Repetitor wrote:
Jel to onaj Muhamed koji je sa Šklapovcima okretao janje na ražnju dok je Igman padao,pa kad je na njih( jedna četa) nabasao nekakav zalutali pijani četnik iz šume,sa M-84 u ruci,svi ostavili i oružje i janje i nagulili nizbrdo.Mislim da ti ja sad spominjem svu tu ekipu koju znamo i ja i ti,nema smisla.
Vidim da nešto malko kao znaš, ali vidim da ne znaš ustvari ništa oko tog jagnjeta.
Sad me navodiš na priču u koju će malo ko vjerovati, a opet kažem - lako se može provjeriti jer je više stotina ljudi tome svjedočilo:
To jagnje je bilo naše. Mi smo ga donijeli sa Velikog polja, našli ga kako luta po šumi. Znači kroz tunel smo prvo otišli na Veliko polje, zatekli Zukine kako kupe prnje i bježe, sreli izbjegle civile Trnovljake. Kako smo bili bez vode otišao sam do hotela Igman da naspem vode u ćuture - tu sam zatekao trojicu vojnih policajaca koje su poslije Mladićevi gardisti pobili. Mi smo bili kod Mrazišta a zatim smo dobili naredbu da se prebacimo na Malo Polje sa jedinicama Sultan Fatih i Šklapom.
Tu nam je trebala kao biti baza. Sve je bilo napušteno.
Sa Malog Polja su nas poslali na Veliko Polje "da začepimo rupu u liniji odbrane" - klasična zavala, kakva linija kad nikoga nije bilo. Stigli smo ipak na Veliko polje, nas deseterica, halalili se, izljubili se i prihvatili borbu. Brigade i bataljoni su bježali, mi Izviđači nismo. Razvukli smo široku liniju odbrane dok nas nisu sabili gardisti oko hotela Mrazište.
Ako si bio neka faca a ne preplašeni linijaš, ja sam bio Kosa 26 na razgovorniku. Svi su čuli kad sam nazvao komandu i rekao da smo napadnuti i da postaje vruće i da se nećemo predati. Tad je Handžić uhvatio nekog švercera koji je došao sa golfom da krade stvari iza Zukinih, oteo mu auto i sa Šklapovcima puni gas pravo do Mrazišta. Na cesti su naišli na grupu koja nam je trebala zatvoriti zadnji izlaz i sasjekli su ih sa prozora golfa u vožnji. Došli do nas kad su gardisti krenuli preko ceste na nas, jedan je ubio Seju, Nera ubio njega, Handžić zgrabio Seju i nabacio ga na leđa i naredio povlačenje.
U hodu smo dogovarali da se spojimo sa Čedinim Vukovima koji su bili na skakaoni, da razvučemo Sultan Fatih lijevo i blokiramo cestu i da se nastavimo boriti ... kad smo stigli na Malo Polje nismo zatekli nikoga - Halil Bicaj je naredio svima da se povuku osim nama prema Hrasnici. Mislim da je jedini razlog bio taj da se on lično usrao od straha. Pozvao nas je preko Handžića jer nije smio lično ali tek kad su zamakli dobro iza brda.
Ostalo valjda znaš - kad smo oko sebe okupili u Hrasnici momke iz Dobrinjskog bataljona? Kad su sa gomile oružja koje su sami pobacali da se ne vraćaju na Igman grabili puške da nam se pridruže u ... u čemu ?
Repetitor, hajde nastavi, u pitanju je bataljon, ne ja lično - šta se tada desilo?