A to nije problem obračunati posebno...
Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- Alhemicarkaa
#2301 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jao, čuj dječiji dohodak, i mi bi sad trebali da se divimo njegovom merhametluku i da nas time kupi
- vozač
#2302 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
ma vidimo se u strazburu, ako treba, ali ja vodu ne plaćam više, do sada sam plaćao, od sada ...
, pa nek me ganjaju
-
mahalas505
#2303 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jel ovo od dva zla, izabere ono manje? Zar nije najispravnije platiti koliko se potrosi m3, bez ovih ogranicenja na 5-10 m3?vozač wrote:sav problem je u načinu obračuna i rješenje je tako jednostavno
umjesto po stanu, da se potrošnja, po novoj tarifi, računa po članu domaćinstva
-
pestalozzi
#2304 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
uradil' ti sta po pitanju ovog sata?AmADin_gospo wrote:naspem kandu od 10l a na satu evidentira 60 i kusur.pestalozzi wrote: pa kontolisi ga sam. sa nekom vecom posudom ili kantom i uporedi sa satom. prosto.
-
privremeni
#2305 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Prva stvar je da Vodovod mjeri potrosnju vodu, odnosno da svaki stan ima ugradjen mjerac-vodomjer, a ne da otezavaju ugradnju vodomjera nebuloznim pravilima, kao sto je saglasnost svih vlasnika stanova u nekoj zgradi.mahalas505 wrote:Jel ovo od dva zla, izabere ono manje? Zar nije najispravnije platiti koliko se potrosi m3, bez ovih ogranicenja na 5-10 m3?vozač wrote:sav problem je u načinu obračuna i rješenje je tako jednostavno
Kad to rijese, mozemo pricati o cijeni vode,
Ako zele povecanje cijene u sadasnjoj situaciji, onda se ista sa ovakvim tarifnim sistemom, mora obracunavati po clanu domacinstva.
Takodje je sporan novi namet tzv "fiksni dio" od 2 KM + PDV
- Dozer
#2306 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ovaaaj... ja ovo bas i nisam skont'o...sav problem je u načinu obračuna i rješenje je tako jednostavno
Racunanje po stanu je neposteno, jer ne moze isto trositi stan sa 5 ili stan sa 2 clana domacinstva. Kako svaka zgrada ima zajednicki vodomjer, takvo racunanje bi onda bilo ravnomjerno za svaki stan i svi bi u zgradi imali identican racun.
Racunanje po clanu domacinstva, kako je sada, u sustini je OK, medjutim nije OK cjenovna akrobacija koju su smislili i po kojoj je jedna cijena za potrosnju do 5 kubika, druga (veca) za potrosnju od 5-10, i treca (najveca) za potrosnju preko 10 kubika.
Ovim nacinom obracuna su direktno udarili na viseclana domacinstva iskljucivo u zgradama, jer kuce ionako placaju po stanju vodomjera i bez obzira koliko je ljudi u kuci.
Tako sad neka cetveroclana ili peteroclana porodica koja zivi u zgradi ima 100-200% veci racun za vodu.
A poskupljenje od najavljenih 20% su trebali odraditi linearno - 20% za kubik, i vozdra. Ovako, i po ovoj novoj racunici, prihod ViK-a na mjesecnom nivou skace za minimalno 70%.
Sada ce, karikiram, umjesto prethodnih 1.000.000 KM, mjesecno naplacivati 1.700.000+ KM (cifre su, naranvo, puno vece), a da apsolutno nista nisu ni unaprijedili, ni popravili, ni uradili. Cisto na lijepe oci.
-
Innovation
#2307 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Pa u zgradama kolektivnog stanovanja u Sarajevu tj. KS, koje imaju jedno brojilo, voda se obracunava po clanu domacinstva.sav problem je u načinu obračuna i rješenje je tako jednostavno
- holowey
#2308 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
obracunava po clanu domacinstva ali se ne naplacuje po clanu domacinstva nego zbirno za cijelo domacinstvo i to je poenta cijele priceInnovation wrote:Pa u zgradama kolektivnog stanovanja u Sarajevu tj. KS, koje imaju jedno brojilo, voda se obracunava po clanu domacinstva.sav problem je u načinu obračuna i rješenje je tako jednostavno
- karanana
#2309 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
aha kontam sta hoces da kazes. nisam te ni ja skonto iz prve.vozač wrote:sav problem je u načinu obračuna i rješenje je tako jednostavno
umjesto sto se 5 kubika daje po staroj cijeni za citavo domacinstvo, trebalo bi se tih 5 kubika davati po clanu domacinstva. to je vec ok. ali znali su to oni da imaju tu opciju ali takodjer znaju da se na njoj ne bi nesto oparili jer je 5 kubika koliko-toliko dostatno i ne bi tu bilo previse kubika koji bi se naplacivali po 2. i 3. cjenovnoj osnovi.
-
miki27A
#2310 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Dozer, za ovo: i mi u kucama placamo vise: prije smo placali oko 40KM mjesecno (a kofol oni gledaju vodomjer), ovaj racun je stigao 70KM??? Ko je ovdje lud? Koliko je to procentualno vise od proslog racuna??Dozer wrote:Ovaaaj... ja ovo bas i nisam skont'o...sav problem je u načinu obračuna i rješenje je tako jednostavno
Racunanje po stanu je neposteno, jer ne moze isto trositi stan sa 5 ili stan sa 2 clana domacinstva. Kako svaka zgrada ima zajednicki vodomjer, takvo racunanje bi onda bilo ravnomjerno za svaki stan i svi bi u zgradi imali identican racun.
Racunanje po clanu domacinstva, kako je sada, u sustini je OK, medjutim nije OK cjenovna akrobacija koju su smislili i po kojoj je jedna cijena za potrosnju do 5 kubika, druga (veca) za potrosnju od 5-10, i treca (najveca) za potrosnju preko 10 kubika.
Ovim nacinom obracuna su direktno udarili na viseclana domacinstva iskljucivo u zgradama, jer kuce ionako placaju po stanju vodomjera i bez obzira koliko je ljudi u kuci.
Tako sad neka cetveroclana ili peteroclana porodica koja zivi u zgradi ima 100-200% veci racun za vodu.
A poskupljenje od najavljenih 20% su trebali odraditi linearno - 20% za kubik, i vozdra. Ovako, i po ovoj novoj racunici, prihod ViK-a na mjesecnom nivou skace za minimalno 70%.
Sada ce, karikiram, umjesto prethodnih 1.000.000 KM, mjesecno naplacivati 1.700.000+ KM (cifre su, naranvo, puno vece), a da apsolutno nista nisu ni unaprijedili, ni popravili, ni uradili. Cisto na lijepe oci.
- vozač
#2311 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
evo danas mi je stigao račun 21 kubik, za četvoročlanu porodicukaranana wrote:aha kontam sta hoces da kazes. nisam te ni ja skonto iz prve.vozač wrote:sav problem je u načinu obračuna i rješenje je tako jednostavno
umjesto sto se 5 kubika daje po staroj cijeni za citavo domacinstvo, trebalo bi se tih 5 kubika davati po clanu domacinstva. to je vec ok. ali znali su to oni da imaju tu opciju ali takodjer znaju da se na njoj ne bi nesto oparili jer je 5 kubika koliko-toliko dostatno i ne bi tu bilo previse kubika koji bi se naplacivali po 2. i 3. cjenovnoj osnovi.
da mi podijeli po članu domaćinstva ja bih na računu imao za svakog člana po 5,25 kubika koliko je prosječna potrošnja po stanaru u zgradi
ne, oni meni sad saberu moje članove i kažu da je moj stan potrošio 21 kubik i računa mi drugačije, odnosno umjesto da mi računaju
20x1 KM + 1x1,5KM = 21,5 KM
oni to računaju ovako
5x1 KM + 5x1,5 KM + 11x1,67 KM = 5 + 7,5 + 18,37 KM = 30,87 KM
+ 2 KM + na sve ovo PDV
u prevodu kad mu odgovaraju jabuke uzima jabuke, kad mu odgovaraju kruške onda ćemo kruške, pa ne mogu se sabirati kruške i jabuke, to sam ja još za tite naučio u prvom razredu
sve ostalo su varijacije na temu, ovo je suština prevare, na računu je prosječna potrošnja po stanaru, a naplata je po stanu
vodomjeri, gubici, javašluk, otimanje i ove dvije marke za nešto, za šta ? za račun, nemam mjerila, za šta su 2 KM, sve je to sitno, suština lopovluka je u činjenici da saberu članove višečlanih domaćinstava i prikažu ih kao jedno, a to nije tako, svako troši vodu za sebe i prema sebi je i plaća, pogotovo kod ove nove tarife, kod jedinstvene tarife to je nebitno, ali kod ove je itekako bitno
-
krusko1975
#2312 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ja ne znam jesam li ja priglup ili ovdje slabo ko konta da je ovo poskupljenje uglavnom posljedica toga da 30-35% potrošaća uopšte ne plačaju račune za vodu. Kada bi oni plaćali ViK bi osvarivala dobit i po starim cijenama, a pogotovo po novim.
I idioti koji tamo rade umjesto da skontaju sistem prisilne naplate, oni sami sebi ćine medvjeđu uslugu i dodatno opterećavaju redove platiše, što će u konačnici rezultirati da se cifra sa početka posta popenje na cca 50%.
I idioti koji tamo rade umjesto da skontaju sistem prisilne naplate, oni sami sebi ćine medvjeđu uslugu i dodatno opterećavaju redove platiše, što će u konačnici rezultirati da se cifra sa početka posta popenje na cca 50%.
- Dozer
#2313 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
@miki27a
@vozac
Jos jednom, ovo je nacin kako trenutno, po novom, obracunavaju vodu. Ako ste u kuci, onda samo unesete broj potrosneih kubika, a u "broj stanara" i "broj clanova domacinstva" unesete br. 1. Ako ste u stanu, onda u ova dva polja unesete stanje zgrade i svog domacinstva.
Formular za izracun porosnje vode
Pa naravno, jer su uvedene nove diverzifikovane cijene u odnosu na potrosene kubike. Tebi u kuci naplacuju samo po stanju sata, a ne po clanu domacinstva kao u zgradama. Ako si, recimo, u julu imao potrosenih 30 kubika, to su ti naplatili manje od 40KM. Sada, na istu kolicinu od 30 kubika platices 58 KM.Dozer, za ovo: i mi u kucama placamo vise: prije smo placali oko 40KM mjesecno (a kofol oni gledaju vodomjer), ovaj racun je stigao 70KM??? Ko je ovdje lud? Koliko je to procentualno vise od proslog racuna??
@vozac
I ja sam te sad skont'o sta hoces da kazes. Ovo bi bilo ok, ali bi podrazumijevalo da svaki clan domacistva dobije svoj racun, odnosno da se svaki gradjanin koji stanuje u zgradi u ViK-u vodi kao posebni potrosac.obracunava po clanu domacinstva ali se ne naplacuje po clanu domacinstva nego zbirno za cijelo domacinstvo i to je poenta cijele price
Jos jednom, ovo je nacin kako trenutno, po novom, obracunavaju vodu. Ako ste u kuci, onda samo unesete broj potrosneih kubika, a u "broj stanara" i "broj clanova domacinstva" unesete br. 1. Ako ste u stanu, onda u ova dva polja unesete stanje zgrade i svog domacinstva.
- vozač
#2314 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
@dozer, ne bi, ovo bi podrazumjevalo da se u načinu obračuna samo ona količina utrošene vode koju si dobio kad si podijelio UKUPNU POTROŠNJU SA BROJEM STANARA U ZGRADI OBRAČUNA ODMAH I NA KRAJU RAČUNA POMNOŽI SA BROJEM STANARA U STANU, to je tako jednostavno da jednostavnije ne može biti i ne zahtjeva nikakav poseban računDozer wrote:@miki27aPa naravno, jer su uvedene nove diverzifikovane cijene u odnosu na potrosene kubike. Tebi u kuci naplacuju samo po stanju sata, a ne po clanu domacinstva kao u zgradama. Ako si, recimo, u julu imao potrosenih 30 kubika, to su ti naplatili manje od 40KM. Sada, na istu kolicinu od 30 kubika platices 58 KM.Dozer, za ovo: i mi u kucama placamo vise: prije smo placali oko 40KM mjesecno (a kofol oni gledaju vodomjer), ovaj racun je stigao 70KM??? Ko je ovdje lud? Koliko je to procentualno vise od proslog racuna??
@vozacI ja sam te sad skont'o sta hoces da kazes. Ovo bi bilo ok, ali bi podrazumijevalo da svaki clan domacistva dobije svoj racun, odnosno da se svaki gradjanin koji stanuje u zgradi u ViK-u vodi kao posebni potrosac.obracunava po clanu domacinstva ali se ne naplacuje po clanu domacinstva nego zbirno za cijelo domacinstvo i to je poenta cijele price
umjesto (otac + mati + sin + kćerka) = potrošnja x cijene = ukupna cifra
da se uradi slijedeće otac x cijena + mati x cijena + sin x cijena + kćerka x cijena = potrošnja
u ovom drugom slučaju nema potrebe za zagradama jer zna se redoslijed računskih operacija
ili PROSJEČNA POTROŠNJA U ZGRADI X CIJENA X BROJ ČLANOVA DOMAĆINSTVA
to znači da se odmah obračuna cijena po stanaru u zgradi i da se onda na računu pomnoži sa brojem članova domaćinstva u stanu, u suštini i mnogo jednostavnije, ali je problem što je onda i daleko manji račun, a to bandi ne odgovara
ovo je matematika možda 4 ili 5 razreda osnovne škole i ne treba apsolutno ništa osim promjene redoslijeda operacija, ako to ne mogu sa ovom tehnologijom na raspolaganju, onda
da se razumijemo, isto treba primjenjivati i po individualnim stambenim objektima, jer je to jedini korektan obračun
pozivati se u ovim okolnostima na neke stare sisteme obračuna je krajnje licemjerno jer su se okolnosti drastično promijenile
to vam je otprilike kao kad bi vi sad tražili neka prava koja ste imali u bivšoj državi, tipa ferijalne karte kroz čitavu jugoslaviju ili tražite da vas socijalno pošalje na liječenje u ljubljanu jer je tako nekad bilo
novi sistem obračuna podrazumjeva i nova pravila, a ne da mi potrošači igramo po novim pravilima, a da su oni pri tome izabrali šta im odgovara iz onog starog sistema naplate, apsurdno, ovo nigdje na svijetu pa ni na bh sudovima ne može proći
- Dozer
#2315 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Da, s ovim se slazem.
Samo je onda za ViK mali problem tu - niko nece potrositi preko 10 kubika, pa se iz ove idotske racunice mora izbiti ona stavka >10
Samo je onda za ViK mali problem tu - niko nece potrositi preko 10 kubika, pa se iz ove idotske racunice mora izbiti ona stavka >10
- O'zone
- Globalni moderator
#2316 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ko nije počeo puniti kanistere neka krene

Vidite kako povećanje cijena uspješno djeluje na ViK odmah nešto kontorlišuSkoro cijelo Sarajevo u nedjelju bez vode
Veći dio glavnog grada Bosne i Hercegovine će u nedjelju, 29. septembra, od 9.00 do 14 sati ostati bez vode.
Riječ je o redovnom godišnjem ispitivanju elektro-energetskih postrojenja (trafostanica) na glavnom izvorištu Bačevo zbog čega neće biti uredno vodosnabdijevanje u nekim dijelovima grada.
Poremećaj u vodosnabdijevanju bit će u naseljima: Sokolović- Kolonija, Hrasnica, Bačići, Dobroševići, Dobrinja, Saraj-Polje, Ali-pašino Polje, Rajlovac, Čengić-Vila, Grbavica, Marijin-Dvor, Skenderija, Baščaršija, Buča Potok, Buljakov Potok, Zabrđe, Sokolje, Dolac-Malta, Grbavica, Pofalići, Velešići, Koševsko Brdo, Ciglane, Breka, Bjelave, Vratnik, Podhrastovi, Grdonj, Sedrenik, Hambina Carina, Pogledine, Cicin Han i Hrid, saopćeno je iz KJKP Vodovod i kanalizacija.
- sorcerer
#2317 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
ne djeluju cijene, vec ih je pritisla elektroenergetska inspekcija ,ako ne urade testiranje zastite i otpora izolacije u trafo-stanicama iste nece dobiti atest i upotrebnu dozvolu za iducu godinu ,a bez struje ne rade pumpe i niko u gradu ne bi imao vodeO'zone wrote: Vidite kako povećanje cijena uspješno djeluje na ViK odmah nešto kontorlišu![]()
![]()
- anonimnaosoba
#2318 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Bitch please, imacu voduO'zone wrote:Ko nije počeo puniti kanistere neka krene![]()
Vidite kako povećanje cijena uspješno djeluje na ViK odmah nešto kontorlišuSkoro cijelo Sarajevo u nedjelju bez vode
Veći dio glavnog grada Bosne i Hercegovine će u nedjelju, 29. septembra, od 9.00 do 14 sati ostati bez vode.
Riječ je o redovnom godišnjem ispitivanju elektro-energetskih postrojenja (trafostanica) na glavnom izvorištu Bačevo zbog čega neće biti uredno vodosnabdijevanje u nekim dijelovima grada.
Poremećaj u vodosnabdijevanju bit će u naseljima: Sokolović- Kolonija, Hrasnica, Bačići, Dobroševići, Dobrinja, Saraj-Polje, Ali-pašino Polje, Rajlovac, Čengić-Vila, Grbavica, Marijin-Dvor, Skenderija, Baščaršija, Buča Potok, Buljakov Potok, Zabrđe, Sokolje, Dolac-Malta, Grbavica, Pofalići, Velešići, Koševsko Brdo, Ciglane, Breka, Bjelave, Vratnik, Podhrastovi, Grdonj, Sedrenik, Hambina Carina, Pogledine, Cicin Han i Hrid, saopćeno je iz KJKP Vodovod i kanalizacija.![]()
![]()
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 2
- O'zone
- Globalni moderator
#2319 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
anonimnaosoba wrote:Bitch please, imacu voduO'zone wrote:Ko nije počeo puniti kanistere neka krene![]()
Poremećaj u vodosnabdijevanju bit će u naseljima: Sokolović- Kolonija, Hrasnica, Bačići, Dobroševići, Dobrinja, Saraj-Polje, Ali-pašino Polje, Rajlovac, Čengić-Vila, Grbavica, Marijin-Dvor, Skenderija, Baščaršija, Buča Potok, Buljakov Potok, Zabrđe, Sokolje, Dolac-Malta, Grbavica, Pofalići, Velešići, Koševsko Brdo, Ciglane, Breka, Bjelave, Vratnik, Podhrastovi, Grdonj, Sedrenik, Hambina Carina, Pogledine, Cicin Han i Hrid, saopćeno je iz KJKP Vodovod i kanalizacija.![]()
![]()
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 2
- akcid
#2320 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
sorcerer wrote:ne djeluju cijene, vec ih je pritisla elektroenergetska inspekcija ,ako ne urade testiranje zastite i otpora izolacije u trafo-stanicama iste nece dobiti atest i upotrebnu dozvolu za iducu godinu ,a bez struje ne rade pumpe i niko u gradu ne bi imao vodeO'zone wrote: Vidite kako povećanje cijena uspješno djeluje na ViK odmah nešto kontorlišu![]()
![]()
Šta možemo očekivati ukoliko neka od testiranih instalacija na Bačevu ne bude valjana?
- sorcerer
#2321 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
akcid wrote:sorcerer wrote:ne djeluju cijene, vec ih je pritisla elektroenergetska inspekcija ,ako ne urade testiranje zastite i otpora izolacije u trafo-stanicama iste nece dobiti atest i upotrebnu dozvolu za iducu godinu ,a bez struje ne rade pumpe i niko u gradu ne bi imao vodeO'zone wrote: Vidite kako povećanje cijena uspješno djeluje na ViK odmah nešto kontorlišu![]()
![]()
Šta možemo očekivati ukoliko neka od testiranih instalacija na Bačevu ne bude valjana?
ma valjace ne brini ,to sve radi punom parom ,ali mora se provesti procedura ,to ti je kao tehnicki pregled za auto...provjera funkcionalnosti da ne bi zakazalo nesto u slucaju nekog kvara i da ne dodje do vece havarije.to je objekat od velike vaznosti za nas grad pa se sve te procedure moraju postovati jer ako se nesto desi jasno je da bi neko morao snositi odgovornost ako se ne postuju procedure... valjda sam dobro objasnio sve
- Nisrin
#2322 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Hoce li ikad prestati nestajati vode u 23-00h svako vece???
Niti jednu masinu ne mogu oprati na jeftinoj, a pritom mi dolazi i veci racun struje jer ne mogu drzati bojler stalno upaljen...
Bitno je da nam salju racune od preko 40 KM!
Niti jednu masinu ne mogu oprati na jeftinoj, a pritom mi dolazi i veci racun struje jer ne mogu drzati bojler stalno upaljen...
Bitno je da nam salju racune od preko 40 KM!
- karanana
#2323 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
tako je.
ja cesto imam osjecaj da je ovo dogovor vodovoda i doktora grabovice iz elektroprivrede. ko da su od njega i uzeli fazon kako da slazu koji ce procenat poskupljenja biti.
ja cesto imam osjecaj da je ovo dogovor vodovoda i doktora grabovice iz elektroprivrede. ko da su od njega i uzeli fazon kako da slazu koji ce procenat poskupljenja biti.
- starii
#2324 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
siguran sam da 70% saralija ima problem sa vodom i racunima od vode ali niko jos nije organizovao proteste zbog toga...ocigledno da im odgovara takvo stanje sa vodom...a najgori su mi penzioneri koji ko fol nemaju od cega da jedu, sve niske penzije a kad prime penziju lete ko muhe da poplacaju racune....
- muha_sa
#2325 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
najaviše da neka naselja sutra (nedelja) nece imat vode, kad poceše nabrajat nabrojaše haman cijelo Sarajevo