Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tramvajtrojka

#23051 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Ozimician wrote: 22/11/2023 15:04
tramvajtrojka wrote: 22/11/2023 15:01
Haris.ba wrote: 22/11/2023 14:13

Bitan je narativ. Sve je kriminal, sve je pranje novca.

Ali, da budemo posteni - i za Fahru i njegove gradjevine je ista ljaga isla.
Pa to kroz taj narativ se otjera svaka investicija iz grada, nece niko da ulaze u ovu kasabu gdje ce mu dizati hajke a nije ni lopatu zakopao. Bukvalno svjedočimo odumiranju grada jer doveli smo se u nenormalnu situaciju da svaka investicija u gradu se odbija, negativni trend toga cemo iskihati u narednih desetak godina. Nenormalno je situacija da u gradu velicine Sarajeva jedini objekat u izgradnji je onaj na ciglanama i tjt.

U današnjem vaktu nikad se ne bi mogao izgraditi jedan Importanne centar u to mogu ruku dati, i porazavajuca je cinjenica da u ovom gradu u zadnjih šest godina otkako se otvorio Swisshotel nije se otvorio nijedan hotel sa pet zvjezdica :-) a potraznje za takvim hotelom je nevjerojatna
Treba grad konzervirati u ´84, jer je to bilo najbolje doba za grad. :D

Tako je meni otac pricao kako se nekad "moglo na klupi spavati" - rekoh: i ti ne vidis nikakav problem u tome?

Ko bi normalan htio uopste spavati na klupi. :-)

(onda se on na to naljuti kao da sam ga licno uvrijedio i onda skontas koje je to bilo ispiranje mozga)
Et svima kojima smeta izgradnja na MDu neka prosetaju samim MDom iza SCCa i vide one stracare i barake, nelegalne parkinge u rusevinama , napuštene objekte to je taj šarm Sarajeva kad je bog na zemlji hodao :oops: i svi smo dileri i brude sto zelimo da grad napreduje.

Bukvalno veceg projekta u Sarajevu nije bilo zadnjih osam godina sva je gradnja stala od 2019 nema projekta da se prati izgradnja osim Park residence i tjt. Ljudi su kod nas bili protiv popločavanja trotoara na MD-u, ti isti kmece za skenderijom dns isti sloj ljudi koji zna jedan cosak gdje je Tifa 85e bacio pish i tako mora ostati za vijeke vjekova
Škobo Habu

#23052 Re: Sarajevo Construction

Post by Škobo Habu »

drug_profi wrote: 22/11/2023 15:03
Ugarski kralj Bela IV te demantuje.
Budi ozbiljan. Pogledaj šta kaže po tom pitanju pokojni Dubrakvo Lovrenović i drugi historičari.

Kakav crni Bela, katedralizacija srednjovjekovne Bosne nikad nije dovršena, niti je u potpunosti provedena katolizacija iste.
drug_profi

#23053 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Škobo Habu wrote: 22/11/2023 15:16
drug_profi wrote: 22/11/2023 15:03
Ugarski kralj Bela IV te demantuje.
Budi ozbiljan. Pogledaj šta kaže po tom pitanju pokojni Dubrakvo Lovrenović i drugi historičari.

Kakav crni Bela, katedralizacija srednjovjekovne Bosne nikad nije dovršena, niti je u potpunosti provedena katolizacija iste.
Otkud li onda dolaze artefakti porijeklom iz te stone crkve u muzeju i danasnjoj katedrali.
Izvini, meni vjerodostojnije izgleda zapis suvremenika plus artefakti koji odgovaraju lokaciji i drze tu pricu.

Crkva, stolna crkva - po danasnjem katedrala, je spominjana u 13. vijeku u relevantnim tekstovima iz tog doba.
Tacna lokacija se ne zna, kao sto se ne zna ni tacna lokacija naselja Vrhbosna (Marindvor/Skenderija/Ferhadija?)
Artefakti sa te crkve su nađeni u Podtekiji, ali i u Ćemaluši.

Da li je bila potpuno dovršena, to ne znamo, niti je to u ovoj priči važno. Postojala je prije džamija na toj lokaciji.
tomhagen

#23054 Re: Sarajevo Construction

Post by tomhagen »

drug_profi wrote: 22/11/2023 15:23
Otkud li onda dolaze artefakti porijeklom iz te stone crkve u muzeju i danasnjoj katedrali.
Izvini, meni vjerodostojnije izgleda zapis suvremenika plus artefakti koji odgovaraju lokaciji i drze tu pricu.

Crkva, stolna crkva - po danasnjem katedrala, je spominjana u 13. vijeku u relevantnim tekstovima iz tog doba.
Tacna lokacija se ne zna, kao sto se ne zna ni tacna lokacija naselja Vrhbosna (Marindvor/Skenderija/Ferhadija?)
Artefakti sa te crkve su nađeni u Podtekiji, ali i u Ćemaluši.

Da li je bila potpuno dovršena, to ne znamo, niti je to u ovoj priči važno. Postojala je prije džamija na toj lokaciji.
ovo je tacno. Pet dijelova stubova i dio oltara su nadjeni na ove dvije lokacije, u Podtekiji i na mjestu JATovog nebodera, odnosno Cemaluse dzamije. No samo jedan kapitel je predan Zemaljskom muzeju, 4 cuvaju franjevci u Kresevu.
moimoi

#23055 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

Škobo Habu wrote: 22/11/2023 14:59
drug_profi wrote: 22/11/2023 14:55

Postojala je stolna crkva St.Petra na tom području, drugim riječima - katedrala.
U zemaljskom muzeju je sačuvan dio oltara te crkve.
Ja ne znam koji tebi nije dio jasan: katedrala nije nikad izgrađena.

Jeste započeta njena izgradnja, no katedrala, ponavljam, nikad nije dovršena.

Možel neki validan naučni link na temu da je izgrađena? Neki novi arheološki dokazi?
Pa tada su se i po 500 god gradili objekti :D zato i imas vise stilova na jednom objektu. Bukvalno od romanike do renesanse. Nikakvo cudo da nikada nije dovrsena.. tj mozda i jeste ali u drugom duhu :D
Thorgerson

#23056 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Za sve ove koji su za
- renoviranje
- restruktuiranje
- dalje bacanje para
... Skenderije.

Preporucujem jedan tour po istoj. Ja sam nedavno bio i ono je strahota.

Pa evo da opisem. Dakle pricamo o strogom centru grada, drzave. I nekakvom kompleksu.

Ulazite u mracnu garazu. Zice vise, skele drze jedan dio stropa, pola stropa visi. Voda kapa. Lokve. Nema rasvjete. Mrkli mrak. U coskovima nabacano ko zna kakvih stvari.

Izadjete iz auta. Gdje sad? Imate opciju da izadjete kuda ste usli. Ok. Izlazite dakle na straznji dio, i idete na plato. Ulazite ustvari u 1993 godinu. Sve je razruseno. Prljavo. Stakla prasnjava razbijena. Pitate se da li je iko tu ikada prosao.

Druga opcija je kroz garazu. Ako uspijete naci taj put. Nikakvih natpisa. Nista. Stakla razbijena. Plafoni zakrpljeni. Plocice porazbijane. Voda kapa. Zice vire. Prljavo toliko da te strah bilo sta dotaci.

To je samo jedan dio.

Samo sam cekao da izleti negdje onaj iz Saw-a na onom trocikli. Bukvalno kao da si na set-u za taj film.

Ono ne moze niko.vise srediti ni popraviti.

Drugo, da se razumijemo. Da napravimo i novo, mi bi opet tosjebali i ne bi odrzavali.

Dokaz tome je Zetra. Napravili novo sve. Al kakva korist.

Tako da, sta god da se uradi mi smo stoka od naroda to ce se sjebat.

P.S. I nevjerovatno je da od toliko miliona nisu u stanju da to malo srede. Barem ove koridore koje koriste posjetioci.

Mene je stid.
Hajvan

#23057 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

jeste.
vjeshalica

#23058 Re: Sarajevo Construction

Post by vjeshalica »

@Thorgerson

Skenderija moze se uraditi na drugi nacin osim koncepta nabijanja nebodera. Kuzis?
tramvajtrojka

#23059 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Thorgerson wrote: 22/11/2023 15:52 Za sve ove koji su za
- renoviranje
- restruktuiranje
- dalje bacanje para
... Skenderije.

Preporucujem jedan tour po istoj. Ja sam nedavno bio i ono je strahota.

Pa evo da opisem. Dakle pricamo o strogom centru grada, drzave. I nekakvom kompleksu.

Ulazite u mracnu garazu. Zice vise, skele drze jedan dio stropa, pola stropa visi. Voda kapa. Lokve. Nema rasvjete. Mrkli mrak. U coskovima nabacano ko zna kakvih stvari.

Izadjete iz auta. Gdje sad? Imate opciju da izadjete kuda ste usli. Ok. Izlazite dakle na straznji dio, i idete na plato. Ulazite ustvari u 1993 godinu. Sve je razruseno. Prljavo. Stakla prasnjava razbijena. Pitate se da li je iko tu ikada prosao.

Druga opcija je kroz garazu. Ako uspijete naci taj put. Nikakvih natpisa. Nista. Stakla razbijena. Plafoni zakrpljeni. Plocice porazbijane. Voda kapa. Zice vire. Prljavo toliko da te strah bilo sta dotaci.

To je samo jedan dio.

Samo sam cekao da izleti negdje onaj iz Saw-a na onom trocikli. Bukvalno kao da si na set-u za taj film.

Ono ne moze niko.vise srediti ni popraviti.

Drugo, da se razumijemo. Da napravimo i novo, mi bi opet tosjebali i ne bi odrzavali.

Dokaz tome je Zetra. Napravili novo sve. Al kakva korist.

Tako da, sta god da se uradi mi smo stoka od naroda to ce se sjebat.

P.S. I nevjerovatno je da od toliko miliona nisu u stanju da to malo srede. Barem ove koridore koje koriste posjetioci.

Mene je stid.
Postoji neki elaborat koji smo mi naručili i koji će reći u kakvom je konstitutivnom građevinskom stanju, koji nalaže hitnost nekih mjera sanacije, ali eto taj elaborat je u biti sad na Ministarstvu privrede i mi čekamo te administrativne, zakonske i imovinsko-pravne probleme da se riješe, pa da se krene u sanaciju. Inače, u stanju je odličnom – odgovorio je Petrinić.

Po direktoru Skenderije ona je u odlicnom stanju kad zaposlis lika da ga uhljebis do penzije, frajer ne zna u kakvom mu se stanju nalazi objekat kojim upravlja :lol: :lol: , koja fula od direktora za njega je kapo bio Bill Gates :roll: :roll: , al to je kad na poziciju zaposlis metuzalema kojem je svijet u vezi Skenderije stao u 83oj
samoTEgledam

#23060 Re: Sarajevo Construction

Post by samoTEgledam »

Spoiler
Show
DaysleepeR wrote: 22/11/2023 13:35
samoTEgledam wrote: 22/11/2023 13:32
DaysleepeR wrote: 22/11/2023 13:17

Činjenice su jedno, okolnosti su drugo.
Da je troSDA na vlasti, da se ukaže prilika za novu Olimpijadu i da se objekat treba graditi tamo gdje je Fahd Džamija, letila bi preko noći.
Okolnosti su najbitnije, kao i stvari od većeg značaja.
To je ta sljepoća i narativ koji nipodištavaju kulturu, tradiciju i moja vjerska ubjeđenja. Kakve veze ima sda ili bilo koja stranka sa rušenjem mog vjerskog objekta kako bi se na njegovim temeljima podigla točionica alkohola? Olimpijada i sve drugo je samo kvazi izgovor kako bi se poslala jasna poruka tog vremena šta i kako se treba biti, ponašati, koja uvjerenja su nazadana a koja "prosperitetna". Nema svrhe dalje, činjenice kazuju a ja :run:
Obzirom da si zasljepljen instant imanom, vjerovatno nisi vidio pa ću ti ponoviti kako sam kažeš činjenice
Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije sa džamije je skinut olovni pokrov pod isprikom da ga treba zamijeniti bakrenim, što se nikada nije dogodilo, pa se kupola urušila, a ostatak građevine srušio se do 1935. godine, ostavljajući za sobom samo munaru. Munara džamije je uklonjena 1960. godine radi izgradnje sportskog centra Skenderija.
Dakle, džamija se urušila komplet do 1935 godine, kada je Islamska Zajednica bila itekako jaka i aktivna u ovom gradu pa je nikad ne obnoviše.
Što bi rekli, pustili je niz vodu. Mislim, postojala je Islamska Zajednica u BiH i nakon 1945, ali ko će vas ubijediti da je to istina...

Elem, mrski komunisti nisu srušili munaru sve do 1960 godine, i to su učinili tek kad se ukazala potreba gradnje olimpijske dvorane.
I to sam siguran da se desilo u dogovoru sa Islamskom Zajednicom.

Zato, ne kaki više matere ti, prosipaš se samo bezveze sa tom pričom...
Fulaš poentu, od onolikog fizičkog prostora, poslovnih prostora, dvorana, ulaza, hodnika, pazi na temeljima džamije, baš na temeljima džamije se "morao" postaviti dom mladih :-) i to tako da mihrab bude u centru kruga.
Hajvan

#23061 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

udjem cesto u Sekderiju, vecinom zbog prodvnice LP ploca, a pocestoi i zbog izlozbi u Colegim Artisticumu.

dok prdjeh kroz holove, usmrdi ti se odjeca od duahnskog dima

greska privrednog grada je usitnjavanje velikih prodajnih prostor

nekad je bio plan za hotel u lijevom krilu kompleksa, na suprotnoj strani od Doma Maldih
moda manji toranj za kancelriski prostor

no, grad bi morao napokon zabraniti i ukiniuti polsovne prostore otvorene po garazam zgrada
itd

uglavnom, bijedni grad bijednih ljudi....

a nije da se ne moze sve to revitalizirati
al, uhljebistan je cudo....
Haris.ba

#23062 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

tramvajtrojka wrote: 22/11/2023 15:01 zadnjih šest godina otkako se otvorio Swisshotel nije se otvorio nijedan hotel sa pet zvjezdica a potraznje za takvim hotelom je nevjerojatna
Da si vlasnik nekog hotela od 5 zvjezdica, i ti bi mozda sabotirao izgradnju konkurencije? :bih:
Hajvan

#23063 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

samoTEgledam wrote: 22/11/2023 16:05
Spoiler
Show
DaysleepeR wrote: 22/11/2023 13:35
samoTEgledam wrote: 22/11/2023 13:32
To je ta sljepoća i narativ koji nipodištavaju kulturu, tradiciju i moja vjerska ubjeđenja. Kakve veze ima sda ili bilo koja stranka sa rušenjem mog vjerskog objekta kako bi se na njegovim temeljima podigla točionica alkohola? Olimpijada i sve drugo je samo kvazi izgovor kako bi se poslala jasna poruka tog vremena šta i kako se treba biti, ponašati, koja uvjerenja su nazadana a koja "prosperitetna". Nema svrhe dalje, činjenice kazuju a ja :run:
Obzirom da si zasljepljen instant imanom, vjerovatno nisi vidio pa ću ti ponoviti kako sam kažeš činjenice
Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije sa džamije je skinut olovni pokrov pod isprikom da ga treba zamijeniti bakrenim, što se nikada nije dogodilo, pa se kupola urušila, a ostatak građevine srušio se do 1935. godine, ostavljajući za sobom samo munaru. Munara džamije je uklonjena 1960. godine radi izgradnje sportskog centra Skenderija.
Dakle, džamija se urušila komplet do 1935 godine, kada je Islamska Zajednica bila itekako jaka i aktivna u ovom gradu pa je nikad ne obnoviše.
Što bi rekli, pustili je niz vodu. Mislim, postojala je Islamska Zajednica u BiH i nakon 1945, ali ko će vas ubijediti da je to istina...

Elem, mrski komunisti nisu srušili munaru sve do 1960 godine, i to su učinili tek kad se ukazala potreba gradnje olimpijske dvorane.
I to sam siguran da se desilo u dogovoru sa Islamskom Zajednicom.

Zato, ne kaki više matere ti, prosipaš se samo bezveze sa tom pričom...
Fulaš poentu, od onolikog fizičkog prostora, poslovnih prostora, dvorana, ulaza, hodnika, pazi na temeljima džamije, baš na temeljima džamije se "morao" postaviti dom mladih :-) i to tako da mihrab bude u centru kruga.
so what?
Dope_Man

#23064 Re: Sarajevo Construction

Post by Dope_Man »

samoTEgledam wrote: 22/11/2023 16:05 Fulaš poentu, od onolikog fizičkog prostora, poslovnih prostora, dvorana, ulaza, hodnika, pazi na temeljima džamije, baš na temeljima džamije se "morao" postaviti dom mladih :-) i to tako da mihrab bude u centru kruga.
Ljudino, paranoican si. Blibo bi zdravije za tebe da ne mislis da je sve jedna zavjera protiv tvoje religije.
moimoi

#23065 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

Dope_Man wrote: 22/11/2023 16:16
samoTEgledam wrote: 22/11/2023 16:05 Fulaš poentu, od onolikog fizičkog prostora, poslovnih prostora, dvorana, ulaza, hodnika, pazi na temeljima džamije, baš na temeljima džamije se "morao" postaviti dom mladih :-) i to tako da mihrab bude u centru kruga.
Ljudino, paranoican si. Blibo bi zdravije za tebe da ne mislis da je sve jedna zavjera protiv tvoje religije.
Sta bi tek rekao da su ALU smjestili u dzamiju a ne u protestantsku crkvu :run:
:lol:
I jos lijevo krilo digli na groblju :D
tramvajtrojka

#23066 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

vjeshalica wrote: 22/11/2023 15:56 @Thorgerson

Skenderija moze se uraditi na drugi nacin osim koncepta nabijanja nebodera. Kuzis?
Fazon je samo sto je Nikšić objavio za vlastite potrebe propagande samo jednu od verzija projekta, da mu je istina i pravda na prvom mjestu a ne vlastita promocija objavio bi i ostale verzije gdje ima ucrtana i arena :mrgreen:

to je ono napravi halabuku nek se nista ne gradi iako bi moglo nešto smisleno izaći
Hajvan

#23067 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

frajko je poremecen
samoTEgledam

#23068 Re: Sarajevo Construction

Post by samoTEgledam »

Nego šta nego paranoja, neopredijeljen do 74., kasnije vjerska odrednica, od 46+ "nano skidaj bošću", mezarja pretvaraj u male i velike parkove, gradi nebodere na mjestu džamija, mašinu za točeno pivo na mjestu nekadašnjeg mihraba, tek nakon 3 mjeseca po građanskom vjenčanju možeš napraviti dovu (nesmiješ se šerijatski vjenčati), pa kada ništa nije uspjelo od 92-95 me cvijećem obasipali. Paranoja nego šta :kiss:
_Reds_

#23069 Re: Sarajevo Construction

Post by _Reds_ »

Ma treba kozervirati grad, sve proglasiti nekakvim spoemnicima. Nista ne dirati, da se ljudi mogu ibretiti kad dodju u ovaj sivi grad.

Beton je njima za spomenika. Šta se sve u svijetu srušilo da bi se nešto drugo napravilo, eno Nou Camp se ruši, jbt kako se Katalonci nisu sjetili da ga prosglase kakvim spomenikom,a onoliko betona bilo u njemu.
samoTEgledam

#23070 Re: Sarajevo Construction

Post by samoTEgledam »

moimoi wrote: 22/11/2023 16:24
Šta ću kazati, sramota grehota ponovo sramota, ne pravim razliku. Isti mi je odnos i prema ALU kao i prema domu mladih.
tramvajtrojka

#23071 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

_Reds_ wrote: 22/11/2023 16:41 Ma treba kozervirati grad, sve proglasiti nekakvim spoemnicima. Nista ne dirati, da se ljudi mogu ibretiti kad dodju u ovaj sivi grad.

Beton je njima za spomenika. Šta se sve u svijetu srušilo da bi se nešto drugo napravilo, eno Nou Camp se ruši, jbt kako se Katalonci nisu sjetili da ga prosglase kakvim spomenikom,a onoliko betona bilo u njemu.
Image
Image

ta ce spanci levati nisu oni znali kako se u vakat spavalo vani na klupi :lol: :lol: , ne znaju cijeniti svoju historiju :oops:
moimoi

#23072 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

samoTEgledam wrote: 22/11/2023 16:43

Šta ću kazati, sramota grehota ponovo sramota, ne pravim razliku. Isti mi je odnos i prema ALU kao i prema domu mladih.
Zasto sramota. Oboje su dobili ouno bolju namjenu :D
Vjerskih objekata vala ne fali.
samoTEgledam

#23073 Re: Sarajevo Construction

Post by samoTEgledam »

moimoi wrote: 22/11/2023 16:49
samoTEgledam wrote: 22/11/2023 16:43

Zasto sramota. Oboje su dobili ouno bolju namjenu :D
Vjerskih objekata vala ne fali.
Ljubi brat :kiss:
ramizovstrasni388

#23074 Re: Sarajevo Construction

Post by ramizovstrasni388 »

samoTEgledam wrote: 22/11/2023 16:40
Nego šta nego paranoja, neopredijeljen do 74., kasnije vjerska odrednica, od 46+ "nano skidaj bošću", mezarja pretvaraj u male i velike parkove, gradi nebodere na mjestu džamija, mašinu za točeno pivo na mjestu nekadašnjeg mihraba, tek nakon 3 mjeseca po građanskom vjenčanju možeš napraviti dovu (nesmiješ se šerijatski vjenčati), pa kada ništa nije uspjelo od 92-95 me cvijećem obasipali. Paranoja nego šta :kiss:
pa sama IZ je napravila vakufski neboder, kasnije JAT-ov, tako što su poravnali džamiju :lol:
tramvajtrojka

#23075 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

ramizovstrasni388 wrote: 22/11/2023 16:57
samoTEgledam wrote: 22/11/2023 16:40

pa sama IZ je napravila vakufski neboder, kasnije JAT-ov, tako što su poravnali džamiju :lol:
Image
Image

Kakav je trebao biti i kakav je na kraju ispao razlika kao nebo i zemlja :-) :(
Post Reply