gospodja profiterka wrote:znas li ti koje je bilo referendumsko pitanje ?
znas li kada je "vraceno" narodno ime bosnjak - u kakvim uslovima ?
Šta će ti ga bolan neko vraćati, mogao si se na prijeratnom popisu izjasniti kako hoćeš. Ja sam se na tom popisu izjasnila kao Bosanka, ja i još šačica budala. A danas mi ljudi kojima nije palo na pamet da se tako izjasne i njihova djeca propovijedaju bosanstvo. Pa prije bih sebi u cjevanicu pucala.
I kakve veze ima hudi referendum za nezavisnost, njegova se formulacija temeljila na ZAVNOBiH-u, a vi ste se mogli izjasniti kako ste htjeli i izabrati koga god ste htjeli te napisati novu stranicu historije ove nesretne zemlje.
Ali izabrali ste ono što vam je ležalo. Nemam ništa protiv. Samo ne očekujte da vas ja sada spašavam, ne pada mi napamet.
Pa nije baš tako, niti imaš šta, sada nakon provedenog popisa, spasiti - trebala si tada malo mrdnuti - ali nije ti se dalo (ko je PO, PAO).....
Temelj je bio da je država prioritetno trebala biti građanska - međutim šipak.....
usred borbe protiv agresora - pojavljuje se i drugi agresor na tadašnju zainteresovanu stranu za građansko društvo i gle ta ekipa se okreće od građanskog društva prema etničkim formulacijama "konstitutivnih naroda" odnosno - "ako je već tako - onda smo i mi ekipa za sebe".....
Dalje priča ide na temu: optužbe za islamizaciju Armije BiH, sablast i slično, koja izgleda žestoko pije vode kod širokih narodnih masa, a zaista je tada 1993 najveći i jedini problem čovjeka na području BiH bio što je islamske vjerosipovjesti (možeš biti najbolji al džaba muslim si).....
O tome svjedoče i Haaške presude.....
Posljedice tih događaja gledate danas - ukratko problem nije star 25 godina - i ovi što spominju prvu minkensku očito blage veze nemaju (toliko usput o etiketiranju i sposobnosti za etiketiranje).....