Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
milanz
#2301 Re: Terenci i mehanika
terendzije zdravo evo imam jednu informaciju za krstove kardana i poluosovina na jeep cherokee xj: dimenzije 27x82mm ima ih u bl u seleni po 10 km neki srbijanski sigurno nisu kvalitet kao orginalni ali za tu cijenu mogu da posluze.
Telefon:
+387 51 311636
Telefon:
+387 51 311636
-
broi01
#2302 Re: Terenci i mehanika
@kreso
Treba mi savjet
Prije par dana sam zamijenio glavu volana, sad mi volan stoji malo u desno kad idem pravo , znaci nije ravan sa konzolom.
Da li je to zbog toga sto imam lufta u onim gumama ( ne znam kako se zovu ) uglavnom imaju veze sa volanom kad vrtim lijevo desno ona se naprezu ima tu i neki amotizer.
Ili se moze podesit na glavi volana?
Jutros sam vidio da mi je izbacio ulje iz prednjeg difa na odusak, ulja ima dovoljno ali me interesuje zbog cega se to desilo?
Pozdrav
Treba mi savjet
Prije par dana sam zamijenio glavu volana, sad mi volan stoji malo u desno kad idem pravo , znaci nije ravan sa konzolom.
Da li je to zbog toga sto imam lufta u onim gumama ( ne znam kako se zovu ) uglavnom imaju veze sa volanom kad vrtim lijevo desno ona se naprezu ima tu i neki amotizer.
Ili se moze podesit na glavi volana?
Jutros sam vidio da mi je izbacio ulje iz prednjeg difa na odusak, ulja ima dovoljno ali me interesuje zbog cega se to desilo?
Pozdrav
-
BISCANIN2
#2303 Re: Terenci i mehanika
milanz wrote:pozdrav svma nista bolje od voznje po snijegu ova zima i nije nesto samo jednom je bio napadao 50 cm i tada je bilo naj ludje, suv snijeg + jeep+ mud terrain gume + 10 dunuma njiva/ vjerujte mi sav sam snijeg na njoj ugazio vozao sam se pola dana bilo je extra da bar jos jedniom padne bar 30-ak cm da se izludiram i bio bi zadovoljan za ovu zimu. ljudi meni se jos nedaju slike ubaciti citao sam kako to ide ali nece ako znate neku caku bio bi zahvalan.
WOOOOO,prelijep svaka cast ,zavidim ti .
-
BISCANIN2
#2304 Re: Terenci i mehanika

Jeeparije

-
milanz
#2305 Re: Terenci i mehanika
BISCANIN2 wrote:milanz wrote:pozdrav svma nista bolje od voznje po snijegu ova zima i nije nesto samo jednom je bio napadao 50 cm i tada je bilo naj ludje, suv snijeg + jeep+ mud terrain gume + 10 dunuma njiva/ vjerujte mi sav sam snijeg na njoj ugazio vozao sam se pola dana bilo je extra da bar jos jedniom padne bar 30-ak cm da se izludiram i bio bi zadovoljan za ovu zimu.
WOOOOO,prelijep svaka cast ,zavidim ti .
-
milanz
#2306 Re: Terenci i mehanika
[img][IMG]http://img28.imageshack.us/img28/3669/picture040w.jpg[/img]
Uploaded with ImageShack.us[/img]
zdravo ljudi evo ja danas operisao diff i kako mi se cini da je ls bar po kresinim slikama, mada u voznji mi se ponasa kao obicni bar sam to mislio,htio sam mu nasuti novo ulje ali sad me zbunio skroz pa neznam 100% jeli ls i sta da sipam. ako neko moze da me ispravi i kaze koji je bilo bi jako dobro. cirkus s ovim jeep-om po danu se vozis i uzivas a popodne muke i dileme. dajte ljudi malo slika akcije i sam nesto spremam ali fali mi jos materijala.
Uploaded with ImageShack.us[/img]
zdravo ljudi evo ja danas operisao diff i kako mi se cini da je ls bar po kresinim slikama, mada u voznji mi se ponasa kao obicni bar sam to mislio,htio sam mu nasuti novo ulje ali sad me zbunio skroz pa neznam 100% jeli ls i sta da sipam. ako neko moze da me ispravi i kaze koji je bilo bi jako dobro. cirkus s ovim jeep-om po danu se vozis i uzivas a popodne muke i dileme. dajte ljudi malo slika akcije i sam nesto spremam ali fali mi jos materijala.
-
Selmir_Tz
#2307 Re: Terenci i mehanika
Zna li neko nešto o ovom vozilu?
http://www.pik.ba/artikal/3329702/jeep-grand-cherokee/
Prodavac je napisao da troši 20-25l plina po gradu, jel to realno za 5.2 V8 i koja bi potrošnja bila na otvorenom?
Takodje, kakav je ovaj 2.5 motor
http://www.pik.ba/artikal/5603251/jeep- ... 5-td-4x4/ž
i jel ovakav Jeep lakši za održavanje od ovih sa automatik mjenjačem?
http://www.pik.ba/artikal/3329702/jeep-grand-cherokee/
Prodavac je napisao da troši 20-25l plina po gradu, jel to realno za 5.2 V8 i koja bi potrošnja bila na otvorenom?
http://www.pik.ba/artikal/5603251/jeep- ... 5-td-4x4/ž
-
broi01
#2308 Re: Terenci i mehanika
Ovaj prvi nije napisao 20-25l neko MARAKA plina po gradu. (ja licno mu ne vjerujem)
Moja potrosnja je 20l po gradu, i tad sam presretan, jer ako ga pocnem gazit i divljat ona zna i dobro vise skocit.
Moja potrosnja je 20l po gradu, i tad sam presretan, jer ako ga pocnem gazit i divljat ona zna i dobro vise skocit.
-
vrhovny
#2309 Re: Terenci i mehanika
U mene je isti samo 96.g. sa u vrhunskom stanju s sekvent plinom, registrovan i novim gumama(stavljene prije mjesec dana) i dacu ti ga za 7000 KM...061442222 U mene je potrošnja 20-25l po gradu a otvorene ga znam spustiti ispod 15l!!!
-
Selmir_Tz
#2310 Re: Terenci i mehanika
@Broi01
Plin je u mom kraju 1KM/L pa sam zato pretpostavio da je ta potrošnja. Ja inače jako malo vozim u gradu, živim na selu, idem na posao do grada, od toga je 2-3km vožnje "kroz grad" mada ni to nije vožnja u centru, imam samo 1 semafor na relaciji. Ukupno 40km dnevno, od toga je otprilike 35km otvoreni put i vožnja na maksimalno 60-70km/h jer su sa svih strana naseljena mjesta a policija je monstruozna sa kontrolama i kaznama (srećom pa sam to osjetio na svojoj koži samo jednom sa kaznom od 40KM za vožnju od 62km/h na mjestu gdje je dozvoljeno 50km/h). Pored toga, tu su i povremene vožnje do Tuzle, Gračanice, Doboja, ali opet uz malo vožnje kroz gradske gužvu. Dakle, gradska potrošnja mi ne znači puno jer je praktično zanemarljiva u mom slučaju.
Vidim da imate iskustva pa me zanima koju bi potrošnju mogao očekivati, uzevši u obzir dionice koje vozim, sa 4.0 ili 5.2 motorom, na plinu naravno?
@Vrhovny
Postavi neke slike da vidimo tu mašinu
. Problem mi je što auto ne mogu mijenjati otprilike do jeseni jer tada ću dobiti novac pošto prodajem kukuruz u to vrijeme (mnooooooooogo kukuruza
). Sve do tada je skupljanje informacija.
Da budem iskren, očaran sam sa Jeep Grand Cherokee 4.0 ili 5.2 ali se smrtno bojim održavanja.
Plin je u mom kraju 1KM/L pa sam zato pretpostavio da je ta potrošnja. Ja inače jako malo vozim u gradu, živim na selu, idem na posao do grada, od toga je 2-3km vožnje "kroz grad" mada ni to nije vožnja u centru, imam samo 1 semafor na relaciji. Ukupno 40km dnevno, od toga je otprilike 35km otvoreni put i vožnja na maksimalno 60-70km/h jer su sa svih strana naseljena mjesta a policija je monstruozna sa kontrolama i kaznama (srećom pa sam to osjetio na svojoj koži samo jednom sa kaznom od 40KM za vožnju od 62km/h na mjestu gdje je dozvoljeno 50km/h). Pored toga, tu su i povremene vožnje do Tuzle, Gračanice, Doboja, ali opet uz malo vožnje kroz gradske gužvu. Dakle, gradska potrošnja mi ne znači puno jer je praktično zanemarljiva u mom slučaju.
Vidim da imate iskustva pa me zanima koju bi potrošnju mogao očekivati, uzevši u obzir dionice koje vozim, sa 4.0 ili 5.2 motorom, na plinu naravno?
@Vrhovny
Postavi neke slike da vidimo tu mašinu
Da budem iskren, očaran sam sa Jeep Grand Cherokee 4.0 ili 5.2 ali se smrtno bojim održavanja.
-
esmer_volani
-
broi01
#2312 Re: Terenci i mehanika
Ako ti godiste ne igra neku ulogu ja bi razmislio o kupovini ovog, prelistaj po ovoj temi i vidjeces sta mu je sve covjek promjenio i kako ga je odrzavo.vrhovny wrote:U mene je isti samo 96.g. sa u vrhunskom stanju s sekvent plinom, registrovan i novim gumama(stavljene prije mjesec dana) i dacu ti ga za 7000 KM...061442222 U mene je potrošnja 20-25l po gradu a otvorene ga znam spustiti ispod 15l!!!
Za takvu voznju ocekuj potrosnju 15-18l prije bi reko blize 15l. Moj primjer zenica -kakanj ugljucen tempomat na 80km/h potrosnja spada ispod 14l oko 30km ali ako ga vozim 160km/h onda se u sekundi popne na 18.7 i tako stoji ko da si ga zalijepio
Odrzavanje je ko i svakog drugog auta samo sto ovjde narucujes dijelove i sto su naruceni dosta povoljniji nego kupovina na otpadima
Citam da je i soju dobro sijat pa ti vidi sta ti je isplatnije
-
BISCANIN2
#2313 Re: Terenci i mehanika
KO kupi jeep od vrhovnog profitirace ,imao sam prilku da se vozam sa njim i dobro poznajem sta je i gdje je radio .
A sad je prilika
.
A sad je prilika
-
Selmir_Tz
#2314 Re: Terenci i mehanika
A ja sad nemam para
Jbga
Jbga
-
preludezalude
#2315 Re: Terenci i mehanika
Ja licno poznajem ovog 5.2 granda, vozio sam se u njemu i poznajem vlasnika. Jeep nije uopste u losem stanju i potrosnja po gradu mu ne prelazi 25 litara sigurno. Ima ful opremu i radi sve. Najvaznija stvar je ta da je tip prije par dana odveo jeep na servis mjenjaca. Sve je radilo ali je on odlucio da ga servisira da je miran i da ne razmislja. Znaci ko ga uzme nece morati razmisljati u kakvom je stanju mjenjac.Selmir_Tz wrote:Zna li neko nešto o ovom vozilu?
http://www.pik ba/artikal/3329702/jeep-grand-cherokee/
http://www.pik ba/artikal/5603251/jeep-grand-cherokee-2-5-td-4x4/ž
-
vrhovny
#2316 Re: Terenci i mehanika
Ljudi ja putujem a jeep ostaje u Bihaću.registrovan do 6-tog mjeseca...koga bude interesiralo da pogleda broj mu je 061394397 . to mi je broj od burazera a jeep osteje kod njega i prodaje se...Selmir_Tz wrote:A ja sad nemam para![]()
Jbga
-
Selmir_Tz
#2317 Re: Terenci i mehanika
Ako bude isao u Tuzlu narednih dana možda ću pogledati ovog Jeep-a, Bihać mi je predaleko svakako.
Btw, zna li neko nešto o Nissan X-trail? Juče sam vidio jednog na parkingu ispred Robota u Bijeljini, fino izgleda, nije veliki uopšte, ne znam koji je motor u pitanju jer nema oznake. Jel vozio to neko, kako je za održavanje i slično? Po oglasima vidim da uglavnom imaju male dizel i benzinske motore i manuelne mjenjače, po potrošnji i troškovima registracije ne razlikuju se od malo jače prosječne limuzine, imaju "male" gume za razliku od Jeep-a (ja sam na traktorskoj prikolici par godina imao 16" gume skinute sa jednog GC-a, nosile su 3 tone tereta bez problema).
Jes da srce kuca za neki GC, bilo 4.0 ili 5.2 ali bojim se da ja to ne bih mogao održavati, sve mi to djeluje previše komplikovano sa naručivanjem dijelova, majstora u mom kraju za njih jednostavno nema (Jeep-ovi su rijetki do besvijesti). Šta bija sa njim da mi se nešto pokvari?
Btw, zna li neko nešto o Nissan X-trail? Juče sam vidio jednog na parkingu ispred Robota u Bijeljini, fino izgleda, nije veliki uopšte, ne znam koji je motor u pitanju jer nema oznake. Jel vozio to neko, kako je za održavanje i slično? Po oglasima vidim da uglavnom imaju male dizel i benzinske motore i manuelne mjenjače, po potrošnji i troškovima registracije ne razlikuju se od malo jače prosječne limuzine, imaju "male" gume za razliku od Jeep-a (ja sam na traktorskoj prikolici par godina imao 16" gume skinute sa jednog GC-a, nosile su 3 tone tereta bez problema).
Jes da srce kuca za neki GC, bilo 4.0 ili 5.2 ali bojim se da ja to ne bih mogao održavati, sve mi to djeluje previše komplikovano sa naručivanjem dijelova, majstora u mom kraju za njih jednostavno nema (Jeep-ovi su rijetki do besvijesti). Šta bija sa njim da mi se nešto pokvari?
-
milanz
#2318 Re: Terenci i mehanika
imam ga ja 2004 god 2.2 dci extra auto za duza putovanja dobra preglednost posto je visok vuce ko zmaj a potrosnja mala za odrzavanje ovde kod nas neznam posto je moj reg u austriji ali ni tamo nije skupo odrzavanje ali vjerujem da je jeftinije i od mog jeep-a xj. ja sam prezadovoljan s njim i vjerovatno ce jos dugo ostati u vlasnistvu.da gume sam kupio za njega ljetne po 230 km u bl. a na jeep-u su 400 komad.
-
midho123
#2319 Re: Terenci i mehanika
pozdrav svima nedavno sam kupio daihatsu rocky 88g pa me interesuje sve o vom vozilu nemam iskustva sa terencima kako kad gdje koristiti 4l 4h
- mobsterc
#2320 Re: Terenci i mehanika
gdje je servisirao mjenjac i koliko ga je doslopreludezalude wrote: Ja licno poznajem ovog 5.2 granda, vozio sam se u njemu i poznajem vlasnika. Jeep nije uopste u losem stanju i potrosnja po gradu mu ne prelazi 25 litara sigurno. Ima ful opremu i radi sve. Najvaznija stvar je ta da je tip prije par dana odveo jeep na servis mjenjaca. Sve je radilo ali je on odlucio da ga servisira da je miran i da ne razmislja. Znaci ko ga uzme nece morati razmisljati u kakvom je stanju mjenjac.
-
preludezalude
#2321 Re: Terenci i mehanika
Nisam se jos cuo s njim da bas vidim da li je zavrsen servis i koliko ga je kostalo ukupno. Cini mi se da je spominjao nekog majstora u Tesnju.
-
preludezalude
#2322 Re: Terenci i mehanika
Nemoj tako. Ako imas potvrde od vise ljudi za neko auto da je stvarno dobro, meni nebi bilo tesko otici da pogledam.Selmir_Tz wrote:Ako bude isao u Tuzlu narednih dana možda ću pogledati ovog Jeep-a, Bihać mi je predaleko svakako.
Ja sam svoj kupio 250km u jednom pravcu daleko. Prvo otisao samo da pogledam i kroz 10 dana otisao ponovo da kupim.
-
Selmir_Tz
#2323 Re: Terenci i mehanika
Kako se pokazao Jeep sa ovim motorom?
http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s ... ref=search
Kakav je što se održavanja tiče, može li ovakav da se uveze pošto sam čuo da se Jeep stariji od 2004. ne može uvesti u BiH, ne znam jel to istina?
Kakav je što se održavanja tiče, može li ovakav da se uveze pošto sam čuo da se Jeep stariji od 2004. ne može uvesti u BiH, ne znam jel to istina?
-
preludezalude
#2324 Re: Terenci i mehanika
Ja ne znam iz prve ruke, ali neki ljudi kazu da taj motor iako je Mercedesov nije bas tako dobar. Neki ljudi kazu da i nije uopste mali potrosac.
Kreso ce ti znati sigurno reci sigurnije podatke. Ali moje misljenje je da u svakom slucaju je veci potrosac od benzinca sa plinom.
Kreso ce ti znati sigurno reci sigurnije podatke. Ali moje misljenje je da u svakom slucaju je veci potrosac od benzinca sa plinom.
-
Kiberluskoni
#2325 Re: Terenci i mehanika
Vidim da se u prošlim postovima plašiš održavanja Jeepa. E pa sa ovim motorom ti je održavanje najskuplje. Španer mikro remena za ovo auto košta nekih 700 KM. Kugle mu nisu iste kao na benzincima, pa moraš ganjati raspar. Mjenjač je isto mercedesov. Da ne govorim da je samo auto nepotrebno skuplje u prosjeku 30% od benzinca.Selmir_Tz wrote:Kako se pokazao Jeep sa ovim motorom?
Što se tiče uvoza, može sigurno, još će ti ga tretirati kao evropsko vozilo (sastavljao se u Gratzu), pa ne plaćaš carinu.
Ako te strah petljanja sa plinom (priznajem, stavka koja jako nervira), uzmi ovoga. Benzin+plin je ekonomičniji i po potrošnji i po održavanju.

pozdrav svma nista bolje od voznje po snijegu ova zima i nije nesto samo jednom je bio napadao 50 cm i tada je bilo naj ludje, suv snijeg + jeep+ mud terrain gume + 10 dunuma njiva/ vjerujte mi sav sam snijeg na njoj ugazio vozao sam se pola dana bilo je extra da bar jos jedniom padne bar 30-ak cm da se izludiram i bio bi zadovoljan za ovu zimu. ljudi meni se jos nedaju slike ubaciti citao sam kako to ide ali nece ako znate neku caku bio bi zahvalan.