Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- Silvester071
#2301 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Sjeme mu se zatrlo...bjednik...jad...
- Nekako s proljeća
#2302 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
'' Inače, u Petrovačkoj krivini, u istoj masovnoj grobnici, pronađeni su: Josip (1924.) i Željko, 1954, Antolić, otac i sin, Otilija Balvanović (1929.) i njeni sinovi, Amir (1954.) i Emir (1963.), Muhidin Bjelan, 1951, Redžep Ćehajić, 1929, Goran Čengić, 1946, Husnija Čerimagić, 1930, Ramiz Džino, 1944, Muharem Džonlić, 1925, Safet Gracić, 1931, Sulejman Halilović, 1931, Sadik Hazrolaj, 1935, Hajrudin Husanović, 1940, Josip Jukić, 1961, Želimir Knežević, 1955, supružnici Melita 1937. i Miljenko, 1929, Krešić, Haris Muderizović, 1967, Kemal Nuhanović, 1951, Fadil Poričanin, 1934, Faruk Rovčanin, 1960, Midhat Šibonjić, 1938, Mule Šabanović 1967, i, eto, za sada posljednji je Rašid Hadžić, 1931. Još dvije osobe iz te grobnice pronađene 1999. su neidentifikovane, ali su, sa Petrovačke krivine, identifikovani i Ivan Šagolj, 1934. i Nedžad Tičić, 1958, ekshumirani iz grobnice nedaleko od prve pomenute, tri godine kasnije. Najveći broj ovih imena pominje se u optužnici protiv Veselina Vlahovića Batka.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... sid-hadzic
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... sid-hadzic
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2303 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jedno, mozda glupo, pitanje...Sarajmen wrote:
Naime, gledao sam dosta ovih AP snimaka, kako video, tako i fotografskih. Na ponekim sam vidio plave sljemove sa uperenim oruzjem spram Grbavice. Konkretno-onaj video nastao u blizini Muzeja i Filozofskog muzeja, kad raja pretrcava.
Eh sad pitanje: da li su oni uzvracali vatrom na polozaje VRS? Da li su imali mandat uopce da to rade?
-
Ripicipi
#2304 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Pa na temu "snajperisti" negdje imas video gdje uzvraca vatru sa transprtera._BataZiv_0809 wrote:Jedno, mozda glupo, pitanje...Sarajmen wrote:
Naime, gledao sam dosta ovih AP snimaka, kako video, tako i fotografskih. Na ponekim sam vidio plave sljemove sa uperenim oruzjem spram Grbavice. Konkretno-onaj video nastao u blizini Muzeja i Filozofskog muzeja, kad raja pretrcava.
Eh sad pitanje: da li su oni uzvracali vatrom na polozaje VRS? Da li su imali mandat uopce da to rade?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2305 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Datum zaista ne znam, mislio sam da ces prepoznati po opisu.Sarajmen wrote:Nisi naveo o kojem se tačno datumu radi, ali sam mišljenja da je blizu perioda kada su se dešavale stvari obuhvaćene ovom temom:
http://forum.klix.ba/nato-bombardovanje ... 40363.html
Bilo je vjerovatno nekih ''klauzula'' u okviru predhodno postignutog sporazuma '' Anti-sniping Agreement '' potpisanog na sarajevskom aerodromu 14.8. 1994.
http://www.icty.org/x/cases/dragomir_mi ... 071212.pdf
Mada ton i kontekst tvog posta mi daju odgovor da se UN-ovci ipak nisu mijesali.
P.S. Sjecam se i fotografije sa Vilsonovog, UN-ovci drze uperenu, cini mi se da je zolja u pitanju, u pravcu Grbavice.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2306 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nekako mi se cini da kruzis oko gola.Sarajmen wrote:Unprofor, Ifor i Sfor su imali različite misije i mandate.
EDIT: Evo snimka:
-
Seawolf
#2307 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ova mapa može jako zavarati sve one koji nisu bili u Sarajevu u ratu i/ili nisu upoznati sa rasporedom snaga 1995-e, jer pogrešno prikazuje liniju razdvajanja između Armije R BIH i VRS u velikoj zoni sjevero i sjeverozapadno od aerodroma i prikazuje situaciju za branitelje Sarajeva, kudikamo boljom nego što je ona, u stvari bila.Sarajmen wrote:...![]()
Na mapi je, pogrešno, prikazano da dijelove Stupskog brda, kompletne Neđariće i kompletno Aerodromsko naselje drže snage Armije R BIH, a ustvari su ih držale jedinice VRS. Po mapi je, cijelom dužinom, komunikacija od Stupske petlje do aerodroma i cijela Aleja Branka Bujića (danas Aleja Bosne Srebrne) kroz Neđariće, bila u rukama Armije R BIH, što nikako ne odgovara tadašnjoj stvarnoj situaciji.
- nadžak
#2308 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Danas pogledao ovaj klip na YT. Nisam znao da su se ovi dobro porokali izgleda.
Izgleda da su to Francuzi na svoju ruku, bez znanja neke više UN komande uradili, izgleda radi svog ponosa.
Uglavnom, kaže u prilogu da su Srbi uzeli kontrolni punkt od Francuza i da su se ovi odlučili na napad da vrate punkt nazad. 2 francuza poginula a 10 ranjeno. Kažu da su išli sa bajonetima na puškama, baš prsa u prsa.
Vjerujem da vas ima koji znaju malo više o tome. Nisam našao nigdje da je bilo posebne priče o ovome.
Izgleda da su to Francuzi na svoju ruku, bez znanja neke više UN komande uradili, izgleda radi svog ponosa.
Uglavnom, kaže u prilogu da su Srbi uzeli kontrolni punkt od Francuza i da su se ovi odlučili na napad da vrate punkt nazad. 2 francuza poginula a 10 ranjeno. Kažu da su išli sa bajonetima na puškama, baš prsa u prsa.
Vjerujem da vas ima koji znaju malo više o tome. Nisam našao nigdje da je bilo posebne priče o ovome.
-
zigson
#2309 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
https://www.facebook.com/RAJA-SA-VRACA- ... fref=photo
Sta reci... isplati li se uopste komentarisati..
evo naidjoh na ovu sliku
https://www.facebook.com/29590982060952 ... =3&theater
cini mi se da je bila na ovoj temi neko je ucrtavao polozaje bunkera
evo naidjoh na ovu sliku
- titinho
#2310 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
tek sam nakon pregledanih slika i komentara shvatio da je najbolji potez u dejtonu, vracanje okupiranih teritorija.zigson wrote:https://www.facebook.com/RAJA-SA-VRACA- ... fref=photo
evo naidjoh na ovu sliku
Koliko tuguju za Sarajevom a u isto vrijeme velicaju rs, cetnike, delije, srbiju itd. Ne do Bog da su ovi ostali na Grbavici i Vracama. Hvala Allahu dragom.
Najzanimljivije je citati komentare tih boraca, Jedan od tih na slici sa sinom iznad sarajeva na pitanje "jel sarajevo gdje je bilo" odgovara sa "na nisanu". drugi ima smisao za humor pa pise komentar :"nemoj da stavljam minobacac"
Sve fina gradska raja, dragi nasi sugradjani (bivsi hvala Bogu)
Dobro je sto su prodajom nekretnina zauvijek napustili ovaj divni grad i sto se nikada nece vratiti iz Mladenovca,Bijeljine,Australije itd.
Sve vaše komentare možete iznijeti na navedenoj FB grupi. Hvala.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2311 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
žali se za Sarajevom kojeg su nemilice rušili...
kakav volej u mozak...
- holowey
#2312 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
pardon, pazljivije citaj postove, oni su se "branili"Chmoljo wrote:žali se za Sarajevom kojeg su nemilice rušili...kakav volej u mozak...
-
oridjidji
#2313 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Gledaj od 12-te minute. Bilo je gadno, kad su im ubili kolegu.Ripicipi wrote:Pa na temu "snajperisti" negdje imas video gdje uzvraca vatru sa transprtera._BataZiv_0809 wrote:Jedno, mozda glupo, pitanje...Sarajmen wrote:
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2314 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Gledam i tacno sam zanijemioChmoljo wrote:žali se za Sarajevom kojeg su nemilice rušili...kakav volej u mozak...
- Nekako s proljeća
- holowey
- zateznistub
#2317 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
E ču' raja sa Vraca. Trebao bi se i ja uclaniti pošto sam zivio u bivsoj Petrovackoj mamu im četničku...
- Nekako s proljeća
#2318 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Većina fotografija na toj FB grupi je preuzeta sa ove teme i tumače se na njima svojstven način. Mi na ovoj temi događaje i lica tumačimo na drugačiji način, na bazi činjenica i iz ugla tadašnjih okolnosti stanovnika grada Sarajeva. Tačnije dijela grada Sarajeva ''Grbavice, Vraca i Kovačića pod okupacijom'' u prostornom smislu, i istog tog područja tokom opsade u vremenskom smislu. I naravno, spremni smo da razmijenimo mišljenja i sa preživjelim stanovnicima tog područja bez obzira što smo se tada nalazili na različitim obalama Miljacke. Činjenica je da je Sarajevo i njihov grad, u kojem su se rađali, školovali, radili, formirali porodice i umirali .Pa i barbarski odnos ka njemu i njegovom stanovništvu, i to je njihovo i sa tim se suočavaju zahvaljujući, između ostalog, i preko ove teme.holowey wrote:citas tamo komentare, humanitarci, mirotvorci, humanisti, majka tereza im nije ravna, a onda skontas da su takvi komentari dati upravo na slike ovakvih spodoba![]()
![]()
Nekako s proljeća wrote:
Učinimo je još boljom i korisnijom, a prije svega zadržimo nivo objektivnosti do sada postignut.
-
zigson
#2319 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Da, to se ne osporava da je Sarajevo takodje bilo njihov grad ali, ne mogu nikako ali nikako govoriti da su ga branili..Nekako s proljeća wrote:Većina fotografija na toj FB grupi je preuzeta sa ove teme i tumače se na njima svojstven način. Mi na ovoj temi događaje i lica tumačimo na drugačiji način, na bazi činjenica i iz ugla tadašnjih okolnosti stanovnika grada Sarajeva. Tačnije dijela grada Sarajeva ''Grbavice, Vraca i Kovačića pod okupacijom'' u prostornom smislu, i istog tog područja tokom opsade u vremenskom smislu. I naravno, spremni smo da razmijenimo mišljenja i sa preživjelim stanovnicima tog područja bez obzira što smo se tada nalazili na različitim obalama Miljacke. Činjenica je da je Sarajevo i njihov grad, u kojem su se rađali, školovali, radili, formirali porodice i umirali .Pa i barbarski odnos ka njemu i njegovom stanovništvu, i to je njihovo i sa tim se suočavaju zahvaljujući, između ostalog, i preko ove teme.holowey wrote:citas tamo komentare, humanitarci, mirotvorci, humanisti, majka tereza im nije ravna, a onda skontas da su takvi komentari dati upravo na slike ovakvih spodoba![]()
![]()
Nekako s proljeća wrote:
Učinimo je još boljom i korisnijom, a prije svega zadržimo nivo objektivnosti do sada postignut.
@Admin
Zasto je editovan ostatak mog teksta ?
Zato što se odnosi na komentar-e koji se ne nalaze na ovoj temi. Bog ti dao, ako želiš da raspravljaš o nekom komentaru sa te stranice, možeš to tamo da uradiš. Valjda. Ovdje razmjenjuj mišljenja sa učesnicima na sadržaj ove teme.
- Zar ona stranica nije direktno vezana za ovu temu a samim tim i za ovaj tekst ??.. Haj hele nejse nek ti bude, a mogao si se bar i potpisati..
- Nekako s proljeća
#2320 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Kompletan spisak svih do tada zarobljenih lica (1931) na području BIH može se vidjeti na strani 83 pa na dalje.
Link:http://jugiliks2.com/index_htm_files/D55.pdf
Lica zarobljena do 4.6.1992 do 12 časova, koja se nalaze na spisku za razmjenu na linku iznad , a sa područja koje pokriva tema.

- Nekako s proljeća
- Nekako s proljeća
- Nekako s proljeća
- hape
- karanana