Vjerovatno. Nato ne trazi ovo sto @obratno govori, da se drzavna imovina prepise na entitete. To nije njihov uslov.Hemel wrote:vee-jay wrote: Gdje je u ovome svemu ustupak tj. kompromis Dodika? Ovako kako ja vidim, on samo dobija.
ovo meni i mirise da dolazi sa njegove strane...![]()
![]()
![]()
dajte imovinu na entitete radi ulaska u NATO a kada potpisete za imovinu od NATA nece biti nista...
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Karl Hungus
#23151 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
obratno
#23152 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne traži NATO ništa - nego im je jednostavno nebitno, i onda vrše pritisak da se da ta imovina i sve ostalo što treba da bi oni ispunili svoj cilj. Nema tu nikakve "razgradnje države" jer iz njihovog ugla Bih svakako nije država, pa im je svejedno.Karl Hungus wrote:Vjerovatno. Nato ne trazi ovo sto @obratno govori, da se drzavna imovina prepise na entitete. To nije njihov uslov.Hemel wrote:vee-jay wrote: Gdje je u ovome svemu ustupak tj. kompromis Dodika? Ovako kako ja vidim, on samo dobija.
![]()
![]()
dajte imovinu na entitete radi ulaska u NATO a kada potpisete za imovinu od NATA nece biti nista...
- andromeda101
#23153 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ukratko, po meni treba se manuti razglabanje, šta ide na lične karte i člana 48.
I "staviti pare na nekog drugog konja".
Ako su lične i član 48 sve što su se naši domislili, jadno je to.
I "staviti pare na nekog drugog konja".
Ako su lične i član 48 sve što su se naši domislili, jadno je to.
Last edited by andromeda101 on 04/02/2012 23:51, edited 1 time in total.
-
Canton
#23154 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Republika Srpska je dio Bosne i Hercegovine. Imovina republike Srpske je samim tim i imovina Bosne i Hercegovine.
Svi se kunete u BiH a jedan njen dio smatrate stranim tijelom.
Nije problem sto se i entiteti jacaju, problem je sto se to radi neselektivno. Dakle ako su svi zaista za postivanje Daytona onda se moraju postovati svi njegovi aneksi
Ako su svi za NATO i EU onda BiH mora imati sve institucije koje su potrebne da bi kao drzava usla u EU, i mora imati sve one institucije koje ima svaka drzava clanica EU.(npr. vrhovni sud)
Nije problem sto se i entiteti jacaju, problem je sto se to radi neselektivno. Dakle ako su svi zaista za postivanje Daytona onda se moraju postovati svi njegovi aneksi
Ako su svi za NATO i EU onda BiH mora imati sve institucije koje su potrebne da bi kao drzava usla u EU, i mora imati sve one institucije koje ima svaka drzava clanica EU.(npr. vrhovni sud)
- Hemel
#23155 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
obratno wrote:Pa u NATO-u ne sjede levati. Poslije toliko dreke oko razgraničenja Distrikta i entiteta, potpisalo se sve za dvije minute i niko se nije ni okrenuo, zahvaljujući njima.Hemel wrote:vee-jay wrote: Gdje je u ovome svemu ustupak tj. kompromis Dodika? Ovako kako ja vidim, on samo dobija.
![]()
![]()
Tad se niste bunilimada znate šta distrikt znači.
sta cemo se buniti kada je distrikt ''distrikt'' a ne spajalica istoka i zapada...
- Karl Hungus
#23156 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ali iz naseg ugla je jako bitno. Ako cemo uci u Nato kao drzava - odlicno. Ako cemo uci kao dva zasebna entiteta + jedna zgrada na marindvoru (drzava) onda se ne isplati. Do vidjenja, dok ne dodje neka bolja ponuda.obratno wrote: Ne traži NATO ništa - nego im je jednostavno nebitno, i onda vrše pritisak da se da ta imovina i sve ostalo što treba da bi oni ispunili svoj cilj. Nema tu nikakve "razgradnje države" jer iz njihovog ugla Bih svakako nije država, pa im je svejedno.
-
obratno
#23157 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nećeš dobiti bolju ponudu još za narednih 10 godina. A do tada u ovakvoj situaciji nećeš imati para ni za održavanje te jedne zgrade a kamoli čega drugog.Karl Hungus wrote:Ali iz naseg ugla je jako bitno. Ako cemo uci u Nato kao drzava - odlicno. Ako cemo uci kao dva zasebna entiteta + jedna zgrada na marindvoru (drzava) onda se ne isplati. Do vidjenja, dok ne dodje neka bolja ponuda.obratno wrote: Ne traži NATO ništa - nego im je jednostavno nebitno, i onda vrše pritisak da se da ta imovina i sve ostalo što treba da bi oni ispunili svoj cilj. Nema tu nikakve "razgradnje države" jer iz njihovog ugla Bih svakako nije država, pa im je svejedno.
- Hemel
#23158 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
jos jedanCanton wrote:Republika Srpska je dio Bosne i Hercegovine. Imovina republike Srpske je samim tim i imovina Bosne i Hercegovine.
kakva imovina entiteta republika srpska?
i ja kazem da se moraju ispostovati svi aneksi a ne uzimati ono sta mi treba...
- Karl Hungus
#23159 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jel'? A sta bi od nase kooperativnosti u VS, glasali smo protiv nasih drzavnih interesa, na Libiji smo izgubli milione i milione, i nismo znali unovciti. Jos jedan od velikih promasaja bh politicara...obratno wrote:Nećeš dobiti bolju ponudu još za narednih 10 godina. A do tada u ovakvoj situaciji nećeš imati para ni za održavanje te jedne zgrade a kamoli čega drugog.Karl Hungus wrote:Ali iz naseg ugla je jako bitno. Ako cemo uci u Nato kao drzava - odlicno. Ako cemo uci kao dva zasebna entiteta + jedna zgrada na marindvoru (drzava) onda se ne isplati. Do vidjenja, dok ne dodje neka bolja ponuda.obratno wrote: Ne traži NATO ništa - nego im je jednostavno nebitno, i onda vrše pritisak da se da ta imovina i sve ostalo što treba da bi oni ispunili svoj cilj. Nema tu nikakve "razgradnje države" jer iz njihovog ugla Bih svakako nije država, pa im je svejedno.
- vee-jay
#23160 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
dobro, a sta druga (nazovimo je proBiH) strana gubi ako ne pristane na takvu pogodbu?obratno wrote:Kratkoročno dobija, to je tačno. On proglašava da ne želi da udje u NATO da bi to predstavio kao ustupak , što naravno nije tačno jer zna da mu je NATO sačuvao glavu i RS. Ali ako odbije ovu pobjedu, ovaj put mu neće sačuvati glavu.
btw. imam jos pitanja, ali zelio bih prvo cuti odgovor na ovo. hvala
-
obratno
#23161 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kao što je ispoštovan aneks o povratku koji su Amerikanci ubacili u Dejton da bi Bošnjacima zamazali oči, a na terenu radili na razmjeni stanovništva? Ili aneks o korporacijama? Ili poštivanje Evropske Konvencije o Ljudskim Pravima, budući da je Dejton idealan rasistički dokument namjerno tako napravljen da bi se na sve načine spriječila da dodje do izražaja brojčana većina Bošnjaka (ni dan danas ne žele to da riješe)?Hemel wrote:jos jedanCanton wrote:Republika Srpska je dio Bosne i Hercegovine. Imovina republike Srpske je samim tim i imovina Bosne i Hercegovine.
Ako su svi za NATO i EU onda BiH mora imati sve institucije koje su potrebne da bi kao drzava usla u EU, i mora imati sve one institucije koje ima svaka drzava clanica EU.(npr. vrhovni sud)![]()
kakva imovina entiteta republika srpska?
i ja kazem da se moraju ispostovati svi aneksi a ne uzimati ono sta mi treba...
-
obratno
#23162 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne gubi ništa. Ali nema dovoljno kapaciteta da uspješno prebrodi stagnaciju kojom joj se prijeti nakon toga.vee-jay wrote:dobro, a sta druga (nazovimo je proBiH) strana gubi ako ne pristane na takvu pogodbu?obratno wrote:Kratkoročno dobija, to je tačno. On proglašava da ne želi da udje u NATO da bi to predstavio kao ustupak , što naravno nije tačno jer zna da mu je NATO sačuvao glavu i RS. Ali ako odbije ovu pobjedu, ovaj put mu neće sačuvati glavu.
-
palermo
#23163 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zanimljiva su ti razmišljjanja. I imaju svoju logiku.obratno wrote:
Nećeš dobiti bolju ponudu još za narednih 10 godina. A do tada u ovakvoj situaciji nećeš imati para ni za održavanje te jedne zgrade a kamoli čega drugog.
Ali su prepna špekulacija. Naprimjer, ovo boldirano. To naprosto ne znaš.
Uostalom, ako NATO nije briga za nas, ne vidim zašto se sada u ovo upušta. Dosadno im, onako iz zajebancije ? Ako imaju neki nteres, onda će opet neka ponuda stići. Ako nemaju nikakav interes, ne znam onda zašto tolike ustpuke praviti zbog toga da budeš tamo gdje te i ne primjećuju.
-
obratno
#23164 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zašto sad? Nešto im miriše na belajpalermo wrote:Zanimljiva su ti razmišljjanja. I imaju svoju logiku.obratno wrote:
Nećeš dobiti bolju ponudu još za narednih 10 godina. A do tada u ovakvoj situaciji nećeš imati para ni za održavanje te jedne zgrade a kamoli čega drugog.
Ali su prepna špekulacija. Naprimjer, ovo boldirano. To naprosto ne znaš.
Uostalom, ako NATO nije briga za nas, ne vidim zašto se sada u ovo upušta. Dosadno im, onako iz zajebancije ? Ako imaju neki nteres, onda će opet neka ponuda stići. Ako nemaju nikakav interes, ne znam onda zašto tolike ustpuke praviti zbog toga da budeš tamo gdje te i ne primjećuju.
-
palermo
#23165 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Razlog više da upravo sad ne budeš toliko popustljiv i kooperativanobratno wrote:
Zašto sad? Nešto im miriše na belaj.
- vee-jay
#23166 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mozemo li reci da je na sceni sukob na relaciji RS vs. (F)BiH? Stagnacija prijeti i jednoj i drugoj strani u podjednakoj mjeri. Dakle, u prednosti je ona strana koja je u stanju duze prebroditi stagnaciju?obratno wrote:Ne gubi ništa. Ali nema dovoljno kapaciteta da uspješno prebrodi stagnaciju kojom joj se prijeti nakon toga.vee-jay wrote:dobro, a sta druga (nazovimo je proBiH) strana gubi ako ne pristane na takvu pogodbu?obratno wrote:Kratkoročno dobija, to je tačno. On proglašava da ne želi da udje u NATO da bi to predstavio kao ustupak , što naravno nije tačno jer zna da mu je NATO sačuvao glavu i RS. Ali ako odbije ovu pobjedu, ovaj put mu neće sačuvati glavu.
-
obratno
#23167 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno, sve rade radi sebe, na nas misle koliko i na lanjski snijeg. Ali opet ne bih igrao na nepopustljivost, nije dobro rastjerati i ono pseudo-prijatelja koji ti mogu pomoći računajući da si dovoljno jak da možeš sam.palermo wrote:Razlog više da upravo sad ne budeš toliko popustljiv i kooperativanobratno wrote:
Zašto sad? Nešto im miriše na belaj.
. Jer očito ne rade to (šta god to bilo
) zbog nas, nego zbog sebe.
- andromeda101
#23168 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ha ja, i distrično državljanstvo.....Hemel wrote:obratno wrote:Pa u NATO-u ne sjede levati. Poslije toliko dreke oko razgraničenja Distrikta i entiteta, potpisalo se sve za dvije minute i niko se nije ni okrenuo, zahvaljujući njima.Hemel wrote: ovo meni i mirise da dolazi sa njegove strane...![]()
![]()
![]()
Tad se niste bunilimada znate šta distrikt znači.
![]()
sta cemo se buniti kada je distrikt ''distrikt'' a ne spajalica istoka i zapada...
-
obratno
#23169 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Možemo tako reći, ali nismo obrazložili kako bi BiH strana profitirala od stagnacije, sad nakon što je RS strana već potonula u stagnaciji iz koje se neće izvući za narednih minimum 20 godina. Možemo obrnuti i reći i ovako: bez ulaska u NATO ona BiH strana ne može realizirati prednosti nastale stagnacijom. A bez NATOa RS strana gubi zaštitnika.vee-jay wrote:Mozemo li reci da je na sceni sukob na relaciji RS vs. (F)BiH? Stagnacija prijeti i jednoj i drugoj strani u podjednakoj mjeri. Dakle, u prednosti je ona strana koja je u stanju duze prebroditi stagnaciju?obratno wrote:
Ne gubi ništa. Ali nema dovoljno kapaciteta da uspješno prebrodi stagnaciju kojom joj se prijeti nakon toga.
- Hemel
#23170 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisam znao (doduse ja sam daleko) da su stranci ubijali povratnike, da su koristili sve metode da se vrati sto manje izbjeglog i prognanog stanovnistva.obratno wrote: Kao što je ispoštovan aneks o povratku koji su Amerikanci ubacili u Dejton da bi Bošnjacima zamazali oči, a na terenu radili na razmjeni stanovništva? Ili aneks o korporacijama? Ili poštivanje Evropske Konvencije o Ljudskim Pravima, budući da je Dejton idealan rasistički dokument namjerno tako napravljen da bi se na sve načine spriječila da dodje do izražaja brojčana većina Bošnjaka (ni dan danas ne žele to da riješe)?
...i formiranje korporacija su stranci opstruisali...
Ne treba Bosnjacima taj epitet brojcano veceg.
-
palermo
#23171 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A kome će ti naši pseudo prijatelji otići kad nas odjebu ? Dodiku i RS-ovcima ? Tja....obratno wrote:
Naravno, sve rade radi sebe, na nas misle koliko i na lanjski snijeg. Ali opet ne bih igrao na nepopustljivost, nije dobro rastjerati i ono pseudo-prijatelja koji ti mogu pomoći računajući da si dovoljno jak da možeš sam.
Ne govorim ja o nepopustljivosti, nego o običnoj realnoj, životnoj računici. Neko ima interes, i hoće da ga ostvari preko tebe.....pa .j*m valjda znaš to izacijeniti.
- vee-jay
#23172 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
dobro i logicno, ali zasto onda, ako je tako, BiH strana nebi bila u stanju da trazi "vise" od onoga sto si ti napisao -> npr. svu vojnu imovinu + 50% ostale imovine?obratno wrote:Možemo tako reći, ali nismo obrazložili kako bi BiH strana profitirala od stagnacije, sad nakon što je RS strana već potonula u stagnaciji iz koje se neće izvući za narednih minimum 20 godina. Možemo obrnuti i reći i ovako: bez ulaska u NATO ona BiH strana ne može realizirati prednosti nastale stagnacijom. A bez NATOa RS strana gubi zaštitnika.vee-jay wrote:Mozemo li reci da je na sceni sukob na relaciji RS vs. (F)BiH? Stagnacija prijeti i jednoj i drugoj strani u podjednakoj mjeri. Dakle, u prednosti je ona strana koja je u stanju duze prebroditi stagnaciju?obratno wrote:
Ne gubi ništa. Ali nema dovoljno kapaciteta da uspješno prebrodi stagnaciju kojom joj se prijeti nakon toga.
-
obratno
#23173 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisu - ali su (medju mnogim drugim potezima) doveli Biljanu Plavšić kao opozicionara i podržavali je više godina, a to je naravno doprinjelo povratku i normalizaciji stanja.Hemel wrote:Nisam znao (doduse ja sam daleko) da su stranci ubijali povratnike, da su koristili sve metode da se vrati sto manje izbjeglog i prognanog stanovnistva.obratno wrote: Kao što je ispoštovan aneks o povratku koji su Amerikanci ubacili u Dejton da bi Bošnjacima zamazali oči, a na terenu radili na razmjeni stanovništva? Ili aneks o korporacijama? Ili poštivanje Evropske Konvencije o Ljudskim Pravima, budući da je Dejton idealan rasistički dokument namjerno tako napravljen da bi se na sve načine spriječila da dodje do izražaja brojčana većina Bošnjaka (ni dan danas ne žele to da riješe)?
...i formiranje korporacija su stranci opstruisali...zli stranci i ko nas zavadi
Ne treba Bosnjacima taj epitet brojcano veceg.
A da Bošnjaci nisu brojčano veći, BiH bi dosada bila demokratska država. Ali nije - nego je RS demokratska država (entitet).
-
obratno
#23174 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
vee-jay wrote:dobro i logicno, ali zasto onda, ako je tako, BiH strana nebi bila u stanju da trazi "vise" od onoga sto si ti napisao -> npr. svu vojnu imovinu + 50% ostale imovine?obratno wrote: Možemo tako reći, ali nismo obrazložili kako bi BiH strana profitirala od stagnacije, sad nakon što je RS strana već potonula u stagnaciji iz koje se neće izvući za narednih minimum 20 godina. Možemo obrnuti i reći i ovako: bez ulaska u NATO ona BiH strana ne može realizirati prednosti nastale stagnacijom. A bez NATOa RS strana gubi zaštitnika.
Dobra ideja. Ali mogli bi biti proglašeni nekooperativnim
- Hemel
#23175 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
to onaj dio BiH sto je nastao na najmonstruoznijim zlocinima, na genocidu, onaj dio BiH sto je etnicki ociscen...ti nazivas demokratski dio BiH...obratno wrote:Nisu - ali su (medju mnogim drugim potezima) doveli Biljanu Plavšić kao opozicionara i podržavali je više godina, a to je naravno doprinjelo povratku i normalizaciji stanja.Hemel wrote:Nisam znao (doduse ja sam daleko) da su stranci ubijali povratnike, da su koristili sve metode da se vrati sto manje izbjeglog i prognanog stanovnistva.obratno wrote: Kao što je ispoštovan aneks o povratku koji su Amerikanci ubacili u Dejton da bi Bošnjacima zamazali oči, a na terenu radili na razmjeni stanovništva? Ili aneks o korporacijama? Ili poštivanje Evropske Konvencije o Ljudskim Pravima, budući da je Dejton idealan rasistički dokument namjerno tako napravljen da bi se na sve načine spriječila da dodje do izražaja brojčana većina Bošnjaka (ni dan danas ne žele to da riješe)?
...i formiranje korporacija su stranci opstruisali...zli stranci i ko nas zavadi
Ne treba Bosnjacima taj epitet brojcano veceg.![]()
A da Bošnjaci nisu brojčano veći, BiH bi dosada bila demokratska država. Ali nije - nego je RS demokratska država (entitet).
znaci da se na ovome zavrsava nasa daljnja rasprava...