Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Locked
RED SKY

#2301 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by RED SKY »

Fljamurtari wrote:
RED SKY wrote: Nemam pojma,nisam ja odavle.Samo ti kažem,treba razlučiti centar grada od proplanaka.U centru je uvijek tijesno,u Nevesinjskom,Duvanjskom,Glamočkom i drugim poljima je beskonačna širina.I tišina.I gle čuda,ljudi napuštaju tu širinu i idu živjeti u Trešnjevku u 22 m/2.Milion je primjera.
Ali je potpuno ista atmosfera i u favelama Brazila, prenapučenim indijskim sirotinjskim četvrtima i divljim naseljima emigranata. Prašnjavi sokaci, divlja gradnja, ispuštanje fekalija - to sve im je zajedničko.

Inače, tvoj prijatelj "Djuro" se hvalio kako Bošnjaci osvajaju Glamoč kojeg spominješ pa nije potpuno jasno na koga si mislio kad si ga spominjao u negativnom kontekstu. Ovom prilikom te pitam - na koga si mislio?
Tebi se izgleda ne sviđa STONI?
Što se tiče fekalija,prošetaj malo širim mostarskim avenijama nakon kiše pa ćeš da vidiš kako plutaju :D
Fljamurtari

#2302 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Fljamurtari »

RED SKY wrote:A evo i dokaza.Sve domoljubi.

Ah ti proplanci...

Trbuhom za kruhom: Hercegovinu napustilo više od 1600 mladih

"Hercegovina sve naseli a sebe ne raseli"...

Ako se tako govorilo u proslosti - ne vidim razloga da ne bude i u sadasnjosti.
Fljamurtari

#2303 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Fljamurtari »

RED SKY wrote: Tebi se izgleda ne sviđa STONI?
Što se tiče fekalija,prošetaj malo širim mostarskim avenijama nakon kiše pa ćeš da vidiš kako plutaju :D

Mostar? Ne baš previše, u biti jako mali grad, prehodaš ga dok si reko keks, kreneš od Starog Mosta i za 2 minute si na magistrali. Kraj "grada"??!

Jedine fekalije koje sam vidio su na nosu skakaĆa. Žalosno je da u 21. stoljeću ispuštaju fekalije u rijeku bez pročistača i da se oko toga niko ne uzbuđuje previše. Možda je stvar i u mentalitetu... Pročitaj još jednom dio o favelama, indijskim sirotinjskim četvrtima i naseljima emigranta što sam napisao - za tebe možebiti poučno...

P.S. Srbi govore STONI (bez L), oni govore i SO za SOL, GO za GOL i slično... Gdje će suza nego na oko...
vaučer

#2304 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by vaučer »

ParadigmaMogUma wrote:
vaučer wrote:Lijep je objekt, prolazio sam danas pored, bit će vrlo ugodan kad se završi.
Također se nalazi u okolici nekoliko devastiranih i neobnovljenih zgrada, ponad smrdljive Neretve u kojoj se ne može kupati i kraj Tepe gdje više nitko ne kupuje. Ali tako je to u Mostaru, bitno je da ima crkava i džamija - za sve ostalo tu je mržnja, prezir, korupcija i glupost.

Proslog ljeta sam bio malo na odmoru u Mostaru. Bilo odlicno. Odnos ljudi prema meni bio izuzetno dobar. Ni mrznje ni gluposti. Najvise bio u starom gradu. Bilo mi je lijepo.

Mostar je oduvjek bio muslimanski grad par excellence. Ovo je samo obnavljanje porusenih dzamija. Mostar, Stolac, Travnik, Banja Luka, Foca i Sarajevo su najreprezentativniji muslimanski gradovi u Bosni. Vremenom je porusena i unistena vecina islamskih objekata ali obnovit ce se to. Islamski identitet tih gradova se ne moze izbrisati.

Ne želim ja brisati islamski identitet ičemu i ikome, ali Mostar se sve teže može zvati gradom i to je važnije od novih džamija, crkava, stolnih gradova i čim već se tokmači po ovoj temi. Grad je turistički neiskorišten i stagnira, industrijski mrtav a kultura je već odavno na izdisaju. Po nekoj inerciji ga zovemo gradom a radi se o kaubojskom selu gdje vladaju pravila divljeg zapada i gdje život, rad i znanje vrijede malo.
RED SKY

#2305 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by RED SKY »

@Fljamurtari
I Mostar je Hercegovina :D
Nije bit raseljavanja,nego je bit ta kao odbojnost prema gradu i hvalisanje sela i širine,iz zagrebačke garsonijere :-D
A ovo skakaĆi,srbi,suza u oku,to dovoljno govori o tebi i tvojim malograđanskim poimanjima zbilje.Nikakve veze sa vezom.
I priča ti je nekako isfurana,milion puta pročitana,pomalo i dosadna.Budi mi pozdravljen.Pozdrav iz favele :bih:
ParadigmaMogUma

#2306 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by ParadigmaMogUma »

vaučer wrote:
ParadigmaMogUma wrote:
vaučer wrote:Lijep je objekt, prolazio sam danas pored, bit će vrlo ugodan kad se završi.
Također se nalazi u okolici nekoliko devastiranih i neobnovljenih zgrada, ponad smrdljive Neretve u kojoj se ne može kupati i kraj Tepe gdje više nitko ne kupuje. Ali tako je to u Mostaru, bitno je da ima crkava i džamija - za sve ostalo tu je mržnja, prezir, korupcija i glupost.

Proslog ljeta sam bio malo na odmoru u Mostaru. Bilo odlicno. Odnos ljudi prema meni bio izuzetno dobar. Ni mrznje ni gluposti. Najvise bio u starom gradu. Bilo mi je lijepo.

Mostar je oduvjek bio muslimanski grad par excellence. Ovo je samo obnavljanje porusenih dzamija. Mostar, Stolac, Travnik, Banja Luka, Foca i Sarajevo su najreprezentativniji muslimanski gradovi u Bosni. Vremenom je porusena i unistena vecina islamskih objekata ali obnovit ce se to. Islamski identitet tih gradova se ne moze izbrisati.

Ne želim ja brisati islamski identitet ičemu i ikome, ali Mostar se sve teže može zvati gradom i to je važnije od novih džamija, crkava, stolnih gradova i čim već se tokmači po ovoj temi. Grad je turistički neiskorišten i stagnira, industrijski mrtav a kultura je već odavno na izdisaju. Po nekoj inerciji ga zovemo gradom a radi se o kaubojskom selu gdje vladaju pravila divljeg zapada i gdje život, rad i znanje vrijede malo.
Dzamije nisu nove. Obnavljaju se one koje su porusene. Sve i da zelis brisati taj identiet to ne bi uspio. Gradovi koje sam naveo su spojeni sa islamskim identitetom. Mnogu su to pokusali brisati ali nije uspjelo niti ce.

Bilo je puno turista kad sam bio dole. Ima jos slobodnog prostora za izgradnju. Ubrzat ce se to kad se Mostar poveze autoputom do Sarajeva i do mora. Predvidan veliki val naseljavanja ljudi iz centralne Bosne.
vaučer

#2307 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by vaučer »

Nema puno turista, nema turista koji ostavljaju novac niti ga imaju na šta ostaviti sve i da hoće. Kakvi su tvoji standardi ne znam, meni djeluje sve kao stihijska nakarada - cijeli Stari grad, da ne govorim o tragično zapuštenim Partizanskom groblju ili kupalištu-kampu na Buni. Grad je peksin, neuredan i zapušten. Nema planova za upravljanje ičim, gradi se neplanski, neestetski i nemarno. Mostar je sve u svemu kao i Neretva koja teče kroz njega - bogomdana priroda u koju svi seru i o kojoj nitko ne vodi računa.
Fljamurtari

#2308 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Fljamurtari »

vaučer wrote:Nema puno turista, nema turista koji ostavljaju novac niti ga imaju na šta ostaviti sve i da hoće. Kakvi su tvoji standardi ne znam, meni djeluje sve kao stihijska nakarada - cijeli Stari grad, da ne govorim o tragično zapuštenim Partizanskom groblju ili kupalištu-kampu na Buni. Grad je peksin, neuredan i zapušten. Nema planova za upravljanje ičim, gradi se neplanski, neestetski i nemarno. Mostar je sve u svemu kao i Neretva koja teče kroz njega - bogomdana priroda u koju svi seru i o kojoj nitko ne vodi računa.
U Mostar navrate oni iz Medjugorja i iz Dubrovnika... Prosetaju, pogledaju, neki kupe fesove, nargile, ljudi jednostavno zele vidjeti - egzotiku... Komadic Afrike na tlu Europe...
Fljamurtari

#2309 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Fljamurtari »

RED SKY wrote:@Fljamurtari
I Mostar je Hercegovina :D
Nije bit raseljavanja,
A jeli, sad nije "bit raseljavanja" a ovdje dajes linkove o "odlasku skutora" i spominjes Zagreb u tom kontekstu...

"Ako laže koza, ne laže rog" - evo ti još jedna "narodna"
RED SKY

#2310 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by RED SKY »

Kao prvo,nisam spomenuo škutore,kao drugo nije link nego tekst,kao treće,priglup su momak poprilično.Svaki ti post copy/paste.

Pozdrav iz Afrike.Koji levat brate dragi :-D
Fljamurtari

#2312 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Fljamurtari »

RED SKY wrote:Kao prvo,nisam spomenuo škutore,kao drugo nije link nego tekst,kao treće,priglup su momak poprilično.Svaki ti post copy/paste.

Vi ste se ionako prodali Bosancima da ste "južna Bosna" pa nije jasno zašto spominješ da je "Mostar u Hercegovini"...
sanjin_1

#2313 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sanjin_1 »

Fljamurtari wrote:
RED SKY wrote: Tebi se izgleda ne sviđa STONI?

Mostar? Ne baš previše, u biti jako mali grad, prehodaš ga dok si reko keks, kreneš od Starog Mosta i za 2 minute si na magistrali. Kraj "grada"??!

Jedine fekalije koje sam vidio su na nosu skakaĆa. Žalosno je da u 21. stoljeću ispuštaju fekalije u rijeku bez pročistača i da se oko toga niko ne uzbuđuje previše. Možda je stvar i u mentalitetu... Pročitaj još jednom dio o favelama, indijskim sirotinjskim četvrtima i naseljima emigranta što sam napisao - za tebe možebiti poučno...

P.S. Srbi govore STONI (bez L), oni govore i SO za SOL, GO za GOL i slično... Gdje će suza nego na oko...
Ma sta bio sa "stonim" ? Nije valjda da od tolike ljepote "stoni" odjedanput postade "sirotinjska cetvrt".. :-D

Eh zajebano kad te realnost spuca posred nosa i skontas da od "stonog" nema nista..
Ti bi moj jaHrane guzice dao kad bi mogao onako zakaciti sahovnice kao sto se ponosno vijore ljiljani i to bas u "imaginarnom stonom" pa makar samo 5 minuta..ali kurca graha jaHrane..kurca graha :thumbup:
sanjin_1

#2314 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sanjin_1 »

Fljamurtari wrote:
RED SKY wrote:Kao prvo,nisam spomenuo škutore,kao drugo nije link nego tekst,kao treće,priglup su momak poprilično.Svaki ti post copy/paste.

Vi ste se ionako prodali Bosancima da ste "južna Bosna" pa nije jasno zašto spominješ da je "Mostar u Hercegovini"...
Pa vidi, i vi ste se prodali Hrvatima da ste Hrvati i ne vidim da ti nesto pretjerano smeta...ha ja.
sanjin_1

#2315 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sanjin_1 »

RED SKY wrote:A evo i dokaza.Sve domoljubi.

Ah ti proplanci...

Trbuhom za kruhom: Hercegovinu napustilo više od 1600 mladih
Po uzoru na djedove gastarbajtere, odlaze "trbuhom za kruhom" u zemlje Europske unije i Amerike. Frapantan je podatak da se samo u posljednjih nekoliko mjeseci više od 600 mladih, među kojima je veliki broj bračnih parova s djecom, iselilo iz Livna u potrazi za poslom. Uglavnom je riječ o Hrvatima, koji imaju prednost da s hrvatskom putovnicom slobodno putuju zemljama EU i traže posao, piše Dnevni avaz. "U Tomislavgradu je još drastičnija situacija. U posljednje vrijeme iselilo se više od 1.000 osoba, uglavnom mladih i taj trend se nastavlja. Nisu to samo oni sa srednjom školom ili zanatom. Ima ih i s fakultetskim diplomama", kazali su u Tomislavgradu za Avaz. ......................... ................................ ......................................................... Većina njih odlazi u Njemačku, Austriju, Kanadu, Irsku i Poljsku, gdje na radilištima zarađuju i do 3.000 eura mjesečno. Spomenik gastarbajteru, ističu u Tomislavgradu, nikad nije bio aktuelniji kao sada. Upravo, s lokalne autobuske stanice na kojoj se nalazi taj spomenik stotine mladih odlaze iz rodnog kraja u potrazi za poslom. Iz autoprijevozničke firme "Ćićko Commerce" iz Tomislavgrada, čiji autobusi redovno voze uglavnom prema Minhenu, i sami su potvrdili ovu situaciju, kazavši da su njihove linije za Njemačku uvijek pune. "To je očito i sigurno je da se taj broj povećava. Hrvatska putovnica je puno pomogla da ljudi slobodno mogu ići raditi u EU. Nažalost, po meni se vraćaju u 70-te godine, kada su gastarbajteri mahom odlazili vani na rad. No, i ovo je prilika za njih", kaže Marko Kovačević, suvlasnik ove firme. Prije desetak godina u Drvar se bilo vratilo 8.000 Srba i Hrvata. Danas ih ima 3.500.
Ma jok..ovo nije istina ..gdje ce biti, laze Havaz. :D ..pitajte 'afisa..ono zna :-)
Vidi posto sam odlicno upucen u demografska kretanja sa sigurnoscu ti mogu reci da je realna situacija mnogo gora sa tendencijom da postane istinski uzasna. Ti pasivni krajevi se prazne "brzinom svjetlosti". Nedosanjani san HDZ-ovaca je bio da te halavnike dovedu u Mostar na bilo koji nacin. Sada kada je i najvecoj budali jasno da od toga nema nista, polako se pokazuje diskurs u politici HDZ-a...ali za svaku akciju postoji i reakcija. Odnosno za svaki artikl postoji odgovarajuca cijena. Pa ce tako politicka cijena HDZ-ovog preseravanja i koketiranja sa fasistickim ideologijama biti strahovito visoka. Cak mnogo veca od one koju su morali platiti 94-te....no to je druga tema..
dudlov

#2316 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by dudlov »

Ode djuro,šteta.

Sent from my iPhone using Tapatalk
sanjin_1

#2317 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sanjin_1 »

U svom pismu, visoki predstavnik nudi promjene Izbornog zakona koje je moguće odmah prihvatiti, a na osnovu okvirnog dokumenta kojeg su prihvatile svih šest stranaka.

"Na osnovu postojećih gradskih oblasti u Mostaru, ovim izmjenama bi se formirale tri izborne jedinice koje ne bi bile podijeljene rijekom. Konkretan cilj ovih izmjena je da se građanima Mostara omogući da konačno izaberu Gradsko vijeće. Podjednako je važno napomenuti da su navedene izmjene privremenog karaktera, a mandat novoizabranog Vijeća trajao bi samo do 2016. godine. U tom periodu izabrani zvaničnici bi trebalo da ponude svoju viziju grada i omoguće da se u Mostaru izbori održe istovremeno sa redovnim izborima u oktobru", navode iz Ambasade SAD-a.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasada ... /140703120
I to je to...o ovome su neki forumasi pisali vec prije dvije godine...sto ti je biti odlicno politicki informisan :thumbup:

Ode "stoni" u paramparcad ...a toliko se pricalo ..ali nedajte da vas ovo "obReshrabri"...
Ovim potezom ujedinjenja grada dodatno ce biti smanjena HDZ-ovska kontrola dijelova Mostara (sa sadasnjih 25% na realnih 15-tak %). Odlicno :bih:
Hafis

#2318 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasada ... /140703120
......Konkretan cilj ovih izmjena je da se građanima Mostara omogući da konačno izaberu Gradsko vijeće. Podjednako je važno napomenuti da su navedene izmjene privremenog karaktera, a mandat novoizabranog Vijeća trajao bi samo do 2016. godine. U tom periodu izabrani zvaničnici bi trebalo da ponude svoju viziju grada i omoguće da se u Mostaru izbori održe istovremeno sa redovnim izborima u oktobru", navode iz Ambasade SAD-a......

Da sutra postignu dogovor u parlamentu, usvoje taj predloženi zakon i definiraju te tri izborne jedinice i da imaju motore na mlazni pogon u guzicama, ne bi stigli održati lokalne izbore u Mostaru uporedo s općim. Koji su to domuzi, sad se sjetili prijedloga u 5 do dvanaest, i to još ''privremenog'' karaktera.
Poezija

#2319 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Poezija »

Prije ili kasnije past će obje vladajuće stranke i taj dan će se dugo pamtiti u Mostaru. Dosadili su sa njihovim pričama o ugroženosti a zajedno kuju planove protiv jadnih ljudi koji kopaju po kontenjerima.

Zastupnički dom parlamentarne skupštine BiH nije podržao prijedlog za izbore u Mostaru.
Nomo

#2320 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Nomo »

Trbuhom za kruhom:
Hercegovinu napustilo
više od 1600 mladih
Po uzoru na djedove gastarbajtere, odlaze "trbuhom za kruhom" u zemlje Europske unije i Amerike. Frapantan je podatak da se samo u posljednjih nekoliko mjeseci više od 600 mladih, među kojima je veliki broj bračnih parova s djecom,
iselilo iz Livna
u potrazi za poslom. Uglavnom je riječ o Hrvatima, koji imaju prednost da s hrvatskom putovnicom slobodno putuju zemljama EU i traže posao, piše Dnevni avaz. "
U Tomislavgradu je još drastičnija
situacija. U posljednje vrijeme iselilo se više od 1.000 osoba, uglavnom mladih i taj trend se nastavlja. Nisu to samo oni sa srednjom školom ili zanatom. Ima ih i s fakultetskim diplomama", kazali su u Tomislavgradu za Avaz.

otkad su livno i duvno ( tomislav grad ) u hercegovini :? :shock: :-) jedino ako sa ovim poplavama nisu otisli sa hiljadu metara visine prema dole
Last edited by Nomo on 04/07/2014 14:37, edited 1 time in total.
Nomo

#2321 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Nomo »

Fljamurtari wrote:
vaučer wrote:Nema puno turista, nema turista koji ostavljaju novac niti ga imaju na šta ostaviti sve i da hoće. Kakvi su tvoji standardi ne znam, meni djeluje sve kao stihijska nakarada - cijeli Stari grad, da ne govorim o tragično zapuštenim Partizanskom groblju ili kupalištu-kampu na Buni. Grad je peksin, neuredan i zapušten. Nema planova za upravljanje ičim, gradi se neplanski, neestetski i nemarno. Mostar je sve u svemu kao i Neretva koja teče kroz njega - bogomdana priroda u koju svi seru i o kojoj nitko ne vodi računa.
U Mostar navrate oni iz Medjugorja i iz Dubrovnika... Prosetaju, pogledaju, neki kupe fesove, nargile, ljudi jednostavno zele vidjeti - egzotiku... Komadic Afrike na tlu Europe...
a u medjugoruju mogu kupiti gospu koja svijetli , cd od thomsona , sliku franje tudjmana , kapu od rafaela bobana , sapku od ante pavelica ,svezak pjesmica od mile budaka , noz od fra majstorovica , portert tute i stele , geografsku kartu BiH koju su crtali boban i vucurevic...repliku Dretelja , komadic Starog Mosta , ljudi jednostavno hoce da vide komadic ndh i nacizma na tlu zemaljske kugle
Hafis

#2322 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

Eh, da je nama barem 5% stvarnog međugorskog prometa, pa makar i sve otišlo u sivu ekonomiju.
Fljamurtari

#2323 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Fljamurtari »

Nomo wrote: a u medjugoruju mogu kupiti gospu koja svijetli , cd od thomsona , sliku franje tudjmana , kapu od rafaela bobana , sapku od ante pavelica ,svezak pjesmica od mile budaka , noz od fra majstorovica , portert tute i stele , geografsku kartu BiH koju su crtali boban i vucurevic...repliku Dretelja , komadic Starog Mosta , ljudi jednostavno hoce da vide komadic ndh i nacizma na tlu zemaljske kugle
Predaleko bih otisao kad bi isao demantirati ove gluposti. Sve cu jednostavnije napraviti - filterom...
sanjin_1

#2324 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sanjin_1 »

Hafis wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasada ... /140703120
......Konkretan cilj ovih izmjena je da se građanima Mostara omogući da konačno izaberu Gradsko vijeće. Podjednako je važno napomenuti da su navedene izmjene privremenog karaktera, a mandat novoizabranog Vijeća trajao bi samo do 2016. godine. U tom periodu izabrani zvaničnici bi trebalo da ponude svoju viziju grada i omoguće da se u Mostaru izbori održe istovremeno sa redovnim izborima u oktobru", navode iz Ambasade SAD-a......

Da sutra postignu dogovor u parlamentu, usvoje taj predloženi zakon i definiraju te tri izborne jedinice i da imaju motore na mlazni pogon u guzicama, ne bi stigli održati lokalne izbore u Mostaru uporedo s općim. Koji su to domuzi, sad se sjetili prijedloga u 5 do dvanaest, i to još ''privremenog'' karaktera.
PolaHko bola...sta ga se imaju sjecati ? Ovo ti je prijedlog koji je SDA dala OHR-u jos prije dvije godine...A sto se tice privremenosti (vidim da si boldao) ..sve je privremeno, zavisi kako gledas stvari :-D .

Sta bi dao da ti neko postavi kartu novih izbornih jedinica? :izet:
p.s. vec je napravljena a sve ostalo je samo formalnost. Kao sto rekoh ranije, politika koketiranja sa Dodikovom fasistickom demagogijom skupo ce biti naplacena. Sjeti se samo koliko je skupo placen propali pokusaj tzv. "hrvatske autonomije" !? Ili porazene tzv. "herceg-bosne" !? Ovo ce biti jos skuplje
sanjin_1

#2325 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sanjin_1 »

Fljamurtari wrote:
Nomo wrote: a u medjugoruju mogu kupiti gospu koja svijetli , cd od thomsona , sliku franje tudjmana , kapu od rafaela bobana , sapku od ante pavelica ,svezak pjesmica od mile budaka , noz od fra majstorovica , portert tute i stele , geografsku kartu BiH koju su crtali boban i vucurevic...repliku Dretelja , komadic Starog Mosta , ljudi jednostavno hoce da vide komadic ndh i nacizma na tlu zemaljske kugle
Predaleko bih otisao kad bi isao demantirati ove gluposti. Sve cu jednostavnije napraviti - filterom...
Dobro je proso da je zavrsio samo u filteru...mogao je, ne daj Boze, zavrsiti na Heliodromu ili Dretelju.. :D
Locked