Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#23151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

jeza u ledja wrote: 09/01/2025 18:42 Ja kad sam prvi put dosao u Ameriku, na prvom poslu jedan debilni redneck mi objasnjava znas kako oni ovdje ne seru u potok i kako se voda iz cesme moze piti. :roll: E u Indiji se bukvalno seru u potok, a samo najveca sirotinja pije vodu iz cesme, no taj sigurno nece nikad napustiti ni regiju iz koje dolazi, a kamo li dobiti inzenjersku diplomu, pa makar i sa njihovog "travnickog" univerziteta...

Ako ides vani - malo vise introspekcije i spremnosti na razumijevanje drukcijeg bi dobro doslo.
Ne kontam ovo, zasto se ne bi pila voda iz cesme?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23152 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 09/01/2025 18:17 I kao takvi losi po nekima Indijci imaju razvijenu atomsku bombu, svemirski program itd.

Hrana im je topcina za mene.
Beef bayami i tika masala ha kalijente
jeza u ledja

#23153 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 09/01/2025 18:47
jeza u ledja wrote: 09/01/2025 18:42 Ja kad sam prvi put dosao u Ameriku, na prvom poslu jedan debilni redneck mi objasnjava znas kako oni ovdje ne seru u potok i kako se voda iz cesme moze piti. :roll: E u Indiji se bukvalno seru u potok, a samo najveca sirotinja pije vodu iz cesme, no taj sigurno nece nikad napustiti ni regiju iz koje dolazi, a kamo li dobiti inzenjersku diplomu, pa makar i sa njihovog "travnickog" univerziteta...

Ako ides vani - malo vise introspekcije i spremnosti na razumijevanje drukcijeg bi dobro doslo.
Ne kontam ovo, zasto se ne bi pila voda iz cesme?
Zato sto nije cista.

Milijarde ljudi sirom svijeta nemaju pristup pitkoj vodi.
elcaliente

#23154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 09/01/2025 18:48
elcaliente wrote: 09/01/2025 18:17 I kao takvi losi po nekima Indijci imaju razvijenu atomsku bombu, svemirski program itd.

Beef bayami i tika masala ha kalijente
uhh, suti ma imaju svasta pogotovo piletina i sosevi su im vhrunski pa lagano umocis sa garlic naan.

Nisam bio u Indiji, Pakistanu i Bangli al bio sam u Londonu valjda se to malo broji.
Pakistanski i Indijski restorani u Engelskoj su stvarno vrhunski, super jela po dobrim cjenama.
elcaliente

#23155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 09/01/2025 18:45

Ima i Pakistan i Sjeverna Koreja.
Nemaju svemirske programe, sto zelim da kazem je to da to ipak nisu neke nepismene nacije samo su drugaciji.
Ja kada sam bio u vojsci u BiH, upoznao sam covjeka iz Bangladesa koji je radio za UN.
Vozimo se mi tako busom od Sa do Ze, kaze on meni sta je ono bjelo pored ceste i pokazuje rukom. Reko snjeg, kaze covjek ja to nikada nisam vidio, hoces li kada dodjemo u Ze ici samnom da pipnem snjeg.
stubrijez

#23156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

jeza u ledja wrote: 09/01/2025 18:42
eluna wrote: 09/01/2025 17:33
jeza u ledja wrote: 09/01/2025 16:26 Da zakljucimo: samo govore "no problem", rade ljudima iza ledja, varaju, ne znaju posao, ne znaju jezike, smrde, hrana im je uzasna, ne znaju lopte, ne znaju krecit, po cijeli dan lelemudane i unistavaju zapadni svijet....Ali nekako dogurase da drmaju zapadnom politikom i ekonomijom i da imaju najveci zivotni standard od svih imigrantskih grupa, a i domace populacije. (Ovo je ocigledno mnogima iznenadjenje za cuti.)

Kako vi objasnjavate taj paradoks?
svi ste u pravu, samo što jedni gledaju manjinu, drugi gledaju većinu ..... i sve skupa ništa od svega toga nije tema ovdje :ginisovac:
Pa evo povezano je sa radom vani. Ovi ljudi ocigledno imaju losa iskustva sa ljudima iz tih krajeva, pogotovo kad ih je puno na jednom mjestu. Moje iskustvo je da se slicni stereotipi prave o svim imigrantskim grupama koje su u velikom broju prisutni na jednom mjestu, toliko da formiraju svoje nezavisne "klanove", o kojim onda ostali formiraju stereotipe. Nisu nuzno isti ko za Indijce, ali vrlo cesto su u nekom aspektu negativni. Iz mog iskustva i iz iskustva poznanika, znam da se ovakva misljenja formiraju i o nama. Vrlo slicna. Ovo nije samo u vezi iskustva na poslu, vec generalno u vezi iskustva sa imigracijskim grupama koje su u velikom broju koncentrisane na jednom mjestu.

Ko odlazi iz BiH vani na Zapad vrlo cesto dozivi kulturni sok od prisustva raznoraznih rasa, kultura i jezika. Neki jednostavno nastave da cementiraju svoje pretpostavke o njima, neki ih vide kao konkurenciju i prema tome prijetnju, a neki jednostavno ne mogu da shvate da neki ljudi dolaze iz nerazvijenih sredina no nisu genetski preorjentisani na pranje guzice jednom mjesecno.

Ja nikako ne mogu da povezem kako nasi ljudi ne shvataju da su oni upravo ti na koje isto tako snishodljivo gledaju domaci, da isto tako o njima pricaju iza ledja i da isto tako o njima prave stereotipe o svemu, od higijene pa nadalje...i onda znajuci koliko su ti stereotipi pretjerani i nisu fer prema nasim ljudima....istovremeno sasvim slobodno prave iste stereotipe o nekim trecim.
"Al ne, to je iz iskustva"... kao da Svabo nema iskustvo sa Balkancima.
"Al ne, meni Svabo kaze da smo mi ok, al zato ovi anamo nista ne valjaju" mi je jos bolja.

Pronadjemo se negdje na hijerarhiji kultura i naroda i onda se tapsemo po ramenu da mi bar nismo kao oni anamo.

Ja kad sam prvi put dosao u Ameriku, na prvom poslu jedan debilni redneck mi objasnjava znas kako oni ovdje ne seru u potok i kako se voda iz cesme moze piti. :roll: E u Indiji se bukvalno seru u potok, a samo najveca sirotinja pije vodu iz cesme, no taj sigurno nece nikad napustiti ni regiju iz koje dolazi, a kamo li dobiti inzenjersku diplomu, pa makar i sa njihovog "travnickog" univerziteta...

Prijatelju, nalupo si se gluposti i statistike, opiso si nam put oko svijeta u zadnjih petsest tredova... ima nas jos sto je vidjelo svijeta mozda i prije neg si ti otiso u Ameriku. Vidi nesto... ti ljudi u kontekstu domovine ne mogu se uopste posmatrati na nivou zapadne kulture... ne posjeduju prakticno niti opste znanje i bonton naseg naroda. Sutanje lopte i cekic ti je lirska slika (iako potpuno tacno, mogu navesti jos to primjera) koju uopste niso skuzio, defanzivan si ovde iz nekog sebi piznatog razloga. Ako je tako dobro idi u Indiju sta ces u Americi..? Znaci zemo i indijac isl. uopste nisu u istoj civilizacijskoj kategoriji, da ne idemo zapadnije. To ti je tako, govorimo o imigraciji to je i naslov teme. Ti iz druge, trece generacije nisu uopste za uzorak, znas ti dobro o cemu se ovde pise
eluna

#23157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

stubrijez wrote: 09/01/2025 20:10 Prijatelju, nalupo si se gluposti i statistike, opiso si nam put oko svijeta u zadnjih petsest tredova... ima nas jos sto je vidjelo svijeta mozda i prije neg si ti otiso u Ameriku. Vidi nesto... ti ljudi u kontekstu domovine ne mogu se uopste posmatrati na nivou zapadne kulture... ne posjeduju prakticno niti opste znanje i bonton naseg naroda. Sutanje lopte i cekic ti je lirska slika (iako potpuno tacno, mogu navesti jos to primjera) koju uopste niso skuzio, defanzivan si ovde iz nekog sebi piznatog razloga. Ako je tako dobro idi u Indiju sta ces u Americi..? Znaci zemo i indijac isl. uopste nisu u istoj civilizacijskoj kategoriji, da ne idemo zapadnije. To ti je tako, govorimo o imigraciji to je i naslov teme. Ti iz druge, trece generacije nisu uopste za uzorak, znas ti dobro o cemu se ovde pise
ja mislila da se ovdje piše o tome zašto seliti iz BiH, šta je to što BiH nema pa se mora iži iz nje .......... te možemo li išta promijeniti po tom pitanju ........... kad ono tema - turizam, seks turizam po bliskom istoku .......

kad smo kod ovog zadnjeg - i ptice na grani znaju gdje i kako se nalaze callgerle ....mene zanima gdje da nađem calldečka :D
Rockefeller

#23158 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

kad je milka poskupila na cenera treba sidro dizat
jeza u ledja

#23159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

stubrijez wrote: 09/01/2025 20:10
eluna wrote: 09/01/2025 17:33

svi ste u pravu, samo što jedni gledaju manjinu, drugi gledaju većinu ..... i sve skupa ništa od svega toga nije tema ovdje :ginisovac:
Pa evo povezano je sa radom vani. Ovi ljudi ocigledno imaju losa iskustva sa ljudima iz tih krajeva, pogotovo kad ih je puno na jednom mjestu. Moje iskustvo je da se slicni stereotipi prave o svim imigrantskim grupama koje su u velikom broju prisutni na jednom mjestu, toliko da formiraju svoje nezavisne "klanove", o kojim onda ostali formiraju stereotipe. Nisu nuzno isti ko za Indijce, ali vrlo cesto su u nekom aspektu negativni. Iz mog iskustva i iz iskustva poznanika, znam da se ovakva misljenja formiraju i o nama. Vrlo slicna. Ovo nije samo u vezi iskustva na poslu, vec generalno u vezi iskustva sa imigracijskim grupama koje su u velikom broju koncentrisane na jednom mjestu.

Ko odlazi iz BiH vani na Zapad vrlo cesto dozivi kulturni sok od prisustva raznoraznih rasa, kultura i jezika. Neki jednostavno nastave da cementiraju svoje pretpostavke o njima, neki ih vide kao konkurenciju i prema tome prijetnju, a neki jednostavno ne mogu da shvate da neki ljudi dolaze iz nerazvijenih sredina no nisu genetski preorjentisani na pranje guzice jednom mjesecno.

Ja nikako ne mogu da povezem kako nasi ljudi ne shvataju da su oni upravo ti na koje isto tako snishodljivo gledaju domaci, da isto tako o njima pricaju iza ledja i da isto tako o njima prave stereotipe o svemu, od higijene pa nadalje...i onda znajuci koliko su ti stereotipi pretjerani i nisu fer prema nasim ljudima....istovremeno sasvim slobodno prave iste stereotipe o nekim trecim.
"Al ne, meni Svabo kaze da smo mi ok, al zato ovi anamo nista ne valjaju" mi je jos bolja.

Pronadjemo se negdje na hijerarhiji kultura i naroda i onda se tapsemo po ramenu da mi bar nismo kao oni anamo.

Ja kad sam prvi put dosao u Ameriku, na prvom poslu jedan debilni redneck mi objasnjava znas kako oni ovdje ne seru u potok i kako se voda iz cesme moze piti. :roll: E u Indiji se bukvalno seru u potok, a samo najveca sirotinja pije vodu iz cesme, no taj sigurno nece nikad napustiti ni regiju iz koje dolazi, a kamo li dobiti inzenjersku diplomu, pa makar i sa njihovog "travnickog" univerziteta...

Prijatelju, nalupo si se gluposti i statistike, opiso si nam put oko svijeta u zadnjih petsest tredova... ima nas jos sto je vidjelo svijeta mozda i prije neg si ti otiso u Ameriku. Vidi nesto... ti ljudi u kontekstu domovine ne mogu se uopste posmatrati na nivou zapadne kulture... ne posjeduju prakticno niti opste znanje i bonton naseg naroda. Sutanje lopte i cekic ti je lirska slika (iako potpuno tacno, mogu navesti jos to primjera) koju uopste niso skuzio, defanzivan si ovde iz nekog sebi piznatog razloga. Ako je tako dobro idi u Indiju sta ces u Americi..? Znaci zemo i indijac isl. uopste nisu u istoj civilizacijskoj kategoriji, da ne idemo zapadnije. To ti je tako, govorimo o imigraciji to je i naslov teme. Ti iz druge, trece generacije nisu uopste za uzorak, znas ti dobro o cemu se ovde pise
Zar bas u svakom postu moras o svojim kompleksima?
stubrijez

#23160 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

eluna wrote: 09/01/2025 20:15
stubrijez wrote: 09/01/2025 20:10 Prijatelju, nalupo si se gluposti i statistike, opiso si nam put oko svijeta u zadnjih petsest tredova... ima nas jos sto je vidjelo svijeta mozda i prije neg si ti otiso u Ameriku. Vidi nesto... ti ljudi u kontekstu domovine ne mogu se uopste posmatrati na nivou zapadne kulture... ne posjeduju prakticno niti opste znanje i bonton naseg naroda. Sutanje lopte i cekic ti je lirska slika (iako potpuno tacno, mogu navesti jos to primjera) koju uopste niso skuzio, defanzivan si ovde iz nekog sebi piznatog razloga. Ako je tako dobro idi u Indiju sta ces u Americi..? Znaci zemo i indijac isl. uopste nisu u istoj civilizacijskoj kategoriji, da ne idemo zapadnije. To ti je tako, govorimo o imigraciji to je i naslov teme. Ti iz druge, trece generacije nisu uopste za uzorak, znas ti dobro o cemu se ovde pise
ja mislila da se ovdje piše o tome zašto seliti iz BiH, šta je to što BiH nema pa se mora iži iz nje .......... te možemo li išta promijeniti po tom pitanju ........... kad ono tema - turizam, seks turizam po bliskom istoku .......

kad smo kod ovog zadnjeg - i ptice na grani znaju gdje i kako se nalaze callgerle ....mene zanima gdje da nađem calldečka :D
Nije valjda dotle... a jest tema u banani bas. Pa ti sto idu u Thailand i okolinu upravo najcesce i idu zbog girlboys.
stubrijez

#23161 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

jeza u ledja wrote: 09/01/2025 20:17

Hajdi proguglaj caskom postavi mi dijagnozu al mi posalji u private, i tako si dotuko temu. Skrati pistove brate, dosadan si.
eluna

#23162 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

stubrijez wrote: 09/01/2025 20:20 Nije valjda dotle... a jest tema u banani bas. Pa ti sto idu u Thailand i okolinu upravo najcesce i idu zbog girlboys.
ne treba meni girl boy .......... brkaš pojmove ..... call boy - oni dečki koji se za lovu prodaju na jednu noć ženama, a ne muškarcima ..... Sarajevo ih puno, a niko neće da kaže kako da dođem do nekog
stubrijez

#23163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

eluna wrote: 09/01/2025 20:31
stubrijez wrote: 09/01/2025 20:20 Nije valjda dotle... a jest tema u banani bas. Pa ti sto idu u Thailand i okolinu upravo najcesce i idu zbog girlboys.
ne treba meni girl boy .......... brkaš pojmove ..... call boy - oni dečki koji se za lovu prodaju na jednu noć ženama, a ne muškarcima ..... Sarajevo ih puno, a niko neće da kaže kako da dođem do nekog
Ma znam ba nije bilo na tvoj racun... za callboye ti ne mogu pomoc moras dobro googlat.
eluna

#23164 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

stubrijez wrote: 09/01/2025 20:34 Ma znam ba nije bilo na tvoj racun... za callboye ti ne mogu pomoc moras dobro googlat.
sad evo razmisljam da li je muška prostitucija razlog da se odseli iz bih, ili da se ostane :blento:
jeza u ledja

#23165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

stubrijez wrote: 09/01/2025 20:23
jeza u ledja wrote: 09/01/2025 20:17
Hajdi proguglaj caskom postavi mi dijagnozu al mi posalji u private, i tako si dotuko temu. Skrati pistove brate, dosadan si.
Ti uporno nastavljas o Indijcima i ostalim glupostima svaki put kad ostali prestanu. Lupas o guglanju i statistici i licnom iskustvu, a tacno se vidi da upravo ti od svih ovdje imas najmanje dodira sa onim o cemu se prica.

U svakom jebenom postu frcas kompleksima i bilo sta sto se kosi sa tvojim izuzetno uskim vidjenjem svijeta interpretiras kao potrebu za pateticno agresivnom vlastitom valorizacijom, bez ikakve zelje da nekog ili nesto razumijes. Postovi su ti nula i sadrzajem i strukturom i apsolutno me ne interesuje sta imas reci.

Pokusao sam ti to docarati sa jednom rijeci od tri slova vec ranije, ali ocigledno je i to predugacko za tebe.
eluna

#23166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

a da vas dvojica odete u pp da se prepucavate - obojica ste dosadni više ..... gdje je administrqacija da obriše ovih 80 strana koje ste nalupali?? :twisted:
stubrijez

#23167 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

eluna wrote: 09/01/2025 20:54 a da vas dvojica odete u pp da se prepucavate - obojica ste dosadni više ..... gdje je administrqacija da obriše ovih 80 strana koje ste nalupali?? :twisted:
Ja mu kazem u pp nece covjek... prvo prebrojte ko je koliko slova nakuco.
stubrijez

#23168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ima uostalom neki urednik nek brise ili banuje nije problem.
eluna

#23169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

stubrijez wrote: 09/01/2025 21:16
eluna wrote: 09/01/2025 20:54 a da vas dvojica odete u pp da se prepucavate - obojica ste dosadni više ..... gdje je administrqacija da obriše ovih 80 strana koje ste nalupali?? :twisted:
pa ti veća budala što se raspravljaš sa njim ..... ignore je zakon .... kad skonta da mu niko ne odgovara prestat će sam da piše ...... ali fakat treba obrisati ovih koliko strana gluposti oko indije, nek se nosi u djavola sa indijom ... ko je od balkanaca ikad poželio da migrira u indiju?? znači zatrolali ste temu ali ono dibidus ...
stubrijez

#23170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

eluna wrote: 09/01/2025 21:20
pa ti veća budala što se raspravljaš sa njim ..... ignore je zakon .... kad skonta da mu niko ne odgovara prestat će sam da piše ...... ali fakat treba obrisati ovih koliko strana gluposti oko indije, nek se nosi u djavola sa indijom ... ko je od balkanaca ikad poželio da migrira u indiju?? znači zatrolali ste temu ali ono dibidus ...
Ako sam ja zatrolovo evo prvi necu vise Sandokana nidje na forumu pomenut a ne na topicu. Idemo dalje, sta ima u Sloveniji?
hatemondays

#23171 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by hatemondays »

eluna wrote: 09/01/2025 21:20
Sasvim je ok da se pise o migraciji iz Indije, Bangladesa etc. Takvi nam uskoro dolaze u drzavu kao radna snaga i mnogi nasi gradjani za razliku od nas nisu vidjeli Indijca a kamoli imali nekakvu interakciju ili radili sa istim na poslu.Zbog takvih ce dosta nasih mladih put pod noge. Nece nam dolaziti Bugari i Rumuni da rade nego bas iz ove 2 drzave.
Evo uzmimo Hrvatsku vec kazu da je 140 milja takvih imigriralo u drzavu. Za kraj Indija ima najveci procenat prostitucije i najveci procenat femicida na svijetu. Meni su Nepalci fantasticni ljudi, jos nijednog loseg nisam upoznao.
jeza u ledja

#23172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Voljeli ih ili ne voljeli, to su izmedju ostalog ljudi koje ce neko sretati na Zapadu, pogotovo s poslom. Svakakvih ljudi.

Pet-sest ljudi je iznjelo o njima svoje misljenje i iskustva, nekome ko ovo cita je dovoljno da donesu neke zakljucke.
hatemondays

#23173 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by hatemondays »

jeza u ledja wrote: 09/01/2025 22:34 Voljeli ih ili ne voljeli, to su izmedju ostalog ljudi koje ce neko sretati na Zapadu, pogotovo s poslom. Svakakvih ljudi.

Pet-sest ljudi je iznjelo o njima svoje misljenje i iskustva, nekome ko ovo cita je dovoljno da donesu neke zakljucke.
Slazem se u potpunosti i mislim da je nasa uloga kao dijaspore da iznese svoja iskustva iz zivota na tzv. zapadu tako da oni nasi ljudi iz BIH koji zele da citaju nek prosude. I lijepo je procitati i hvala bogu da je tako da imamo razlicita iskustva, zivot bi bio boring da se slazemo oko svega.
Ozimician

#23175 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

eluna wrote: 09/01/2025 20:31
Zar nema toga u Njemackoj, zasto dolaziti u Sarajevo po to?
Post Reply