana i islamskih zajednica širom svijeta a pogotovo one u Europi naša IZ i naši lideri prave najbolji potez moguć, dobar za budućnost BiH, dobar za muslimane u BiH i u dijaspori. E sada se javlja NS u najgorem mogućem momentu i ukazuje na prošlost i mudžahedine. Sve to stoji ali ovo nije ni vrijeme ni mjesto za to, imaju sudovi, ima Hag, bio je Kebo sa svojim mapama, dokazi se mogu uvijek prikupiti i pojedinci ili jedinice na koje se sumnja prijaviti ili tužiti. Nije reisovo da vraća aktuelne političare nazad tog dana za koje se nešto sumnja ali nije ništa pokrenuto. Reisovo je da okupi poltičare i pošalje poruku svijetu i ostalim narodima u BiH. Ne radi se ovdje ni o Bakirovom babi, ni o Džaferoviću ni o Mehmedovićevim bradonjama što su nosili glave po Tešnju, ovdje se radi o nama i ovo je naša poruka i naš stav po pitanju terorizma, za sve ostalo postoji drugo vrijeme i drugo mjesto. Pokrenite gospodo postupak protiv jednog od ovih sa slike pa da imate bar jak argumenat za kritike zašto su pojedini taj dan bili tu a do tada je obično pljuvanje i ne smao to nego i opasno pljuvanje.
Ako je čak Dodikova reakcija bila fer onda je to najbolji primjer koliko ste se osramotili.
Kao što rekoh, autogol jer narodu ne samo da je dosta nacionalnih stranaka nego i tih slavnih pro-bosanskih stranaka koje se osnivaju samo u jednoj trećini BiH i kritikuju samo trećinu u BiH. Jedan od razloga SDA dominacije je isto što imaju ovakve alternative.
- It_is_a_Leclerc
#23225 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne slažem se sa saopćenjem Naše stranke.