Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hajvan

#2301 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

hehe, na ovom forumu obitavaju cudne biljek kontrašice...umjesto ka suncu, one se okreću od nj bježeći
golfiista

#2302 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

[quote=]A eksproprijacija, tj. novac za placanje uglavnom bespravno izgradjenih kuca na tom potezu, je tek tema za sebe.[/quote]

Vidim da si opasan strucnjak na svim poljima, de nam malo objasni ovo, ako ti nije problem.
cadburry

#2303 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by cadburry »

SDA se pljuje jer nisu gradili autoputeve. SDP se pljuje jer gradi autoputeve. Naredni koji zavladaju treba istovremeno i graditi i ne graditi kako bi zadovoljili naše želje i kriterije. :D
melac

#2304 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by melac »

cadburry wrote:SDA se pljuje jer nisu gradili autoputeve. SDP se pljuje jer gradi autoputeve. Naredni koji zavladaju treba istovremeno i graditi i ne graditi kako bi zadovoljili naše želje i kriterije. :D
Treba graditi, a ne treba ugrađivati sebe!
cadburry

#2305 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by cadburry »

melac wrote:
cadburry wrote:SDA se pljuje jer nisu gradili autoputeve. SDP se pljuje jer gradi autoputeve. Naredni koji zavladaju treba istovremeno i graditi i ne graditi kako bi zadovoljili naše želje i kriterije. :D
Treba graditi, a ne treba ugrađivati sebe!
Ma to je ok priča skroz i tu se trebaju istražni organi uključiti (da napomenem da i prethodni, koji nisu gradili, i ono jada što su napravili, uspjeli su ukrast - SCT afere), ali problem je nezadovoljstvo što se uopšte gradi, kao ono što će nam, skupo je i sl. :D
rimac

#2306 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by rimac »

dustaban wrote:
Dakle nevjerovatno koja kolicina bezobrazluka u jednom postu!
FINANSIJSKE OPRAVDANOSTI NEMA NI ZA JEDAN JAVNI PRIJEVOZ. Kad bi sarajlije placale tramvaj kako, da zadrzim termin - "kakanjci" placaju autoput da bi dosli na posao, pitao bih ja tebe bi li tako laprdao.
Autoput treba da se placa, to niko ne spori. Medjutim, ovaj autoput nije postavljen na nekoj novoj trasi kako se to radi u Hrvatskoj, nego je PREOTEO staru dionicu koja je bila sasvim OK. Ova alternativa sto se sad pravi pored autoputa se namjerno cini takvom (nema bajpasa u naseljima) da te tjera na autoput. Da je ostala stara cesta SA-ZE a novi autoput postavljen na novoj trasi (znam, usko, nema mjesta) onda bi moji argumenti bili nebitni.

A moj argument, tj. ono sto se sarajevski shovinisti (moram tako nazvati sve vas koji mrzite ove koji iz okolnih mjesta dolaze na posao u Sarajevo) nikad nece sloziti, jeste to da je sarajevsko-zenicka kotlina JEDINSTVENA URBANA CJELINA i da komunikaciju unutar te cjeline treba tako tretirati.
Onima koji svakodnevno voze na posao u Sarajevo je naplacivanje autoputa po istoj cijeni koju placa Madzar koji tuda prodje jednom godisnje... je jednako bezobrazno kao kada bi stanovnici sarajeva placali parking po satu pred svojom zgradom!
Evo, hajmo malo o tome - zasto sarajlije imaju povlastenu mjesecnu cijenu parkinga (neka imaju, tako i treba) a LOKALNI stanovnici koji svakodnevno koriste LOKALNU dionicu autoputa nemaju takvu povlasticu???
Iz Sarajeva sam, ali čovjek uspio argumentirati svoj stav. Mislim da je u pravu.
dustaban

#2307 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

rimac wrote:
dustaban wrote: Dakle nevjerovatno koja kolicina bezobrazluka u jednom postu!
FINANSIJSKE OPRAVDANOSTI NEMA NI ZA JEDAN JAVNI PRIJEVOZ. Kad bi sarajlije placale tramvaj kako, da zadrzim termin - "kakanjci" placaju autoput da bi dosli na posao, pitao bih ja tebe bi li tako laprdao.
Autoput treba da se placa, to niko ne spori. Medjutim, ovaj autoput nije postavljen na nekoj novoj trasi kako se to radi u Hrvatskoj, nego je PREOTEO staru dionicu koja je bila sasvim OK. Ova alternativa sto se sad pravi pored autoputa se namjerno cini takvom (nema bajpasa u naseljima) da te tjera na autoput. Da je ostala stara cesta SA-ZE a novi autoput postavljen na novoj trasi (znam, usko, nema mjesta) onda bi moji argumenti bili nebitni.
A moj argument, tj. ono sto se sarajevski shovinisti (moram tako nazvati sve vas koji mrzite ove koji iz okolnih mjesta dolaze na posao u Sarajevo) nikad nece sloziti, jeste to da je sarajevsko-zenicka kotlina JEDINSTVENA URBANA CJELINA i da komunikaciju unutar te cjeline treba tako tretirati.
Onima koji svakodnevno voze na posao u Sarajevo je naplacivanje autoputa po istoj cijeni koju placa Madzar koji tuda prodje jednom godisnje... je jednako bezobrazno kao kada bi stanovnici sarajeva placali parking po satu pred svojom zgradom!
Evo, hajmo malo o tome - zasto sarajlije imaju povlastenu mjesecnu cijenu parkinga (neka imaju, tako i treba) a LOKALNI stanovnici koji svakodnevno koriste LOKALNU dionicu autoputa nemaju takvu povlasticu???
Iz Sarajeva sam, ali čovjek uspio argumentirati svoj stav. Mislim da je u pravu.
E bas ti hvala na ovoj objektivnosti. Toga je danas veoma malo a jos manje je spremnosti da se da priznanje tudjoj argumentaciji.

Ja dakle mislim da je pitanje povlastene putarine za lokalno stanovnistvo PITANJE SVIH PITANJA u vezi autoputa.
I odmah da kazem, nije ovdje rijec o nekakvoj socijalnoj politici na necemu sto treba da se komercijalizuje. Stvar je sasvim suprotna. Da sam ja vlasnik autoputa ja bih se pozabavio ovim na nacin da pridobijem sto vise automobila na svojoj cesti ukljucujuci i one koji je zaobilaze. Uostalom, svi koji nesto prodaju razmisljaju na takav nacin.
Sad cekam onog pametnjakovica koji se sa mnom svadjao po tom pitanju (coek nece da cuje za vinjetu!) koji ce sad vjerovatno izvuci argument kako odrzavanje autoputa kosta, vise automobila pravi vise stete i tako to... a ja cu vrlo lako dokazati da jedan sleper, taman da plati 100 puta vecu putarinu, napravi 200 puta vise stete i da je "potrosac autoputa" koji je spreman dati dvije, umjesto 5 maraka dnevno, na 50 km autoputa, 5 dana u sedmici, 11 mjeseci godisnje... kudikamo pozeljniji potrosac od onog Madzara koji plati punu cijenu - jednom godisnje!

KOMPROMIS u vezi s ovim se mora napraviti, inace... vec je neko ovdje naveo da promet na Josanici pada!

Prema tome, nije rijec o sadaki vec o REZONU.
talić

#2308 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

@dustaban
jok,... nikakve popuste ni povlastice vam ja ne bi dao :roll: nego se svi lijepo preselite u Sarajevo.
U Njemačkoj je bilo mnogo zagovornika uvođenja naplate cestarine jer milioni automobila tranzitno prolaze kroz Njemačku ali cestarina nije uvedena.
Francuski poljoprivrednici dobivaju svake godine milijarde eura poticaja i ne dopuštaju ukidanje ili smanjenje subvencija za koje je zainteresovan Brisel.
A eto naši eksperti sračunali da će sve propasti ako se povoljnijom cijenom potakne putovanje radnika koji žive u jednom mjestu a rade u drugom.
Zato Njemačka sa 80 miliona stanovnika ima samo četiri milionska grada a u svim siromašnim i neuređenim državama u glavnom gradu živi od 30 do 50% sveukupnog stanovništva.
drugi_profil

#2309 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

Meni je logicno da stanovnici naselja koji su u zahvatu Autputa imaju neku povlasticu na cestarinu, narocito ako imaju papir da zive u A a rade u B, ali i bez toga, jer ne postoji adekvatna alternativa. Uostalom svi placamo iz goriva i registracije te neke namete za ceste pa valjda bi trebala da postoji razlika izmedju auta registrovanih u BiH i onih iz inostranstva, bez obzira za sta te pare idu.
Svakako da ce se neko morati pozabaviti cijenama putarine jer ce teska vozila da sjebu desnu traku u roku godinu dana, a laka vozila ce da izbjegavaju placanje. Vec je putarina dosla na cijenu potrosenog goriva po kilometru i mislim da je to mnogo za platiti nekome ko vozari na posao svaki dan, a mislim da bi 50-60 maraka mjesecno svako rado dao za vinjetu.
Uostalom neka naprave probu na pola godine i vide da li im se prihodi tako povecavaju, tj. da li su privukli vise vozila. Autoput je prije svega javno dobro i ne gradi se samo radi komercijalnih razloga, vec i radi razvoja krajeva kroz koje prolazi.
Jer nije smao dnevna migracija prema Sarajevu, nego treba da bude i da se podstice i ona iz Sarajeva.
burekodsira

#2310 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

ja bi malo zdrmo katanac ovdje
puno vas licne interese gura u prvi plan
talić

#2311 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

burekodsira wrote:ja bi malo zdrmo katanac ovdje
puno vas licne interese gura u prvi plan
a šta su zajednički interesi ?
Da se na praznom autoputu vozi ko može a ko ne da mjenja mjesto boravka. :roll:
Ja cjelo vrijeme podvlačim nekoliko stvari.
- JP Autoceste je javno preduzeće ( preduzeće od javnog interesa) i nije mu cilj ostvarivanje profita nego servis građana.
- JP Autoceste će u svakom slučaju većinu prihoda ostvarivati od poreza uključenog u cijenu goriva pa i nije bitno da li će određenim grupama korisnika dati povlastice i popuste.
- Kao što u svim normalnim zemljama zakone, propise i ekonomska kretanja prilagođavaju specifičnosti zemlje i kod nas bi trebao neko da primjeti da nam nije cilj da za dvadeset godina od Sarajeva do Zenice bude pustinja nego naprotiv da obrazovani ljudi iz većih sredina pređu u manje i pomognu razvoju istih.
Last edited by talić on 15/06/2013 16:01, edited 1 time in total.
Piško

#2312 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Piško »

Petak, 14 Juni 2013 19:13
http://www.hayat.ba/vijesti/hayat-vijes ... obilaznice

U narednih 10-ak dana završava se evaluacija ponuda za tri kilometra dugu dionicu autoputa Butile - Vlakovo, koja je nadležnost Firme “Autoceste FBiH.”

Na taj način ova firma ispunjava obavezu konačnog završetka sarajevske zaobilaznice. Domaće firme su na koridoru VC dosad potpuno opravdale povjerenje. Tako će, kaže prvi čovjek Autocesta Ensad Karić, biti i na dionici Butile - Vlakovo. Ovo će značiti i još više zaposlenih iz sektora građevinarstva. U prvom kvartalu ove godine u Federaciji je, zahvaljujući radovima na koridoru, građevinarstvo zabilježilo rast od 21%. “Dionicama Svilaj - Odžak i Butile - Vlakovo završava se jedan, a počinje drugi investicioni ciklus”, kaže Karić. Na nastavak gradnje autoputa treba gledati s optimizmom, mada bi posljednja politička dešavanja mogla ugroziti buduće pregovore s međunarodnim finansijskim institucijama.
tec

#2313 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Hajmo ukinuti akcize na gorivo za sve one koje autocesta danas ne dodira (npr. Tuzla, Bihać, itd) pa omogućiti seljanima da mogu i traktorom ići autocestom, naravno otvoriti pristup svakom koji ima kuću u blizini autoceste. Odmah BiH može prestati sa gradnjom jer već je dovoljno napravljeno seljaka hoće povlastice, naravno već je došlo do njegovog sela. Normalnom čovjeku je normalno da autocestu treba plaćati onaj koju je koristi. Nešto bolje uvijek više plača ali samo ne u BiH svi hoće neke povlastice neke privilegije.

Dosta ove glupe priče očigledno ovdje smeta kad se nema, kada se ne gradi, kada se gradi, se ima, sve uvijek smeta. Samo kukanje je dobro. Hoćete privilegije neće bit autocesti neće biti napretka, itd. Svu sreću pa ove urušavanje trebam samo gledati preko interneta, Uživajte.

Za one koje interesira nešto konkretno:
KRAVICE -ZVIROVIĆI
Sa http://www.skyscrapercity.com
BY kiselina Taze sa Bijace :)

Image

Image

Image

Image

Image
DRIVUŠA - GORICA
Sa http://www.skyscrapercity.com
slike: by fordi

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
tec

#2314 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Supska petlja.
by MaxellSa na http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 7&page=106
Image

Image

Image

Image

ekskluziva sa Stupa:)
Piško

#2315 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Piško »

bile su te slike sa Drivuše, kao i ostalo, osim ovih sa Stupa

ima li ko slika sa Karaule :oops:
seldzuk

#2316 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seldzuk »

tec wrote:Supska petlja.
by MaxellSa na http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 7&page=106
Image

Image

Image

Image

ekskluziva sa Stupa:)
Hoće li ovo biti ulaz na 5c, i gdje će još biti ulazi u Sarajevu?
Piško

#2317 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Piško »

seldzuk wrote: Hoće li ovo biti ulaz na 5c, i gdje će još biti ulazi u Sarajevu?
čitaj prethodne stranice i postove, i ja sam čitao
sad treb neko ponavljat svakom padobrancu kojem je mrsko čitat i spamat temu sa rečenim stvarima
dustaban

#2318 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Ja stvarno ne znam koji to razlozi mogu dovesti do ovakvog posta
tec wrote:Hajmo ukinuti akcize na gorivo za sve one koje autocesta danas ne dodira (npr. Tuzla, Bihać, itd) pa omogućiti seljanima da mogu i traktorom ići autocestom, naravno otvoriti pristup svakom koji ima kuću u blizini autoceste. Odmah BiH može prestati sa gradnjom jer već je dovoljno napravljeno seljaka hoće povlastice, naravno već je došlo do njegovog sela. Normalnom čovjeku je normalno da autocestu treba plaćati onaj koju je koristi. Nešto bolje uvijek više plača ali samo ne u BiH svi hoće neke povlastice neke privilegije.
Dosta ove glupe priče očigledno ovdje smeta kad se nema, kada se ne gradi, kada se gradi, se ima, sve uvijek smeta. Samo kukanje je dobro. Hoćete privilegije neće bit autocesti neće biti napretka, itd. Svu sreću pa ove urušavanje trebam samo gledati preko interneta, Uživajte.
... iz kojega izbija nekakva mrznja, nekakva nadmenost i nekakva lazna ekonomska logika.

Autoput nije isto sto i cevabdzinica. Nikome na pada na pamet da predlaze cevabdziji da uvede povlascenu cijenu cevapa cak niti onima koji umiru od gladi!
I niko ovdje ne predlaze besplatno koristenje autoputa koji je skupo kostao. Ali kad kazem KOSTAO pod tim podrazumjevam da ovi nasi autoputevi zaista mnogo kostaju (zabrinjavajuce mnogo) i, sto je jos vaznije, kostaju SVE NAS. Cak i one koji nikad nece krociti na autoput!
Autoputevi su dio drzavne infrastrukture i NEMA GOVORA o tome da njihovu gradnju finansiraju samo putarine. Ali sve i da jeste tako, ja upravo govorim o tome kako bi bilo pametno POVECATI PRIHOD od putarina, izmedju ostalog i tako sto ce se privlaciti i oni koji autoput IZBJEGAVAJU zbog skupe putarine. A takvih je vec sad mnogo.
Mislim da sam tu sasvim jasan.

E sad, kad neko idiotski ponavlja tezu da se putarina placa svugdje, negdje i skuplje, POSTENO BI BILO da navede i primjere o kojima ja govorim - povlastice za lokalno stanovnistvo.

Pa to je pobogu nesto tako logicno.
tec

#2319 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Piško wrote:bile su te slike sa Drivuše, kao i ostalo, osim ovih sa Stupa

Tesko da su bile jer su napravljen prije par dana a za karaulu možeš ići ovdje https://www.facebook.com/media/set/?set ... 685&type=3.
tec

#2320 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

dustaban wrote:Ja stvarno ne znam koji to razlozi mogu dovesti do ovakvog posta
tec wrote:Hajmo ukinuti akcize na gorivo za sve one koje autocesta danas ne dodira (npr. Tuzla, Bihać, itd) pa omogućiti seljanima da mogu i traktorom ići autocestom, naravno otvoriti pristup svakom koji ima kuću u blizini autoceste. Odmah BiH može prestati sa gradnjom jer već je dovoljno napravljeno seljaka hoće povlastice, naravno već je došlo do njegovog sela. Normalnom čovjeku je normalno da autocestu treba plaćati onaj koju je koristi. Nešto bolje uvijek više plača ali samo ne u BiH svi hoće neke povlastice neke privilegije.
... iz kojega izbija nekakva mrznja, nekakva nadmenost i nekakva lazna ekonomska logika.

Autoput nije isto sto i cevabdzinica. Nikome na pada na pamet da predlaze cevabdziji da uvede povlascenu cijenu cevapa cak niti onima koji umiru od gladi!
I niko ovdje ne predlaze besplatno koristenje autoputa koji je skupo kostao. Ali kad kazem KOSTAO pod tim podrazumjevam da ovi nasi autoputevi zaista mnogo kostaju (zabrinjavajuce mnogo) i, sto je jos vaznije, kostaju SVE NAS. Cak i one koji nikad nece krociti na autoput!
Autoputevi su dio drzavne infrastrukture i NEMA GOVORA o tome da njihovu gradnju finansiraju samo putarine. Ali sve i da jeste tako, ja upravo govorim o tome kako bi bilo pametno POVECATI PRIHOD od putarina, izmedju ostalog i tako sto ce se privlaciti i oni koji autoput IZBJEGAVAJU zbog skupe putarine. A takvih je vec sad mnogo.
Mislim da sam tu sasvim jasan.

E sad, kad neko idiotski ponavlja tezu da se putarina placa svugdje, negdje i skuplje, POSTENO BI BILO da navede i primjere o kojima ja govorim - povlastice za lokalno stanovnistvo.

Pa to je pobogu nesto tako logicno.
Ima već 5 stranica gdje ima objašnjenje zašto i kako. Tebi je to lažna ekonomska logika, imaš pravo na tvoje mišljenje, moj posao je praviti analizu o isplativosti investicija.
Ono što mnogi ovdje neće da shvate (jer njihova logika je da u BiH svi izmišljaju cijene) da Jp autoceste su već uzeli u računicu da li je moguće smanjiti cijenu ili ne i hoće li to povećati broj auta ili neće. Nisu oni ni samostalno radili niti bez aktivnog sondiranja tržišta. Problem je jednostavan smanjiti cijenu jedan ili dva fenninga i više po kilometru neće dati toliko povećanje kao što mnogi misle iz prostog razloga jer saobraćaj u BiH je ono što je, i apsolutna većina onih što koji i danas izbjegavaju autocestu bi ju izbjegavali za bilo koju cijenu.
Porediti situaciju u drugim zemljama gdje su uvedene vinjete je teško jer 1 imaju već izgrađenu mrežu autocesti, 2 imaju puno već akcize na gorivo, i u skoro svim slučajevima imaju sreću da imaju veliki broj tranzitnoj saobraćaja. BiH niti blizu nije na tim mjestima a pogotovo neće nikad biti zemlja velikog tranzita sto zbog terena, geografije i politike.
U ostalom ja tvoje mišljenje neću promijeniti a ni ti nećeš moje i onako mi ne pravimo te odluke nego oni koji su zaduženi za to.
Cossack

#2321 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Cossack »

tec wrote:

Tesko da su bile jer su napravljen prije par dana a za karaulu možeš ići ovdje https://www.facebook.com/media/set/?set ... 685&type=3.
tec dok je foruma biti će i trollova! jedini način da se obračunaš s njima je - ignore! :thumbup:

p.s. svaka čast na slikama :bih:
Piško

#2322 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Piško »

tec wrote:

možda nisu neke od tih konkretno tvojih, ali ih je bilo sa sličnim uglom snimanja i kadrom, tako da je manje/više isto
a bio je i link za JP Autoceste gdje se mogu naći slike sa svih radilišta
onaj ko je postavljao slike na toj FB grupi je trebao biti malo pismeniji, nigdje ne piše sa koje su lokacije slike
matematicar_teski

#2324 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by matematicar_teski »

Kara ULA mora da je
Image

Image

Image

Image

preuzeto sa skyscrper foruma by fordi
JOINT_1921
Vozim: odlično

#2325 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje