Snijeg sirom BiH
-
klixober
#2301 Re: Snijeg sirom BiH
A tek kada padinska naselja kliznu prema centru jednog dana...
4 godine opsade su permanentno sjebale infrastrukturu grada. Ponavljam, samo je pitanje vremena kada će se desiti tragedija većih razmjera...Ne prizivam je, samo upozoravam. Ne smijem ni pomisliti šta će jači zemljotres učiniti, a idućih 100 godina Sarajevo očekuje barem jedan megarazoran. Možda mi nećemo doživjeti, ali svejedno valja dobro preispitati stabilnost svake pojedinačne konstrukcije, ako je to uopšte moguće.
Vidim, niko nije stradao u Skenderiji. Neka me se pogrešno ne shvati - ovo je idealan scenario. Napokon će se izgraditi novi krov i možda iz temelja nova dvorana. Da je sreće, tj. para, trebalo bi srušiti i iz temelja izgraditi barem pola grada. Ovako, čisti snijeg sa krova, bježi pri najmanjem zemljotresu iz zgrade i pazi da te kakva klizeća kuća ne spuca.
4 godine opsade su permanentno sjebale infrastrukturu grada. Ponavljam, samo je pitanje vremena kada će se desiti tragedija većih razmjera...Ne prizivam je, samo upozoravam. Ne smijem ni pomisliti šta će jači zemljotres učiniti, a idućih 100 godina Sarajevo očekuje barem jedan megarazoran. Možda mi nećemo doživjeti, ali svejedno valja dobro preispitati stabilnost svake pojedinačne konstrukcije, ako je to uopšte moguće.
Vidim, niko nije stradao u Skenderiji. Neka me se pogrešno ne shvati - ovo je idealan scenario. Napokon će se izgraditi novi krov i možda iz temelja nova dvorana. Da je sreće, tj. para, trebalo bi srušiti i iz temelja izgraditi barem pola grada. Ovako, čisti snijeg sa krova, bježi pri najmanjem zemljotresu iz zgrade i pazi da te kakva klizeća kuća ne spuca.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#2302 Re: Snijeg sirom BiH
prosla godina je bila ekstremno suha..kad se krene topiti snijeg, krenut ce i klizista 
- dječak sa šibicama
#2303 Re: Snijeg sirom BiH
Da ali... sumetina Hambina carina je posjecena od strane gradjana jos prve ratne zime, ogoljeno je sve, razumljivo jer ljudima je bilo hladno... i panjevi su povadjeni iz zemlje, i korijenje, sve.komeba wrote:A tek kada padinska naselja kliznu prema centru jednog dana...
4 godine opsade su permanentno sjebale infrastrukturu grada. Ponavljam, samo je pitanje vremena kada će se desiti tragedija većih razmjera...
Ta velika suma je drzala taj cijeli greben Trebevica, sprjecavala bilo kakvu eroziju. Od kraja rata proslo je 16 godina, u tom periodu, niko i nikada nije posadio niti jedno novo drvo. Da je `96 posumljeno, do danas bi imali novu veliku sumu.
Ne, Bakije gore kopaju rahmetlije, uzimaju pare, cak prekopavaju stare grobove kojima su nisani potonuli ili pokradeni, ko jebe sumu
- Janjicar
#2304 Re: Snijeg sirom BiH
Kakva je situacija u SA pada li snijeg i ostalim gradovima ?
- ultima_palabra
#2305 Re: Snijeg sirom BiH
Sreća u nesreći je da se ovo u Skenderiji desilo u nedjelju.
- A_I_
#2306 Re: Snijeg sirom BiH
Da ne pricam o sve vecem problemu gubitaka vode po gradu tj. direktno ispod ulica, zgrada i kuca.komeba wrote:A tek kada padinska naselja kliznu prema centru jednog dana...
Mozda uskoro i mi kao Juzno-amerikanci pocnemo dozivljavati one okrugle rupe usred grada
Ako 70% vode od ViK-a odlazi u zemljiste, samo je pitanje vremena kad ce na nekom mjestu doci do tolike podzemne erozije pa da se pokrene bilo kliziste bilo da se pojavi rupa
- just principe
#2307 Re: Snijeg sirom BiH
O teškom stanju u Ledenoj dvorani brinuli su izgleda jedino sportisti koji su u njoj trenirali. Tako je Savez hokeja na ledu u BiH u januaru ove godine, svjestan situacije, uputio protestno pismo premijeru Kantona Sarajevo Fikretu Musiću u kojem su mu skrenuli pažnju i upozorili ga na scenario koji se danas dogodio. U svom uzaludnom obraćanju podsjetili su kako su tokom mandata ranijeg premijera izdvojena sredstva za obnovu Ledene dvorane.
Fikrete Musicu ko god da si CrkO dabogda
- arzuhal
#2308 Re: Snijeg sirom BiH
Najvažnije je da niko nije ni ozlijeđen, a kamoli pogin'o od propadanja krova
A ako se dobro izorganiziramo, možemo dječak-šibicar, HAVANA, asanž, onaj glbert i ja malo do Tuzle, da okrenemo onaj sa Mejdana, ako je odgovarajući. Njima će drugi past s neba
A ako se dobro izorganiziramo, možemo dječak-šibicar, HAVANA, asanž, onaj glbert i ja malo do Tuzle, da okrenemo onaj sa Mejdana, ako je odgovarajući. Njima će drugi past s neba
- Alfons Kauders
#2309 Re: Snijeg sirom BiH
moze, al mi vam sutradan marnemo tribine s koseva...arzuhal wrote:Najvažnije je da niko nije ni ozlijeđen, a kamoli pogin'o od propadanja krova![]()
![]()
- sheilak
#2310 Re: Snijeg sirom BiH
ono na skenderiji stvarno strasno izgleda. 
ne mogu vjerovati da niko nikako nije krov cistio od kad su pocele padavine
ne mogu vjerovati da niko nikako nije krov cistio od kad su pocele padavine
- Bosnolog
#2311 Re: Snijeg sirom BiH
Samo da spomenem na pomoc prijatelja u nevolji,....Pomoć vrijedna 64 hiljade dolara: Vlada SAD-a isporučila specijalna maziva i ulja za helikoptere OS BiH
A. B. | 12. 02. 2012. • 18:07
Vlada SAD isporučila je danas u Sarajevu specijalna maziva i ulja, neophodna za funkcionisanje helikoptera Oružanih snaga (OS) BiH pri niskim temperaturama.
Vrijednost dostavljene pomoći, koja je danas vojnim avionom isporučena na Sarajevskom aerodromu, iznosi oko 64.000 američkih dolara. "Zadovoljstvo nam je što možemo pomoći OS BiH. Kada smo saznali da im nedostaje maziva za helikoptere, aktivirali smo bilateralne sporazume o pomoći OS BiH, što će one nadoknaditi američkim oružanim snagama", kazao je američki ambasador u BiH Patrik Mun. Napomenuo je da Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) radi na prikupljanju pomoći Crvenom križu i Ministarstvu sigurnosti BiH.
"U narednim danima imaćemo više informacija o tim aktivnostima, odnosno o tome šta ćemo obezbijediti na zahtjev Crvenog križa i Ministarstva sigurnosti BiH", dodao je ambasador Mun. Prema njegovim riječima, pripadnici OS BiH zaslužuju priznanje, jer nastoje pomoći bh. građanima u vrijeme izuzetnih hladnoća i snježnih oluja. "Vojnici OS BiH pomažu stanovnicima RS i Federacije BiH, voze helikoptere, čiste snijeg, dolaze do udaljenih mjesta i isporučuju ono što je potrebno. Drago mi je što vlasti i vojska BiH pomažu građanima da se suoče sa ovom prirodnom nepogodom. Nije vrijeme za politiku, nego je vrijeme da se bh. građani ujedinje i zajedno rade na opštem dobru", poručio je američki ambasador u BiH.
Takođe, kazao je da je zahvalan članovima američke komande za Evropu, pripadnicima komande američke vojske u Evropi, te pripadnicima američkih zračnih snaga u Evropi, koji su radili neprekidno posljednja 72 sata kako bi omogućili isporuku maziva i ulja OS BiH. "Želim zahvaliti i Štabu NATO saveza u njihovom kampu u Butmiru zbog onoga što su uradili da bi omogućili ovu isporuku", naveo je ambasador Mun. Ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović podsjetio je da je zakonska obaveza OS BiH da u uslovima prirodne nepogode pomažu stanovništvu.
"Međutim, zbog određenih problema u finansiranju, nismo bili u prilici obezbijediti sve ono što je potrebno. U saradnji sa Ambasadom SAD u BiH, omogućili smo neophodni materijal za servisiranje helikoptera, kako bi u narednim danima OS mogle činiti ono što se od njih očekuje", kazao je ministar Ibrahimović. Prema njegovim riječima, dostavljena pomoć je značajan doprinos radu OS BiH u narednom periodu.
"Zahvaljujem Vladi i Ambasadi SAD u BiH koji nam, po ko zna koji put, izlaze u susret i dokazuju veliko prijateljstvo. Ubjeđeni smo da ćemo i u narednom periodu dobro sarađivati u korist naroda BiH", rekao je ministar odbrane BiH. Podsjetio je da je oko 1.700 vojnika OS BiH angažovano na pomoći stanovništvu, te da su angažovani i helikopteri, kao i inžinjerijske jedinice.
- kokuz_sa
- zateznistub
#2313 Re: Snijeg sirom BiH
E u p lijepe materine, sad svi na forumu pametni.
Sto se niste sjetili pa organizovali ciscenje snijega sa krovova? Hajmo paametni, koji je slijedeci krov na redu pa da ga ocistimo. pametni samo kad treba nabijati broj postova.
- CASUALE
#2314 Re: Snijeg sirom BiH
Arapsko proljece se ubilo za nas.. 
- O'zone
- Globalni moderator
#2315 Re: Snijeg sirom BiH
Jes' vala neka malo otopli nebil i ovaj snijeg stanjioCASUALE wrote:Arapsko proljece se ubilo za nas..
- arzuhal
#2316 Re: Snijeg sirom BiH
Mene je jedino strah da SBB ne preuzme zasluge za otopljenje snijega. Dosta bi naroda povjerovalo i odoše lokalni u hendek...
-
Frank Sinatra
#2317 Re: Snijeg sirom BiH
cuj formirali operativni stab
slijedeca je vjerovatno radna grupa, a onda komisija... u to ce izbori
slijedeca je vjerovatno radna grupa, a onda komisija... u to ce izbori
Last edited by Frank Sinatra on 12/02/2012 19:30, edited 1 time in total.
- kokuz_sa
#2318 Re: Snijeg sirom BiH
nemoj sve trpati u isti kos..zateznistub wrote:E u p lijepe materine, sad svi na forumu pametni.Sto se niste sjetili pa organizovali ciscenje snijega sa krovova? Hajmo paametni, koji je slijedeci krov na redu pa da ga ocistimo. pametni samo kad treba nabijati broj postova.
ja sam ocistio krov kod sebe u zgradi..cak sam isao u envera sehovica ulicu da pomognem cistiti krov jedne zgrade jer je poceo prokisnjavati jednom dedi u stan..dedu nit znam niti ista..nego znam kako je kad ti kuci curi voda sa plafona radi loseg krova
- zateznistub
#2319 Re: Snijeg sirom BiH
Ma muka mi vise, samo citas kako su pametni svi ali kad se nesto desi. Svaka cast svakome ko je makar lopatu snijega bacio za pomoc drugome. Velika vecina samo nabija broj postova.kokuz_sa wrote:nemoj sve trpati u isti kos..zateznistub wrote:E u p lijepe materine, sad svi na forumu pametni.Sto se niste sjetili pa organizovali ciscenje snijega sa krovova? Hajmo paametni, koji je slijedeci krov na redu pa da ga ocistimo. pametni samo kad treba nabijati broj postova.
ja sam ocistio krov kod sebe u zgradi..cak sam isao u envera sehovica ulicu da pomognem cistiti krov jedne zgrade jer je poceo prokisnjavati jednom dedi u stan..dedu nit znam niti ista..nego znam kako je kad ti kuci curi voda sa plafona radi loseg krova
A tebi @kokuz_sa, svaka cast.
- bpsang
#2320 Re: Snijeg sirom BiH
15-ti,16-ti,17-ti, i 18-ti februar
snijeg ponovo u Sarajevu .
-
Allure
#2321 Re: Snijeg sirom BiH
A mi tuzlaci sutra moramo na ispite 
- arzuhal
#2322 Re: Snijeg sirom BiH
Ništa, počet ću da ga ignorišem...bpsang wrote:15-ti,16-ti,17-ti, i 18-ti februar
-
Amko1
#2323 Re: Snijeg sirom BiH
Neka snijega mašala....http://www.sarajevo-x.com/forum/images/ ... rgreen.gif
-
jastuk1
#2324 Re: Snijeg sirom BiH
Ma slabo to. Uglavnom, nema više vjetra ni malo. Što smo uživali bez smradetine - uživali smo. Nadam se da će sve vrle smrzle i zimomrsci biti konačno zadovoljni i sretni. Uživajte u kvalitetnom smradu i smogu koji slijedi.bpsang wrote:15-ti,16-ti,17-ti, i 18-ti februar
- O'zone
- Globalni moderator
#2325 Re: Snijeg sirom BiH
Daj sourcebpsang wrote:15-ti,16-ti,17-ti, i 18-ti februar