SDA-All about

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23051 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

breuer wrote:
Ili da se na njihovu strukturu nakalemi po jedan "čisti" koji bi time bio "zaprljan" multietničnošću. Koji bi to mogli biti, SBK-u npr. pripojiti Zeničko-dobojski, HNK-u Zapadno-hercegovački, u jednom bi prevagnula opcija bošnjačkog u drugom hrvatskog naroda, ali bi kao kompromisno rješenje mogao biti dobar primjer.

Livanjski bi mogao sa Unsko-sanskim po mom mišljenju. Vremenom bi gore pomenutoj mega strukturi SBK+Z-D se mogao pridružiti i Tuzlanski, znam da to već znači potpunu prevagu bošnjačke strane ali mi se onako posmatrajući karte nameće kao optimalno.

BPK kantom mi je čudno što se već ranije nije utopio u Sarajevski.
Livanjski kanton je ono u najvecoj dubiozi? Ono gdje vlade nemaju po dvije godine od izbora?

Sad ujediniti to sa USK u kojem ne cvijetaju ruze moze biti bas rizicno.

TK i Posavski, kao i Sarajevo i Gorazde su mu najlogicnija ujednjinja.
Rizvan

#23052 Re: SDA-All about

Post by Rizvan »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Po meni to je trebalo uraditi i ranije kako bi administracija F.BiH postala racionalnija. Međutim smatram da se treba voditi računa da ovo ne bude uvod ili stvaranje trećeg. Da se razumijemo nisam za neku prejaku centralizaciju i unitarizam kao u RS-u te treba voditi računa da svima bude komotno.
Sumnjam da će biti racionalnije za građane Travnika ili Busovače kada budu morali putovati po jedan dokument u Mostar. A to da ćemo uštedjeti spajanjem kantona, sa našom administracijom je obična ubleha. Stvaranjem velikih kantona povećat će se i broj zastupnika u skupštini, broj ministara, a tek oni što će uzimati naknade za odvojeni život, s obzirom da će dolaziti iz poprilično udaljenih mjesta....

Ja ne vidim nikakvu racionalizaciju i povečanje kvaliteta života za običnog građanina. Samo vidim ekonomski kolaps sa male kantonalne centre tipa Travnik, Orašje, Goražde. Naročito mi je žao Goražda jer su se kao jedna od najvećih žrtava iz proteklog rata uspjeli razviti u jednu od najperspektivnijih sredina u BiH, upravo zahvaljujući postojećoj decentralizaciji.
breuer

#23053 Re: SDA-All about

Post by breuer »

_BataZiv_0809 wrote:Livanjski kanton je ono u najvecoj dubiozi? Ono gdje vlade nemaju po dvije godine od izbora?

Pa čitava priča je apriori rizična :) TK+Posavski kao enklava, možda ipak tu priču pustiti za neka sretnija rješenja u budućnosti :)

Ali meni je i dalje u glavi pripajanje po jednog kantona SBK-u i HNK-u nego njihovo spajanje. Jednostavno su geografski, kulturno i sl. nekompatibilni, iako graniče.

Livanjski je krizi od postanka, mislim da ne može biti gore nego jeste, tako da i to može biti argumentom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23054 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

breuer wrote:
Pa čitava priča je apriori rizična :) TK+Posavski kao enklava, možda ipak tu priču pustiti za neka sretnija rješenja u budućnosti :)

Ali meni je i dalje u glavi pripajanje po jednog kantona SBK-u i HNK-u nego njihovo spajanje. Jednostavno su geografski, kulturno i sl. nekompatibilni, iako graniče.

Livanjski je krizi od postanka, mislim da ne može biti gore nego jeste, tako da i to može biti argumentom.
Pa ono, nekako je najlogicnije da se ujednine ZDK i SBK, KS i BPK, ZHK i HNK, K10 i USK, te TK i PK.

Ali to je onda 5 kantona, a ne 4 :D
breuer

#23055 Re: SDA-All about

Post by breuer »

_BataZiv_0809 wrote:
breuer wrote:Ali to je onda 5 kantona, a ne 4 :D
Mislim da je tu cifra "3" veći problem. Sa tOčkom na kraju :D ali to bi po mom mišljenju zaista bilo dobro rješenje...
Last edited by breuer on 18/12/2015 11:21, edited 1 time in total.
Rizvan

#23056 Re: SDA-All about

Post by Rizvan »

oridjidji wrote:
breuer wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Livanjski kanton je ono u najvecoj dubiozi? Ono gdje vlade nemaju po dvije godine od izbora?

Pa pretpostavimo da se radi o eksperimentu. Svima je jasno da robusni administrativni sistem FBIH treba srezati i praviti stednje, ukoliko zelimo da ne dozivimo kolaps. Kad je RS gotovo kolabrirala, sta tek ceka FBIH sa ovakvi administrativnim sistemom? Vec smo imali jedan februar koji nista nije promjenio.
Kako misliš da će se uštedjeti spajanjem kantona?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23057 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

Takodjer, sta ce biti sa uhljebima? Kako ce ih otpustiti oni koji su ih uhljebili?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23058 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

oridjidji wrote:
Jeste, samo tako dobijas prakticno trecu jedinicu, a ovako jok, a Hrvati u SBK i PK puse foru.
Kako mislis?
Rizvan

#23059 Re: SDA-All about

Post by Rizvan »

_BataZiv_0809 wrote:Takodjer, sta ce biti sa uhljebima? Kako ce ih otpustiti oni koji su ih uhljebili?
Preselit će ih iz Travnika u Mostar, ili Orašja u Tuzlu, i bit će nam još veći trošak jer će primati i naknade za odvojeni žitot. :izet:
jefff

#23060 Re: SDA-All about

Post by jefff »

Uspostava ovakvog, Daytonskog uređenja BiH otpočela je uspostavom federacije.
Popustilo se hrvatskom nacionalizmu a onda se moralo po automatizmu popustiti i srpskom nacionalizmu.
breuer

#23061 Re: SDA-All about

Post by breuer »

oridjidji wrote:Pa pretpostavimo da se radi o eksperimentu. Svima je jasno da robusni administrativni sistem FBIH treba srezati i praviti stednje, ukoliko zelimo da ne dozivimo kolaps. Kad je RS gotovo kolabrirala, sta tek ceka FBIH sa ovakvi administrativnim sistemom? Vec smo imali jedan februar koji nista nije promjenio.
Pa čitavo vrijeme pokušavamo nešto predložiti, ja sam sasvim rad za promjene na nivou Federacije BiH. Eventualni privid "trećeg" u sklopu HNK+ZHK poravnati pripajanjem Livanjskog USK-u ili što je kolega Bata predložio, Posavskog TK-u.

Smanjenja administracija znači više love naravno, ali i obimno smanjenje "radnih" mjesta. Niko da se osvrne da činjenicu da su i to ljudi i glasači, a eventualne uštede, bojim se, ne bi bile pravilno korištene u reorganizaciju njihove djelatnosti.
Drvosjeca iz Dejcica

#23062 Re: SDA-All about

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Rizvan wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Po meni to je trebalo uraditi i ranije kako bi administracija F.BiH postala racionalnija. Međutim smatram da se treba voditi računa da ovo ne bude uvod ili stvaranje trećeg. Da se razumijemo nisam za neku prejaku centralizaciju i unitarizam kao u RS-u te treba voditi računa da svima bude komotno.
Sumnjam da će biti racionalnije za građane Travnika ili Busovače kada budu morali putovati po jedan dokument u Mostar. A to da ćemo uštedjeti spajanjem kantona, sa našom administracijom je obična ubleha. Stvaranjem velikih kantona povećat će se i broj zastupnika u skupštini, broj ministara, a tek oni što će uzimati naknade za odvojeni život, s obzirom da će dolaziti iz poprilično udaljenih mjesta....

Ja ne vidim nikakvu racionalizaciju i povečanje kvaliteta života za običnog građanina. Samo vidim ekonomski kolaps sa male kantonalne centre tipa Travnik, Orašje, Goražde. Naročito mi je žao Goražda jer su se kao jedna od najvećih žrtava iz proteklog rata uspjeli razviti u jednu od najperspektivnijih sredina u BiH, upravo zahvaljujući postojećoj decentralizaciji.
Ne razumijem, danas ljudi iz HNK recimo ne putuju do Mostara već sve dokumente vade u nadležnoj općini. Te stvari i dalje ostaviti na nivou općina možda podebljati neke njihove nadležnosti mada i ne mora. Oko broja zastupnika stvarno ne znam, moguće da će povećati ali o tome ništa ne govore. Opet ne vidim svrhu ujedinjavanja kantona ako će administarcija biti veća. Upravo cilj je smanjiti administraciju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23063 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

Definitivno treba ici na smanjenje kantona, plus reformisati zdravstvo, pio, porezni sistem, a sve je na vidiku. Novi zakoni iz ovih oblasti-gdje su tu su.

Tek sad vidimo razmjere stete koju nam je nanio Lagumdzijin avanturizam. :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

#23064 Re: SDA-All about

oridjidji wrote:Hrvati imaju problem, njihov broj na popisu 1990 pa do danas se prepolovio. Politicke nevolje toga konstutivnog naroda u BiH su veliki. Hrvatska ih nece, a Bosnu neki od njih zele, a neki ne zele jer je jasno da na cijelom teritoriju BiH nemaju ravnopravan odnos sa drugima. U RS-u nema 93% u odnosu na broj koji je teritorij RS Hrvata imao do rata. U FBiH ravnopravnost sa Bosnjacima narusila je kretenska politika SDP-a i nametanje Komsica Hrvatima. Hrvata je svakim danom sve manje i u FBiH.

Taj kretenski odnos i narusavanje ravnoteze, trebao je popraviti bilo koja vlast nakon njih, eto zakacilo je SDA da to mora mjenjati.Hrvati kako Vinko Puljic kaze ne smiju pristati na etnicku podijelu FBIH jer kada bi se to desilo, otisli bi u jos vecu izolaciju, a time bi izgubili mnogo vise. Hoce li HDZ poslusati ovaj savjet to cemo vidjeti.

Vrijeme im je da krenu saradjivati jer je BiH i njihova zemlja koliko i sviju drugih.
Donekle se slažem sa tobom mada treba dodati da odlaze i Bošnjaci a ne samo Hrvati. Srbi također odlaze tako da to nije samo eksluzivni problem Hrvata već sva tri naroda. F.BiH kakva god glomazna i nakaradna bila ipak ima dosta segmenata gdje Hrvati mogu zaštiti svoje interese. Da se razumijemo tako treba i ostaviti. Sa druge strane ne može Komšić godinama i decenijama biti alibi za bilo šta. To je prošlost, evo sada je Hrvat izabran glasovima Hrvata i hajmo napraviti nešto od ove zemlje. Ta stalna priča i vraćanje na staro nas košta previše. Isto kao što su se Bošnjaci previše uživili u ulogu žrtve tako isto su Hrvati uživljeni u ulogu ugroženih i majoriiranih.
Drvosjeca iz Dejcica

#23065 Re: SDA-All about

oridjidji wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
oridjidji wrote:
Jeste, samo tako dobijas prakticno trecu jedinicu, a ovako jok, a Hrvati u SBK i PK puse foru.
Kako mislis?
Neki kompromis mora biti i sve sredine neće moći biti u sastavu tamo gdje ljudi žele. Isto kao što je traženo da Stup i Doglodi u Sarajevu uđu u sastav hrvatskog kantona.Neke stvari jednostvno nisu izvodive.
Rizvan

#23066 Re: SDA-All about

Post by Rizvan »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Rizvan wrote: Sumnjam da će biti racionalnije za građane Travnika ili Busovače kada budu morali putovati po jedan dokument u Mostar. A to da ćemo uštedjeti spajanjem kantona, sa našom administracijom je obična ubleha. Stvaranjem velikih kantona povećat će se i broj zastupnika u skupštini, broj ministara, a tek oni što će uzimati naknade za odvojeni život, s obzirom da će dolaziti iz poprilično udaljenih mjesta....

Ne razumijem, danas ljudi iz HNK recimo ne putuju do Mostara već sve dokumente vade u nadležnoj općini. Te stvari i dalje ostaviti na nivou općina možda podebljati neke njihove nadležnosti mada i ne mora. Oko broja zastupnika stvarno ne znam, moguće da će povećati ali o tome ništa ne govore. Opet ne vidim svrhu ujedinjavanja kantona ako će administarcija biti veća. Upravo cilj je smanjiti administraciju.
Neke stvari se odrađuju na Kantonalnom sudu, neke u kantonalnoj poreznoj upravi, penzije se obrađuju u sjedištu kantona a ne u opštinskim ispostavama itd. Spajanjem npr. SBK i HNK, postojeća administracija HNKbila bila bi pod pritiskom duplo većeg broja stanovnika, naravno da bi bila potreba za znatno većim brojem uposlenih. Tako da bi ušteda što se tiče administracije bila neznatna. Važnije je pitanje koliko bi ekonomski , politički i kulturno izgubili gradovi tipa Travnik, Goražde, Livno
jefff

#23067 Re: SDA-All about

Post by jefff »

_BataZiv_0809 wrote:Definitivno treba ici na smanjenje kantona, plus reformisati zdravstvo, pio, porezni sistem, a sve je na vidiku. Novi zakoni iz ovih oblasti-gdje su tu su.

Jel ovako?
Trepča radi: Platformaši u tri mjeseca bošnjačkim tvrtkama dali 200 mil. KM

U Federaciji BiH ništa nije vječno osim uloge u koju se pretvorio ovaj entitet - veliki "kran" koji zajednička financijska sredstva isisava iz zajedničkog proračuna i preusmjerava u bošnjačka područja, piše Večernji list BiH.

Nevažno je pri tome koja politička struktura iz Sarajeva dominira ovom Vladom, SDA, SDP ili, pak, njihovi pobočnici poput Demokratske fronte. Od prosinca prošle godine, dakle kada je već bila na izlaznim vratima nakon izbornog debakla, pa sve do ožujka ove godine Vlada Nermina Nikšića oprostila je dugovanja veća od 200 milijuna maraka kompanijama na većinskom bošnjačkom području.

Kaznena odgovornost

Umjesto da zakonski odgovaraju uprave koje godinama nisu izmirivale obveze u kompanijama, njihov je kriminal ovim potezima prikriven. Nakon što su preuzeli institucije, hrvatski dužnosnici su šokirani bezobzirnošću i u donošenju odluka koje dodatno Federaciju BiH guraju u financijske probleme. Tako je u prosincu odobren postupak financijske konsolidacije koja obuhvaća izmirenje dugovanja gospodarskog društva Agrokomerc d.d. Velika Kladuša u ukupnom iznosu od čak 90,8 milijuna maraka.

U odluci koju potpisuje Nikšić za mostarski Hepok ne navodi se iznos koji treba izmiriti Federacija, što je pomalo čudno. Za izvjesni Olimp d.d. Gračanica odobreno je pokrivanje 2,5 milijuna maraka, od čega za doprinose za zdravstveno osiguranje 1,95 milijuna maraka, a za doprinose za osiguranje od nezaposlenosti 600.428 maraka. Kompaniji Binas iz Bugojna je odlučeno pokriti 9,44 milijuna maraka, dok je predviđeno da se Napretku iz Tešnja oproste dugovanja od 465.681 KM. I sarajevskom Klasu su, odlukom federalne Vlade, oprošteni doprinosi za zdravstveno osiguranje od l,65 milijuna KM te kamate od 153.896 maraka, kao i 440.000 KM doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti.

Konjuhu iz Živinica je za obveze nastale zaključno s 30. rujna 2013. iz federalnog proračuna usmjereno 11,7 milijuna maraka, a Hidrogradnji iz Sarajeva 23,3 milijuna po osnovi doprinosa za zdravstveno osiguranje, doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, poreza s kamatama, isporučenu vodu, struju, plin, grijanje i ostale komunalne usluge, dugovanja prema dobavljačima za isporučene robe i usluge, dugovanja prema zaposlenicima... Za sva druga poduzeća, posebice privatna, ne vrijede ova pravila.

Jednaki jednakiji

Oni imaju "suvereno" pravo uplaćivati doprinose i sve druge obveze, puniti proračun koji, pak, vlasti u Sarajevu onda koriste za usmjeravanje u jednonacionalne projekte. To zasigurno nema veze s planovima Reformske agende da postoje poduzeća kojima je dopušteno raditi mimo zakona i propisa. Ovim potezima bivšeg premijera FBiH Nikšića i SDP-a, u suradnji s njegovim pijunima, potvrđena je orvelovska teza da smo svi jednaki, ali ima i jednakijih. Možda bi bilo dobro da ovu tezu još provjere i pravosudni organi ove države (tužiteljstvo i sudstvo), piše Večernji list BiH.
Drvosjeca iz Dejcica

#23068 Re: SDA-All about

Rizvan wrote:
Rizvan wrote: Sumnjam da će biti racionalnije za građane Travnika ili Busovače kada budu morali putovati po jedan dokument u Mostar. A to da ćemo uštedjeti spajanjem kantona, sa našom administracijom je obična ubleha. Stvaranjem velikih kantona povećat će se i broj zastupnika u skupštini, broj ministara, a tek oni što će uzimati naknade za odvojeni život, s obzirom da će dolaziti iz poprilično udaljenih mjesta....

Neke stvari se odrađuju na Kantonalnom sudu, neke u kantonalnoj poreznoj upravi, penzije se obrađuju u sjedištu kantona a ne u opštinskim ispostavama itd. Spajanjem npr. SBK i HNK, postojeća administracija HNKbila bila bi pod pritiskom duplo većeg broja stanovnika, naravno da bi bila potreba za znatno većim brojem uposlenih. Tako da bi ušteda što se tiče administracije bila neznatna. Važnije je pitanje koliko bi ekonomski , politički i kulturno izgubili gradovi tipa Travnik, Goražde, Livno
A mogle bi se neke nadležnosti spustiti na nivo općine recimo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23069 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

jefff wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Definitivno treba ici na smanjenje kantona, plus reformisati zdravstvo, pio, porezni sistem, a sve je na vidiku. Novi zakoni iz ovih oblasti-gdje su tu su.

Jel ovako?
Trepča radi: Platformaši u tri mjeseca bošnjačkim tvrtkama dali 200 mil. KM

U Federaciji BiH ništa nije vječno osim uloge u koju se pretvorio ovaj entitet - veliki "kran" koji zajednička financijska sredstva isisava iz zajedničkog proračuna i preusmjerava u bošnjačka područja, piše Večernji list BiH.

Nevažno je pri tome koja politička struktura iz Sarajeva dominira ovom Vladom, SDA, SDP ili, pak, njihovi pobočnici poput Demokratske fronte. Od prosinca prošle godine, dakle kada je već bila na izlaznim vratima nakon izbornog debakla, pa sve do ožujka ove godine Vlada Nermina Nikšića oprostila je dugovanja veća od 200 milijuna maraka kompanijama na većinskom bošnjačkom području.

Kaznena odgovornost

Umjesto da zakonski odgovaraju uprave koje godinama nisu izmirivale obveze u kompanijama, njihov je kriminal ovim potezima prikriven. Nakon što su preuzeli institucije, hrvatski dužnosnici su šokirani bezobzirnošću i u donošenju odluka koje dodatno Federaciju BiH guraju u financijske probleme. Tako je u prosincu odobren postupak financijske konsolidacije koja obuhvaća izmirenje dugovanja gospodarskog društva Agrokomerc d.d. Velika Kladuša u ukupnom iznosu od čak 90,8 milijuna maraka.

U odluci koju potpisuje Nikšić za mostarski Hepok ne navodi se iznos koji treba izmiriti Federacija, što je pomalo čudno. Za izvjesni Olimp d.d. Gračanica odobreno je pokrivanje 2,5 milijuna maraka, od čega za doprinose za zdravstveno osiguranje 1,95 milijuna maraka, a za doprinose za osiguranje od nezaposlenosti 600.428 maraka. Kompaniji Binas iz Bugojna je odlučeno pokriti 9,44 milijuna maraka, dok je predviđeno da se Napretku iz Tešnja oproste dugovanja od 465.681 KM. I sarajevskom Klasu su, odlukom federalne Vlade, oprošteni doprinosi za zdravstveno osiguranje od l,65 milijuna KM te kamate od 153.896 maraka, kao i 440.000 KM doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti.

Konjuhu iz Živinica je za obveze nastale zaključno s 30. rujna 2013. iz federalnog proračuna usmjereno 11,7 milijuna maraka, a Hidrogradnji iz Sarajeva 23,3 milijuna po osnovi doprinosa za zdravstveno osiguranje, doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, poreza s kamatama, isporučenu vodu, struju, plin, grijanje i ostale komunalne usluge, dugovanja prema dobavljačima za isporučene robe i usluge, dugovanja prema zaposlenicima... Za sva druga poduzeća, posebice privatna, ne vrijede ova pravila.

Jednaki jednakiji

Oni imaju "suvereno" pravo uplaćivati doprinose i sve druge obveze, puniti proračun koji, pak, vlasti u Sarajevu onda koriste za usmjeravanje u jednonacionalne projekte. To zasigurno nema veze s planovima Reformske agende da postoje poduzeća kojima je dopušteno raditi mimo zakona i propisa. Ovim potezima bivšeg premijera FBiH Nikšića i SDP-a, u suradnji s njegovim pijunima, potvrđena je orvelovska teza da smo svi jednaki, ali ima i jednakijih. Možda bi bilo dobro da ovu tezu još provjere i pravosudni organi ove države (tužiteljstvo i sudstvo), piše Večernji list BiH.
Nisam na to mislio. Niti svijet posmatram kroz te prizme.
jefff

#23070 Re: SDA-All about

Post by jefff »

Nego kako posmatraš?
Rizvan

#23071 Re: SDA-All about

Post by Rizvan »

Rizvan wrote: Ne razumijem, danas ljudi iz HNK recimo ne putuju do Mostara već sve dokumente vade u nadležnoj općini. Te stvari i dalje ostaviti na nivou općina možda podebljati neke njihove nadležnosti mada i ne mora. Oko broja zastupnika stvarno ne znam, moguće da će povećati ali o tome ništa ne govore. Opet ne vidim svrhu ujedinjavanja kantona ako će administarcija biti veća. Upravo cilj je smanjiti administraciju.
A mogle bi se neke nadležnosti spustiti na nivo općine recimo.[/quote]

Pa mogle bi i u postojećem sistemu. Ne razumijem potrebu za spajanjem kantona, osim kao ustupak hrvatskoj komponenti. Ali onda neka u SDA otvoreno kažu da je to ono što rade, a ne da se kriju iza racionalizacije i ekonomskih reformi, jer se racionalizacija može obaviti i u postojećem sistemu.
Drvosjeca iz Dejcica

#23072 Re: SDA-All about

Rizvan wrote: Pa mogle bi i u postojećem sistemu. Ne razumijem potrebu za spajanjem kantona, osim kao ustupak hrvatskoj komponenti. Ali onda neka u SDA otvoreno kažu da je to ono što rade, a ne da se kriju iza racionalizacije i ekonomskih reformi, jer se racionalizacija može obaviti i u postojećem sistemu.
istina moguće. Ne znam, moguće da je ustupak, i sam kažem da treba biti oprezan sa tim spajanjima. Ako bi se napravila kakva-takva racionalizacija i smirile neke strasti u F.BiH mislim da bi bilo više koristi nego štete. A naravno, SDA ima obavezu to obrazložiti i pokazati da nije samo puki ustupak HDZ-u.
daddy-kool

#23073 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

1. SBK + HNK
2. PK + K10 + ZHK
3. KS + BPK + ZDK
4. TK + USK

Ova priča je u funkciji rješavanje pitanja Mostara.
Last edited by daddy-kool on 18/12/2015 12:16, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23074 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

jefff wrote:Nego kako posmatraš?
Kao ulazud potrosene 4 godine u kojoj su dominirale rekonstrukcije vlada i uhjebljavanje u JP AC i EP BiH. Ugrubo.
nemampojma0

#23075 Re: SDA-All about

Post by nemampojma0 »

Nemojte biti naivci...ovo je Bakirova prica da se stvori privid kako se nesto planira reformirati, dok Covic decidno kaze da o tome nisu ni razgovarali.
Sve i da dodje do toga, zna se da je cilj stvaranje treceg entiteta koji ne mora biti de iure, ali ce biti de facto, plus podrzan izbornim zakonom po kojem clan predsjednistva iz reda hrvatskog naorda moze biti iskljucivo iz te teritorijalne jedinice.
Sljedeca stvar, zbog koje bismo svi mi i podrzali smanjenje broja kantona, jeste usteda na administraciji. Pa jel stvarno neko misli da ce stranke raditi protiv svojih funkcionera i ukidati im "radna mjesta"? I ako smanje nesto administracije, formirat ce "kantonalne domove naroda" da bi se izbjegla dominacija jednog naroda nad drugim u tim eventualno mjesovitim kantonima i tu namaci . I onda dobijamo manji broj kantona koji losije funkcioniraju. A to ce biti pokazatelj kako je trajno rjesenje etnicka podjela po kantonima/novim entitetima.
Nije to samo politicko, vec i pravno pitanje. Treba izmijeniti i Ustav FBIH i kantonalne. Jako, jako kompleksno pitanje. Al se o tome govori kao da je to otici na trafiku po cigare. Bakirov standard.
Post Reply