Moje je poštansko sanduče na željeznom stubu visokom 90 cm i jutros ga nisam mogao naći. Nesporazumi će ovih dana biti učestali.Chmoljo wrote:ono, da ne ostanem neshvaćen, ovo nije bila ni najmanja kritika tebi, ili Bosnologu sinoć što sam ga mezio malo...Skijaš wrote:
Nismo, još uvijek se brani boje SDP-a na entitetskom i državnom nivou, ali to ne znači da trebamo uvažavati Zlaju. Ima ko da piše traktate o njegovom liku i djelu. Baška Zlaja, baška SDP.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Skijaš
#23051 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
popajic
#23052 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne moze se prtina praviti cak do centrale , pa dolazi do miskomunikacijeChmoljo wrote:ma hajde što se razbacilo po SDP, mora se jbg... nego što mahom sve oni koji su optuživani da za mišljenje moraju trčati u centralu...
pa mi nešto smiješno moj popajicu...
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#23053 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nije legla uplata za januarChmoljo wrote:auuuuuu, šta je ovo ba? pa jeste li ovo dali masovne otkaze u SDP tajnom internet centru?![]()
zeznuto, zeznuto
mene vremenske neprilike ne zanimaju
-
radostan dan
#23054 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dino Merlin, 3 arene...independer wrote: Pa neka me sad neko prosvjetli i navede makar jedan potez koji je ojacao drzavu Bosnu i Hercegovinu. !
- independer
- Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne
#23055 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja ne pisem mnogo na forumu ali ga svakodnevno citam. Nisam clan ni jedne stranke i nisam nikada to bio. SDP je partija za koju sam glasao dok Zlaya nije pokazao svoje lice. To je bilo za vrijeme Alijanse gdje je on licno minirao svaki konkretan potez reintegracije drzave. On je taj koji je sklonio iz stranke ljude koji su bili protiv onoga sto on radi.
Sada je gradnja infrastrukture koja ce udaRITI zavrsni udarac drzavi skoro zavrsena. Ljudi su dovedeni u stanje apatije, osiromaseni su, bave se nebitnim pitanjima i na tv-u se moze samo vidjeti programi kao sto su ZMBT, muzika, turske serije i ostala sredstva za masovnu hipnozu. Javnost je pa skoro uspavana, mediji su pod kontrolom stranaka ili grupa koje direktno rade na disoluciji drzave, OS BiH pod kontrolom stranaca a SIPA prepuna izdajnika. Svijest gradjana dovedena na nivo da misli da podjela nase zemlje i nije neki bauk i eto sad cekaju samo povoljan momenat za zavrsni udarac.
Ali eto, ovde me Cmoljo ismijava, ovi drugi ljubitelji lika i djela Velikog Vodje isto tako i ok. Nije problem, meni ni iz dzepa ni u dzep, samo sam osjetio potrebu da, makar na ovom mediju, kazem sto mislim i ako je moguce da upozorim na moguca desavanja. Ako bar neko ko bude ovo citao, pa bar malo razmislio o ovome sto pricam, smatracu da sam ispunio svoju namjeru.
Sada je gradnja infrastrukture koja ce udaRITI zavrsni udarac drzavi skoro zavrsena. Ljudi su dovedeni u stanje apatije, osiromaseni su, bave se nebitnim pitanjima i na tv-u se moze samo vidjeti programi kao sto su ZMBT, muzika, turske serije i ostala sredstva za masovnu hipnozu. Javnost je pa skoro uspavana, mediji su pod kontrolom stranaka ili grupa koje direktno rade na disoluciji drzave, OS BiH pod kontrolom stranaca a SIPA prepuna izdajnika. Svijest gradjana dovedena na nivo da misli da podjela nase zemlje i nije neki bauk i eto sad cekaju samo povoljan momenat za zavrsni udarac.
Ali eto, ovde me Cmoljo ismijava, ovi drugi ljubitelji lika i djela Velikog Vodje isto tako i ok. Nije problem, meni ni iz dzepa ni u dzep, samo sam osjetio potrebu da, makar na ovom mediju, kazem sto mislim i ako je moguce da upozorim na moguca desavanja. Ako bar neko ko bude ovo citao, pa bar malo razmislio o ovome sto pricam, smatracu da sam ispunio svoju namjeru.
- independer
- Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne
#23056 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
On nije u vlasti i ne vidim kako je on ojacao institucije Bosne i Hercegovine sa 3 arene.radostan dan wrote:Dino Merlin, 3 arene...independer wrote: Pa neka me sad neko prosvjetli i navede makar jedan potez koji je ojacao drzavu Bosnu i Hercegovinu. !
- Skijaš
#23057 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pretpostavljam da se zeza. Kada Haag i Sarajevo nakon sudskih procesa vezano za Dobrovoljačku ne dođu do zaključka kojim bi Beograd bio zadovoljan, a Beograd odluči da nas ipak nastavi proganjati po tom pitanju, onda je potpuno nebitno koliko u tom Beogradu ima zdravih i koliko se s njima može napuniti arena, ovdje imamo pravnu agresiju, upad u pravni sistem Bosne i Hercegovine.independer wrote:On nije u vlasti i ne vidim kako je on ojacao institucije Bosne i Hercegovine sa 3 arene.radostan dan wrote:Dino Merlin, 3 arene...independer wrote: Pa neka me sad neko prosvjetli i navede makar jedan potez koji je ojacao drzavu Bosnu i Hercegovinu. !
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#23058 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
to jednostavno nije tačno!independer wrote: Ali eto, ovde me Cmoljo ismijava,
- Corto Maltese
#23059 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jazuk što nisam od onih koji kažu: "Šta sam vam rekao!" 
Da jesam, baš bih se ovih dana nauživao .
Ne dajte se ometati.

Ne dajte se ometati.
- independer
#23060 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja sam se sa tvojim stavovima slagao glede kritike SDPa ali brate, i tvoja ljubav prema ovim drugim je neizmjerna. Ako hoces bit kritican, onda takav budi prema svima jednako. Ako je neki potez dobar, pohvali ga, pa makar i od tebi mrskog SDPa doso, a ako je los, onda ga slobodno kritikuj. Mada se slazem sa tobom da sadasnji SDP bilo sta cini dobro. Ali nejse.Corto Maltese wrote:Jazuk što nisam od onih koji kažu: "Šta sam vam rekao!"
Ne dajte se ometati.
- Corto Maltese
#23061 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U pravu si, treba pohvaliti svaki dobar rezultat. Deda Mraz je vraćen u vrtiće u KS, i farsa sa Arzijom je završena. Na žalost, ja se više ničeg dobrog ne mogu sjetiti.independer wrote:Ja sam se sa tvojim stavovima slagao glede kritike SDPa ali brate, i tvoja ljubav prema ovim drugim je neizmjerna. Ako hoces bit kritican, onda takav budi prema svima jednako. Ako je neki potez dobar, pohvali ga, pa makar i od tebi mrskog SDPa doso, a ako je los, onda ga slobodno kritikuj. Mada se slazem sa tobom da sadasnji SDP bilo sta cini dobro. Ali nejse.Corto Maltese wrote:Jazuk što nisam od onih koji kažu: "Šta sam vam rekao!"
Ne dajte se ometati.
-
Nass
#23062 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja isto mislim da su ovi posljednji potezi SDP-a u PSBiH prilicno cudni i nejasni, ovako izolovano djeluju prilicno lose za drzavu posebno kada se naprave bez ikakvog objasnjenja, ali mi je upravo zato cijela stvar sumnjiva, moze li biti da su ove odluke donesene uz neke velike garancije rjesavanja nekih krupnijih stvari u narednom periodu a koje bi bile pozitivne za BiH? Jer zasto bi SDP iz cista mira bez ikakvih uzvratnih ustupaka ovoliko izlazio u susret RS-u i Dodiku? Hm, ipak mi to nema logike, ma sto tko mislio o Lagumdziji. Sad mi je zanimljiva i ona vijest kako Dacic prijeti Americi da ce Srbija otici Rusiji ako ih se nastavi ovako pritiskati oko Kosova. Meni se cini da tajna diplomatija radi intenzivno.....
- Corto Maltese
#23063 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sumnjivo? Po meni, nedostatak vizije kod rukovodstva najveće Bošnjačke partije je nesumnjiv, već odavno.Nass wrote:Ja isto mislim da su ovi posljednji potezi SDP-a u PSBiH prilicno cudni i nejasni, ovako izolovano djeluju prilicno lose za drzavu posebno kada se naprave bez ikakvog objasnjenja, ali mi je upravo zato cijela stvar sumnjiva, moze li biti da su ove odluke donesene uz neke velike garancije rjesavanja nekih krupnijih stvari u narednom periodu a koje bi bile pozitivne za BiH? Jer zasto bi SDP iz cista mira bez ikakvih uzvratnih ustupaka ovoliko izlazio u susret RS-u i Dodiku? Hm, ipak mi to nema logike, ma sto tko mislio o Lagumdziji. Sad mi je zanimljiva i ona vijest kako Dacic prijeti Americi da ce Srbija otici Rusiji ako ih se nastavi ovako pritiskati oko Kosova. Meni se cini da tajna diplomatija radi intenzivno.....
-
Canton
#23064 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nakon dugo vremena su se usvojili zakoni, koji su mogli biti usvojeni prije 2,3,4 godine da SDA i SBiH nisu na laznom patriotizmu pokusavali ostvariti odredjene politicke poene.Nass wrote:Ja isto mislim da su ovi posljednji potezi SDP-a u PSBiH prilicno cudni i nejasni, ovako izolovano djeluju prilicno lose za drzavu posebno kada se naprave bez ikakvog objasnjenja, ali mi je upravo zato cijela stvar sumnjiva, moze li biti da su ove odluke donesene uz neke velike garancije rjesavanja nekih krupnijih stvari u narednom periodu a koje bi bile pozitivne za BiH? Jer zasto bi SDP iz cista mira bez ikakvih uzvratnih ustupaka ovoliko izlazio u susret RS-u i Dodiku? Hm, ipak mi to nema logike, ma sto tko mislio o Lagumdziji. Sad mi je zanimljiva i ona vijest kako Dacic prijeti Americi da ce Srbija otici Rusiji ako ih se nastavi ovako pritiskati oko Kosova. Meni se cini da tajna diplomatija radi intenzivno.....
-Popis stanovnistva bez clana 48 je isto sto i sa tim clanom, jer u drugim clanovima ustava i vecini zakona stoji da ce se primjenjivat popis iz 1991g. Jos treba uzeti u obzir da se ni taj iz 1991g ne postuje prema tome i sa tim clanom i bez njega situacija se nece promijeniti.
- Licna karta i entitetska drzavljanstva... jos jedna bajka SDA i SBiH kako oni to nece dozvoliti a entitetska dravljanstva su ustavna kategorija
Ja ne vidim da su ikakvi ustupci napravljeni osim sto su se donijeli zakoni u skladu sa ustavom, koji nisu ni na ciju stetu a u interesu su BiH i njenih naroda.
-
Canton
#23065 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vizija je jasna ko hoce da vidi. BiH sa dva entiteta i tri naroda. To je put kojim se ide. RS kao srpski entitet i Federacija lafo gradjanski u sustini bosnjacki entitet. Ako se nastavi primjenjivati Dayton i u drugim oblastima onda nece biti problema, sve je dobro osim uzimanja onog sto ti odgovara u odredjenom trenutku a negiranju svega drugog.Corto Maltese wrote:Sumnjivo? Po meni, nedostatak vizije kod rukovodstva najveće Bošnjačke partije je nesumnjiv, već odavno.Nass wrote:Ja isto mislim da su ovi posljednji potezi SDP-a u PSBiH prilicno cudni i nejasni, ovako izolovano djeluju prilicno lose za drzavu posebno kada se naprave bez ikakvog objasnjenja, ali mi je upravo zato cijela stvar sumnjiva, moze li biti da su ove odluke donesene uz neke velike garancije rjesavanja nekih krupnijih stvari u narednom periodu a koje bi bile pozitivne za BiH? Jer zasto bi SDP iz cista mira bez ikakvih uzvratnih ustupaka ovoliko izlazio u susret RS-u i Dodiku? Hm, ipak mi to nema logike, ma sto tko mislio o Lagumdziji. Sad mi je zanimljiva i ona vijest kako Dacic prijeti Americi da ce Srbija otici Rusiji ako ih se nastavi ovako pritiskati oko Kosova. Meni se cini da tajna diplomatija radi intenzivno.....
- Corto Maltese
#23066 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A mogli su biti usvojeni i prije 15 mjeseci, otkada SDP ima najviše poslanika u državnom parlamentu. Ili prije godinu dana, ili prije pola godine...Canton wrote:Nakon dugo vremena su se usvojili zakoni, koji su mogli biti usvojeni prije 2,3,4 godine da SDA i SBiH nisu na laznom patriotizmu pokusavali ostvariti odredjene politicke poene.Nass wrote:Ja isto mislim da su ovi posljednji potezi SDP-a u PSBiH prilicno cudni i nejasni, ovako izolovano djeluju prilicno lose za drzavu posebno kada se naprave bez ikakvog objasnjenja, ali mi je upravo zato cijela stvar sumnjiva, moze li biti da su ove odluke donesene uz neke velike garancije rjesavanja nekih krupnijih stvari u narednom periodu a koje bi bile pozitivne za BiH? Jer zasto bi SDP iz cista mira bez ikakvih uzvratnih ustupaka ovoliko izlazio u susret RS-u i Dodiku? Hm, ipak mi to nema logike, ma sto tko mislio o Lagumdziji. Sad mi je zanimljiva i ona vijest kako Dacic prijeti Americi da ce Srbija otici Rusiji ako ih se nastavi ovako pritiskati oko Kosova. Meni se cini da tajna diplomatija radi intenzivno.....
-Popis stanovnistva bez clana 48 je isto sto i sa tim clanom, jer u drugim clanovima ustava i vecini zakona stoji da ce se primjenjivat popis iz 1991g. Jos treba uzeti u obzir da se ni taj iz 1991g ne postuje prema tome i sa tim clanom i bez njega situacija se nece promijeniti.
- Licna karta i entitetska drzavljanstva... jos jedna bajka SDA i SBiH kako oni to nece dozvoliti a entitetska dravljanstva su ustavna kategorija
Ja ne vidim da su ikakvi ustupci napravljeni osim sto su se donijeli zakoni u skladu sa ustavom, koji nisu ni na ciju stetu a u interesu su BiH i njenih naroda.
-
Canton
#23067 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tacno, mogli su i tada da formirana parlamentarna vecina na drzavnom nivouCorto Maltese wrote:A mogli su biti usvojeni i prije 15 mjeseci, otkada SDP ima najviše poslanika u državnom parlamentu. Ili prije godinu dana, ili prije pola godine...Canton wrote:Nakon dugo vremena su se usvojili zakoni, koji su mogli biti usvojeni prije 2,3,4 godine da SDA i SBiH nisu na laznom patriotizmu pokusavali ostvariti odredjene politicke poene.Nass wrote:Ja isto mislim da su ovi posljednji potezi SDP-a u PSBiH prilicno cudni i nejasni, ovako izolovano djeluju prilicno lose za drzavu posebno kada se naprave bez ikakvog objasnjenja, ali mi je upravo zato cijela stvar sumnjiva, moze li biti da su ove odluke donesene uz neke velike garancije rjesavanja nekih krupnijih stvari u narednom periodu a koje bi bile pozitivne za BiH? Jer zasto bi SDP iz cista mira bez ikakvih uzvratnih ustupaka ovoliko izlazio u susret RS-u i Dodiku? Hm, ipak mi to nema logike, ma sto tko mislio o Lagumdziji. Sad mi je zanimljiva i ona vijest kako Dacic prijeti Americi da ce Srbija otici Rusiji ako ih se nastavi ovako pritiskati oko Kosova. Meni se cini da tajna diplomatija radi intenzivno.....
- andromeda101
#23068 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mogli su se, mogli su se, mogli su se....
-
Nass
#23069 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovako:Canton wrote:Nakon dugo vremena su se usvojili zakoni, koji su mogli biti usvojeni prije 2,3,4 godine da SDA i SBiH nisu na laznom patriotizmu pokusavali ostvariti odredjene politicke poene.Nass wrote:Ja isto mislim da su ovi posljednji potezi SDP-a u PSBiH prilicno cudni i nejasni, ovako izolovano djeluju prilicno lose za drzavu posebno kada se naprave bez ikakvog objasnjenja, ali mi je upravo zato cijela stvar sumnjiva, moze li biti da su ove odluke donesene uz neke velike garancije rjesavanja nekih krupnijih stvari u narednom periodu a koje bi bile pozitivne za BiH? Jer zasto bi SDP iz cista mira bez ikakvih uzvratnih ustupaka ovoliko izlazio u susret RS-u i Dodiku? Hm, ipak mi to nema logike, ma sto tko mislio o Lagumdziji. Sad mi je zanimljiva i ona vijest kako Dacic prijeti Americi da ce Srbija otici Rusiji ako ih se nastavi ovako pritiskati oko Kosova. Meni se cini da tajna diplomatija radi intenzivno.....
1. Ako je popis isti sa i bez clana 48, zasto RS toliko insistira da ga se ukloni? Da li negdje postoji pravna rupa koja se moze zloupotrijebiti nakon brisanja clana 48? Ja nisam pravnik, ali nazalost nisam ni previse ubijedjena u nasu strucnost u Sarajevu, sta ako to nije bezazleno..... Dalje, to sto se taj clan u praksi ne primjenjuje kako treba samo znaci da se u praksi stvari lose rade i da to treba mijenjati, prvenstveno puno ozbiljnije raditi na povratku izbjeglica, a ne brisati clan 48 i prihvatati da je ovo sada u nasoj praksi sasvim dobro i opravdano. Taj clan je imao svoju funkciju - tj. dati priliku da se rezultati rata koliko toliko korigiraju.
2. Licna karta.... opet, ako je svejedno, sto RS toliko insistira? Opet napominjem da se treba biti oprezan, jer oni sigurno angaziraju vrhunske advokate i profesore koji samo traze zakonske rupe i legalne nedorecenosti da provode svoje zacrtane ciljeve. Meni nije logicno da uopce postoji "entitetsko drzavljanstvo", kada je valjda samo jedna drzava BiH, pa moze biti i samo jedno drzavljanstvo. Trebalo je tu ustavnu odredbu rascistiti na nekom sudu a ne nuzno pristajati na ovakva rjesenja.
3. Kazes da je vizija da RS ostane srpska, a da FBiH bude Bosnjacka. Mislim da to i nije nuzno tacno. Zasto se onda insistira na presudi Sejdic Finci? Ja stvarno vjerujem da Americi to nije u interesu, jer bi to sigurno dovelo u konacnici do disolucije BiH, a to bi opet znacilo nestabilnost kako god okrenes. I bilo bi protivno onome sto je Daytonskom sporazumu bio smisao. Mislim da su tvoje tvrdnje ovdje ipak pomalo pausalne.
- Bandiera Rossa
- Location: U Bošnjackom institutu, kujem planove velikobošnjacke majorizacije...
#23070 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo sto "predstavnici Bosnjaka" cine ovijeh dana je neviden slucaj izdaje vlastitog naroda, onijeh koji bi trebali zastupati i cije interese bi trebali provoditi.
-
obratno
#23071 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Oko popisa, zakona o državnoj pomoći i svega ostaloga ne treba praviti veliku frku. BiH se pomjera par centimetara svakih par godina, onoliko koliko je u interesu par jačih stranih zemalja. Prije par mjeseci rs je lijepo izvršila razgraničenje oko distrikta, bez velike frke, na "ljubazni zahtjev" Amerikanaca. Slično je bilo i s sa "spektakularnim" otporom HDZ-a radu "nelegalne federalne vlasti." Pošto se mora održati iluzija kretanja prema EU, i teorija "svako mora nešto izgubiti" sad moraju zavnobihovci iz SDP-a da progutaju par stvari koje više manje nisu ni toliko bitne, tipa entitetsko državljanstvo (već u ustavu) ili ćirilica na ličnim kartama. Agenciju za državnu pomoć kao koordinatora pomoći od EU prema BiH - umjesto prave državne agencije s pravim ovlastima - će morati da progutaju, jer im treba novac, a i da im ne bi "evropski partneri" zamjerili "centralizaciju pod krinkom približavanja EU" te ih tako ostavili bez novca
.
Sljedeća stanica je ulazak u NATO (na sastanku u Chicagu), gdje se državna imovina, po američkoj naredbi, djeli po entitetima i kantonima kao cijena za ulazak u NATO, državi ostaje samo neophodno plus vojna imovina.
O svemu ovome SDP i njihovi "država za čovjeka koji zna za sebe" jarani
odlučuju koliko i Gana o stanju na svjetskom financijskom tržištu. 
Sljedeća stanica je ulazak u NATO (na sastanku u Chicagu), gdje se državna imovina, po američkoj naredbi, djeli po entitetima i kantonima kao cijena za ulazak u NATO, državi ostaje samo neophodno plus vojna imovina.
O svemu ovome SDP i njihovi "država za čovjeka koji zna za sebe" jarani
- madner
#23072 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako to prodje, SDP bi defakto prihvatio drugo tumacenje ustava od sadasnjeg. Po sadasnjeg drzavi pripada sve a moze dati sta hoce nizim nivoima. Ako entiteti imaju nesto pa daju drzavi, onda je to federacija ili konfederacija.
Niposto vrijedna ulaska u NATO.
-
Canton
#23073 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Insistiraju iz jednog razloga a to je da kao pobijede bosnjacke stranke u politickom smisli.Nass wrote:
Ovako:
1. Ako je popis isti sa i bez clana 48, zasto RS toliko insistira da ga se ukloni? Da li negdje postoji pravna rupa koja se moze zloupotrijebiti nakon brisanja clana 48? Ja nisam pravnik, ali nazalost nisam ni previse ubijedjena u nasu strucnost u Sarajevu, sta ako to nije bezazleno..... Dalje, to sto se taj clan u praksi ne primjenjuje kako treba samo znaci da se u praksi stvari lose rade i da to treba mijenjati, prvenstveno puno ozbiljnije raditi na povratku izbjeglica, a ne brisati clan 48 i prihvatati da je ovo sada u nasoj praksi sasvim dobro i opravdano. Taj clan je imao svoju funkciju - tj. dati priliku da se rezultati rata koliko toliko korigiraju.
2. Licna karta.... opet, ako je svejedno, sto RS toliko insistira? Opet napominjem da se treba biti oprezan, jer oni sigurno angaziraju vrhunske advokate i profesore koji samo traze zakonske rupe i legalne nedorecenosti da provode svoje zacrtane ciljeve. Meni nije logicno da uopce postoji "entitetsko drzavljanstvo", kada je valjda samo jedna drzava BiH, pa moze biti i samo jedno drzavljanstvo. Trebalo je tu ustavnu odredbu rascistiti na nekom sudu a ne nuzno pristajati na ovakva rjesenja.
3. Kazes da je vizija da RS ostane srpska, a da FBiH bude Bosnjacka. Mislim da to i nije nuzno tacno. Zasto se onda insistira na presudi Sejdic Finci? Ja stvarno vjerujem da Americi to nije u interesu, jer bi to sigurno dovelo u konacnici do disolucije BiH, a to bi opet znacilo nestabilnost kako god okrenes. I bilo bi protivno onome sto je Daytonskom sporazumu bio smisao. Mislim da su tvoje tvrdnje ovdje ipak pomalo pausalne.
Da bi se provodili rezultati sa posljednjeg popisa trebat ce mnogo toga promijeniti u ustavu BiH a to nam moze ici na ruku. Sa popisom ili bez njega, ko hoce da se vrati, vratit ce se a da ima osnovne uslove.
Licna karta- ustavna kategorija
3. Ja drugu viziju ne vidim osim te prateci cjelokupno djelovanje bosnjacke politike od rata na ovamo.
Da nije tako nebi vogosca i ilijas bili puni bratuncana, srebrenicana, focaka itd. nego bi se radilo na njihovom povratku a ne na kradji donacija.
Ovo sto sada rade jeste cementiranje Daytona, sto i nije lose ako ce se provesti svaki aneks, a ne uzimati samo ono sto odgovara u datom trenutku.
-
Nass
#23074 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da. I nesto mi nije jasno. Ako Amerikanci zele da drzavna imovina pripadne entitetima radi ulaska u NATO, kako moze NATO-u odgovarati da su entiteti skoro jaci od drzave, i da drzava nema imovinu u svom vlasnistvu osim neceg simbolicnog? Zar takva drzava nije previse labava za jedan savez poput NATO-a?madner wrote:Ako to prodje, SDP bi defakto prihvatio drugo tumacenje ustava od sadasnjeg. Po sadasnjeg drzavi pripada sve a moze dati sta hoce nizim nivoima. Ako entiteti imaju nesto pa daju drzavi, onda je to federacija ili konfederacija.
Moze biti svasta, ja ne znam, zato pitam.....
-
obratno
#23075 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
NATO-u u ovom trenutku samo treba vojna imovina, pošto im se ne isplati ulaziti u rasprave s nekakvim Dodikom oko zgrada u Rogatici - to je za njih jeftino, za BIH skupo. ALi pošto se u NATO se mora, to je već završena stvar. A BiH nije država nego protektorat, tako da tim amerima ni iz džepa ni u džep - iz njihove perspektive oni su postigli "veliki uspjeh u stabilizaciji regiona i donošenju mira" na čemu su im naravno "svi zahvalni."Nass wrote:Da. I nesto mi nije jasno. Ako Amerikanci zele da drzavna imovina pripadne entitetima radi ulaska u NATO, kako moze NATO-u odgovarati da su entiteti skoro jaci od drzave, i da drzava nema imovinu u svom vlasnistvu osim neceg simbolicnog? Zar takva drzava nije previse labava za jedan savez poput NATO-a?madner wrote:Ako to prodje, SDP bi defakto prihvatio drugo tumacenje ustava od sadasnjeg. Po sadasnjeg drzavi pripada sve a moze dati sta hoce nizim nivoima. Ako entiteti imaju nesto pa daju drzavi, onda je to federacija ili konfederacija.
Moze biti svasta, ja ne znam, zato pitam.....