Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
beniciodeltoro

#23026 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by beniciodeltoro »

Pedja Kojovic wrote:benicodeltoro

Znate li zasto sam i kada otisao iz BiH?

p.k.
Čitao sam "Sarajevo se promijenilo" ali opet ne mogu naći razlog (ne ubrajam ti roditelje i sestru nego govorim samo o tebi) zašto je jedan punoljetan momak u najboljim godinama izašao. Ako ima jedan detalj koji sam izostavio, oprosti, ali ja samo čitam kako si se sa svojima našao u Hrvatskoj.
Još jednom, ovo se nije odnosilo na tebe i gdje si bio nego na pojedine forumaše koji selektivno pokazuju prstom na nekoga ko nije čitav rat bio tu ili u podrumu samo što mu pojedine osobe nisu simpatične dok kod određenih osoba ih ne zanima da li je odlazak bio opravdan ili ne.
Još jednom to se nije odnosilo na tebe nego sam ukazao samo na dvoličnost pojedinih forumaša kojima je kod određenih osoba važnije gdje su bile i na taj način diskredituju njihov rad dok kod drugih osoba im je samo važno kako obavlja posao, nevažno ko je i gdje je bio
antonij1990

#23027 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by antonij1990 »

Pitanje za P.K. KOJE TI JE GODINE DELIĆ NUDIO PASOŠ? BEZ UVRTANJA ODGOVORI
Pedja Kojovic

#23028 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

antoniji1990

???

(Mislim da sam orvi BiH pasos uzeo 92, a drugi 94/5).

p.k.
antonij1990

#23029 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by antonij1990 »

Pedja Kojovic wrote:antoniji1990

???

(Mislim da sam orvi BiH pasos uzeo 92, a drugi 94/5).

p.k.

Od Delića? Zar on nije bio 92 na Trebeviću?
Izvini ako je došlo do nesporazuma...
Pedja Kojovic

#23030 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

antoniji1990

Pasos sam imao prije nego sam upoznao Delica(Njega sam upoznao kasnije,recimo, u maju).
Ovu smo temu - za koju ne vidim kako je relevantna za ovu temu - detaljno obradili na ovom forumu mnogo ranije.
Ne znam odakle poticu nesporazumi.

p.k.
antonij1990

#23031 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by antonij1990 »

Pedja Kojovic wrote:antoniji1990

Pasos sam imao prije nego sam upoznao Delica(Njega sam upoznao kasnije,recimo, u maju).
Ovu smo temu - za koju ne vidim kako je relevantna za ovu temu - detaljno obradili na ovom forumu mnogo ranije.
Ne znam odakle poticu nesporazumi.

p.k.
Od onoga da si se nudio u armiju al ti delić rekao "ne znaš ti slušat". Al nema veze. Pitaće neko opet za koju godinu valjda dobije isti odgovor.
Pedja Kojovic

#23032 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

antoniji1990

To je drugom prilikom.

p.k.
VjecitiStudent

#23033 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

beniciodeltoro wrote:
VjecitiStudent wrote:Nije ta pobjegulja ama baš ništa objasnila, pregledaj malo dosadašnje postove na ovoj temi.
Čovjek fino sve objasnio, ja znam da Alispahić mnogima nije simpatičan ali ja ga cijenim upravo zbog 1000 sličnih članaka. Većina članaka mu je na mjestu ali mnogi ne žele priznati pa mora biti ad hominem prije jednog dobrog članka "Fatmir je totalno lud ali mu je ovaj članak na mjestu" (Neko napisa slično na ovoj temi) ili ovo sa pobjeguljom.
Pa ako ćemo ići tom logikom što ne nazva niko Pedju pobjeguljom što je kao punoljetna osoba za vrijeme rata otišao sa porodicom za Hrvatsku pa onda za SAD? Ili ćemo gledati ko je bio gdje samo kada nam nije neko simpatičan ili nemamo šta reći na članak pa pokušavamo onda ad hominem argumentacijom protiv autora da se diskredituje članak.
Fatmir 8)
Nije sad Pedja turbobošnjak na steroidima kao Fatmir, pa da mu spočitavamo zbog tog nesklada podrumsku prošlost.
Razlozi zbog kojih je i ovaj Fatmirov članak okarakterisan kao baljezgarije ispisane iz podruma tuzlanske općine su objašnjeni na prethodnim stranama.
Niko se još nije pojavio sa suvislim protuargumentom, odnosno sa bilo kakvim protuargumentom.
Ako vam je sve na osnovu estetskog dojma na nivou 'e jes im Fatmir rek'o', onda zbilja ništa, onda u svakom pogledu zaslužujete svog heroja.
beniciodeltoro

#23034 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by beniciodeltoro »

VjecitiStudent wrote:
beniciodeltoro wrote:
VjecitiStudent wrote:Nije ta pobjegulja ama baš ništa objasnila, pregledaj malo dosadašnje postove na ovoj temi.
Čovjek fino sve objasnio, ja znam da Alispahić mnogima nije simpatičan ali ja ga cijenim upravo zbog 1000 sličnih članaka. Većina članaka mu je na mjestu ali mnogi ne žele priznati pa mora biti ad hominem prije jednog dobrog članka "Fatmir je totalno lud ali mu je ovaj članak na mjestu" (Neko napisa slično na ovoj temi) ili ovo sa pobjeguljom.
Pa ako ćemo ići tom logikom što ne nazva niko Pedju pobjeguljom što je kao punoljetna osoba za vrijeme rata otišao sa porodicom za Hrvatsku pa onda za SAD? Ili ćemo gledati ko je bio gdje samo kada nam nije neko simpatičan ili nemamo šta reći na članak pa pokušavamo onda ad hominem argumentacijom protiv autora da se diskredituje članak.
Fatmir 8)
Nije sad Pedja turbobošnjak na steroidima kao Fatmir, pa da mu spočitavamo zbog tog nesklada podrumsku prošlost.
Razlozi zbog kojih je i ovaj Fatmirov članak okarakterisan kao baljezgarije ispisane iz podruma tuzlanske općine su objašnjeni na prethodnim stranama.
Niko se još nije pojavio sa suvislim protuargumentom, odnosno sa bilo kakvim protuargumentom.
Ako vam je sve na osnovu estetskog dojma na nivou 'e jes im Fatmir rek'o', onda zbilja ništa, onda u svakom pogledu zaslužujete svog heroja.
Da ne idemo više u off-topic diskusiju za koju sam i ja kriv iako su se moji komentari odnosili na selektivno prozivanje "podrumaša" a ne prozivanje Pedje ili bilo koga drugog zbog prošlosti, niti se ima ko pravdati gdje je bio (ipak hvala Pedji za PP gdje je objasnio) jer iskreno, poslije 20 godina me više ne zanima prošlost nego ko će ovu državu voditi u bolju budućnost.
A hvala Bogu svako bira sebi heroje koje misli da zaslužuje pa tako i ja sa Fatmirom

Ipak (da se vratimo na temu) da su sutra izbori NS ne bi dobio moj glas jer me ta stranka sve više podsjeća na DF prije izbora
45cents

#23035 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Idemo redom po pitanju "očekivanja".
Prvo moramo naučiti da sve zakonske odredbe o sankcijama prije svega moraju biti napisane i objavljene u Zakonima.
Ne možemo očekivati sankcije, ako ih Parlament nije prethodno usvojio u sklopu nekog Zakona.
Potom se možemo nadati da će Zakon biti primjenjen.
Što se tiče primjene Zakona, možemo se nadati da one institucije koje su po svojoj definiciji osnovane da nametnu vladavinu Zakona, konačno dosjete kako bi se ranije definisane sankcije ipak mogle primijeniti prema prekršiocima Zakona.

http://vijesti.ba/clanak/283706/mora-po ... mbudsmenom

Svaka vrsta odgovornosti utvrđuje se odredbama odgovarajućih zakona.
Ne može se Parlamentarac čuditi zašto nema odgovornosti.
Jer nema ko donijeti Zakon osim tog istog Parlamentarca.
oridjidji

#23036 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by oridjidji »

ambienta wrote:
VjecitiStudent wrote:
ambienta wrote: vjeruj mi ne gumo , imam posao , bio sam u opsadi u sarajevu imao sam 14-18 godina tako da dovoljno se dobro sječam dešavanja u opsadi , nego samo sam napisao ovdje jer sam glasao za "našu stranku" , vjerovtno prvi i zadnji put , opet slijedi apstinencija od izbora , fuj , kad nemaš za koga glasati a imamo stotine stranaka :roll:
Imao 14-18 godina i sjedio kod Cace u štabu, pa iz prve ruke znaš da je nevinašce?
iz čega si to zaključio ??? da je nevinašce nebi bio ubijen , prema tome jedan od rijetkih koji je dobio ono što je i zaslužio .... , samo što ne odgovara onaj ko je posalo djecu da ga uhapse , "nidje veze" , a i to potenciranje Kazana da se izjednače strane , što mi se gadi ....
da završim o Caci , znači za odbranu grada a i to što j hvatao podrumaše na ulici da kopaju rovove svakaku čast , za ubistva bez obzira koliko oružja našli u tim stanovima nema opravdanja , znači trebalo ga je ranije zaustaviti i procesuirati
znaći jarane pročitaj moj post od početka do kraja i nemoj se hvatati samo za slamku , ....
Kad sam pricao o Caci na ovome forumu, davno to bijese, sve je vise manje objasnjeno na ovoj temi pod mojim starim nickom "shalaedin". Jos bi se moglo o tome pisati... Nije to vise ni takva tajna kako se pise svugdje...
http://forum.klix.ba/slucaj-sarajevski- ... 62039.html
Pedja Kojovic

#23037 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Potpuno je nezapaženo, od strane medija, prošla jučerašnja "pobuna: delegata HDZ u Domu naroda FBiH, jer su izvjestaj VSTV-a dobili na ćirilici. Naime, VSTV svoje izvještaje, koji po obimu dosežu debljinu telefonskog imenika, svake godine štampa na jednom od tri zvanična jezika i dva pisma BiH. Dakle, jedne godine na Hrvatskom, sljedeće na Bosanskom i potom Srpskom jeziku.("Mnogi ne znaju ćirilicu" - objašnjenje izlagača iz reda Hrvatskog naroda).

Ovo je pitanje koje sam svakako namjeravao pokrenuti na jezičkoj komisija federalnog parlamenta jer mi je postalo i tužno i smiješno gledati kako se uposlenici zajedničke službe "muče" da materijale na hrvatskom podijele hrvatskim, materijale na bosanskom samo Bošnjačkom, itd…

Naime, moje shvatanje ustavne odredbe o ravnopravnosti jezika i pisama je sljedeće;
Svaki državni uposlenik, dakle i poslanici i delegati, da bi obavljali svoju dužnost moraju znati sva tri službena jezika i oba pisma. Službeni jezici i pisma moraju biti podjednako zastupljeni u materijalima državne službe, ali to ne znači da će, recimo delegati Doma naroda, svaki put materijale dobiti na jeziku naroda kojem pripadaju. Dobiće ih na jednom od službenih jezika i pisama, a njihov omjer u ukupnom radu parlamenta mora biti ravnopravan.
Dakle,bilo bi sasvim u redu, i puno jeftinije, da za jednu sjednicu materijale dobijemo na Bosanskom, za sljedeću na Srpskom, a narednu na Hrvatskom jeziku. Naravno, to pravilo bi imalo smisla samo ako hoćemo da gradimo BiH, a ne konfederaciju tri nacionalne države.

p.s.
U Kanadi, iz čije političke i ustavne prakse je nastao izraz "multikulturna" ranih 70-tih godina, su ravnopravni jezici Engleski i Francuski. Vi,naravno, možete živjeti svoj privatni život i znati samo jedan od ova dva jezika, ali ne možete raditi u administraciji države Kanade ukoliko podjednako dobro ne vladate sa oba.
daddy-kool

#23038 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by daddy-kool »

Pedja Kojovic wrote: Naime, moje shvatanje ustavne odredbe o ravnopravnosti jezika i pisama je sljedeće;
Svaki državni uposlenik, dakle i poslanici i delegati, da bi obavljali svoju dužnost moraju znati sva tri službena jezika i oba pisma. Službeni jezici i pisma moraju biti podjednako zastupljeni u materijalima državne službe...

:thumbup:

Meni je još smješnije da neko mora izmišljati multikulturalnost i toleranciju kada su ovi stariji to živjeli i znamo kako funkcioniše u praksi.
walk_M-A-N

#23039 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by walk_M-A-N »

Pedja Kojovic wrote:Potpuno je nezapaženo, od strane medija, prošla jučerašnja "pobuna: delegata HDZ u Domu naroda FBiH, jer su izvjestaj VSTV-a dobili na ćirilici. Naime, VSTV svoje izvještaje, koji po obimu dosežu debljinu telefonskog imenika, svake godine štampa na jednom od tri zvanična jezika i dva pisma BiH. Dakle, jedne godine na Hrvatskom, sljedeće na Bosanskom i potom Srpskom jeziku.("Mnogi ne znaju ćirilicu" - objašnjenje izlagača iz reda Hrvatskog naroda).

Ovo je pitanje koje sam svakako namjeravao pokrenuti na jezičkoj komisija federalnog parlamenta jer mi je postalo i tužno i smiješno gledati kako se uposlenici zajedničke službe "muče" da materijale na hrvatskom podijele hrvatskim, materijale na bosanskom samo Bošnjačkom, itd…

Naime, moje shvatanje ustavne odredbe o ravnopravnosti jezika i pisama je sljedeće;
Svaki državni uposlenik, dakle i poslanici i delegati, da bi obavljali svoju dužnost moraju znati sva tri službena jezika i oba pisma. Službeni jezici i pisma moraju biti podjednako zastupljeni u materijalima državne službe, ali to ne znači da će, recimo delegati Doma naroda, svaki put materijale dobiti na jeziku naroda kojem pripadaju. Dobiće ih na jednom od službenih jezika i pisama, a njihov omjer u ukupnom radu parlamenta mora biti ravnopravan.
Dakle,bilo bi sasvim u redu, i puno jeftinije, da za jednu sjednicu materijale dobijemo na Bosanskom, za sljedeću na Srpskom, a narednu na Hrvatskom jeziku. Naravno, to pravilo bi imalo smisla samo ako hoćemo da gradimo BiH, a ne konfederaciju tri nacionalne države.
Da. Ali bi bilo još jeftinije da ti materijali budu u elektronskom obliku postavljeni na stranici Parlamenta FBIH i dostupni i delegatima i građanima i prije sjednice. Da ne spominjemo zašto štampati jer koliko delegata uopće i pogleda materijale, kad već ima uputu stranke kako će glasati.
Ovako, Parlament efektivno krije svoj rad a objavljuje slike rukovodstva i njihove posjete i sastanke sa ambasadorima - što je njima očito najvažnije. Mene recimo to ne zanima, a zanima me taj izvještaj VSTV i sutra da vidim amandmane i raspravu i je li usvojen ili nije.
Nešto na stranici ima, ali to je uglavnom neredovno i nepotpuno, i samo pokazuje sliku općeg nereda u Parlamentu, i logično nerada sekretara, jer očito njemu kao ni strankama transparentnost i građani nisu od interesa.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#23040 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

Pedja Kojovic wrote:Potpuno je nezapaženo, od strane medija, prošla jučerašnja "pobuna: delegata HDZ u Domu naroda FBiH, jer su izvjestaj VSTV-a dobili na ćirilici. Naime, VSTV svoje izvještaje, koji po obimu dosežu debljinu telefonskog imenika, svake godine štampa na jednom od tri zvanična jezika i dva pisma BiH. Dakle, jedne godine na Hrvatskom, sljedeće na Bosanskom i potom Srpskom jeziku.("Mnogi ne znaju ćirilicu" - objašnjenje izlagača iz reda Hrvatskog naroda).

p.s.
U Kanadi, iz čije političke i ustavne prakse je nastao izraz "multikulturna" ranih 70-tih godina, su ravnopravni jezici Engleski i Francuski. Vi,naravno, možete živjeti svoj privatni život i znati samo jedan od ova dva jezika, ali ne možete raditi u administraciji države Kanade ukoliko podjednako dobro ne vladate sa oba.
Čega se pametan stidi budala se ponosi. Dakle, građanin zemlje u kojoj su ćirilica i latinica dva zvanična pisma se ponosi i maše sa tim što ne zna jedno zvanično pismo. U konkretnom slučaju politički dužnosnici. Prestrašno!
Pedja Kojovic

#23041 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

walk man

Elektronsko dostavljanje materijala i njhova dostupnost gradjanima je nesto sto sam pokretao nekoliko puta.
(Pogotovo kada je u proslom mandatu svakom delegatu dodjeljen Ipad(nije apple nego neki "genericki" brend).
Isto to, printanje i dostavljanje materijala, smo razmatrali i na Kolegiju SKS prije nekog vremena.
(SKS, mora se i to reci, zahvaljujuci jednom Emiru ima dosta funkcionalnu stranicu na koju se pravovremeno stavlja dnevni red i materijali koji su dostupni svim gradjanima).

I u jednom i u drugom slucaju sam dobio obrazlozenje da "pojedini zastupnici insistiraju na pisanim materijalima i da im dostava elektronskom postom ne odgovara".

p.k.
Hakiz

#23042 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Pedja Kojovic wrote:walk man

Elektronsko dostavljanje materijala i njhova dostupnost gradjanima je nesto sto sam pokretao nekoliko puta.
(Pogotovo kada je u proslom mandatu svakom delegatu dodjeljen Ipad(nije apple nego neki "genericki" brend).
Isto to, printanje i dostavljanje materijala, smo razmatrali i na Kolegiju SKS prije nekog vremena.
(SKS, mora se i to reci, zahvaljujuci jednom Emiru ima dosta funkcionalnu stranicu na koju se pravovremeno stavlja dnevni red i materijali koji su dostupni svim gradjanima).

I u jednom i u drugom slucaju sam dobio obrazlozenje da "pojedini zastupnici insistiraju na pisanim materijalima i da im dostava elektronskom postom ne odgovara".

p.k.
A na to ćete Vi, sljedeći put, reći da nije nikakav problem uraditi ovako: Objaviti materijale elektronskim putem svima, a delegati, koji to žele, dobit će ih i u pisanoj formi.
Pedja Kojovic

#23043 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Hakiz

Na nas prijedlog, u SKS se tako i radi.
U Domu naroda, materijali se mogu naci na stranici, kao sto zna Franjo Kluz, ali se ipak sve printa i salje postom.

p.k.
Hakiz

#23044 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Pedja Kojovic wrote:Hakiz

Na nas prijedlog, u SKS se tako i radi.
U Domu naroda, materijali se mogu naci na stranici, kao sto zna Franjo Kluz, ali se ipak sve printa i salje postom.

p.k.
Onda sve 5.
kluz franjo

#23045 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Evo nam i najave nove sjednice SKS (sa nekoliko pravih poslastica)
http://skupstina.ks.gov.ba/najave/sjednica/4506
Kao predjelo sam se odlučio za prvo čitanje Nacrta Poslovnika SKS (http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... ka_sks.pdf), pa sa tim u vezi jedna molba za gospodina Kojovića - kao predsjedavajućeg radne grupe SKS za izradu poslovnika.

Poštovani gospodine Kojoviću,
kako nacrtu nije priloženo detaljnije obrazloženje ( :jok: ), zamolio bih Vas da nas poštedite uporednog čitanja i da nam možda ukratko date informaciju, koje su ključne izmjene postojećeg poslovnika koje je radna grupa obuhvatila ovim novim nacrtom.
Zahvaljujem

PS: Možete li nam takođe dostaviti informaciju, ko su gradski vijećnici koji su tražili povećanje iznosa finansiranja političkih stranaka iz gradskog budžeta prilikom zadnje sjednice Gradskog Vijeća

Nadahnuti prirodom! Osnaženi vizijom!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#23046 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

Dakle, potpuno nepismeni ljudi :D Baz ikakvog pretjerivanja. Ne znaju ćirilicu i dostava materijala elektronskim putem im ne odgovara :jbt:
Ne mogu čak ni onaj smail što se smije staviti. Dobro nam i ide ko nas vodi.. :roll1:
kluz franjo

#23047 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Poštovani gdine Kojoviću,
malo ću i ja prekršiti pravila, pa ću svoj doprinos javnoj raspravi o nacrtu poslovnika SKS dostaviti u hitnoj proceduri (prije samog eventualnog usvajanja nacrta i odluke o sprovođenju javne rasprave).
član 7. stav 3 nacrta poslovnika je nedovoljno precizan. Po mom mišljenju bi trebalo biti ili najstariji ili ovlašteni od strane 1/3 (smatram da je bolje 1/3). Ovako kako je formulisano ostavlja prostora za interpretaciju.
Član 10. stav 5 takođe treba doraditi. Isti se može interpretirati na način da: "Ukoliko klubovi naroda i Ostalih ne predlože kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika,... izbor će se izvršiti žrijebanjem između kandidata koji su dobili isti broj glasova." Ovo nema smisla, a bitno je (znamo šta je bilo prije samo 10-11 mjeseci).
Član 18. definiše Kolegij Skupštine (jedno od najvažnijih tijela u Skupštini), a pri tome ne obavezuje ovo tijelo da usvoji svoj poslovnik rada. Sa druge strane ovaj isti poslovnik u članu 21. stav 2 obavezuje klubove poslanika da svoj rad urede poslovnikom. Nema logike, zar ne?
Član 38. Zakonodavna-pravna komisija. Smatram da je ovo jedno od ključnih normativnih stalnih radnih tijela Skupštine. Značaj pozitivnog/negativnog mišljenja iste na sam proces predlaganja akata bi morao biti snažnije istaknut u dijelu poslovnika koji tretira procedure predlaganja i usvajanja akata.
Član 60. Godišnji program rada Skupštine (po mom mišljenju najvažniji planski dokument Skupštine). stav 1 ovo člana bi trebao postati stav 3 člana 61., a trebao bi se dodati i stav 4 koji glasi: "Ukoliko predsjedavajući, odnosno njegovi zamjenici, propuste predložiti skupštini na usvajanje godišnji plan rada u roku definisanom prethodnim stavom, Kolegij Skupštine obavezan je da na prvoj narednoj sjednici Skupštine kao 1. tačku dnevnog reda stavi raspravu o odgovornosti predsjedavajućeg, odnosno njegovih zamjenika." (po definiciji iz člana 70.)

U nastavku nacrta poslovnika se govori o procedurama sazivanja i karakteru sjednica (redovne, hitne) itd. Mislim da se u ovom djelu ostavilo previše prostora za milion i jednu varijantu pravljenja hitnih sjednica, hitnih tačaka dnevnog reda itd. (član 65. je po mom mišljenju potpuno nepotreban, jer se ponavlja u nekim članovima poslije).
Ova pitanja, ali i pitanje "konstruktivnog" izglasavanja nepovjerenja Vladi, kao i pitanje procedure donošenja budžeta i odgovornosti za nepridržavanje zakonskih rokova podnošenja istog su malo zahtjevnije prirode, pa ću iste posebno.
Pozdrav

Pedja Kojovic

#23048 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

Hvala na predlozenim rjesenjima.
Posto sam vodio radnu grupu za izradu ovih izmjena i dopuna mogu vam samo sa zaljenjem reci da su neka od rjesenja i komentara predlagana ali clanovi radne grupe su ih odbacili i zato se ne nalaze u nacrtu.
Moja intencija, jedna od njih, prilikom izrade nacrta i jeste bila da se omoguci dinamicniji rad SKS i da se Vladi omoguci da i na samoj sjednici, prilikom usvajanja, dnevnog reda, moze predlagati nove tacke kao i da sazove hitnu sjednicu Skupstine bez pozivanja na prirodne nesrece itd.

p.k.
kluz franjo

#23049 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Poštovani gospodine Kojoviću,
Znam da u nedostatku vremena tekstove čitate površno, ali ovaj bih preporučio Vašoj pažnji U CJELOSTI. Zahvaljujem se na Vašem iskrenom odgovoru. Sigurno se nećete sa mnom složiti, ali isti poprilično "ubija" svaku motivaciju građanskog aktivizma.
Pedja Kojovic wrote:kluz franjo
Hvala na predlozenim rjesenjima.
Posto sam vodio radnu grupu za izradu ovih izmjena i dopuna mogu vam samo sa zaljenjem reci da su neka od rjesenja i komentara predlagana ali clanovi radne grupe su ih odbacili i zato se ne nalaze u nacrtu.
p.k.
Ako smijem slobodno interpretirati Vaš odgovor, to je u principu "Hvala Vam što ste isčitali 200-tinjak članova Nacrta. Hvala Vam što ste se potrudili i predložili neka konkretna poboljšanja... Ali sve to možete mačku o rep..."
Vaš odgovor je u suštinskoj opoziciji sa parolama NS "Budžet građanima, zakoni poreskim obveznicima!"
Čemu onda predložena javna diskusija?!
Pri tome me to dovodi do pitanja: "Jeste li i po pitanju Poslovnika pristali biti Premijerov smokvin listić?" Dalo Vam da vodite nekakvu radnu grupaciju, bez suštinske mogućnosti kvalitativnih promjena. Znam da je zastupnička grupa NS mala, ali Premijeru očigledno veći smokvin listić i ne treba.
Drugo,
Pedja Kojovic wrote: Moja intencija, jedna od njih, prilikom izrade nacrta i jeste bila da se omoguci dinamicniji rad SKS i da se Vladi omoguci da i na samoj sjednici, prilikom usvajanja, dnevnog reda, moze predlagati nove tacke kao i da sazove hitnu sjednicu Skupstine bez pozivanja na prirodne nesrece itd.
p.k.
Izvinite molim, ali dokument se zove POSLOVNIK O RADU SKUPŠTINE!!! Na kojem mjestu Nacrta možemo prepoznati intenciju DA SE SKUPŠTINI OMOGUĆI dinamičniji rad? Umjesto toga imamo prijedloge (demotiviran sam ih citirati) da Premijer i Skupštinska većina od svake redovne radne sjednice mogu napraviti hitnu. Ja to ne bih Švedskom premijeru omogućio. Ili je po proceduri redovna ili je hitna.
Gdje je član po kojem je skupštinski zastupnik NOSILAC AUTORITETA I INTEGRITETA ZAKONODAVNE VLASTI?
Gdje je sankciona zaštita rokova predlaganja budžeta?
A i po pitanju "konstruktivnog" izglasavanja nepovjerenja Vladi, Nacrt sadrži tehničku grešku!
I mogu ja ovako do prekosutra, ali ako Vi kažete da je sve to u startu bez smisla, onda ništa.
Zadržavam sebi pravo, da barem forumski prostor "izmaltretiram" usporedbom Zvizdićevog budžeta KS 2005/2006 i "Kozadrinog" 2015/2016.
Pozdrav
PS: I dalje čekajući odgovor na pitanje: "Koji gradski vijećnici su tražili povećanje iznosa za finansiranje polit. stranaka prilikom zadnjeg rebalansa budžeta Grada Sarajeva?"

Pedja Kojovic

#23050 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

Necu se osvrtati na vase parapsiholoske sposobnosti citanja misli i bezobrazluke o smokvinom listu...
Radi se o nacrtu.
Mi cemo u toku javne rasprave predloziti neka rjesenja koja radna grupa nije prihvatila.
Vama predlazem isto.
Na kraju ce Skupstina odluciti.

p.k.
Locked