Vjerovatno si u pravu. Informaciju sam pokupio sa stranice Revicon-a, prilično je konfuzno napisana. Kako god, 9 mjeseci predstavlja tri kvartala, dakle prvi ili četvrti, jedan od dva udarna je već prihodovan. Preostao im je jedan Q da nadoknade manjak od 37%. I dalje se radi o lošem planiranju, i gotovo sigurno manjku jačem od 10%Alfons Kauders wrote:
pa u prva tri kvartala 62.9%... ne u toku cijele godine...care moj da su "fulali" 37.1% vec davno bi imali raspad sistema...
kad se "fula", onda se radi o 2, 5, ili 10%... a ne 37
![]()
znaci imali su 21% realizacije po kvartalu, s tim da su prvi i cetvrti uvijek najjaci, tako da ce na kraju biti oko 90%
to je isto ko kad se neki dan kukalo kako je cca. 60,000 ljudi ostalo bez posla... samo sto je u istom periodu otprilike isto toliko ljudi zaposleno
Vlada FBiH (2011 - .........?)
- Corto Maltese
#2301 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
- Alfons Kauders
#2302 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
jeste lose planiranje, to ne sporim... ali ni blizu 37... vjerovatno ce biti 10 ili manje sa Q4Corto Maltese wrote:Vjerovatno si u pravu. Informaciju sam pokupio sa stranice Revicon-a, prilično je konfuzno napisana. Kako god, 9 mjeseci predstavlja tri kvartala, dakle prvi ili četvrti, jedan od dva udarna je već prihodovan. Preostao im je jedan Q da nadoknade manjak od 37%. I dalje se radi o lošem planiranju, i gotovo sigurno manjku jačem od 10%Alfons Kauders wrote:
pa u prva tri kvartala 62.9%... ne u toku cijele godine...care moj da su "fulali" 37.1% vec davno bi imali raspad sistema...
![]()
znaci imali su 21% realizacije po kvartalu, s tim da su prvi i cetvrti uvijek najjaci, tako da ce na kraju biti oko 90%
to je isto ko kad se neki dan kukalo kako je cca. 60,000 ljudi ostalo bez posla... samo sto je u istom periodu otprilike isto toliko ljudi zaposleno
a ko je zapravo uradio nacrt ovog budzeta? da nije slucajno... prosla vlast?
- Corto Maltese
#2303 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Bila je jedna Hasićeva izjava prije dvije sedmice, možda je mislio na manjak u budžetskim prihodima a ne na smanjenje budžeta.Alfons Kauders wrote:
btw... kad je najavljeno da ce se budzet smanjiti 30% iduce godine?
jer se toga ne sjecam... na stranu sto je manje-vise nemoguce smanjiti budzet u toj mjeri za samo 12 mjeseci... pogotovo imajuci u vidu koliko ucesca u budzetu ima servisiranje duga...
ako je krajina to lupio, onda potpisujem peticiju da ga odmah smijenimo
http://www.capital.ba/hasic-ocekivati-povecanje-kamata/
- ReD aka Socijalista
#2304 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ja mislim da neko nije htio poslati delegate u dom naroda FBih i da se ovo moralo uraditi po zurnom postupku. Ako se najbolje sjecam...cini mise da je danasnja vlada ovo preuzela od prosle. Demant molim ukoliko postoji.Alfons Kauders wrote:jeste lose planiranje, to ne sporim... ali ni blizu 37... vjerovatno ce biti 10 ili manje sa Q4Corto Maltese wrote:Vjerovatno si u pravu. Informaciju sam pokupio sa stranice Revicon-a, prilično je konfuzno napisana. Kako god, 9 mjeseci predstavlja tri kvartala, dakle prvi ili četvrti, jedan od dva udarna je već prihodovan. Preostao im je jedan Q da nadoknade manjak od 37%. I dalje se radi o lošem planiranju, i gotovo sigurno manjku jačem od 10%Alfons Kauders wrote:
![]()
a ko je zapravo uradio nacrt ovog budzeta? da nije slucajno... prosla vlast?
- ultima_palabra
#2305 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ne možeš vjerovati s kakvim ekonomskim "ekspertima" imamo posla na sa-x forumuAlfons Kauders wrote:pa u prva tri kvartala 62.9%... ne u toku cijele godine...Corto Maltese wrote:Kvalitetnim planiranjem:ReD aka Socijalista wrote:Sve to lijepo, ali pitam se OTKUD tolika rupetina??? Ne moze s jedne na drugu godinu budzet biti manji za skoro pola milijarde KM. Dajte uozbiljite se malo![]()
Dakle, kako?
Prethodnih 9 mjeseci su fulili samo za trećinu. Sitnica.Vlada Federacije BiH usvojila je na sjednici u srijedu Izvještaj o izvršenju budžeta Federacije BiH
U proteklih devet mjeseci ove godine, kako navode iz Federalnog ministarstva finansija, budžet Federacije BiH je ostvaren u iznosu od 1,093 milijarde KM, što predstavlja 62,9 posto u odnosu na rebalans.care moj da su "fulali" 37.1% vec davno bi imali raspad sistema...
![]()
- Alfons Kauders
#2306 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Corto Maltese wrote:Bila je jedna Hasićeva izjava prije dvije sedmice, možda je mislio na manjak u budžetskim prihodima a ne na smanjenje budžeta.Alfons Kauders wrote:
btw... kad je najavljeno da ce se budzet smanjiti 30% iduce godine?
jer se toga ne sjecam... na stranu sto je manje-vise nemoguce smanjiti budzet u toj mjeri za samo 12 mjeseci... pogotovo imajuci u vidu koliko ucesca u budzetu ima servisiranje duga...
ako je krajina to lupio, onda potpisujem peticiju da ga odmah smijenimo
http://www.capital.ba/hasic-ocekivati-povecanje-kamata/
prije ce biti da je typo - krajina je u par navrata pominjao 3%...“Ministar finansija u Vladi Federacije BiH Ante Krajina već je najavio da će doći do smanjenja budžeta FBiH do 30 odsto. To opet zatvara krug jer se smanjuju aktivnosti i imaćemo situaciju da investitori ovdje neće, nažalost, dolaziti ni u idućoj godini”, smatra Hasić.
kakvih crnih 30%... pa ni dujko ni ante nisu toliki imbecili, to ne bi izvalio ni neko ko obnavlja prvu godinu ekonomije... osim ako ne studira npr. u travniku...
- Alfons Kauders
#2307 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
i ja se ko kroz maglu nesto sjecam... da, zapravo usvojen je bevandin budzet sa kozmetickim izmjenama...ReD aka Socijalista wrote: Ja mislim da neko nije htio poslati delegate u dom naroda FBih i da se ovo moralo uraditi po zurnom postupku. Ako se najbolje sjecam...cini mise da je danasnja vlada ovo preuzela od prosle. Demant molim ukoliko postoji.
a demanta naravno nema niti moze biti...
- Corto Maltese
#2308 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Vlada preuzela nacrt budžeta od prošle i onda napravila rebalans. Izvještaj Revicon-a se odnosi na ispunjenje u odnosu na rebalans.ReD aka Socijalista wrote:
Ja mislim da neko nije htio poslati delegate u dom naroda FBih i da se ovo moralo uraditi po zurnom postupku. Ako se najbolje sjecam...cini mise da je danasnja vlada ovo preuzela od prosle. Demant molim ukoliko postoji.
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/budzet/index.php
- Alfons Kauders
#2309 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
a rebalans je bio kozmeticka izmjena koju sam vec spomenuo...Corto Maltese wrote:Vlada preuzela nacrt budžeta od prošle i onda napravila rebalans. Izvještaj Revicon-a se odnosi na ispunjenje u odnosu na rebalans.ReD aka Socijalista wrote:
Ja mislim da neko nije htio poslati delegate u dom naroda FBih i da se ovo moralo uraditi po zurnom postupku. Ako se najbolje sjecam...cini mise da je danasnja vlada ovo preuzela od prosle. Demant molim ukoliko postoji.
da rezimiramo... vlada je nesposobna zato jer je naslijedila nerealan budzet i velik deficit, koji ce biti jos gori kada na naplatu dodju prve transe mmf-a... dakle odgovorni su za odluke koje su 3 mjeseca do 2 godine starije od same vlade?
- Corto Maltese
#2310 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ne kontam!? Nisu morali preuzeti stari proračun, mogli su napraviti novi. Ili im je odgovaralo raditi prvu godinu bez odgovornosti, jer mogu sve svaliti na one prije. "Ne bi mi, ruku nam zavrnuli, morali smo uzet njihov, a naš bio triput bolji..."Alfons Kauders wrote:a rebalans je bio kozmeticka izmjena koju sam vec spomenuo...Corto Maltese wrote:Vlada preuzela nacrt budžeta od prošle i onda napravila rebalans. Izvještaj Revicon-a se odnosi na ispunjenje u odnosu na rebalans.ReD aka Socijalista wrote:
da rezimiramo... vlada je nesposobna zato jer je naslijedila nerealan budzet i velik deficit, koji ce biti jos gori kada na naplatu dodju prve transe mmf-a... dakle odgovorni su za odluke koje su 3 mjeseca do 2 godine starije od same vlade?
Ko god ga je napravio, Neka i njegovi su ga usvojili, napravili rebalans po svom, i taj rebalans usvojili i već tri kvartala rade po njemu. Dovoljno da preuzmu i odgovornost za dešavanja. A naročito odgovornost za fiskalnu politiku sljedeće godine.
- Alfons Kauders
#2311 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
ma ja ba... budzet se napravi za dan - dva... dok prosetas od vjecne do slatkog coseta naletis na desetak ljudi koji to mogu odraditi za stoju...Corto Maltese wrote:
Ne kontam!? Nisu morali preuzeti stari proračun, mogli su napraviti novi. Ili im je odgovaralo raditi prvu godinu bez odgovornosti, jer mogu sve svaliti na one prije. "Ne bi mi, ruku nam zavrnuli, morali smo uzet njihov, a naš bio triput bolji..."
rebalans je usvojen u avgustu, a ne u martu... znaci rade jedan kvartal po njemu...Ko god ga je napravio, Neka i njegovi su ga usvojili, napravili rebalans po svom, i taj rebalans usvojili i već tri kvartala rade po njemu. Dovoljno da preuzmu i odgovornost za dešavanja. A naročito odgovornost za fiskalnu politiku sljedeće godine.
a stvarno ne znam zasto bi bilo ko preuzimao odgovornost za nesto za sto nije odgovoran... to je isto ko da pokucas komsiji na vrata i zamolis ga da ti popravi auto koje si sam razbio...
- Corto Maltese
#2312 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ako je auto zajedničko dobro, ako je komšija prihvatio da preuzme brigu o autu i da ga popravi, (kao što su ovi izašli na izbore i rekli da će preuzeti brigu o državi, entitetu, kantonu, i popraviti ih uz sve zatečene kvarove) onda je za očekivati da će svi komšiju pitat: "Kako ide majstore?"Alfons Kauders wrote: rebalans je usvojen u avgustu, a ne u martu... znaci rade jedan kvartal po njemu...
a stvarno ne znam zasto bi bilo ko preuzimao odgovornost za nesto za sto nije odgovoran... to je isto ko da pokucas komsiji na vrata i zamolis ga da ti popravi auto koje si sam razbio...
Na šta će Krajin... pardon Komšija, šeretski: "Deficitarno!"
Last edited by Corto Maltese on 11/12/2011 19:21, edited 2 times in total.
-
sanaman
#2313 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ne uzimaj vruc krompir u ruke ako ces se oprziti, da malo parafraziramo...politika je takva. Ljudi zele rezultate a ne da im se govori kako je neko drugi kriv. Zato su bili izbori, itd. Izmjene neke mogu biti samo u realnim okvirima, niko cuda ne ocekuje...al se samo prati i prstom pokazivati na one druge ne pije vode. Vrijeme ce pokazati. Prosla vlast se jeste zaduzila kod MMF-a, al izgleda da da i nova vlast planira da uzme kapital na trzistu u iznosu preko 400 miliona. Na kraju nece ni to biti problem ako se ulozi i privreda to vrati kroz poreze i razne doprinose. A ova vlast pravi budzet za 2012...Alfons Kauders wrote:ma ja ba... budzet se napravi za dan - dva... dok prosetas od vjecne do slatkog coseta naletis na desetak ljudi koji to mogu odraditi za stoju...Corto Maltese wrote:
Ne kontam!? Nisu morali preuzeti stari proračun, mogli su napraviti novi. Ili im je odgovaralo raditi prvu godinu bez odgovornosti, jer mogu sve svaliti na one prije. "Ne bi mi, ruku nam zavrnuli, morali smo uzet njihov, a naš bio triput bolji..."naravno nikom se nije zurilo, ipak se moglo cekati na budzet jos nekoliko sedmica, niko se ne bi bunio
![]()
rebalans je usvojen u avgustu, a ne u martu... znaci rade jedan kvartal po njemu...Ko god ga je napravio, Neka i njegovi su ga usvojili, napravili rebalans po svom, i taj rebalans usvojili i već tri kvartala rade po njemu. Dovoljno da preuzmu i odgovornost za dešavanja. A naročito odgovornost za fiskalnu politiku sljedeće godine.
- Alfons Kauders
#2314 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
samo druze... sto se ti ubi veceras da dokazes da je sdp skrsio to auto... a ne ovi prije... i onda kada se ispostavi da svi "argumenti" koje si naveo plaho ne piju vode... pricas kako je sdp odgovoran da "popravi"...Corto Maltese wrote:Ako je auto zajedničko dobro, ako je komšija prihvatio da preuzme brigu o autu i da ga popravi, (kao što su ovi izašli na izbore i rekli da će preuzeti brigu o državi, entitetu, kantonu, i popraviti ih uz sve zatečene kvarove) onda je za očekivati da će svi komšiju pitat: "Kako ide majstore?"Alfons Kauders wrote: rebalans je usvojen u avgustu, a ne u martu... znaci rade jedan kvartal po njemu...
Na šta će Krajin... pardon Komšija, šeretski: "Deficitarno!"
pa jeste, to sam i ja rekao, zato sam im i dao glas, da popravljaju auto...
dakle slazemo se da su preuzeli odgovornost, ako im se ne svidja neka kupe prnje... ali mi nije jasno sta ocekujes... ja npr. ocekujem da pocnu popravljati taj skresni auto, da ga makar dovedu u vozno stanje, recimo za pola mandata... kako ja vidim, ne ide im bas dobro ove godine, a dabogda da krene i iduce...
a ti?
ti haman ocekujes da za tri kvartala od budzeta u debelom deficitu stvore suficit... doduse, iz prethodnog toka diskusije se da zakljuciti da ne baratas najbolje s brojevima...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- madner
#2316 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Kralj
Dakle nas ministar finansija je napravio plan prihoda za sljedecu godinu koji predvidja budzet od gotovo 2 milijarde. Od toga se pravi budzetski deficit od 490 miliona
Koji kraljevi.
Dakle nas ministar finansija je napravio plan prihoda za sljedecu godinu koji predvidja budzet od gotovo 2 milijarde. Od toga se pravi budzetski deficit od 490 miliona
Koji kraljevi.
- Alfons Kauders
#2317 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
nemoj zajebavat... vidis da ove tvoje komunjare prave deficit od po milijarde...madner wrote:Kralj![]()
Dakle nas ministar finansija je napravio plan prihoda za sljedecu godinu koji predvidja budzet od gotovo 2 milijarde. Od toga se pravi budzetski deficit od 490 miliona![]()
Koji kraljevi.
- ReD aka Socijalista
#2318 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Alfons Kauders wrote:nemoj zajebavat... vidis da ove tvoje komunjare prave deficit od po milijarde...madner wrote:Kralj![]()
Dakle nas ministar finansija je napravio plan prihoda za sljedecu godinu koji predvidja budzet od gotovo 2 milijarde. Od toga se pravi budzetski deficit od 490 miliona![]()
Koji kraljevi.i smanjuju budzet 30%...
i ne mogu realizirati ni dvije trecine proslog
i zapravo su na vlasti vec tri godine, samo sto nisu nikom rekli

- madner
#2319 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Da zaboravio sam reci, kada novi ministar finacija napravi budzet koji je veci 500 miliona to znaci da je levat.Alfons Kauders wrote:nemoj zajebavat... vidis da ove tvoje komunjare prave deficit od po milijarde...madner wrote:Kralj![]()
- Alfons Kauders
#2320 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
nisi ti to dobro sracuno, objasnice ti corto cim se vrati sa skijanja...madner wrote:Da zaboravio sam reci, kada novi ministar finacija napravi budzet koji je veci 500 miliona to znaci da je levat.Alfons Kauders wrote:nemoj zajebavat... vidis da ove tvoje komunjare prave deficit od po milijarde...madner wrote:Kralj![]()
sta naaam ooovooo raaaade madnere
- madner
#2321 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Tjeraju nas da budemo zahvalni da nam opozicija nije pozicija.
Hoce treeeci
Hoce treeeci
- Alfons Kauders
#2322 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
treba otvoriti zasebnu temu sa nekim best off slobodne bosne i ekipe...madner wrote:Tjeraju nas da budemo zahvalni da nam opozicija nije pozicija.![]()
Hoce treeeci
niksic kupuje avion
krajina napravio deficit od 490 miliona
trhulj shellu poklonio koncesiju
dodikov sin zeni lijepu biscanku
60,000 ostalo bez posla u fbih
itd itd itd
-
sanaman
#2323 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ne znam kako ko sta tumaci i kojim tehinckim izrazima barata....pozicija to povecava a opozicija naziva deficit
, ali onako laicki promatrano...ako u dzepu imas sigurnih ca. 1,532 a planiras da potrosis ca. 1,95 onda nesto ne stima. Fali novca il sredstava
Tu razliku, koju usput mozes povecavati do iznemoglosti na nacin da planiras praviti spejs satl ili obecavati nesto sto se ekonomski podnijeti ne moze nije nikakav problem. Znaci mozes planirati i potrosnju do 3 milijarde i naravno povecao si budzet
.
Al nagradno pitanje i dalje ostaje kako namiriti razliku? Zaduziti se kod banaka ili negdje drugo? Izabrao se ovaj drugi put izgleda, preko obveznica i trezorskih zapisa. Ali nece promijenti sustinu da ce to sve jednog dana prispjeti na naplatu.
Ko ce platiti
Tu razliku, koju usput mozes povecavati do iznemoglosti na nacin da planiras praviti spejs satl ili obecavati nesto sto se ekonomski podnijeti ne moze nije nikakav problem. Znaci mozes planirati i potrosnju do 3 milijarde i naravno povecao si budzet
Al nagradno pitanje i dalje ostaje kako namiriti razliku? Zaduziti se kod banaka ili negdje drugo? Izabrao se ovaj drugi put izgleda, preko obveznica i trezorskih zapisa. Ali nece promijenti sustinu da ce to sve jednog dana prispjeti na naplatu.
Ko ce platiti
- Corto Maltese
#2324 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ne tu pozicije i opozicije. Ima nauke po imenu ekonomija koja kaže:sanaman wrote:Ne znam kako ko sta tumaci i kojim tehinckim izrazima barata....pozicija to povecava a opozicija naziva deficit, ali onako laicki promatrano...ako u dzepu imas sigurnih ca. 1,532 a planiras da potrosis ca. 1,95 onda nesto ne stima. Fali novca il sredstava
![]()
Tu razliku, koju usput mozes povecavati do iznemoglosti na nacin da planiras praviti spejs satl ili obecavati nesto sto se ekonomski podnijeti ne moze nije nikakav problem. Znaci mozes planirati i potrosnju do 3 milijarde i naravno povecao si budzet.
Ko ce platiti
Svjestan svega toga, Ante Krajina najavljuje 350.000.000KM tešku godinu pred nama. Ja kažem 450.000.000KM. Walter, onaj pravi, kaže: "Živi bili pa vidjeli!""Budžetski deficit je višak rashoda u odnosu na prihode u budžetu, tj. kada su ukupni prihodi nedovoljni da pokriju iznose rashoda. Za pokriće budžetskog deficita država povećava fiskalno opterećenje (poreze) i pristupa većem korišćenju zajmova i emisiji (kreiranja) novca - tzv. monetizacija budžetskog deficita. Budžetski deficit može biti rezultat nerealnog planiranja prihoda ili rashoda u budžetu, porasta cena i prekoračenja izvršenih rashoda ili pogrešno procenjenog razvoja konjukture."
http://lukavac-x.ba/bih/ante-krajina-pr ... ka-godina/
- ultima_palabra
#2325 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Pa ako je budžet znatno veći u odnosu na prethodnu godinu, pretpostavljam da će razlika većinom biti uložena u razvojne projekte. A država je kao i firma, dobro je da se određenim dijelom koristi posuđenim kapitalom sve dok taj dio nije prevelik i dok se taj kapital koristi u razvojne svrhe a ne u potrošnju. Googlati "efekat poluge"sanaman wrote:Ne znam kako ko sta tumaci i kojim tehinckim izrazima barata....pozicija to povecava a opozicija naziva deficit, ali onako laicki promatrano...ako u dzepu imas sigurnih ca. 1,532 a planiras da potrosis ca. 1,95 onda nesto ne stima. Fali novca il sredstava
![]()
Tu razliku, koju usput mozes povecavati do iznemoglosti na nacin da planiras praviti spejs satl ili obecavati nesto sto se ekonomski podnijeti ne moze nije nikakav problem. Znaci mozes planirati i potrosnju do 3 milijarde i naravno povecao si budzet.
Ko ce platiti
Znači tih 450 miliona su loši ako bi išli u povećanje plata budžetskim korisnicima, a dobri su ako idu u ubrzanu izgradnju autoputa npr. A logično je da se tim parama pokrene investicijski ciklus u Federaciji, ne zato što u vladi sjede anđeli, nego zato što znaju da je to jedini način da u foteljama ostanu duže od 4 godine