Demokratska fronta Željko Komšić
-
BenDover
#23201 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
najtuznije u svemu je sto masa ljudi jos uvijek misli da je bitno ko je na vlasti... realnost je mnogo tragicnija
- muha_sa
#23202 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
BenDover wrote:najtuznije u svemu je sto masa ljudi jos uvijek misli da je bitno ko je na vlasti... realnost je mnogo tragicnija
sve u jednoj rečenici
edit.
pogrešno se izrazih--ne tema već rasprava ko će gdje i sU kim
- Skijaš
#23203 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Prosječan čovjek ne mrzi niti mu smetaju pripadnici drugih etničkih grupa, ergo; naša je obaveza da se borimo protiv podjela i zidova, pogotovo u društvu u kojem je to svakako neustavno. Niti ima razloga da se uvaži nečiju želju za samo bošnjačkom BiH, niti ima razloga da se uvaži nečiju želju za Herceg Bosnom. Naša je obaveza da se borimo protiv takvih ideja.gospodja profiterka wrote:Moramo jedni s drugima ovakvi KAKVI JESMO, a ne kakvi bismo trebali biti. To kakvi bismo trebali biti nikada nećemo dočekati.
-
starisalko
#23204 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Milan Mandilovic se na proteklim izborima izjasnio kao ostali,te ne postoji prepreka za formiranje vlade,kako je jutros objavila Slobodna Bosna
- dustaban
#23205 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
sva ova rasprava i trenutna situacija u Curkusu Federacija je bolesna.
Vidite li o cemu mi raspravljamo? Zamislite situaciju da smo taman sjeli u avion (brezbel za Evropu) a u kokpitu svadja oko toga hoce li pilotirati Srbin ili neko od ostalih, a niko od njih nikad prije toga sjeo u avion nije, kamoli pilotirao (upravo su nam takvi svi novi ministri)...
A onda se pojavi stjuardesa sa uvjezbanim osmjehom na licu pocne mahati rukama objasnjavajuci nam kako se koristi vesta za spasavanje i kako ga nabrati iz aviona...

Vidite li o cemu mi raspravljamo? Zamislite situaciju da smo taman sjeli u avion (brezbel za Evropu) a u kokpitu svadja oko toga hoce li pilotirati Srbin ili neko od ostalih, a niko od njih nikad prije toga sjeo u avion nije, kamoli pilotirao (upravo su nam takvi svi novi ministri)...
A onda se pojavi stjuardesa sa uvjezbanim osmjehom na licu pocne mahati rukama objasnjavajuci nam kako se koristi vesta za spasavanje i kako ga nabrati iz aviona...
- notsure
#23206 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Narod nije tako htio. Barem nije 1992. Htio je državu GRAĐANA, pa tek onda državu Muslimana, Hrvata, Srba i pripadnika drugih naroda.gospodja profiterka wrote:E ne može umjesto Ostalih. Može samo umjesto svih. A sve dok postoje Bošnjaci, Srbi i Hrvati, postojat će i Ostali.
Osim toga, nisu fašisti i kriminalci ukinuli Bosance i Hercegovce, već ih nikada nije ni bilo u ustavu. Uglavnom zato što je narod tako htio.
Barem su nas tako pitali na referendumu i tako smo izabrali.
E sad, druga je stvar što nismo dobili to što smo izabrali nego something completely different.

- Banksy
#23207 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nije, sunce moje, 1990. umorni od Titine mrske diktature izabrali ste demokraCiju, SDA/HDZ/SDS i njihove svezane zastave - ''glasajte za njihove tamo gdje nema naših'', i tu čorbu kusamo sve do dana današnjeg.notsure wrote:Narod nije tako htio. Barem nije 1992. Htio je državu GRAĐANA, pa tek onda državu Muslimana, Hrvata, Srba i pripadnika drugih naroda.gospodja profiterka wrote:E ne može umjesto Ostalih. Može samo umjesto svih. A sve dok postoje Bošnjaci, Srbi i Hrvati, postojat će i Ostali.
Osim toga, nisu fašisti i kriminalci ukinuli Bosance i Hercegovce, već ih nikada nije ni bilo u ustavu. Uglavnom zato što je narod tako htio.
E sad, druga je stvar što nismo dobili to što smo izabrali nego something completely different.
Iščitala sam sve prethodne stranice, profiterki čestitke na trudu i kvalitetnoj, argumentiranoj demontaži i DF-a i njihovih forumskih jurišnika.
I nazivajte to i dalje imenima kakvim želite, spinujte, trabunjajte i razvodnjavajte koliko želite, ali fakat je da ovakav otvoreni grabež, ovakvu plitku fukaru, jad i bijedu kakav je DF, poslijeratna bosanskohercegovačka politička scena nije vidjela. Nazdravlje.
- dustaban
#23208 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Glasao sam za ovi eksperiment zvan DF, ali moram se pokunjeno sloziti s tobom. Fakat nema bolje rijeci da opise ove DF-ove kadrovike od "fukara"!Banksy wrote:...
I nazivajte to i dalje imenima kakvim želite, spinujte, trabunjajte i razvodnjavajte koliko želite, ali fakat je da ovakav otvoreni grabež, ovakvu plitku fukaru, jad i bijedu kakav je DF, poslijeratna bosanskohercegovačka politička scena nije vidjela. Nazdravlje.
Majkemi dosao sam u situaciju da prizeljkujem one "kompetentne" lopine kapitalce da se vrate: Brankovic, Prlic (koliko mu jos treba da izadje?), Vrankic, Bicakcic...
Jebo ih Reuf, da ih jebo....
- travnik
#23209 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Žena je bila kao S u DN FBiH, a ne DN Zimbabvea. Kakve institucije i gluposti. Kao što sam rekao u drugom postu. Čović je kriv za ovo, kao i za to što je padao u BiH snijeg, što je danas sunčan dan i sl. Medjutim, DF treba odgovoriti na tri pitanja:Helena2014 wrote:travnik wrote:JThomas wrote:DF je podnosio listu poslije HDZ, a ova zora je bila i u prethodnom sazivu doma naroda kao srpkinja. tako da se nije moralo čitati u zadnji momenat, ali loši đaci jedino tad nešto i pročitaju.
To je ključ svega. Čović, a niti bilo 'ko iz HDZ-a nisu spominjali ministra iz reda ostalih. To smo tek danas saznali od ovih "neovisnih" i "nepristrasnih" medija. Mjescima se vode nadmudrivanja oko dva Čovićeva zahtjeva. Prvi, 6 ministara, 5H + 1S. Drugi, ministarstvo financija HDZ-ovo. Onda, konačno se dogovore, i jedini kompromis oko ovoga je da ministra financija trebaju potvrditi, osim DČ, i ŽK i BI. Dakle, ništa više. Osim toga, ta ista Zora je bila u DN kao S i HDZ izašao ne nekoliko sati, već nekoliko dana prije DF-a sa kandidatima i svi pisali kako je HDZ-ova S upravo Zora. DF kao da je na Marsu, a ne u BiH.
Cujes li ti sebe, pa nije to kafana da se tako radi, to je institucija, imaju ljudi koji tu sjede i brinu se o provodjenju Ustava, kao i zakonitosti donosenja svih odluka.
Nije posao DF da gleda kako se ko izjasnjava u drugim strankama i da povlaci pricu- eno stavili Zoru, a ona je Srpkinja, svasta cudim ti se
Logicno, stranke dostavljaju prijedloge predsjedniku Federacije BiH, a taj covjek koji za to prima platu, gleda prijedloge i zajedno sa 2 zamjenika provjeri da li su prijedlozi ustavni ili nisu i sve sto je u njegovom opisu posla i onda salje na potvrdjivanje.
Jel Cavara to uradio - NIJE, pa o cemu dalje da pricamo, iz toga proizilazi i odgovor kome nije u cilju formiranje ove Vlade kao i drzavne
Zeli vam svima pokazati da bez Dodika je nemoguce uraditi ista, a kako vidim Covicu ide od ruke da stvar predstavi na nacin na koji on to zeli da vidite
Kukavicje jaje, jasno je kao dan
1. Zašto nisu prije reagirali? Amaterizam ili nešto drugo...
2. Zašto neće da imanuju ministra iz reda ostalih kadajedino ŽK o ostalim priča, tj. zašto s etako grčevito bore protiv toga?
3. Kako to da je HDZ pristao na ministra iz reda ostalih, a Reuf tek nakon ovog problema napravio transfer iz ostalih u Bošnjaka, odnosno u momentu predlaganja je bio ostali?
- nosara
#23210 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Tako je...!Lokman wrote:Mi nemamo alternative evropskom putu. Mi smo do Evrope i moramo se i politički i ekonomski integrisati u evropske procese. Za to su potrebni kadrovi školovani na zapadu povezani sa zapadnim političkim institucijama. To je opcija bez alternative jer jednostavno nemamo izbora.
Potrebni su nam intelektualci bez konkretnih zanimanja, skolovani kod nasih tradicionalnih prijatelja na zapadu, da bismo i mi imali peder-vasar i istospolne brakove, jer to je najvisi nivo koji jedna "drzava" moze dostic danas... Industrija, poljoprivreda, zdravstvo, obrazovanje, energetika... ti okovi modernog balkano-zapadnjaka trebaju bit ili razjebani ili poklonjeni nasim prijateljima za sicu, jer prijatelj nije dugme... Ljudski resursi i PR su nasa buducnost (dobro, tu i tamo sana po evropskim vukojebinama, hehe
Jebes zemlju koja reufa, bosnjaka iz reda ostalih, nema... reuf, ganic u jagnjecoj koznoj jakni...!
-
zagor 19
#23211 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Banksy wrote:Nije, sunce moje, 1990. umorni od Titine mrske diktature izabrali ste demokraCiju, SDA/HDZ/SDS i njihove svezane zastave - ''glasajte za njihove tamo gdje nema naših'', i tu čorbu kusamo sve do dana današnjeg.notsure wrote:Narod nije tako htio. Barem nije 1992. Htio je državu GRAĐANA, pa tek onda državu Muslimana, Hrvata, Srba i pripadnika drugih naroda.gospodja profiterka wrote:E ne može umjesto Ostalih. Može samo umjesto svih. A sve dok postoje Bošnjaci, Srbi i Hrvati, postojat će i Ostali.
Iščitala sam sve prethodne stranice, profiterki čestitke na trudu i kvalitetnoj, argumentiranoj demontaži i DF-a i njihovih forumskih jurišnika.
Pa nije bog zna kakva genijalnost potrebna za demistifikaciju ili demontažu DF-a ili sjelokupne BiH društvene stvarnosti. ŽK je takav kakav jest, uza sve mane i vrline, u trenutnoj BiH političkoj situaciji, ja ne vidim ništa pozitivnije od DF-a? Zna li neko nešto bolje, molim odmah da me informira, biću zahvalan i odmah moj glas i podrška ide toj boljioj politici. E pa sad zamislite u kakvim smo go.nima, svi koji se nismo "snašli" i priklonili nekoj od jednonacionlnih politika. Lako bi se izašlo na kraj s time što ovaj ili onaj politišar ili monistar ne valja, ali kako na kraj sa činjenicim da dobra polovina naroda, više voli "hleba bez motike", da živi na osnovu famoznih -lažnih potvrda o ranjavanju i sl. da majke još u koljevci zadoje dijete fašizmom, a ona druga progresivnija polovina- ne želi da izađe na izbore, a kamo li šta drugo, da podigne svoju guzicu i da se poltički aktivira.
- JThomas
#23212 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
i evropske i rodne studije.nosara wrote:Tako je...!Lokman wrote:Mi nemamo alternative evropskom putu. Mi smo do Evrope i moramo se i politički i ekonomski integrisati u evropske procese. Za to su potrebni kadrovi školovani na zapadu povezani sa zapadnim političkim institucijama. To je opcija bez alternative jer jednostavno nemamo izbora.
Potrebni su nam intelektualci bez konkretnih zanimanja, skolovani kod nasih tradicionalnih prijatelja na zapadu, da bismo i mi imali peder-vasar i istospolne brakove, jer to je najvisi nivo koji jedna "drzava" moze dostic danas... Industrija, poljoprivreda, zdravstvo, obrazovanje, energetika... ti okovi modernog balkano-zapadnjaka trebaju bit ili razjebani ili poklonjeni nasim prijateljima za sicu, jer prijatelj nije dugme... Ljudski resursi i PR su nasa buducnost (dobro, tu i tamo sana po evropskim vukojebinama, hehe)...
Jebes zemlju koja reufa, bosnjaka iz reda ostalih, nema... reuf, ganic u jagnjecoj koznoj jakni...!
- pumica
#23213 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
@zagorzagor 19 wrote:Banksy wrote:Nije, sunce moje, 1990. umorni od Titine mrske diktature izabrali ste demokraCiju, SDA/HDZ/SDS i njihove svezane zastave - ''glasajte za njihove tamo gdje nema naših'', i tu čorbu kusamo sve do dana današnjeg.notsure wrote:
Narod nije tako htio. Barem nije 1992. Htio je državu GRAĐANA, pa tek onda državu Muslimana, Hrvata, Srba i pripadnika drugih naroda.
Pa nije bog zna kakva genijalnost potrebna za demistifikaciju ili demontažu DF-a ili sjelokupne BiH društvene stvarnosti. ŽK je takav kakav jest, uza sve mane i vrline, u trenutnoj BiH političkoj situaciji, ja ne vidim ništa pozitivnije od DF-a? Zna li neko nešto bolje, molim odmah da me informira, biću zahvalan i odmah moj glas i podrška ide toj boljioj politici. E pa sad zamislite u kakvim smo go.nima, svi koji se nismo "snašli" i priklonili nekoj od jednonacionlnih politika. Lako bi se izašlo na kraj s time što ovaj ili onaj politišar ili monistar ne valja, ali kako na kraj sa činjenicim da dobra polovina naroda, više voli "hleba bez motike", da živi na osnovu famoznih -lažnih potvrda o ranjavanju i sl. da majke još u koljevci zadoje dijete fašizmom, a ona druga progresivnija polovina- ne želi da izađe na izbore, a kamo li šta drugo, da podigne svoju guzicu i da se poltički aktivira.
- nosara
#23214 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
JThomas wrote:i evropske i rodne studije.nosara wrote:Tako je...!Lokman wrote:Mi nemamo alternative evropskom putu. Mi smo do Evrope i moramo se i politički i ekonomski integrisati u evropske procese. Za to su potrebni kadrovi školovani na zapadu povezani sa zapadnim političkim institucijama. To je opcija bez alternative jer jednostavno nemamo izbora.
Potrebni su nam intelektualci bez konkretnih zanimanja, skolovani kod nasih tradicionalnih prijatelja na zapadu, da bismo i mi imali peder-vasar i istospolne brakove, jer to je najvisi nivo koji jedna "drzava" moze dostic danas... Industrija, poljoprivreda, zdravstvo, obrazovanje, energetika... ti okovi modernog balkano-zapadnjaka trebaju bit ili razjebani ili poklonjeni nasim prijateljima za sicu, jer prijatelj nije dugme... Ljudski resursi i PR su nasa buducnost (dobro, tu i tamo sana po evropskim vukojebinama, hehe)...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#23215 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Bez ikakve namjere da branim Željkove očajne kadrovske poteze, nama nikad ne valja. Ako ima iskustvo kao ministar, šta je uradio kao ministar, trebaju nam novi ljudi u politici. Kad se takvi pojave, (što Željkovi jesu bez obzira na nekompetenciju) , onda nemaju iskustva kao ministri. Šta mi, ustvari hoćemo? Kad neki ministar i radi svoj posao kao što je bilo slučajeva, odmah je Ma, ta će on, pojma nema. Ministar treba biti pošten i kompetentan, blizak iskustvom resoru koji dobije, ali prevashodno nekorumpiran. i mora, naravno, u tom smislu imati podršku onog ko ga je postavio, dakle stranke...dustaban wrote:sva ova rasprava i trenutna situacija u Curkusu Federacija je bolesna.
- nosara
#23216 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Iskreni fasista je pozitivniji od neiskrenog internacionaliste... To, koristeci najgrublji vokabular... U nasim okolnostima glasovi poklonjeni nekom defu i slicnim (sdp, ns, liberali, republikanci... nastavi niz) su jazuk, haram, sranje i pisa...zagor 19 wrote: Pa nije bog zna kakva genijalnost potrebna za demistifikaciju ili demontažu DF-a ili sjelokupne BiH društvene stvarnosti. ŽK je takav kakav jest, uza sve mane i vrline, u trenutnoj BiH političkoj situaciji, ja ne vidim ništa pozitivnije od DF-a? Zna li neko nešto bolje, molim odmah da me informira, biću zahvalan i odmah moj glas i podrška ide toj boljioj politici. E pa sad zamislite u kakvim smo go.nima, svi koji se nismo "snašli" i priklonili nekoj od jednonacionlnih politika. Lako bi se izašlo na kraj s time što ovaj ili onaj politišar ili monistar ne valja, ali kako na kraj sa činjenicim da dobra polovina naroda, više voli "hleba bez motike", da živi na osnovu famoznih -lažnih potvrda o ranjavanju i sl. da majke još u koljevci zadoje dijete fašizmom, a ona druga progresivnija polovina- ne želi da izađe na izbore, a kamo li šta drugo, da podigne svoju guzicu i da se poltički aktivira.
BiH nema alternativu trojnom paktu... Zeljko Komsic je, nazalost, nedovoljno radikalan, svilen, bez zelje da dobaci dalje od koalicije s dusmanima... Nesto slicno kao sdp, ali s nejasnom perspektivom...
Sasvim drugo pitanje je da li u BiH ima dovoljno gradjana za solidan, snazan, beskompromisan odgovor klero-nacionalistima... Moje isljenje je da to nije ni bitno, jer inertna vecina je samo mrtvo slovo na papiru...
-
oakville
#23217 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Legendo, raspada nema zato što medj. zajednica ne da. Dakle ništa nas ne spriječava da se jedni prema drugima odnosimo onakvi kakvi jesmo. Imamo srbe i hrvate kao dijasporske grupacije svojih matičnih država, i bošnjake koji BiH doživljavaju kao svoju. Tačno se jedni prema drugima odnosimo kakvi jesmo.gospodja profiterka wrote: Ne može se, ljudi moji, obesmisliti nečiji identitet samo zato što ga Reuf nema (tačnije, ima ga, ali ga skloni u seharu za potrebe fotelje). Građani ove zemlje su to što jesu, bili su to i prije prvih demokratskih izbora, bili su to i u Titino vrijeme, nije u tome problem. Kakvu god mi vlast da imamo, kakav god da nam je ustav, zemlja koju tvore tri naroda različitog etničkog i konfesionalnog identiteta može opstati samo ako se njihovi odnosi temelje na uzajamnom povjerenju. A svako narušavanje tog povjerenja vodi ka daljnjem produbljivanju jaza među njima, neprijateljstva i mržnje, što neumitno vodi u disfunkciju i neformalni raspad. Moramo jedni s drugima ovakvi KAKVI JESMO, a ne kakvi bismo trebali biti. To kakvi bismo trebali biti nikada nećemo dočekati.
Na stranu to što u ovom cirkusu koji upravo gledamo nema mrve plemenite namjere, sve je rezultat ili zlonamjernosti ili gluposti. Stoga se pokenjam na to sve, a pogotovo na obesmišljavanje izjašnjavanja u korist osmišljavanja fotelje.
-
oakville
#23218 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Tražimo iskusnog ministra koji će bit naš čovjek, da skratimo.KatarinaKosaca wrote:Bez ikakve namjere da branim Željkove očajne kadrovske poteze, nama nikad ne valja. Ako ima iskustvo kao ministar, šta je uradio kao ministar, trebaju nam novi ljudi u politici. Kad se takvi pojave, (što Željkovi jesu bez obzira na nekompetenciju) , onda nemaju iskustva kao ministri. Šta mi, ustvari hoćemo? Kad neki ministar i radi svoj posao kao što je bilo slučajeva, odmah je Ma, ta će on, pojma nema. Ministar treba biti pošten i kompetentan, blizak iskustvom resoru koji dobije, ali prevashodno nekorumpiran. i mora, naravno, u tom smislu imati podršku onog ko ga je postavio, dakle stranke...dustaban wrote:sva ova rasprava i trenutna situacija u Curkusu Federacija je bolesna.
-
rajvosa1
#23219 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Moj Reufe, razvali te Edita Gorinjac k'o beba zvečku
Reuf Bajrović je "došao tobe"! Nekadašnji "nezavisni" politički analitičar, a sada kandidat Demokratske fronte za federalnog ministra energetike, pred popis stanovništva je bio jedan od najglasnijih zagovornika da se građani BiH trebaju izjašnjavati kao Bosanci i Hercegovci, da ostali u političkom smislu trebaju biti izjednačeni sa konstitutivnim narodima, ali je radi svoje i pozicije stranke preko noći postao konstitutivan.
Bajrović je naprasno postao Bošnjak, a DF u kojem su se zaklinjali u ideju građanske BiH i predstavljali se kao stranka koja zastupa građane, odustao je od zastupanja ostalih. Tako je Reuf građanin – Bosanac i Hercegovac, sada Reuf Bošnjak, a DF stranka koja će ipak zastupati konstitutivne u Vladi FBiH, jer su predložili tri Srbina i jednog Bošnjaka, koji je u posljednjem momentu postao svjestan svoje nacionalne pripadnosti.
Već na početku pregovora o formiranju vlasti između federalnih koalicionih partnera došlo je do varnica između HDZ-ovaca i DF-ovaca koji su insistirali da se u programska načela budućeg partnerstva jasno ugrade i građanski principi te da se ostalima obavezno osigura mjesto u Vladi. Njih bi, Ostale, predstavljala Demokratska fronta.
-DF neće bošnjačke i hrvatske pozicije, ali hoće srpske i ostale, nekoliko puta je javno izgovorio predsjednik te stranke Željko Komšić.
Građanin Bajrović
Vratimo se Bajroviću: On je pred popis stanovništva prosipao žuč po kampanjama čiji je cilj bio uvjeriti stanovništvo da je “bitno biti Bošnjak”, kao i po inicijativi predsjednika Naše stranke Dennisa Gratza, koji je od Agencije za statistiku BiH tada tražio da se naprave izmjene na popisnom listiću čime bi se odvojila pitanja nacionalnog od etničkog.
– Inicijativa ima za cilj smanjiti broj građana koji se žele izjasniti kao Bosanci i Hercegovci. Ovim će se politička moć u Bosni i Hercegovini ostaviti u rukama političkih predstavnika tri trenutno konstitutivna naroda, a oni koji se osjećaju kao Bosanci i Hercegovci će biti ostavljeni na marginama političkog života – izjavio je tada Bajrović.
Imao je Bajrović štošta prišiti i drugima, kao što je Građanska inicijativa “Bitno je biti Bošnjak”.
– Cilj Koalicije “Bitno je biti Bošnjak” je da smanji broj građana koji se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci jer, iz samo njima poznatih razloga, smatraju da takvo izjašnjavanje ugrožava njihovo pravo da se izjasne kao Bošnjaci. Nadalje, uvođenje pitanja o tzv. nacionalnosti je politički kratkovid potez jer se time prvi put u historiji građane neke države pita da li uopće pripadaju toj državi – izjavio je decembru 2012. godine.
Bajrović nam je tumačio i šta bi bilo kad bi bilo.
– U slučaju da broj građana koji ne žele da se identifikuju kao pripadnici nekog od tri konstitutivna naroda bude veći od broja nekog od konstitutivnih naroda onda dolazimo do situacije u kojoj se Ustav BiH mora mijenjati na način da se uvede četvrta konstitutivna kategorija sa identičnim pravima koje imaju konstitutivni narodi, ili se treba okrenuti kreiranju građanskog sistema s minimumom etničkih kvota, slično onome što danas imamo u Republici Srpskoj sa slabašnim Vijećem naroda – kazao je, da ne kažemo navijao da se ovo dogodi.
Politički salto mortale
Optuživao je godinu poslije SDP i SDA da “zatiru i ono malo građanskog što je preživjelo Dejtonski sporazum”, a DF predstavljao kao buduću građansku opciju na bh. političkoj sceni.
– DF mora biti ona snaga koja će srednjoročnim principijelnim djelovanjem omogućiti da preživi ideja države u kojoj su svi jednaki – govorio je.
Nije Bajrović jedini u DF-u koji je “došao tobe”. Također, nije Bajrović jedini u BiH koji je zbog fotelje odustao od vlastitih principa ili preko noći, opet zbog fotelje, “promijenio” etničku pripadnost. No, to što nije jedini ne abolira ga od uvrštavanja u “leksikon političkog licemjerja u BiH”.
Uz sve to, Bajrović je ovaj svojersni politički salto mortale napravio kako bi kao politolog zasjeo na čelo ministarstva energetike(?!).
I hajde pa se ne sjeti Nadrealista i jedne od njihovih kultnih rečenica: Djeca nam se sad, moj Reufe, smiju.
Reuf Bajrović je "došao tobe"! Nekadašnji "nezavisni" politički analitičar, a sada kandidat Demokratske fronte za federalnog ministra energetike, pred popis stanovništva je bio jedan od najglasnijih zagovornika da se građani BiH trebaju izjašnjavati kao Bosanci i Hercegovci, da ostali u političkom smislu trebaju biti izjednačeni sa konstitutivnim narodima, ali je radi svoje i pozicije stranke preko noći postao konstitutivan.
Bajrović je naprasno postao Bošnjak, a DF u kojem su se zaklinjali u ideju građanske BiH i predstavljali se kao stranka koja zastupa građane, odustao je od zastupanja ostalih. Tako je Reuf građanin – Bosanac i Hercegovac, sada Reuf Bošnjak, a DF stranka koja će ipak zastupati konstitutivne u Vladi FBiH, jer su predložili tri Srbina i jednog Bošnjaka, koji je u posljednjem momentu postao svjestan svoje nacionalne pripadnosti.
Već na početku pregovora o formiranju vlasti između federalnih koalicionih partnera došlo je do varnica između HDZ-ovaca i DF-ovaca koji su insistirali da se u programska načela budućeg partnerstva jasno ugrade i građanski principi te da se ostalima obavezno osigura mjesto u Vladi. Njih bi, Ostale, predstavljala Demokratska fronta.
-DF neće bošnjačke i hrvatske pozicije, ali hoće srpske i ostale, nekoliko puta je javno izgovorio predsjednik te stranke Željko Komšić.
Građanin Bajrović
Vratimo se Bajroviću: On je pred popis stanovništva prosipao žuč po kampanjama čiji je cilj bio uvjeriti stanovništvo da je “bitno biti Bošnjak”, kao i po inicijativi predsjednika Naše stranke Dennisa Gratza, koji je od Agencije za statistiku BiH tada tražio da se naprave izmjene na popisnom listiću čime bi se odvojila pitanja nacionalnog od etničkog.
– Inicijativa ima za cilj smanjiti broj građana koji se žele izjasniti kao Bosanci i Hercegovci. Ovim će se politička moć u Bosni i Hercegovini ostaviti u rukama političkih predstavnika tri trenutno konstitutivna naroda, a oni koji se osjećaju kao Bosanci i Hercegovci će biti ostavljeni na marginama političkog života – izjavio je tada Bajrović.
Imao je Bajrović štošta prišiti i drugima, kao što je Građanska inicijativa “Bitno je biti Bošnjak”.
– Cilj Koalicije “Bitno je biti Bošnjak” je da smanji broj građana koji se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci jer, iz samo njima poznatih razloga, smatraju da takvo izjašnjavanje ugrožava njihovo pravo da se izjasne kao Bošnjaci. Nadalje, uvođenje pitanja o tzv. nacionalnosti je politički kratkovid potez jer se time prvi put u historiji građane neke države pita da li uopće pripadaju toj državi – izjavio je decembru 2012. godine.
Bajrović nam je tumačio i šta bi bilo kad bi bilo.
– U slučaju da broj građana koji ne žele da se identifikuju kao pripadnici nekog od tri konstitutivna naroda bude veći od broja nekog od konstitutivnih naroda onda dolazimo do situacije u kojoj se Ustav BiH mora mijenjati na način da se uvede četvrta konstitutivna kategorija sa identičnim pravima koje imaju konstitutivni narodi, ili se treba okrenuti kreiranju građanskog sistema s minimumom etničkih kvota, slično onome što danas imamo u Republici Srpskoj sa slabašnim Vijećem naroda – kazao je, da ne kažemo navijao da se ovo dogodi.
Politički salto mortale
Optuživao je godinu poslije SDP i SDA da “zatiru i ono malo građanskog što je preživjelo Dejtonski sporazum”, a DF predstavljao kao buduću građansku opciju na bh. političkoj sceni.
– DF mora biti ona snaga koja će srednjoročnim principijelnim djelovanjem omogućiti da preživi ideja države u kojoj su svi jednaki – govorio je.
Nije Bajrović jedini u DF-u koji je “došao tobe”. Također, nije Bajrović jedini u BiH koji je zbog fotelje odustao od vlastitih principa ili preko noći, opet zbog fotelje, “promijenio” etničku pripadnost. No, to što nije jedini ne abolira ga od uvrštavanja u “leksikon političkog licemjerja u BiH”.
Uz sve to, Bajrović je ovaj svojersni politički salto mortale napravio kako bi kao politolog zasjeo na čelo ministarstva energetike(?!).
I hajde pa se ne sjeti Nadrealista i jedne od njihovih kultnih rečenica: Djeca nam se sad, moj Reufe, smiju.
- JThomas
#23220 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
nema se šta reći. još jedan kopernikanski zaokret u odnosu na priču zbog koje su dobili glasove.
-
VjecitiStudent
#23221 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pretpostavljam da bi njihovi birači DF-u lako oprostili sve ove vratolomije sa izjašnjavanjem da je nekim slučajem DF predložio prave ljude za ministarska mjesta. Međutim, iz priloženog jada, jasno da je fotelja bila jedini cilj ili pak da se na strateška mjesta uglavi poslušna pudlica, potpuno SDP-ovski.
Mogu oni iz SDP-a, ali ne može SDP nikako iz njih.
Mogu oni iz SDP-a, ali ne može SDP nikako iz njih.
- skupljac_zeljeza
#23222 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Od čega su nastali? Normalno.VjecitiStudent wrote: Mogu oni iz SDP-a, ali ne može SDP nikako iz njih.
- JThomas
#23223 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
u prvim fazama je bilo dosta novih, svježih i kompetentnih faca. ali su ih postepeno mijenjali stari izraubovani kadrovi, a naročito na imenovane funkcije poslije izbora, što predstavlja najcrnje izigravanje volje glasača i priče koja se pričala. jer neko je glasao protiv SDPa, a sad opet ima koku, dževada bećirovića, šanku, itd...koji u momentu glasanja nisu uopšte bili DF. znači glasao sam protiv SDA i SDP, a na ključne pozicije dobijam prebjege iz tih stranaka koji nisu ni bili u ovoj stranci kad sam ja glasao.
-
VjecitiStudent
#23224 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Sve navodi na zaključak da je DF samo rezervni položaj SDP-a, plan B, exit strategy, odnosno način da se sačuvaju pozicije, utjecaj i novac ako primarnoj stranci krene naopako.
-
Innovation
#23225 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
VjecitiStudent wrote:Sve navodi na zaključak da je DF samo rezervni položaj SDP-a, plan B, exit strategy, odnosno način da se sačuvaju pozicije, utjecaj i novac ako primarnoj stranci krene naopako.