Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vanad

#2301 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Ja volim meso :D sve vrste!!!

Ma kad malo razmislim ja volim sve da jedem - takva su mi i djeca (kucam u drvo).
Slatkovodne ribe slobodno uvedite a kazu da ove morske treba birati one koje nisu predatori...ih, da je meni ribarnica a da znam da je svjeza riba kako bi ja djecu nahranila ribom. Ovdje sve smrznuto, jedino losos nije a znam da je stvarno svjez pa njega jedemo.

Za te tuta trening gacice ja u SA ne znam, ali ja sam koristila one pelene sto lice na gacice.

Inace moj muz kad mene nema ne jede nista osim cipsa koji zaljeva pivom. Nije zezancija, jednom se tako citav vikend hranio. Ja njemu ne mogu ostaviti djecu a da nemaju svu hranu spremljenu. Ne dao Bog da me ostave u bolnici i on bi materi na hranu isao...
niko_niko_kao_ja

#2302 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

ima li za nas bujruma na toj "kafici"? :D

inace nama su krenuli gornji zubici, i kecevi i dvice, poceli smo opet sa nasisavanjem svaki cas :-)
Alhemicarkaa

#2303 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

putujucidzindas wrote:
Alhemicarkaa wrote:
Šta meni se nešto desi, zaglavim u bolnici, ili nešto još gore? Ja stvarno ne znam kako bi moj muž preživio. E to je za mene najteži vid invalidizma.
Moj bi se odmah pokupio s djetetom i otišo kod mame :D
O srce slatko. Moj bi se odmah pokupio i otišao kod moje mame. :-)
safran

#2304 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

vanad wrote:
otherside wrote:...i vanad, na nju sam zaboravila.
meshcini da su kod nje najmirnija djeca :D
aha, garantovano :-) . Samo je Vanad minimalizirala stresore. Ne idemo u goste nikome :D
Posto mi je familija u BiH, idemo jedino kod svekrve i to kad je kome rodjendan.
Ko hoce, dodje meni na kafu ali vecinom idemo po kafanama. Kad nekome slucajno odem, ne znam ni sta sam popila niti dvije sastavim sa doticnom osobom, samo za djecom trcim...
Inace omiljena destinacija nam je park i kafa za ponijeti :)
E ovako nekako ....
safran

#2305 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

CherryLips wrote:
Alhemicarkaa wrote:Cherry, kad budeš kupovala te posude pazi da imaju poklopac. Ja se zeznula i kupila bez poklopca i onda obila cijeli grad da nađem poklopac. Još kao zagledala u kutiju i skontala da ima poklopac. Elem i poklopce odvojeno imaš u toj radnji u BBI, nekad im nestane, ali brzo dođu. A posudice su genijalne i kad izračunaš nisu ni skupe. Ja kontam da uzmem još jedno paklo, dobre su i u kuhinji.
Hvala,valjda cemo uspjeti naci:) je li neka mozda nosila steznik koji ide negdje od kukova,bez onih gacica?
Ja, nosila onaj pojas za leđa - spustim ga na kukove i tako mi je baš pasalo.
safran

#2306 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

otherside wrote:ove napacene zene-majke bi se trebale naci negdje na kafi :D
najveci bi problem bio kako zaustaviti jednu da nastavi druga :D
Eh, danas sam čitala prigodnu priču od I. Asimova - o ženama i kontinuiranoj komunikaciji.
safran

#2307 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

duboka_misao wrote:
otherside wrote:n
haj' da vidimo ima li jos interesenata za tu kafu pa da se napijemo ? :lol:
drago mi je sto jos neko kad kaze kafa misli piva....
Pa ipak je ovo tema o bebama :lol: eufemizam tu i tamo se podrazumijeva ...
safran

#2308 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

popi wrote:Evo, da ja uletim sa jednim pitanjem, pa ako neko ima saznanje ili iskustvo, podijelite:
gacice za tuta trening sam nasla samo u DM-u, cini mi se oko 11KM, ima li negdje nesto pristupacnije, posto ce trebat vise komada? :)
Ma ja sam uzimala i nisam impresionirana. Mislim da su gaćice-pelene bolja varijanta. Ja planiram u maju svog metnuti u gaćice i manuti se pelena (biće mu 2 god i 2 mjeseca). Pa kom obojci kom Serbian peasant shoes.
safran

#2309 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

otherside wrote:pa boli zeno, ne udari ona malo, nego bas krhne :roll:
Pali li kod nje ono "buhaaaa, mamu boli" - kod mog starijeg nije palilo ali kod bebana pali - poljubi me, pomazi, kaže "daga, daga - neće, neće" i onda mi uvali flašicu sa mlijekom u usta "PIJ!"
safran

#2310 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

putujucidzindas wrote:Ja sebi svog i našla zato što baš i nije odrastao :D
Dakle, puno nas se ovako zaj..... Naime, prije ili kasnije u porodici mora neko da odraste - vidim da to uglavnom učine žene. I da znate da im to nisu matere uradile već mi i savršeno bi se oni snašli da moraju ali ne moraju.

EDIT: Vidim u ova doba samo ja držim monolog :razz: .
niko_niko_kao_ja

#2311 Re: Bebe - ALL ABOUT!

safran wrote:
Dakle, puno nas se ovako zaj..... Naime, prije ili kasnije u porodici mora neko da odraste - vidim da to uglavnom učine žene. I da znate da im to nisu matere uradile već mi i savršeno bi se oni snašli da moraju ali ne moraju.

ja svog osposobila za zivot da bi se ja mogla zahebavati :D
safran

#2312 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

niko_niko_kao_ja wrote:
safran wrote:

ja svog osposobila za zivot da bi se ja mogla zahebavati :D
Aaaaa, jedna pametna. :-D
Ma mislim da je i stvar kontrole - neko mora držati stvari pod kontrolom a ovi moderni muškarci valjda skontali da je bolje da to radi žena.
otherside

#2313 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

meni je moj coek vec stigao osposobljen. moj uspjeh je sto ga nisam pokvarila :D
ali stvarno...u kucnim poslovima je vrlo pedantan, s kuhanjem skroz tanak ali nije mu ni zena daleko odmakla :D
dok smo bili sami hranili smo se vani i kod mamica. ja sam u stvari, tek odnedavno pocela kuhati ali se ne bavim jelima koja zahtijevaju angazman duzi od pola sata :oops:
kao tata je nenadmasan, pravi super tata stvarno.
dok sam ja bila u bolnici (5 dana), nijednom nije odveo dijete svojoj ili mojoj mami. preuzeo je svu brigu na sebe.
i danas, cim dodje s posla i malo se odmori, okupa malu, nahrani je, igra se s njom i uspava je.
ujutru je probudi, spremi i odvede u obdaniste. (kucam i ja u drvo) :D
sinoc on nju uspavljuje a ona pocela sa svojim bijesnim glistama: daj ovo, daj ono, necu pavam, hoce nosi, itd...
i kad je ispucala tonu zatijeva, kaze: hocu fifi!
i cujem ja njega kako joj odgovara totalno umornim glasom: nema fifi, otisla je. udala se. za pokoya :lol:
safran

#2314 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

otherside wrote:meni je moj coek vec stigao osposobljen. moj uspjeh je sto ga nisam pokvarila :D

:thumbup: u tom grmu leži zec

i cujem ja njega kako joj odgovara totalno umornim glasom: nema fifi, otisla je. udala se. za pokoya :lol:

Tito :thumbup:
niko_niko_kao_ja

#2315 Re: Bebe - ALL ABOUT!

i moj muz bolje od mene kuha :roll:

a za Fifi :thumbup:
Alhemicarkaa

#2316 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Uf! Nisam ja ljuta što je on takav, već što se on ponaša tako, a znam da nije takav! Moj suprug je rođen za rad sa djecom. Njega sva djeca obožavaju. Radi sa djecom i nekima od njih je dovoljno samo da kažeš ime mog muža odmah osmijeh. Jednom smo bili kod njegove rodice i on je otišao u sobu sa njenim dvogodišnjim djetetom, nas dvije pričale i u po frke ona - gdje mi je djete. On se dva sata igrao sa njim, živ se nije čuo. Rodica ostala u čudu kaže nikad nisam doživjela da svoje djete ne čujem dva sata.
A još dok smo se trudili da dobijemo djete, to su bile priče svađaćemo se ko će pelene mjenjati, otimaćemo se da budemo sa bebom i onda kad smo je napokon dobili - totalno preobraženje. Ako ih ostavim same nađem ih - on za kompjuterom, ona visi njemu na koljenima i kenjka. Vrhunac je bio kad sam došla, beba se ukakila do zavrat i tako Boga pitaj koliko bila - ojela se. Nikad mi se nije ojela zbog mog nemara, dva puta se ojela, kad je imala kiseli proliv i kad smo puno hodali, pa je nisam zračila. Tad mi je baš puko film.
Female_Sa

#2317 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Eh..kad bih vam ja pricala...moj nikad, za haman 2 godine, nije promijenio pelenu ili obukao dijete, nahranio..nema sanse. Jednom je samo izveo vani, bili su nekih 10 min i odmah se vratio sa objasnjenjem kako joj (tada je curica imala oko 18 mj.) nista ne moze jer mene (mamu) trazi. Nikad je jos nisam samu sa njim ostavila, a da negdje odem. Uvijek moram zvati mamu da je pricuva. To me toliko sve nerviralo i kidalo ali sam shvatila da se dzabe nerviram jer nista ne mogu promijeniti. Znam da on zna kako presvuci dijete, nahraniti ga i sl. ali jednostavno nece. Sve je na meni. Ponekad nesto skuha i to kad ja bas pobudalim i pocnem vristati kako cu od tolikog stresa (posao, kuca, dijete, veš, kuhanje, peglanje..) poludjeti i otici u Jagomir :x

Opet, mm se nervira jer curica nece njemu nikako, samo mene trazi. Ja mu onda kazem da je dijete od onoga ko mu se posveti. Moj mm dodje s posla..daljinski u ruke, mobitel u ruke, a ja i oko djeteta i oko rucka (ne mogu ni mamu da peglam da mi svaki dan kuha, zamolim je 2x sedmicno i zauhar mi je). Samo kad jedan dan bas poludim i pacim sa balkona i plazmu i daljinski i mobitel i muža!
otherside

#2318 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ma zna i moj da visi na racunaru a mala hoda po stolu ili maze kremu po kosu.
mislim da je najbitnije da on ozbiljno ali najozbiljnije preuzme odgovornost.
kad nauci i shvati da NIKO nece nesto uraditi jer je to samo njegova obaveza, sve je lakse.
prvi korak je svaki dan napominjati sta je njegov zadatak. i to strpljivo, niposto ne odustajati i preuzimati na sebe obavezu zbog toga sto njemu treba vremena i sto odlaze maksimalno da to nesto uradi.
poslije se sve radi po automatizmu.
znas ono, k'o s bebama - uvodjenje rutine i tako to :D
vanad

#2319 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

uh, kad vas citam odmah mi lakse...skontam da moj nije najgori :-D
On jeste da oko kuce ne zna skoro pa nista. Sporet, usisivac, ves masina su mu strane rijeci ali oko djece se trudi. Bar koliko je u njegovoj moci. Uvijek smo dijete skupa spremali u krevet. Sad ja spremam bebu a on curicu. Fino je okupa, obuce, dadne mlijeko i isprica pricu. Ja sam tu bila nemilosrdna jer ja nikako ne mogu na dvije strane. I srecom je upalilo.
Female_Sa

#2320 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Vjeruj..toliko volim djecu da sam uvijek govorila kako cu imati najmanje 3 djece ali nakon svega..ne pada mi na pamet drugo dijete. Zaista sam imala tezak period poslije poroda (anksioznost, beba nije spavala, mastitis..ma sta me sve nije potrefilo) i sad kad je sav kucni posao na meni (a btw radim jako stresan posao - na poslu) ja nemam pet minuta vremena da se odmorim. Cak i kad se kupam to je brzinom svjetlosti jer jadno dijete vristi pred vratima i zove me, a mm samo kaze kako joj nista ne moze :x :x :x

Bilo bi mi dovoljno samo da je navece pripremi za spavanje (tusiranje, pranje zuba i pidzamica) ili bar da je zabavi dok ja spremam rucak...uzasno me nervira to sto ja treba da crknem, a on kako dodje s posla i zauzme lezeci polozaj, tako se samo pred spavanje premjesti u spavacu sobu. NAjgore jos kad mi predlozi da nekoga pozovemo u goste, a ja jedva na nogama stojim..i gdje je tu ljubav? Ja ne bih mogla njega gledati kako se muci oko bilo cega..
otherside

#2321 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Female_Sa wrote:Vjeruj..toliko volim djecu da sam uvijek govorila kako cu imati najmanje 3 djece ali nakon svega..ne pada mi na pamet drugo dijete. Zaista sam imala tezak period poslije poroda (anksioznost, beba nije spavala, mastitis..ma sta me sve nije potrefilo) i sad kad je sav kucni posao na meni (a btw radim jako stresan posao - na poslu) ja nemam pet minuta vremena da se odmorim. Cak i kad se kupam to je brzinom svjetlosti jer jadno dijete vristi pred vratima i zove me, a mm samo kaze kako joj nista ne moze :x :x :x

Bilo bi mi dovoljno samo da je navece pripremi za spavanje (tusiranje, pranje zuba i pidzamica) ili bar da je zabavi dok ja spremam rucak...uzasno me nervira to sto ja treba da crknem, a on kako dodje s posla i zauzme lezeci polozaj, tako se samo pred spavanje premjesti u spavacu sobu. NAjgore jos kad mi predlozi da nekoga pozovemo u goste, a ja jedva na nogama stojim..i gdje je tu ljubav? Ja ne bih mogla njega gledati kako se muci oko bilo cega..
female, jedino ti to mozes promjeniti i niko drugi.
nemoj spremiti rucak, u kuci se uvijek ima sta za pojesti pa makar i namazati kriska.
znam reci ces da moras spremiti zbog djeteta ali njoj mozes skuhati ranije vecu kolicinu pa zalediti manje porcije ili napraviti jaja, nece joj nista biti.
lezi s njom i igrajte se u krevetu. odmori se! to je pri korak, osjeti kako je lijepo kad ne moras trcati cijeli dan za svojim obavezama. ostavi sve i uzivaj s njom. ne moras je jedan dan ni okupati.
ili, reci muzu da je on okupa a ti sjedi s njima u kupatilu da te djevojcica moze vidjeti. samo sjedi i gledaj.
zene su same sebi najveci neprjatelji jer nametnu neizdrzivi tempo. mislimo da ce se svijet srusiti ako se sve ne zavrsi na vrijeme. realno nije tako. treba duboko udahnuti i reci sebi da neopeglan ves moze da stoji danima, da se kuca ne mora usisati svaki dan, da prasina nece nikoga ubiti.
kad ovo izbacis, ostaje ti vise vremena za odmor a vikendom se sve moze nadoknaditi.
narocito kad se obaveze podijele :wink:
uostalom, ako tvoj muz nije u stanju da izadje na kraj s curicom, nece mu biti tesko izaci na kraj sa usisivacem, pranjem kupatila, brisanjem prasine i sl. ha ja :D
Alhemicarkaa

#2322 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Ja mislim da je moj muž takav jer on ne zna sa malom bebom koja nema interakciju :D Ozbiljno. Jednom mi kaže, ona se uopće ne zna maziti (imala je možda 5 mjeseci tad) i ja :? , kao pa samo me štipa, udara, pokušava da dohvati nešto :lol: Dugo je nije znao okrenuti dok je drži u ruci, sa stomaka na leđa inekako, obrnuto nikako. :-)
U principu on hoće, ali sve mu se mora reči, po mogućnosti nacrtati. I sav je nekako indolentan, kad me pita a moram li baš, dođe mi da se roknem. Ili kad je treba kupati, a on donese mali bokal. A da napunimo kadicu to se moram ubjeđivati, a mala baš voli da se brčka. E to mene nervira, napuniti kadicu je pet minuta više posla, a on pita a je li je baš moramo skroz kupati. Zemljo Indijo! Sad kad negdje idem, ja mu kažem, stavi je na tutu, operi guzu i on to uradi. Smotano (kad sam vidjela kako pere guzu zamal me fras nije strefio, ali sam prešutila, da ne dobijem kontra efekat - vidiš da ne znam), ali uradi Ja bih htjela da on to nekako prirodno zna :oops:
Female_Sa

#2323 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

:lol: :lol:

Dok se nisam porodila, cak i kad nisam bila trudna, on mi je stvarno pomagao i previse...od usisavanja kuce, ukljucivanja masine, brisanja parketa, kuhanja rucka..ama bas sve. Ali preokret je nastao kada sam otisla na porodiljsko i ostajala sama po cijeli dan u kuci. JA sam trebala sve zavrsavati jer je on toboze radio na poslu, a ja sam kuci pa mogu odmarati. Ali za 12 mjeseci ja nisam ni pet minuta zaspala preko dana jer je dijete takvo bilo (i danas je takva, budi se po nekoliko puta nocu). Problem je u tome, kao sto kazes, sto ja mislim da je kraj svijeta ako nesto ne uradim kako treba i sto sam sebi natovararila tonu obaveza. Samo mislim da ce tesko ici promijeniti to tek tako...ako nesto nije na svom mjestu ili ako nije pospremljeno, odmah je frka jer je kuca razbacana i ja onda ustanem i pocnem spremati umjesto da kazem "ako ti je razbacano, ti fino pospremi, ja ne mogu".
otherside

#2324 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

joj tebe...pa jesi li ti prirodno znala raditi svoj posao?
nisi, nego si zavrsavala skole i educirala se da bi bila adekvatna.
e tako se i oni moraju educirati :D
nekad padnu, nekad prodju, ne treba im dati da odustanu jer ce postati propalice :D
otherside

#2325 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Female_Sa wrote::lol: :lol:

Dok se nisam porodila, cak i kad nisam bila trudna, on mi je stvarno pomagao i previse...od usisavanja kuce, ukljucivanja masine, brisanja parketa, kuhanja rucka..ama bas sve. Ali preokret je nastao kada sam otisla na porodiljsko i ostajala sama po cijeli dan u kuci. JA sam trebala sve zavrsavati jer je on toboze radio na poslu, a ja sam kuci pa mogu odmarati. Ali za 12 mjeseci ja nisam ni pet minuta zaspala preko dana jer je dijete takvo bilo (i danas je takva, budi se po nekoliko puta nocu). Problem je u tome, kao sto kazes, sto ja mislim da je kraj svijeta ako nesto ne uradim kako treba i sto sam sebi natovararila tonu obaveza. Samo mislim da ce tesko ici promijeniti to tek tako...ako nesto nije na svom mjestu ili ako nije pospremljeno, odmah je frka jer je kuca razbacana i ja onda ustanem i pocnem spremati umjesto da kazem "ako ti je razbacano, ti fino pospremi, ja ne mogu".
e jebi ga, vidis da je do tebe :lol:
Post Reply