Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
motorola01

#2301 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

anthraxQ wrote:
motorola01 wrote: Pa kako i prilici Crkvicama :D . Nego u cemu je fol sa Seadom Skrgom?
Sta u cemu je fol? Neka ga.. :D
PItam zbog promjene naziva skole. Neko je spomenuo da su neki bili izdajnici u proslom ratu,a dobili su tu cast da se po njima zove neka od ulica ili skola. Da li i on tu pripada ili je nesto drugo u pitanju?
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#2302 Re: Zeničani

Post by anthraxQ »

Zato ce sada gradjani morati investirati u svoje prozore, vrata, auta... a ni Akademija ne bi trebala drugacije. Mada su oni navikli, barem jednom mjesecno mijenjati prozore... :D
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#2303 Re: Zeničani

Post by anthraxQ »

motorola01 wrote:
anthraxQ wrote:
motorola01 wrote: Pa kako i prilici Crkvicama :D . Nego u cemu je fol sa Seadom Skrgom?
PItam zbog promjene naziva skole. Neko je spomenuo da su neki bili izdajnici u proslom ratu,a dobili su tu cast da se po njima zove neka od ulica ili skola. Da li i on tu pripada ili je nesto drugo u pitanju?

Rekao sam sta sam imao na temu naziva ulica i javnih ustavova.. ;)

Sve ostalo bi bila patetika...
samo_ti

#2304 Re: Zeničani

Post by samo_ti »

_BataZiv_0809 wrote:
snaga_znanja wrote:Sto se tice termoelektrane pored sumnjivih ugovora meni je jos vise sumnjivo da su vec dva direktora otisla, a sad se ukazala i nova direktorica. Dakle mjenjaju se iz nekog razloga, a ako je to tako bajan projekat kako nam vlast prica onda je mjesto direktora tog novog preduzeca trebalo biti vec okupirano stranackim kadrovima sa svih strana. Ovako svi se nekako nogom u guzicu opale nakon nekog vremena.

Sto se tice ulica i naziva instiitucije sve mogu da prezvakam sta se desavalo u ovom gradu i jasno mi je da se politicki igralo, ali ukidanje naziva Osnovne škole Sead Škrgo je mogao samo neko retardiran u vugla.

Međutim pričajući sa našim starijim sugrađanima saznao sam i razlog. Inače naše stare porodice iz ovog grada što se busaju u svoje porijeklo su uglavnom bili kolabracionisti. Tako da ga to dođe kao mala osveta nakon 50. godina. Inače postoji i jedna ulica u Zenici koja nosi naziv dokazanog fašiste iz tog vremena, a našeg sugrađanina ali bez nekog čvršćeg dokaza ne bi želio to pisati jer je ipak rekla kazala.
I meni je tu istu pricu ispricalo par sugradjana koji su bas u poznim godinama, ali pravo vitalni hehe. Inace danas imamo ulicu imenovanu po covjeku koji je izdavao ilegalce njemackim okupacionim snagama. Vjerujem da je to taj fasista o kojem ste vi govorili. Napisah vec na ovoj temi da su profasisticke snage dosle na svoje pocetkom devedesetih, a ulice su samo simbolika divljackog obracuna sa proslim sistemom. Uzgred receno sistemom koji je Zenicu od varosice pretvorio u grad.
Medjutim mnogima ovako stanje odgovara. Korisnik kamen spoticanja je najbolji primjer. Upeo se pa brani postojeci establisment u gradu. A kada ga suocis sa posljedicama koje je proizveo taj establisment, onda kaze: znam bilo je bolje 1986 :-) Narod ima vlast onakvu kakvu zasluzuje...Nisu krivci primitivci sto su pokupili vlast...Krivi smo mi
Jesi ti propala komunjaro i dosadan :-)
Svoju demagogiju pisi na mjestima predvidjenim za to, a ne ovdje.
Eborg

#2305 Re: Zeničani

Post by Eborg »

motorola01 wrote:
anthraxQ wrote:
Upravo suprotno, Sead Škrgo je bio član Zeničkog partizanskog odreda koji je ubijen/poginuo u ratu pa je u njegovu čast škola dobila ime. Kao i Manojlo Popić, Omer Maslić i mnogi drugi.
motorola01

#2306 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

Ne znam da li je istina ili laz, ali ja samo pitam zbog cega je skola promijenila ime jer je neko ovdje napisao da je cuo od nekih starijih sugradjana neku pricu i razlog zbog kojeg je Sead Skrgo "izgubio" skolu i neko je to potvrdio. Da li je i on bio izdajnik ili je ta prica neke druge sadrzine?
Eborg

#2307 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Mislim da su to dvije odvojene priče.

Glupo je ukinuti naziv škole po rahmetli Seadu Škrgi koji je poginuo upravo od četničke ruke u Drugom svjetskom ratu a bio je iz ovog kraja/djelovao je u ovom kraju. Sead Škrgo je kao zenička verzija Valtera koji je također bio član Zeničkog partizanskog odreda. Sarajevo naravno ima ulicu posvećenu Vladimiru Periću - Valteru.

Sasvim je druga priča da postoji ulica koja nosi ime nekog kolaboracioniste.
bregano

#2308 Re: Zeničani

Post by bregano »

anthraxQ wrote:Zasto mi svi kafici u Crkvicama izgledju kao neki underground, lopovski kafici?

:lol:
Ne izgledaju vec jesu :) Klanovi iz nekadasnjeg zanatskog odavno su se preselili u Crkvice..
kamen spoticanja

#2310 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Jos uvijek nije sigurno ali smo blizu...racunam da je to jos 6000 hiljada ljudi koji ce u zenicu doci kad bude igrala repka pa nek svaki ostavi 50tak maraka, puna saka brade
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2311 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

motorola01 wrote:Ne znam da li je istina ili laz, ali ja samo pitam zbog cega je skola promijenila ime jer je neko ovdje napisao da je cuo od nekih starijih sugradjana neku pricu i razlog zbog kojeg je Sead Skrgo "izgubio" skolu i neko je to potvrdio. Da li je i on bio izdajnik ili je ta prica neke druge sadrzine?
Potpuno ste pogresno razumjeli. Naime poslijeratna promjena naziva ulica donijela je, izmedju ostalog, situaciju da ulicu dobije jedna osoba za koju se smatra da je saradjivao sa njemackim okupatorom. Ja sam cuo tu pricu od svog starog komsije koji je u finim godinama, a i bio je funkcioner u onom sistemu :D . Medjutim posto me najvise nervira kad neko kao argument navede floskulu "cuo sam", dok ne istrazim malo tu teoriju, necu spominjati o kojem se imenu radi. Medjutim simptomaticno je da istu cinjenicu spominje i Mirsad Djulbic na Zenica-online.com, takodjer bez navodjenja imena. Internet nema nista o tom covjeku, pa ce istraga malo potrajati. :lol:

Kao sto rece uvazeni kolega Eborg, Sead Skrgo je potpuno druga prica. On je takodjer izgubio svoju ulicu i skolu, a bio je slavni borac NOB-a. Ulica koja je ranije nosila njegovo ime, sada se zove Jalijska, a skola Edhem Mulabdic.
motorola01

#2312 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

_BataZiv_0809 wrote:
motorola01 wrote:Ne znam da li je istina ili laz, ali ja samo pitam zbog cega je skola promijenila ime jer je neko ovdje napisao da je cuo od nekih starijih sugradjana neku pricu i razlog zbog kojeg je Sead Skrgo "izgubio" skolu i neko je to potvrdio. Da li je i on bio izdajnik ili je ta prica neke druge sadrzine?
Potpuno ste pogresno razumjeli. Naime poslijeratna promjena naziva ulica donijela je, izmedju ostalog, situaciju da ulicu dobije jedna osoba za koju se smatra da je saradjivao sa njemackim okupatorom. Ja sam cuo tu pricu od svog starog komsije koji je u finim godinama, a i bio je funkcioner u onom sistemu :D . Medjutim posto me najvise nervira kad neko kao argument navede floskulu "cuo sam", dok ne istrazim malo tu teoriju, necu spominjati o kojem se imenu radi. Medjutim simptomaticno je da istu cinjenicu spominje i Mirsad Djulbic na Zenica-online.com, takodjer bez navodjenja imena. Internet nema nista o tom covjeku, pa ce istraga malo potrajati. :lol:

Kao sto rece uvazeni kolega Eborg, Sead Skrgo je potpuno druga prica. On je takodjer izgubio svoju ulicu i skolu, a bio je slavni borac NOB-a. Ulica koja je ranije nosila njegovo ime, sada se zove Jalijska, a skola Edhem Mulabdic.
Upravo sam procitao post forumasa "snaga znanja" i vidim da sam pogrijesio. Valjda sam preletio brzinski post i nisam do kraja procitao. Nije mi prvi put :run:
Eborg

#2313 Re: Zeničani

Post by Eborg »

kamen spoticanja wrote:
Jos uvijek nije sigurno ali smo blizu...racunam da je to jos 6000 hiljada ljudi koji ce u zenicu doci kad bude igrala repka pa nek svaki ostavi 50tak maraka, puna saka brade
Malo je još uvijek nategnuto, ne vjerujem da je to zvanično. Ali reprezentacija je, ruku na srce, masivan turističko-ekonomski impuls Zenici i treba je održati pod svaku cijenu. Da ne govorim o sentimentalnoj važnosti za sve nas kada smo ne samo z(j)enica Bosne i Hercegovine geografski već i svijeta za sve Bosance i Hercegovce kada se igra utakmica. :)
snaga_znanja

#2314 Re: Zeničani

Post by snaga_znanja »

_BataZiv_0809 wrote:

Necu da navodim ime te ulice iz razloga jer se radi o poznatoj zenickoj porodici, a iz vise izvora sam cuo pricu o tome kako je doticni bio klasicni kolabracionista. Medjutim poznavajuci nasu carsiju i prepricavanja bez cvrsceg dokaza to ne bi iznosio jer su to ozbiljne optuzbe.

Sead Skrgo je jedna od najvecih sramota koje je ovaj grad ucinio od svog postojanja do dana danasnjeg. U nekoj fiktivnoj borbi protiv komunizma neko je odlucio da pomete i borce iz NOB-a koji su se i onda izjasnjavali kao muslimani. To dovoljno govori o komisiji koja je mijenjala imena i nazive ulica.

Sead Skrgo vjerovatno nece nikada dobiti ni ulicu. Jer sad je kasno. Za nazive ulica sad imamo nove heroje koji su dali svoj zivot u odbrani ove drzave od agresije. Ali Sead Skrge se zauvijek treba sjecati kroz prizmu ljudkse gluposti i nepromisljenosti.
zedo_m

#2315 Re: Zeničani

Post by zedo_m »

Eborg wrote:Bife "Babino" ponosno stoji kao izuzetak. :lol:

đe ga izvuce sunce ti kalajisano
Mustang1

#2317 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Ta gore diskoteka sto se pravi nek naprave kao Collegium sto je bilo do 2 strana muzika a onda poslije ko voli nek ostane na Sinanu i slicno :D Ali sumnjam da ce biti ista od toga
Eborg

#2318 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Pa "Denaro" je pojam za prirodno stanište kockastih glava.
Mustang1

#2319 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Zar to jos uvijek radi ? :D Mislim ono navece vikendom kao "diskoteka" :D
samo_ti

#2320 Re: Zeničani

Post by samo_ti »

Mislim da ne radi. Sada je sve preseljeno u Romantik i Gaudeamus :D
Olimp ili ti ga Pol je zatvoren.

Club u Crkvicama :thumbup:
belfy

#2321 Re: Zeničani

Post by belfy »

ja koliko sam cuo u Denaru vise ne toce alkohol. volio bih potvrdu ili demant, ako je ko zalazio zadnjih dana...
kakavdanakneiskustvu

#2322 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

samo_ti wrote:Mislim da ne radi. Sada je sve preseljeno u Romantik i Gaudeamus :D
Olimp ili ti ga Pol je zatvoren.

Club u Crkvicama :thumbup:

olimp,dole na bilevaru?
Djubre_

#2323 Re: Zeničani

Post by Djubre_ »

Neko da prodaje garsonjeru u zenici?

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
kakavdanakneiskustvu

#2324 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

andr0id wrote:Neko da prodaje garsonjeru u zenici?

Hm,ja,mozda
Djubre_

#2325 Re: Zeničani

Post by Djubre_ »

Javi se na pm. Lokacija, kvadratura, cijena. Pozzz

Post Reply