Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
miki.ba wrote:Meni nije jasno šta hrvati misle sa hrvatskim stanovništvo koji živi u Sarajevu i drugim multietnićkim sredinama, da li će to ostati tako u slućaju da se formira treći entitet?
Pa miki.ba , zar opet isto pitanje! Ne radi se o entitetu već o federalnoj jedinici u sastavu BiH.Siguran sam da bi na ovo pitanje 99,99% Hrvata odgovorilo ZA Slična situacija je već bila u bivšoj SFRJ.Što misliš koliko je Hrvata bilo protiv stvaranja suverene i neovisne Države Hrvatske iako ona nije obuhvatila Hrvate na Kosovu,Vojvodini, Boki Kotorskoj .....?
šta čovjek napisa i osta živ al ko prizna, pola mu se prašta
Gandalf wrote:Ko god ovu zemlji mrzi i teško mu je samom sebi priznat' da je Bosanac/Hercegovac, slobodno može nastaniti se u nekoj od susjednih mu matica, te tamo nastaviti i dalje sa vlastitim samozavaravanjem
Bravo! U tome i jest problem.Srbi iz Zlajine samouprave se mogu smjestiti u RS jer tamo ima dovoljno mjesta, nepodobni Bošnjaci mogu Tursku jer tamo ima još više mjesta ali Hrvati su problem.Nema dovoljno mjesta u Mostaru, Vitezu, Žepču tj u Trećem.
Hrvati problem...
Ma daj ...
Veci su problemi Kinezi
Sto neko rece ima mjesta u Zagrebu, Canadi, Australiji itd ....
miki.ba wrote:Meni nije jasno šta hrvati misle sa hrvatskim stanovništvo koji živi u Sarajevu i drugim multietnićkim sredinama, da li će to ostati tako u slućaju da se formira treći entitet?
Pa miki.ba , zar opet isto pitanje! Ne radi se o entitetu već o federalnoj jedinici u sastavu BiH.Siguran sam da bi na ovo pitanje 99,99% Hrvata odgovorilo ZA Slična situacija je već bila u bivšoj SFRJ.Što misliš koliko je Hrvata bilo protiv stvaranja suverene i neovisne Države Hrvatske iako ona nije obuhvatila Hrvate na Kosovu,Vojvodini, Boki Kotorskoj .....?
Pa Hrvati vec imaju nekoliko Federalnij jedinica u sklopu Federacije BIH ... u cemu je problem?
panorama wrote:
Slažem se da je laž kad netko kaže da je HDZ jedini predstavnik hrvatskog naroda.To govore neupućeni ili zlonamjerni ili Zlajonamjerni HDZ BiH i HDZ 90 čine hrvatski blok i oni imaju većinski legitimitet predstavljanja hrvatskog naroda kao što SDA i SDP zajedno imaju većinski legitimiet predstavljanja bošnjačkog naroda(iako su osvojili manje glasova u bošnjačkom korpusu nego HDZ-ovi u hrvatskom)Dakle,ne jedini, nego oni koji imaju legitimitet.HSP i NSRZ nigdje ne mogu formirati vlast na razini kantona.Vlast bez HDZ-a se ne može formirati u 4 županije a možda i u 5.Kako onda misli Lagumdžija praviti vlast bez legitimnih predstavnika Hrvata? Kako će tek onda napraviti vlast na državnoj razini ako se već sada zna kakvo je mišljenje o tome srpskog bloka?Tko tu onda koči uspostavu efikasne vlasti koja može imati kapacitet donositi odluke od presudnog značaja za državu.Možda Lagumdžija uživa u svojoj secesionističkoj politici i sanja "neku svoju zapad. Njemačku", ali u tom slučaju mora snositi posljedice za ono što se može dogoditi.
U kantonima gdje je HDZ dobio vecinu glasova... i gdje ima najvise mandata dobit ce podrsku SDPa da napravi vlast i to je SDP vise puta ponovio ... i prvi na redu ce biti HNK i to je to ... Ne vidim u cemu je problem
Pa Hrvati vec imaju nekoliko Federalnij jedinica u sklopu Federacije BIH ... u cemu je problem?
Poštovani, neka nešto ostane i za sutra, sad moram dalje.Pozdrav!
Ne ne. U federacijama su nosioci suvereniteta federalne jedinice. U BiH je jedini nosilac suvereniteta drzava BiH. Dakle mada se zovu kantoni, Federacija nije Federacija. Niti je Republika Srpska Republica Srpska.
madner wrote:
Ne ne. U federacijama su nosioci suvereniteta federalne jedinice. U BiH je jedini nosilac suvereniteta drzava BiH. Dakle mada se zovu kantoni, Federacija nije Federacija. Niti je Republika Srpska Republica Srpska.
kantoni su federalne jedinice u okviru federacije... i Federacija je Federacija kantona...
a mogla je biti federacija opstina, gradova ili mjesnih zajednica... svejedno
Rasprava i loženje oko trećeg entiteta, neovisno bili za ili protiv, nema smisla. Treći entitet je nemoguća misiji i to je čak jasno i najzagriženijim HDZ-ovcima. Uostalom, malo gdje treći i spominju, kada se ozbiljno i racionalno priča. To im više služi za pridobivanje širokih narodnih masa, s obzirom na veliku želju većine Hrvata za formiranjem trećeg entiteta.
Meni kao Travničaninu, Hrvatu, Bosancu, kako god gledao,treći entitet nije dobar. Već sam jednom napisao, u mom Travniku i danas, iako nedostaje 10 tisuća Hrvata, živi više Hrvata nego u Kupresu, Neumu i Stocu zajedno, a ta mjesta bi kao trebala biti, barem u glavama pojedinih sanjara, u trećem. Također, zaboravljaju se Hrvati Jajca, Bugojna, Fojnice, Vareša, Busovače, Novog Travnika, Usore i itd. Čak i hipotetski promatrano, kada bi se pristalo na formiranje trećeg i taj famozni diskontinuitet teritorija, nije moguće da bi sve općine ili dijelovi općina, koji su bili pod kontrolom HVO-a u Središnjoj Bosni, pripojili se tom entitetu. Šta to znači? Izdaju Hrvata Središnje Bosne, koji su i ovako platili najveću cijenu. Više od 100 tisuća ljudi je protjerano, imovina spaljena i opljačkana, na tisuće ubijenih i itd.
Dakle, treći nije moguć, a i štetan je, kako za Hrvate, tako i za druge narode. Šta je rješenje? Istinske institucionalne reforme, koje bi uključivale promjene oko izbora delegata u DN, promjene u načinu glasovanja u DN, promjene izbornog sustava, promjene u načinu odlučivanja u vladama i itd.
travnik wrote:Rasprava i loženje oko trećeg entiteta, neovisno bili za ili protiv, nema smisla. Treći entitet je nemoguća misiji i to je čak jasno i najzagriženijim HDZ-ovcima. Uostalom, malo gdje treći i spominju, kada se ozbiljno i racionalno priča. To im više služi za pridobivanje širokih narodnih masa, s obzirom na veliku želju većine Hrvata za formiranjem trećeg entiteta.
Meni kao Travničaninu, Hrvatu, Bosancu, kako god gledao,treći entitet nije dobar. Već sam jednom napisao, u mom Travniku i danas, iako nedostaje 10 tisuća Hrvata, živi više Hrvata nego u Kupresu, Neumu i Stocu zajedno, a ta mjesta bi kao trebala biti, barem u glavama pojedinih sanjara, u trećem. Također, zaboravljaju se Hrvati Jajca, Bugojna, Fojnice, Vareša, Busovače, Novog Travnika, Usore i itd. Čak i hipotetski promatrano, kada bi se pristalo na formiranje trećeg i taj famozni diskontinuitet teritorija, nije moguće da bi sve općine ili dijelovi općina, koji su bili pod kontrolom HVO-a u Središnjoj Bosni, pripojili se tom entitetu. Šta to znači? Izdaju Hrvata Središnje Bosne, koji su i ovako platili najveću cijenu. Više od 100 tisuća ljudi je protjerano, imovina spaljena i opljačkana, na tisuće ubijenih i itd.
Dakle, treći nije moguć, a i štetan je, kako za Hrvate, tako i za druge narode. Šta je rješenje? Istinske institucionalne reforme, koje bi uključivale promjene oko izbora delegata u DN, promjene u načinu glasovanja u DN, promjene izbornog sustava, promjene u načinu odlučivanja u vladama i itd.
Znači otprilike ono što je predloženo Platformom Koju HDZ apriori odbija, neće ni da se izjasni šta je to što mu ne odgovara. Odbija i ulazak u vlast sa strankama Platforme po principu pariteta. Krši zakon nebiranjem delegata u Dom naroda.
A zbog čega? Da bi predstavili SDP isključivo bošnjačkom strankom i otvorili vrata formiranju vlasti po principu 2+2+2, a po nalogu velikosrpske politike. Dok god HDZ pretpostavlja interese hrvatskog naroda velikosrpskoj politici, dogovor sa njima neće biti moguć. Ovakve avanture je HDZ pokušavao i 1993. i 2001. i znamo kako je sve završilo... ono što mi nije jasno je da imaju podršku većeg dijela Hrvata za nastavak te samoubilačke misije.
travnik wrote:Rasprava i loženje oko trećeg entiteta, neovisno bili za ili protiv, nema smisla. Treći entitet je nemoguća misiji i to je čak jasno i najzagriženijim HDZ-ovcima. Uostalom, malo gdje treći i spominju, kada se ozbiljno i racionalno priča. To im više služi za pridobivanje širokih narodnih masa, s obzirom na veliku želju većine Hrvata za formiranjem trećeg entiteta.
Znači otprilike ono što je predloženo Platformom Koju HDZ apriori odbija, neće ni da se izjasni šta je to što mu ne odgovara. Odbija i ulazak u vlast sa strankama Platforme po principu pariteta. Krši zakon nebiranjem delegata u Dom naroda.
A zbog čega? Da bi predstavili SDP isključivo bošnjačkom strankom i otvorili vrata formiranju vlasti po principu 2+2+2, a po nalogu velikosrpske politike. Dok god HDZ pretpostavlja interese hrvatskog naroda velikosrpskoj politici, dogovor sa njima neće biti moguć. Ovakve avanture je HDZ pokušavao i 1993. i 2001. i znamo kako je sve završilo... ono što mi nije jasno je da imaju podršku većeg dijela Hrvata za nastavak te samoubilačke misije.
Djelomično oko vlada je iz platforme, a ne oko DN i načina glasovanja. SDP nije bošnjačka partija, ali ima jako malu podršku među H i S, te joj se zbog toga spočitava eventualno dobivanje funkcija tih naroda. Da je veća podrška, to nitko ne bi mogao sporiti. Međutim, unatoč tome, nitko ne može reći da je SDP samo bošnjačka stranka. To nije točno.
Djelomično oko vlada je iz platforme, a ne oko DN i načina glasovanja. SDP nije bošnjačka partija, ali ima jako malu podršku među H i S, te joj se zbog toga spočitava eventualno dobivanje funkcija tih naroda. Da je veća podrška, to nitko ne bi mogao sporiti. Međutim, unatoč tome, nitko ne može reći da je SDP samo bošnjačka stranka. To nije točno.
A šta bi to ti mijenjao u načinu izbora DN? Mislim da je trenutni način biranja i glasanja sasvim dobar i da omogućuje da se čuje glas Hrvata iz područja u kojima nisu većina. Također onemogućuje da na vlast dođe opcija koja ima manje od trećine hrvatskih glasova... sasvim dobar sistem zaštite nacionalnih prava koji nadopunjuje parlamentarnu demokratiju.
Pa da se biraju delegati, ne po učešću kantona u broju stanovnika, već po učešću pojedinog naroda iz nekog kantona u ukupnom broju stanovnika tog naroda. Na taj način bi se spriječilo da jedan ulaz ima jednako predstavnika kao 30 tisuća ljudi. Bit će zastupljeni i oni kantoni gdje su Hrvati manjina i tada, ali realnije. Ovako se degradira ta institucija, jer delegati koji bi primarno trebali brinuti o vitalnim interesima nekog naroda, nisu izabrani od tog naroda. To je više nego očito jer ne postoji ni teoretska mogućnost. A ukoliko se baš toliko žarko želi zastupljenost svih iz svakog kantona, onda hajmo povećati broj delegata i to je to. Na ovaj način je moguće da hipotetski 1% podrške među H donese 33% delegata H. Ukoliko se doista želi institucionalna ravnopravnost, to onda nije moguće. Ukoliko se ona želi tek reda radi ili zato što lijepo zvuči riječ ravnopravnost, onda neće biti promjena.
Razlog za ovakav modus biranja delegata jeste odluka Ustavnog suda BiH da je svaki narod na cijeloj BiH konstitutivan. Ako imam broj kantona koji imamo i svaki kanton mora dati bar jednog delegata postaje jasno zasto je izbor takav kakav jeste.
Inace treba pogledati zasta sluzi taj famozni DN, parlament je mjesto gdje se vodi politika i uvazava brojcanost a ne DN.
Pa da se biraju delegati, ne po učešću kantona u broju stanovnika, već po učešću pojedinog naroda iz nekog kantona u ukupnom broju stanovnika tog naroda. Na taj način bi se spriječilo da jedan ulaz ima jednako predstavnika kao 30 tisuća ljudi. Bit će zastupljeni i oni kantoni gdje su Hrvati manjina i tada, ali realnije. Ovako se degradira ta institucija, jer delegati koji bi primarno trebali brinuti o vitalnim interesima nekog naroda, nisu izabrani od tog naroda. To je više nego očito jer ne postoji ni teoretska mogućnost. A ukoliko se baš toliko žarko želi zastupljenost svih iz svakog kantona, onda hajmo povećati broj delegata i to je to. Na ovaj način je moguće da hipotetski 1% podrške među H donese 33% delegata H. Ukoliko se doista želi institucionalna ravnopravnost, to onda nije moguće. Ukoliko se ona želi tek reda radi ili zato što lijepo zvuči riječ ravnopravnost, onda neće biti promjena.
Pa tako se i bira, po učešću svakog naroda... zato Sarajevski i Tuzlanski kanton imaju po jednog, a HNK i SBK po 3 predstavnika Hrvata, ne znam u čemu je problem. Možda je nesrazmjerno učešće BPK, ali to je tzv. pozitivna diskriminacija.
Pa tako se i bira, po učešću svakog naroda... zato Sarajevski i Tuzlanski kanton imaju po jednog, a HNK i SBK po 3 predstavnika Hrvata, ne znam u čemu je problem. Možda je nesrazmjerno učešće BPK, ali to je tzv. pozitivna diskriminacija.
To da 1% donese 33% nije moguće ama baš nikako.
Itekako jest. Teoretski, SDA, SzBiH i DNZ, po ovakvom načinu, mogu imenovati svoje H iz USK-a, BPK-a, TK-a, SK-a i ZDK-a. To je 6 (ZDK 2). Dakle, moguće. Moguće je, kao sada, u SDP-SDA varijanti, iako podrška nije 1%, ali nije ni veća od 10%. Jer pogledaj TK. Hrvata tamo nema više od 5%, a nije bilo ni 1991., a sam HDZ osvojio 3%. Dakle, nisu ni svi H iz ovih kantona za SDP, kako se vrlo često smatra.
Pozitivna diskriminacija? Da SDP može i sanjati o H iz SBK-a, HNK-a, ZHK-a, PK-a ili LK-a, nikad ne bi bio H iz BPK. Taj delegat nije tu zbog pozitivne diskriminacije, već potrebe da se raznim kombinacijama dođe do potrebne trećine delegata.
madner wrote:Razlog za ovakav modus biranja delegata jeste odluka Ustavnog suda BiH da je svaki narod na cijeloj BiH konstitutivan. Ako imam broj kantona koji imamo i svaki kanton mora dati bar jednog delegata postaje jasno zasto je izbor takav kakav jeste.
Inace treba pogledati zasta sluzi taj famozni DN, parlament je mjesto gdje se vodi politika i uvazava brojcanost a ne DN.
Na ovaj način je potpuno obezvrijeđen. On bi trebao služiti isključivo zaštiti interesa svakog naroda, a na ovaj način delegati koji nisu izabrani glasovima nekog naroda, trebaju da brinu o interesima tog naroda. U DN treba da se isključivo poštuje volja naroda, a u ZD volja građana. To znači da se jasno definiraju oblasti o kojima se može raspravljati u DN, a ne o svemu i svačemu. Za to služi ZD.
To da 1% donese 33% nije moguće ama baš nikako.
Itekako jest. Teoretski, SDA, SzBiH i DNZ, po ovakvom načinu, mogu imenovati svoje H iz USK-a, BPK-a, TK-a, SK-a i ZDK-a. To je 6 (ZDK 2). Dakle, moguće. Moguće je, kao sada, u SDP-SDA varijanti, iako podrška nije 1%, ali nije ni veća od 10%. Jer pogledaj TK. Hrvata tamo nema više od 5%, a nije bilo ni 1991., a sam HDZ osvojio 3%. Dakle, nisu ni svi H iz ovih kantona za SDP, kako se vrlo često smatra.
Pozitivna diskriminacija? Da SDP može i sanjati o H iz SBK-a, HNK-a, ZHK-a, PK-a ili LK-a, nikad ne bi bio H iz BPK. Taj delegat nije tu zbog pozitivne diskriminacije, već potrebe da se raznim kombinacijama dođe do potrebne trećine delegata.
Pa neka je 5%... u TK ima oko 600.000 ljudi, to je 12.000 Hrvata, ne možeš reći da oni ne zaslužuju mjesto u DN. A da 60% Hrvata iz TK glasa za HDZ, to ne vjerujem.
Ovo boldirano Ti pišeš kao da je Lagumdžija pisao izborni zakon maksuz za ovu situaciju... @madner je već napisao zbog čega je to.
Ponavljam, ovakav DN je najbolji instrument etničke ravnopravnosti na izborima... ako ne želimo da nam počnu vaditi krv na biračkim mjestima.
Nitko nije rekao da TK ne zaslužuje delegata. Zaslužuju svi kantoni, ali realnije. To znači da se poveća broj delegata kako bi doista odgovarali učešću svakog naroda iz tog kantona u ukupnom broju.
HDZ i TK? Do toga sam došao, s obzirom da koliko znam niti 1991. godine na prostoru TK nije bilo više od 5% H, a vjerojatno ni danas, a HDZ je sam dobio oko 3%.
Osnovni problem je sto se HSP-u i Lijanovicima osporava ucesce u vlasti. Oni navodno nemaju pravo ciniti vlast, i zauzimati bilo kakve hrvatske pozicije, jer nemaju dovoljno hrvatskih glasova. Po tome, manje ili multietnicke stranke nikada i ni u kojoj kombinaciji ne bi mogle biti dio nijedne vlasti u BiH. To je krsenje svih demokratskih principa koje vaze za razvijen svijet pa i nasu zemlju. Samo o tome se radi. Kad bi ove dvije stranke ispale iz koalicije, onda bi HDZ rekao da je volja hrvatskog naroda ispostovana, sto apsolutno nije tacno, a drugo radi se o flagrantnom necivilizacijskom nedemokratskom cinu.
Volja hrvatskog naroda..... HDZ je osvojio cca. malo manje od 50% podrske hrvatskog birackog tijela. Preostala polovina hrvatskog birackog tijela je skoro potpuno zastupljen u platformi. Kako? Pa tako sto sve ostale hrvatske stranke podrzavaju platformu, a sve ono sto je HDZ 1990 naveo kao svoj program je takodjer ukljuceno u platformu, tako da je i volja hrvatskog naroda koji je glasao za koaliciju HDZ1990-HSP takodjer ispostovana. To sto je Ljubo kasnije prebjegao Covicu, nije stvar izborne volje hrvatskog naroda. Ovo se otprilike slaze i sa istrazivanjem prema kojem je 48% bh Hrvata za 3. entitet. To je otprilike i izborni rezultat HDZ-a.
Zasto onda ta druga polovina hrvatskog naroda ne bi bila zastupljena u vlasti barem sa 1/3 mjesta? Zasto bi samo HDZ uzeo ucesce i jedini predstavljao volju hrvatskog birackog tijela???
I da napomenem, ovo pitam samo sluzeci se vasom vlastitom logikom. Jer legitimni predstavnici i volja naroda ne postoje u nasem ustavu i zakonima kada se radi o formiranju izvrsne vlasti. To su jednostavno izmisljeni koncepti, od strane nacionalsitickih stranaka. Ustav se apsolutno mora postovati dok i ako se nekada nesto ne promijeni, a procedura za promjenu ustava je takodjer propisana.
Pa ja mislim da bi i hrvatske stranke teoretski mogle nagurati nekoliko bosnjackih delegata u DN iz tzv. hrvatskih vecinskih kantona, pa da ispadne da nekoliko procenata Bosnjaka ima 1/3 ili blizu toga u DN. U teoriji je svasta moguce, zasto stalno podgrijavati neke teoretske sanse koje su malo vjerovatne kako bi se produbljivalo nepovjerenje medju narodima. Nemoguce je stvoriti full proof sistem koji se ne moze zloupotrebljavati ako neko bas namjeri da ga potpuno izvitoperi, i takodjer nemoguce je ispostovati samo jedan princip ravnopravnosti poput one da broj delegata u DN poptuno odrazava broj biraca na terenu, da se na narusi neka druga ravnopravnost, poput one geografske ili manjinske.