TojoOptics wrote: ↑06/10/2023 11:27 Knjiga je izdata 1939 godine, Gradska štedionica općine grada, 236 stranice. Znaci, srusena oko 1929.
![]()
Dervencanka1939 wrote: ↑06/10/2023 11:56 To znači ovdje:
Šteta da Google nije obavio snimanje BiH sa kamerama za Streetview, kao što jeste obavljeno za Hrvatsku (čak i snimanje obale iz glisera). Za tamo možeš kliknuti na svaku ulicu ili cestu i dobiješ sliku kao da stojiš na njoj.
Ne znam, cudan mi je ugao da bi bilo na cosku gdje pocinje ulica Breka. Vise mi izgleda kao da je na sred Bardakcija, ispod okretaljke 14-ke. Doduse to ja gledam iz danasnje perspektive, da Breka ne mota ovako i nema uzbrdice kao na slici.tomhagen wrote: ↑06/10/2023 10:45breuer wrote: ↑05/10/2023 20:03 Ljudi našao sam lokaciju česme koju smo dumali, kod Kreševljakovića o sarajevskim česmama!
Radi se o česmi na Bardakčijama, ugao fotografije (prvobitni) je dobar jer je u knjizi isti...iza se vidi mala džamija sa drvenom munarom koja bi danas bila rekonstruisana džamija hadži Mustafe Nesuha te se dakle radi o raskrsnici ulica Bardakčije i Breka, a glavna os česme je bila SZ-JI, bila jer ta česma očito ne postoji više na tom mjestu jer se u zadnjoj rečenici i navodi da je porušena prije desetak godina...već sam rekao da je ovo nekakvo neobjavljeno izdanje i nemam tačnu godinu, pa da znamo kad je tačno uklonjena...
Pošto nikad nisam objavljivao fotke i malo me mrzi, bil mi neko pomogao da uslikam izvod iz ove knjižice
SpoilerShow
Inace tu ali na lijevoj strani malo nize, na samom ulazu u Imamovice (ova ulica na slici prije Breke) do iza rata stajala je kamena cesma tj. ostatak cesme koja nije bila u funkciji i nije imala korito. Ono kamena, samostojeca, nije bila prislonjena uz kucu.
Bjelavska je i dan danas u funkciji.